Бюджет 2010: Има и алтернатива

Бюджет 2010: Има и алтернатива

© Иван КутузовНа 24 ноември 2009 г. Институтът за пазарна икономика изпрати по пощата до всички депутати, министри и основни политически партии своя алтернативен държавен бюджет за 2010. С реформите в него България не просто ще излезе от кризата – България ще стане номер едно в региона по икономически индикатори! Ето и подробностите.


Оптимален размер на правителството


Държавният сектор в България е твърде голям, което пречи на растежа и създаването на работни места. Раздутият публичен сектор е неефективен – той може да постигне същите резултати с два пъти по-малко средства.
Алтернативният бюджет за 2010 година залага на значително по-ниско преразпределение през бюджета - 30% от БВП (40% сега). Така се намалява бремето върху икономиката и гражданите и се насърчава икономическото развитие.


Данъчни реформи

Основната философия е ниски и еднакви за всички данъци - премахване на различните ставки за някои отрасли, данъкоплатци, доходи.


Предлаганите данъчни реформи са премахване на данъчните преференции, нулев данък за реинвестираните печалби, намаление на квазиданъчното бреме (държавни такси), премахване на данък дивидент (5% сега), 10% данък за ЕТ (15% сега) и премахване на осигуровките за държавата (31.3% сега) - вместо това – натрупване на пенсионни спестявания и свободен избор на здравен фонд.


Нетната сума, която ще остане в ръцете на данъкоплатците заради данъчната реформа, предвидена в алтернативния бюджет 2010, е около 3 милиарда лева.


Другите реформи


1. Студентски кредити и стипендии вместо университетски субсидии - университетите изцяло да се отделят от държавата - сами да могат да определят таксите и броя на студентите си и да се конкурират чрез повишаване на качеството за привличане на повече приходи.


2. Премахване монопола на НЗОК, конкуренция и избор - има фиксирана премия, която всеки осигурен плаща на своя здравен фонд. Всеки заплаща 6.5% от месечния си доход като здравна осигуровка. За пенсионерите и самонаетите здравната осигуровка е 4.4%. Държавата финансира здравното осигуряване на децата и поема част от фиксираната премия при хората с ниски доходи. Така всеки има достъп до здравно осигуряване.


3. Пенсионни спестявания вместо пенсионни обещания – всеки работещ ще внася минимум 10% от заплатата си в лична пенсионна сметка в избран от него частен пенсионен фонд. Хората сами ще определят къде и как да бъдат управлявани средствата, няма строга пенсионна възраст, а пенсията зависи от натрупаните вноски, времето, за което са били инвестирани, и доходността. Средствата са лични и могат да бъдат наследявани. Обещанията към сегашните пенсионери следва да бъдат спазени – пенсиите им ще бъдат изплащани изцяло от държавния бюджет – фискален резерв, сребърен фонд, приходи от приватизация и други данъци.


4. Висок бонус за отложено пенсиониране - при достатъчно голям стимул и добра кампания за популяризиране на тази възможност много хора ще предпочетат да отложат пенсионирането си. Така през следващите няколко години броят на новите пенсионери би намалял значимо, съответно разходите на бюджета биха намалели, а приходите биха се увеличили.


5. Концесиониране на инфраструктура - държавата не може да инвестира достатъчно в инфраструктура. Концесионирането е възможност да се построи и поддържа инфраструктурата, да се намалят разходите на държавния бюджет и да се увеличат приходите (концесионни такси).


6. Листване на държавни компании на борсата, приватизация - държавата може да листва на борсата определен процент от акциите на всички държавни компании (както и да приватизира изцяло някои от тях).


7. Ефективност вместо субсидии за губещи отрасли - държавата отделя 1.5 милиарда лева годишно за субсидии за губещи отрасли. Основни получатели са земеделието и железниците. Предлагаме на земеделците да се гарантира размразяване на еврофондовете и да се премахнат всякакви субсидии от националния бюджет; БДЖ да се реформира и приватизира.


8. Пълен анализ на програмните бюджети и премахване на неефективните програми - ако се направи задълбочен анализ на програмите и тяхната ефективност, ще могат най-неефективните програми да се премахнат, а най-ефективните да получат повече финансиране.


9. Електронно правителство вместо гишета и чиновници; пълна прозрачност на всеки лев от държавните разходи - ефективното и лесно за ползване електронно правителство ще спести милиони човекочасове на гражданите, бизнеса и администрацията.


10. Карти и субсидии за детски градини – според доходите - в момента даването на преференциални карти за градски транспорт и железници не зависи от доходите. Пенсионер със 100 лева пенсия и друг със 700 лева пенсия имат едно и също право на карта. Държавата субсидира и всички деца, записани в общински детски градини, въпреки че не всички от тях са от бедни семейства.


11. Оптимизация на полицията и армията - България все още има твърде голям брой военни и полицаи на човек от населението. Необходимо е извършване на цялостна реформа в тези сектори, така че с по-малко финанси и по-малко човешки ресурси да се постига по-добър резултат.


12. Такси и лихви за държавните фирми, които ползват държавни гаранции, помощи или монопол - масова практика на запад е за предоставените държавни гаранции, заеми и помощи да бъдат заплащани такси и лихви, а в някакъв момент парите да бъдат връщани обратно. Само в България не е така - държавата раздава пари безплатно.


13. Българските фондове = еврофондовете - българските и еврофондовете трябва да се управляват по един и същ начин. Не може най-добрите служители да управляват еврофондовете (минимална част от бюджета), а българските фондове (многократно по-големи) да се управляват от по-нископлатени и по-нискоквалифицирани служители.


Ефекти от алтернативния бюджет


Предложените реформи ще постигнат положителни резултати за икономиката. Алтернативният бюджет залага на балансиране между приходите и разходите и запазване на финансовата и фискална стабилност. Чрез него България не просто ще излезе от кризата, а ще започне да расте с високи темпове. Подобряването на данъчната среда и качеството на публичния сектор ще осигурят големи стимули за увеличаване на инвестициите и за откриване на работни места.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (102)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Aesthete
  *****
  Неутрално

  Демократическата партия в САЩ обсъжда предложението да бъде въведен допълнителен данък за пластичните разкрасителни операции в размер от 5 %. Мисля, че идеята може да се приложи и в БГ след като отпадна повишаването на акциза за домашната ракия. Предлагам идеята да се популяризира с плакат на гърдеста фолкпевица, която строго да гледа и да пита „А ти платили си данъка за твоите цици”.

 2. 2 Профил на diletant
  *****
  Неутрално

  Не съм наясно, но на пръв поглед изглежда добре и разумно. А много от промените ще ни доведат до положението, което е в западните ни съседи. Само въпрос, Бюджет 2010 не е ли вече гласуван и приет?

 3. 3 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Повечето от нещата ги харесвам.
  Но какво означава отложено пенсиониране. Добре, но в обществния сектор да не се заемат ръководни длъжности. Освен това се влиза в противоречие с безработицата на младите.
  Всичко останало звучи добре, но много общо. Важни са конкретните механизми. Иначе общи пожелания по-лесно се правят.

  Миша
 4. 4 Профил на IMRO
  *****
  Весело

  *Обещанията към сегашните пенсионери следва да бъдат спазени – пенсиите им ще бъдат изплащани изцяло от държавния бюджет – фискален резерв, сребърен фонд, приходи от приватизация и други данъци.*

  Милите те. Годишно за пенсии се плащат 8 млрд лева, фискалният резерв е 8 млрд, сребърният фонд 1.5 млрд, а за приватизация не остана почти нищо. Т.е., ако лежим на кълката на фискалния резерв, пенсии ще има за 1 година, а след това - всеки ще се спасява както може.

  Идеите не са лоши, но по начина, по който са представени, са неизпълними. За да се финансират сегашните пенсии от изцяло от данъците, ще трябва да увеличим, да речем, ДДС на 25% а може би и на 30%...

 5. 5 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Весело

  "Има и алтернатива"...
  Правителството да си отива!

  www.berbenkov.hit.bg
 6. 6 Профил на IMRO
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "berbenkov":

  Аман и от твоите глупости. Нямаш ли какво друго да правиш?

 7. 7 Профил на Реалист
  *****
  Неутрално

  Чудесни предложения, ама не става ясно:
  1. Откъде идват парите за здр осигуровки на сегашните пенсионери, т.е. най-потребяващите услугата. Тези 4,4% върху пенсиите ли са и те ли си ги плащат?
  2. След реформите в армията, полицията, електронно правителство и приватизация на БДЖ колко милиона стават безработни и кой плаща за тях?

 8. 8 Профил на ткникодим
  ткникодим
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Идеите и целите най-общо са добри. Но този проекто-бюджет не изпълнява само един критерий - възможността той да се осъществи.

  Реформаторството е сложен занаят. Той изисква да се еквилибрира по пътеката, която обществото може да припознае и приеме като проходима. Тоест, да се убеди доминиращо мнозинство, че пътешествието е в правилна посока и ще бъде без много друсане. Също така, да се убедят в правотата на реформите и малцинствата, които имат блокираща сила.

  В противен случай се получава болшевизъм и разруха. Та това вече бяхме свидетели. Към такива крайности тласка и този проекто-бюджет на ИПИ, в противовес на нищо нереформиращия официален бюджет на правителството.

  Еквилибриращата пътека никога не е най-пряката. Затова е по-добре зиг-загът да бъде контролиран.

 9. 9 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Добри идеи.
  Най-добре ИПИ да основат една партия и да гласуваме за тях. Стига сме избирали малоумни политици който не разбират нищо от икономика.

 10. 10 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Весело

  До IMRO

  А ти, господин тъпанар,
  защо четеш моя коментар?!

  www.berbenkov.hit.bg
 11. 11 Профил на Реалист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "berbenkov":

  Има и втора - твойте в затвора!

 12. 12 Профил на до berbenkov
  *****
  Весело

  вече те чувствам много близък, да вземем да караме Нова година заедно , а ?!

 13. 13 Профил на Добре дошли в "САЩ "на българка земя
  *****
  Весело

  Започва новият дянковски филм "Всичко в България ще е както САЩ" !
  -Само ,че за съжаление ние не сме империя ,а сме 27 провинция !

 14. 14 Профил на Дръндонков
  *****
  Весело

  Предлагам да се основе "Фен клуб "Бербенков". Членски внос 15 000 лв.

 15. 15 Профил на Инспектор Гаджет
  Инспектор Гаджет
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Една час примамливи, друга част "копирани" от братята химериканци т.е. малоумни и разрез с европейските практики- в крайна сметка всички неприложими!

 16. 16 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 817 Весело

  Въпросният институт за пореден път ме изумява с смехотворните си предложения. Ясно се вижда както в предишните така и в сегашното предложение, че е писано от хора, които просто копират информация от едно място и я представят като свое предложение като дори не сменят "опаковката". Предложеното разбира се е напълно неосъществимо! Предишното предложение беше как хората в България трябвало да бъдат "мобилни" или да нямат собствено жилище и едва ли не да са на разположение на бизнеса и кадето им свирнат там да отиват като разбира се не отчитат, че няма как с една заплата да покриеш и половината от разходите си при такава "мобилност"! Сега отново предлагат някакви смехотворни свръх амбициозни предложения, които са абсолютно неприложими! Отново всичко е копирано от някаде без ясна идея как да се приложи у нас! Въобще това е един от най-смешните институти, а предложенията не си заслужават дори времето отделено за четене!

 17. 17 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Весело

  до
  berbenkov

  За Нова година, прието.
  На Балкана или край морето?
  С червено вино, една туба.
  Ще основем "Фен клуба".

  www.berbenkov.hit.bg
 18. 18 Профил на до инспектор гаджет
  *****
  Неутрално

  като няма какво да кажеш, по-добре си мълчи

 19. 19 Профил на Борис
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "ткникодим":

  Съгласен съм с теб. Това е най-големият недостатък на Института по пазарна икономика. Прави теоретично добри предложения без да обяснява как да се случат на практика. Ефектът е "Едно знае баба, едно бае". Те си го пишат и те си го слушат.

 20. 20 Профил на Парола към капитализъма
  *****
  Весело

  Безработица ще се увеличи поне два пъти ,ако всичко това се приеме!

 21. 21 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 817 Весело

  Сега се сетих и другата глупост - как не трябвало според въпросния институт да има минимална работна заплата, защото било възможно извършваната дейност да не покрива разходите по трудовото възнаграждение! Естествено това веднага възбужда въпроса - необходимо ли е да има такова работно място, което да не може да покрива разходите дори по минималната работана заплата! Въобще такива смехории твори въпросният институт, че направо се чудя да се смея ли да плача ли!

 22. 22 Профил на Парола към капитализъма
  *****
  Весело

  Безработица ще се увеличи поне два пъти ,ако всичко това се приеме!

 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Айде стига с тези млади бе! А ние по-възрастните да мрем ли!? Ами само по-големият опит е за предпочитане пред глупостта и неспособността на по-младите да се включат адекватно в бизнеса.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на кико де кика ал кикория
  *****
  Неутрално

  Дами и господа, ето ви нагледен пример за ПОПУЛИЗЪМ. Прекрасни, но трудно изпълними, звучащи вкусно, но болезнени за прилагане, взети от идеалната среда, но такава не съществува... Тъжното е, че комунистите и ченгетата не се отказват от държавицата ни. След масираната кампания по оплюване на всичко, свършено от новите управляващи, след неадекватния инат на президента ни, след ужасяващата злоба на цялата енергийнобизнесопрестъпна мафия... сега и тези смехотворни (но звучащи примамливо на непросветените в материята) мерки. Къде е Маркс, къде е Енгелс, къде е Мичурин..., къде са всички светли икономисти и учени?!

 25. 25 Профил на до 8
  *****
  Неутрално

  Шайката либералстващи икономисти сами себе си не могат да убедят. Дянков щеше да смъква осигуровките с 5 процента за сметка на съкращаване на разходите и удар по сивата икономика. Качиха го на власт, видя, какво е да носиш отговорност, и даде заден ход. За да напълни бюджета почна да вдига данъците върху крайните потребители. Освен това вдигат всички глоби в пъти, дори десетки. Държавата увеличава преразпределението през бюджета. Това да правиш рИформи не е като да пишеш статийки по вестниците. От теб зависят милиони хора, оживяването им, етническия мир, сигурността.

  Тъй наречената им пенсионна рИформа в своята същност е да накараме сегашните работещи да плащат едновременно сегашните пенсии и да спестяват за своите пенсии - двойно данъчно облагане - без да има каквато и да е гаранция за спестеното един ден. В България минат не минат десетина години и спестеното бива окрадено до шушка.

  За пенсионна реформа да видят Естония. Моделът им е подобен на нашия но се правят разчети за бъдещите пенсии, а не рИформи без цел и посока. Не че при тях е прекрасно, но те продават модела си на средноазиатските републики, а нашия не можем да го продадем на собствените си съграждани.

 26. 26 Профил на Гербера със значката
  *****
  Неутрално
 27. 27 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Сладурите от ИПИ, хранениците на Сорос, изпълзяха с поредната доза малоумщини. Тия от ИПИ трябваше да добавят, че в моманта в който се реаилизират идеите им и трябва да кандидатстваме за членство в БРИК. Щото некък си трябва да денонсираме част от ратифицираните в преговорния процес с ЕС хартийки. Би било добре да кажат малоумниците какво правим с “Глава 13 – Социал-
  на политика и заетост” от договора за присъединяване. Какво правим с Европейската социална харта. Иначе, както твърдят някои от форума, на пръв прочит идеите звучат добре. При втори - започваш да се замисляш, а при трети, разбираш че са пълна глупост.

  Ecrasez l’infâme
 28. 28 Профил на К.Маркс
  *****
  Неутрално

  Ако нещо започва с "институт", първо се стреля 3 пъти, и после се чете, ако е останало!

 29. 29 Профил на Чико от Порто Рико
  *****
  Неутрално

  Заглавието е некоректно. Алтернатива е когато се разглеждат два проектобюджета, успоредно в парламента.
  Есето на момчетата от ИПИ е опит да си оправдаят заплатите, имитирайки интелектуален напън, какъвто явно липсва. Не си струва да се коментират плагиатските им творения. Не защитавам Дянков но тези са по-зле и от него. Добре, че не са на власт. Засега.

 30. 30 Профил на Beton
  Beton
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Алтернативния бюджет на „специалистите” от „Института” за пазарна икономика ми напомня един стар виц. „Един московчанин закъсал с колата в преспите на Чукотка. Затънал здраво и по никакъв начин не могъл да извади колата. Приближил се към него местен чукча и казал:
  - Давай водку, дам совет.
  Московчанинът му теглил една, но усилията да вадене на колата не дали никакъв резултат, накрая кандисал и дал една бутилка вода. Попитал чукчата, какъв е съвета.
  - Трактор, надо.”

  Та така и с пожеланията в алтернативния бюджет - звучат добре, макар и не всички. Повечето от нас знаят какво трябва да се направи, но трябва да се съобразяваме и с реалностите – кое може и кое неможе да бъде направено към момента. Е, ако целта на авторите на бюджета е да отчетат дейност…друга работа.

  Бетонът е проста работа, но не е за прости хора.
 31. 31 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Как Сорос разори Англия.Нека го послушаме

  В британската политика и икономика този ден става известен като "Черната сряда".
  Джордж Сорос добива изключителна популярност с това, че продава на късо повече от 10 млрд. паунда и след като Великобритания е принудена да се оттегли от механизма и да обезцени валутата си, в крайна сметка той печели около 1,1 млрд. долара. Сорос бива наречен „човекът, който разори Централната банка на Англия“.

 32. 32 Профил на гадния
  *****
  Неутрално

  " Ефективност вместо субсидии за губещи отрасли - държавата отделя 1.5 милиарда лева годишно за субсидии за губещи отрасли. Основни получатели са земеделието и железниците. Предлагаме на земеделците да се гарантира размразяване на еврофондовете и да се премахнат всякакви субсидии от националния бюджет; БДЖ да се реформира и приватизира."
  Абе идиоти като закриете БДЖ и земеделието(при спиране на субсидирането земеделието става абсолютно некункурентноспособно на европейското, където субсидиите са в пъти по-големи и е обречено на фалит) какво ще ги правите тези 1милион безработни. Тази некадърна сбирщина наречена Институт за пазарна икономика няма ли кой да я ликвидира. Доста парици ще се спестят от тлъстите им заплати. Нека да вземат да отидат да видят как се правят пари в реалния сектор и тогава да говорят глупости. Нищо лошо пенсионните вноски на всеки да са в лична сметка, но какво ще правим с нашите майки и бащи. До стената и калашника ли? Тея са абсолютни идиоти. Лошото е, че финансовото миниетърче ги слуша и ако няма кой да му скърца от време на време със зъби, ще направи голяма беля. Вместо да изкара държавата от кризата ще изтреби народа.

 33. 33 Профил на Lili-фен на Бербенков клуба
  *****
  Весело

  Върла фенка съм на клуба,
  ще си кажа и моята дума:
  Всеки член на фен-клуба,
  да си носи ракията в туба.
  А управителния ни съвет,
  да се състои от членове- пет!
  Всички членове на клуба,
  да си опичат добре ума,
  че идват кризи големи,
  и доста правителствени промени.
  Дълговете с ракии ще се плащат,
  и май от лицензите ще се наваксат!

 34. 34 Профил на американец
  *****
  Неутрално

  Голяма част от предложенията са взаимствани от практиката в САЩ, без авторите да се замислят за проблемите в тях и разликите с България. Например:

  "Пенсионни спестявания вместо пенсионни обещания – всеки работещ ще внася минимум 10% от заплатата си в лична пенсионна сметка в избран от него частен пенсионен фонд. Хората сами ще определят къде и как да бъдат управлявани средствата, няма строга пенсионна възраст, а пенсията зависи от натрупаните вноски, времето, за което са били инвестирани, и доходността. Средствата са лични и могат да бъдат наследявани."

  Това отговоря на '401к', '403b' и различните варианти на 'IRA' планове в САЩ. Проблема с тях е, че те са замислени като допълнително пенсионо осигуряване (за по-заможни хора) а не като основен източник на пенсиите. В САЩ има и Social Security, което отговаря приблизително на българските пенсии в момента. Целта на въпросните планове е да дадат възможност на хора, които могат да си го позволят да отделят пари за допълнителна пенсия като ползват данични облекчения.

  Това което института за пазарна икономика всъщност предлага е държавата да се измъкне от обещанията си за гарантирана пенсия, като прехвърли отговорността на индивидуални граждани и паралелно с това създаде допълнителен бизнес за инвестиционни посредници. Така инвестиционните посредници ще правят пари от задължителни осигуровки и държавата ще събира данъци от тях. По този начин непряко се облагат пенсионите осигуровки и паралелно с това се натоварват със разходи по обслужването им. Резултата е гарантирано намаление тяхната доходност и сумата на получаваната пенсия.

  По-сериозният проблем е риска, с които се натоварват хората. Колко човека смятате, че има в България, които могат дори приблизително да преценят инвестиционен риск и да гарантират доходност в дългосрочен план? Аз не се сещам за нито един, ако някой познава такъв човек да пише. Болшинството от хората ще загубят парите си, както се случи тази година с няколко милиона американци, и на края държавата ще трябва де поеме пенсиите им. Както обича да казва един мой приятел - Каква е ползата от файдата като няма келепир?

  Ето и още един пример: няколко от предложенията са свързани са намаляване на данъците. Това теоритично ще стимулира бизнеса като остави повече оборотни пари в обръщение, и ще предизвика инфлация но тя би могла да се регулира с основният лихвен процент. На практика обаче в България има валутен борд, което значи че оборотните средва са фиксирани към фискалният резерв. Намаляването на данъците няма съществено да увеличи парите в ръцете на бизнеса ако това не е съпроводено с увеличение на фискалният резерв. Как авторите планират да се увеличи фискалният резерв докато едновремено с това се намаляват данъците? Другия специфичен за България проблем е ниската събираемост на данъците. Дори те да бъдат намалени, каква е гаранцията, че това съществено ще увеличи оборотните средства?

  Стига толкова за сега. Ако някой му е интерсно можем да обсъдим и другите точки в предложението.

 35. 35 Профил на Обективен
  *****
  Неутрално

  Аман от тези ИПИ!!! Що не спрат да ги публикуват в "Дневник". Едно и също - учебник по "Икономикс" първо ниво в крайно десен университет като "Карнеги-Мелън". Чакаме статия в защита на креационизма.

 36. 36 Профил на Мърмор
  *****
  Неутрално

  Допуснали са малка грешка. Не коментирам предложенията им, защото не съм специалист в областта на изброените предложения. Грешката, за която говоря, е времевия хоризонт. Това не са предложения за годишен бюджет. Поне за по-голяма част от изложеното. Определено някои от намеренията им могат да бъдат реализирани в близките 5-10 години. Това, едно. Второ, чудничко звучат предложения, които въртят, струват, все до пенсионерите опират. Чак започвам да си мисля "лоши" работи.

 37. 37 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Тези, от ИПИ да не са слънчасали на ноемврийското слънце?
  Това, което предлагат не са бюджетни мерки, а нов икономически модел. Повечето от нещата за да се случат въобще изискват периоди между 4-5 години и цяло поколение. Съвсем отделен е въпроса че има предложени принципно невъзможни неща, които са дори вредни.
  Във всички точки се говори за "повече приходи, увеличаване на приходите, по-малко човешки ресурси".. въобще стремежа е събиране на повече пари от по-малко на брой работещи хора, лишаване на държавата от инфраструктурата...Все идеи, водещи до бърз летален изход за държавата!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 38. 38 Профил на jana
  *****
  Неутрално

  Това може да бъде направено само от правителство с министър председател ИВАН КОСТОВ!!! А иначе, от повечето коментари се вижда- обречени сме на комунизъм! Защо толкова много хора смятат, че държавата, а не те самите трябва да се грижат за себе си?

 39. 39 Профил на Към jana
  *****
  Неутрално

  И как си го представяш това да стане ?
  Избираме Костов той махва със вълшебната пръчка и и всички почват да разбират от пазарна икономика (дори тези от ИПИ вече няма да им се налага да плагиатстват) над България вали златен дъжд (достатъчен за покриването на всички загуби по време на този преход), а да в БГ почва да никне като гъби след дъжд индустрия - конкурентна на САЩ и Китай.
  Това дето са го писали ИПИ са пожелания, без конкретни планове-разчети , финансови ресурси и ХОРА, които да го направят няма как да стане. Да не говорим че повечето неща дето ги пишат са просто невъзможни. Тия хора на кой свят живеят?
  Навремето Костов не можа да се оправи с шайката разбойници около него, че с подобна задача ли ще се справи?

  Иначе и аз мога да ви нахвърлям едно планче, дето ще изглежда супер ама го направи ти скъпа и то за своя сметка.

 40. 40 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#38] от "jana":

  Ами чакай да видим - Социално осигурителна вноска, здравна ввноска, фонд безработица, данък общ доход, ДДС, акцизи и много други такси! Годишно държават ми взима доста повече от колкото аз харча! В този дух е нормално да получим нещо насреща! Май бъркаш капитализъм с феодализъм!

 41. 41 Профил на доволен
  *****
  Весело

  Аз - доволен! Тия от тоя институт са като огледални близнаци на дружеството "Георги Кирков" . Същността им е еднаква - за да си оправдаят заплатицата едните дращеха брошурки за социалистическата утопия, тия пък - за либералната утопия. Едните подгъзуваха на юдеи - болшевици, другите - на юдеи от Волстрит.

 42. 42 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 659 Неутрално

  мале, колко идиоти има в България!
  само четете горните коментари!
  невъзможно било да има ниски данъци ( друг е въпроса дали 30% разпределение е наистина ниско ).
  десни били, на сорос били.
  аман от мръсни комунисти!
  бегайте в северна корея или в русия, там вашите идеологии са се сбъднали!

 43. 43 Профил на rdukin
  rdukin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не е истина колко прости хора коментират тук!!
  Някакъв ми разправа че като се намалят данъците и ще се намалят нарите в обръщение.... идиот - едни и същи пари се харчат в единия случай от всеки както пожелае или в другия случай от бюрократ. Намалянето на данъци щяло да доведе до инфлация и да трябва да се регулира лихвения процент - някои хора минали ли са въобще първите 2-3 глави на учебниците или чели ли са изследвания някога.
  За друг било лошо отговорността за годините в пенсия да бъде на всеки поотделно.. без коментар.
  Хората ви чертаят план как да се развивате и да имате възможност в тая държава да просперирате - вие искате още 100 години да сте в преход и да си карате със същите грешки

 44. 44 Профил на |
  *****
  Неутрално

  Предложенията на ИПИ са толкова утопични колкото бяха глупостите на комунистите. Може да работят в някакво общество съставено от идеални хора, но действителността няма как да работят.

 45. 45 Профил на Наско
  *****
  Неутрално

  хубаво са го написали, но да сметнат и колко ще ни струват тезу реформи реално. например невзетите отпуски, електронното правителство и т.н. както и дали въобще някои неща могат да стана в рамките на 2010 г. щото едно е "визия" друго е реално да го реализираш...

 46. 46 Профил на 3214
  *****
  Неутрално

  До № 43

  Не обиждай хората , които пишат коментарите. Всеки е свободен да говори.
  Но ти си прав- "хората ви чертаят план ...." , защото това наистина е план, а не бюджет, още по- малко алтернативен бюджет 2010
  Статията ми прилича повече на журналистически преразказ с елементи на промяна на общественото мнение , отколкото на нещо писано от какъвто и да е Институт ( още по- малко за пазарни изследвания). Странно защо никой не се усъмни в достоверността на написаното.

 47. 47 Профил на SSN +Plan 401K
  *****
  Неутрално

  Към коментара на #34 бих добавил за SSN, че се плаща на всеки чек и годишно получаваш точки, да речем 2т/г. и гогато достигнеш 40т, тогава мошеш да подадеш молба за пенсия. Всяка година получаваш репорт за статуса на точките ти. В зависимост от годишното заплащане и такси можеш да достигнеш до тези 40т и за 10г. трудов стаж. Това е голямата разлика с Б-я.

  Отностно План 401К (Plan 401K) там положението е по-различно. Това е доброволна сметка, в която можеш да вкарваш пари като отделяш до 4% мах от год.заплата, което плащаш на всеки чек, като допълнително 4% плаща и работодателят ти - т.е. общо 8%. Но за да получиш План 401К трябва да имаш и одобрението и на работодателя ти, защото и той плаща (въпреки, че му се води разход). Има много ограничения с тези пари в План 401К, защото с тях се игряе на борсата, но може и да ги загубиш (малка е вероятността, но все пак я има). Освен това достъпът до тази сметка е като направиш 63-65г, в противен случай санкциите са огромни... и т.н.
  Разбира се всичко се вижда в годишната W2 форма(форма в която се вижда какво си получил зпрез годината от работодателя/лите), която форма получаваш от IRS в началото на годината и когато полълваш год. декларация, прилягаш и тази W2 форма за федералните и локалните такси, като от направените сметки чрез приложен software от IRS или ще ти върнат $, ако си платил повече или ще доплащаш $ за такси. Но знаеш колко за $ и след около 2-3 седмици си получаваш надплатеното. А не както в Б-я ще ти се приспадне надплатеното за следващата година... Дрън дрън...
  С други думи тук всичко е прозрачно.

  Нали С.Дянков легално е живял 15г. в USA и ако си е плащал таксите, би трябвало да ги знае тези принципи и форми. Питайте него да видим какво ще Ви каже...

 48. 48 Профил на SSN +Plan 401K - Допълнение
  *****
  Неутрално

  ..... SSN, че се плаща на всеки чек и...

  Допълнение - плащането е автоматично т.е. тези такси автоматично ти се отдържат - виждаш ги написани в информацията на чека.
  И не само тези такси - също така федералните. локалните. здр. застраховка, и т.н. - общо взето 5-6 такси на всеки чек. Като имаш информация колко $ получаваш в момента и си получил до момента и какви са текущите такси както и колко такси си платил до момента. Доста смислена и необходима информация.

  FirstAm

 49. 49 Профил на |
  *****
  Неутрално

  До коментар [#47] от "SSN +Plan 401K":

  Специално за 401(k) дрънкаш доста глупости. Една от глупостите е за максималните 4% от заплатата. За вложените в плана пари, за които не се плащат данъци, има твърда горна граница (за тази година мисля че е някъде към $16 хиляди). След данъци можеш да вложиш колкото си искаш пари (само не е ясно защо би го направил). Второ, работодателят _не е_ задължен да внася каквото и да е. Дали ще внася зависи от договора с работниците. Дали с парите ще се "играе" на борсата зависи от теб и/или работодателя ти. Обикновено може да избираш как да се влагат парите ти. Ако не искаш някой да "играе на борсата" с тях, вложи ги в бондове.

 50. 50 Профил на До #49
  *****
  Неутрално

  До #49

  Oh boy,

  Нали аз живея в USA и знам какво плащам и какво получавам. Вярно, че има ограничение от $16к, защото тези пари са преди такси (преди време се говореше, че План 401 ще се облага с такси), но нямам време да влизам в подробности. Все пак този план е строго индувидуален и не е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН.
  Който иска и може да чете да търси в интернет.

  Но не си плав за 4% - това ги определя работодателя - той може да ти даде и повече, ако има бизнес. Разбира се, че не всички плащат в тази криза...

  Добре, напиши нещо по-умно, щом това което казвам са глупости за теб.

 51. 51 Профил на Merlot
  *****
  Неутрално

  На неолибералната икономика не са нужни исономисти и институти. Тя се саморегулира чрез механизмите на свободния пазар. Самото съществувуне на този ИПИ е парадокс. Ако вярват в това, което пишат, нека си закрият института и нека спрат да говорят глупости.

 52. 52 Профил на stoeff
  *****
  Неутрално

  До коментар [#51] от "Merlot":

  е проблемът е, че не живеем в неолиберална икономика

 53. 53 Профил на Чико от Порто Рико
  *****
  Неутрално

  До коментар [#47] от "SSN +Plan 401K":

  цитирам: "...бих добавил за SSN, че се плаща на всеки чек и годишно получаваш точки, да речем 2т/г. и гогато достигнеш 40т
  тогава мошеш да подадеш молба за пенсия. "
  коментар: Държавата може да увеличи тези точки на 400 и така веднъж завинаги ще се реши проблема с пенсиите - просто ще спрат да съществуват. Поначало пенсиите са сравнително ново явление в историята и създадоха маса проблеми - на държавата да ги изплаща, а на пенсионерите да преживяват с тях. Премахването на пенсиите би довело до икономически разцвет и намаляване на човекопотока в градския транспорт.

 54. 54 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1675 Весело

  Какви щастливци са тези от ИПИ!

  Фон Бисмарк би изпратил оръдеен разчет за подобни "умо"творения.
  Ние тук само дращим по форумите. Е, то за канцлерски действия трябва и Круп...

  /За сведение на "антикомунистите" Бисмарк никога(!) не е проявявал мекушавост спрямо комунистически идеи. А това, което е направил е....!/

 55. 55 Профил на rdukin
  rdukin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До #46,

  Не целя да обиждам хората с мнение по въпроса, а се дразня на тези които си измислят някакви факти и теории, които нямат нищо общо с икономиката (все едно аз да влеза в някой лекарски блог и да пиша квото ми падне).

  А иначе идеите са абсолютно приложими, някои по-скоро, други в по-дълъг хоризонт. В крайна сметка товар което се цели е
  -всеки да има по-голяма отговорност и независимост за себе си
  -стимул и условия да се развиваме, квалифицираме, образоваме
  -да живеем по-напрегнат но и по-стойностен живот

  А това което ни отдалечава са всякакви политики,които целят стимулират мързел и безотговорност - данъчни преференции, субсидии на сектори и фирми, постоянно разширяващи се социални политики
  Двете не са съпоставими

 56. 56 Профил на Чико от Порто Рико
  *****
  Неутрално

  До коментар [#54] от "AzDebil":

  И същият този Бисмарк е казал на Кайзер Вилхелм Втори следното: "Ако социалната революция е неизбежна, това означава само едно, - че трябва да бъде извършена от нас."

 57. 57 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 845 Весело

  Всучко топва много хубавяо, обаче откъде ще папкат политиците и кръгчетата около тях при това положение?
  То вярно, че скоро време ще им остане само електората (т. е. тия, които чакат да дойдат избори, та да изкарат по някой лев) а данъкоплатците окончателно ще се "разтворят" в ЕС и САЩ, ама защо да си режат клона предварително?
  Те България отдавна са я зачеркнали, обаче докато има лапаница ще лапкат на макс

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 58. 58 Профил на Калчо
  *****
  Любопитно

  "Пътят към ада е постлан с добри намерения"

  Между другото на тези от ИПИ кой им плаща заплатите?
  И що за институт са?
  Къде са им изследванията (пазарните)?
  И като са Институт що не публикуват сериозни изследвания, а пускат политически декларации, защото гореизложеното си е точно политически документ!

 59. 59 Профил на navara
  *****
  Неутрално

  Съгласен съм с това да се премахне квазиданъчното бреме и ел. правителство, но допълнително намалявване на данъците?
  Тия умници да вземат да ми кажат къде има, богата държава, богато население и ниски данъци.
  Нито в Дания, нито в Ноирвегия, нито където и да е било по белия свят е така.
  Проблема в България е масовата бердност и ниски доходи, а не тежкото данъчно бреме.

 60. 60 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1675 Весело

  До коментар [#56] от "Чико от Порто Рико":

  Благодаря за попълването на многоточието. Бисмарк действително извършва социална революция. Резултатите са видими.
  И от ИПИ-творенията ще има резултат. Хайде да го гледкаме.

 61. 61 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  предложенията са си напълно разумни. Всъщност тия неща трябваше да са направени отдавна, и сега щяхме да сме доста по-добре.

  Само че, това не са неща които имат отношение към годишния бюджет, защото много малко от тях биха могли да се въведат за кратко време и да се отразят в бюджета за 2010. Това по-скоро е дългосрочна програма за реформите които трябва да се направят - през 2010 трябва да се подготвят законодателно и нормативно, и до края на мандата повечето да станат.

  Не ми е ясно защо мненията са преобладаващо негативни. Кое от предложенията е лошо?
  Май основния им недостатък е, че били 'изплагиатствани' - е, в наше време рядко някой открива топлата вода. Въпроса е, това ли е посоката в която трябва да вървим, и отговора е да, поне според мен.
  Напълно съм съгласен с 'Анонимен' #55

 62. 62 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 817 Весело

  До коментар [#61] от "Ментор":

  Виж сега моето предложение за бюджет 2010:

  -увеличаваме производителността 100 (сто) пъти
  -увеличаваме трудовото възнаграждение 50 (петдесет) пъти
  -всички неграмотни се обучават минимум до средно образование
  То всеки може да заложи неизпълними неща и да им сложи етикет "бюджет 2010". Само ,че въпросният анализ е написан за по-малко време от колкото ние го коментираме! Всеки що годе грамотен икономист, а според мен дори не е нужно да имаш образование по специалността за да прозреш, че това не е научен труд, а по скоро реферат на студент от втори курс!

 63. 63 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  до #62

  и аз казвам, ако си си направил труда да прочетеш, че това не са неща за годишен бюджет. Но е посоката, в която трябва да се върви. Всичките предложения са разумни и изпълними в по-дълъг срок, само #7 е малко екстремно.

 64. 64 Профил на Бай Киро
  *****
  Неутрално

  Мисля, че това за намаляване броя на военните и полицияа е разумно предложение.

 65. 65 Профил на РаботодателЪ
  *****
  Весело

  До коментар [#21] от "nqma zna4ka koi":

  Разбира се-трябва да има такова работно място!!!Наемам съответното добиче ДА МИ ПЛАЩА ЗА ДАДЕНОТО ОТ МЕН работно място.Ти нищо не разбираш от иконимика!

 66. 66 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Има и алтернатива, ама другарите от партията БСПДПС предпочетоха да муат кюфтаци в ресторанта на парламента, вместо да я обсъждат.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 67. 67 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 817 Весело

  До коментар [#65] от "РаботодателЪ":

  Между другото това, което си мислиш, че е шега съществува на практика! Забавят ти примерно заплатата с няколко месеца и ти решаваш да попиташ, така и така до кога ще продължава това и съществува вариянт, при това доста често срещан - "Аз не стига, че ти давам работа!" естествено продължението, което не казват би звучало така "А и пари ми искаш"... За щастие тези работодатели стават все по-малко, а гледайки зимата, която се задава може и въобще да изчезнат!

 68. 68 Профил на Любим мой соц
  *****
  Весело

  Некой е забравил къде се намира и какво ще се случи в реалност вместо какво те си мислят че ще се случи. Тя държавата вече е абдикирала достатъчно че утре ако мине некоя армия през границата никой не ма да се опъва щото не остана за какво и ще чакат на НАТО което разбира се ще си чеше ташаците.

 69. 69 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1427 Весело

  До коментар [#62] от "nqma zna4ka koi":

  Толкова ли е зле образованието ни? Мен ако ме питаш още в първи курс на това биха му писали слаб 2. Кой идиот ги хрантути тия? Ега ти безсмислиците. Искрено ме развеселиха.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 70. 70 Профил на РаботодателЪ
  *****
  Весело

  До коментар [#67] от "nqma zna4ka koi":

  Знам и още как...За това сЪздавам нова наука "иконимика"-с предмет и икона работодателят.Ти се надяваш на зимата и грешиш.Те ще ми дават пари за иконизиране.Аз ще правя ИНСТИТУТ ЗА ПАЗАРНИ ИКОНИ.
  Да видиш какъв Бююююджет може да са прЪдложи!

 71. 71 Профил на гарабед
  *****
  Неутрално

  Бюджетът на ИПИ, както всяка година е много добър и премислен. От политиците, само Мартин е на техния акъл. Другите са доволни от раздутата администрация и чиновническото пилеене на пари. Питал съм Костов за мнението му относно бюджетите на ИПИ, отговори резервирано.
  Най-големи противници на ИПИ(по който и да е въпрос), са форумните милиционери. Нормално е. Като хора живяли цял живот на държавна хранилка, те одобряват раздутите щатове и пилеенето на парите на хората. Ами ако ги няма тия щатове? Ще трябва да бачкат! Представяте ли си? А кой би ги наел, като са с двете ръце в задника и тапии от Симеоново и политотделите на военните вузове? Те дори и техните червени спонсори няма да ги вземат в частния сектор, че ще трябва да им плащат от джеба си за нищо.

 72. 72 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#71] от "гарабед":

  Ще изброиш ли 2 нормални държави с 30% бюджет от бвп-то им? За кретенизмите за пенсиите и осигуровките дори не ми се пише. Защо не пробвате да използвате междуушното си пространство по предназначение?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 73. 73 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 845 Весело

  Абе тя държават е абдикирала от ьзадълженията си към нас ама май е време и ние да абдикираме от държавата. Дотогава и аз абдикирам от задълженията си към държавата. Докато не си събере вземанията от Либия, Ирак, Русия, Турция, бизнесмените и задграничните дружества от мене в държавата ще влиза само екзистенц-минимумът. Поне до момента, в който не напусна тая държава.
  А иначе България е Институт за Пазарни Идиоти. Всеки, който има хал-хабер от б'джети знае, че те трябва да са реалистични. При тази безработица и стагнация догодина бюджетяа ще го напълнят с добри намерения и с още някоя работодателска идея.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 74. 74 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Тези до кога ще си пробутват глупостите. Айде стига толкова нагъл лобизъм.

 75. 75 Профил на SD
  *****
  Неутрално

  По принцип ОК. Но авторите са изпуснали да кажат как ще се покрие огромния реален дефицит от задължения на държавата през тази година, които ще се прехвърлят за догодина.
  По най-оптимистични оценки става въпрос за 1 млрд евро (3% от БВП)

 76. 76 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Авторите са пропуснали всичко свързано с реалността, както и обикновено правят. Цялото нещо, защото бюджет не е, е просто сбор от пожелания и лозунги скрити зад погелателно мислене и нагаждане на сметките. Да се хванат първо да управляват бюджета поне на една фирма, да започнат да ценят реалността, а след това ако се справят да се хвърлят и на държавни.

 77. 77 Профил на Анализатор
  *****
  Гневно

  Този бюджет е вреден, защото както и този на Дянков се базира на плосък и равен данък за най-богатите и най-бедните. Това е супер несправедливо! Намаляавнето на даънците за бизнеса в България още от миналата година не доведе до нарастване на производството, а само до купуване на луксозни яхти, жилища и уникално скъпи леки коли. И запазването на минимална работна заплата 220 лева, от която се взема 10% плосък данък е ултра грешна финансова политика. Така се скопява вътрешния пазар и детераждането на млади хора!

 78. 78 Профил на realno
  *****
  Неутрално

  Със сълзи се смея на тия от ИПИ. Представете си БДЖ да се приватизира .Тия май са мераклий да ходят пеш по жп. линийте. Алоооо....г-н Дянков не само БАН а и тия , и тияяяя.......
  Стига поразий в тази бедна държава бе. До кога ? До като и последния ли човек се изсели от нея.

 79. 79 Профил на Големия Бял Баща - Брюксел
  *****
  Неутрално

  До коментар [#72] от "Цецо":

  Ето ти отговор - http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tec00021&plugin=1

  Както ясно се вижда от дясната колонка, по либералному най - зле в ЕС са Норвегия, Дания , Швеция и Финландия, а най - добре - Румъния и Латвия и ние трябва да затегнем колани и положим големи либерални усилия за да ги настигнем.

 80. 80 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Да ги настигнем в кризата. Като се изключи Словакия всички останали държави с бюджет под 40% са и най-силно засегнатите от кризата.

  Ако преди няколко години бяхме слушали ИПИ сега и тук щеше да има 15% спад на икономиката и безработица по 20%

 81. 81 Профил на ssssssssss
  *****
  Неутрално

  всеки работещ ще внася минимум 10% от заплатата си в лична пенсионна сметка в избран от него частен пенсионен фонд.
  ===============================
  А бе що не вземете да си **** мамата ???
  Или вече сте я свършили тая работа ???

 82. 82 Профил на Вичев
  *****
  Неутрално

  Посоченият алтернативен бюджет е доста добър,но я попитайте някой депутат дали ще му допадне?Те си мислят ,че са най-добрите,но явно се самозалъгват?Всяко нещо предложено различно от тяхното за тях е неприемливо.

 83. 83 Профил на highhopes
  highhopes
  Рейтинг: Любопитно

  Какво означава "самонаетите", простете за невежеството?

 84. 84 Профил на |
  *****
  Неутрално

  До коментар [#50] от "До #49":

  Разбира се, само ти живееш в САЩ, никой друг не го прави. Кой и къде е казал, че планът е задължителен? Или че работодателя не определя измислените от теб 4%, които _той_ дава?

 85. 85 Профил на slavova
  slavova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#83] от "Анонимен":

  Въпреки че не всички от изброените по-долу фактори може да са в сила за конкретната работа, по правило определено лице е самонает работник, ако той или тя:
  􀁓 Има свой собствен бизнес.
  􀁓 Изложен/а е на финансов риск, като е задължен/а да поема разходите при производство на дефектна стока или извършване на некачествена работа по договора.
  􀁓 Поема отговорност за инвестициите и управлението на фирмата.
  􀁓 Има възможност да извлича печалба в резултат на рационално управление при планиране и изпълнение на работните ангажименти и задачи.
  􀁓 Има контрол върху дейността, как, кога и къде се извършва тази дейност и дали той или тя лично я извършва
  􀁓 Има свободата да наема други лица при условия, определени от него/нея, да извършат поетата по договор работа.
  􀁓 Може да предоставя едни и същи услуги на повече от едно лице или фирма едновременно.
  􀁓 Осигурява материали за работата си.
  􀁓 Осигурява оборудване и съоръжения, необходими за работата, с изключение на дребни занаятчийски инструменти или оборудване, което в общия смисъл не означава, че лицето има свой собствен бизнес.
  􀁓 Има постоянен офис, където могат да се съхраняват материали, оборудване и др.
  􀁓 Определя и договаря цена за работата.
  􀁓 Обезпечава осигуровките и застрахователното си покритие, напр. покритие по застраховка “Гражданска отговорност” и др. 􀁓 Контролира работното си време при изпълнение на трудовите си задължения.

 86. 86 Профил на Петров
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "berbenkov":

  БРАВО !!! Време му е ...

 87. 87 Профил на Пеев
  *****
  Разстроено

  Единствено дебил не може да отчете, че през всички 20 години на прехода не сме имали по-неудачно,по-неориентирао и по-некадърно правителство от настоящето ,!Вероятно има още някои, които смятат , че сегашното управление не е тотално сбъркано , но това се още дължи единствено на увреденият им генетичен код ...На мутрата -пожарникар Бойко Борисов , на малоумния комплексар с „ меки китки „ ДЯНКОВ , на топсерсема Цветанов и блюдолизците около тях им е по-дебела главата , по - празно пространството между ушите и по-високо самочувствието, отколкото е здравословно !...
  Само кретенизмът и цинизмът им са на ниво !! http://www.tundzha.info/public/65-comment-tundzha-info/2045-da-ne-govoryat-i-da-ne-me-draznyat-tezi-dumi-zvuchat-strashno
  Колкото и да му лижете гъза , Бойко Борисов до сега ДОКАЗА единствено :
  1. Че е елементарен и първосигнален човек със самочувствие и без грам покритие!
  2. Че върти, като развален грамофон едни и същи глупости до втръсване!
  3. Че вечно някой още му е виновен и крив!
  4. Че е всичко друго но не и управленец! Неговата роля е не да решава проблемите. а да ги създава!
  5. Че не блести с интелект! Феновете му…ОЩЕ ПО-МАЛКО !...

 88. 88 Профил на гарабед до Цецо
  *****
  Неутрално

  Ами на Сингапур е 26% например.
  Но на натрупалият е лесно. А ние сме в началото на процеса. Замислял ли си се какъв е бил процентът на САЩ и западноевропейските д-ви, в началото на ХХ век, когато са си натрупвали имането? Там трябва да търсим аналогията.
  Що се отнася до даскал Бориаз, там е ясно. Бил дълго време държ служител, може още да е, свикнал другите да му са длъжни.
  И какво му е лошото на малкия бюджет? Нали от БВП остава повече в домакинствата и фирмите? Демек в джебовете ни.
  И кое му е хубавото на големия бюджет, да си правят ремонти чиновниците по 2500 лв/м2? Като Масларова. Само тя да беше. Ами общините как крадат? Бедна ви е фантазията. В циганската маала във Варна, направиха спортна площадка от 1 дка за 4,5 млн. По 4500 лв/м2 открита площадка. С уж специално покритие.
  Хайде холан.

 89. 89 Профил на fenki,fenki
  *****
  Неутрално

  До фенклуба:
  Аз ракийка не обичам
  черно винце предпочитам,
  ще домъкна и мезе
  лук,сланинка и филе.

 90. 90 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1427 Весело

  До коментар [#79] от "Големия Бял Баща - Брюксел":

  Тъй значи. Евро зона 45%. Фалирали Ирландия и прибалтика 35. Добър пример. А и те не са на 30. И никой никога не е бил.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 91. 91 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#88] от "гарабед до Цецо":

  Имало ли е контрол на храните тогава? Или на лекарствата? А защо ли е въведен? Иначе е лесно. между другото ако имаш данни за 1900 ги дай. Интересно ми е. Само за уса-то внимавай. Освен федерален имат и щатски бюджети. Федералния е към 25%. Но с щатските отива на 40 кръгло.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 92. 92 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#88] от "гарабед до Цецо":

  Краденето е съвсем отделна работа. Има си затвор за това.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 93. 93 Профил на 2
  *****
  Весело

  Бербенков - и тук те моля - умри

 94. 94 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Нима е възможно да има алтернатива на Б.Б. на клакьорите и кукловодите му , а още по-молко на тяхната гениалност и всезнайност.Та тези плъхове от Института къде са били когато Дянков каза че няма по-добър бюджет в ЕС от този който той е сътворил?

 95. 95 Профил на Яламов
  Яламов
  Рейтинг: Неутрално

  Малоумни предложения! Разбира, че ще напълнят някои джобове! Какво ли ще правят, ако авторите трябва да го изпълняват. Реформи - да, ала не са улучили къде! Армията и полицията - със сигурност, но чрез съкращаване на никому ненужни и паразитни органи за управление и чиновници, в т.ч и с генералски (комисарски)униформи. И защо няма една дума за промени в образованието, болничното дело, разните му агенции и т.н.

  Яламов
 96. 96 Профил на Apolitichen
  *****
  Неутрално

  "Всеки заплаща 6.5% от месечния си доход като здравна осигуровка." Ето още една от глупостите на така наречената фондация ИПИ, издържаща се от подаяния и просия, включително и от държавния бюджет.
  Нека умните учили анонимни икономисти да обяснят от кой месечен доход ще удържат здр. осигуровка - от наема на магазин, от рентата на 100 дка, от авторското възнаграждение, от дивидента от акции, от помощите за майчинство, от печалбата на ЕТ-то (1 млн. са в България), от пенсията (2.3 млн. души и най-големите потребители на "здравни услуги"! Оня нещастен данъкоплатец на годината, Валентин Захариев, де рИва да му разрочвали данъците, що фалира Кремиковци, каква здр. осигуровка ще требе да плаща на 27 млн. лв., следвайки идеите на малоумните фондациончета?

 97. 97 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Весело

  Do 2

  Толкова злоба
  ще те прати в гроба!

  www.berbenkov.hit.bg
 98. 98 Профил на отвратен
  *****
  Гневно

  Повечето коментари издават сериозни познания на елементарни икономически и пазарни познания. Колегите от Института са прави във всичко, защото преследват принципите:
  1. По-малко изземване от държавата, по-малко неефективност и прахосничество - повече пари в гражданите и бизнеса, които найдобре могат да ги употребят
  2. По-малко регулации и повече икономическа свобода и лична отговорност на всеки за живота и пенсията му
  3. Спиране на субсидиите, защото те нищо друго не стимулират освен поддържане на ниска ефективност, за да продължиш да ги получаваш и дори може да накарат да спрат и малкото да работят.
  България е толкова зле като стандарт и ниво на развитие, колкото много хора не си и представят. Тези 1.5 млрд субсидии годишно щяха да ни построят и магистралите и булевардите в София и здравеопазването, но ние сме страхливи мърлячи, които само могат да се оплакват.
  Прилича на коментар между жаби в блатото, които не могат да повярват че някой може да лети.

 99. 99 Профил на икономист
  *****
  Неутрално

  Виждам нескопосни коментари за това колко са фалирали Ирландия и Прибалтийските републики.
  Съветвам колегите първо да почетат и тогава да започнат да пишат за да не се излагат. Ние просто няма накъде да сме по-зле, въпреки че винаги опровергаваме прогнозите и копаем още по надолу.
  Какви сме отличници, за да даваме оценки на другите.
  Ето ви и няколко цифри, които показват как отлагането и липсата на реформи, за които правилно предлагат от ИПИ водят до тъпчене на място на България:
  От 1990 година до 2007 г Ирландия е увеличила БВП на човек от населението 4.5 пъти, Гърция 2.5 пъти, а ние с 20%.
  Те имат над $50000 на човек от населението, а ние малко над $4000. А през 1970 година разликата е била минимална: България - $1000, Ирландия и Гърция по около $1500 на човек от населението.

 100. 100 Профил на елементарно
  *****
  Весело

  До коментар [#77] от "Анализатор ":
  Това е адски тъпо разсъждение - да освободим работниците от данъци и да облагаме фирмите и богатите. Яхти в България едва ли имат повече от 100-150 човека. Всъщност точно плоския данък задържа още инвеститорите в България и пълни бюджета. След въвеждане на плоския данък фирмите автоматично увеличиха заплатите за да не бъдат работниците им ощетени. Ако се въведе необлагаем минимум - фирмите просто няма да увеличават заплатите понеже 10% остават при работещите.
  Как повечето философи и социални министри в България не могат да осъзнаят, че заплатата не може да расте с административни актове, а само ако търсенето на работна ръка е по-голямо от предлагането, т.е. когато се създават условия за инвестиции и икономически растеж за бизнеса.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK