Накъде без ВАК?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (143)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Е, и? И без ВАК ще я караме по ВАКовски. Авторът е прав, че това е добро начало. Дано това начало поне да сложи край на нещо.

 2. 2 Профил на Да, за съжаление
  *****
  Неутрално

  Крайно необходим закон, ама съвсем калпав проектозакон! Ето сега, имаме си мнозинството, знаем че пазарът е истината и те ти го законът! Ще си го прокараме, кой ще се опъне?! Законът трябва да се върне за основна доработка, като се анализират практиките на страните то ЕС и въобще цивилизованият свят! Ще стане ли така? Не, вярвам/ министъро ще брани авторитето!

 3. 3 Профил на Jordan
  *****
  Неутрално

  Нещо автора се объркал със званията на преподавателите в университетите. В САЩ работата е проста.
  Имаш работа(часове) назначаваш работници (изискването за тях е просто да са с докторска степен) - асистент професори,
  тея асистент професори ако са натрупали минимум 5 год стаж в университета, написали са определено количество статии, започнали са да водят даден предмет и са написали учебник за него, имат обществена дейност в полза на университета - т.е. водят някакво дискусионно общество или отговорят за връзки с работодателите и организират срещи, и т.н. по предложени е на катедрата стават асоциирани професори. Ако са участвали в органите за управление на катедрата факултета колежа и т.н. и и натрупат 15-20 години стаж със съответните статии, учебници и т.н. могат да станат професори.
  Разликата в заплащането не е бог знае колко голяма и е само въпрос на престиж за достигнати постижения при обучаване на студентите

 4. 4 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Хубава - и фактологически и логически вярна статия.
  Има само отделни по-периферни пунктове, по които имам леки несъгласия.
  Даже се учудвам, че авторът е навлязъл в проблематиката в тази дълбочина.
  Много малко са хората в България, които я разбират.
  Ще се изкажа допълнително по същество.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 5. 5 Профил на Тъпанар
  *****
  Неутрално

  Извинете, но кои и колко български учени и в коя сфера биват цитирани и уважавани в научния свят по света? Ако има такива, защо нищо не се пише за това? Ако няма такива, нека поне да е ясно, че в България наука няма, а само академия, която да ни напомня за науката.

 6. 6 Профил на Фанфан Лалето
  *****
  Разстроено

  Господин Пенчев оставете абсурдите на БАН и се занимайте с абсурдите на една частна почти лична банка Става дума за все по-печелившата с пари от народеца СИ БАНК Никъде в Европа частна банка не държи пари от бюджета никъде в Европа частна банка не стриже данъкоплатците както прави госпожицата Цветелина с българските избиратели Нечувана и невиждана официализирана далавера Чувате ли господин Пенчев

 7. 7 Профил на xxx
  *****
  Неутрално

  Досега единствената по-сериозна преграда беше така наречената "голяма докторска". Ако това отпадне, обезценяването на научните степени и звания и разрастването на корупцията е неизбежно в страна като България, където липсва необходимата конкурентна среда и пазар. Това би нанесло невероятни поражения в системата на науката и образованието.

 8. 8 Профил на Да
  *****
  Неутрално

  Страхотна статия.
  Действително званията и степените трябва да се разграничат. Как така работното място върви ръка за ръка със хабилитиран доктор?
  А германия вече се отказва от хабилитацията, заменя я с Juniorprofessur. Но ако все пак търсим еквиваленти, има ги в Киргистан, Казахстан, Армения и т.н. Което мен ме притеснява, е качеството на действащите доценти и професори. И шуробаджинащината в бг. университетите!
  Не е ли добре държавата да покани външни оценители и да се оцени работата на днешните доценти и професори? Особено научните публикации извън звената им!!

 9. 9 Профил на До № 6
  *****
  Неутрално

  Фанфан, може би си прав, но не е тук мястото. Пък и в България всички банки вече са частни с изключение на Българската банка за развитие, бившата Насърчителна. Но ако имаш нещо конкретно предвид, казвай, само намери подходящо място, за да те чуят. Тук - едва ли.

 10. 10 Профил на млад учен от БАН
  *****
  Неутрално

  В България такова нещо като научен пазар няма и скоро не може да има. Дори само по една проста причина – няма индустрия, която да разбира и да се интересува от наука. Разбира се и поради куп други причини. Така че за следващите 20 години държавата е единствената, която би могла да подкрепя и регулира науката и всичко свързано с нея. Ако е налична такава подкрепа през този период биха се привлекли допълнително чуждестранни научни проекти и проекти с чужди индустриални партньори. За да може след този период науката ни да е достатъчно силна, и в същото време евентуално да се зароди и наукоемка българска индустрия. Обаче аз се чувствам все по-песимистично – по-вероятния вариант е да сме периферна провинция на Римската империя, предназначена за обслужващ персонал и долнопробни забавления. Тогава вече е абсурд да се говори за наука.

 11. 11 Профил на Браво
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "Фанфан Лалето":

  Ама не те ли е страх? Ами, ако техни величества ти се разсърдят и те нарочат?!

 12. 12 Профил на Да
  *****
  Неутрално

  Най-добрият модел за академична общност в България е Свищовският икономически институт или университет, или академия, не го знам какъв се е докарал вече. Там доцент Аврамов и Красьо Черния раздават научни степени и звания, разбират и от правосъдие, схващат от строителство, докарват го и образователно чак. Някак академично стоят нещата там. Това ни трябва нам!

 13. 13 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Това, което се подразбира от статията е, че първо трябва да има прозрачна акредитация на университетите, за да сме сигурни, че ще има също такова прозрачно и справедливо раздаване на научни степени в тях. Освен това личи и тоталния скептицизъм на автора, че това ще се случи. А за титлите доцент и професоор - тотална глупост! По-добре да приемат англо-саксонския модел, а не германския. Поне няма да има драпане за титли и фалшива научна йерархия, коята ще продължи да потиска младите учени. Едно Пи ейч Ди и само усилена работа по-нататък! А не както сега да не ти дават да кандидатстваш във Фонд научни изследвания, защото не си доцент или професор!

 14. 14 Профил на ами
  *****
  Неутрално

  Бойко, кажи нещо за университетите в Бухово и в Перник те сами ли ще си правят д-ри и професори

 15. 15 Профил на Доцент
  *****
  Неутрално

  Много точна и проникновена статия. Мисля, че авторът и трябва да бъде привлечен за експерт по работата за доизкосуряване на новия проектозакон. Няма съмнение, че държавата трябва да завиши контрола върху качеството на възпроизвежданите у нас учени, не може да се прилага дословно опита на САЩ или където и да било другаде, тъй като у нас посредствеността е особено агресивна и изобретателна. Вероятно пътят е да се използват външни оценители и утвърдени авторитети в едни или други области на науката - distinguished professors, d.h.c. и пр. които да все произнесат върху стойността на научната продукция от гледна точка на по-глобалното и а не доморасло значение. Половината от академичните ни авторитети нямат никаква известност в международен план. Публикациите им са предимно на български език, или в периферни и световно неизвестни списанийца. Хабилитирането през последните 20 години ставаше и става с активното участие на самиздат или частни издателски къщи с чисто търговски характер и никакво отношение към науката. Просто е да се види кой български учен колко струва, като се изпише в гугъл името му на латиница и се види какво седи зад него. Че тогава да се говори доколко сме европейци, ама както бе рекъл Алеко не чак до там...Главната задача е да се гарантира качество - по добре по-малко доценти и професори, но на равнище, или гарантиращи с труда си, че се вписват в световната наука. Всяко доморасло академично недоносче рано или късно възпроизвежда същото в други форми на посредствеността и ни забива като народ и нация още по-надолу. Поздравления за автора, че е видял противоречията в новия закон и навреме алармира. Съмнявам се,че ще има обаче чуваемост, поради това, че какафонията е огромна, а интересите на бързо пръкнали със всевъзможни средства на шуробаджанащината "академични кадри" е по агресивна от разумните доводи. Тъкмо това е основанието държавата да се включи сериозна в подбора и атестирането както на институциите, така и на т.нар. комисии. Прочее в Германия не се подменя хабилитирането с юниор професури, а те са специална квота до 35 г. с която да се подмлади остарелия състав на хабилитирани учени. Те се обявяват и запълват срещу конкурс. Пожизнените професури към университети от ранга на Фрайбург, Хайделберг и пр. стават с назначение на ректора, но подпис на Министъра на образованието на съответната провинция /ланд/. Приват-професорите и доцентите са друга работа - те също обикалят от университет на университет, но не са в категорията на основните двигатели на университетската наука, шефове на катедри, институти и центрове. Сега е времето да се приведе в елементарен европейски порядък българската наука - иначе няма как да я бъде, понеже никой няма да я взема насериозно в значими проекти с научно и пазарно значение..

 16. 16 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  до доцент
  Моля ви не приравнявайте германските научни практики с европейски! Германия е специфичен случай, както и научната й йерархия. Вие история чели ли сте?

 17. 17 Профил на университетски професори, които се пенсионират, без да са написали учебник
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "Jordan":
  Изключително одобрявам коментара Ви и ако нещо искам да изтъкна, то е, че тук има университетски професори, които се пенсионират, без да са написали учебник! И са минали през ВАК!

 18. 18 Профил на Landholder
  *****
  Неутрално

  Подкрепям № 13. Нас не ни разпознават в англосаксонската система като научни степени. Трябва да бъде приета тя. Германската е различна, но това е системата на велика сила, която винаги и във всичко е различна и е велика сила.
  Относно предложението на № 8 да се направи външно оценяване на доценти и професори - твърдо да + асистенти и докторанти. Но по критерия - публикувано вън от учебното заведение - какво да кажат колегите от НБУ, които са били и са задължени да публикуват в НБУ? Иначе им режат от заплатите. Идеята на Игнатов визира това да стане принцип за всички висши училища. При това говори за феодализъм?! Изглежда феодализмът тепърва предстои и при това положение външна оценка - обективна, обективно е невъзможна.

 19. 19 Профил на До коментар [#14] от "ами":
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "ами":
  Ами че в тия университети нали отиват като преподаватели учени от БАН, ТУ, УАСГ, СУ?

 20. 20 Профил на До коментар [#13] от "Анонимен"
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "Анонимен":
  Мойто момче,
  ти и да станеш професор, ако не си "човек" на Фонда за научни изследвания, можеш да си кандидадстваш, колкото си щеш - пари няма да получиш!

 21. 21 Профил на Красю Черничкия
  *****
  Неутрално

  По стария закон уреждах членство във ВАК, по новия ще хабилитирам директно. Оп-сааа!

 22. 22 Профил на Чао
  *****
  Неутрално

  Много учени, много разбирачи от наука! Направо сме цъфнали. Абе хора, тъпите научни гъзове, с и без ВАК, ще управляват, че друго не могат. А който е кадърен- аре ЧАО!

 23. 23 Профил на Пак Чао # 22
  *****
  Неутрално

  Добавка за неразбралите. 90% от науката в Щатите ( изключвам политически, религиозни и други тъпни), се прави от автори с откровенно еврейски, корейско-китайски, и индийско-пакистански фамилии. Няма ни Джон Смит, ни Иван Петров! Тва е! Бегайте там!

 24. 24 Профил на ГНевен
  *****
  Неутрално

  Статията съдържа доста верни оценки, но и неща, които са твърде преувеличени, да не кажа измислени и битуващи главно сред хора, неизмеримо далеч от науката и висшето образование. Атаките срещу Висшата атестационна комисия, инициирани от сегашният (бих искал да се надявам не задълго) министър на образованието и пр. се основават на архаични обвинения, заимствани от лексикона на новоизлюпените псевдодисиденти от първите години на злополучния ни преход. Основното от тях, че ВАК е “сталинска” институция, която като някаква ЧК тероризира горките кандидати за научни степени и звания и следователно трябва да се закрие. Действително, при досегашната си дейност тази комисия, в отделни случаи е превишавала правата си и ограниченията, на които е подчинена, като е пререшавала спорни казуси не според налични процедурни нарушения, а поради натиск. Като цяло обаче тя е следяла за стриктното прилагане на съществуващия закон и е упражнявала контрол за проведените защити и хабилитации пред подчинените й специализирани научни съвети. Е, добре, с какво тогава ще се различава от ВАК предлаганата на нейно място контролна комисия и ще бъдат ли напълно изключени от работата й евентуални нарушения ? Смешните обяснения на министъра, че тази комисия като някакъв Биг Брадър ще следи едва ли не с видеонаблюдение всички процедури и като наказателен отряд ще обикаля университетите, за да всява ред не се нуждаят от коментар. Но подчинението й на министъра (знае се кой !), а не на Министерския съвет, както е досега, ще я направи лесно манипулируема на по-ниско ниво с всички последствия от това.
  Провежданите досега от специализираните научни съвети в отделните научни области процедури за защити на дисертации и за хабилитации се основават на закон и затова не мога да се съглася с автора на статията, че те били пародии. Като член на такъв съвет от доста години и натрупал доста впечатления, мога отговорно да заявя само, че именно проектозаконът на министъра Игнатов (между впрочем писан по собственото му самопризнание от него самия, а не от колектив от компетентни лица, както би трябвало да бъде !) представлява пародия на държавен нормативен акт ! Тук не мога да не аплодирам автора на статията за подзаглавието
  “степени и длъжности са нелепо оплетени”. Наистина, вижте как обяснява проекто”законът” получаването на нововъведената научна степен “хабилитиран доктор”, цитирам:
  Чл. 15. (1) Научната степен “хабилитиран доктор” се придобива едновременно със заемането на академичната длъжност “доцент” или “доцент-изследовател” и при условията и по реда за заемането на тази длъжност.
  И какво излиза – като станеш доцент и веднага ти дават научната степен и не каква да е, а “хабилитиран доктор”!?!?. Не по-малко учудващо е и изискването:
  Чл. 18. (1) Академичните длъжности “асистент” и “асистент-изследовател” може да се заемат от лица с придобита научна степен „доктор”.
  От друга страна обаче, чуйте и това :
  Чл. 26. (1) Академичните длъжности “доцент” и “доцент-изследовател” може да се заемат от лица с придобита научна степен „доктор”.
  Намирате ли някаква разлика между двата последни текста ? Аз не !
  Не бих искал да коментирам описанията на новоизлюпения законотворец от люпилнята НБУ – правоприемник на АОНСУ, за петчленките, които с ПЕТ !!! рецензии ще провеждат процедурите за “израстване на академичния състав”, защото ще стана отегчителен. За тези, които искат да се подложат на мазохистичното занимание “прочитане на проектозакон за ликвидиране на висшето образование” предлагам линка : http://minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/documentsproject/2009/Zakon_ras_261109.pdf ).

 25. 25 Профил на tim
  *****
  Неутрално

  Смятам, че тезите в статията са точни и верни. Би било добре подобна дискусия да се отрази в закона преди и по време на неговото приемане.

 26. 26 Профил на Sax
  *****
  Неутрално

  Това което ми се струва, че липсва от закона, или поне никой не коментира, е начин за оценка на научният персонал който е напълно субективен. Няма разлика дали ВАК ще реши дали си професор или това ще го направи местният университет в Долни Богров.

  По англо-саксонският модел, който няколко човека коментират, това решение е оставено на университета и обикновено се прави на ниво департамент (катедра). Това което никой не коментира е мотивацията, която стои зад подобно решение в Америка. Тя е много проста - пари. Университетите не получават директни субсидии или ако ги получават те са минимални. Основната част от финансирането е свързано директно със записаните студенти и с получените пари по проекти за иследвания.

  За всеки спечелен проект университета получава така нареченият 'overhead', с който се подържа инфраструктура, плаща се на персонала и ако остане нещо се използва за растеж. Стнадартният 'overhead' за проект от NIH спечелен от обществен университет е 50% над директните разходи по проекта. При частните университети сумата достига до 100%. Абсолютният минимум е 10% и това са изключения за малки проекти от частни фондации.

  Всичките тези пари мотивират университетите много старателно подбират, кой точно ще бъде нает като професор. Критерият не е колко талантлив е този човек като учен, а колко пари на квадратен фут (те още са на имперските мерни единици) лабораторна/офис площ може той да привлече от външни източници.

  Обикновено новонаетият assistant professor има 3-5 години за да привлече външно финансиране (предпочитат се хора които вече имат такова финасиране). Ако не успее договора му се прекратява и той започва отново да си търси работа. Ако има финансиране, публикува в научни списания, участва в подготовката на студенти и живота на университета (административни комисии, благотворителни акции, т.н.), 5-6 години след назначението му позицията може да бъде преобразувана в постоянна (associate professor). Постояната позиция обаче не е гарантирана до пенсия. Периодично се минава на атестация, така че ако някой се отпусне прекалено много рискува договорът ме да бъде прекратен.

  Както виждате не е важно кой взима решенията а каква е метиовацията.

 27. 27 Профил на бивш учен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "Да":

  Точно поради тази причина ректорите на университетите не трябва да се избират на местни събрания, а да се назначават от правителството. При това с много голямо внимание. Министърът на образованието и науката носи отговорността, и той я разпределя по-надолу, като упражнява пряк контрол. А за постигнатите резултати в даден университет лесно може да се съди чрез наукометрични показатели.

 28. 28 Профил на До автора:
  *****
  Неутрално

  До автора:
  Много ми харесва анализа, който сте направил - поздравявам Ви!

 29. 29 Профил на Сакс, Вие говорите за революция!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#26] от "Sax":

  Сакс,
  Вие говорите за революция! Кога ще стане това в БГ!
  Кога простите мозъци тука ще уврат, че първото нещо, което трябва да носи преподавателят за университета са парите - а не просто научните му способности!

 30. 30 Профил на До коментар [#24] от "ГНевен":
  *****
  Неутрално

  До коментар [#24] от "ГНевен":

  Е, как няма да си гневен, като няма да си вече член на СНС!

 31. 31 Профил на Н. Киров
  *****
  Неутрално

  Определено ми харесват предложенията на автора. Законът трябва да се прави от хора, които са вътре в системата, знаят как работи, могат да оценят добрите и лошите страни на сега съществуващата практика. Защото и по лош закон може да има добри практики и по добър закон - лошо прилагане. И всички политици да стоят по-далече от тази дейност! Защото тя е за умните хора в тази държава, а знаем, че политиците не са от тях (доказателство - България е най- бедната и нещастна държава в ЕС)

 32. 32 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Не статията, а нейната тема поражда у мен някои смущения.
  Точно сега и точно в предлагания вид да се промени закона за научните звания и длъжности е резултат от обстоятелството, че новият министър на образованието е бивш ректор на НБУ и интимната му цел е да разпространи модела на този университет като по този начин подобри разклатения му престиж. НБУ придоби славата на институция, в която студентите не учат, а купуват дипломите си и в която, поради авономния си статут, неподлежащ на контрол от ВАК, с лекота се произвеждат доценти и професори. Типичен пример за това е, напр., Евгений Дайнов, който е всичко друго ( пропагандист, рокаджия , компаньон) само не и учен и изследовател. Това ме кара да се съмнявам в качеството на предлаганите промени.

 33. 33 Профил на Ж
  *****
  Неутрално

  Липсата на комуникация между народните комисари в Русия е създала Сталин - обикновен деловодител и свързочник. Четете историята, за да не я повторите.

 34. 34 Профил на А, бе, идиот, ти чуваш ли се
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "xxx":

  "Това би нанесло невероятни поражения в системата на науката и образованието."

  А, бе, идиот, ти чуваш ли се! Ма то няма вече ни наука, ни образование, той говори за предстоящи "поражения"

 35. 35 Профил на Eak
  *****
  Неутрално

  Всички врътки и неясноти в закона, които са описани в статията, според мен, са свързани желание да се легитимират утвърдени (комерсиално мотивирани) практики в НБУ. Иначе като цяло законът би бил крачка напред, ако заедно с добрите неща в него не прозираше и желание да се брани едно безперспективно статукво.
  Съгласен сам с всички които смятат, че без интензивна държавна намеса в сферата на науката и висшето образование нищо добро няма да се случи. Доста страни от т.нар. трети свят имат успешни модели за това, благодарение на които са постигнали много. Такава политика обачи би трябвало да е част от една по-обща визия за развитие на страната и ясно определена роля на науката и технологиите в нея. Такава за сега няма. Така въпроса за какво са ни наука и образование продължава да стои открит и всички опити за реформа изглеждат нелепи, подражателски и самоцелни.

 36. 36 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Браво Бойко! Страшна статия!
  Само защо не довърши!
  ВАК трябва да потъне като Титаник,
  БАН ТРЯБВА да БЪДЕ ЗАКРИТ

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 37. 37 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Още едно браво за автора и стила му - ясен, изчистен от ефектни чупки и фейлетонизми и все пак интелигентен и приятен за четене!

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 38. 38 Профил на Nota Bene
  *****
  Неутрално

  Без ясни количествени критерии (брой публикации за "малка" докторантура, брой външни цитати за "голяма" няма как да се излезе от блатото от шуробаджанащина и посредственост, които се ширят в българската "наука" и "висше образование".

  Не съм оптимист, че това ще се приеме защото болшинстжото от сегашните титуляри не биха отговорили на тези критерии (особено по отношение на външните цитати) и защото човекът призван да направи реформата - Сергей Игнатов - самият той не би издържал подобни критерии.

  Изобщо скръб и отчаяние навява от всичко свързано с българското висше образование и "наука".

 39. 39 Профил на Petar
  *****
  Неутрално

  Много правилни оценки в статията. Аз вчера писах във форума че трябва да се прави ралика между степените (бакалавър, магистър, доктор, доктор на науките) които ако университета е акредитиран с такива права важат навсякъде вкл. и в чужбина. А асистент, доцент, професор са щатни длъжности които отделните ун-ти откриват когато имат нужда. И в Зап. Европа и в Сев. Америка е така.

 40. 40 Профил на Drug docent
  *****
  Неутрално

  Mомчета,
  Няма спасение, докато в държавата не се завъди дух на публична отговорност!
  Наистина, университетът в Д. Богров ще работи по-зле от ВАК, ако не се въведат железни правила за подбора на журито. Кой и на какво основание ще го определя? Тук е въпросът, а никой не го поставя. Давам няколко ориентировъчни предложения:
  - Критерий No 1 да бъде областта, в която са публикациите на учените от журито, а не приятелските отношения.
  - Критерий No 2 - колко пъти даден учен е бил член на жури през годината (някакъв лимит трябва да има)
  - Тази аргументация трябва да се публикува заедно с обявата за защитата. И онзи, който състави не отговарящо на критериите жури - да губи правото си да състави новото.
  Подобни безлични критерии трябва да се въведат, иначе 5 фалшиви професора ще произведат 50 фалшиви професора.
  - Би било хубаво, да се канят и учени от чужбина, но кой ще превежда трудовете? 41. 41 Профил на IK
  *****
  Неутрално

  ".....но кой ще превежда трудовете?"

  Да, много добър въпрос! Той показва ясно нивото на науката у нас: нещо средно между трагично и безнадеждно.

 42. 42 Профил на Един доцент
  *****
  Неутрално

  Статията на Бойко Пенчев както винаги е перфектна. Напълно я подкрепям. Само ще обърна внимание на пишещите тук, че като член на звено от ВАК свидетелствувам, че процедурите на колегите от Нов български университет минават също така през ВАК, както и процедурите на всички останали висши училища и на БАН. Но си мисля, че е крайно време държавата да престане да контролира конкретния учен (именно в това се изразява сталинското във ВАК), а да започне да контролира висшите училища и академиите дали провеждат процедурите според закона, или не; дали имат или могат да осигурят необходимия HR потенциал за защити на докторати. От друга страна, дочувам за корупционни практики всред членове на СНС-тата, научните комисии и дори президиума на ВАК. Всяка централизация в областта на администрацията поражда корупция. Съгласен съм с Бойко Пенчев, че хабилитираният докторат е напълно излишен.

 43. 43 Профил на публичност и почтеност
  *****
  Неутрално

  До коментар [#40] от "Drug docent":
  Харесва ми призива Ви
  "Mомчета,
  Няма спасение, докато в държавата не се завъди дух на публична отговорност! "
  ще допълня само - публичност и почтеност!

  Само че съм голям песимист за възможността за прихващането им - гледам вече 30 години как почтеността и отговорността биват смазвани и унижавани!


 44. 44 Профил на бивш учен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#43] от "публичност и почтеност":

  Навремето един от нашите академици след моята защита ми каза - бягай бе, момче, тука моралът е под всякаква критика.

 45. 45 Профил на частни (приват) доценти и професори
  *****
  Неутрално

  Не ми стана ясно, защо да няма частни (приват) доценти и професори - какви са аргументите ми:
  - университетите у нас - много, а студентите малко (съмнявам се, че след две (и след 20) години нещо ще се промени - броят на университетите даже се увеличава!
  - преподаватели много, и всеки със своя специална област- както беше писал някой- професор, значи експерт и преподавател от най-висок ранг.
  Тясната специализация на преподавателя често означава, че той повече от един курс от 45 часа не може да води - просто няма необходимост в програмата от повече часове, а в същото време е необходим именно такъв специалист, който да предаде знанията си!
  От друга страна, щатната длъжност предполага минимум 240 часа аудиторна натовареност - как да ги направи този експерт-преподавател, когато неговата специализация и програмата на ВУ му позволяват само 45.
  И тука започват безобразията в университета, при което професорът, специалист - преподавател от най-висок ранг, започва да се прави на маймуна и отива да води занятия по каквото и да е, само и само да догоди тия 240 часа - говоря ви за държавен университет! И за практика, която наблюдавам близо 20 години - от както се въведе изискването за 240 часа ауд + 120 извънауд.
  Затова, ако на ВУ му трябва професор все пак по нещо си, за което в програмата няма гарантирани 240 часа, то защо да не наеме - на договор частен професор или доцент за тези 45 часа -високо специализиран преподавател!?
  Как ще стане обаче неговият избор за доцент или професор?

 46. 46 Профил на ГНевен
  *****
  Неутрално

  до коментар № 30: Наистина съжелявам, че вече няма да съм в СНС, за да си купя още един джип с хонорарите от там.

 47. 47 Профил на 240 часа за доцент и професор
  *****
  Неутрално

  Какво ще кажете,
  Да се въведе изискване при избора на доцент или професор в програмата да има 240 часа – може да са и изборни, но да се регламентира, че курсовете, които даден преподавател може да води, са непременно от областта, в която работи научно-изследователска работа!
  За да не се чуват в аудиториите пенкилери, които „четат” курс, без никога сами да са работили това, което четат, и да не се срещат в лабораторните практикуми професори-теоретици в предпенсионна възраст, които не знаят да включат тока!

 48. 48 Профил на До коментар [#46] от "ГНевен":
  *****
  Неутрално

  До коментар [#46] от "ГНевен":

  абе друго си е да се дуеш, "аз съм член на СНС!" - джип може и да не си купиш, но все някоя рецензийка ще падне , па ще "услужиш" на тоя, на оня- все ще свържеш двата края!

 49. 49 Профил на До коментар [#46] от "ГНевен":
  *****
  Неутрално

  До коментар [#46] от "ГНевен":

  Гневен,
  пише се "съжАлявам", а не "съжелявам" - да ви кихна на нивото в СНС!

 50. 50 Профил на # 38
  *****
  Неутрално

  Nota Bene: "Не съм оптимист, че това ще се приеме защото болшинстжото от сегашните титуляри не биха отговорили на тези критерии "
  --------------------------
  И аз така мисля. Предлаганият проект изглежда "удурдисан" така, че самият министър да може безпроблеммно да получи професура в НБУ!
  Правя справка в ISI-Web of Knowledge и не откривам нито един цитат на името "Ignatov S*". T.e., доцент Игнатов е станал associate professor без нито един цитат в списание с импакт фактор. Другият проблем, който трябва да отстрани министъра по пътя към професурата си е изискването за научна степен DSc: Това може да се "реши" на местна почва, доколкото правилата и изискванията за хабилитационен труд ще се определят на местно ниво, т.е. от правилника на учебното заведение.

 51. 51 Профил на kotzeva
  kotzeva
  Рейтинг: 8 Гневно

  Браво за поредната добра статия на Б. Пенчев! ВАК е анахронизъм, но ако не се уточнят всички положения, които подлежат на побългаряване в новия закон, ще стане по-лошо и отпреди. Кой и как ще гарантира обективността и безпристрастността на пет-членките? Или те ще произвеждат доценти и професори на килограм? И кому са нужни те, освен на себе си? Замисъла на закона е да повиши качеството на научното оценяване , но според мен ще отприщи амбициозната посредственост в науката.
  А за "големия доктор" - като член на СНС наблюденията ми са, че има стойностни разработки, но по-голямата част са безмислен за обществото и науката брак - дават се от хора, които нямат международни проекти, нямат докторанти, нямат участия на международни конференции, нямат международни публикации (или максимум една-две). Е, имат свободно време да пишат велики трудове и много амбиции да станат професори. Абсолютна неконвертируемост на техния научен продукт!! БГ професори!

 52. 52 Профил на Клечката
  *****
  Весело

  Пазарната икономика, Интернет и Отворените Граници отсяват професорите-плява от професорите-зърно!

  Скоро ще видим професори без студенти! не вярвате ли! Отидете във Физическия Факултет на Соф. У-т, в Химическия Ф-т, Геолого-Географския ф-т, Богословския ф-т на същия Университет и питайте за тях, за учебната им натовареност.

  Лично не можете да се срещнете с тях - те или преподават в Шуменския у-т, или във Велико-Търновския у-т или са на 6-месечна експедиция до Антарктида. Това не пречи на Ректора на СУ да ги субсидире с 5-6 милиона годишно, които взима от факултетите в които има студенти и държи там преподавателите в мизерия.

  Скоро това ще рухне, но г-дата Ректори Лалов, Биолчев и Илчев ще се наредят до Валъо Топлото ... на скамейката! Да даваш заплати за несвършена работа е престъпление, г- Биолчев, г-н Иван Илчев! Нарича се безстопанственост!

 53. 53 Профил на Monitor
  Monitor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Липсата на централизиран орган ще доведе до масова търговия с титлата "доктор" - много по-мащабна от тази със званието "професор" (за последната Игнатов обяснява как ще я контрира).
  Примерите с другите страни не са удачни - в Германия няма масова търговия с дипломи за "бакалавър" и "магистър", затова няма и търговия с титлата "доктор".
  Реформата трябва да почне не от този закон, а от най-гнилата част в системата на образованието и науката - ВУЗ. Най-напред трябва да се преатестират ВУЗ - 90% от тях не могат да се наричат Университети, вкл. НБУ е псевдо-университет!

  Monitor
 54. 54 Профил на n.s.
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "Тъпанар":

  Има много цитирани по света учени, има разбира се и такива, които никой не ги познава. Тук не може да се изложат всички факти, така че който има представа как се търсят цитатите на даен автор, може да ги намери в интернет.

 55. 55 Профил на фалшиви хвалби на рецензенти от БАН
  *****
  Неутрално

  До коментар [#53] от "Monitor":
  Наличието на централизиран орган досега не пречи на производството на купчини фалшиви доктори! Пред очите ми само през последните 6-7 години "защитиха" хора, които на въпросите на защитата мълчаха като "партизан на разпит", повечето от тях не смеят да кажат дума без предварително съгласуване с "научния" си ръководител, работите им са пълни безсмислици, отречени от западните лаборатории и центрове, никой не ги ще на запад за пост-док, но въпреки това статиите им са "минали" и те стават "доктори" - Не без помощта и усърдието във фалшиви хвалби на рецензенти от БАН!

 56. 56 Профил на twisted truth
  *****
  Гневно

  До коментар [#10] от "млад учен от БАН":
  "Дори само по една проста причина – няма индустрия, която да разбира и да се интересува от наука. Разбира се и поради куп други причини. Така че за следващите 20 години държавата е единствената, която би могла да подкрепя и регулира науката и всичко свързано с нея. Ако е налична такава подкрепа през този период биха се привлекли допълнително чуждестранни научни проекти и проекти с чужди индустриални партньори. За да може след този период науката ни да е достатъчно силна, и в същото време евентуално да се зароди и наукоемка българска индустрия."
  ГОВОРИШ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! Тук, в Димитровград малко преди да настъпи кризата търсехме учени химици, за да работят в "НЕОХИМ"АД.Знаеш ли какво стана? Дойдоха някакви т.нар. учени, в чиито глави вирееха само формули и никакви технологии. Заплатата им щеше да е нормалната за сектора - 5000 лева. Да, пет хиляди лева. Казаха, че технологиите ни били стари, не били обучени в тях и се прибраха по живо по здраво в БАН. Същото може да се каже и за циментовия завод "Вулкан". Какви са тези фантасмагории, които бълвате из форумите, направо не знам.

 57. 57 Профил на Monitor
  Monitor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар 55:
  Не знам за коя наука се отнася казаното, и едва ли е така мащабна каквато е търговията с дипломите - на това пречи сложността на процедурата - тромавостта на ВАК все пак спъва.
  А в сериозните науки се иска поне две публикации, поне една в списание с импакт-фактор - това гарантира международното равнище. И спазването на тези условия, се следи от ВАК. Не казвам да се запази ВАК в този вид, но без централизиран орган ще има масова търговия, каквато няма никъде в страните, които се цитират като обосновка и пример.

  Monitor
 58. 58 Профил на Гошо
  *****
  Неутрално

  Браво Бойко, много добър материал!

 59. 59 Профил на NENORMALNO E!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  *****
  Разстроено

  Резултатите от одита на ИФИ на БАН са следните - ААВ.
  Това, както писа един от форумите е за Кеймбридж."The Cognitive Paradigm" е произведение на един от оценителите на този институт - Marc De Mey. Това е една сравнително ретроградна и примитивна книга като изследване, в което не се прави разлика между съждение (judgement) и изречение(sentence). Кашата става голяма, когато се стигне до термина изявление (utterance). Много е тъпо да правиш аналогии с мозъка и да го приписваш като сорт интелектуална дейност. А за изкуствения интелект да не говорим. Книгата струва 26 долара, но е достъпна с кредитна карта или Visa card.Представете си само за какви оценки става дума. За сатрапа Васил Проданов, за когото никога не е имало комунистически терор, за преразказвачите математика Веселин Петров и химика Михаил Игов - та ако се дават такива оценки за преразказване, то и двете ми дъщери за направо за КОСМОСА! Оценки за Николай Михайлов - сина на некадърника Кирил Нешев, като втория Недялка Видева предвидливо забрани на студентите по философия да четат, а първия преписа цели руски автори; за мъртвите секции етика естетика и религии, където грам английски не се говори; за философията на науката и физика Ангел Стефанов, който е едно плямпало за Кант. За Марина Бакалова и Борис Грозданов, които са твърде богати, но не успяха да защитят към Централния Европейски Университет и започнаха работа към ИФИ.За Мартин Табаков, за който съждения от типа 2+2=4 са априорно аналитични.
  ПРИЗОВАВАМЕ ВИ: АКО СТЕ КАДЪРНИ, ТО ВИЕ НЯМАТЕ РАБОТА В ИФИ НА БАН, АКО ЛИ ПЪК СА ВИ ИЗГОНИЛИ ОТВСЯКЪДЕ, СДТАВАЙТЕ ДОКТОРАНТИ КЪМ ТОЗИ ОЛИГОФРЕНСКИ И ВОНЯЩ НА ПОТ И СПАРЕНИ КРАКА ИНСТИТУТ!
  НИКАКВИ КАНДИДАТУРИ ЗА ИФИ, А САМО ЗА СУ "СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"! ДА СПРЕМ БЕЗУМИЕТО ВЪВ ФИЛОСОФИЯТА, НАРЕЧЕНО ИФИ И ПОГУБВАНЕТО НА ГОДИНИТЕ НА МЛАДИ ХОРА!ЗАТВОРЕТЕ МЕСОМЕЛАЧКАТА, НАРЕЧЕНА ИФИ КЪМ БАН!

 60. 60 Профил на SATAN
  *****
  Неутрално

  До коментар [#59] от "NENORMALNO E!!!!!!!!!!!!!!!!!!!":
  Аз само ще добавя - в ИФИ на БАН няма нито една публикация в списания с импакт-фактор в цялата история на института. Освен това, как става така, че Институтът по Социология е с оценка ВВВ при два утвърдени проекта за финансиране към 7 РП на обща стойност 30 000 евро, а търтеите от ИФИ са с ААВ при положение, че НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ ПРОЕКТ, финансиран към тази програма...

 61. 61 Профил на Lars Ulrich
  *****
  Весело

  До коментар [#52] от "Клечката":
  Точно така, драги ми смехурко, за това наливай всичко в БАН, където в някои институти дори и не се вясват на работа! Само така БГ-то ще цъфне, та чак ще върже! Да живее чалгата в науката - БАН ще са №1 по професори - гарантирам ви!


 62. 62 Профил на фик
  *****
  Неутрално

  Добър анализ, г-н Пенчев

  Знаете, че лай.ата са още по-големи и не подлежащи на изриване

 63. 63 Профил на Клечката
  *****
  Неутрално

  До коментар [#61] от "Lars Ulrich":

  Благодаря Ви за постинга. Точно пристигна от чужбина голяма задача за конкретна работа в една огромна база данни и аз се заех с нея. Поради това поста ми беше в съкратен вид.

  Естествено Вие сте абсолютно прав: В БАН не е никак по различно. И там не ходят на работа, митарстват по софийски и провинциални университети, заплатите им са без трудово покритие. Има и хора, на които трябва да се извиня - това са съвестните работяги на БАН. Знам че има такива ...
  Съжалявам за всички кадърни и съвестни хора в БАН и Университетите!
  Моите постинги не се отнасят за тях!

 64. 64 Профил на Клечката
  *****
  Неутрално

  До коментар [#61] от "Lars Ulrich":

  Благодаря Ви за постинга. Точно пристигна от чужбина голяма задача за конкретна работа в една огромна база данни и аз се заех с нея. Поради това поста ми беше в съкратен вид.

  Естествено Вие сте абсолютно прав: В БАН не е никак по различно. И там не ходят на работа, митарстват по софийски и провинциални университети, заплатите им са без трудово покритие. Има и хора, на които трябва да се извиня - това са съвестните работяги на БАН. Знам че има такива ...
  Съжалявам за всички кадърни и съвестни хора в БАН и Университетите!
  Моите постинги не се отнасят за тях!

 65. 65 Профил на млад учен от БАН
  *****
  Неутрално

  До коментар [#56] от "twisted truth":
  Проблема който вероятно е трябвало да се разреши едва ли е бил научен, а по-скоро практически, но не знам, не съм запознат конкретно какъв е бил? Ако все пак проблема е бил практически, е трябвало по-скоро да се обърнете към инженер-химици, а не учени. Или с други думи – ако ти гръмне електрическата инсталация вкъщи не викаш шефа на енергото, а обикновени техници; ако гръмне трафопост викаш техници от по-горно ниво, а ако трябва да електрифицираш области или държави, или пък настъпи срив в националната енергийна система - тогава занимаваш шефа на енергото. И всеки от посочените техници е специализиран за съответната работа.
  А може и да си прав - може наистина да не си попаднал вече на кадърни учени в областта, понеже вече отдавна ги няма. Очевадно и това е обяснимо - вие вече берете плодовете на най-ранното разпердушинване на науката, започнало преди 20 години – тогава първо се унищожиха инженерните специалности заедно с отпадането и разпердушинването на индустрията. Дотогава е имало изградена (макар и на отживели принципи) някаква връзка фундаментална наука - приложна наука - индустрия. Нищо не мога да направя в такъв случай. Но от писаното от теб виждам и друго – казваш, че споменали за остарелите ви технологии. Силно подозирам, че лакомите менажери на въпросните заводи в стремежа си да изстискат зверски печалби на принципа „от пръдня боя” вероятно са наредили остарелите технологии да се поддържат със зъби и нокти и с подръчни средства, за да не се налага да се изръсят за нови технологии. Тогава въпросните учени с право са ви отказали. А искам да попитам и аз нещо – защо след като имате нужда от такива кадри не си финансирахте отглеждането поне на няколко такива кадри в чужбина, щом очевидно не искате да поддържате тук научни институти, които да са ви източник на кадри (включително фирмени, не е нужно непременно институтите да са в БАН)? На вас изобщо ясно ли ви е, че след като нито вашите заводи, нито държавата, нито никой не са подпомогнали отглеждане на такива кадри в последните 10-20 години няма как да имате наглостта сега да изисквате те да съществуват, да са ви подръка, че и да са компетентни на всичкото отгоре.

 66. 66 Профил на AAAA-LEVEL
  *****
  Неутрално

  До коментар [#60] от "SATAN":
  До коментар [#59] от "NENORMALNO E!!!!!!!!!!!!!!!!!!!":
  До коментар [#63] от "Клечката":
  До коментар [#61] от "Lars Ulrich":
  Ама колеги, моля ви, темата е друга. Стига с това ИФИ на БАН и БАН изобщо. Специално във философския, за който институт доц. Иван Камбуров иронично, но красноречиво се изказа "Всичко, това, което се работи в ИФИ е страшно интересно, но аз все пак се питам къде е философията." (не)работят мързели и некадърници, чийто заплати варират между 300 и 600 лева, съгласни са да не вършат нищо, да пишУркат планови работи до 100 стр.смотано и неадекватно преразказан текст от речник от 1955г. за 3 години и са съгласни статуквото да е такова, да са бедни, но да лежат. Това е! И всеки, който се противопостави е антинароден. Четете тази интересна статия и вижте манталитета на българина по и като принцип.http://kalinrumenov.bloginar.net/2009/11/26/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d1%8a%d0%b2-%d0%b5-%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bc%d0%be%d0%b7%d1%8a%d0%ba-%e2%80%93-%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%b5%d0%ba%d1%8a%d0%bb/ 67. 67 Профил на Noname
  *****
  Неутрално

  Трябва да се търси отваряне на науката към стандартите и критериите за оценяване в Европа, САЩ... Либералните модели там работят - центрове, департаменти се оценяват спроед приноса към науката - т.е. брой публикации в престижни журнали - това качва конкретно звено нагоре в международните ранкинзи и съответно привлича повече студенти, пари и т.н. Това кара университетите или да създават или да наемат качествени кадри. Този механизъм е и естествен регулатор за качеството на докторските програми т.е. ако са под нивото никой няма да става докторант там и никой няма да наема от там доктори. Разбирането за докторската степен би трябвало да е различно - докторантите не стоят в стая 4 години и пишат в изолация документ който никой не чете накрая - напротив идеята е да станеш част от дадена област на науката където хората споделят еднакви практики и да създадеш отношения и разбиране, които ще са ти нужни в бъдеще защтото правенето на наука е колективна дейност. В този контекст ако не си на ниво никога няма да бъдеш допуснат до това научно общество и няма никакво значение кой ще ти присъди степента т.е. ВАК или университета защото никой няма да те наеме на работа.......

 68. 68 Профил на До AAAA-LEVEL
  *****
  Неутрално

  Точно при ВАК преди 1989 г. нямаше шуробаджанащина и роднински връзки в университетите, а българското образование беше на едно първите места в света. След 1989 г. цялата система се изроди с появата на частните училища и частните уроци и цялото образование продължава да пропада. Да не говорим за ВАК, която вече си е узаконена държавна институция за частен рекет. Като доказателство може да посочим и Италия, където няма ВАК както Игнатов сега предлага, но въпреки това наскоро се разразиха такива скандали как в университетите и институтите се назначава 80% от преподавателите и учените чрез шуробаджанаци и роднини. Самата система на частно образование и такси поражда огромна корупция в образованието. Същото е и в здравеопазването.

 69. 69 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#65] от "млад учен от БАН":

  "На вас изобщо ясно ли ви е, че след като нито вашите заводи, нито държавата, нито никой не са подпомогнали отглеждане на такива кадри в последните 10-20 години няма как да имате наглостта сега да изисквате те да съществуват, да са ви подръка, че и да са компетентни на всичкото отгоре. "

  Много точно казано.
  Залудо работи, залудо не стой. За профаните фундаменталните изследвания са работа "залудо", но поддържат форма и имаш на разположение специалисти, които и приложна разработка да направят при нужда.

 70. 70 Профил на Симеон Дянков
  *****
  Неутрално

  Дянков: "Отчасти за мен това е нормален процес, т.е. една част от науката трябва да се премести в университета, защото там й е мястото – това са социалните науки, хуманитарните науки и т.н. В най-добрите държави, където има такава наука, те са в университетите. Защо? Защото там трябва да има връзката между студенти и преподаватели. По този начин всъщност е ставало (...) . А в по-тежките, в по-точните науки – физика, археология, там, където трябват големи инвестиции, разбира се, там трябва отделни институти както в БАН, но там тогава трябва да влязат повече пари. И това е идеята. Вместо да има 70 различни института, от които 17 са добри, по последния им доклад, останалите не са, в тези 17 да влязат много повече пари, да са наистина на световна класа, а останалите да минат към университетите.
  "Фокус" (3.12.2009)
  ---------------------------------------

 71. 71 Профил на twisted truth
  *****
  Неутрално

  До коментар [#65] от "млад учен от БАН":
  Имаш късмет, че сме на половин работен ден заради кризата. Първо, технологиите ни са нови - заводът беше обновен тотално заради кризата. Второ, ние тлащаме стипендия на най-добрия от ХМТУ, който ще привлечем и работим усърдно с всички ТУ, но без БАН. Там просто не поддават на бачкане.Трето, в магистърската степен на господата (защото дами нямаше) от БАН пишеше инженер-химик, за което си прав. Но те ни контрираха, че били учени, занимавали се били с формули, и както се изрази един не с джаджи. Просто търсехме достоен заместник на покойния Тома Томов, който въртеше техническата част на целия завод. Толкова.

 72. 72 Профил на Lars Uirich
  *****
  Неутрално

  Евгени Дайнов: Висшата атестационна комисия има тайна, лекомислена и садистично използвана власт

  03 декември 2009 | 12:12 | Агенция "Фокус"  София. Неимоверно ще има съпротива от Висшата атестационна комисия (ВАК) по отношение на новия Закон за развитие на академичния състав в Република България. Това каза политологът Евгени Дайнов на кръгла маса в Минситерството на образованието, младежта и науката, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Дайнов каза, че във ВАК има тайна, лекомислена и садистично използвана власт. „Ако им падне властта - те ще станат едни старчета с кал в ушите и немити мишници от 2 седмици. Ако им падне властта, ще трябва да се измият и да се подстрижат. Министърът и министерството трябва да разработи една добра Пи ар Кампания, за да убеди обществото в правотата си, защото хората не са убедени, че ако я няма ВАК, тогава всякакви хора ще станат професори”, каза още Евгени Дайнов

 73. 73 Профил на Клечката
  *****
  Весело

  До коментар [#68] от "До AAAA-LEVEL": Лъжец си ти!

  „...Един ден майка ми ме посрещна с думите: "Твоят проблем е уреден!". Не разбрах в първия момент какво има предвид. Мама бе известен професор и не е тайна, че през 1983 г., когато Тодор Живков беше болен, се довери на медицинските й грижи. Кани я на вечеря и тя му разказва за проблемите ми в БАН, а той отсякъл: "Нещата ще се уредят веднага." И наистина след дни ми телефонира самият Сендов и казва: "Да се срещнем!" Влизам в кабинета му, той сочи портрета на Живков зад бюрото: "Заповядаха ми да те хабилитирам! Избирай - ст.н.с. в БАН или доцент в университета." Беше ми толкова смешно, че обявих: "Доцент в БАН!", което по някогашните правила бе невъзможно - или си едното, или другото. Но представете си последвалата комедия. След 4 месеца станах доцент, и то в БАН. Аз съм най-бързо създаденият и утвърден доцент в историята. Мога да продължа още с такива случки...”

  Източник: http://paper.standartnews.com/archive/2005/08/13/familyfolio/s4525_2.htm

 74. 74 Профил на кронос
  *****
  Любопитно

  Драги форумци, ВАК е е дна ЛАЙНАРЩИНА с богата комунистическа история. ВАК е поръчкова така, както и БАН си поръча одита.Погледнете само университетите, в които работят "големите" учени, натоварили се да оценяват БАН. В половината от тях е обявен прием на студенти по IELTS от 5.0?! Максимумът е 9.0 и нито едно държащо на себе си учебно заведение не би приело никой под 7.5.

 75. 75 Профил на Monitor
  Monitor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар 72:
  Точно г-н Дайнов който е псевдо-професор от НБУ го стяга чепика заради ВАК, който не иска да го избере за професор - а как ще го избере, когато научната продукция на г-н Дайнов се състои от книжлета сборници от статии в пресата - точно за него е вярно казаното от Дянков, че това не е наука.

  Monitor
 76. 76 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#57] от "Monitor":

  "А в сериозните науки се иска поне две публикации, поне една в списание с импакт-фактор - това гарантира международното равнище. И спазването на тези условия, се следи от ВАК."

  И колко хора са нужни, за да извършат тази проверка. Особено при положение, че всички списания си имат интернет страници. Аз си мисля, че един 10веко-следобед на месец е предостатъчен.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 77. 77 Профил на Monitor
  Monitor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар 67:
  Това "отваряне" към международните стандарти отдавна е факт в природо-научните и-ти на БАН - за всяко звание и титла има минимални (необходими, но недостатъчни) бройки статии в списания с импакт-фактор (каквито и нас няма), а също така минимален брой цитирания пак в такива списания.
  Точно това го няма във ВУЗ (с изкл. на СУ), особено в псевдо-университети като този на Игантов - НБУ.

  Monitor
 78. 78 Профил на Monitor
  Monitor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар 76:
  разбира се 1 човек може да направи проверката - той се нарича "докладчик", но ако няма кой него да контролира, ще се отвори корупционна ниша - не забравяйте че сме в България. Повтарям, че не става дума да се запази ВАК в сегашния му вид - но трябва да се запази сложността на процедурата, за да няма корупция.
  Когато станем страна като Германия, и не се търгува масово с дипломи за Бакалавър и Магистър, тогава може да се даде на ВУЗ да произвеждат сами и Доктори

  Monitor
 79. 79 Профил на До Клечката
  *****
  Неутрално

  Много ясно се вижда сега какво е образованието и какво беше преди. Без ВАК и с ВАК е все тая, просто е сгрешен целият модел след 1989 г. и трябва да се върне предишния от преди 1989 г. с достатъчно финансиране от държавата и пълна забрана на автономията и частните университети.

 80. 80 Профил на Клечката
  *****
  Весело

  До коментар [#79] от "До Клечката":

  Не може да се върне нищо отпреди 1989.
  Първо защото доцентите и професорите бяха "номенклатурен кадър на градските комитети на БКП и ЦК на БКП", дори и безпартийните, заплатите бяха нищожни, апаратура просто липсваше
  и Втора - защото границите са отворени и младите хора бягат в чужбина да учат и работят.

  След 1989 е сгрешено с "автономията" на държавните Университети и изходът е много добре описан от постинг 27:

  Точно поради тази причина ректорите на университетите не трябва да се избират на местни събрания, а да се назначават от правителството. При това с много голямо внимание. Министърът на образованието и науката носи отговорността, и той я разпределя по-надолу, като упражнява пряк контрол. А за постигнатите резултати в даден университет лесно може да се съди чрез наукометрични показатели.

 81. 81 Профил на Monitor
  Monitor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  псевдо-учените Дайнов и Райчев са убедили Игнатов да бъде още по-радикален - вижте това:

  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=159328&srcpos=3&p=0#msgs

  Monitor
 82. 82 Профил на Лекар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "Тъпанар":

  Рядък пример за точен псевдоним. Хвала.

 83. 83 Профил на Доктор Охболи
  *****
  Неутрално

  Най хубавото нещо на ВАК е, че като нея няма друга на света!
  Има я само в Северна Корея, Казахстан, Таджикистан и Булгаристан!

  По целия свят науката се прави в Университетите и те решават кой става за професор и кой не става. На това се гради техният авторитет сред научните среди.

  Друг е въпроса, че България има най много "университети" на глава от населението и че там бъка от "професоря".
  Ама това си го значт по света. Не можем да се скрием.

 84. 84 Профил на ha-ha
  *****
  Неутрално

  ПРИЗОВАВАМЕ ВИ: АКО СТЕ КАДЪРНИ, ТО ВИЕ НЯМАТЕ РАБОТА В ИФИ НА БАН, АКО ЛИ ПЪК СА ВИ ИЗГОНИЛИ ОТВСЯКЪДЕ, СДТАВАЙТЕ ДОКТОРАНТИ КЪМ ТОЗИ ОЛИГОФРЕНСКИ И ВОНЯЩ НА ПОТ И СПАРЕНИ КРАКА ИНСТИТУТ!
  НИКАКВИ КАНДИДАТУРИ ЗА ИФИ, А САМО ЗА СУ "СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"! ДА СПРЕМ БЕЗУМИЕТО ВЪВ ФИЛОСОФИЯТА, НАРЕЧЕНО ИФИ И ПОГУБВАНЕТО НА ГОДИНИТЕ НА МЛАДИ ХОРА!ЗАТВОРЕТЕ МЕСОМЕЛАЧКАТА, НАРЕЧЕНА ИФИ КЪМ БАН!

 85. 85 Профил на До Клечката
  *****
  Неутрално

  Това за неможенето си е твое мнение, аз пък казвам, че може, но няма изгода или просто на някой така му изнася - на сегашните партийни членове на ГЕРБ и СДС. Всичко може, но в никой случай причината не е ВАК за сегашния упадък.

 86. 86 Профил на dlr52475613
  dlr52475613
  Рейтинг: Неутрално

  Интересно защо е този страх от това, че щяло да има прекалено много професори. И Бил Гейтс е бизнеснмен и Цар Киро също, както е едноличният търговец Донка Аврамова. Все степени - бизнесмен. Ама Бил Гейтс не се напъва да пречи на останалите да се наричат бизнесмени. Това е сбърканото в нашето мислене. "Великите" професори писачи в този форум не се стремят да оставят школи след себе си, да ги помнят с делата им, а искат да ги помнят с титлата.

 87. 87 Профил на А.Б.
  *****
  Неутрално

  Как ще се справи науката в България след като младите кадри завършили университет не заслужават дори гимназиалните си дипломи. Въпроса за развитие на науката би трябвало да започне от създаването на кадърни и образовани кадри, които да се подмамят след това да следват и работят в научните сфери приоритетни за страната. Това не може да мине без финасово поощрение, специализирани учебни паралелки или колежи и т.н.

 88. 88 Профил на Monitor
  Monitor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  до коментар 86:
  основен проблем не са професорите, а докторите - с тази титла ще има масова търговия, подобна на тази с 'бакалавър' и 'магистър'; докато ВУЗ са потънали в корупция не бива да им се дава още материал за търгашество.

  Monitor
 89. 89 Профил на Lars Ulrich
  *****
  Неутрално

  До коментар [#88] от "Monitor":
  Не е точно така. Ако си чел проектозакона, а ти много хубаво си пуснал линк към медиапул, едва ли друг, държащ на себе си професор от друг университет ще допуска тюфлеци да защитават. Просто ако го допусне, той би му бил(а) конкуренция.Освен това, за тези, които не са посещавали западни у-ти - пари се дават не за звания и титли, а за реални постижения, перманентно доказване и живот на фона на твоята специалност в глобален мащаб. Ежегодно трябва да се начислява рейтинг в европейски мащаб и съгласно него да се дават субсидии. Пак ви казвам, унитата няма да пострадат толкова, просто защото все пак се събират такси, но виж БАН ще изгори тотално. Просто хубавото в случая е, че се появи ПЪЛНО ПЕРДЕ като Дянков.

 90. 90 Профил на # 81
  *****
  Неутрално

  Игнатов се съветва за реформата само с ректорите на световно-безизвестните университети в БГ, като в същото време бяга като дявол от тамян от БАН!

  Сега го съветват да върви към радикална промяна, т.е.да останели само званията асистент и професор, като всички досегашни доценти автоматично да станат професори.
  Нещата май отиват към пълна деградация, ама нейсе. Всичко, което уж прилича на западните системи у нас придобива противоположно съдържание (Например, идеята за независима съдебна власт).

 91. 91 Профил на Георгиев
  *****
  Неутрално

  Как институт като ИФИ, който е с високи оценки от международните оценители, може да се сравнява с разни самозванци като Дайнов и други смръдливци, дето не са автори на едно научно изречение. Вярно, че в ИФИ работят доста некадърници и хрантутници, които по на 60 години не са хабилитирани и нямат написани книги - Румен Мудров, Георги Арабаджиев, Донка Славова. Вярно е също, че жената на директора Проданов - Станка Христова, работи в същия институт, а също и Ина Димитрова - дъщерята на друг "научен сътрудник" от института - Д. Цацов. Но такива простотии има навсякъде в нашата мила родина. Сигурен съм, че и в прехвалените университети не е по различно.

 92. 92 Профил на Monitor
  Monitor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  до коментар 89:
  Твоят коментар би бил верен, ако у нас имаше истински ВУЗ с истинска наука в тях - повечето обаче са менте - точно там ще има масова търговия със степента 'доктор', подобна на тази която вече имат с титлите 'бакалавър' и 'магистър'.
  Не разбирам защо ще изгори БАН.

  Monitor
 93. 93 Профил на SaltonSea
  *****
  Неутрално

  до Monitor 81. Мисля че си прав. Колкото до ВАК. Мисля, че е възможен компромис. Званияга доктор и голям доктор да бъдат давани от ней, а университетите да дават степените. Така няма да се стигне до девалвация на българските дипломи. Ако Каспичанския университет започне да бълва доктори, ще видим ангажименти в чужбина през крив макарон. Иначе нека да си е пак същата процедурата, ну журито, което дава званията да не зависи от който и да е университет. Иначе в университета Долно Нанагорище нека да си правят професор и доцент когото искат.

 94. 94 Профил на кронос
  *****
  Весело

  До коментар [#91] от "Георгиев":
  Ами погледни коментарите с номера: 59, 60,66 и 74. Освен това, Евгени Дайнов е бил в Кеймбридж, което означава, че знае английски , а при нашите герои от ИФИ той е кът. Там "продукцията" е нулева и има само двама наистина перспективни - Ивайло Димитров и Николай Турлаков. Освен това, дайте поне един утвърден международен проект от ИФИ. Просто такъв липсва.

 95. 95 Профил на Мераклия До Гневен от коментар 46
  *****
  Неутрално

  Един СНС може теоретично да заседава може би най-много 50 пъти годишно. По 50 лв хонорар на заседание това би направило максимално 2500 лв. Гневен, дай си сметката да ти преведа 2 бона и половина, да вземеш и на мен един джип, та да знам за какво се боря!

 96. 96 Профил на Възхитен
  *****
  Неутрално

  Всички трябва да станем прости. Това е изходът, защото това е изискването. Всички трябва да се възхищаваме на чалгата, крадците на еврофондове, мутрите и мутресите. Тези възхитителни хора - мутри, простаци, мутреси не разбират от наука и нямат намерение да разбират. Напротив, науката е вредна за тях, защото ги разобличава.
  Затова науката трябва да бъде унищожена в България. Нито лев за наука, нито капка достойство за учените в универитетите и научните институти.
  Ивана да раздава научните степени + Красьо, който да изпълнява ролята на Апелативен съдия.
  Така за винаги ще се устови мурточалгарскокрадливия модел, наричан демокрация в България и никой няма да му пречи.
  Учените са последните саботьори. Да ги няма. Възхително ще бъде. (и е било в 11 век).

 97. 97 Профил на Lars Ulrich
  *****
  Неутрално

  До коментар [#92] от "Monitor":
  Прав си, прости ми за грешката. Около 50 института от БАН ще изгорят, защото дейността им съвпада с тази на унитата.После, научната продукция на последните се чете от студентите, а тази на БАН я няма никъде. Изобщо системата на рейтинга е дълга и сложна процедура, при която наистина отличните институти от БАН ще останат. Само НИМХ носи около 3 млн. от продажба на БНТ и бтв. Какво носят хуманитарните и социалните, къде са моите любимци инженерните?

 98. 98 Профил на До Ларс Улрих
  *****
  Неутрално

  Аз пък се чудя, къде отидоха предприятията, които можеха да ползват работата на инженерите?

 99. 99 Профил на #93
  *****
  Неутрално

  "Званияга доктор и голям доктор да бъдат давани от ней, а университетите да дават степените."
  ----------------------------
  Научните степени (PhD. и Dsc) не се степенуват,
  а научните звания се степенуват (например, ст.н.с. I, ст.н.с. II ст. )

 100. 100 Профил на @99
  *****
  Неутрално

  Браво! Има логика в това, което казваш, но все пак чети статиите под които пишеш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK