БСП: презареждане или преинсталиране

БСП: презареждане или преинсталиране

© Иван КутузовЗа първи път от началото на прехода БСП доведе докрай един управленски мандат, но резултатите са същите (а може би и по-лоши) в сравнение с предходните случаи, когато бе сваляна от власт (или сама хитро се измъкваше от нея). Управлението на тройната коалиция, доминирано от социалистическата партия, остави в наследство вътрешни и международни проблеми, може би не толкова шокиращи на външен вид, но вероятно с по-дълготрайни последици. БСП отново е поставена в ъгъла, а по признания на редица фигури в партията изживява най-тежката си морална криза. За мнението на обществото няма нужда да се говори – то личи ясно навсякъде - от изборните урни до интернет форумите.


Въпросът накъде отива БСП след тежкото изборно поражение през юли и след разразилия се яростен сблъсък в нейния елит сигурно изглежда реторичен за едни и нерелевантен за други. Първите смятат, че социалистическата партия най-сетне трябва да се разцепи, стопи или саморазпусне, за да изчезне от политически живот. Вторите са убедени, че въпросът е без особено практическо значение, защото БСП сама докара нещата дотам, че престана да бъде "незаобиколим" фактор в българската политика. Има обаче и други аргументи.


У нас лявото е традиционно силно (и за съжаление се идентифицира единствено с БСП), а необходимостта от провеждане на непопулярни реформи (някои отлагани вече 20 години) може бързо да ерозира наглед непоклатимите позиции на днешното управление. В допълнение ставащото в БСП може да бъде източник на поуки за всички останали партии, защото в определена степен резюмира дефектите на българската политика от периода на прехода.
Затова по-добре е да се очертаят възможните резултати от метаморфозата, която партията ще преживее след поредния тежък спазъм. Без да изпадаме в подробности, сценариите са два.
Мимикрия под формата на "презареждане"


Това бе моделът на адаптиране на БСП към новите реалности след катастрофата от 1996-1997 г. Той почива на няколко прости принципа. Първо, символично жертвоприношение на един или няколко "виновници за всичко". Второ, оневиняване на основната част от партийния елит, който до последно дружно е подкрепял провежданата политика и е извличал ползи от нея. Трето, излъчване на компромисна и слаба фигура за лидер, което да позволи договаряне на новата конфигурация на интереси в елита. Четвърто, словесна еквилибристика на тема "партията се променя" и "ние никога повече няма да правим така". Пето, търпеливо изчакване на неизбежното износване на управляващите.


От гледна точка на запазването интересите на върхушката на БСП и на стоящите зад нея кръгове този модел един път доказа своята ефективност. Ако направим един подробен преглед на кадрите, които социалистите излъчиха в различните властови структури на тройната коалиция, ще открием твърде много лица, познати от периода 1995-1997 г. Стоварвайки вината върху Жан Виденов и неколцина около него, те си осигуриха политическо алиби за повторно включване във властта.


Но този модел крие много сериозни опасности и за БСП, и за обществото. Първо, той по дефиниция елиминира задълбочения анализ на управленския провал. Както през 1997-а, така и през 2009 г. БСП съвсем целенасочено се отказва от сериозна дискусия за причините и механизмите на извършените грешки. По този начин тя не само пропуска възможността да направи адекватни изводи за неповтарянето им в бъдеще, но и поема тежката (и колективна!) морална отговорност на практика да прикрива персоналните виновници.


Тук играта на думи на Велислава Дърева е много сполучлива – Станишев обяви, че "няма да хвърля хора на вълците", а трябваше "да хвърли вълците на хората". Нужно е съществено допълнение – БСП като цяло ще носи отговорността за това, че се хвърля да брани своите вълци под претекст, че "защитава кадрите си".


Освен това моделът "мимикрия чрез презареждане" трудно ще бъде повторен в днешните условия – България е поставена в друг глобален контекст, страната е друга, политическите противници са други, най-вече (поне част от) българите са други. Опитът да се повторят ходовете от 1997-а най-вероятно ще се осъществи като фарс и този вариант наистина създава възможности кризата в БСП да стане толкова дълбока и хронична, че да отвори място за нещо ново в левия спектър на българската политика.


Вторият възможен сценарий е


опит за "преинсталиране на системата"


изразяващ се в цялостно разместване и пренареждане на пластовете по върховете на БСП. Ако съдим по предконгресните действия, част от по-опитните (бих добавил, по-интелигентните) фигури в партията, изглежда, разбират, че опитът за поредна мимикрия може да бъде фатален и за БСП като цяло, но и за тях лично. Иначе казано, ако бъдат предприети усилия за по-сериозни кадрови, организационни и политически промени, те ще бъдат преди всичко животоспасяващи – БСП или ще разкъса порочния кръг и ще премине в нова фаза на развитие, или рискува да поеме по траекторията на необратим упадък.


Подобна линия на "преинсталиране" на БСП минава по необходимост през един много тежък конфликт – нужно е "деконфедериране" на партията и установяването на реален лидерски модел. В края на 90-те години, за да укрепи положението си в партията, Георги Първанов умишлено инициира процес, който по-късно доведе до превръщането й в "холдинг от интереси". За да се преустанови израждането на политиката на БСП поради превръщането й в обслужващ инструмент на множество конкуриращи се лобита, е нужно обратно изземване на неофеодалната власт, делегирана на различни (местни и други) групи и фигури в партията. Това ще бъде много трудно и няма да мине без бой, като най-вероятно ще бъдем свидетели на процеси, аналогични на тези в СДС след превръщането му в партия.


Въпреки че в края на краищата това просто е операция по нормализация на БСП, осъществяването й в момента изглежда силно проблематично поради трудността да се намери лидер, който едновременно да е силен, консолидиращ и приемлив за по-широки обществени среди. Тези, които са силни и могат да го направят, са доста компрометирани и поради това уязвими за атаки вътре в партията и в обществото. Сред по-новите лица засега не се очертава личност с необходимите реални (доказани) способности. Но понякога в политиката важи мисълта на Наполеон: "Влизаме в битката, пък после ще видим".


Каквото и да се случи в близките седмици, БСП едва ли ще бъде същата. За добро или за зло.


*Авторът е доцент по публична администрация

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лупата
  *****
  Неутрално

  Единственият проблем на тази "Партия" е, че си е сложила името БСП.
  Истинското и име е БКП!

  Така многото писане и обяснения стават излишни.

 2. 2 Профил на Те на са КОМУНИСТИ
  *****
  Неутрално

  Прав си, ама само донякаде, Лупа! Казваш: "Единственият проблем на тази "Партия" е, че си е сложила името БСП. Истинското и име е БКП!"

  Всичко е много по-сложно. Те на са КОМУНИСТИ. Никога на са били. Те са мафия. Те са продажници. Без морал. Без скрупули. Най-лошото е че на само те.

 3. 3 Профил на 777
  *****
  Неутрално

  Единствено ДЕИНСТАЛИРАНЕ на БСП!

 4. 4 Профил на Китаец
  *****
  Неутрално

  Тази партия винаги е раждала национални предатели,половината вече отидоха в Герб

 5. 5 Профил на Член на БСП
  *****
  Разстроено

  Аз съм член на БСП, но това в партията не се случва ПРЕЗАРЕЖДАНЕ, а ПРЕНАРЕЖДАНЕ. Станишев си нарежда негови хора на всички позиции и е крайно време да остави партията намира. Голяма част от младежите в БСП искат оставката на Станишев ... веднага !

 6. 6 Профил на scorpi_4404
  *****
  Неутрално

  Едно кротко погребение ще е най добре за тази партия..100 и колко годишна..Забележете приликите мужду БСП и изкукуригал пенсионер-не им се разбира какво говорят..деменцията е ОЧЕВАДНА..Пречат на младите т.е. нормалните..Живеят със спомените си от миналото и игнорират реалността..изобщо..ТЕЖКА ФОРМА НА ТЕЖЪК СЛУЧАЙ!Бог да ги прости!(повечето хора няма да могат да им простят).Амин!

 7. 7 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Маринов, ама какво да се преинсталира? Този правешки чушкопек БСП-то ли? Колко пъти да обяснявам процедурата:
  format c:/q
  enter
  yes
  enter
  И последният дърпа шалтера и изхвърля чушкопека. Задължително на депо за токсични отпадъци.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 8. 8 Профил на БСП
  *****
  Неутрално
 9. 9 Профил на чоко
  *****
  Неутрално

  Със стари курви, нов бардак не става!Всичко над 35 години живее преди 90-те, а консумира сега.

 10. 10 Профил на за революция
  *****
  Неутрално

  Наричащата себе си БСП е мафиотска организация! България никога не е имала истинска лява партия! Тази организация не е в състояние да увеличи избирателната си подкрепа. Избирателите и постоянно намаляват, защото са от третата възраст. БСП може само да мечтае да привлече младите и хората от средната възраст. Доверие се печели трудно!
  България се нуждае от истинска лява партия, която да е съставена от нови лица, които наистина вярват в социалните ценности.
  Пазете се от хора наричащи себе си ДЕМОКРАТИ. Какъв съюз е СДС и какви демократи са? Същото се отнася и за ДСБ, ССД и т.н. По делата ще ги познаете.

 11. 11 Профил на Българин
  *****
  Неутрално
 12. 12 Профил на ot USA
  *****
  Неутрално
 13. 13 Профил на Сони
  *****
  Разстроено

  Не се лъжете! Столетницата просто има колики и е 100% готова да ни о..ере бъдещето още отсега...стига да й позволим!

 14. 14 Профил на Грую
  *****
  Неутрално

  Погледнете "лицата" на паметника им на "Позитано"! Отврат! БСП вреди на Вашето здраве и на здравето на другите!

 15. 15 Профил на Ехе.......
  *****
  Разстроено

  Тази статия статия търка комунистите с мекия брус......Хубаво би било да се напише нещо със заглавие напримир....СХВАЩАНЕ СЛЕД ПРЕЯЖДАНЕ по е разбираемо !

 16. 16 Профил на Есхил
  *****
  Неутрално

  Очевидно , че ръководството на БСП и нейния лидер трябва незабавно да бъдат свалени, но само това не решава въпроса.На България еднакво са необходими и леви и десни партии, но за съжаление няма нито една такава , която поне малко да се приближава до общопризнатите стандарти за партино строителство.У нас , за огромно съжаление, има само лидерски партии и това е изглежда повече обществен, отколкото партиен проблем.Нима ДСБ , или ГЕРБ, или клоунадата на Волен Сидеров или Яни Янев могат да се нарекат партии в европейския смисъл на тази дума?

 17. 17 Профил на боско
  боско
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Надявам се да отива в кучи задник и нищо друго за нея не ме интересува.

 18. 18 Профил на фик
  *****
  Неутрално

  БСП "бе сваляна от власт (или сама хитро се измъкваше от нея)"

  добър анализ

 19. 19 Профил на Помним
  *****
  Неутрално

  Авторът е много повече от " доцент по публична администрация", а най- странно е честото му присъствие в "Дневник"! Не сме му забравили името, облика и бившите позиции!

 20. 20 Профил на 65
  *****
  Неутрално

  Райетата на картинката са сбъркани - само панталона е правилно раиран!

 21. 21 Профил на 56 годишен
  *****
  Неутрално

  #9
  чоко
  Не си прав! Може би мислиш така гледайки родителите си, но това не е универсално правило. Аз съм 56 години, работя в чужбина, месечното ми възнаграждение е в еквивалент на над 19000 лева, и аз въобще не изпитвам никаква носталгия по зрелия социализъм.

 22. 22 Профил на scorpi_4404
  *****
  Неутрално

  До "Помним"- Искам да ти кажа че не е хубаво да съдиш друг човек само защото си е променил възгледите.ЗАПОМНИ!!Човек се променя непрекъснато,а на 7 години кардинално.И затова приказката за "фурнаджийската лопата " просто не е вярна!Човек е ДЛЪЖЕН да еволюира,да се развива,т.е.да се ПРОМЕНЯ!И когато се променя към добро това е много добре за него и за другите около него..Ти като по млад сигурно си вършил някакви леки шашкънийки и сега едва ли ще ти е приятно някой да те посочи с пръст и да каже-"А тоя ли..знам го аз.."Сещаш се,нали?Айде приятна вечер!

 23. 23 Профил на t
  *****
  Неутрално

  България има нужда от силна лява партия. Най-реалисти4но ми изглежда БСП да се разпусне и съвсем нови хора да запо4нат от на4алото.

 24. 24 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Брилянтна статия - поздравления за автора

  15.02.1989 - 07.02.2018
 25. 25 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 740 Неутрално

  БСП не с ясна ориентация стари лозунги,стара история които нямат нищо общо със сегашната партия която усилено строи капитализма като си даева вид,че нищо не е променнено.Но възрастните членове ясно усещат,че ги будалкат и това се разбра на изборите.Неуобходимо е нова наистина БСП която да защитава хората на наемния труд и онеправданите и бедни съсловия.А тая на Станишката на Р.Овч.На Запалката и сие да представлява червените капиталисти.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 26. 26 Профил на p.valkova
  p.valkova
  Рейтинг: Весело

  Няма презареждане, няма преинсталиране - директно delete!

 27. 27 Профил на мтс
  *****
  Неутрално

  От машинотракторната станция:
  Имам багер и фадрома - събарят, изгребват, подравняват - не си личи какво е било преди.
  Да ви ги пратя ли за конгреса (въпросът е към БСП)?

 28. 28 Профил на риооо
  *****
  Неутрално

  Другарю маринов-ти не беше ли доносник!? Ай тогаз са не обаждай!

 29. 29 Профил на Само в комунизъма има и за бедните
  *****
  Весело

  До коментар [#9] от "чоко":

  За какво Ви е нов бардак? Кому е нужен? На новия лайф-стайл ли, та не приличаме ли отдавна на такъв!? Всички сме само анти, уви.

  Хубави думи в заглавието Аз съм про (за), уотевър...

 30. 30 Профил на х
  *****
  Неутрално

  номер 21 добре им го каза

 31. 31 Профил на Jony
  *****
  Неутрално

  #25 bishopsis,
  хората на наемния труд и бедните не се защитават само от левите партии. Създава се дезинформация по този начин. Звучиш ми като "горките бедните" и "чорбаджийте изедници". Такова мислене е примитивно. Има преди всичко законност, човещина, ред, милосърдие, равни права, възможност. А иначе всеки може да яхне една идея и да я отресе, докато не стане неизползваема вече, т.е. не може вече да лъже с нея.

 32. 32 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 796 Весело

  Не мога да не кажа:Достойно!
  Г-н Маринов Поздравления.
  Но нека не забравяме:
  Совите не са това което са........................

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 33. 33 Профил на За автора
  *****
  Неутрално

  Авторът беше шеф на софийската организация на БСП по времето на Виденов. Но нещо го разкараха от лапачката и той се обърна на 180 градуса. Има и друго - Ал. Маринов е бил доносник на ДС с псевдоним Майстора ! Доносниците сега са на пълна линия - Кеворкян, Маринов, Коритаров и кой ли още не.
  Такива отрепки като Маринов заслужават презрение.
  Впрочем Майстора беше и водач на листа на някаква "Българска социалдемокрация" - шефът на тая измишльотина е Ал. Томов) Нека Майстора напише и статия за далаверите на Томов...

  http://www.nadezhdamihaylova.eu/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0028&n=000029&g=

 34. 34 Профил на Хан Крум
  *****
  Неутрално

  Маринов бърка каши с този анализ. Мъчи се да поднесе блиц-меню за корекции в оценката към БСП.

  Поведението на комунистите ( да ги наречем снизходително социалисти) е обвързано с налудничавоклетвена вътрешна вярност. Разбойническата същност на партията им винаги е била осъзнавана, така че фанатизмът им не е само проста привързаност като да си фен на ЦСКА.

  Няма "вълци", няма "хора" в техите редици, всички са си комунисти. В комунистическата партия никога не е имало идеали, които да са определяли някаква форма на поведение, имало е единствено комунисти - разбойници, гледащи да огщрабват чуждото, да мачкат околните, да се уредят, да живеят охолно за чужда сметка, да манипулират, да репресират. Самото членуване в комунистическата партия винаги е ставало както в мафиотските структури - постоянно членовете се себедоказват чрез престъпни действия, по правило всички са изпечени мошеници и подлеци.

  Тъкмо това пропусква да изтъкне Маринов. Той говори филтрирано за "катастрофата от 96-97-ма". Маринов не премълчава гигантската катастрофа , перманентно унищожаваща ни от 1944-та насам. Всеки нормален човек би изпитвал погнуса дори от подушване от разстояние на плъхоподобните комунисти, камо ли да се записва в техните редици.

  Но бандити и катили винаги е имало на този свят, най-съвършената им форма на сдружаване е изобретението "комунистическа партия". Като извод под статията на Маринов може просто да се направи само една прагноза за бъдещето на БСП - каквито и маймунджулуци да се правята, следващите вътрешни прекроявания в тази партия ще бъдат естествен подбор на най-големите гяволи и мошеници там. Но ще бъде трудна словесната еквилибристика, дискредитирането на червената банда е очевадно.

  Най-добър лек от тази напаст е незабавно разпускане на комунистите и излавяне и обезвреждане на тарторите им.

 35. 35 Профил на За автора
  *****
  Неутрално

  Как може да се очаква читава статия от доносник на ДС ? При това бивш лидер на софийските комунисти. И това ченге преподава на млади хора...УЖАСССССС.....

 36. 36 Профил на 2,2%
  *****
  Неутрално

  2,2% са членовете на БСП от населението на България.
  само 4таците печелят когато ни занимават с БСП.

 37. 37 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  Комунизмът е най-ужасния вирус , покосил човечеството
  Презареждане или преинсталиране само ще му дадат нова хранителна среда
  Търсете безпощадна антивирусна програма

 38. 38 Профил на Пърдящият вълк
  *****
  Любопитно

  БСП - осиране (с омазване)

 39. 39 Профил на вече е очевидно.
  *****
  Неутрално

  Свидетели сме, как двете най-големи партии БСП и СДС постепенно отиват в небитието. Всякаш някой им спря "живеца". В близките години тези партии основаващи се на "комунизъм-антикомунизъ" ще бъдат неразпознаваеми. В социалният ЕС подобни допотопни партии отдавна изчезнаха от хоризонта. Техните "елити" са принудени отдавна да се конкурират по критерият - защита на общественният интерес и дабруването на обществото.

 40. 40 Профил на Пърдящият вълк
  *****
  Неутрално

  До коментар [#37] от "обикновен":

  Абе, обикновен, изкарай си задника от компютъра. Вирусите са някакъв вид примитивен организъм или каквото е там не го разбирам много и се лекуват с карантина, докато само си иде или с куршум в главата.
  Та не случайно Западът така се бореше с комунизма и той на повечето места сам си отиде.

 41. 41 Профил на Пърдящият вълк
  *****
  Неутрално

  До коментар [#23] от "t":

  Имаме си вече такава и се нарича - АТАКА!

 42. 42 Профил на Kokи
  *****
  Весело

  Не е лошо БСП да се саморазпусне, НО оттам в момента се теглят конците на остатъците от ЦЯЛАТА БГ индустрия, икономика, търговия и прочие в страната. Когато се разпадне мафията, контролираща страната, нали се сещате какво ще стане ?!

 43. 43 Профил на Гражданин
  *****
  Гневно
 44. 44 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#31] от "Jony": Не съм съгласен с мнението Ви нима в България има законност,човещина ред и милосърдие?

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 45. 45 Профил на Canada Dry
  *****
  Неутрално

  Не съм съгласен с израза; БСП е в МОРАЛНА КРИЗА.
  Няма как нещо, което го няма да е причини за криза.
  В БСП може би има някои, които имат някакъв елементарен морал, но партията им НИКОГА не го е имала.
  И точно, защото БСП никога не е имала морал винаги резултатите от управлението й са едни и същи, без значение дали правителството е на Живков, Луканов, Виденов или Станишев.

 46. 46 Профил на бардака и персонала
  *****
  Весело

  В статията са споменати само две имена. Цитира се Дърева без да се посочи какви са нейните заслуги като досегашен член на сегашния ЦК на БСП, а Гоце се споменава мимоходом без да се посочи отношението му към вълците - все пак е ловец!

 47. 47 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4175 Неутрално

  Най-логичния и нормален процес при ферментацията на подобна мамутска организация е да се разслои на две фракции-партии: комунистическа, про-руска (утайката) и социал-демократическа, про-европейска (пяната).

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 48. 48 Профил на Emil
  *****
  Неутрално

  Давай СтанишеФ ние сме с теб !!!
  Ти цяла българия съсипа, че едно БСП ли ще ти се опре !!
  Това което ти направи за деинсталирането на БСП и най-големите ви врагове не можахме да направим

 49. 49 Профил на скептик
  *****
  Неутрално

  Колкото по-зле за комунистите, толкова по-добре за хората.

 50. 50 Профил на Нед
  Нед
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ако БСП се саморазтури, ще се отслаби контрола върху мафията и тя трудно може да бъде управлявана.

 51. 51 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Бойко ЧЕНГЕТО пак се насра и реши да се бърше със ЗЕС. Оказа се че не е по различен путю от СерГЕЙ.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 52. 52 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 973 Весело

  До коментар [#1] от "Лупата":

  Най-верният коментар!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 53. 53 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Червен поток - най-скъпата ПР кампания в Източна Европа ?
  ---
  Ключови думи :
  червен, поток, ляв, чип, преУстройка, преЗареждане, преНастройване, преНареждане, преИнсталиране, преСтъпност, преДоговаряне, преврат, преГовори, преЧиства, преВъзпитание, преЧистване, преХвърляне, преГлътнете, преГръщане, ПРЕход, . . .  ПРЕди време ключовите думи започваха с ЩЕ .
  Сега пропагандата е насочена към главите на народа с ПРЕ .
  Но и двете са заповед :
  НЕ мислете - слушайте и мълчете !
  ---
  Защо е ПР кампания ?
  Защото се преЧиства историята на България през последните 118 години ,
  че и преди това.
  Очевидците измряха, културните хора се умълчаха и се преСкачат престъпленията извършени в името на ....
  Започна се ПРЕди изборите с НоваТВ.
  В преУстроената къща на Биг Брадър изчистиха имиджа на сем. Живкови.
  Няма нищо лошо.
  Но преМазаха историята и омерзиха всички пострадали от Режима.
  Продължи се по време на изборите.
  ПреКалиха с клиповете за БойКостов.
  Забелязвате ли преМълчаването на липсите ив бюджета ?
  След това преВърнаха Григор Стоичков във герой !
  Не, той не е виновен за хилядите болни от рак след Чернобил.
  ПреГрешил е просто човекът.
  Нека преНапишем историята и преСтъплението му да стане "делото на живота му".
  Така ни убеждава Уикенд - този имал дело на живота си.
  ПреЛъгал е малко Народа, но само той ли е лъгал ?
  Само него ли да мразим ?
  ПреГлътнахме отровните храни вместо хапчета с йод.
  ПреГлъщаме и сега украинско сухо мляко за да ппреДоговорим газовите доставки.
  Много здрава пропаганда !
  Добре измидслена и добре направена.
  ПреСтъпник ни преГръща и ЗАЕДНО преМинаваме ПРЕхода !
  Бавно се преВъзпитава новото поколение.
  ПреХвърля се вината на умрели другари
  и се преЧиства името на децата и внуците им.
  Ако има нещо - няма нищо.
  ---
  Само дето главата на майката е отсечена.
  вижте преИнсталираната снимка на статуята :

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 54. 54 Профил на VB
  *****
  Неутрално

  Тука май нещата отиват към деинсталиране..........

 55. 55 Профил на отвратен
  *****
  Неутрално

  Текстът на Маринов е грамотен, но какво от това? Та нали самият той лансира навремето Венци Йосифов / Прва частна банка/ за червен кмет на София и бе част от затриването на БСП като лява партия. Е, направиха го, занулиха я, сега пък реват на гроба й. Твърде лицемерно, пък и никаква полза за обществото. Гадно е.

 56. 56 Профил на Вишински
  *****
  Неутрално

  Въпрос "Какво ще става от тук нататък?" има смисъл само в случаите, когато наистина ще става нещо.

  Когато нищо няма да се слуава, или когато нещата са си предопределени, то въпросът е излишен.

  Ще се саморазпусне ли БСП? Няма. Ще изчезне ли от политическия живот? Няма. Ще престане ли да бъде фактор, с който всички да са принудени да се съобразяват, независимо от желанията им? Няма. Ще се върне ли отново на власт? Доста вероятно.

  Е, що за глупви въпроси се разискват тогава?

 57. 57 Профил на Калчо
  *****
  Весело

  Ако използваме терминологията на автора, то на БСП и трябва: NORTON Antivirus

 58. 58 Профил на Пърдящият вълк
  *****
  Неутрално

  Пренареждане. Ще се разместват, ще се разместват и пак същите ще си останат.

 59. 59 Профил на ДОЛУ БКП!
  *****
  Неутрално

  ДОЛУ БКП!

  БСП - ИДИ СИ С МИР!

 60. 60 Профил на правилно
  *****
  Неутрално

  Правилното е форматиране е после изхвърляне на диска.Хубавото е ,че измират бързо поради старост.Остава да им се резат крилцата,като им се вземат и крадените пари.

 61. 61 Профил на Станишев vs. "Галерия"
  *****
  Неутрално

  Бившият премиер Станишев е поръчал разработката "Галерия" за подслушване на журналисти, политици и депутати, заяви пред бТВ шефът на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов.

  Той допълни, че няма писмени доказателства за това, но служители от службата цитирали бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, че поръчителят на разработката е Сергей Станишев.

  Заповедта на Станишев е предизвикана от много острите публикации срещу него, президента и правителството в някои медии.

  "Галерия" е информационно дело под претекст, че изтича класифицирана информация, но проблемът е, че не е ясно коя информация е изтекла и откъде. Тя е била заведена, за да се сплашат свободните медии, заяви Костов.

  Той уточни, че става дума за един кръг от медии около сайта „Опасните“, към който кръг гравитира и в. „Уикенд“. Документирано и установено е, че журналисти са били разпитвани в ДАНС и са били сплашвани.

  Това, което се е правило в ДАНС, не е типично за демократичните държави, а по-скоро е в духа на бившето Шесто на Държавна сигурност, коментира Иван Костов.

  В демократичнте държави службите работят срещу враговете на демокрацията, а медиите са неин гарант. Създаването на ДАНС е вдъхновило хората от бившето Шесто, заяви още Костов.

  Той допълни, че е имало и паралелно дело в МВР, възникнало след оплакване на Петър Манджуков, че е бил оклеветен, след което двете с "Галерия" са се преплели. Второто дело, както и първото е незаконно, извън процедурата, извън отчетността, не се вижда кой нарежда, обясни Костов.

  Имаме много сериозни съмнения и за други разработки, сега започваме да работим по "Куйович", каза още шефът на комисията за контрол над ДАНС, който очаква да излязат много неприятни изводи за цялата система на сигурност в България.

 62. 62 Профил на идеалист
  *****
  Гневно

  Мафиоти в политиката-това е БСП!И нищо повече!

 63. 63 Профил на bg v/s cia
  *****
  Неутрално

  Станалата наскоро обществено достояние програма на централното разузнавателно управление на САЩ за американска колонизация на България направи впечатление не само с инициативите си за ликвидиране на националния суверенитет (чрез военна окупация) и поддържане на марионетно американско правителство у нас, каквото е правителството на мутрите, но впечатли с мерките си за унищожаване на българския бизнес и ликвидиране на българската интелигенция. Тази програма е част от дългогодишната политика на геноцид на САЩ за последователно, педантично и системно унищожаване на българския народ, който до 2020 година трябвало да бъде сведен под пет милиона, да бъде грабен, тъпкан и държан в мизерия поне още 45 години и едва тогава да му бъде разрешено да достигне средното материално състояние и средните доходи на Европейския съюз. ЦРУ масово използува в България практиката да наема български контрактори, на които добре плаща, за да разрушават проспериращите български фирми и да преследват интелигенцията у нас. Такива контрактори на ЦРУ В БЪЛГАРИЯ СА МВР, ДАНС, ЧАСТНИТЕ МВР-ТА, ЧАСТНИТЕ И ОБЩИНСКИ ОХРАНИТЕЛНИ ФИРМИ И ДР. ЦРУ използува същите национални предатели, които служиха на съветското КГБ и работеха в българските тайни служби, функционирали половин век като филиали на КГБ. САЩ използуват същия алчен и полуграмотен полицейски слугинаж, който десетилетия се е гордеел, а както се разбира от публикувани документи и в момента се гордее, че като филиал на КГБ е пролял много невинна българска кръв, за да защитава чужди интереси. Тези, които са се питали как става възможно „демократичните” Съединени Щати да подкрепят мафията в България и мутрата Борисов, вече имат отговор - защото държавата на мутрите в България прокарва и поддържа колонизаторската американска политика. Масова практика на ЦРУ е да източва базата данни от компютърните системи на българския бизнес. Интерес представляват контактите, балансите, банковите сметки и всичко, което е важно за унищожаването на бизнеса. Разчиства се място за американските компании. По същия начин се подхожда и към българската интелигенция. Към нея прилагат програма за заличаване. Източва се всичко, което тя създава, а впоследствие се унищожават и носителите (компютърни твърди дискове, ръкописи, дори бележки и конспекти). Българските контрактори на ЦРУ унищожават трудове и изследвания на български учени, писани с десетилетия. Трудно може да се намери обяснения за това, ако не се знае комплексът за малоценност на САЩ, че са примитивно и неграмотно общество, което не може, а и не обича да чете, чиито огромен 1.5 милионен научен потенциал (дори чужденците) показва доста скромни постижения. Когато сте в програмата за заличаване на ЦРУ и на държавата на мутрите компютрите ви „се подслушват” . Как става това може да разберете като инсталирате в компютрите си интернетната стена Kaspersky Internet Security. Като кликнете върху Firewall, а след това върху Open Ports ще видите през кои портове се влиза в компютрите ви . Тогава ги затворите. Инсталирате програмата СURRPORTS, която е в комплекта на Himen’s Tools.Намира се в Thepiratesbay.org и различни огледални сайтове. Тя показва през кои портове ви подслушват (Listening). Тя затваря или ликвидира (kill) връзката. Това може да се изпълни, ако настройките на Group policy на вашия компютър го позволят. Ако настройките не го позволят програмата не затваря нищо. Компютърът ви е програмиран да работи в група (workgroup). Натискате Start, а след това Run. Написвате gpedit.msc. Излиза ви Group policy – Local computer policy. Тук трябва да направите няколко операции. Влезте в User configuration - Internet Explorer Maintenance Connection – Connection Settings и Proxy settings, в Properties. Изключете ги! Отваряте Administrative templates, след това Network и Network connections. Натиснете върху Prohibit deletion of remote access connections (излизаProperties), тогава избирате Disabled. Премахвате възможността администратор от мрежата на Windows да конфигурира контактите ви като изключите “Еnable Windows Network Connection Settings for Administrator”. Преконфигурирайте всички 22 Settings на Network connections. Същото направете и в Computer configuration – Administrative templates-Network-Network Connections. Изключете в Network - Microsoft peer-to-peer networking services.Тогава включете СurrPorts и отрежете връзката, чрез която ви подслушват и източват компютъра. Доверете се и на Kaspersky Internet Security. Тази програма е една от гордостите на Русия срещу кибератаките на САЩ. Ако я конфигурирате правилно, Касперски е непробиваема за американските посегателства върху интелектуалната ви собственост. Отворете Firewall на програмата,а след това Configure - Filtration rules - Rules for applications Там добавете изпълнителните файлове на всички програми, които ползвате - block TCP. Така тихомълком смачквате ЦРУ и американските агенти в България. А тези хрантутници не са малко. Както съобщи вицепремиерът Симеон Дянков в началото на август 2009 годишният бюджет на МВР е изхарчен още през юли. Причината са плащания на ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪТРУДНИЦИ.Това се бандите на организираната престъпност, чрез които антихуманният режим на САЩ и държавата на мутрите тероризират бизнеса и интелигенцията. След като установите влизане в компютрите си, не си оставяйте колата в реката. Контракторите на ЦРУ работят с IP адреси 0.0.0.0., (през електрическата мрежа), което ги принуждава да бъдат най-близко до офиса или жилището ви. Огледайте се за полицейски подлоги около вас и си отмъстете. Всеки бизнесмен, журналист, научен работник, преподавател, писател, издател, архитект, изобретател издържа поне няколко семейства, организирани в такива бандитски шайки. Дайте гласност сред съседите си с какво се занимават, разобличете ги и ги изгонете от сградата. Никой не иска да има крадци съседи. През 30-те години нацистите в Германия унищожаваха книгите публично, днес ЦРУ и комунистическата политическа полиция ДАНС (създадена от БСП) действат тайно. Нямат доблестта да ви предявят заповед за обиск, защото нямат основания за такъв обиск, а и всичко, което изземват трябва да опишат пред свидетели и подлежи на връщане. Действията им са извън закона и трябва да бъдат преследвани като организирана престъпна дейност. Преследвайте ги! Това са терористични структури, които подлежат на унищожаване. Пътят за оцеляване на българския бизнес и интелигенция преминава през жалби до ръководителите на градските прокуратури и съдилища. Достатъчно е да направите запитване кой прокурор и съдия е подписал заповедите, водещи до унищожаването на бизнеса ви и до заличаването ви. Ако това са примерно градският прокурор на София Николай Кокинов или градският съдия Георги Колев – накажете ги! Те ще изкупят и вината на предшествениците си. Прокуратурата и съдът доказаха, че са престъпни организации. Има достатъчно европейски институции, които ще застанат зад вас в борбата ви срещу геноцида на държавата на мутрите и американските им господари.
  Настоящата бележка беше написана в началото на октомври 2009.Съдържанието й „изтече” чрез службите, които си пъхат носа в съответния компютър. Първите реакции на прокуратурата и съда показват опит да се отклони вниманието от проблема и общественото внимание да се прехвърли върху друго „разкритие”. Знаейки какво го чака, изпреварващо Георги Колев раздуха скандала за връзките на висши съдии с 27 годишния собственик на дискотека в Плевен, припомняйки за практиката на продажба на постове в прокуратурата и съдебната система. Тази практика винаги е съществувала, доказвайки, феодалният характер на българската държава, където всеки висок пост се продава според утвърден ценоразпис. Още през юни Георги Колев обяви „разкритието си” за корупцията сред съдиите от Висшия съдебен съвет. От юни до октомври главният прокурор Велчев укриваше корупционната практика и имената на корумпираните висши съдии. На 9 октомври изненадващо, без прецедент в историята на прокуратурата скоропостижно назова имена на провинилите се. В медийните си изяви на 9 октомври обвинените магистрати (по БНТ) дадоха обяснение за скандала като „отклоняване на вниманието от нещо много по-важно”. Именно главният прокурор Борис Велчев e длъжен публично да обясни програмата на държавата за заличаване на българския бизнес и на българската интелигенция и лично да съобщи имената на интелектуалците, включени във ВСИЧКИ списъци за заличаване,както и мотивите на властта за това. Ако не го направи, си заминава. Велчев дължи обяснение за ролята на прокуратурата и на ВСЕКИ прокурор в дългогодишната практика на геноцида „заличаване”. Правителството се опита да омилостиви медиите като отново извади разработката на ДАНС „галерия” и посочи кой е виновен за провеждането й. Оказа се бившият шеф Петко Сертов. В програмите за заличаване на българския елит фигурират имената на утвърдени, обществено признати, заслужили водещи журналисти. Властта е длъжна да ги обяви и да даде обяснения за действията си! За тези програми още преди месеци говори бизнесменът Стефан Гамизов (със Светла Петрова и „Сеизмограф”, бТВ), след което изчезна от публичното пространство. В чужбина Гамизов разбира, че българските служби го преследват като терорист. И не само той е преследван от държавата на мутрите за тероризъм. Агентурата на ЦРУ в България преследва за тероризъм изявени бизнесмени и интелектуалци. Тяхното престъпление е, че „са от другите”, т.е. не са част от комунистическата олигархия и нямат нищо общо с тайните служби и полицейската мафия, а дължат постиженията си на труд и професионализъм. Репресиите и геноцидът към интелектуалния и бизнес елит е основната форма на борба на паразитната комунистическа олигархия срещу българския народ. Разбирате, че този скандал е края на политическата кариера на мутрата Борисов и крах за управляващата „Държавна сигурност”, твърдото ядро на комунистическата номенклатура. Борисов дължи обяснение за съпричастността на марионетното му правителство в плановете на ЦРУ и САЩ за унищожаване на българския бизнес и интелигенция. Няма да му помогне семинарът и обучението на бизнесмени от Сливен за „работа за американското правителство”. Дължи публично обявяване на българските контрактори на ЦРУ. Мутрите се готвят да прехвърлят отговорността за геноцида върху бившия премиер Станише и БСП. БСП бързо се консолидира срещу „опасността”, Станишев поема вината, запазвайки лидерския пост. В публичното пространство висши функционери на БСП обявиха, че БСП ще изчезне, била партия на прехода. Това е класически комунистически подход – няма партия, няма виновни! Той показва паническия страх срещу бившите и настоящи ръководители на тази партия да не бъдат предявени съдебни искове за геноцид, което е престъпление срещу човечеството. Такива искове вече се подготвят! Съдебно ще се преследват и „редовите комунисти” от приятелския и служебен кръг на жертвите като преки участници в репресиите. Още на 9 октомври в ГДБОП се състоя съвещание с участието на ръководителите на основните държавни структури, отговорни за геноцида – прокуратурата, МВР и ДАНС. Бързат да укрият следите на престъпленията и виновните. Вече призоваха (Атанас Атанасов) за разгонване на Висшия съдебен съвет, с което се парализира и без това дестабилизираната съдебната система. Държавата на мутрите защити американските окупатори с медийни предложения военните им бази да станат международни. И най-продажните национални предатели в българската история не са смеели да докарат сръбски окупационни войски на територията на суверенната ни страна.Тези бази ще бъдат закрити, а американският бизнес изгонен от България. Структурите на ЦРУ ще бъде изгонени от страната и чуждата агентура в българските служби наказана. Това ще направят именно потърпевшите бизнес и интелектуален елит.

 64. 64 Профил на Атакаглист
  *****
  Неутрално

  Като чуя бкп там винаги има конспирация.Излиза някой шестак и размахва документи вече обеценени от вниманието на народа.
  До кога този плазмодии ще ни облъчва с компромати?
  Абе хуй сплескан хората искат да живеят сега и веднага не след крими Тими ерата.не си актуален.

 65. 65 Профил на Атакаглист
  *****
  Неутрално

  може ли линк са прочета оригинала bg v/s cia

 66. 66 Профил на Пърдящият вълк
  *****
  Весело

  До коментар [#63] от "bg v/s cia":

  Правителството на мутрите е правителство на ЦК на БКП и на ЦК на КПСС и няма нищо общо с американското ЦРУ или със САЩ.

  Пълно с кретени в тая страна!

 67. 67 Профил на AйБием 370/148
  *****
  Неутрално

  Презареждане или преинсталиране. Компютърджийски понятия. Второто е по-тежък вариант на първото. Но и двете се прилагат когато има повреда с неустановена причина в работната среда. И вместо да се отстрани причината, което по-правилно, но по-сложно, се зарежда пак системата, което е по-лесно. Но … като се създадат пак условията за грешка, системата отново излиза от строя и трябва отново да се презарежда или преинсталира – зависи колко е голяма степента на нейното разрушение. Така, че – няма истина в презареждането или преинсталацията – това е подходът на неможещите да открият и да поправят грешката.

 68. 68 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Погребение. Това заслужават!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 69. 69 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Никакво "SET UP" или "RE INSTALL"!!!
  Наложително е "SHUT DOWN"!

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 70. 70 Профил на Спасителя
  *****
  Весело

  Каквото и да лаете и да мучитуе след това управление на „пожарникара”, БСП ще са като ГЕРОИ и СПАСИТЕЛИ!!
  Човек /партия/, каквото сам си направи, друг никой не може да му го направи!!!
  Бойко, Любопитно е от какъв зор се натискахте за властта?
  Вместо да продължавате да се доказвате като бездарници, по-добре ще е да скочите поединично в клозетната чиния и нека последния да дръпне водата.

 71. 71 Профил на Хахаха!
  *****
  Весело

  "Управлението... остави в наследство вътрешни и международни проблеми, може би НЕ ТОЛКОВА ШОКИРАЩИ на външен вид..."

  Ха! "Не толкова шокиращи"? Толкова не бяха шокиращи, че докато не паднаха от власт не пуснаха пари на България от еврофондовете. Толкова не шокиращи на външен вид, че станахме за смях на африканските народи. Толкова не бяха шокиращи, че месеци след падането им от власт излизат данни за едно или друго и никой нищо не си спомня, еле па Р.Овч. Абе, хич не са шокиращи (за по-тъпичките - това е ирония. В прав текст - шокиращи са проблемите както и да ги погледнеш).

 72. 72 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  След като прочетох пост #63 на bg v/s cia, разбрах, че в Родината ни лудостта се напъва да стане мерило за "нормалност"...

  Мамо, мамо, защо не ме абортира!

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 73. 73 Профил на Хахаха!
  *****
  Весело

  До коментар [#56] от "Вишински":

  Не е задължително да се върне на власт. Това ще го решат хората.

 74. 74 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 796 Весело

  Ха ха , нека се разпусне БСП.
  ДСБ има нужда от членска маса.
  Ха ха.......................

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 75. 75 Профил на петроФ
  *****
  Неутрално

  Под реформиране в БСП от край време се разбира поставяне начело на Партията на млад физически лидер, с мислене на пенсионер. Пример- Виденов, Първанов, Станишев, който да е и агент ДС.
  Очаквам следващият лидер да е 14 годишен, с мисленето на Георги Кирков

 76. 76 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#63] от "bg v/s cia":

  Не знам за Кашперски,обаче 100% имаш връзка с малки зелени човечета.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 77. 77 Профил на АйТиПич
  *****
  Неутрално

  Нито презареждане,нито преинсталиране. Направо форматиране.

 78. 78 Профил на Bai Zdravko
  *****
  Неутрално

  За новия модел на развитие на България и управление. Освен модела - преповтаряне, на това което ни говорят и искат от Брюксел, а преди това Москва и другия български модел - да се вини за всичко предишно управление без да се дава собствен модел, всичко друго е ново и необятно поле за българските управляващи. Така че презареждането без ново съдържание е блъф. Даже и китайците започнаха копираха от цял свят докато започнат да правят икономически реформи а за политически не са и започвали. В България това което може да се помисли от БСП е да копира руския опит като за начало в икономическите реформи, защото усвояването на еврофондове се оказа за България "програма максимум" , неизпълнима от което и да е правителство до сега.

 79. 79 Профил на запознат
  *****
  Неутрално

  Не бива да се плюе по автора за това,че е бил социалист и то във висшите командни постове.От Виденовата катастрофа Маринов напусна БСП и от тогава последователно се изявява като убеден демократ и като един от вещите познавачи и безпощадни критици на тази партия. Политическите му анализи са много точни и верни.Жалко е,че като него постъпиха много малко социалисти.

 80. 80 Профил на Гео
  *****
  Неутрално

  Маринов е грамотен, грешен (в миналото) и прав (сега) в оценката си. Но анализът не обяснява докрай нещата. На все още бедните Балкани леви партии ще има продължително, може би - винаги. Впрочем, кои т. н.- "десни партии" пък са наистина с дясноориентирана политика? Що се отнася до И. Костов - този бивш политически мъж мутира в днешен политически интригант и лъжец..."Галерия" трябва да се разсекрети и с това нещата около нея ще утихнат и изяснят - от самите факти.

 81. 81 Профил на Y- ту
  *****
  Неутрално

  Само ,моля Ви не плюйте СерГей .Той е нужен !Нужен е за окончателното погребване на БКП-БСП ,тъй както и империалистите не можаха .Още повече ,че това е партията на олигархичния капитал,мафията и мутрите с власт !

 82. 82 Профил на Сърпи Чуков
  *****
  Неутрално

  Я, най-добре, погребение с много музика ии цветя

 83. 83 Профил на zapoznat
  *****
  Неутрално

  БСП не е проблем вече, проблем е ГЕРБ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK