"Обади се на депутат – спри тоталното подслушване!"

Предложенията за промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) са посегателство срещу личната  неприкосновеност. Събирането на трафични данни от интернет и мобилна телефония позволяват на МВР да съставя профил на всеки гражданин, който да бъде съхраняван в лично електронно досие. Ако бъдат приети, почти сигурно промените няма да повишат успеваемостта на МВР при разкриване на описаните тежки престъпления най-малкото защото извършителите на подобни деяния, както личи от действията им досега, разполагат и с технологията, и с познанията как да я ползват, за да възпрепятстват органите на властта по разкриването им.


Започваме обществена кампания с която призоваваме гражданите да се свържат със своите народни представители и да настояват пред тях да гласуват против внесените промени в ЗЕС, които драстично нарушават гражданските права, както и да отменят задължението на мобилните оператори и интернет доставчици да съхраняват подобни данни за срок от една година. Мерките нарушават тайната на кореспонденцията и лична неприкосновеност, неотделими от правото на личен живот и свобода.


Прилагането им към всички, независимо дали са извършили престъпление, или са обект на разследване, преобръща презумпцията за невинност и превръща всички потребители на електронни съобщителни услуги или публични мрежи в заподозрени. Настояваме за повече прозрачност в работата на Народното събрание, като към данните за всеки депутат в сайта на парламента да се публикуват e-mail, телефон, имена и контакти на сътрудници, приемно време и място.


Политическа партия ЗЕЛЕНИТЕ


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK