До пълната победа на бахура

До пълната победа на бахура

© Иван КутузовТъпоумието на тълпата е най-голямата гаранция за престола и за трайността на монархическото управление.*


Езиковеди от 14 български и европейски университета (?!) се събрали в Пловдив и стигнали до заключението, че пълният член трябвало да отпадне. В което има нещо твърде положително! Тези хора са могли да се изучат за зъболекари, анестезиолози или коремни хирурзи, но явно милостива сила е насочила професионалната им реализация към по-безопасно за околните поприще…


Впрочем никъде не прочетохме имената на езиковедите, които са настоявали за отпадане на пълния член, отличаващ подлога в изречението. И това е чудесна метафора, доколкото в случая извършителят на безобразието е нарочно скрит зад анонимността на колективната безотговорност. Прави впечатление и друго: във вдигнатата пушилка под формата на дискусия "за" и "против" се изказаха журналисти, блогъри, дори Кошлуков, а министърът на образованието облече справедливия си гняв в ироничния призив "да премахнем всички граматични правила, да махнем и буквите". Но защо ли никой от анонимните кастратори не извика публично: "Долу пълния член!"?
Най-опасните граждани в едно царство са хората, които знаят добре да пишат и които са надарени с естествени дарби на наблюдателност.


Не е вярно, че въпросът за пълния член е чисто езиковедски, в каквато посока тръгна дебатът. Защото колкото към граматическото устройство на българския език, той има точно толкова отношение и към (контра)културното моделиране на българското общество.


Пълният член не просто показва кой е извършителят на действието, а има важната функция да разкрива и степента на грамотност. Или, както каза един колега, човек може да се преструва на демократ, на некорумпиран, на компетентен, на милосърден, на толерантен, но


само пълният член му отнема правото да се преструва на грамотен


Тъкмо в това е малката победа на грамотния в тукашното тресавище, както и единственото му богатство всъщност. Защото всякакви опити за организирано изпростяване – чалга, риалити и пърцуца с Преслава, са безсилни пред иначе простичките ът/ят в съществителните имена от мъжки род.

Просвещението на народа е вървяло досега без система, заради това няма обществено мнение и обществена мисъл, правилно поставена за държавните работи и политиката.


Точно в седмицата, когато анонимните езиковеди извадиха брадвата срещу пълния член, едно изследване на "Академика" разкри печалния факт, че 50% от завършилите гимназия са неграмотни. Половината от хората, достигнали до пълнолетие и вече имащи правото да гласуват, не знаят базовите граматически правила - обстоятелство, което силно усъмнява и в способността им да спазват базовите социални правила.


Подобен (при това умишлено постигнат) "успех", между другото, е отбелязала единствено китайската образователна система в края на 60-те години. Нали помните, културната революция в Китай започва на 20 март 1966 г., когато Мао Дзедун казва: "Ние имаме нужда от решителни хора, които са млади и не особено образовани", а четвъртата му и последна съпруга Цян Цин издава циркулярно писмо, в което посочва с кого по-точно следва да се борят "решителните млади хора" - с "учените - тирани, които говорят на неразбираем език, за да заглушат класовата борба на народа и да отклонят вниманието му от проблемите на родината".


Какво става оттам нататък е известно. Първите хунвейбини излизат на улицата на 29 май 1966 г. и атакуват университета "Цинхуа". Това са ученици от средните училища, на възраст между 12 и 14 години, които носят на ръкава си червени ленти с жълт надпис "Хун Вей Бин" (червени стражи). Следва щурмуване на библиотеки и галерии, горене на книги…


Българският народ има инстинктивна омраза против всичко, което изпъква начело. Той е готов да смаже всекиго, който се издига по-високо, та ако ще дори и в безсмислието.


В нашия вариант, разбира се, протичащата през последните 20 години "културна революция" е далеч по-рафинирана, но въпреки това


хунвейбините ни се получиха чудесни


Ето един там хвърля от прозореца плик с празни консерви от риба, а друг подкарва с мръсна газ потрошено голфче, от което дъни "Води ме в някоя квартална кръчма" на Ивана (приятел твърди, че един ден този стих ще стане политически апел). Трети за малко да сгази майка с количка, псувайки я затова на "майка", докато четвърти точи лиги под билборда на мастика "Пещера", от който извират дини, силикони и всеобща вулгарност.


И всички те са все "решителни и не особено образовани хора" - идеалната порода за умело контролиране в желаната от "цянцините" посока, чийто житейски хоризонт беше описан в един форум изключително сполучливо: "Искам бахур, джумерки, гроздова, тъпани, зурли, кючеци, риалити шоута, силиконови цици, дайрета, конкурси с мокри фанелки, Азис в прозрачни рокли и мазни политици да ми обясняват к`ви сме европейци. Искам мангизи, ядене и пиене и басейн, пълен с кюфтаци и печени пилета и чевермета, а аз наоколо да плувам, дъвчейки и слушайки чалга."


Но за малко да пропусна най-важното! Аргументът на анонимните езиковеди бил, че пълният член трябвало да отпадне, понеже тъкмо хунвейбините не го спазвали. По тази логика, значи, да се готвят Правилникът за движение по пътищата, Наказателният кодекс и на практика всички закони…

Ниските чела са мнозинство в тая страна. А ниските чела не са в състояние да направят бунт против короната.


Българската публичност и сега е извънредно просташка, защото


всеки може да извади на показ празната си душа и да я развява години наред


до пълно оливане. И сега е изпразнена от култура, смисленост и въздух. Представяте ли си обаче какво ще се случи, когато и последното правило, отличаващо грамотния от простака, отпадне в полза на простака...


Дали става дума за конспиративно социално инженерство, ще е силно да се твърди. Повече от очевидно е обаче, че нормите бяха умишлено побутнати да се срутват като плочките на домино - една след друга, повличайки всички останали.


И ето го резултатът: простащината не просто не бива санкционирана, а е ухажвана, глезена и дундуркана. С незнаещите и неможещите се съобразяват. Простият е специално обгрижван, за да стане още по-прост и по възможност - простак, а отделни учени и цели творчески колективи планират довеждането му до състояние на съвършенство.


Е, няма начин някой ден това да не свали и последния смокинов лист на остатъчно приличие. За култура вече не говорим - каква ти тук култура, когато предстои пълна победа на бахура?


*Цитатите в курсив са от книгата "Цар Фердинанд. Съвети към сина" (Университетско издателство "Св. Климент Охридски", С., 1991 г.) Наставленията на вече абдикиралия цар към сина му Борис III са писани около 1938 г. и са преписани от царските архиви в град Кобург от българския дипломат Димитър Йоцов, лично приближен на Фердинанд. Документът се съхранява в Централния държавен архив. Внукът Симеон Сакскобургготски неведнъж е опровергавал автентичността му, което не ни пречи да припомним тези поучителни размишления за властта и управляваните.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (500)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 388 Неутрално

  О, да, отлична статия! Благодаря!

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 2. 2 Профил на Учуден
  *****
  Неутрално

  Притеснен съм. Къде са постингите " Любослава, не сме те чели, но сме възхитени!" Къде спите фенове?

 3. 3 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Люба, отново хубав материал. Макар и аз признавам, че темата е спорна. Ние не трябва да пипаме българщината, но пък в световен мащаб всичко върви към опростяване.
  Не случайно се налага английският език, не само заради силата на САЩ и Великобритания, но и поради леснотата му.
  Основните му конкуренти немският и френският са много по сложни. Испанският е по-лесен. Но няма голяма икономическа база зад себе си.
  Между другото българският и руският езици са много трудни за чужденци.

  Миша
 4. 4 Профил на Попов
  *****
  Неутрално

  Мъка, мъка...

  сравнението с китайските комунисти е много добро - в никакъв случай не трябва да забравяме откъде ни се стовари простащината и кой я наложи като държавна политика !!!

 5. 5 Профил на Защо?
  *****
  Неутрално

  Малко странно е да умуваш над Фердинанд, печално известен с много в нашата история, и подозрително скоро след като внучето му подаде муцунка от мишата дупка на днешния ден.

 6. 6 Профил на преминаваща
  *****
  Неутрално

  Благодаря за статията!

 7. 7 Профил на Мен
  *****
  Весело

  Еваларка...!
  Шегувам се, наистина страхотна статия
  Поздравления!

 8. 8 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Май избързах с моя коментар. Стила ми хареса и всичко, само с едно изключение - не съм съгласен да бъда определян като хунвейбинче само защото не знам разликата между:
  "Обекта се охранява" и
  "Обкетът се охранява"

  Извинявайте, ама всички определения са смешни, не-дефинитивни, и на моменти алогични. А правилата са такива, дори и езиковите, защото имат малко изключения или в иделания случай - нямат такива.
  А вижте сега дефиницята на определителен член в кой да е от романските езици и ми кажете за подобен аналог? А всичко е разбираемо при тях, може би защото не са имали психопати като академика Балан който е искал вместо "кибрит" да е "драсни-пални клечица".

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 9. 9 Профил на мляс
  *****
  Неутрално

  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=442752
  Пълният член не е нужен, смята проф. Иван Харалампиев

  Спорът за или против пълния член, който се разгаря в момента, е само една пушилка, която вдигат никому неизвестни доценти, коментира Иван Харалампиев.

 10. 10 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  Не,госпожо Русева,не е пресилено да кажем,че има социално инженерство.И то отдавна не е конспиративно.С голям риск да засегна влюбените в Америка,това опростачаване се извършва по техен пример.
  Нашият народ потъна до ушите в разпуснатост,разврат,сквернословия,безразличие,липса на състрадание.А започнахме да наричаме това нов начин на възпитание,свободно изразяване,полет на мисълта,с една дума - демокрация.Не,нито е конспирация,нито е теория,а живата реалност.

 11. 11 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 506 Весело

  Добра статия!
  Дано само да не прокламира консервирането на граматическите ни правила такива каквито са, защото безсмислици и неточности има 1000.

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 12. 12 Профил на предпоследна мохиканка
  *****
  Неутрално
 13. 13 Профил на мляс
  *****
  Неутрално

  Любослава изяде бахура. Ха сега кажете кой е подлогът. Обърквате ли се? Дразнили ви липсата на пълен член.

 14. 14 Профил на ткникодим
  ткникодим
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Когато ниското чело е господарско, то смята че определя смисъла на думите. Ще цитирам Хъмпти-Дъмпти в оригинал:

  `When I use a word,' Humpty Dumpty said, in rather a scornful tone, `it means just what I choose it to mean -- neither more nor less.'

  `The question is,' said Alice, `whether you can make words mean so many different things.'

  `The question is,' said Humpty Dumpty, `which is to be master -- that's all.'

 15. 15 Профил на goodman
  goodman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на авторката!

  zapoznat
 16. 16 Профил на pro
  *****
  Неутрално

  Добра статия ! да за съжаление посредственоста и простотията победиха на вси4ки фронтове в България...и да не забравяме 4е простият народ се манипулира и управлява лесно !!!

 17. 17 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Забравих да ви съобщя, че българският (с пълен член) език е ЕЗИКЪТ НА БЪДЕЩЕТО!
  Откритието си е мое, а аргументите в негова защита засега оставям секретни.

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 18. 18 Профил на praktik
  *****
  Любопитно

  Една от българските езиковедки била тясна сосиалистка,
  та се страхувала от пълхият член,затова и била против него,
  само че не се е замислила краткият дали ще и свърши работа!

 19. 19 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Номер 3 - Миша, конкретно тази тема може и да е спорна, особено от гледна точка на всемирното опростяване, но Любослава, както винаги, хваща някакъв конкретен проблем и го разчепква в посока на това как този конкретен проблем се вписва в цялостното западане на нацията ни. Защото, съгласи се, не е чак такъв проблем някой да не знае кога се слага пълен член, но става огромен проблем, когато заради тези, които не знаят правилата и не си правят труда да ги научат, се премахват самите правила. Аз също на моменти се улавям, че се колебая по отношение на пълния член, но тогава също така и се срамувам от невежеството си и в никакъв случай не искам само заради това да се премахне това правило в граматиката ни. Може би поради същата тази причина аз спазвам и социалните правила нищо, че понякога не съм съвсем уверен как точно е правилно да се постъпи. Индивидуалното невежество не е алиби и оправдание и в никакъв случай не трябва да се поощрява и подпомага. Това е идеята.

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 20. 20 Профил на ***
  *****
  Неутрално

  Миша, английският език се налага не заради предполагаемата си леснота, а поради голямото политическо влияние първо на Британската империя, а после на САЩ. Английският може да е по-лесен от немския или китайския, но не е по-лесен от френския (говоря и английски, и френски). Друг е въпросът, че всички българи си въобразяваме, че говорим английски едва ли не по-добре от англичани, американци и пр.

 21. 21 Профил на ***
  *****
  Неутрално

  Мляс, "Любослава изяде бахурЪТ" е една не лоша метафора за отношението към интелектуалците в България.

 22. 22 Профил на Насо
  *****
  Весело

  Люба ти си голяма работа

 23. 23 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Ако някой е опрял до знанието за използването на пълния член да си защитава самочувствието, че е културен, значи много го е закъсал.

  Пълния член е анахронизъм. Не дава никаква съществена информация. По никакъв начин не съдейства за по-добро разбиране.

  Единствената причина да съществува е, че банда псевдо интелектуални сноби се гордеят с това, че знаят някакво лесно правило за определяне на това пълен член ли трябва или кратък.

 24. 24 Профил на ха, ха, ха
  *****
  Неутрално

  ей, к'во щъ прайм без член ся; единственото нещо, което най-сигурно мога е да поставям пълния член.

 25. 25 Профил на ОПа
  *****
  Весело

  В Щатите на някакъв конгрес се разгорял спор за опростяване на правилата за четене. В таксито двама от учените продължили разговора на тази тема и изведнъж неочаквано щофьорът се провикнал:
  -Велико! На следващите избори ще мога и аз да се кандидатирам за президент!

 26. 26 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#3] от "Миша":

  В България езикът върви не към опростяване, а към опростачване.
  Свидетел съм на всички езикови реформи от 1945 г. досега. Разбира се, че някои идеи са били добри, но в много случаи преобладаващо влияние са имали журналистите, а не езиковедите. Затова и сега се повдига въпросът за едно толкова просто правописно граматическо правило. Или ще кажете, че не е толкова просто да се определи кой е подлогът в настоящото изречение, както и в предишното?

  Post tenebras spero lucem
 27. 27 Профил на Атанас Чобанов
  Атанас Чобанов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Точно така. Пълна и окончателна победа на бахура в една отделно взета небесна лъчезария. Премъдри Господи Иисусе!

  Красьо, обади им се!
 28. 28 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  По логиката на министъра хайде тогава да въведем 15 падежа и още 10тина букви, така нивото на грамотност би трябвало да се вдигне поне двойно%, нали?

  Не казвам че не знам що е то пълен член, но откровено си признавам че правилната му употребата ме притеснява.

  Също така никой не може да ме убеди че пълния член е критерии за грамотност. Твърдението е абсурдно. Малко спекулативно бих казал че >75% от випуска ми в гимназията (елитна софийска) нямаха никаква представа относно употребата му, а днес почти всички от тези хора подържат и се стремят към наистина най-високо ниво на образованост и култура.

  За мен да твърдиш че пълния (ето тук се замислих и сигурно греша) член е признак на грамотност е доста подобно на твърдението на мнозинството от българите че Под Игото им е любима книга. Еми като не са чели друго коя книга да им е любима?
  Та същото е и с члена : някой като не е чувал за други знания, не знае кой е Нютон, Декарт, Микеланджело или Цезар, пълния член е център на грамотноста му.

  Може би греша в преценката си, но заради разни "критерии за грамотност" като пълен член, меко я, двойно "т" и двойно "н" и т.н. аз наистина винаги съм мразел часовете по Български език (за разлика от тези по Литература). Сигурно се дължи на изтерясалите учителки по Бълг. език но така или иначе проблемът съществува и трябва да се търси решение.
  Лично подкрепям опростяване на правилата по Бълг. език.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 29. 29 Профил на така е,
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "мляс":

  безполезен е членЪТ на въпросния учЕн, просто, защото му липсва.

 30. 30 Профил на е,
  *****
  Неутрално

  До коментар [#28] от "NPaine":
  че какво и е толкова елитното на твоята гимназия, щом възпитаниците и хабер си нямат от пълния член.

 31. 31 Профил на the Onion
  the Onion
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Много интересна статия. Разбира се не става дума само за граматическите правила, а по-скоро за продължаващото изпростяване на хората в БГ като цяло.

  Tu Stultus Es
 32. 32 Профил на Шопеншрайбен
  *****
  Весело

  Светът е за просветените.
  Морето за моряците.
  Любовта за любящите.
  Демокрацията за демократите.
  Писането за писателите.
  Граматиката за грамотните.
  Четенето за читателите.

  Гоце за какво е?

 33. 33 Профил на Jack
  *****
  Неутрално

  Отмяната на пълния член е тъпотия. Окей. Но, все пак, аз редовно пропускам да сложа пълен член тук и там, а понякога (о ужас!) го поставям дори и на неправилно място. Ето защо, като реванш, бих предложил на автора едно джентълменско състезание по решаване на диференциални уравнения, задачи по химия или програмиране - каквото си избере. Обещавам да не й се смея много и да не я обявявам за малоумна. Стига ми да преосмисли критериите си за грамотност и да разбере, че последната не се изразява в буквоядство.

 34. 34 Профил на почти
  *****
  Неутрално

  До коментар [#28] от "NPaine":

  се съгласявам с мнението ти за опростяване на езика, най-добре е да започнем да общуваме само с междуметия; между тях може да се включи често уригване и даже нещо друго.

 35. 35 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Неутрално  До коментар [#30] от "е, ":

  Добре де ти да речем имаш представа от употребата на пълен член. Грамотен си.
  Ама съдейки по думите ти не можеш да разбереш какво съм написал без да се заядеш. Е всъщност грамотен ли си като не можеш да вникнеш в смисъла на един елементарен форумен коментар?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 36. 36 Профил на Руслан 21
  *****
  Неутрално

  Много добра статия. Анонимните "кастратори" на българскияТ език, ако сега ги оставим, ще продължат - весТника ще стане весник и т.н., докато стигнем до "езика" на някой форумци.

 37. 37 Профил на как да кажа точно
  *****
  Неутрално

  До коментар [#35] от "NPaine":

  грамотният израз е знак, показващ много повече от останалото фръцкане и всякакво друго лъскаво оперение - домогвания, длъжности и пр. Суета сует, всяческая.

 38. 38 Профил на Tarbo
  *****
  Неутрално

  Понеже ми се е наложило да държа прословутия изпит по БЕЛ, то поне като 18 годишен отлично знаех правилото. След това съзнателно престанах да се интересувам от тази тъпотия.

  Просто това правило е напълно изкуствено, рожба на професор Балан и не носи никаква информация за нищо. Чуждите езици чудесно се справят без два вида членове, а и в българския всичко е ясно от контекста.

  Изумителни са снобските аргументи, че така се показвала грамотност. вие да не би искате правопис като френския, където за да кажете Бордо пишете Бордеаукс?

 39. 39 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Аз не мога да разбера за какво ви е тоя български език след като така или иначе не можете да се разбирате на него.
  По добре говорете си на Стандарт Ритън Инглиш - хем и по света ще ви разбират.

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 40. 40 Профил на the Onion
  the Onion
  Рейтинг: 838 Весело

  Най-добре да "улабим" правилата и да направим като в Англия през Средновековието - без стандартизирани правила за правопис - всеки както може и както му е кеф К'во пък толкуз, ся няк'ф правопис

  Tu Stultus Es
 41. 41 Профил на АЗ
  *****
  Неутрално

  До №8 - Дани
  Такива като теб не е зле да пишат по-често до Чичо Гугъл за да знаят че за чистотата на Българския език се е борил господин Богоров, а не Балан http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=1701&sectionid=7&id=00011 но за такива като вас Учените всички са еднакви и подробностите нямат значение.

 42. 42 Профил на kaspar
  *****
  Неутрално
 43. 43 Профил на Драма
  *****
  Неутрално

  Мъдроста на Любослава е признак на ДУХ, който съхранява качества на; ИСТИНАТА, знание, любов, КРАСОТА, жест, хармония и мир. ...........................

 44. 44 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#37] от "как да кажа точно":

  Изключително снобска позиция.
  По същата логика мога да ти кажа че ти си неграмотен а аз съм грамотен понеже знам условията за същесвтуване и еднозначност на решение на едно частично диф. уравнение. И след това да те гледам надменно и с пренебрежение.
  Реално това е позицията на защитниците на сложния български език.
  И още нещо имаш ли представа коя е една от причините английския а не немския или френския да се превръща в световен език? Просто английския е максимално достъпен, разбираем и лесен за учене.
  #38 мисля добър пример е дал с Бордо, а за немския мога да ти дам стотици примери за излишна сложност от личен опит.
  Прекалено сложния и недостъпен език рано или късно умира.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 45. 45 Профил на ***
  *****
  Неутрално

  Тарбо,
  Във френския и английски наистина няма пълен член, но за сметка на това има много по-строг словоред.

 46. 46 Профил на ***
  *****
  Неутрално

  Пейн,
  Няма никаква логика в сравнението между пълния член и диференциалните уравнения. Неумението да употребяваш пълен член е по-скоро сравнимо с неумението да изчисляваш проценти.

 47. 47 Профил на Kolega
  *****
  Неутрално

  Езикът е нещо живо и проблемът(а) му не е в пълния(ят) член.
  И "драги журналисти" интелигентността не си личи по боравенето с пълния (ят) член, а по жъзможността за изграждане на мисловни конструкции. Нещо напълно непознато за папагали като вас.

 48. 48 Профил на до Руслан 21
  *****
  Неутрално

  Руслане,съгласна съм с теб,но ти също се съобразявай с граматическите правила.

 49. 49 Профил на ***
  *****
  Неутрално

  Колега, умението да употребяваш пълен член е свързано с възможността да изграждаш мисловни конструкции. Според мен Л. Русева се справя успешно и с двете неща.

 50. 50 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#41] от "АЗ":

  Note taken. Thank you very much.

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 51. 51 Профил на глобалист
  *****
  Неутрално

  Опростачването е планетарен проблем, Русева. Всички национални и вече глобални крадократични елити следват напътствията на Фердинанд. Консумативизмът е опростачване, което за първи път рискува оцеляването на цивилизацията. За "икономически растеж", който насаждат институции като СТО, СБ и МВФ, се стимулира производството и обмена на огромни количества боклуци - стоки и услуги, които са безполезни или се чупят утре, и пак се произвежда, купува и така... Хората в развиващите се страни работят робски, за да съществува растеж в развитите и те да консумират. А какви ресурси на планетата отиват в тази безмислица?.... Затова бахур, силикон и бира и нямаш каква алтернативна да противопоставиш. Влез по-навътре в темата. Долу запетайките!!!

 52. 52 Профил на tisho
  *****
  Неутрално

  До коментар [#36] от "Руслан 21":

  Мило ми е като гледам такива защитници на пълния член, които явно си нямат понятие къде да го сложат. Специално пък за Руслан, мисля че трябва да премахнем и й-то щото и него не го знае къде да го слага

 53. 53 Профил на ами да,
  *****
  Неутрално

  До коментар [#38] от "Tarbo":

  въпрос на можене

 54. 54 Профил на Чикаго
  *****
  Разстроено

  До #36 от Руслан 21

  Леле брато, спри! Не "българскияТ език", а "българскиЯ език" и не "весТника", а "вестникЪТ".

 55. 55 Профил на представи си
  *****
  Неутрално

  До коментар [#44] от "NPaine":

  имам по-добра представа от твоята, защо английският се превръща в световен език и тази представа изобщо не тангира до твоята. По-добре се потруди върху въпросите, свързани с разбиранията на западноевропейците за търговия и общуване, а не със словесните им конструкции. Относно диференциалните уравнения, това е друга тема, която изобщо не ми е чужда, но няма нищо общо с опитите за мимикрия на простаците.

 56. 56 Профил на браво
  *****
  Неутрално

  Страхотна статия!
  Аз обаче чакам научните новини от новите ни "университети" - Университета в Бухово и Евроейския университет в Перник.
  Става все по-интересно.

 57. 57 Профил на borisstoychev
  borisstoychev
  Рейтинг: Неутрално

  Интересна статия. С недоказана теза, дори с липса на теза, но все пак интересна.
  Отразява идеята, че грамотността се изразява в това да поставяш пълен член. Някак лесно, убедено и напълно естествено казва, че именно, само и единствено пълният член е ултимативния белег за култура и грамотност.
  В действителност статията е истинна. Липсата на култура, възпитание, грамотност и способност за собствени разсъждения се е сляла в един добре разбъркан бливоч, благодарение на което единственото, което може да ни подскаже кой притежава ценности, е способността да се поставя пълен член.
  Все пак ако се замислим ще открием, че може би не липсата на пълен член ни пречи да намерим ценностите, а факта че сами сме изгуби представата си какво е наистина ценно!
  Езиковата реформа никога не е била лесна за нашия народ и никога няма да бъде. За съжаление мисленето на българина сякаш не се променило ни на йота от мисленето на българите от времето на Вазов и Чичовци.
  И липсата на запетайки как променя смисъла на думите ми. Как те стават по малко значими, как мислите ми стават по малко културни и как ценностите ми стават по малко универсални?
  Хора, докато избираме ценностите си на базата на граматиката и докато определяме ценностната си система на базата на присъствието или липсата на пълен член, то реформа никога няма да има. Нито езикова, нито никаква!

 58. 58 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  До коментар [#38] от "Tarbo":

  По Вашата логика спокойно можем да изхвърлим и средния род от граматиката си. В чуждите езици няма пълни и непълни членове,но определителният член "the" в английския показва точно подлога в изречението и има ролята на нашия пълен член.Във френския е същото - те имат определителни членове "le" , "la" и "les",чиято роля е същата - показват извършителя на действието.
  Но глобалистиката е завладяла вече много мозъци.Красотата и богатството на света зависи и от разнообразието на езиците,на които се говори.А това може да се запази само,ако всеки народ държи на езиковата си и фолклорна идентичност.

 59. 59 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Има голяма разлика между среден род и пълен член. Всеки един език отразява пряко мисловните процеси и до някъде ценностите на тези, които го говорят. Наличието на три рода дава допълнителна информация. Пълния член не дава никаква информация. Всеки човек с КИ на 80 може без проблеми да схване кой извършва действието. А никой малоумен няма да схване концепцията на пълен член и без това. От тази гледна точка пълния член е излишен.

  И използването му определено няма нищо общо с културата, бахура или простащината.

 60. 60 Профил на дойчен вундермюндер
  *****
  Весело

  Abe Schlampe, sagen Sie ihr, wie viel Sie zahlen
  и тази статия ли е струва по малко от пенитата,които са и платили ?

 61. 61 Профил на ОПа
  *****
  Неутрално

  #41, "за драсни-пални клечица" е вярно, че е предложение на Богоров, но за Балан си в тотална заблуда. Той също е с огромни езиковедски заслуги.

 62. 62 Профил на Kolega
  *****
  Неутрално

  До коментар [#49] от "***":

  Пълният член е просто граматическо правило и няма нищо общо с изграждането на мисловни конструкции. Като всяко правило, то може да бъде нарушавано и това да не пречи на изграждането на уникална мисловна конструкция / например в поезията/, което автоматично оборва авторката, но невежеството й е оправдано имайки предвид професията й.

 63. 63 Профил на X1
  *****
  Неутрално

  "Българската публичност и сега е извънредно просташка" - напълно вярно наблюдение.
  Все пак едва ли пълния(т) член и правилната му употреба може да е някакво мерило за грамотност, това е дребен и несъществен въпрос, който дори не заслужава да се обсъжда. Има къде по-сериозни въпроси, пишете за тях.

 64. 64 Профил на Circumcision
  *****
  Весело

  Браво Любослава!
  Членът си трябва да го пазим защото е уникален! ( само ние си го слагаме отзад), и античен - форми на задпоставен член се забелязват в ранни старогръцки текстове от Анатолия (т.е навярно бг-членът идва от тракийските езици).
  Впрочем, англичани, французи, испанци също си имат пълен и непълен член - и през ум не им идва да си го кастрират.

 65. 65 Профил на Даскал
  *****
  Неутрално

  Да се смята, че употребата на пълен или кратък член е определител на културата на човека, е пресилено.
  Да се мисли дали да се подържа в писмената практика това, което не е значимо и различително в говорната, е повод за всяка промяна в правописа.
  Написаното от авторката е манипулативно, защото не казва истината - не членуването, а цялостното изграждане на текстове, е в тотална криза у нас. Самата статия показва една от - признавам, рафинираните и интелигентни, дискурсивните стратегии за манипулации. Става дума за демонизирането на един откъслечен факт до размерите на системен и определящ. По-добре да беше се писало затова, как се тръгва от подценяването на правописни и пунктуационни правила, и как се стига до съвремения език на медии и политици, за да се удостовери "демократизацията" на изказа. С други думи да се покаже с далеч по-фрапантни примери от неумелото членуване профанацията на речта ни, част от която е и нормативно изказаното, но незащитимо твърдение, че езиковедите нямат право да обсъждат как да изглежда езика ни и дали едно или друго правило отразява речевата практика. Разбирам, че не речевата практика е тази, която определя показателите за нормативност, но нали филолози все пак са решавали този въпрос, а не социолози след проучване на представителни извадки. Така че нека оставим филолозите да се изказват за онова, коеот може да бъде спорно, а ние да помислим за безпорните неща - защо например се наложиха изрази като "на сто процента" вместо сто процента или "хубав ден" като пожелание вместо традиционното приятен ден.
  Иначе влечението членопоставянето в някакъв смисъл е приемливо като тема за всеобщо обсъждане и и осъждането на това обсъждане може да бъде възприето като рационализация на дълбинни импулси...

 66. 66 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  Според мен наличието на три рода е факт за богатството на българския език,а пълният член никак не е излишен,защото точно той дава информация за извършителя на действието.А това е важно за писаната реч.
  Що се отнася до малоумния,както се изразявате,той не би схванал и концепцията на непълния член,защото тя е по-сложна от тази на пълния.
  И в заключение,аз нямам никакво желание да бъда поевропейчвана или поамериканчвана.Предпочитм да си остана българка,която се гордее от този факт,а съм горда и с граматиката на езика ни,защото съм попадала на американци,които не могат да проумеят как е възможно да има език,в който за всеки звук си има буква и четеш текста така,както е написан.
  Това беше за № 59.

 67. 67 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Мнозина тук, основно иронизиращи тромавата и закостеняла българска граматика, никак не са схванали идеята на статията...А тя не е - на нож за запазване на пълния член в българския език. Идеята е, че трябва да се спазват правилата, били те социални, любовни, търговски, за пресмятане на диференциални уравнения, или просто - граматични. След като има правило, то трябва да се спазва, дори и да не си съгласен с него. Бори се за неговото премахване, ако искаш, но, докато съществува, спазвай го.
  Та искам да предрожа и на NPaine да се опита да си представи какво би се получило в неговия подреден математически свят, ако невежите по отношение на боравене с диференциали и интеграли решат да не спазват установените правила за това....Още веднъж - белегът за интелегентност и култура не е пълния член, а спазването на правилата.

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 68. 68 Профил на Кулин бан
  Кулин бан
  Рейтинг: 508 Неутрално

  аз не мога да хвана логично правило за начална 'о' и 'у'. все ги уча наизуст. осуквам, усуквам? кое от двете или кое кога?

 69. 69 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Матриала пак взе нещо да разсъждава.
  Я си лющи рачията с шопска и хич дан тий на къф ша го спрехаш сабалям.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 70. 70 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  Пренебрегването на правилата определено е любим спорт за много нашенци. След което идва оплакването от живота в кръчмата.

  Според мен правилната употреба на пълен/непълен член е показател за способността на човек да разбира същността на правилото (правилото като обобщено понятие). Чудно ми е как някои имат претенции да познават много по-сложни правила (напр. при диференциална/интегрална математика), но смятат за маловажно познаването на езиковите. Чудно ми е, защото в науката е от съществена важност правилната употреба на терминологията, както и на специфични езикови конструкции. Най-странно ми е, когато е казано от програмист (нямам предвид конкретнен човек). Определянето на частите на изречението е свързано с правилната пунктоация и ред други правила в езика ни. Както си и личи от много форумни изказвания, непознаването му върви в комплект с много други правописни грешки.

 71. 71 Профил на хи-хи
  *****
  Весело

  даскал изяде бахур.
  бахур изяде даскал.
  даскала изяде бахура.
  бахура изяде даскала.

 72. 72 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  пунктоация
  пункУация

 73. 73 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1476 Неутрално


  До коментар [#13] от "мляс":

  О, богове... трудно било. Ами сега ще ви го обясня, като за... ами ще ви го обясня просто.
  Когато се чудите как да членувате една дума, вижте кой извършва действието.
  Казано на проЗ чалга език - кой е..е.

  Мляс изяде бахура.
  Имената НЕ СЕ членуват уважаеми.
  Иначе би било Любославата.
  В женски род е малко по-различно.
  Но можеш да кажеш МлясЪТ изяде бахура.
  Кой яде? Млясът.
  Защо не е бахурЪТ?
  Ами защото бахурът е ИЗЯДЕН, т.е. в изречението което даваш за примере, не той върши действието, казано на проЗ чалга език него го е...т (ядат).

  И така до края на светЪТ.

  Бъзикам се.
  До края на светА разбира се.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 74. 74 Профил на ant
  *****
  Неутрално

  прави впечатление, че всички противници на правилата за правопис са очевидно хора, които не ги владеят. ...

 75. 75 Профил на mun4o
  *****
  Разстроено

  Л.Русева-БРИЛЯНТНА както винаги! Всъщност, очаквах да почнат с -МЕ. " МислиМЕ", "ходиМЕ", "говориМЕ" и т.н. По-възрастните форумници сигурно помнят, че по времето на Тато група ибрикчии предлагаха "социализЪма", "комунизЪма", "капитализЪма" и т.н. да се наложат като дублетни,тъй като др. Живков така си ги произнасяше! Та,редно беше да се осъществи "плавен преход"-в началото грамотните си обозначават подлога с пълен член, а посетителите на "Биад" и "Син сити"-как дойде!

 76. 76 Профил на Мъка
  *****
  Неутрално

  Всяка публикация на Л. Русева, действа като л...о на тъпанарите в нета. Веднага го накацват! А самата авторка е много по способна от това да е магнит за дебили!

 77. 77 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  До коментар [#73] от "rapidfire":

  Да помогна в обясненията.За да сте сигурен за подлога,той трябва да отговаря на следния въпрос: кой? ;коя? ;кое? ;кои?Тогава смело членувайте с пълен член.

 78. 78 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Какво общо има поамериканчване. Говорим за българския език. Аз лично не се нуждая граматиката да ми суфлира за това кой извършва действието - разбирам го идеално и без пълния член.

  Ако дадено изречение е толкова неясно, че трябва пълен член за да се схване, значи на този който го е написал, сериозно му липсва елементарна култура на излагане на мислите.

  Но до колкото се сещам в америка се набляга на писане на есе, а същите псевдо интелектуалци в България правят всичко възможно да ограничат използването на есетата в нашите училища.

  Ами да вземат да учат учениците да мислят, а не да се държат като папагали. От това идва затъпяването, а не от -ът или -а 79. 79 Профил на krasimirav
  krasimirav
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ДО НОМЕР 20!!!!!
  ПРИЯТЕЛЮ, И АЗ ГОВОРЯ ФРЕНСКИ И АНГЛИЙСКИ И НЕ МОГА ДА СЕ СЪГЛАСЯ С ТЕБ,ЧЕ АНГЛИЙСКИЯТ НЕ Е ПО-ЛЕСЕН ОТ ФРЕНСКИЯ.
  ...ИНАЧЕ СТАТИЯТА Е ЧУДЕСНА.

 80. 80 Профил на Kolega
  *****
  Неутрално

  До коментар [#78] от "kai":

  Точно

 81. 81 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1601 Любопитно

  Браво на Любослава за поредн път! НО, има едно НО... ПроблемЪТ е там че войнстващата простащина ама хич не се притеснява, ами си е само-доволна, понякога агресивна, когато няма аргумени и и се посочи ограничеността и.
  Полу-грамотни хора се управляват най-лесно (съвсем неграмотни е трудно, грамотните, не дай си Боже могат да мислят самостоятелно), това което е и желано от голяма част от "водачите" на природо-населението.
  Спиралата е негативна, образованите са в тотална почти глуха защита от Слави-Трифоновщината, или емигрират в "бели страни" където Образованието им се цени, или в себе си и своя малък кръг ...
  ЕЛИТ е мръсна дума, особено ако става дума за духовен и образователен, а не за финансов (предимно изпраните пари) или "кОлтурен"... Какво да се направи, отдавна е казано "прост народ, слаба държава". Та ние толкоз можем явно!??!!???

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 82. 82 Профил на todor_kochev
  *****
  Весело

  За членът ще говорим днес,
  че членът се поставя
  на думата в самия край-
  по-ясна тя да става.
  У на с го слагаме ОТЗАД,
  французите ОТПРЕД,
  а турците -говорят де,
  че слагат го НАВРЕД!
  За тази студентска песен си спомням и никак,ама никак не ми е весело - БАН искат пари,а точно от техните среди се изтъпанчи един *учен человек* и каза:няма да е пълен и туй-то!
  Защо бре,амсалако,трябва да слизам до нивото на цицорестите фолк-певици и педалите като Азис,ако могат - нека те дойдат на моето/нашето!

 83. 83 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Малей, големи глупости са изписани във форума!
  Научете що е то пълен член, и тогава се изказвайте!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 84. 84 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  Още едно просто правило:
  Ако преди съществителното има предлог, то НЕ Е ПОДЛОГ и съответно не му се слага пълен член.

  МъжЪТ целуна ръка НА попА.


 85. 85 Профил на Борис
  *****
  Неутрално

  Това, че умните и грамотните в България са маргинализирани, не означава, че трябва да се подкрепят правила, чиято единствена функция е да отличават маргинзализираните. Езиковата култура и грамотността са много повече от пълния член. Аз лично подкрепям отпадането му! Функционалната му безполезност се вижда, като погледнем съществителните в женски и среден род -- никой там не се бърка кой върши действието и кой е обект на действието, кое е подлог и кое допълнение. Ще ми липсва известно време пълният член, но наистина смятам, че е излишен.

 86. 86 Профил на Kolega
  *****
  Неутрално

  До коментар [#74] от "ant":

  Аз смея да твърдя, че знам правилото за пълен член, но съм против интелигентността да се измерва със заучаването на едно просто граматическо правило. Така е много удобно за псевдожурналисти като госпожата / само така биха могли да си мислят,че и те са в отбора на интелигентните/

 87. 87 Профил на Kolega
  *****
  Неутрално

  До коментар [#81] от "B52":

  Не е задължително да можеш да мислиш за да си грамотен.
  Трябва просто да си заучил няколко правила, това няма нищо общо с мисленето. Затова и тази статия е манипулативна, защото се опитва да изкара, че ако заучиш няколко правила и вече си умен и мислещ човек, а това е абсолютно невярно.

 88. 88 Профил на ***
  *****
  Неутрално

  до #78: Пише се "доколкото". И не, не съм съгласна, че ако смисълът на едно изречение не е ясен без пълен член, проблемът е в елементарната култура на написалия го. Както казах, "Любослава изяде бахурЪТ" има съвсем различно значение от "Любослава изяде бахурА." Умението да употребяваш пълен член ти позволява игра на думи, метафора, богатство на израза.

  до # 79. Нямам нищо против да не сме на едно мнение.

 89. 89 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Авторката си е достатъчно в час, че да разчита на пълния член. И за всичко като се изключи фокуса и този член е права.

 90. 90 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 888 Неутрално

  И кой идиот ще напише Любослава изяде бахурът, освен точно разни жълти журналисти, които разчитат на това че хората не четят внимателно и подобни заглавия могат да минат.

  А подобна игра на думи си е елементарна. И аз мога да взема да приказвам като Мастъ Йода, но не искам да променят естествения словоред, за да се правя на интересен граматично правилно.

 91. 91 Профил на ***
  *****
  Неутрално

  До "Припомням": Определителният член the в англисйкия няма нищо общо с подлога на изречението.
  "Democracy is the best political system." Democracy е подлогът. The определя допълнението.

 92. 92 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#68] от "jwalker":

  оказвам (се) в неловко положение
  указвам правилната посока

  омалявам - губя сили
  умалявам - правя нещо по-малко

  Има някакви правила според смисъла на думата, но те имат и много изключения. В много случаи у- или о- идва от някоя старовремска форма на думата (за любителите на "простия" английски - техният правопис не е променян от векове и именно затова се пише гутаперча, а чете каучук).

  Решението е речник. Такъв, дето великият бански институт не е издавал от 20-на години, че и повече.

 93. 93 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  До коментар [#78] от "kai":

  В Америка може да се набляга на есето,но се интересувайте какъв процент от есетата са написани граматически правилно.
  И едно подсещане: англоговорящите отдавна са забравили една граматична форма :"WHOM". Tя се употребява при въпрос "На кого" - "To whom?"
  Същият пропуск масово се допуска и в българския език. Става дума за въодушевени предмети - за тях се задава въпрос "НА КОГО?",а не "НА КОЙ?"
  Може да Ви изглежда незначително и даже безсмислено,но белег за културата на един човек е и доброто познаване на родната граматика.

 94. 94 Профил на blag009
  blag009
  Рейтинг: 229 Неутрално

  И как е във Вашата къща ... "само пълният член му отнема правото да се преструва на грамотен"!!!!!! )))))
  Кибик Блаже

 95. 95 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 888 Неутрално

  За мен белег на култура е да прави разлика между екзистенциализъм и ексхибиционизъм

 96. 96 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  Статиите на Любослава са една от причините да чета този вестник. Тази не прави исключение. Съгласен съм и с ролята на пълния член като лакмус тест за обща грамотност.

  Но Любослава като филолог би следвало да знае, че опростяването е тенденция характерна в развитието на всички езици. Сравнете граматиката на средновековния английски със тази на сегашния и ще видите същото. Или пък реформата преди няколко години в немския която стесни употребата на "шарфес ес" и до голяма степен го замени с по-опростеното двойно "ес".

  Сигурно не малко езикови пуристи в Германия и Англия са се възмущавали, но за деградация на въпросните култури едва ли би могло да става дума.

  Също мисля, че ще има достатъчно начини да се различават интелигентните от простаците. Ако основната разлика е била в употребата на пълния член, то това би било просто снобизъм. Разликите, обаче, в общия случай са по-съществени.

  А дали има нужда от пълен член или не - не мисля, че това е най-същественият ни проблем.

  Моето заключение - прекрасен стил, но тук Любослава леко ми напомня на Първанов, който вижда "заговор против България" и в прогнозата за време на БиБиСи.

 97. 97 Профил на Prazen chlen
  *****
  Неутрално

  За какво точно спорим тук? Липсата на пълен член ще попречи ли правилно да се разбира смисъла на изречението? От моя гледна точка той не показва коя дума е подлога. Точно обратното, за да го употребя правилно аз трябва да знам кой е подлога. Имено за това все по-малко българи го употребяват, а не защото някой е решил да го махне с цел да бъде затрита българската култура. Бих се съгласил с аргумента че той трябва да е част от българският език, ако някой ме убеди че е необходим за изразяването на концепции кото са част от българската култура. Има ли такива?

  Всеки език е конвенция, ролята на която е да изразява концепции. Ако езика не е се променя и адаптира за да може ясно и ефективно да описва нововъзникнали концепции и познания, той постепено ще бъде елиминиран. Един от факторите, които допринасят за доминантната роля на английският език е имено неговата гъвкавост.


  NPaine е абсолютно прав, че правилната употреба на една или друга граматична конвенция не е критерий за грамотността на някого. Още по-малко е оценка за образованоста му. Това би могло да е така преди 100-150 години, където в килийните училища образованието не е покривало много повече от познаване на езика. В наше време това да си образован значи доста повече.

  От въпросната статия е сравнително лесно да се направи аргумент за ниската грамотност на авторката. Фриволното сравнение с културната революция в Китай спокойно би могло да се тълкува като липса на основни познания по история. В същото време, екстраполацията за това как отмяната на пълният член ще доведе до пълна профанизация на нацията и културен армагедон, е пример за неспособност за оценка на фактите и следване на най-елементарните правила на логиката.

  Интересно е, че първият параграф от статията е посветен на личностни нападки към хора от другата страна на спора. Обикновено това е тактика прилагана от хора без валиден аргумент в спора.


 98. 98 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  До коментар [#91] от "***":

  Примерът е грешен.
  "THE democracy is the best political system."
  BEST винаги се употребява с THE.

 99. 99 Профил на бандата на четиримата
  *****
  Неутрално

  Ха, в страна се която пишат 'заповеди'?! за командировка, ми говорят за бахур. Съвземете се келемета.
  Все пак най-хубавото е, че членът се явява отзад (юберашунг ръ'иш).

 100. 100 Профил на Иван Петров
  *****
  Неутрално

  Какво отчаяние, какъв ужас!
  Тъпо, тъпо, тъпо!
  Нека официалният език стане латинският, старогръцкият или черковнославянският, та белким видим кои са грамотните или граматиците или които и да са.
  Амин.
  Както и да е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK