Редакционен: То пък един преход...

Ако през май 1991 г. 76% от българите са одобрявали започналата две години по-рано "промяна", то днес техният дял е намалял до 52%. Така страната ни отчита най-големия за района спад в одобрението на демокрацията, е изводът на американския социологически център "Пю".


Резултатът от допитването показва, че 20 години след рухването на комунизма населението на България се е разделило на две ясно очертани половини. Едната твърдо не приема преминаването от планова към пазарна икономика (47%), както и към многопартийна система (40%), не харесва живота си (62% са отговорили, че по времето на социализма са живели по-добре) и предпочита "здравата ръка" (68%). Само допреди седем години за "две Българии" не е можело да става и дума - според "Пю" от 2002 г. насам броят на хората, които са убедени, че демократично правителство е в състояние да им реши проблемите, буквално се е стопил до мижавите 26%.


Разбира се, данните предполагат различен прочит на причините, заради които днес представляваме такава печална картина. Песимизъм и незрялост например. Или носталгия и мързел. А също разочарование и умора, защото две десетилетия след "промяната" българите разбраха, че точката, до която стигнаха, не е много по-различна от отправната. През 1989 г. това знаеха онези, които се погрижиха демокрацията ни да не бъде съвсем истинска демокрация, и икономиката - не истински пазарна.
В този смисъл не е вярно, че българите не одобряват демокрацията - у нас тя не е това, което е. Масово не се одобрява нейното подобие след имитацията, която ни беше пробутана като "преход". Преход ли? Както се казваше във вица:


- Тук ли живее Иван Петров?
- То пък един живот...

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на т
  *****
  Неутрално

  А отчели ли са склонността на 99% от българите постоянно да се оплакват и да винят другите за всичко.

 2. 2 Профил на fh
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "т":

  Ати отчиташ ли, че много хора въобще не си губят времето да се оплакват, а ГЛАСУВАТ С КРАКАТА СИ, като НАПУСКАТ страната.

 3. 3 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#1] от "т":
  Намек ли съзирам тук? Да не би, нещо, за премиера, а? Не може ли да го кажеш по- пряко, ами се налага да слагаш процентите на 99, та белким намалиш вероятността, да пропуснеш хленчещият ежедневно...

  Ecrasez l’infâme
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Последните думи са много точни. Критичното отношение към сегашната ситуация не идва от самото естество на демокрацията - основните емигрантски вълни са точно към демократични държави - а от начина, по който протече (бе дирижиран) прехода.

  Спокойствието и сигурността отпреди 1989 г. са били съчетани с много други фактори, които днес сякаш не се отчитат - липса на свободен пазар на продукти и услуги, разпределение след висше образование за месторабота, жителство за градовете (т.е. пречки пред свободния избор къд да живееш), 2-годишна казарма, агенти на ДС под път и над път, дори и при съседите, желязна завеса, слаби алтернативни информационни източници - основните такива са били по линия на управляващите и Русия, забрана на църквата и църковните празници, създаване на червена аристокрация за сметка на елита с европейско образование, създаден с предприемчивостта си преди 1945 г. Имаше и добри, даже романтични моменти - като удобството да се плажува по две седмици спокойно на Черноморието, сравнително качествените храни, произвежданите тогава български филми, непосредствеността в личните контакти.

  Така или иначе хората с право негодуват за сегашното си състояние и съпоставено с новия политически ред, защото години наред таяха вярата, че наистина се случва промяна и то бърза в страната. Най-големите реформи за 20-те години бяха приватизацията и реституцията, здравната и образователната.

 5. 5 Профил на cenov
  *****
  Неутрално

  От 2002 насм броят на хората,които са убедени,4е демократи4но правителство е в състояние да им ре6и проблемите,се стопил на мижавите 26 процента......Зна4и след падането на Костов и идването на власт отново на 4ервената аристокрация .....уни6тожила елита с европеиска култура и образование.Не6то неясно?

 6. 6 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 876 Любопитно

  До коментар [#5] от "cenov":

  Всичко е напълно ясно, добре че се появи пожарникаря, че неможаха цоциалистите начело с Доган да затрият държавата нацяло! Все пак ще си получим глътката въздух! Дано на следващите избори да няма нито една партия във вида, който бяха на тези! Фактически то имаше само една партия и дежурната сбирщина от 90те до днес!

 7. 7 Профил на Бесен
  *****
  Гневно

  С две думи:
  "В този смисъл не е вярно, че българите не одобряват демокрацията - у нас тя не е това, което е. Масово не се одобрява нейното подобие след имитацията, която ни беше пробутана като "преход". Преход ли? Както се казваше във вица:

  - Тук ли живее Иван Петров?
  - То пък един живот..."
  По-голямата част от българите не разбраха играта на "червените"-псевдо-демокрация!
  Костов направи нужните реформи, за да влезем в ЕС и НАТО.
  Това хората не разбраха.
  Поради това сега отново плащаме всички.
  България не е Чехия!!!!

 8. 8 Профил на а
  *****
  Неутрално

  Тъй като това положение в БГ не може да бъде наречено демокрация, то изводът, че е намалял процента на одобряващите промените е безкрайно неверен.
  По-скоро трябваше да изследват колко процента от българите смятат, че "това" е демокрация.

 9. 9 Профил на Пю
  *****
  Неутрално

  Ква е тая редакция??? Пю!!!

 10. 10 Профил на кр
  *****
  Неутрално

  То пък една редакция. Особено напоследък...

 11. 11 Профил на IQ=0
  *****
  Неутрално

  Няма грешка в превода, това е демокрация но българска, едвали някой няма да разбере за какво става въпрос, само като види цифрите ще си каже, "Мнооого прост народ!"

 12. 12 Профил на Горския от Воден
  *****
  Весело

  "В този смисъл не е вярно, че българите не одобряват демокрацията - у нас тя не е това, което е. Масово не се одобрява нейното подобие след имитацията, която ни беше пробутана като "преход". Преход ли? Както се казваше във вица:

  - Тук ли живее Иван Петров?
  - То пък един живот..."Да крадеш постоянно и да лъжеш ,че си честен!?
  Иво Прокопиев -Предполагаемо състояние 92 000 000 лв
  Участия във фирми Алфа финанс холдинг а чрез него Каолин, Икономедия, Летище Пловдив, Булброкърс, Интернационална приватна банка и други.
  Участия в публични компании

  Каолин АД - чрез АФХ притежава около 68% на стойност около
  37 000 000 лв.
  Иво Прокопиев е председател на конфедерацията на работодателите в България
  Прехода на назначените капиталисти с ограбени пари от народа.

 13. 13 Профил на Началото 1989 г.
  *****
  Весело

  "Младият български милионер е роден през 1971 г. в Разград, малък град в Североизточна България, населяван най-вече от цигани и етнически турци. Баща му е бил дългогодишен директор на ловен резерват “Воден”(б.р. любим на Тодор Живков и местния велможа Пенчо Кубадински). Иво Прокопиев има по-голям брат, Александър, който е бивш служител на Държавна сигурност (контраразузнаване) към МВР - Разград. Днес по-големият брат е част от бизнес империята на Иво Прокопиев."
  Милиционер- крадец-милиционер- БГ милионер в чужди /народни/ пари.

 14. 14 Профил на Лесбокрация
  *****
  Весело

  Лесбийски кръг „Палаво езиче” източил държавата

  Котараци с мустаци, приятелски кръгове, съзвездия „Орион” – всички те нищо не представляват пред новоразкрития кръг „Палавото езиче” и мащабните далавери, които са въртели няколко почитателки на Сафо. За скандалите в неформалния кръг пише в. „Уикенд” в новия си брой.

  По-запознатите сами ще се досетят коя е тарторката на лесбийския кръг „Палавото езиче”. Разбира се, това е бившият министър на правосъдието Миглена Тачева, която е всеизвестна с обратните си наклонности. Заради нея изгоря бившата евродепутатка от ГЕРБ Душана Здравкова от поста си, след като Бойко Борисов разбра за интимните й отношения с Тачева. Още преди няколко месеца „Клюки.нет” писа за скандалната афера между двете „Афродити”.

  Покрай секса се е вършила и работа!
  Оказва се обаче, че отношенията им не са били само сексуални - съчетавали са удоволствието с работа, като са връткали не само езици, а и далавери. В палавия кръг са намесени и имената на бившия зам.-министър на правосъдието Илонка Райчинова, както и бившата шефка на Агенцията по вписванията Даниела Митева. Последната бе уволнена, като официалната версия за нейното освобождаване бе „различия с ръководството на Министерството на правосъдието по отношение на финансовата дисциплина в агенцията” (разбирай – моралната дисциплина – б.а.).

  Душана Здравкова
  Великолепната четворка
  „Великолепната четворка” Тачева – Митева – Райчинова – Здравкова са източили от държавата 500 милиона лева за две-три години. Лично Миглена Тачева привлече Илонка Райчинова в своя екип и двете дружки са правели врътки, докато не се изпокарали заради ревност. Според източници Тачева изревнувала Илонка заради перлена огърлица, която й подарили. Друга версия пък клони към Гергана Грънчарова като ябълката на раздора. Ексминистърът на правосъдието плакнела очи по царистката и искала да я прикотка в лесболожата си. обаче отприщила уСватбата на Грънчарова със Соломон Паси Миглена Тачева невиждана злоба, която се изля върху цялото НДСВ. От омразата била попарена и Илонка Райчинова, която е кадър на царистите.
  Лесбо-връзки
  За далаверите в правосъдието още миналата седмица гръмна скандал, като Маргарита Попова огласи данни нарушения и натрупани дългове в размер на 350 млн.лв. Става въпрос за строителството на сградите на Софийския районен съд и Съдебната палата във Варна. Вместо да бъде направена обществена поръчка, както е по закон, е имало пряко договаряне. Подписът на Тачева стоял под скандалните договори.

  За кръга „Палаво езиче” още няколко милиона пък осигурила Даниела Митева чрез Агенцията по вписванията. Митева имала нежно присъствие в имотна мафия. За тази далавера алармира глашатаят на корупцията Яне Янев. Веднага след като Тачева назначила Митева, шефката на Агенцията се сдобила с апетитен имот в Центъра на София за над 500 000 лв.

  Извън лесбоквартета се намесва и името на Евелина Николова – главен секретар на министерството на правосъдието, която единствена е успяла да запази поста си. Според клюката тя е останала, за да може да изчисти мръсните далавери на кръга „Палаво езиче”

 15. 15 Профил на СДД
  *****
  Неутрално

  Демокрация ли?Див,варварски,първобите капитализъм!Днес хората не правят никаква разлика между тези две понятия и смятат,че напълно се покриват.Защото така им се внушава от медиите и защото вече никой не си губи времето да чете.

 16. 16 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 734 Любопитно

  Пак да питам отворените български „демократи"-Някой знае ли кой е Джей Лорънс?
  Какво е направил за световната демокрация?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 17. 17 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  От България емигрираха над 1 млн активни българи. В момента я има, я няма 6 млн да живеят в БГ. Като махнем децата - 5. Т.е., извадката е "крива" с едно 20%. При другите колко е? От 12 млн чехи колко са емигрирали? А от 38 млн поляци? Украинците колко емигрираха?

  Никола Йорданов
 18. 18 Профил на Фалконе
  *****
  Неутрално

  Мафиокрацията ще закрие България...

 19. 19 Профил на !
  *****
  Разстроено

  Имитацията пробутана за "преход" се разбра от хората!
  Как да се вярва на вълци-изедници, преолечени в овчи кожи?!

 20. 20 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Незнам защо толкова се втрисате от от това социологично
  проучване?! Винаги разбирасе трябва да се има 1 наум в
  такива случаи. А в случая резултата е логичен - за "най-
  бедната и най-корумпирана държава в Европейския съюз".
  Би било изненада при тази фактология резултата да е
  положителен.
  Освен това на всеки които използва сивите си клетки
  по предназначение му е ясно,че таз система в момента
  няма нищо общо с Демокрацията въпреки че ни я пробут-
  ват за такава.
  " Законът над всички" Някой да е забелязал такова нещо
  в България?

 21. 21 Профил на stir
  *****
  Неутрално

  не ми се вярва резултатите да са такива, ако проучването е направено коректно. може и да греша, но се съмнявам.

 22. 22 Профил на rositza_petrova
  rositza_petrova
  Рейтинг: Неутрално

  "...демокрацията - у нас не е това, което е." Напротив! Няма демокрация по принцип. Има демокрация по американски, по шведски, по чилийски. Има и демокрация по български. Друго няма.

 23. 23 Профил на pametliv
  *****
  Гневно

  В България демокрация няма и няма да има . Напротив , очаква ни до 20 години афганизация . Прав е # 17 за фактическото съсъстояние на населението на България като брой ,но е забравил да го спомене като етнос . В момента българите са подложени на невиждан геноцид , който ще доведе до изчезването им като преобладаващ етнос до 100 години а мове и по-рано. Според мен това се прави умишлено и целенасочено .Който не вижда очевидното , значи няма очи ! Който не може да го осъзнае ,значи няма ум ! Всички наричат опиталият се да затрие евреите Хитлер , не демократ ,а престъпник ! Защо тогава наричат унищожителите на българите демократи ? Ако наистина бяха такива те щяха да създадат еднакви условия за живот на всички етноси в България . Беззаконието бе създадено с единственната цел да се награбят 5 % мошенници . Беззаконието не е демокрация .Беззаконието е афганизация .Ако наличието на "демократични " избори е признак на демокрация , то Афганистан е най- демократичната страна в света . Признакат за демокрация е еднаквото и стриктно пилагане на законоте за всички . По този признак сме най- недемократичната държава в Европа и най големият конкурент на Афганистан .Така ,че не наричайте българите прости и мързеливи .Прости и мързеливи сте вие , защото не мовете да видите очевидното и да му направите елементарен анализ !

 24. 24 Профил на 888
  *****
  Неутрално

  То пък един преход........ разбойнически.

 25. 25 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 734 Любопитно

  Добре,не знаете.
  Джей Лорънс преборва корупцията в Гана с помощта на един стадион , 24 А.К.7,62 и две телевизионни камери.
  Не случайно Обама лично отиде в Гана ,и се увери че демокрацията е налице,и всички спазват закона.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 26. 26 Профил на Prehodnik
  *****
  Неутрално

  преход, преход, колко да е преход? Вси4ко сами си правим

  Хубаво недоволни ама и никой не гласува (освен организирания електорат). При задължителен вот (като в Гърция и Белгия) ситуацията може би няма да е такава

  А и на който не му харесва винаги може да си замине и да си търси живота другаде

 27. 27 Профил на BG
  *****
  Неутрално

  Някой сериозно ли иска да се върне социализма или просто си мърмори "по-рано беше по-добре". То и сега може така да се влоши положението, че хората да блянуват как невероятно добре са си живели през 2001-2003 примерно. Като минат 30 години със сигурност ще си спомнят с умиление сегашните светли години.

 28. 28 Профил на Йонка
  *****
  Неутрално

  Що бе? Успешен е преходът.
  Тръгнахме от това:
  http://www.youtube.com/watch?v=gSCUuHxHXxQ
  И стигнахме до това:
  http://www.youtube.com/watch?v=6Xn_MBgQ2ro&feature=related

 29. 29 Профил на ВИКТОР
  *****
  Неутрално

  В началото на септември 1990 г. секретариатът на ЦК на КПСС приема тайно решение - за да се запазят властовите структури на партията, те трябва да се интегрират към световните финансови пазари, да бъде изнесен капиталът в места,откъдето в продължение на години да покрива нуждите на партийния елит...Този елит не се нуждае от социални реформи,нито от старата идеология,защото вече държи в ръцете си търговските структури и собствеността, и фиктивните партии,и средствата за масово осведомяване и международните връзки. Навлиза в Нова ера - тази на властта в сянка,при която вече не може да се определи зад кого какво се крие и кой в служба на какво е.”Действително ли този властови процес е толкова тайнствен и “неумозрим”или по-скоро имаме работа с едно типично за руския човек патетично отношение към историята? Не попадаме ли в емоционалната клопка на играта на думи: “мистерия”, “загадка”,“лъжа”,“измам”… Защо например “независимата” българска преса,ангажирана в опазване на партийната тайна,и до ден днешен нарича кражбата мистерия.И сега не сме наясно кой ограбва държавата,кой ни докара до туй дередже... “Някои хора”,“някои среди”и “някои сили”. Кои? – Те си знаят! Мистерията е нещо недостъпно за всички,В служение на Златния телец или как стана трансформацията на олигархията ?

  Голямото изнасяне на капитали,Горбачов и шефът на КГБ Крючков стават особено активни в своята дейност по обезпечаване на олигархията след 13 февруари 1990 година, когато е отменен член 6-ти от съветската конституция, регламентиращ ръководната роля на КПСС. Приблизително по същото време падна и член 1-ви от живковата конституция. Събитията в София и Москва се дирижираха синхронно. Какво се случи?аместник-председателят на КГБ генерал Филип Бобков (същият и шеф на Пето управление на КГБ - Идеология и дисиденти - аналог на българското Шесто управление) съставя по поръчение на Горбачов план "За ефективно използване на партийната собственост". Планът гласи:

  1) Явните парични фондове на КПСС и на казионните организации трябва да бъдат открито инвестирани само в обществени, социални или благотворителни фондове. Така ще стане невъзможна бъдещата им конфискация.
  Примери : Спомнете си как (по сигнал от Москва), напук на Закона за конфискация на имуществата на БКП и казионните организации,беше трансферирано в акционерното дружество "Софис" имуществото на казионните Български професионални съюзи (наследени от КНСБ), как общественият фонд ТНТМ се възроди след ограбването му в така наречената фондация "Еврика", как Мултигруп и Първа частна банка създадоха синдикална каса "Подкрепа",как подчиненият на генерал Бобков офицер от Шесто управление на държавнасигурност Димитър Иванов стана вицепрезидент на Мултигруп и основа осигурителен фонд. Как същият, вече открито, посрещна в България началника си по КГБ Бобков и написа предговор към книгата му с многозначително заглавие "КГБ и властта". Как контролираната синдикална върхушка от "Подкрепа" и КНСБ работи неуморно "за ефективното използване на поверената й партийна собственост" в Бистрица (след наемането й от Максуел) и в небостъргача на БПС на Солни пазар. Как международният аферист Робърт Максуел регистрира на улица "Ангел Кънчев" в София (седалището на Мултигруп) сдружението "Интербизнес 91". Спомнете си твърденията на руски автори, че по поръчение на КГБ Максуел е закупувал на Запад валута,трупал е милиардни дългове и е ограбвал контролираните от него социални и пенсионни фондове в полза на съветските си партньори…
  Скритата печалба да се използва за създаване на концерни, предприятия, акционерни дружества (и пирамиди), застрахователни компании и банки, за закупуване на анонимни акции на приносител с цел осигурване на бъдещ доход за стратегическите цели на администрацията на КПСС (БКП), при спазване на строга конфиденциалност и скритост на партийното участие. Капиталът може да се прехвъля в други сфери, но контролът върху него трябва да се запазва!Сигурно си спомняте безгласното оттегляне на офицера от ДС Атанас Тилев от фалиралата не без негово участие Банка за земеделски кредит (БЗК), основана от Луканов и от Максуел да обслужва кредитирането на земеделието, а всъщност да обслужва стратегически финансови операции в страната и в чужбина. Спомнете си за Владимир Владимиров - отговорен счетоводител и офицер от ДС (УБО), разнасял по време на лукановият режим куфарчето с валутата по домовете на членовете на ЦК на БКП, същият наречен от колегите си "куриерът на Партията". През 1989 година Владимиров беше издигнат за шеф на надзора в БНБ, а малко по-късно стана шеф на важната Пощенска банка,а по късно олигархията го постави да пази тайните на фалиралата вече БЗК.Сформира се на територията на СССР и на други страни Институцията на особено доверените лица на Партията и Групата на засекретените членове, осигуряващи дейността в извънредния период..Висшите апаратчици от ЦК на КПСС и техите слуги от БКП съставиха списъка на бъдещите колониални администратори - акционери, а в наши и чужди банки откриха сметки със съответните парични суми на всеки отделен акционер. Ако Атанас Тилев, Красимир Стойчев, Ангел Първанов, Илия Павлов, Валери Найденов, Емил Кюлев или някой друг се опиташе да присвои за себе си от дела на Партията, то тя го задържаше в подчинение чрез познатите си методи. Какви бяха те? Висши партийни финансисти съставиха и размножиха в хиляден тираж на няколко езика следния важен документ:
  Лично задължение пред КПСС (БКП)

  Аз, ........ (примерно Димитър Христов Иванов), член на ..... (БКП), партиен билет N. ...... , с подписа си потвърждавам съзнателното си и доброволно решение да стана Доверено лице на Партията и да изпълнявам възложените ми от Нея задачи, където Тя ме изпрати и във всяка обстановка, като не разкривам своята принадлежност към Институцията на доверените лица. Задължавам се да пазя и внимателно да използвам в интерес на Партията поверените ми финансови и материални средства, възстановяването на които гарантирам още при първото поискване. Всички спечелени от мен, в резултат от икономическата дейност на Партията, парични средства признавам за Нейна собственост и гарантирам предаването им по всяко време и на всяко място. Задължавам се да спазвам строгата секретност на поверените ми сведения и да изпълнявам поръченията на Партията, които ще ми бъдат предадени от упълномощени за случая лица.

  Дата ..... Подпис на члена на КПСС (БКП): .................


  С нарушения от страна на някой Доверени лица на Лични задължения можем да си обясним отстраняването им от определени дейности и екзекутирането им. Кой изпълни екзекуциите? Разбира се специалистите от групата на засекретените членове.членове. Голямата игра се водеше за големите цели - присвояване на външния и на вътрешния дълг чрез операции с Брейди-книжа и ЗУНК-ове през Българска външнотърговска банка, чрез банки от Асоциацията на търговските банки и чрез пирамидите. Всичко това е свързано и с разкриването на сметки на (финансови) пирамиди в швейцарските клонове на Балканбанк.Това е първата пощенска кутия, осигурила източването на парите на вложителите от България в чужбина. Втората банка, която извършва широки операции (в полза на пирамидите) е Турист-спорт-банк." БРИБАНК захвана валутната криза в началото на 1996 година чрез спекулативно обезценяване на лева в полза на олигархията. На 2 октомври 1996 година беше екзекутиран Координаторът на Институцията на особено доверените лица за България Андрей Луканов.
  Изпълнил усърдно много други, Луканов не успя да изпълни най-важната задача на своя живот - да предаде в ръцете на Москва и на "Газпром" газопреносната мрежа ведно с територията на България.За Русия българската земя има значение само като канализационна мрежа,канализационна шахта,провеждаща в необходимата им посока нефтените и газовите потоци към Турция, Гърция, Македония и Югославия, към Западна Европа и към Адриатическо море.
  Неуспял да се справи с хората на Живков,Луканов трябваше да умре. Русия се отнесе жестоко с него - най-напред тя заповяда на Мултигруп да се отрече от Андрей,а после, чрез Топенерджи, свали и физическата охрана от него. Оставен незащитен, Луканов бе застрелян от упълномощено за случая лице. Заинтересованите от неговата смърт дейци около старите живкови пари (хората от Орион, БЗПБ и т. н.) изпълниха смъртната присъда.

 30. 30 Профил на ВИКТОР
  *****
  Неутрално

  Някой сериозно ли иска да се върне социализма или просто си мърмори "по-рано беше по-добре".
  ===========================================
  В комунистическа България "БЕШЕ ПО-ДОБРЕ:В соц-конц-лагера”. Телените мрежи, които ограждаха Народна република България, са същите, които ограждат човешкото безумие край Ловеч, на остров Персин, в лагерите Куциян, Богданов дол, Ножарево, Скравена и на още доста места. Концлагерите са просто концентрат на всичко онова, което характеризира действителността във все по-бившия ни социалистически лагер.Някои все още се опитват да прикрият случилото се там с думата „деформации”. Истинското наименование е геноцид. Концлагерите са просто концентрат на всичко онова, което характеризира действителността във все по-бившия ни социалистически лагер.
  Един офицер от ДС,каза: на остров Персин: „Тук аз коля, аз беся.” Но коленето и бесенето са само резултатът, само последното колелце на трансмисията, която задвижва лагерната система в България. Ролята на лагера е двойна: да унищожава непокорните и да вселява страх у покорените. Изправен пред възможността да отиде „там”, достойният член на обществото ни е изпадал в неистов оптимизъм спрямо светлото комунистическо бъдеще. Колкото по-лесно, по-безогледно и безотговорно могат да те изпратят там, толкова повече нараства страхът ти - докато от човешката воля остане само инстинктът за самосъхранение. Именно в това превръщение на човека в роб се състои реалната „възпитателна” роля на ТВО.
  Кандидати за там никога не са липсвали. Но времената се менят, менят се и лагерите, и социалният им облик. Първоначално там попадат „бивши” хора, оцелели някак си от деветосептемврийските вартоломееви нощи. Бивши депутати, бивши полковници и генерали, бивши собственици, бивши журналисти и интелектуалци. В лагера никой не е „настоящ”, при все че за лагерниците е от значение само настоящето. За разлика от тях за палачите е от значение миналото: мнимото или реално минало на лагериста. То именно го превръща във враг, който трябва да бъде унищожен, в хлебарка, която трябва да бъде смачкана.
  Аз не говоря за физическите палачи - за рецидивистите с тояги или за безчелите и озверели старшини, нито за перфидните садисти от рода на Газдов и Горанов. Говоря за тези, чиито имена изгарят днес с архивите, говоря за стотиците и хиляди прокурори, следователи, сътрудници на ДС с чинове и без чинове, за районните милиционери и за селските старшини, за партийните секретари и за подслушващите съседи, за доброволците от доброволните отряди и за сплетничещите активисти на ОФ - за всички онези, които с един подпис или един донос са променяли невъзвратимо човешката съдба. Създадени по съветски модел, първоначално лагерите са се придържали към него, което означава следствие, седмици и месеци бой в килиите на ДС, докато жертвата признае измислените кой знае от кого прегрешения, после някакво подобие на съд и присъда…
  Много бързо обаче тези процедури се видоизменят, съкращават и направо изчезват, а „въдворяването” придобива направо балкански характер.Например смъртта на Георги Димитров повлича стотици случайно събрани и невинни хора към Богдановдол и към току-що откритите лагери на островите срещу Белене. Арестували една цяла сватба, защото хората викали „Хаирлия да е…” Нищо че никой от тях не знаел за кончината на великия народен вожд. Вече няма следствия и присъди или поне престават да бъдат обичайна практика. Вместо това обичайната практика била следната: прибират те рано сутринта за „малка справка”, в подземията на ДС оставаш, докато се съберат достатъчно твои събратя по съдба. Товарят ви като добичета в конски вагони и ви откарват незнайно накъде, където ще останете незнайно докога: докато ви заровят в пясъка на остров Магарец, в близост до прочутия свинарник.„Враг на народа” и „хулиган” са двата основни епитета, с помощта на които човек се озовава в лагера. Реалният повод може да бъде съвсем различен. Може да си отказал да влезеш в ТКЗС. Може да си разказвал вицове пред приятели. Може съседът да ти има зъб. Може партийният секретар да е хвърлил око на жената или на жилището ти. Може ти да си ударил шамар на жена си, като си забравил, че вуйчо й работи в милицията. Може… буквално всичко може. Например веднъж пияни милиционери от охраната на Ловешкия лагер подбрали от гарата един случайно срещнат безобиден луд - ей така, да си направят майтап. Вкарали го в лагера. На сутринта пък го подбрал Шахо Циганина с тоягата. И човечецът свършил. Лагерът е клеймото, от което се нуждае изграждащият се социализъм, за да подпечата с него страха в човешката душа. Но лагерът е в известен смисъл и емблемата на самия социализъм. Едно момче носи тесни панталони и танцува туист - и това е достатъчно, за да поеме пътя към смъртта. Едно момиче носи пола над коленете и си лакира ноктите - и това е достатъчно, за да попадне в лапите на Юлка или Тотка, които ще го превърнат в полугол и полужив „скот от женски пол”. Какво по-добро нагледно доказателство от това за всесилието на системата, за пълната зависимост и обезправеност на всичките й „винтчета” и „бурмички”,и още и още….

 31. 31 Профил на Хахаха!
  *****
  Неутрално

  Тази статия е тъпа. Най-малкото, трябва да се проведе между хората над 30-40 години, което не е българското общество.

 32. 32 Профил на ДО 29 И 30
  *****
  Любопитно

  БРАВО ВИКТОР!!!
  ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ!!!

 33. 33 Профил на Случайно минаващ
  *****
  Неутрално

  Според една теория в България до 1989 не е имало Социализъм или Комунизъм, а Държавен Капитализъм, доколкото държавата играеше ролята на огромна корпорация, принадената стойност не бе премахната и работниците нямаха никакъв контрол върху средствата за производство. От тази гледна точка функционерите на БКП бяха онова, което днес се нарича "мениджърската класа" понеже в тежни ръце бяха лостовете за управление на държавата.

  Та може би държавният капитализъм от преди 1989, въпреки многото проблеми, функционираше по-ефикасно в сравнение с днешния либерален такъв. В крайна сметка за 20 години "преход" българския бизнес само глозга активите на държавния капитализъм създадени в предишните 40 години; почти нищо няма създадено за последните 20 години.

 34. 34 Профил на Поглед назад
  *****
  Неутрално

  Ако в България беше направено нещо за да има демокрация и цивилизован начин на живот,това е само в периода 1997-2000 година.Не се сещам за нещо положително направено през останалите години на "прехода".

 35. 35 Профил на Nikolla
  *****
  Неутрално

  "...според "Пю" от 2002 г. насам броят на хората, които са убедени, че демократично правителство е в състояние да им реши проблемите, буквално се е стопил до мижавите 26%."

  Ако си бяха направили труда да определят в анкетата тези "мижави" 26% какъв процент от брутния вътрешен продукт произвеждат(приблизително),нещата нямаше да изглеждат толкова безнадеждни.

 36. 36 Профил на За тоя със значката
  *****
  Неутрално

  Тъп си колкото вожда си и точно толкова досаден - що не се разкараш нанякъде, вместо да оцвъкваш форума

 37. 37 Профил на Питащият
  Питащият
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#33] от "Случайно минаващ":

  Феодално теократично общество управлявано от подобие на орден-Партията-мафия.

  Обичам да питам
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK