Чиновник-касичка

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Way out
  *****
  Неутрално

  Има изход:
  Уволняват се всички безполезни кретени и не им се плаща нищо. Те разбира се ще заведат дела срещу държавата и тогава делата се протакват и се водят с години, както мафиотите мотаят системата. Това е единствения законен начин.

 2. 2 Профил на Стария Бен
  Стария Бен
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Или се гласува закон - а мисля даже че има такъв, непотърсени отпуски отпреди 2 и повече години се анулират и точка. Това е.

 3. 3 Профил на Jordan
  *****
  Неутрално

  Най-правилното е промяна на Кодекса на Труда. Платеният отпуск може да се ползва максимум до 180 след изтичане на календарната година. Неползвания отпуск изгаря.

 4. 4 Профил на коколино
  коколино
  Рейтинг: 442 Неутрално

  до 3 .А ако не ти дадат да го ползваш?

  кому е изгодно?
 5. 5 Профил на немско
  *****
  Неутрално

  Тук в Германия проблемът е решен много просто. Отпуската трябва да се използва до края на календарната година. Ако останат дни те трябва да се вземат до края на Март следващата година, ако не ги вземеш изгарят .

 6. 6 Профил на Observer
  Observer
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#5] от "немско":

  Точно така е! Аман от паразитиращи чиновници дето само дейност очитат. Който не си е взел отпуската навреме - да се сърди на себе си!

 7. 7 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#2] от "Стария Бен":

  Няма такъв закон Но има друг:"чл.176 ал.3 Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползуването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително."

  Тези хора просто не са искали да излизат отпуск. Пита се защо?

  ☭= ☠
 8. 8 Профил на az
  *****
  Неутрално

  нещо бъркате много. добре си е Кодекса, виновни са съответните ръководители. Като мине годината, за която се отнася отпуска, ръководителят може да го даде на служителя, дори и той да не го иска. Такова животно като загубен отпуск не може да има, след като е решено, че отпуск се полага. Трябва обаче да се осигури използването му.

 9. 9 Профил на трудна работа!
  *****
  Неутрално

  Това с отпуските си е наистина нещо като застраховка срещу уволняване... Идеите са добри, но не знам дали може да има закон с "обратна давност", така че нещата за тези "умници" ще се решават пак по настоящия...
  Но статията е много актуална и интересна! Гласувам за рейтинга й с оранжевия бутон вдясно от заглавието...

 10. 10 Профил на управляваният
  *****
  Неутрално

  Да ама тези хора се грижат за мен от люлката до гроба.

 11. 11 Профил на Пипи питанката
  *****
  Весело

  Работих на смени по 12 часа в 24 часов непрекъсваем процес, за покриването на което са нужни 4 смени /4човека/. Смените са: един ден 12ч дневна, един ден нощна 12 ч и две денонощия почивка. Ако един човек излезе в отпуск, останалите трябва да положат извънреден труд /ЛОШО!!!/. За това никой не може да си вземе отпуската??
  Е-е-е, питам аз някога когато напускам нямам ли право на обезщетение????? Или пък на по скъпия извънреден труд???

 12. 12 Профил на Адвокат на дявола
  *****
  Неутрално

  А защо до преди 1 година всички се подиграваха на държавните служители, че работят (не всеки държавен служител разглежда заявления на данъкоплатците и им пише резолюции и съответно е обект на корумпиране) за по 300-500 лв, а сега са се вторачили в отпуските им?

 13. 13 Профил на МУНЧО
  *****
  Неутрално

  Като бях малък,намерих в един гардероб едно тесте с държавни облигаций.Приличаха ми на пари и попитах колко струват.Отговориха ми ,че не струват нищо,но ги разигравали на лотария,и ако имаш късмет може да спечелиш някой лев.Ами предлагам на финансовото министерство,да изплати неизползваните отпуски в такива облигаций или примерно в държавни ценни книжа с падеж след примерно 20 години при минимална лихва.Така няма да има противоречие със сега действащия КТ,тъй като уволнените ще бъдат обезщетени,а след 20 години ,я камилата,я камиларя.Хубаво е да се промени и законодателството,като се задължат строго работодателите да пускат служителите си в отпуск,а работника да го губи,ако не го ползва до средата на следващата година.

 14. 14 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#5] от "немско":
  Нещо се бъркаш. В Германия и никъде в ЕС отпуските не изгарят. В САЩ е същото ама с тая разлика че ако като шеф "изгориш" отпуските на служителите си, можеш да идеш и в затвора даже.

  @ Автора, Светлана Георгиева:
  "имат право на още куп почивки, регламентирани в подзаконови актове"
  Няма такова нещо. Всички отпуски са указани или в КТ или в закона за държавния служител. Други няма.
  ПРоблема е че са ползвали отпуски, но не са ги отразявали като ползвани, за което са виновни секретариците и счетоводителниците и човешките ресурси дето им е толкова акъла.

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 15. 15 Профил на предложение
  *****
  Неутрално

  Една запетайка и няколко думи в чл. 176, ал. 3 на Кодекса на труда и всички "хитро" неизползвани отпуски "отиват на кино" от 01 януари.
  А пък кого ще накажат, че не си е досвършил работата и не е задължил подчинените си да ползват отпуските си, на мен не ми пука.

 16. 16 Профил на ANTI 09
  *****
  Неутрално

  Как няма да имат неползувани отпуски след като тези мижетурки като са на работа всъщност си почиват по добре !
  Да сте чули някой работник ,който биче на норма да не си е ползувал полагаемата си отпуска.а?
  Няма такива ,нали!
  Затова ,който не си е ползувал отпуската ,значи не е имал нужда от нея!
  По силата на тази логика всички тези тарикати ,които подлежат на съкращения и уволнения да бъдат изхвърлени като мръсни котета ,без угрезения на съвеста на работодателите!
  Да няма тън -мън!
  Същото се отнася и до разните пенсионери по айлакчийски щатове ,които толкова им е широко около врата на работното място,чем ако ги оставят ще ходят на работа с памперси и катетри...до 80 годишна възраст!!

 17. 17 Профил на Енчо
  *****
  Неутрално

  Писах го в един друг форум и сега ще го повторя.
  Много погрешно е да се смята, че когато работодателят изплаща обезщетение за неползван отпуск, се ощетява по този начин. Като казвам "работодател", имам предвид и държавни, и частни работодатели.
  Да вземем например, един служител, който не е ползвал отпуск един месец. Ако бъде освободен, трябва да му се изплати обезщетение, нали така?
  Ако този служител беше ползвал отпуска, или някой щеше да върши неговата работа през това време, или тя щеше да стои несвършена, докато той се върне на работа. В първия случай, работодателят натоварва някой друг с допълнително работа, без разбира се, да му плаща повече. Във втория, служителят така или иначе си свършва неговата работа, само че по-късно.
  Въпросът обаче, е другаде.
  Смята се, че когато работодателят изплаща обезщетение за неползван отпуск, той плаща два пъти - един път отпуск и един път заплата. За повечето длъжности обаче, не е така.
  Ако този работодател освободи служителя с един месец неползван отпуск и след това един месец не назначи никого на неговото място (така, както ако този служител беше в отпуск един месец) - той няма да се охарчи повече, а напротив - ще спести малко от осигурителни вноски. През това време, някой друг ще върши неговата работа - както е било, когато служителят е бил в отпуск.
  Разбира се, има длъжности, когато с освобождаването на служителя, непременно трябва да назначиш някого на неговото място.
  Но това са много по-редки случаи...
  Така че този плач за ощетения работодател е смешен..

 18. 18 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  Цървуландия - страната на абсурдите - отпуските на чиновниците ще банкрутират страната.

 19. 19 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Там, където авторът говори за "Кодекса на труда", трябва да се чете (преди всичко) "Закона за държавния служител". Но принципно нещата са аналогични и в двата закона. За да е пълна картинката (да долеем масло в огъня): "При прекратяване на служебното правоотношение размерът на паричното обезщетение за компенсиране на неизползваните дни платен годишен отпуск се определя съобразно размера на брутната заплата, определена на държавния служител, към датата на прекратяване на служебното правоотношение." (чл. 61, ал. 2 ЗДСл). Важни са последните думи: така, ако не си ползвал отпуск през 2004 г., уволнят те през декември 2009 г., компенсацията се определя на база заплатата за ноември 2009 г. Иначе казано с неползван отпуск през 2004 г. печелиш заплати от 2009 г. ....

 20. 20 Профил на svetlanag
  svetlanag
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дaни":

  има такова нещо. допълнителната отпуска е в наредба.

  po_orwell
 21. 21 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До 13. Мунчо, ние даже ходихме да ги крадем тези държавни облигации (чекове) и играехме покер с тях, ама единия път ядох шамарите като ни хванаха тия от ЖП, защото имаше цял вагон с такива облигации по 5,10,20,50 и 100 лева бяха.
  Проблема с отпуските изкуствено се преувеличава. Това че държавата е лош стопанин е друг въпрос. Закона си е добър и не е редно да се променя, единствено и само заради държавните служители - то в тая държава, държавата е най-важна.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 22. 22 Профил на antea
  antea
  Рейтинг: 8 Неутрално

  *Висшият съдебен съвет (ВСС), след като установи, че много съдии, прокурори и следователи не ходят на работа, но не взимат отпуск*

  хъх какво значи това? как така не ходели на работа, и това го знае върховният им орган?
  затова ли сега всякаква мижава фирмичка я изкарват престъпник по всякакви нелепи начини, за да разберем, че съдиите, и прокурорите, и следователите, са били перманентно в т.нар.самоотлъчки, несанкционирани от никого??

  и какво значи, че в съдебната власт имали по-различно право на платен годишен отпуск, спрямо това, което е гарантирано за раята в Кодекса на труда? или пък в разните агенции-хранилки, от държавната администрация? да, вероятно на някой юрист би му хрумнало, че това е дискриминационно спрямо други служители от други браншове, но същата категория труд (като риск и продължителност на трудовия стаж) като съдебния. ама дори и да му хрумне, все едно да си извади сам окото... аман вече начи от тия разкрития! дето са били през цялото време на показ, а никой не се е *сещал* да ги рови. аман и от съдии, и от прокурори, някой да вземе вече да се сети, че в тая държава живеят и работят и други хора, с далеч по-значими проблеми.

 23. 23 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#17] от "Енчо":

  Проблемът не е в "ощетяването", а в откровенната измама от страна на въпросните служители.

  За 5 години по 30 дена отпуск (като в БАН), се получават 150 дена. Значи има хора, които около 10 години са бачкали нон стоп???

  Не мисля, че някой наистина натоварен може да издържи и толкова. Повече от очевидно е, че тези хора са ползвали работното си време като отпуска. За това отговарят началниците му. Тях да ги прекарат по тази линия. Не за отпуските, а за неспазване на закон. Най-малкото са били длъжни да "пратят" в отпуск служителите си по всякакви трудови норми.

  Ако го докарат така, че въпросният началник да поеме разходите лично, или дори само 10% от тях, нещата ще започнат да стават по друг начин.

 24. 24 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Мнение на бивш държавен служител към Евро дирекция. Да не мислите, че не сме искали да си ползваме отпуските? Защо не питате самите служители защо не са ги ползвали? Аз лично в трите ми години съм ползвал само епизодично отпуски заради вътрешни заповеди да не ни пускат. Първата заповед беше през лятото на 2006 година. Оправданието - ще влизаме в ЕС. Трябва да се подготвим. Ще бачкате като волове. ОК. Каузата си залсужава. 2007 година. Трябва да подготвим Оперативните програми, за да ги внесем за одобрение в ЕК и после ако има забележки да ги отразим. Както се сещате от ЕК пращаха забележките си юли месец за да си имаме работа за през лято, докато те си почиваха. Както и да е, одобриха програмите. Пак не ползвахме отпуск. Забраниха ни. 2008 - Унищожителни доклади от ЕК. Трябва да потушаваме пожарите. Няма отпуски. Напълно заслужени критики. Всички в системата знаехме за простотиите на коалицията. Сигналите за корупция потъваха в инспектората по министерствата. Правеха се бутафорни вътрешни одити. Ефект - още по-унищожителни писма от ЕК и оттеглено доверие към ОСЕС (Дирекция Одит на средствата от ЕС) след "одита" на ФРПИ за случая "Батко и Братко". Дали ни е било лесно? Защото работещите в тези дирекции бяхме на ненормирано работно време. Винаги можеха да ни извикат посред нощ. Не се оплаквам от това, напротив. Но за съжаление целия ни труд отиваше по дяволите заради идиотите от Министерски съвет и Триглавата ламя, които искаха да лапат и лапат. Аз не издържах и напуснах. Тъжно ми беше, защото както в мен, така и в много от колегите държавата инвестира много в обученията ни, но не ни дадоха възможност да приложим знанията си. Затова сега си бачкам в голяма частна фирма и там ме ценят и заради знанията и опита ми. Но не обвинявайте самите служители затова, че не са си ползвали отпуските. Само аз си знам как всяка сутрин отивах в 7.30 на работа и вечер свършвах към 21 часа. И този работен цикъл беше съпроводен с неистов политически, психологически и друг натиск. И всичко това за около 1000 лв. на месец. Опитайте и вие ако искате. Изискванията са: Познаване на законовата уредба на Р. България, Евро директивите, Оперативните програми, НСРР, задължително отличен писмен английски език (Все пак ще изготвяте писма от името на министъра). За незапознатите: Да не мислите, че самия министър сам си пише писмата?! Пише ги младши, в по отговорните случаи старши или главен експерт и после минават по веригата за съгласуване и редакция. И още доста неща. И това за 1000 лв. Ако не вярвате вижте ПМС (постановлението на министерски съвет) за възнагражденията на държавните служители. Именно заради тоя тормоз всички млади и умни хора ще избягат и ще останат само служители в предпенсионна възраст.

  Polite_Bear
 25. 25 Профил на даскал
  *****
  Неутрално

  Хахх, ама нали даскалите най-големи отпуски имаха, ама то сега какво излезе?
  Че са най-големите будали.

 26. 26 Профил на Хахаха!
  *****
  Весело

  Доста забавно четиво. Всъщност, единственото разумно нещо, което може да се измисли с неизползваните отпуски е да бъдат раздадени. Тия хора така и така не работят нищо, да бъдат принудени да ги използват преди да ги уволнят.

 27. 27 Профил на koko
  *****
  Неутрално

  Нали за това е Държавата - задават се инфраструкторни проекти - да се назначават с предимство неползвалите отпуски по строителството на магистрали, кирки и лопати ще се намерят

 28. 28 Профил на 20 g. po-kysno
  *****
  Неутрално

  Все още
  сме си номенклатурна държава.Частно,частно,ама всеки гледа да се вреди около средствата от данъкоплатеца,бил той европейски или БГ.

 29. 29 Профил на Цайса
  *****
  Любопитно

  След като не са ползвани отпуските явно са им големи и не им трябватТака че да им ги намалят

 30. 30 Профил на Музар
  *****
  Любопитно

  До коментар [#24] от "HERMES":

  Излиза, че И двата мантада (8 години) най-най-големите началници са нарушавали КТ.

  Ами, като няма за какво друго да се хванат - да ги съдят за нарушаване на КТ. Жалко, че е само административни наказания има по него. Иначе може да влезем в историята наравно с Ал Капоне - той за данъци, нашите мафиоти - за нарушаване на кодекса на труда .

  Дължа извинение на такива държавни служители като HERMES, но оставам с резерви, че е имало и като описаните в моя пост.

 31. 31 Профил на avtor
  *****
  Неутрално

  ако има виновни, това са депутатите, които са гласували тези отпуски (45-60 работни дена годишно + 8 официални празници = 10-14 седмици, около 2-3 месеца) и ръководителите, които са позволявали евентуално служители да не идват на работа, без да си пускат отпуска. например назначените от младежкото бсп, ндсв и дпс, за тях се знае, че за работа не се търсят. заради тях има и хора в положението на HERMES, които се скъсват да работят за нищо. събраната отпуска им е малка утеха, когато се заядат с партийния кадровик и ги изхвърлят на улицата за нищо.

  всички други са просто участници. това с взимането на отпуска за предходна година не съм го виждал, не мисля и че ще го видя от човек, който не иска да напуска.

 32. 32 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Така е. На парламента му трябваха 20 год. да въведат нек'ва система за контрол. Можем да си предствим в по-дребните служби к'во е било - .... И не е ли дискриминация едни да имат 20 дни отпуск, а други 40-50-60?....
  И който не си е ползвал отпуска 10 год. - да променят КТ и да му ги изплащат през следващите 10 год., а не накуп....

 33. 33 Профил на мм
  *****
  Неутрално

  а пък в частните фирми, хората едва взимат 10 дни !

 34. 34 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално


  Предложението на "Стария Бен" - това е просто решението.

 35. 35 Профил на И. Петровски
  *****
  Неутрално

  Проблемът с неползваните отпуски трябва да се реши като предварително се разграничат три групи персонал:
  1. редови служители, които трябва да получат полагащите се обезщетения по КТ, без предварителни условия.
  2. мениджъри от средно управленско ниво, за които персонално да се преценява дали да да им бъдат платени обезщетения.
  3. висшия мениджмънт, които трябва да бъде безпощадно санкциониран, включително и с методи, които не са разписани в закон. Това са висши служители на министерства и агенциите, осрани до ушите от далавери.
  Докато трае тази "процедура" трябва да се промени КТ за да се затвори вратата за следващата лавина обезщетения.
  Законов път за решаване на този супер скъп проблем няма. Правителството да чете трудовете на Сталин и да бърза, защото ако продължава да се чуди дали да махне Гошо, Тошо и Пешо след няколко месеца тези тримата може отново да са на власт и тогава ...

 36. 36 Профил на Държавен служител
  *****
  Неутрално

  Омръзна ми да чета глупостите за теци отпуски и журналистите като папагали да повтарят министерските заблуди. Щом го е казал министър, значи е вярно.
  Хайде да смятаме:
  Официално, в държавната администрация, вкл. общините работят около 80 000. Приемаме, че следната брутна заплата е 1000 лева (всеки знае, че е доста по-ниска, зъплатите не са тайна, има си Единен класификатор и т.н).
  ЗА да има 400 млн. дължими уж за неизползвани отпуски, това означава, че всички 80 000 служители в администрацията имат да ползват всеки по 5 месеца, или 100 работни дни отпуск!! Как пък не
  Е, хайде сега, нека сме откровени, половината поне си ги ползват още през съответната година. За им се натрупа толкова това означава, че предходните 4-5 години са ползвали отпуска си от по-предишните 5 години.
  Тези твърдения са просто несериозни - само хвърляне на прах в очите на масите.

 37. 37 Профил на hah
  *****
  Неутрално

  Проблема не е в принципа - ако наистина не си ползвал отпуска, то не виждам защо тя да не ти се осребри - реално си работил повече от нужното... НО всичките тези чиновници са си почивали и продължават да си почиват - т.е. лъжат, което е доста голям проблем

 38. 38 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До 36. Как ги докара до 80,000 незнам. Само в полицията са 65,000. Официално в България 25%+ работят пряко за държавата. Работещите са 2млн.+ (да не кажа малко под 3), 25% са точно 500,000 души.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 39. 39 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Пак до 36. Забравих за даскалите и те са 100,000+.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 40. 40 Профил на Петърчо
  *****
  Неутрално

  какъв Кодекс? Тези хора са по Закона за държавния служител - измислен от тях: за самите тях...
  А тези, които са по Кодекса - БАН, учители, служители по ведомства (които не са държавни служители) могат да претендират само ако са поискали и им е отказана отпуска.
  Ама как да поискат - те нямат очи за това. Знае се, че нищо не работят - тези от БАН са си вечно в къщи: в режим на домашна работа (готвене, пазаруване), учителите цяло лято дремят, и т.н. и т.н. Който не си е пискал отпуска (документирано) сам се е лишил от нея. Представете си директор на Кремиковци да хукне със свещ в ръка да моли хилядите си работници и служители да излизат в отпуска. Защо им трябва - те предпочитат да стачкуват или да бездействат като и така и така няма поръчки. Тая работа се оправя с камшк - руски камшик!

 41. 41 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 503 Гневно

  Държавен служител съм и ми писна да ме хули манипулираното ни общество!!! (не че някои мои колеги не го заслужават)
  Редовно си ползвам отпуската, като имам още 13 дни за 2009г., която ще използвам през януари, когато ще получа нови 28 дни за 2010та. Напълно съм съгласен с мнението на "HERMES" и съвсем скоро ще последвам примера му (само малко да се раздвижи пазарът на труда), защото ми писна да се опитвам да връзвам двата края с 568 лв. месечно за старши експерт с два чужди езика!?!

  Ако някой може да ме мотивира да остана да работя ще съм му мноого благодарен....

  Иначе на моето място ще поканят човек отговарящ на следните изисквания: висше образование, 2 години стаж, поне 2 чужди езика и ще му предложат стартова заплата за младши експерт между 335 и 390 лв.

  Та кой от вас ще се навие на офертата??? На нас кандидатите ни се смеят като им кажем заплатата!!!
  Но след това администрацията ни е зле! ...амииии???? не би трябвало - та те там ползват толкова облаги!?!
  Поинтересувайте се колко получава обикновен държавен чиновник в страна като Франция или Белгия...

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 42. 42 Профил на мда
  *****
  Неутрално

  Получава се , че всъщност държавните сужители имат 20% по висока заплата... а учителите ?? колко отпуск имат , що по време не лятото не работят

 43. 43 Профил на 6матка
  *****
  Неутрално

  Накъде бях чула или чела, че добрият работодател никога не уволнява.....той прави така, че работниците или служителите сами да напуснат.

 44. 44 Профил на avtor
  *****
  Неутрално

  До коментар [#43] от "6матка":

  глупости, кой добър работодател ще те чака 2-3 месеца да се наканиш да напуснеш, като същевременно губи времето на ценни служители, за да ти направят живота ад? освен ако нямаш предвид онези работодатели, които с една ръка ти подават молбата, а другата държат чук, да не се колебаеш много

 45. 45 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#41] от "Clap":

  Отговорът е прост:

  Намери си работа с достойна заплата за способностите ти, не стой на държавната хранилка.

  Докато си там - сам се определяш като неспособен за по-добро заплащане. Не е твоя работа да отговаряш на въпроса "ама кой ще свърши тази работа?"!!!!

 46. 46 Профил на Костов
  *****
  Весело

  "От пет дни в седмицата учените един ходят на работа".

  За пореден път ББ демонстрира примитивното си мислене. "Работа" е нещо, което се върши само "от-до" и на "определените за целта места". Писането на една монография у дома, на личния компютър и домашния интернет, вместо в неотоплените, неремонтирани и овехтяли кабинети в БАН с техните допотопни компютри, доскоро без връзка с мрежата си е чисто хайлазуване ! Да им се връчи кофпомпата на тия паразити !

 47. 47 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#36] от "Държавен служител":

  "Официално, в държавната администрация, вкл. общините работят около 80 000."

  и в допълнение на коментар [#38] от "инж. Филип":

  Национален статистически институт, предварителни данни за 2009 (всъщност няма окончателни и за 2008!!!):

  http://www.nsi.bg/Labour/Labour.htm
  Наети лица по трудово и служебно правоотношение по форма на собственост през 2009 година * (пресметнах средната стойност)

  Общо 2,400,014
  Обществен сектор 631,350
  Частен сектор 1,768,664
  ПроцентПубличен 26.31%

  ___
  Драги държавен служител, официално в бюджетно финансирани структури работят не 80 хиляди, а 600 хиляди.

 48. 48 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 660 Гневно

  Това са извинения защо НЯМА да има 15% съкращения! И 1 година дължим отпуск да имат, нали 1 година след съкращениято се избива?!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 49. 49 Профил на Чиновник-касичка
  *****
  Весело

  Куче- касичка, прасенце-касичка....

 50. 50 Профил на 123456
  *****
  Неутрално

  До Музар - не всички 600 000 са `държавни служители` по смисъла на Закона за държавния служител (този с отпуските по ранг) Например учителите - 89 000 - не са

 51. 51 Профил на Уф
  *****
  Неутрално

  До коментар [#38] от "инж. Филип":


  Има си официален доклад за състоянието на администрацията.
  Моля не прави всеобщата грешка - не всички, които получават бюджетна издръжка са служители от администрацията!!

 52. 52 Профил на Държавен служител
  *****
  Неутрално

  До коментар [#47] от "Музар":

  Драги прочел, но не разбрал,

  Едно е на си служител в администрацията, друго да си държавен служител и срето - зает в обществения сектор.
  Хайде, ограмотете се малко, преди да пишете.

  http://www.mdaar.government.bg/docs/Annual%20Report%20%202008.pdf

  За да не се объркаш, виж страница 20: "щатната численост на държавната администрация към 31 декември
  2008 г. е 86,877 щатни бройки"

 53. 53 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#20] от "Анонимен":
  "има такова нещо. допълнителната отпуска е в наредба."

  Може би имаш предвид "НАРЕДБА ЗА РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИТЕ И ОТПУСКИТЕ" но в тоя случай всички отпуски базирани на нея а не на Закон за държавния служител са недействителни и неправомерни и подлежат на анулиране.

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 54. 54 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Децимация трябва да, и след нея друга и друга пак.

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 55. 55 Профил на Музар
  *****
  Весело

  До коментар [#52] от "Държавен служител":

  Първото изречение на статията, под която коментираме:

  "Стотици хиляди дни неползван отпуск на бюджетни служители заплашват да опоскат крехката "малка постна пица" на правителствените сметки."

  ____
  Аз коментирам статията, а не "непубликуваните мисли на др. Ленин"


 56. 56 Профил на Действителен случай
  *****
  Неутрално

  Един случай в Столична община. Няма да споменаваме имена - известен столичен борец за икономическо благоденствие. Не ползва отпуск - около 12 командировки в чужбина (без него не може) годишно и около 10 консултации в крайморски градове. При пенсионирането поиска 120 000 (сто и двадесет хиляди) лева обезщетение за неползван отпуск. Бат Бойко си му ги разписа от раз.

 57. 57 Профил на al
  *****
  Неутрално

  Предлагам да платят отпуските с компенсаторки или други такива ценни книжа

 58. 58 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Защо няма един любопитен журналист да направи разследване колко неползвана отпуска е платена на ББ при напускането на кметския пост? Пък да видим какво ще каже след огласяване на резултата??

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 59. 59 Профил на AlaBalaPortokala
  AlaBalaPortokala
  Рейтинг: 497 Неутрално

  HERMES, казал си всичко, което и аз исках да кажа!

 60. 60 Профил на begaj mani
  *****
  Неутрално

  Аз не вярвам, че някой реално може да натрупа стотици дни отпуска независимо за какъв стаж говорим...Това си е чиста измама и колкото по-суров и безапелационен закон се въведе за лишаване на паразитите на народните пари от подобни претенции, толкова по-добре...."Държавни" служители изобщо не трябва да взимат отпуск....те просто не работят! Ай сиктир!

 61. 61 Профил на Пейо
  *****
  Неутрално

  с една дума, оставам с впечатлението че на държавните служители отпуските им са прекалено много, след като нямат нужда от тях. затова поне занапред да им се намалят, за не плащаме милиони за "работещи" администратори. аз съм на 34 години, работя в частния сектор, от 12 години не съм спрял да работя и нямам нито един ден невзет отпуск. (и никога не ми стига.)

 62. 62 Профил на Селски
  *****
  Разстроено

  До коментар номер 11. Като натрупате с колегите много отпуска се наема допълнителен човек и вие излизата в такава. Това, че вие не искате, защото си имате прекалено свободно време е отделен въпрос.

 63. 63 Профил на Музар
  *****
  Гневно

  Държавни предприятия не плащат здравната вноска.
  А социалните данъци плащат ли?
  Или само трябва да получават?
  Те са имали бюджет по ТРЗ за всички тези плащания.
  Къде са парите от бюджета?
  А парите, платени за медицински услуги на всъщност неосигурените?


  От съседна статия:
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/11/19/818632_nap_firmi_duljat_200_mln_lv_za_zdravni_osigurovki/

  Хиляди фирми са натрупали дълг от над 200 млн. лв от неплатени здравни осигуровки. Това показва справка на Националната агенция за приходите (НАП), която беше представена днес пред парламентарната здравна комисия, съобщи "Медиапул".

  Длъжниците в списъка дължат здравни вноски за над 5 хил. лв. от 2006 година насам. Сред тях има държавни предприятия с финансови затруднения, но и големи печеливши компании. Сред длъжниците има и държавни и частни компании.

 64. 64 Профил на любопитко
  *****
  Любопитно

  Интересно гусин Премиерът колко дни е присъствал на работното си място - кабинетът му в Министерския съвет?

  Или още не са му сложили лампи там - жив да го ожали човек...

  А за отпуските - прекалено много са, абсолютно съм съгласен. Но тези хора са сключили трудов ДОГОВОР при определени договорни условия, и вероятно шанса да вземат "пари накуп" е бил един от факторите да изберат работа на заплата в пъти по-ниска отколкото в частния сектор. И нека покрай мръсната вода да не изхвърляме и бебето.

 65. 65 Профил на някой
  *****
  Гневно

  Аз пък предлагам държавните служители, които имат претенции за невзети отпуски да докажат какво са правили през съответните години за които имат претенции, ако не могат да докажат дейноста си, значи са се самоотлъчвали от работа и дисциплинарно трябва да бъдат уволнени...

 66. 66 Профил на Доки док
  *****
  Неутрално

  Чиновник касичка Отпуск касичка Куче касичка

 67. 67 Профил на Александър
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "Анонимен":

  Работодателите да не могат безкрайно да забраняват вземането на отпуск.

 68. 68 Профил на Стефан Станчев
  Стефан Станчев
  Рейтинг: 501 Весело

  Доста точен коментар. Цифрите са наистина фрапиращи. Излиза, че някои хора не са излиза в отпуск от 25 година. Ако толкова много и без прекъсване работеха хората в тази държава, ние щяхме да сме икономически лидери.
  Просто хората са прекарвали немалко време в почивка, докато са били уж на работа - как да си починеш от почивката после, и така 25 години.

 69. 69 Профил на Потрес
  *****
  Весело

  А пък аз имам в писмен вид отказ да ползвам отпуск. От компетентните чиновници. Защото съм бил ценен кадър и без мен ще се получи провал.
  Вие какво мислите за такова ЧУДО???
  Аз онемях...

 70. 70 Профил на Грубо
  *****
  Неутрално

  Много е просто решението. Учудвам се какво ще решава правосъдния. Всички в държавната администрация са подчинени на Министерски съвет. Министерски съвет приема постановление с което разпорежда на всички ръководители на ведомства да започнат да "чистят" т.е. да пускат в отпуск всички служители с натрупан отпуск. Така максимум за година ще се изчистят всички. Ако не изпълнят това нареждане за следващата година се намалява пропорционално бюджета на съответното ведомство и се огласява в медиите кой не е изпълнил указанието, като може да последва и смяната му. А иначе, във всяко министерство или агенция, а дори и във всяка дирекция, причините за неизползване на отпуск са различни. Работил съм 3-4 години в една агенция и там имаше едни дърти рекордьори с над 200 работни дни неизползван отпуск. Това обикновено са началници на измислени отдели, които ходят из цялата страна или в чужбина на командировки, което си е чиста ваканция. В същото време, когато са на работа винаги могат да излязат и да ги няма по половин или дори цял ден. Е, за какво съм на тези хора отпуски. Естествено, че не им трябват и си ги трупат (и то съзнателно). От друга страна имаше по-млади чиновници, които си ползват цялата отпуска и дори не им стига и ползват неплатен или болничен (пак проблеми с издаването им и корупцията). Разбира се имаше и такива като № 69, на които не им разрешаваха да излизат. Такъв беше единия от тримата ни системни администратори. Какво да се прави, единствен разбираше тежката система за пренос на данни и когато го нямаше ставаше страшно ... И всичко това в една малка агенция, а какво става за голямо министерство. Проблема наистина следва да се реши със законодателна промяна по отношение на чиновниците. Дори и тези чиновници, които са по трудово отношение, а не по служебно, имат отделен раздел в КТ (чл.107а) и задължението може да се заложи там. Например: Служител, който не използва редовния си годишен отпуск до края на следващата календарна година за който се полага, след като е бил поканен от органа по назначаването, губи право да го иска ...

 71. 71 Профил на Чиновник
  *****
  Гневно

  Не мога да разбера глупавата статия и още по-глупавите коментари под нея.
  Ами хора, има някакви правила в тази държава и те трябва да се спазват.
  Аз съм един от тези паразитиращи чиновници. Исках тези дни да си взема няколко дни отпуск. Като отидох при шефа с молбата, той взе да се мръщи, да се чуди.. Ма то ся дали нямало да има проблем, щото дали имало вероятност изведнъж да излезе много работа.. Ма то ся дали колежката нямало да остане сама в отдела..
  С една дума, хем сърби - хем боли!
  Има много излишни звена и хора в държавната администрация. Но има и много такива, които са много, ама много заети. Като например държавни структури, предоставящи административни услуги на гражданите. Там хората са постоянно заети. Ежечасно. В много такива звена има хроничен недостиг на хора, поради хронично текучество. Което пък е следствие от "щедрите" заплати и бонуси, които получават чиновниците-паразити, дето само плюскат и спят по цял ден, разбираш ли.. Та в тези звена хората дори и да искат, шефовете им много рядко ги пускат в отпуск, щото няма кой да работи иначе. И така отпуските се натрупват с годините..
  Това е положението. Прочитате обаче една манипулативна статия на журналистка-проститутка от в. Дневник, обслужващ охотно управляващата в момента партия, и почвате да плюете по форума. Не се прави така.
  Питам аз, ако на някой от вас му се е натрупал отпуск, който му СЕ ПОЛАГА ПО ЗАКОН, и бъде съкратен, на чия страна ще бъде? На страната на закона, защитаващ собствения му интерес като държавен служител, или на страната на безмозъчния малоумник Бойко Борисов и продажните журналисти на парвенюто Иво Прокопиев?! Ама си сложете ръка на сърцето и тогава пишете по форумите.
  Разберете едно, силна държава има, ако има силна държавна администрация. Това се получава, когато хората, работещи там, са качествени. Качествени хора с 500 лева на месец не можеш да задържиш. Аз лично се махам до месец. Щото трябва да ви кажа, че откакто гербаджиите дойдоха на власт, само плямпат. Нищо не правят. Щяха да съкращават. Никой не са съкратили. Смениха предишните мафиоти със свои мафиоти. Още по-тъпи и посредствени и от комунистите. И сега пестят пари, като в тоалетните на нашето министерство например вече не слагат течен сапун и тоалетна хартия. В условията на върлуваща грипна епидемия! Това са реформите на бате Бойко и хер Флик. А вие крякайте още дълги години по форумите като квачки и после се чудете що нещата не вървят.

 72. 72 Профил на Проба
  *****
  Неутрално

  Проба

 73. 73 Профил на y.yon
  *****
  Неутрално

  Всичкото хубаво, г-жа Георгиева ама защо ние трябва да мислим "има ли правителството полезен ход"?! Нали затова е избрано - да решава проблемите! Предизбирно се натискаха и уверяваха, че могат! Нали да си премиер било по-лесно от да си кмет! А да ги видим!

 74. 74 Профил на Malko vyprosi
  *****
  Неутрално

  Когато в една фирма има неизползвани отпуски, които се прехвърлят за следващи години, тя е длъжна да ги "провизира", т.е. да задели пари за евентуалния момент на тяхното изплащане, което от финансова гледна точка и намалява резултата (печалбата). Поради тази причина на нея не и е изгодно да има служители с (много) неизползвани отпуски за да не заделя такива провизии и на практика толкова голям брой неизползвани дни е невъзможен.
  Лщбопитно е, дали държавната администрация нормативно трябва да заделя такива провизии, защото в такъв случаи парите ще се изплатят за тяхна сметка и не е необходимо да се "търсят".
  Мисля, че това е интересна тема за журналистическо проучване, защото ако трябва да се заделят провизии а това не е направено,това е нарушение за доста големи суми.

 75. 75 Профил на 777
  *****
  Гневно

  Има Кодекс на труда, има правилници и разпоредби. Няма никакъв законен начин за натрупване на неизползвани отпуски за повече от една година. Ако има такава неизползвана отпуска, служителят трябва да я ползва до 3 месеца (май толкова беше) в следващата година. Ако шефът му не го пусне, служителят има право да излезе в отпуска, като уведоми шефа си откога ще отсъства. Ако той не е направил това, отпуската му се губи. Не се натрупва по никакъв начин. Ама ония гьонове нарочно си трупат неизползвани отпуски и после претендират за парични обезщетения.

 76. 76 Профил на Muxaxax
  *****
  Любопитно

  Презумпцията - "Всеки държавен служител е потенциален или реален нарушител, мърляч, хитрец и разбира се малоумник неработещ нищо" може да се налага само от комплексари!

 77. 77 Профил на Marie_4
  Marie_4
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Аз работя на подобно място на това, което описва № 71. Не знам защо сред хората се шири представата за държавния служител, който по цял ден си подремва на бюрото и си клати краката. От 9 до 17.30 обслужвам хора в деловодството, понякога не мога да си ползвам и обедната почивка заради гражданите, а те влизат повечето навъсени и викащи като че ли съм там единствено за да ги връщам. Нямам сметка от това, защото на следващия ден пак ще се наредят на опашката. Когато колежката е в отпуск не мога да отида до тоалетната, ям на работното си място нещо взето от вкъщи. Отпуск не можеш да вземеш повече от 10 дни, защото се нарушава ритъма на работата и изоставаме и това за огромната заплата от 500 лв. Затова в момента си търся работа и ще се махна при първа възможност.
  А това, че управляващите плачат за натрупаните отпуски е само защото искат да уволнят голяма част от чиновниците и да ги сменят със свои хора. Е, всяко удоволствие се заплаща. Ако искат да си правят рокадите, но ще трябва да спазят ЗДС и да си изплатят отпуските.

 78. 78 Профил на Urbis
  *****
  Неутрално

  за един проект преди време, работихме съвместно с няколко души от СУ - човекът, който беше шеф на техния екип работеше практически непрекъснато - за 2 години и половина беше в отпуск не повече от 7 дни сумарно и то поради семейни причини - дъщеря му се женеше. През останалото време много често работеше и събота и неделя. Останалите от екипа му бяха малко горе-долу на същия работен режим.
  Напълно вярвам, че е възможно да се съберат трицифрен брой дни отпуска и то при яка работа, а не от клатене на краката...

 79. 79 Профил на ANTI
  *****
  Неутрално

  До коментар [#77] от "Marie_4":

  Предполагам твоя конкретен случай е съотвествие 1 към 1000.Не можем да отречем факта,че чиновниците в по голямата си част изпълняват служебните си задължения най-меко казано ''непълноценно'',нека не използвам други термини,за.ото ако бе.е обратното състоянието на българската б.рокрация нямаше да бъде,как да кажа,плачевно.

 80. 80 Профил на Борн
  *****
  Неутрално

  Съществува една книга, която се нарича "Законите на Паркинсон". В нея научно се коментира бюрокрацията. Ни къде обаче в тази книга не се коментира подобен проблем, тъй като в Англия същият не съществува. Оказва се,че нашата бюрократична практика е ведуща в света. Още повече, че по мързеливи,нагли и неблагодарни от нашите чиновници явно няма никъде по света. Според тях те са най-отрудените труженици за благото на страната и едновременно с неблагодарното общество не оценява техния труд. А техния труд наричам служба-не труд. Затова предлагам на правосъдния министър да промени така договорите им, че при претенции за заплащане на платения годишен отпус да следва автоматично сменяне на работното място с такова в селското стопанство или животновъдството като пряк изпълнител. Смятам,че тази мярка ще има двустранен ефект-и финансов и възпитателен.

 81. 81 Профил на Предложение :
  *****
  Гневно

  Хрантутниците от Целият чиновнически апарат на държавната ясла, без отпуски - до пенсия !

  Нито орат, нито копаят и чак толкова не са се преуморили !

 82. 82 Профил на До № 81 Така е !
  *****
  Гневно

  Да не са ставали чиновници...))

 83. 83 Профил на Чангата
  *****
  Разстроено

  Ръководителят е този,който трябва да осигури време за ползване на отпуск.Служителят няма никаква вина.ОСОБЕНО ТЕЗИ,КОИТО ГИ КАРАТ В КРАЯ НА ГОДИНАТА ДА ПОПЪЛНЯТ ДЕКЛАРАЦИИ,ЧЕ ЩЕ ГИ ПОЛЗВАТ ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА.СПАСЕНИЕТО Е ДА ЗАПОЧНАТ ПО 10 ДНИ И ДА СЕ ИЗРЕДЯТ.Съгласно кодекса те трябва да си ги ползват.АКО НЕ ИСКАТ ТОГАВА ДА ИЗГОРЯТ!!!

 84. 84 Профил на em_mi_el
  em_mi_el
  Рейтинг: Неутрално

  До номера 81 - 82:Чиновниците са необходими , за да функционира нормално административния апарат.Приравняването на физическия с умствения труд доведе до абсурд заплатите в България. Моята осн. заплата като лекар с 30 г. стаж е 395 лв. и за да осигуря средва за семейството си - работя по 10-12ч. ежедневно .Колкото до отпуск - ползвам само когато месечния график разрешава .Ако тези хора са работили и не са имали възможност да им се осигури почивка , тогава е редно неползвания отпуск да им се изплати или да им се даде възможност да ползват такъв.

 85. 85 Профил на архивиста
  *****
  Неутрално

  Закон с обратна давност няма в нито един съд. Трябва да се приеме допълнение от кодекса, да мине през народното събрание на трето четене, да се обнародва в държавен вестник и едва тогава може да говорим за нов закон. Проблема е, че голямата част от чиновците имаха малко заплата и много време - така те получаваха възможност да работят на второ място и да изработват втора заплата. значителен дял от тези хора разполагаха с толкова свободно време, че не се налагаше да си ползват командировките и отпуските. Затова сега се оказа, че имат огромни отпуски и ако шефоте им искат да ги уволнят трябва да им платят фантастични суми. така например познавам човек, който от 20 години не е ползвам отпуски, поради което трябва да получи 50 000 лева ако в в институцията искат да го съкратята (а пък е навършил възрастта)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK