Как етичният кодекс на магистратите ще разтълкува казуса "Красьо"

Как етичният кодекс на магистратите ще разтълкува казуса "Красьо"

© Иван КутузовИзтече срокът (15.11.2009) за изпълнение на една 57-те правителствени мерки за борба с корупцията - приемането от Висшия съдебен съвет (ВСС) на методика за обучение по практическото приложение на Етичния кодекс на българските магистрати.


Как ли ще бъде тълкуван в контекста на аферата "Красьо" този текст от Етичния кодекс: "Магистратът е длъжен да информира органите на съдебната власт и обществеността при всеки опит за накърняване на неговата независимост."


Възникват въпросите:
- Действията на Красьо, който така напористо предлага услугите си на магистрати, могат ли да се окачествят като опит да се повлияе върху тяхната независимост?
- Информирали ли са някого магистратите, които (както започва да ни се внушава) са станали жертва на плевенския бизнесмен "с ланците", за неговия опит да ги компрометира?
Очакваният отговор според досегашните обяснения на участниците в скандала и пристрастните интерпретатори е


версията, че магистратите са проявили колективна наивност,


залагайки - така, за всеки случай - на безкористното ходатайството на Красьо. Не са информирали органите на съдебната власт и обществеността, тъй като поведението на брокера не може да се тълкува като опит за накърняване на независимостта им и не се отнася към цитирания текст от кодекса.


Отчитайки обаче опитността на магистратите и всепризнатия им принос за образа на България като най-корумпираната страна в ЕС, версията за тяхната наивност няма да убеди никого. И отново ще остане без ясен отговор логичната и за общественото мнение, а и за голяма част от юридическата гилдия теза, че за да действат по този начин, магистратите трябва да са получили убедителни "доказателства" за възможностите на брокера Красьо - например връзки във високите етажи на съдебната власт и с влиятелни политици, които могат да упражняват натиск върху решенията на членове на ВСС.


Затова разкриването на имената на политиците от тефтерчето на Красьо е ключово за


разплитането на гъстата мрежа от политико-икономически зависимости,


която 27-годишният лобист използва. По този въпрос светлина все още няма освен изявления от Комисията за борба с корупцията в парламента, че ще изиска от главния прокурор имената на депутатите, говорили с Красьо. ДАНС също щяла да се включи в проверката на политици и полицаи, имали контакти с брокера от Плевен.


"При кариерното си израстване магистратът не трябва да използва лични контакти (връзки, ходатайства) и да предприема действия, които уронват достойнството му." Това е също текст от етичния кодекс, в който трябва да се обучават българските магистрати чрез методика, приета от ВСС. Вече е публично достояние, че кръг "бели покривки" кадрува в съдебната система. Също така публично се изказват опасения, че този кръг ще се опита да използва аферата "Красьо", за да прикрие собствената си роля и дори да заеме позицията на морален съдник.


От тези изявления, идващи от представители на самата съдебна система, става ясно, че има най-малко две лобита, които искат да се прецакат едно друго, използвайки този скандал. Някои ще кажат, че наличието на лобитата в съдебната система през последните 15 години е обществена тайна и целият цирк около ВСС е продукт именно на войната помежду им. Просто сега по някаква причина омертата в съдебната власт беше нарушена и нейният срамен разпад лъсна пред очите на всички.


Пита се - след като състоянието на системата е такова, как се очаква без предприемането на радикална реформа


ВСС сам да се справи и да се самоочисти?


Обичайно има поне два сценария - песимистичен и оптимистичен.


При песимистичния - това, което и най-вероятно ще се случи, е едно от лобитата да вземе връх или да постигнат тактическо примирие. Както се казва в един коментар на сайта на адвокатското бюро "Брайков" общата картина много напомня контролирано взривяване на стара сграда вместо бомбардирането й с напалм - защото настоящият театър позволява на плъховете, носещи заразата, своевременно да се спасят".


Оптимистичният може да се опре на изпълнението на приетите от правителството мерки за реформа в съдебната система, сред които фигурира и тази: "Публикуване на докладите на Комисията по професионална етика и превенция на корупцията към ВСС с очакван ефект "Гарантиране на прозрачност и укрепване на професионализма и отчетността на съдебната система". Може пък от анализите на тази комисия да получим яснота за мотивите на участниците в скандала "Красьо", за условията и причините, които го породиха, а така също и за действията, с които ВСС смята да се противопостави на корупцията в съдебната система.


Нали нещо такова трябва да включва идеята за самоочистването и самоспасяването на ВСС. Но всъщност това засега е един фантастичен сценарий...


* Авторът е ръководител на Института за развитие на публичната среда

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Една единствена марка за затрудняване на корупцията в съда е разпределяне на делата чрез жребий. Ние сме свидетели на истинска битка на ВСС и председателите срещу случайното разпределение.

 2. 2 Профил на мечти-и
  *****
  Неутрално

  То в България всяко нормално нещо е "фантастичен сценарий"! И си оставаме само с надеждата накрая, май..
  Но един глас и от мен за публикацията с оранжевия бутон вдясно от заглавието...

 3. 3 Профил на Ром
  *****
  Неутрално

  Касьо е държавата и държавата е Красьо. Той реди щата на магистратите, контактува с депутати, съветници, зам министри.
  Бай мангау е правителството в сянка...

 4. 4 Профил на no name
  *****
  Неутрално

  И каво от това като са си говорили,какво толкова е станало? Бре станахме за смях с милиционерските си простотии. Давайте спешно някакъв списък с кой може да се говори и с кой не,че чакам обаждане от Красьо,за да знам дали да вдигам телефона или не.

 5. 5 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 811 Любопитно

  Доколкото чух, от 2010г ще влезе закона "Красьо" и всички от тефтера ще има доживотна забрана да практикуват правни професии! Предполагам подобно нещо ще се случи с всички държавни служители! Единствено политиците и бизнесмените за сега ще отърват кожата! Естествено не очакваме никой да подаде оставка и да се оттегли с оглед на това, че са "леви" депутати и там оставки не е "модно" да се подават! Да не говорим за прословутата комунистическа солидарност, на която все още робува цялата ни държава! Именно тази солидарност спъва целия процес на прехода, затова имаме толкова полицаи и затова нищо не могат да направят, защото ако обществото толерира само престъпниците никаква полиция и съд не може да ги осъди! В този ред на мисли искам да поздравя всички избиратели на ДПС и БСП - вие сте безродници!

 6. 6 Профил на Ariman
  Ariman
  Рейтинг: 740 Гневно

  Значи, ако съм магистрат, Красито ми звънне и ми каже - абе пич помниш ли как се напихме и как ги еба.ме ония каки и аз му обесня любезно, че е станала грешка, че каки не съм барал и алкохол не близвам, ще трябва да подам оставка, защото съм си говорил с него - престъпление ли е, че познаваш някого?, това че познавам наркодилъри прави ли ме дилър бе ахмаци!!!
  И тия ще опазват реда и закона - предпочитам анархията...

  Човекът е мярка за всички неща.
 7. 7 Профил на Ром
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "Ariman":

  Значи, ако съм магистрат, Красито ми звънне и ми каже......... и така 150 пъти. Как ти се струва а? Аз с жена ми не си говоря по телефона 150 пъти в годината приятелю. Събоди се и помириши кафето.

 8. 8 Профил на y.yon
  *****
  Неутрално

  Мила Антоанета, Красьо с ланците, според изнесеното досега, не е накърнявал ничия независимост и никой не е бил негова жертва! Той е бил търсения от гореспоменатите за услуги! Явно това е бил най-прекият път за решаване на проблема. Всъщност той изпълнявя функцията на мутрите, само че по елегантен начин - не с бой а с пари! Това е възможно само в страна, където цари беззаконие и няма "кучета", които да я пазят! Затова и Бо.Бо. получи такава подкрепа. Хората решиха,че той ще се справи с "кучешкия" проблем. Ха дано!

 9. 9 Профил на наивен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "Ariman":

  И защо е необходимо в този случай да си говорите с Красьо още няколко пъти или 10-ки и стотици. Казваш му да си гледа разботата и готово. Контактите обаче са били продължителни. Какво е обяснението за това. Наивност? Айде, не ни вземайте за гугутки, моля!

 10. 10 Профил на koko
  *****
  Неутрално

  @ 8
  Смея да добавя, че по този начин, ако е вярно, се гарантира корумпирането на съдебната система, защото заплатата на честния съдия не позволява подкупи от 200 000 евро. И "горе", в ръководствата отиват боклуците! Но не мога да разбера, защо държавата се прави на Геновева. В света има много примери за справяне с мафията! Изкарайте паричките им на светло господа! Ето един богат ресурс за дянковият бюджет!

 11. 11 Профил на Иванн
  *****
  Неутрално

  Поздравления за блестящата карикатура! Точно в десетката.

 12. 12 Профил на Елемент
  *****
  Неутрално

  Да Да Да! Проверка на имотното състояние на всички "магистрати" Умножаване на заплатите им по броя месеците през които са магистратствували, изваждане на полученото от голямото, изваждане на стойността на наследеното и конфисскуване на разликата заедно с дипломите им по право. Какво сложно има? Сложно е да си развалиш дослука с аверите...

 13. 13 Профил на Наивен
  *****
  Любопитно

  До Ром (#7)
  Аз с жена ми не си говоря по телефона 150 пъти в годината

  А с любовницата?

 14. 14 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  От тоя Красьо, аман!
  Не за съда е той,
  а главен герой
  в криминален роман!

  www.berbenkov.hit.bg
 15. 15 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Казусът "Красьо" е много лесен - СХЕМА!
  Труден е процеса на прекратяване...
  Закони и нови лица в системата!
  Гражданска непримиримост - до край!

 16. 16 Профил на NDND
  *****
  Неутрално

  Естествено, че тоя Красьо е един селянин, които е куклата. Интересното е кои са кукловодите. Селякът действа от нечий име и получава някакви пари за това. Всъщност нищо ново за нашата демокрация - нали помните братя Илиеви, Маджо и др. селски момчета, които бяха използвани от чичковците от ДС за това и онова. После някои си отидоха, други като Маджо още е жив. Някой сериозно ли мисли, че тия провинциалистчета са хора, от които нещо зависи ? Зависи от старите кримки, които им дърпат конците.

 17. 17 Профил на Cekata
  *****
  Неутрално

  Още от Адвокатско Бюро Брайков:

  В морално отношение случващото се има евангелски аналог: В Храма са открити търговци. Трябваше ли Христос да ги чака да се самопречистят чрез оставки и заседания на настоятелството на Храма, вместо да започне събаряне на сергиите им и да ги изгони от Храма?

 18. 18 Профил на Armanay
  *****
  Неутрално

  Защо не знаем още останалите в списъка кандидати за лапкане!?!!
  Старателно укриваните имена на останалите "магистрати", политици,полицаи и чиновници!

  Скоро ще бъдат "квалифицирана информация"- т.е. УКРИТА СРАМНА НО ВЯРНА ИНФОРМАЦИЯ която ще бъде използвана за СКРИТО и безпрекословно управляване на ВИСШАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, на политици, на съдии и прокурори!

  Ако тази информация БЪДЕ УКРИТА - СВАЛЯМ ДОВЕРИЕТО СИ КЪМ ГЕРБ!

 19. 19 Профил на лаик
  *****
  Неутрално

  Абе тези от ВСС не се ли сещат, че на всички магистрати Красьо и е предложил да участват в престъпление, наречено търговия с влияние и никой от тях не само, че не е предприел лично някаква дейност, съответваща на професията им, но и не е информирал компетентите разследващи органи за това.
  За това, ако и да няма преки доказателства, че са давали по 200 000 евра за пост, да ги уволняват за некадърност поне...

 20. 20 Профил на незабавна оставка на ВСС!
  *****
  Гневно

  Този ВСС доказа пълната си непригодност за каквато и да е работа! Незабавна оставка на целия ВСС или незабавно разпускане на същия и избиране на нов! Пълна отмяна на всички кадрови решения на този прогнил от корупция ВСС!

 21. 21 Профил на Патриот
  *****
  Неутрално

  Това аграрно момче ще затъмни първите хора по влияние! Да живей БЪЛГАРИЯ!!!

 22. 22 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 828 Гневно

  Първо трябва да им проведат курс по обучение за разтълкуване на думите "етика", "морал", "Законност", "справедливост", "правосъдие".

  Ако случайно остане някой нескъсан, да продължи с Етичния кодекс.

 23. 23 Профил на nearvana
  *****
  Неутрално

  ох на батьо
  "Магистратите, засечени с контакти с Красьо, никога не са говорили с него по кадрови въпроси или за съдебни дела, а са търсили услугите му заради предстоящ техен ремонт на апартамент, да ги свърже с познат добър лекар и други от този тип. Това съобщи в четвъртък председателят на комисията по професионална етика и конфликт на интереси във Висшия съдебен съвет Цони Цонев. "

 24. 24 Профил на nearvana
  *****
  Неутрално

  и още
  "Висшият съдебн съвет гласува решение, с което наложи най-ниската дисциплинарна санкция "обръщане на внимание" на всички 11 магистрати, които са осъществили разговори с Красьо."

 25. 25 Профил на dokoga?
  *****
  Любопитно

  Един Черни показа България като кенефа на Европа, а друг Черничък направи тоя ВСС кенефа на държавата! ББ ще остави ли тоя кенеф да продължава да осмърдява цялата държава?

 26. 26 Профил на Бая съм се ядосaл!
  *****
  Разстроено

  Навалицата доста е изпростяла...Красьо, Карабас-Барабас, Нелина, Планета-фолк, Биг-Брадър... Ако беше нормална държавата, т.е. хората в нея, нямаше да се оставят така да ги разиграват някакви журналя. На всички ни е ясно, че съдебната система е прогнила отвсякъде, че съдии и прокурори стават хора, които от самото начало са там с идеята за корупция, защото им е определена заплата от 300 лева, че дори и някой да иска да работи, няма как, защото няма достатъчно зали, делата се претупват и т.н. и т.н. Не е проблемът в някаква измислена личност, проблемът е в измисленото шоу, наречено държава и измислените му зрители, наречени навалица (не заслужаваме Народ или пък Граждани)! Та така, скъпи ми смехурковци....четете за Красьо и цъкайте с език!

 27. 27 Профил на Асен Генов
  Асен Генов
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#25] от "dokoga?":

  Да...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK