Вонята след случая "Красьо"

Вонята след случая "Красьо"

© Иван КутузовОтчайващото на българската действителност е, че дори най-скандалните разкрития затихват бързо и без никакви последствия. Вместо дълго чаканата справедливост гражданинът по традиция получава чаша студена вода от "отговорните институции", на които съвестно продължава да плаща издръжката. Те обаче не се чувстват длъжни да му върнат жеста дори с илюзията, че поне ще се опитат да я заслужат.


Развоят на случая "Красьо с ланците" е поредното, но едва ли последно доказателство за пълното деморализиране както на съдебната власт, така и на политическата класа, че даже и на академичната общност. Историята може да бъде описана и така – беше направен разрез, който показа, че основните институции са обхванати от гангрена, но вместо рязане докъдето е останало здраво място, скандалът беше "зашит, прономерован и прошнурован" и вече сякаш не се е състоял. "А Краси да не е почнал пак "работа"?", попита наскоро един читател. Утвърдителният отговор е много вероятен.


Зелена светлина за още повече безобразия
Висшият съдебен съвет (ВСС), който е главата и лицето на съдебната власт, реши въпроса, като мина "по тъча". След няколко подадени оставки кадровиците едва ли не благодариха на "пожертвалите се" приятели на Красьо и с облекчение подкараха пак безпринципните назначения на ръководители на съдилища и прокуратури. Те явно толкова са свикнали с вонята от разкрилата се корупция, връзкарство и абсолютна липса на морал, че сетивата им са притъпени за нея.


Няколко души се върнаха обратно на добре платените си постове в съда, другите сега ще отворят адвокатски кантори. Същите персони (с изключение на напусналите) могат спокойно да бъдат наградени и с 13-а заплата, тъй като ВСС в прословутия си безпринципен стил разреши икономисаните 24 млн. лв. в системата да се разпределят във вид на "целеви награди". Тъй като хората на Красьо не са сред дисциплинарно наказаните, и те ще бъдат "целево" наградени за доброто изпълнение на ролите си, след които всички участници в грандиозния скандал излязоха сухи от него.


С арогантното си поведение членовете на ВСС дадоха недвусмислен сигнал на обществото, че приемат случилото се за нормално, че моралът им е непознато понятие и че нямат намерение да предприемат нищо повече. По този начин съветът изчисти имената на замесените и сега е невъзможно дори да ги споменем в контекста "Красьо", защото ще предприемат действия в защита на "доброто си име". Съдът естествено няма да има друг избор, освен да реши в тяхна полза, при положение че прокуратурата няма никакви претенции нито към тях, нито към когото и да е от персоните в одиозния Красьов тефтер.


И защо да има, след като членовете на съдебната власт от години си "общуват" с престъпния свят, ходят си взаимно на партитата, посещават едни и същи ресторанти и кафенета, правят си взаимни услуги (какво като двуцифрен брой магистрати са се наливали на парти на лобиста?). Прокурорите не се впечатляват, защото също го правят. Малкото, които спазват хигиена в контактите си, се сочат като "задръстени" от колегията. 


Всичко случващо се е ясен сигнал, че хората във ВСС дотолкова са свикнали с нечестното израстване в кариерата, с уреждането и външните влияния, че или са ги приели за нормални, или са се примирили (обективността изисква да изключим единствено Константин Пенчев от кюпа). И двете хипотези обаче не ги оневиняват ни най-малко, а резултатът рано или късно ще им се върне като бумеранг.


Нахалното мълчание на парламента


Депутатите от телефонния указател на "черничкия младеж с ланците" през цялото време ни демонстрират презрението си и чувството си за недосегаемост. С основание при това, след като главният прокурор Борис Велчев им раздаде индулгенции с думите: "В списъка с народните представители от телефона на Красимир Георгиев няма нищо смущаващо. Няма данни, а и не сме изследвали, дали той е оказвал влияние и в политиката. Трябва да се направят съответните анализи, не бива да се очаква, че в този списък могат да се открият доказателства."


Гражданите биха се запитали как прокурорът разбра, че няма доказателства, след като "не е изследвал". Чел му е хороскопа ли? Обществото в крайна сметка плаща на обвинението високи заплати тъкмо за "да изследва", разследва и разкрива безобразията. Сред най-спешните са тези на управляващите и на съдебната система.


Крайно време е да се разбере, че парламентът не е оазис, където човек може да се скрие при корупционни бури. В нормалните държави всички от указателя на Красьо щяха да са подали оставките. Вместо това тук гледаме как няколко нахалници даже се опитват да трупат дивиденти от скандала и никой от колегите им дори не се смущава от всичко това. Вярно, че в нашата конституция няма и дума, че народните представители трябва да бъдат почтени хора. Но пък конвенциите срещу корупцията, по които
България е страна, важат директно и затова комисиите в парламента и ръководствата на парламентарните групи трябва ясно да се определят: подкрепят ли връзките на колегите си с Красьо, или ги намират за недопустими. И ако е второто - какво ще предприемат?


Академичният филм на ужаса


Пак покрай Красьо така наречената академична общност показа истинската си същност по такъв отвратителен начин, че рязането със скалпела в тази сфера е въпрос на живот и смърт. "Отличният" успех на лобиста, че и претенцията му за докторантура разкриха простащината и на академично ръководство, осигурило му този "душевен" комфорт. Скандалът олицетвори корупцията в системата на висшето образование, където мутри и чалга певици получават шестици.


На показ излязоха необясними конкурси за миски в свищовската "академия",  скандали за плагиатство с преписани учебници, а за капак - и безпрецедентна разправа с няколкото честни преподаватели, дръзнали да повдигнат завесата, покриваща безобразията. И това, че от два дни в аудиториите се върти запис как ръководството се прегръща с премиера, ни най-малко не спасява ситуацията. Вероятно следващият му ход ще е да закачи на входа снимките си с президента...


Важни въпроси обаче висят без отговори, защото няма институция, която да ги повдигне: С какви пари се плащат бонусите на миските - "екскурзия в чужбина по избор и голяма парична награда", както и хонорарите на поканените певици? По кой закон ремонтите на общежитията се дават по-скъпо на фирми, близки до "докторанта-отличник"? Кой контролира писането на "задочни" шестици и тяхното заплащане? С какво право министерството на образованието мълчи при този нечуван скандал и дали имената на хора от министерството в указателя на Красьо са обяснението за безпроблемното преглъщане на тази обществена извратеност?


Целите сме в слух в очакване на отговорите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на какво друго да очакваме в един нужник?!
  *****
  Неутрално

  Смърдеше си и преди, вони си и сега... ама покрай другата воня в България, кой да ти отдели аромата на едно л...о ... (всякакви аналогии с отходни места са само случайни )

  Поредната добра публикация на Дневник по случая! Един глас и от мен за рейтинга й на бутончето вдясно от заглавието!

 2. 2 Профил на Браво!
  *****
  Неутрално

  Чудесна статия! Браво на авторката! Браво и на вестник "Дневник" за смелостта и принципността!

 3. 3 Профил на Тони
  *****
  Неутрално

  Цялата съдебна система е купчина от лайна. Кога ли ще ги избесим тези червени паразити...

 4. 4 Профил на браво на авторката
  *****
  Неутрално

  ОТЛИЧНА , перфектна статия !!!
  Тестът за настоящото правителство и парламент както и за следващите ще бъде не толкова справяне с икономическата криза , колкото справянето с ПРОБЛЕМИТЕ В ПРАВОСЪДИЕТО !

 5. 5 Профил на браво на авторката
  *****
  Неутрално

  ОТЛИЧНА , перфектна статия !!!
  Тестът за настоящото правителство и парламент както и за следващите ще бъде не толкова справяне с икономическата криза , колкото справянето с ПРОБЛЕМИТЕ В ПРАВОСЪДИЕТО !

 6. 6 Профил на Dodo
  *****
  Неутрално

  Браво !Прекрасно написан текст!

 7. 7 Профил на none
  *****
  Неутрално

  Браво и от мен ! Написано е прекрасно ! Жалкото е че е истина!

 8. 8 Профил на Starec
  *****
  Весело

  Първата след изборите среща на Б.Б. беше с Главния прокурор. Вероятно са се уговорили нещо - примерно да не го сменят, при условие, че прокуратура и съд заработят. Да, но прокуратурата 6 месеца работи със скърцане, статията (и не само тя) показват, че съдът вони и сам няма да се оправи, а напротив. Значи - следващия ход е пак на ГЕРБ - нов прокурор и ВСС.
  Хайде, чакаме

 9. 9 Профил на дясна молитва с меч
  *****
  Гневно

  О Боже ,О Костов ,къде ти е закона за лустрацията на агент-доносниците ?! Проклети да са !

 10. 10 Профил на MEГИ
  *****
  Любопитно

  ЧУДЕСНА СТАТИЯ! Но съдебната система и прокуратурата са за основно прочистване...Кой нормален Министър Председател ще се заеме с това?! ЛУСТРАЦИЯ!

 11. 11 Профил на ...
  *****
  Любопитно

  До коментар [#9] от "дясна молитва с меч":

  Бойко го спря...

 12. 12 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 790 Любопитно

  Можем ли като граждани на ЕС да поискаме налагане на предпазна клауза за България в областта "Правосъдие и вътрешен ред"

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 13. 13 Профил на Мондиана
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "какво друго да очакваме в един нужник?!":

  В нашата мила родина смърди отдавна (много преди 10 ноември), но смърдеше накакси по принцип и всички си го знаехме. Сега обаче смръднята е по-силна и по-дразнеща. Похлупакът беше частино махнат и от конкретните случаи, които се разкриват, смърди с конкретност, от която на човек му се гади повече.
  Че няма да има осъдени, няма да има, но от тази конкретна смръдня ползата може поне да е в това, че масата може най-накрая да получи непоносимост към нея и малко способност да я разпознава в зародиш.
  Голям оптимист съм, нали...

 14. 14 Профил на 13-та заплата и премии
  *****
  Неутрално

  Знаете ли, в Америка няма 13-та заплата и премии. Това е отживялица от соц.строя. Искате американският модел, ама да се запазят превилегиите от соц.строя.
  Също така и да се почива повечко през празниците. А това с отработването си е пълна глупост!!!
  За Коледа се почива само 1и1/2 дена и на Нова година 1и1/2 дена. Това, че тази година след празниците се пада да е събота и неделя е добре дошло, но магазините работят. А който иска да почива повече си взима дни от годишната отпуска. Така че дали ще стигнете нивото на американците май няма да е скоро.
  А тези които са работили или работят в Америка, знаят че в Америка се работи много.


 15. 15 Профил на обективен
  *****
  Неутрално

  Скандалът няма да отшуми докато се пише за това.Статията е отлична.Благодарности!

 16. 16 Профил на ААААААААА
  *****
  Неутрално

  Блато, като блато е българската действителност. Хвърлиш камък - цоп, той потъне. Малко кал се разхвърчи, малко воня, малко разквакат жабите и после отново старата тишина и спокойствие... Но тишината на блатото е и измамна - някои ще потънат в него надълбоко. Симеон хвана към политическото небитие. Кой ще го последва?
  Само лустрация би пуснала много свежа вода да отмие дигите и изчисти блатото.

 17. 17 Профил на Много точно
  *****
  Неутрално

  Ето изречението в статията, което казва всичко:

  "– беше направен разрез, който показа, че основните институции са обхванати от гангрена, но вместо рязане докъдето е останало здраво място, скандалът беше "зашит, прономерован и прошнурован" и вече сякаш не се е състоял." Край на цитата.
  Какво може да се добави? Натрапва се все по-силно мнението, че съдебната власт е последно убежище на мафията. Извод? Нова съдебна система. Независими да останат само съдиите. Както е по целия свят. Но и при тях механизми за строг контрол, но също и гаранции. Не е проблемътсамо в това, че повечето са корумпирани. Мнозина, всъщност, всички, се страхуват да правораздават. Да се въведат анонимни съдийски журита. Да се повиши ролята на съдебните заседатели. Изобщо - съдебна система, подобна на англосаксонската. По-добре магистратите да зависят от легитимна и прозрачна власт, отколкото от красьовците.

 18. 18 Профил на Giovanni
  *****
  Неутрално
 19. 19 Профил на firebold
  *****
  Неутрално

  Много добра и безпристрастна статия!
  Успех на авторката!

 20. 20 Профил на The Judge
  *****
  Неутрално

  Нестройното блеене на овцете във форума не може да развали рахатлъка на Кумчо Вълчо. Трябва да ви е ясно, беззъби радетели на правосъдието, че сте най-обикновени и напълно безгласни жертви на съдебната ни система. Нищо не можете да направите, освен да скимтите по форумите като недобити псета. Не харесвате главния прокурор – ами назначете си друг. Нали сте юнаци – ама само на думи. Красьо бил такъв, бил онакъв. Истината е, че на 27 години това момче ви сложи в малкия си джоб, защото има идеи, фантазия и кураж да гони мечтите си. А че пейзаните няма да са доволни – е, техна си работа, то пък кога ли селянията е доволна.

 21. 21 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 327 Весело

  много хубава статия...жалко е че реално на мнозинството не му пука. Напротив, обикновения българин мечтае не за морал а за това името му да е в тефтерчето на красьо. В държавата на мутрите, миските и слави трифонов, това си е като да си в класацията на Форбс

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 22. 22 Профил на Dunkan
  *****
  Неутрално

  Много добра и точна статия. Браво и за кариакатурата.
  От години съдебната ни система си е царство на шуро-баджанащината и беше само въпрос на време кога ще се превърне в мафия.
  По-тъпото е, че решението май не е в промени в конституцията, ами както беше казал 1 бивш американски посланник "морала е слаб"

 23. 23 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 327 Весело

  До коментар [#20] от "The Judge ":

  точно такива като тебе имам предвид, карикатуро

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 24. 24 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Много точно, ясно и образно! Поздравления! Не е лесно да се пише за "мъртвец"

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 25. 25 Профил на DFRR
  *****
  Гневно

  До 20- Пейзаните се познават по стила и по липсата на домашно възпитание, както е в твоя случай.

 26. 26 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  Браво на журналистката Светлана Георгиева за гражданската позиция !
  От невероятната деградация и разпад на висши държавни институции и органи, от безподобната наглост и арогантност на продажни мижитурки с високи държавни постове, от ужасяващата корупция и откровено демонстрирана гавра и незачитане на морални норми и ценностна система , всеки що-годе нормален човек би се отвратил, изпаднал в стрес , или просто побеснял от гняв заради свинщината на цели орди властимащи, които обричат и следващите поколения българи
  Какво още трябва да се случи, колко години или поколения трябва да минат, за да се появи истинска държавност и отговорност на властниците пред данъкоплатците и обществото ?

 27. 27 Профил на Съдя
  *****
  Разстроено

  Плюещите по форумите сте просто завистливи неудачници. Заради такива като вас сега няма да вземем 13, 14 и 15 -та заплати плюс бонуси от пет-шест хиляди лева а само някакви си мижави джобни две хил. И какво постигнахте от това ?

 28. 28 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#20] от "The Judge ": За голямо съжаление, донякъде си прав, но това не те прави по- малък боклук !

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 29. 29 Профил на чистач
  *****
  Неутрално

  Разпускане на Висшия съдебен съвет
  Оставка на Главния прокурор
  Нова конституция
  Лустрация

 30. 30 Профил на НЕВЕРОЯТНО !!!
  *****
  Неутрално

  Такава статия не съм очаквал да прочета в тотално маниполираните и обвързани медии. "Дневник", трябва да се гордеете с такъв достоен журналист. Г-жо/це Георгиева, Вие сте новата Ралица Василева в българската журналистика ! БРАВО !!!

 31. 31 Профил на Парцалев
  *****
  Весело
 32. 32 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#30] от "НЕВЕРОЯТНО !!!":

  Съгласен съм с вас, но каква е тази ваша Ралица ...?
  В България добрите журналисти се броят най-много с пръстите на двете ръце. И сред тях е и Светлана Георгиева

 33. 33 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Главният прокурор трябва да бъде сменен заедно с цялта правосъдна система.

 34. 34 Профил на A3
  *****
  Гневно

  и понеже много се уплашиха съдиите от Красьо, сега ще си поделят 24 милиона за Коледа нашите магистрати.

 35. 35 Профил на МИСТ
  *****
  Гневно

  Българският АПОКАЛИПСИС
  или за пошлостта, която ни отнема собственото бъдеще

  Без да съм пророк ви казвам, че изчезваме - претопяваме се сами в жарта на историята. Моралът е в основата на човешкото оцеляване - МОйсей или Мохамед - всички велики духовни водачи са се опрели на него за да изведат народите си от хватката на историята.
  Законът е стълб на държавата, но какво става, ако "храмът" е пълен с фарисеи.
  ВРЕМЕ Е ДА ИЗГОНИМ ТЪРГОВЦИТЕ ОТ ХРАМА!!! - за да имат бъдеще децата ни.

 36. 36 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#20] от "The Judge ":

  "има идеи, фантазия и кураж да гони мечтите си."

  Братле, този да не е изобретил самолета, или да е открил лекарство срещу рака, че да има фантазия и кураж да гони мечтите си? На него мечтата му е да кара С-класа и да на**е някоя от "миските" в Свищов. Ако имаш две мозъчни келтки за това верно се иска фантазия и кураж, ама за нормалните хора мечтите на Косьо не са нещо кой знае колко възвишено.

 37. 37 Профил на COPY  :::)))))))))))
  *****
  Весело

  # BIG AL :)))) 3 декември 2009

  Доверието между институциите и добрият пример води до реални пари за обикновения човек, а конфликтът и скандалът - не……:)))))))))

  Борисов, доверие може да има между нормални, ччестни, открити, почтени политици и ‘институции”..) Ако ще си имаш доверие с ГОЦЕ- заяви го, да знаем..) Ние, нормалните данъкоплатци, НЯМАМЕ доверие на ДС- гоцетата..Обраха ни- България, няколко пъти.. СЛЕД като НЕ искаш КОНФЛИКТИ - с МАФИЯТА или спонсорите на Гоце- което е ЕДНО и също, заяви го..)Можеш да си имаш ‘доверие” и с шефа на БНБ- човека на ЛЮБЕН ГОЦЕВ, и със Златев или висшия съдебен съвет , който ВЕЧЕ ни будалка - че всичко е наред..))ПИТО-ПЛАТЕНО,,СЪДЕНТА МАФИЯ !!! Имай …
  им доверие и не прави НОВ закон за съдебната власт- но го КАЖИ -БАРДАКЪТ е със стари курви и няма нужда да ги сменяме ..)
  Като ги няма МАНГИЗИТЕ в бюджета- КОЙ трябва да ги търси ??Търсите ли ги ?? ИЛИ трябва да ИМАМ доверие на Дянков- защото ВСИЧКО ВДИГА ?? Реалните ПАРИ на обикновения човек -НАМАЛЯВАТ,,,ФАКТ ..И не само на самоосигуряващите се..)
  Т.Е., имайки доверие в Дянков- парите ми НЕ се увеличават..) В КОЯ съдебна зала са тези, заради които парите ги НЯМА ?? Имайки си ‘доверие ” с ВЕЛЧЕВ- главния прокурор- ТО НЕ води до опандизване.> на виновни..НИТО на ОЛИГАРСИ, нито на дребни лапачи..Е, тогава-и конфликти ли да НЯМА ?? Ще наричаме както си искаме и Гоце, и другите копелета..Все пак- не можеш да ни забраниш- НЕ сме твои депутати..)
  Но, понеже темата е голяма , искаме да ЗНАЕМ - на КОИ институции имаш доверие и с КОИ не искаш конфликти - за ДА ЗНАЕМ и НИЕ- какво доверие да имаме кък ТЕБ..)) Никой няма да те чака - вервай ми , да си сменяш по 2-3-ма посланници годишно или по няколко САМО ДС_мутри - тук и там.. Съгласувай се с ДС-копелетата,давай ‘добри ” примери на съгласуване,,))) , но на НАС- свободните ГРАЖДАНИ няма да наложиш подобно “съгласуване”…Дори и Костов не може…))
  И накрая - НЕ става дума за един милион - а за ПРИНЦИПИ-след като всички ще НОСИМ последствията на ДС- крадците , редно и копелето Гоце- да си ограничи пътуванията и над 150-те души щатни ..) Тъп е и над 500 да има - все тая…
  П.С. Не съм член на РЗС…))))

 38. 38 Профил на kkk
  *****
  Неутрално

  Добре, всичко е много добре написано и описано, браво! Когато прочета подобна вярна статия, винаги питам - и какво от това? Дай идея! Недей ми описва какво е станало. Всички знаем! Дай идея какво да се направи! С винкели да им чупим главите ли, какво друго, като няма закони, няма ред, няма полиция, няма съзнание!
  Малко банално звучи, но за пореден път изникват думите - вие си ги избрахте тия! Какво направиха? Нищо. Какво ще направят? Какво стана с Белене! Всеки ден ми бърка в джоба този проект! Чакам решение, ноември мина!
  Педераси!

 39. 39 Профил на !!
  *****
  Неутрално

  Съдебната система е създадена и все още се контролира от БКП-БСП

 40. 40 Профил на Politolog
  *****
  Неутрално

  Браво, Светлана! Усилията ти не са напразни. Докато има кой да мисли и пише така, има надежда!

 41. 41 Профил на neutralen
  *****
  Неутрално

  Мисля, че нещата няма да се подобрят в БГ скоро, а и почти не се вижда сила, било то организация, или личност, които да са в състояние да сторят това. Управляващата "класа" в едно със съдиите са всъщност една глутница престъпници. И обстоятелството, че вече всички знаят за това, хич не ги притеснява. Няма кой да им се опре, защото те всички са там. Крадат, корумпират, изнудват, заплашват и пак крадат.

  Ако въобще има "обществено мнение" в БГ, ми прави впечатление, че то се радикализира. Преди 20 години либерално настроените хора в БГ бяха против смъртно наказание. Мисля, че сега нещата не стоят така дори сред либерално настроените българи. 20 години продължил грабеж, беззаконие и несправедливост, предполагам не могат да продължават вечно. Или ще се стигне до "винкели", или ЕК ще сложи БГ съдебната система на много къса каишка. Дано го сторят по-бързо.

 42. 42 Профил на Гоуце
  *****
  Неутрално

  Кой е този Красьо? Някой виждал ли го е? Или е така си го измислиха? До оня ден "мъжагата" Батман щеше да прави импийчмънт на Сирищника, от вчера му отива на крака. Да се съветва с "бащата" на нацията.
  Да не отиде утре на съвет с Доган, царо и Станишев?

 43. 43 Профил на Обикновен човек
  *****
  Разстроено

  Браво за коментара. Фактът, че все още има хора готови да говорят така и други, които ги подкрепят е единствения лъч надежда за българския род. Революциите се случват когато " управляващите не могат....., народът не иска...." Моля се на Бог най-накрая броят на нормалните българи да стане толкова голям, че да можем да изметем цялата гнусна, продажна клика унищожаваща България и българите. А на питащите, какво да правим отговорът е един - да си помагаме, да протестираме с хиляди, да не си мълчим, ДА СЕ БОРИМ истински с всички средства. Съдът в България е създаден за да забогатяват крадците - ами тогава да търсим помощ отвън. Пишете, разказвайте ( всеки от нас има поне един близък в нормална държава) ТЪРСЕТЕ! Знам, че ако не успеем да се преборим за нормалност и справедливост българите ще изчезнат. И това ще е заслужено...

 44. 44 Профил на Нали никой не си въобразява,
  *****
  Неутрално

  че тази статия ще постигне нещо повече от плюсчета в оценките за автора или авторката?

  Има само един начин да се изчисти кенефа, но нема кой да го направи, а нема и ресурс. Защото армията беше сведена под санитарния минимум, онова, което беше горе-долу на ниво беше изпратено в Афганистан и Косово, а военен командир от класа България не е имала от времето на Балканските войни.

  Колко липсва един Пиночет на България...

 45. 45 Профил на Наивник
  *****
  Неутрално

  "Кой е този Красьо? Някой виждал ли го е? Или е така си го измислиха?"
  Хубав върос!
  Гледам днес "НОВА". Някой си Генов разправя, как за определянето на изпълнител за всеки строителен проект някой Николов вземал 20% комисионна (от парите заделени от данъкоплатците), друг обяснява точно механизма, кипи напрежение, Лора гледа много сериозно, чувства се зараждаща се буря. Очертава се ясна картина на финансови злоупотреби, на източване на милиони от ДБ. Никакъв телефон не звъни, нито някой опровергава, нито някой се възмущава. Дянков не се чува, Б. Велчев и ВСС спокойно спят, или си пият лавацата.

  По телевизиите всеки ден гледаме някакви "криминалета" по новините, във вестниците четем "протоколи" от несъстояли се съдебни заседания. За Алексей Петров се говори (по новините), че е организирал убийството на прокурор Колев и сложил бомба под колата на Цветелина Батманова през 2002г., а след половин час го гледаме по друга ТВ да дава просторно интервю. А от съдебната власт никаква реакция-нито от прокуратурата, нито отнякъде другаде. Сигурно Б. Велчев се забавлява на този цирк. А ВСС доволни си разпределят 24 млн. лв. коледни (за добре свършена (несвършена) работа).
  Май всеки ден гледаме един долнопробен театър. Да, театър. И т.н. топ журналисти са сценаристи, режисьори и изпълнители. И накрая на предаването доволни си получават хонорарите. От продадените билетчета (или платените от данъкоплатците данъци). Разпределени от хората, избрани на последните избори.
  Вони в България. Нормално. Турски кенеф. Лайняна държава.

 46. 46 Профил на Българче
  *****
  Разстроено

  Налага се да изляза малко от темата. Обърнете внимание, че точно ДС кликата правят всичко възможно да ни внушат, че промяна е невъзможна. Намало кой...., българите са народ от .... и т.н. дрънканици. ВЯРВАЙТЕ В СЕБЕ СИ , има кой -това са всички които имат морал и интелект и за които СЪХРАНЯВАНЕТО на българите като древен народ с култура не е празна илюзия.

 47. 47 Профил на gdobranov
  *****
  Неутрално

  Стойте си вкъщи на топло и си пишете коментари колко сте възмутени - така ще ги променим нещата!!

 48. 48 Профил на Гео
  *****
  Неутрално

  Такива са! Такива сме! Чипът на българина не се смена като да кликнеш на "адрес"! Нито пък има готова запасна "система"! Няма полза от вопли граждани, идете да си прекопаете дядовите лозя, а догодина мислете преди гласуване /за каквото или когото и било/.

 49. 49 Профил на чичо Пейо
  *****
  Неутрално

  Прекрасна статия.Първо зачетох статията,без да погледна автора.На второто изречение вече знаех,че това е моята любимка-Светлана.Не зная как го правиш,но определено успяваш да ме впечатлиш.Бог ти е дал талант.Не ти липсва и гражданска съвест.След толкова силна статия нямам какво да кажа.

 50. 50 Профил на не
  *****
  Гневно

  Журналистката добре пише, но да внимава да не попадне в телефона на някой като Краско.

 51. 51 Профил на todor_kochev
  *****
  Гневно

  Res,non verba!Да ги напъхаме на стадиона,че ми омръзнаха тези морални плужеци!

 52. 52 Профил на Ikoden
  *****
  Неутрално

  Добре написана статия, но не напълно обективна. Всъщност елементарна логика показва, че номера на телефони се намират лесно (телефонни указатели, визитни картички, бланки, трети лица), и ако престъпник има моя телефонен номер, това не ме прави престъпник. С горното изречение нито защитавам подкупните магистрати, нито Красьо. Просто не е възможно, ако някое леке има моя телефон по някаква линия, да следва че аз трябва да си захвърля професията в дерето и да ходя да продавам картофи на Женския пазар.

 53. 53 Профил на Vesselin
  *****
  Неутрално

  Много силна статия! С гражданска позиция, която не отговаря на мястото и времето, което я прави още по-ценна. Какъв е начинът обаче за натиск върху съответните институции?

 54. 54 Профил на yonkogg
  yonkogg
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Хубав въпрос-кой е този Красьо с ланците?Смятам ,че по важен е въпроса-КОЙ СТОИ ЗАД КРАСЬО,КОЙ МУ Е ОПОРАТА?№20 Много способни хора има в Бг.,но нямаш ли си човек си оставаш способен без развитие.

 55. 55 Профил на embeka
  *****
  Неутрално

  това е. много точно и ясно казано
  ама файда никаква, защото котилото е синджир марка.
  кой на кого ще прави мръсно.
  манталитета на българина няма да се промени само с коментари
  докато някой не удари по масата с юмрук и каже стига толкоз.

 56. 56 Профил на N/A
  *****
  Неутрално

  Икоден, нали не смяташ, че той чете телефонния указател преди лягане?

 57. 57 Профил на Полет над "кенефа" !
  *****
  Неутрално

  Грандиозният корупционен скандал отдавна излезе извън рамките на правосъдната система и ясно показа пред нас и света вътрешната същност на фунциониране на цялата ни просташко - мафиотска държава. Цялата престъпна върхушка мълчи ! Изпълнителна, законодателна и съдебна власт живеят в " кенефа " и приемат вонята като мана небесна. Масмедийте отдавна приеха вонята на властта и се надпреварват да я хвалословят, като кристално чист въздух.
  Без да се унищожи до основи олигархично - мафиотският модел " Луканов", немогат да се изградят основите на европейската демокрация. Олигархично мафиотският проект ББ е за да се печели време за тази престъпна върхушка и в никакъв случай не е да се осигури енропейско демократично бъдеще на страната.
  Добре е, че единични автори като Светлана, напомнят за метастазата обладала тази страна.

 58. 58 Профил на не съм пророк
  *****
  Гневно

  Не съм пророк но нещата ще станат като в Италия преди години-ще започнат да се саморазправят със съдии-тоет да ги трепят......

 59. 59 Профил на Ъй
  *****
  Неутрално

  13 Зависи какво бачкаш и къде, за редовите работници и служители няма и 12 заплата даже и почивни дни.Я отиди на Уолстрийт и ще видиш , че изобщо не ти трябва никаква заплата само коледният бонус на някои е колкото стотици годишни заплатки на съвестни служещи.

 60. 60 Профил на софиянец
  *****
  Весело

  Не се къхарете г-жо Георгиева. Колкото някой се сети да поиска сметка от кмета на Овча купеел. Смелостта на критиците стигна до там да си заплати само за масрафа на полицията. Дори не се разкая, камо ли да подаде оставка. Да не говорим за минко Герджиков-бивш член на БКП, бивш офицер от ДС, след това кандидат за кмет на СДС, а сега Зам. кмет по финансите на ГЕРБ. Човека дал разрешение със своя Заповед, после усуква, дори се кълне, че не е, а накрая го дават как доволен и с подобаващ подарък влиза в "Монтерей". Няма да се изненадам, ако на тържеството са присъствали тайно и хора от кръга "Монтерей". Така, че всяко чудо за три дни, а наглостта безочието и безпърдонността нямат край.

 61. 61 Профил на Ъй
  *****
  Неутрално

  Мисля за всички е ясно , че Красьо не е лобист , а свръзка и куриер за разплащания между политиците и съдебната система.Няма Доган пряко да възлага задачки на някой съдия щото може да го подслушват.А и паричнити потоци , не може някой известен политик да получава подкуп от бизнесмен лично затова и има нужда от инкасо служители.В тази посока трябваше да го разследват Черничкият , но кой знае какви чудесии щяха да изскочат.

 62. 62 Профил на Алекс
  *****
  Любопитно

  Благодаря на Светлана Георгиева, че е описала всичко това, което всички ние знаем и мислим. Хубаво е да го има написано защото иначе се забравя.
  А дано някой в парламента приеме присърце текста след като го прочете.

 63. 63 Профил на ДЯДО
  *****
  Любопитно

  Всичко това се случва в България, поради огромен дефицит на МОРАЛ! КОГАТО ПРОДАДЕШ ДУШАТА СИ НА ДЯВОЛА СТАВАШ НЕГОВ РОБ И ИЗПЪЛНЯВАШ НЕЧИСТИ ПОРЪЧКИ - ЗА МНОГО ПАРИ!
  ПРИЧИНАТА - НЕЗНАНИЕ...
  "ПРОСТИ ИМ БОЖЕ, ЗАЩОТО НЕ ЗНАЯТ КАКВО ВЪРШАТ."

 64. 64 Профил на GAVI
  GAVI
  Рейтинг: Неутрално

  Поздравления за статията. Добре че поне критична журналистика имаме. Питам се само какво би могло да провокира и демонстрации на гражданско недоволство, отиващи по-далеч от писане на коментари по форумите. Какво би накарало българите да вземат активна позиция по нещата, които явно ги дразнят?

  Питам се и не намирам отговор. Някой да има идеи?

 65. 65 Профил на да
  *****
  Неутрално

  Помните ли как всички скочихме срещу чешкия художникрдето ни опреличи на турски кенеф.Човекът не е идвал в България-стига му да чете вестници една седмица и всичко лъсва и се размирисва-май настина мирише здраво.Да са ви честити целевите награди-единствено на съдии и прокурори ще се дава 13- заплата в размер на четири заплати-значи 13-та,14--та15-та,и 16-та заплата.Такива големи премии не е имало даже при излишъци в бюджета,а при криза да не говорим.В съдебната система никога не е имало криза.

 66. 66 Профил на браво на Наивник № 45
  *****
  Любопитно

  Много е реалист този Наивник! Защото ако Родината ни е Турски Кенеф, то Лайната в нея са Руски! А продажните ни медии са вентилаторът, който раздухва Лайната в нужната посока! Там, където Руските Агенти почват да губят позиции, точно там почват да провеждат политиката на "изгорената земя", унищожавайки всичко почтено, нормално и честно! Нека възхваляваната авторка на статията да си спомни и своя принос в "овоняването" на обществото ни и да се покае като напише една такава статия и за себе си като представител на продажните, корумпирани и слугинажни поръчкови медии, защото дали и тя самата никога не е омаскарявала почтени и честни българи!

 67. 67 Профил на браво на Наивник № 45
  *****
  Любопитно

  Много е реалист този Наивник! Защото ако Родината ни е Турски Кенеф, то Лайната в нея са Руски! А продажните ни медии са вентилаторът, който раздухва Лайната в нужната посока! Там, където Руските Агенти почват да губят позиции, точно там почват да провеждат политиката на "изгорената земя", унищожавайки всичко почтено, нормално и честно! Нека възхваляваната авторка на статията да си спомни и своя принос в "овоняването" на обществото ни и да се покае като напише една такава статия и за себе си като представител на продажните, корумпирани и слугинажни поръчкови медии, защото дали и тя самата никога не е омаскарявала почтени и честни българи!

 68. 68 Профил на В обятията на Дявола.
  *****
  Неутрално

  Карикатурата на Кутузов ни казва всичко за статията и функционирането на цялата държава.

 69. 69 Профил на Нали уж
  *****
  Неутрално

  Нали уж създадоха наше ФБР т.е ДАНС?
  Да сте чули да е разпитван Красьо?
  Не сте?!!
  Няма и да чуете!
  А ББ да не се мазни на главния ВИНОВНИК за идиотизма в БЪЛГАРИЯ - Селянина с колелото и с ловджийската пушка А ДА МУ ПОИСКА СМЕТКА!
  Яни Янев и Костов този път са прави!
  Да се смени ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР! СПЕШНО!
  Всички от ВСС да бъдат изгонени но не с по 30 заплати и пенсия без таван!

  Действай бързо БОЙКО БОРИСОВ защото този отвратителен скандал ще те изхвърли от политиката!
  Да си правиш оглушки си е за твоя сметка! Питай ЦАРО!

  Всички глоби от Брюксел да се заплатят от виновните съдии и прокурори а не от НАШИТЕ ДАНЪЦИ!
  Точно "антикорупционните" надбавки за съдиите ги корумпираха!

 70. 70 Профил на Чоко
  *****
  Неутрално

  Такива безобразия няма да престанат нито секунда преди обществото да развие непоносимост към тях.
  Къде са гражданските протетсти срещу това и други безобразия?

  Всеки псува под носа си, а в същност с бездействието си подхравна нови и нови безобразия.

 71. 71 Профил на ВСС
  *****
  Неутрално

  Сега и Вал.Топлото и майка му ще ги пуснат. Браво на съда! Браво на прокуратурата! Много се потят, много. Направо не 13 - а ми и 19 заплата заслужават. А вонята вече и Бойко Борисов обгръща. До няколко месеца ще е като пушена риба. Добре вмирисана и безгласна.

 72. 72 Профил на - - -
  *****
  Неутрално

  Срамота! Метафората с кенефа-нужник е гальовна, голямо л..но е най-близко за нас. Цинизъм е, че след такава силна и безпощадна статия, всичко продължава постарому, хвърлено е камъче в кална локва и вълната затихва без да стигне доникъде.Безнадежна локва.

 73. 73 Профил на Красьо и научните звания
  *****
  Неутрално

  Присъединявам се към поздравленията за авторката и за Дневник. Справедливо коментарте са съсредоточени към мрежите в съдебната власт. Но в статията се съдържа още една тема - корупцията в университетите. Нека да погледнем и тази тема. Важна е, защото проекто-закона за академичното развитие, който министър Сергей игнатов в скоро време ще внесе в Министерски съвет и в парламента дава изключителни права на университетите да "раздават" професорски, доцентски и докторски звания и степени. В статията е показан образът на ректорското ръководство на един университет, но подобни случаи има и на много други места. Може ли обществото да има доверие, че степените и званията няма да се раздават с помощта на хора като Красьо черничкия? Трябва ли да се примирим с такава ситуация?

 74. 74 Профил на Тъй
  *****
  Гневно

  И коментар [#61] от "Ъй":

  Красьо не е лобист, а служба "инкасо" - тази тема трябва да се разисква! И да се настоява за разследване кой стои зад ланците! Вече е достатъчно ясно, че е някой на особено висока позиция. Някой, който е встрани от чудесната карикатура на Кутузов. Може би той задава ритъма на хорцето.

 75. 75 Профил на ВВВ
  *****
  Разстроено

  относно вонята в съдебната система-парите не миришат са разбрали още в древността . как прокурора е разбрал , че няма доказателства за намесата на Красьо в политиката ? разбира се самият Красьо му е казал. До автора -защо избягвате налагащата се дума МАФИЯ ?

 76. 76 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  Предлагам да бъде събрана подписка за референдум съдебната система да се ръководи от ЕС без намеса на български магистрати или с много малка намеса. Поне за 4 години. Възможно ли е това?

 77. 77 Профил на BIG AL ::)))))
  *****
  Весело

  Днес, в стария бардак, старите курви се обявиха - за НОВИ..Намазаха се с червило, смениха тогите си , зарадваха се на новия бюджет,седнаха пред компютрите.Разположиха масивни телеса в центъра на София..ОТ Цецки и 'граждани за европейско развитие-ГЕРБ - не им пукаше."НЕЗАВИСИМИТЕ бяха 'назначени " от ГОЦЕ- също независим..) Фамилийте им бяха едни и същи-от ГОДИНИ..)Телефонът на Красьо даваше непрекъснато заето..Много , едновременно искаха да се свържат..с него.)
  От ЕС- ни гледаха с недоумение.....В България , НАЙ-НЕГОДНОТО и КОРУМПИРАНО съсловие , се оказаха завършилите "ПРАВО " и наначените за "магистрати"..))
  В президентсвото и други дупки , ДС- другарите се усмихваха.....

  Иначе си имахме и ДАНС, и финансови органи , и НАП , и НСБОП , и МВР , и пицарии, и бинго зали и хотели, и ГЕРБ, и...Много работи си имахме ...
  САМО ПРАВОСЪДИЕ си НЯМАХМЕ.....Какво пък толкова....))

 78. 78 Профил на 6evi6ibamei
  *****
  Неутрално

  Кога ще се създаде организация която направо да ги застрелва, вярвам че ще се съберат и спонсори (всички мъчещи се да правят законен бизнес както и 90% от населението), аз вярвам че ако и това правителство нищо не направи нормалните хора вече няма да издържат и ще решат проблема.

 79. 79 Профил на петърчо
  *****
  Неутрално

  Поздравления за коментара.
  Струва ми се обаче че нещата трябва да се назовават с истинските им имена - мафия корупция блато и т н

 80. 80 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Всъщност купуването на дипломи е в основата на гангренясването. Хората, честно изкарали дипломи, дори да не са отличници, не биха плюли толкова мазно върху името и авторитета си. Така че, според мен, спокойно може да се направи извод за начина по който членовете на ВСС и други висши магистрати са се сдобили с документи за юридическо образование.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 81. 81 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 531 Неутрално

  п.п. А най-паче г-н Гладния Прокурор

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 82. 82 Профил на Sin
  *****
  Неутрално

  "Развоят на случая "Красьо с ланците" е поредното, но едва ли последно доказателство за пълното деморализиране както на съдебната власт, така и на политическата класа, че даже и на академичната общност.".

 83. 83 Профил на The Judge
  *****
  Неутрално

  Попрегледах пак коментарите на „мудрословеснейшите юнаци” във форума и се зачудих как, аджеба, сме в тая ситуация, след като има толкова чутовни богатири след нас. Впрочем, не съм се чудил много, защото знам, че всички те отговарят на описанието на поета, който казва, че „по кръчмите пием, пеем и се зъбим на султана, а като изтрезнеем – немеем”. А призивите „а ла Пиночет” ме трогват до сълзи. Ами нали същия този, който дава такива призиви, като види полицай, който може и да е сто пъти по-тъп от него, но въоръжен, и ще се насере от страх. Аз поне не съм лицемерен и фалшив юнак и си признавам, че не мога да се преборя със червената и турско-сина плесен, ама нали има хора, дето се борят за плюсчета, за да надмогнат на комплекса си за малоценност. Айде давайте сега с минусите, възмутени революционери.

 84. 84 Профил на qwerty
  *****
  Неутрално

  До коментар [#83] от "The Judge":
  Защото избори се правят от всички - не от част от тук пишещите. И правищете избори са манипулирани от теб и подобните тарикати. Но после заставете в невинна поза: Кой ми сра в гащите

 85. 85 Профил на GANYO
  *****
  Неутрално
 86. 86 Профил на ПКХ
  *****
  Неутрално

  Нещата са чудесно казани в статията.
  Дано я прочетат ''висши'' и ''нисши'' магистрати.
  И дано НАРОДНИЯТ ГНЯВ ги застигне НАЙ-ПОСЛЕ...

 87. 87 Профил на Браточка
  *****
  Весело

  83, що те трогва до сълзи, брато?!

 88. 88 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Хубава статия. И навременна. Все някой трябва да припомня за безобразията -- стратегията на комуноидите е да изчакват всичко да се забрави...

 89. 89 Профил на ацетон
  *****
  Гневно

  Браво за статията! Трябва да започнем да ги взривяваме тези свине! Като пукнат неколцина, ще започнат да се замислят.

 90. 90 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1328 Разстроено

  Изключителна статия! Но все пак всичко зависи от реакцията на четящите. Докато чакаме все "някой" "някъде" да направи нещо, ще има да си четем подобни статии до Второ Пришествие. Ако остане кой да ги пише, разбира се.

  "The Internet is an insecure place."
 91. 91 Профил на хитростта е дребна монета
  *****
  Неутрално

  до коментар#83 Никак не ми се иска да си призная,но за съжаление си много прав.Българинът в повечето случаи предпочита в името на интереса си ,да смачка достойнството си.Все се опитва да хитрува,да щмекерува.С лекота дава подкупи и след това псува системата.Все да мине по тънката лайстна.Когато обаче се опитам да кажа това на мои познати, ме гледат като извънземно.Отказах се да говоря по тази тема.Явно не му е дошло времето.

 92. 92 Профил на dpop
  dpop
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не мога да разбера как така никой от прокуратура, ВСС или друга инситуция не зададе въпроса кои са близките родни на тоя престъпник - кои са баща ми и майка му, кой е чичо му и вуйчо му???

  Сигурен съм че ако това се провери ще излезе някоя червена персона с принадлежност към ДС !!!

 93. 93 Профил на Тодор Живков
  Тодор Живков
  Рейтинг: Весело

  Ех, ако още бях пръв партиен и държавен ръководител утре щеше да се появи на първа страница на Работническо дело " За недъзите на българската правораздавателна система".
  И би се разхвърчал такъв прах и перушина , че поне 20 години това поколение магистрати щяха да се стряскат на сън.
  Може и да ме мразите сега , но по мое време имаше ред и дисциплина.

  Тодор Живков
 94. 94 Профил на U2
  *****
  Гневно

  Във филма на Кустурица"Ъндър граунд" се пееше една песен"Калашников......Калашников........"

 95. 95 Профил на Kihano
  *****
  Неутрално

  Едно време комунистите се мъчеха да ни научат, че капитализма носи "мореално разложение". Някои другари разбираха предпазването от "мореално разложение" като контрол над дължината на полите, косите, над музиката която се слуша и над киното което се гледа. Както и да е. Въведохме капитализъм и си получихме така желаното "морално разложение" - корупция, престъпност, порнография, проституция, невежество, злоба, бездуховност и прочее. Защо пак има недоволни не мога да разбера?
  Ония дето ще ми говорят, че и едно време имало корупция ... абе момчета, то едно време и престъпност имаше, ама едно е баба от село да дойде в София с две дамаджани, друго е да си прехвърлят петцифрени суми по сметките, да бият университетски преподаватели и да се стрелят по улиците.
  Както и друг път съм казвал, почти всичко което комунистите ни учеха за капитализма се оказа вярно. Ама ние като "много умни" мислехме, че е пропаганда и слушахме "Свободна европа" и "Гласът на америка"... 20 години след "прехода" умът не само не ни е дошъл. Напротив, съвсем се изпари.

 96. 97 Профил на wornoxmaniak
  wornoxmaniak
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Темата е сензитивна и безспорно нараняваща самочувствието на всеки българин.Но историята е такава каквато е а начина на нейното представяне лежи на съвеста на историците.л.Една нация не може да просперира ако не е в състояние да вземе поука!

 97. 98 Профил на Красьо Черния
  *****
  Неутрално

  Аз не съм виновен, такава ни е държавичката.

 98. 99 Профил на Hi
  *****
  Неутрално

  Този форум показва колко много кръвожадни хора има в България.Предлагам да си спретнем една гражданска война или една хубава разумна диктатура, а след това оцелелите ще си живеят добре.

 99. 100 Профил на Д`Яго
  *****
  Неутрално

  Както казва известен спортен журналст "ИЗКОПАХМЕ ДУПКА В ДЪНОТО" и по зле може да става... В крайна сметка ние сме свободни от азиатската робия едва от около сто трийсет години - 5 до шест поколения, през чийто живот постоянно се измислят, прекопират, подражават различни етично морални и държавно обществени модели на различни околни нам и не толкова общества и държави. Османско - азиатско - селския манталитет трудно се изтрива, като че ли е заложен в гените ни .... И където видим светлина, примери за преспективно, проспериращо развитие, ние като общество ги охулваме и оплюваме, защото като че ли ни е добре да си седим на топло до печката в опушената колиба и да се чувствмаме като мазен тиган... Изцяло поддържам изложеното в статията, нещата са ясни. Но тези хора дали са ВСС, дали е другата магистратура, дали е държавната администрация, частния бизнес или безработните, та нали всички тези хора сме самите НИЕ - ако не лично, то някой наш близък, приятел, познат. За да завърша, че се поотпуснах, промяната е в НАС самите, вътре, и Дано да не са ни необходими 100 години за да изживеем вътрешния си катарзис, да разберем кое е добро, кое е зло, кое е морално и кое не е етично и с пожелания към всички читатели и нечитатели - да намерим сили всеки за себе си по бързо да изживее катарзиса си, за да възпитаме по друг начин децата си и те да са по щастливи от нас ....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK