Редакционен: Твърде наивно

Предложението на МВР за Закона за електронните съобщения

Новото ръководство на МВР изненадващо притопли старите предложения на Румен Петков и Михаил Миков за непосредствен достъп на десетина правоохранителни органа до трафика на електронни съобщения. Предлаганите промени вероятно ще бъдат лансирани като подобрен вариант заради въведения съдебен контрол, създаването на два нови регистъра и разширяването на правомощията на Комисията за защита на личните данни. Твърде наивно.


Ядрото на проблема си остава искането на МВР за директен достъп до трафика на мобилните оператори и интернет доставчиците. Защото кой ще гарантира, че ако МВР има нонстоп достъп до секретните данни, няма да се злоупотребява с тях 24 часа в денонощието? Предлаганите в законопроекта два непублични регистъра и обещанията, че полицаите ще изчакват съдебното разрешение за бъркане в базите данни, трудно вдъхват доверие. Ченгеджийските скандали и подслушвания, осъществени от ДАНС през последната година, само потвърждават, че на МВР не бива да се дава безконтролен достъп до никакви лични данни, защото е очевидно, че се стига до безобразни злоупотреби с тях.


Полицаите вероятно имат право, че в сегашното си състояние законите пречат на разкриването на тежки престъпления и че операторите на електронния трафик ги бавят с дни. Това обаче не е причина да се скочи в другата крайност на неконтролирания полицейски достъп до данните с кого гражданите си пишат и телефонират. Даде ли се такова право на онези няколкостотин души, предвидени в законопроекта за изменение на Закона за електронните съобщения, може да се прогнозира, че търговията с лична информация ще достигне шеметни размери. Така че ако целта е наистина по-бързо противодействие на престъпността, то нека да не се предлагат мерки, които покрай бързината по-скоро биха генерирали още престъпност, отколкото да я намалят.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на p.valkova
  p.valkova
  Рейтинг: Гневно

  МВР злоупотребява с всички права, които има и в момента. При доказана неблагонадеждност, неуправляем и ненаказуем милиционерски манталитет, липса на професионализъм или където го има, използването му срещу данъкоплатците в тяхна вреда....какъв достъп искат по дяволите?!? Ми да тропосат по един милиционер до всеки компютър, че да чете директно съобщенията. Много ще им отива - на акъла и на наглостта да се врат навсякъде.

 2. 2 Профил на KIKI
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на Gogo12
  *****
  Неутрално

  "Новото ръководство на МВР изненадващо притопли старите предложения на Румен Петков и Михаил Миков за непосредствен достъп на десетина правоохранителни органа до трафика на електронни съобщения."

  Никак не е изненадващо - все същите са си в МВР, начело с министъра...

 4. 4 Профил на Доки док
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1323 Гневно

  Неспособноста и нежеланието на МВР да започне борба с престъпността води до подобни "експертни" предложения които чуваме от всяко ръководство на министерството във различен нюанс.Проблемът е че дори безконтролното следене на електронният трафик няма да доведе до нищо повече от бизнес възможности за поредната милиционерска клика намърдала се във власта.Няма да има повишаване на разкриваемоста,най много да хванат десетина тинейджъри теглили порно и музика и да ги обявят за разбита хакерска група.
  Истината е че МВР е много далече от каквото и да понятие за действаща институция и проблемът е във ръководството и служителите а не във мрежата.

  колкото повече,толкова повече
 6. 6 Профил на Шеметен
  *****
  Разстроено

  НЕ на полицейския информационен произвол !!! Подобен закон би ограничил участието дори в този форумл

 7. 7 Профил на Соломон
  *****
  Неутрално

  Не на тия! Оправете си течовете на вътрешната си информация и не посягайте на нашата свобода!!!

 8. 8 Профил на Вуте
  *****
  Неутрално

  Май че и от интернето че ни откажат!?И от телефоните.И па че си окаме откаде връо накаде доло, и откаде доло...на мамка им у...

 9. 9 Профил на Off
  *****
  Неутрално

  А,бе хора, да си го кажем направо:
  БКП отново (след кратката пауза 1997-2001) е на власт. Само
  че се казва ББ, пардон,ГЕРБ. По-преди се казваше ДПС, НДСВ и
  какво ли не. Ако е малко, може да се казва, Атака, РЗС, ВМРО и.т. до края на света, пардон,до края на България.

 10. 10 Профил на власт на олигарсите.
  *****
  Неутрално

  Проблемът е в това, че хората отдавна невярват, и то с право, в цялата правоосигурителна система благодарение на всички власти на прехода. Ако нямаше злоупотреби с информацията хората нямаше да се противопоставят така категорично. Малка държава сме и крадците се знаят, дори само да се погледнат палатите в полите на Витоша и вилните зони на всички градове. Всичко показва, че и тази власт е власт на олигарсите и разбойниците на прехода. Очевидно е й, че пътят на властта води към авторитарна полицейска държава. Жалкото е, че работи в интерес на финансово силните мошеници в страната.

 11. 11 Профил на 11
  *****
  Неутрално

  не трабва да имат такава власт, на мен са ми оказвали натиск по приятелска линия , много са гадни, това е ДС

 12. 12 Профил на Чико
  *****
  Неутрално

  Най-нйпред МВР трябва да докаже,че може да се има доверие.За сега такова няма.Никакъв достъп до желаната им информация.Не им ли е неидобно след скандалите с ДАНС.

 13. 13 Профил на Усетихте ли
  *****
  Неутрално

  се как гласувахте за милицонерщината? Веднаж стомна за водица, втори път и на третия път безконтролен достъп а? Те това е положенето, Минке!

 14. 14 Профил на лошо ?
  *****
  Неутрално

  Какво става със сайта АФЕРА.БГ ??? Дали не започна злоупотребата с власт от която се опасяваме във форума ?

 15. 15 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  "Старата песен на нов глас ",
  "На кривата ракета Космоса и виновен" и т. н.т." песнички" от
  този род, все верни в случая.Признак за стопяване на жела-
  нието за промени и тръгване по линията на най-малкото
  съпротивление. Затвърди ли се тази тенденция значи пак
  гледаме "пиеса с предизвестен край".

 16. 16 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Ае дневничето!
  Мноог плоско мълчите като комунисти на разпит за новия грип!
  Браво, добре поемате поръките.

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 17. 17 Профил на Мъка
  *****
  Неутрално

  Докато днешните полицаи са вчерашните милиционери, нищо добро не може да се очаква!

 18. 18 Профил на ха
  *****
  Весело

  Един съвет от мене - купувате си безжичен рутер и пускате отворен достъп до него

 19. 19 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Взимам си думите назад.
  Само ги обвиних хората без основание.
  Темата е налице:

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 20. 20 Профил на Чел закона
  *****
  Неутрално

  Твърде некомпетентно - да бяхте си направили труда да прочетете предлаганите промени. Никъде не става дума за постоянен и неконтролиран достъп - става дума за техническа възможност за достъп, която да се реализира само по конкретни случаи с разрешение на съдия по мотивирано искане.

 21. 21 Профил на Нечел закона
  *****
  Весело

  Ми да го накараме Вълчо да обещае, че няма да бара (лапа) овце и агънца от стадото!?? И да го пуснем да пази, а?

 22. 22 Профил на агент 001
  *****
  Неутрално

  не знам милиционерите дали знаят какво е това интернет и за какво служи и какво могат да научат от там , но си мисля че престъпния свят ще ги направи на маймуни като ги праща за зелен хайвер тъпаците , Бен Ладен колко години се опитват да го засечат с послушване на телефони и следене на интернет , е и - нищо , този който не иска да научат за кореспонденцията му - начини много и милиционерите да вземат малко да се пообразоват за да не си губят времето напразно и да не харчат излишни пари , но министъра им е физкултурник , а начлника му по-зле , какво да чакаме от тях - простотии , жалко за България , много си я харесвам , но как само се натрисаме на царе , станишевци борисовци и ........... до сега си мислех че децатани ще живеят по-добре , но вече се притеснявам и за внуците ни , жалко , дано Европа се обедени на цяло и да станем една държава с едно управление ,иначе няма надежда

 23. 23 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1758 Гневно

  До "Чел Закона", и аз съм го чел. И за това съм против. В закона има предвиден контрол, няма проблем. Но в закона има предвиден и механизъм за заобикаляне на контрола. В член 250а основанието "проследяване" е прекалено общо и предполага тотално обяснение за всякакъв интерес. В член 250б си е записано направо, че се предполага, че интерфейса ще се използва за злоупотреба. Парадокса е прост - оператора е задължен да предаде данните на този, който е получил правото върху тях, ОТДЕЛНО ОТ ТОВА, ЧЕ МВР ГИ ДОСТЪПВА С интерфейс. Тоест се предполага че получилият разрешение и право си ги получава по традиционният начин. Но МВР, който не е участник, не е получил разрешение и право, ги получава по подразбиране? Това ако не е парадокс, дай да вземем да обсъдим какво всъщност е.
  По отношение на заобикалянето на контрола. В законът се предполага че МВР, съдиите и операторите по отделно записват всеки случай на достъп и го предават на комисията за личните данни, за да провери за несъвпадения и да започне разследване и установи виновните. И тримата са по същество задължителни участници във всяко извличане на данни, така че имаме механизъм за проверка дали всеки е участвал. ОСВЕН АКО данните не са достъпени с интерфейс, тогава според член 250б, единствено МВР знае и е само негово задължение да информира другите страни. Тоест ако МВР наруши закона и само не се издаде няма механизъм за контрол.
  Принципен проблем на този закон е значителното разширяване на правото на достъп (10-кратно увеличаване на съдиите даващи разрешение, разширяване на кръга престъпления до на практика всички, и най-вече намирането на вратичка за всички други случаи - най-общо проследяване по не започнало разследване, което се вижда само ако се пресече комбинацията от кой дава разрешение и за какво. На пръв поглед има контрол, но в действителност няма). Проблем е и липсата на дефиниране например, че Интерфейса може да се използва ЕДИНСТВЕНО И САМО за извличане на данните описани в член 250а, и то само след получаване на съответното съдебно разрешение. Дефакто липсата на дефиниция позволява интерфейса да събира и друга информация, която да се третира от други законодателства, и чрез спекулация да се събира и съдържанието на съобщенията. Технически изборът на това как работи и какво прави интерфейса, според член 56 е право и единствено определение само на МВР. Така се получава възможност за контрол само в ограничени случаи - само там където няма интерфейс. В противен случай рапортуването и контрола са изцяло на доброволен принцип от страна на МВР.
  Отделно в член 250а е специфицирано, че се изисква мобилните оператори да рапортуват физическото местоположение на гражданите (клетките и секторите и силата на сигнала), а чрез интерфейса в реално време. Това не е изискване на ЕС директивата, също така противоречи на конституцията член 32 и член 34, където се предполага изключение единствено и само за ТЕЖКИ случаи, в предвиден за целта ЗАКОН (единствено число), който в нашият случай е ЗСРС, а не ЗЕС (който е медиен закон).
  Въобще с тези промени се допуска реално безконтролен достъп, на изцяло доброволно контролиране, за пракрически общо основание (проследяване по необходимост) и всички видове престъпления.
  Идеята е била добра, реализацията е по български лоша. Много, много сериозни промени трябва да му се направят за да бъде приемлив.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK