ГЕРБ е на път да придобие лице

ГЕРБ е на път да придобие лице

© Иван КутузовОсновният политически въпрос, който вълнува българските граждани от юли насам, е много прост. Различни ли са новите управляващи или са като предишните – това е въпросът. За някои отговорът е ясен, за други, включително за мен – не толкова, поне доскоро. Работата е там, че кризата затвори политическия дебат на едно чисто експертно ниво – обсъждат се качествата на отделни министри и ефектът от техните действия, а не последователни политики. ГЕРБ и особено неговият лидер съзнателно и


много успешно се държат така, все едно сме във война


– наследството било катастрофално, ситуацията - тежка, бюджетът - пробит, и т.н. Кризисното говорене не оставя място за дефинирането на дългосрочни стратегии, какво остава пък за някакъв ценностен избор. Бойко Борисов дори се обижда, ако някой се опита да поведе политически дебат – опонентите да млъкнели, за да си върши той работата.
Това "военновременно" положение позволява на ГЕРБ да крие политическото си лице. По този начин ръцете на правителството са развързани да прилага веднъж десни, веднъж леви политики – както намери за добре. Идва обаче моментът, в който ГЕРБ ще покаже къде стои на политическата карта. И не кризата и бюджетът, а един привидно маргинален въпрос като поправките в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) е на път най-сетне да разкрие лицето на ГЕРБ.


Ситуацията със ЗЕС е до болка позната. ГЕРБ се опитват да наложат такива поправки, които да разширят до почти пълна безконтролност правото на МВР да следи  електронните комуникации на гражданите (не съдържанието, а контактите, но това също е деликатна информация). По същество същите искания бяха обсъждани в първите месеци на тази година, като тогава те бяха предложени от тогавашния министър на МВР Михаил Миков.


В крайна сметка разширените правомощия на МВР не бяха приети най-вече благодарение на позицията на НДСВ и специално на Минчо Спасов, а президентът Първанов подписа закона с "особено мнение" тъкмо защото не бяха задоволени желанията на правителството. В дебатите тогава двете страни бяха много ясно очертани – от едната страна бяха БСП и Михаил Миков, от другата беше дясната опозиция, неправителствени организации, ангажирани със защитата на гражданските права, мобилни оператори, интернет доставчици и, общо-взето, онази част от обществото, която активно използва интернет. За или против следенето в интернет – така разбра дебата широката публика.


Сега с улесняването на достъпа на МВР до данни за електронната комуникация на гражданите са се заели депутати от ГЕРБ.


Без Миков, по миковски


Скандалните предложения като това за интерфейс, с който службите на МВР ще имат пряк достъп до базите данни на операторите и доставчиците, вече минаха в някои от комисиите на Народното събрание. Впоследствие ДСБ и политици от Синята коалиция се обявиха срещу поправките, граждански организации като Програма "Достъп до информация" продължават да изреждат правни аргументи срещу законопроекта, но от ГЕРБ изглеждат непреклонни. Ако все пак с гласовете на "Атака" прокарат поправките, това ще е недвусмисленото доказателство, че ГЕРБ се идентифицира като партия на консервативната, копнееща по "твърда ръка" част от обществото.


Естествено е институция като МВР да иска още и още правомощия, още и още власт, за да ни "пази от лошите". Естествено е също така обществото да се съмнява, че тази власт ще бъде употребена за общото благо. Всъщност у нас царува погрешното мнение, че "няма власт".


Власт има, и то много, гражданските свободи и права са кът. Има акумулирана огромна власт в държавните институции, само че тя се упражнява непрозрачно за гражданите, циркулира по затворени институционални, гилдийни, партийни, групови и мафиотски канали. Въпросът не е повече или по-малко власт да даваме на МВР, а


как тази власт да бъде направена ефективна и прозрачна


Същото между другото е и положението с широко дискутираните промени в Закона за научните степени и звания. Едва ли ще има голяма полза, ако просто прехвърлим една непрозрачна и безотговорна власт от ВАК към университетите и институтите. Онова, което е нужно, са механизми и критерии, които да намалят възможностите за користно използване на тази власт.


Предлаганите поправки в ЗЕС на пръв поглед запазват основното ограничение – изискването за съдебно разрешение, преди МВР да посегне към лична информация. Само че има някои уловки. Първо, МВР вече ще разполага с директен достъп (интерфейс) до базите данни на доставчиците, което прави много трудно (въпреки уверенията на МВР експертите) контролирането кога достъпът ще е разрешен от съдия и кога – не.


Второ, искане до съда ще може да се отправя за много повече предполагаеми престъпления, включително "компютърни", което вероятно ще доведе до хиперактивност в преследването на т.нар. пирати. Тези важни подробности показват едно – ГЕРБ реанимират една инициатива, тръгнала от близки до МВР среди в БСП, с която на практика се увеличава неконтролируемият информационен и властови ресурс, който "наши хора" в МВР биха могли да използват. С това си действие ГЕРБ прави важна стъпка в политическото си самоопределение. Самоопределение, за съжаление не по посока на либералните и гражданските ценности.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на IMRO
  *****
  Весело

  Днес в Челюсти дамата, която представляваше МВР, направо размаза онзи човечец, който все му се привижда подслушване и проследяване. Този човек НЯМА НИКАКВИ АРГУМЕНТИ.

  А тъмносини костовисти като Бойко Пенчев, за които мунчолиберализмът и слободията като обществена норма са светиня въобще не ме интересуват - кръгла 0 за статията.

 2. 2 Профил на B.A.
  *****
  Неутрално

  Та тези от ГЕРБ и АТАКА, трудно могат да скрият ченгесарските си навици и мислене. Дано да се вслушат в исканията на Сините.

 3. 3 Профил на IMRO
  *****
  Весело

  И страшно много лъжеш, Бойко:

  1) Става въпрос не за "подслушване и проследяване", а за достъп до трафични данни

  2) Миковият законопроект изобщо не предвиждаше съдебно разрешение за достъпа

  3) Служителите, които ще имат достъп до трафични данни ще подлежат на ежедневен контрол, вкл. и от ПАРЛАМЕНТАРНА КОМИСИЯ

  4) За твоя информация, служителите на мобилните оператори в момента ИМАТ ПЪЛЕН ДОСТЪП ДО ТРАФИЧНИТЕ ДАННИ НА ВСЕКИ ЕДИН ЧОВЕК - ако искат могат да продадат, ако искат могат да ги подарят, ако искат могат да ги публикуват. Неграмотник!

 4. 4 Профил на purgativ.play
  *****
  Гневно

  С такова правителство - такъв закон. Ченге до ченге мила моя майнольо, банадит до бандита. 60 000 въоръжени полицай 100 000 въоръжени охранители. Кой от кого пази? Голяма част от въоръжените охранители /бивши ченгета/ ползват старите си военни униформи и личното си оръжие. Всеки тъпанар който успее да дръпне някой и друг милион от ДДС се сдобива със собствена частна въоръжена шайка, бронирана кола и синя лампа и може да безчинства на воля. Частните охранителни фирми са се превърнали в ударни отряди за събиране на пари и разчистване на сметки пък на мен чинго ще ми брои колко пъти съм влизал в биг дудук токча ком. ай сиктир бе. кое ви пречеше да вземете разрешение за разпечатките на Богровеца от 2004 г до днес или на Баретата?

 5. 5 Профил на Сокола
  *****
  Неутрално

  Поръчкова статия. Ай сектир бре Дневник.

 6. 6 Профил на Емо
  *****
  Неутрално

  Спомнете си историята със сайта "опасните". ДАНС използва своята власт за да разкрие автора му (по IP адреса), след което той беше пребит. В полицията има корупция, не е проблем за престъпността да се добере до контактите на произволно избран човек, трябва просто да плати на някои полицай. И съответно да пребива и убива неудобни лица. В момента такава концентрация на информация не съществува. Има три мобилни опреатора и поне 100 доставчици на интернет, така че за да издириш контактите на конкретен човек ще трябва да подкупиш 103 ма други.

 7. 7 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Ако ББ и Ко се опитат да ни приложат БИГ БРАДЪР има опасност да им се приложи БИГ ХАКЕР- лекарство. Или БИГ ЕВРОПЕЙСКИ ШАМАР ( включително финансов)... А ако за ИМРОвците няма друга работа ... сори..., но парите на БГ данъкоплатеца няма да се хачат на вятъра ( нали Дянков?!?) щото докато не видим ползата от толкова много полицаи - ефективно осъдени мутри, наркопласьори, Ахмед Доган, Мони ментата и Р.Овч..... Топлото, Черепа, ТИМ и др. ... ресто... не струва... предложението де!!

 8. 8 Профил на Шоп от Пирдоп
  *****
  Весело

  Споко, гражданята, това, което виждате на рисунката не е коктейл "Молотов", а си е най-обикновена димка. Имитация, демек. Абе, "Кока-кола" го речи- фъс-с-с...

 9. 9 Профил на Браво на автора
  *****
  Неутрално

  Както винаги Бойко Пенчев напипва злободневната тема, при това разбираемо и аргументирано.
  За жалост малцина разбират разбират що за стока е батман, а още по-малко се осмеляват да го кажат на глас .
  Още веднъж браво на Бойко Пенчев!

 10. 10 Профил на Чао
  *****
  Неутрално

  Абе Бойче, абе Пенчев, с теб запушват най ухаещите дупки. Помисли си и не се изказвай неподготвен, че Ванче Костов от стената...

 11. 11 Профил на Mики Маус
  *****
  Неутрално

  ГЕРБ да не ни пробутват милиционерщини. Влечугите по магистралите едва ли си разменят снимки във фейсбук или си пращат ММСи с кадри от обири.

 12. 12 Профил на Чудна перспектива
  *****
  Неутрално

  Който контролира информацията, в най-широк смисъл на понятието информация, ще контролира всичко. Абсолютно всичко, без изключения. Бъдещето ще го потвърди. Бандюгите, дали с бели якички, дали с бръснати главички, дали селски тарикати лапащи евросредства на декар, са само претекст. Който успее да влезе сега в този бизнес /да, бизнес, не е грешка/, ще има много силни позиции, дори когато номинално не е във властта. Колко му е: 45 години ченгета, 20 години - ченгета. Какво следва? Ами, ченгета - forever.

 13. 13 Профил на Чико
  *****
  Неутрално

  Когато престъпнотта е взела огромни размери,обществото е готово да се откаже от някои свободи в имета на сигурността.Проблемът е в доверието в институцийте,доверието,че няма да злоупотребят с правата на хората.За съжаление нашият случай не е такъв.Нямам никакво доверие на МВР,КАТ,ДАНС и пр.Последните скандали в ДАНС,подкупността на ченгетата,колкото искаш факти за това,и липсата на доказателство,че е настъпила значителна промяна са основания да не се разширяват правомощията на службите.Реформата трябва да стане най-напред в тази посока.

 14. 14 Профил на до имро
  *****
  Неутрално

  Ти ли си отговорника по клавиатура мръсна гнидо.Ние знаем,че постоянно ни подслушвате.Досега го правихте незаконно и не можехте да използвате официално тази информация.Сега искате да ви развържат ръцето тотално-пълно подслушване на всички и всякога.Ще тръгнат лавина дела в Страсбург,държавата ще бъде осъдена и ще плащаме кой-пак ние.А МВР ще се оправдава,че не може да работи.Как може цял свят да иска разрешение от съд,а в България не.Аман от милиционерщина.

 15. 15 Профил на до ИМРО
  *****
  Неутрално

  Първо, драги ми господине, с непознати се говори на "ВИЕ", но Вие от школата в Симеоново освен да слухтите кой какво е казал и направил на друго не сте научени!
  Второ, драги ми господине, не сте дорасли не само по ценз, но и по възпитание най-вече, за да наричате ЛИЧНОСТ като г-н Пенчев "неграмотник".
  Трето, драги ми господине, изглежда, че сте на хранилка при бат Бойко, на когото някои казват "прани гащи", други "борсука", а някои откровено си го наричат "мутрата от Банкя"!
  ЕРГО, драги ми господине, защо не се занимаване със сивия си бизнес и не оставите нормалните хора да устояват правата си в една държава, в която нормалните имат все по-малко права!!!

 16. 16 Профил на така е
  *****
  Неутрално

  Казано е отдавна-който жервта свобода заради сигурност,накрая губи и двете.

 17. 17 Профил на Кман
  *****
  Неутрално

  Най-после се завърна Бойко Пенчев, добре дошъл! Напоследък колумнистите на Дневник никакви ги няма, което е жалко.

 18. 18 Профил на Шопщайн
  *****
  Весело

  Да не искате да кажете, че законът ще бъде приет с гласовете на ГЕРБ и БСП? Би било забавно за определянето на физиономиите.

 19. 19 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  ГЕРБ, Атака, РЗС и БСП не се отличават особенно в щенията си за отнемане на свободите на гражданите, за ограничаване и унищожаване на гражданското общество. А защо ли?! Просто е и #12 го е казал точно и ясно, цитирам: "45 години ченгета, 20 години - ченгета. Какво следва? Ами, ченгета - forever."!
  Този цитат изчерпва всичко, той е Алфата и Омегата на цялото ни общество, на всичките му интереси и терзания. Това е и причината за тази нескончаема чалга в обществото, за бленуваната Силна ръка и един Вожд и Ръководител, на една Партия и на една всесилна Милиция.
  Аз помня това време и това, което се появява на хоризонта не ми харсева, ама никак!

  PHILIP
 20. 20 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 466 Любопитно

  http://yphalachev.blogspot.com/
  ДЕМОКРАЦИЯ ПО БЪЛГАРСКИ
  Преходът е изминатия път към демокрацията, но все още не е демокрация, заяви на 7-та отчетно-изборна конференция на ДПС лидерът на партията Ахмед Доган.
  Според Доган по време на целия преход България никога не е имала десен проект с мотивиращата сила на политическа кауза и същото се отнася и за левицата, която не е успяла да продуцира социалистически проект за развитие на страната.
  Коректната формулировка е, че ДПС е малцинство, което контролира друго малцинство, което от своя страна контролира мълчаливото мнозинство.
  От едната страна на уравнението на българската демокрация стои организиран, сплотен заинтересован кръг политически фигури, административни служители, компании, обществени струкутри, които нямат нужда от социално балансирани решения, от мнението на мнозинството избиратели.
  В управляемата демокрация ключова роля играе паралеленият план. Има правителство и парламент, но има съветници,има силна личност, има и мнение на американския посланник- неформален център на власт.

 21. 21 Профил на Насо
  *****
  Гневно

  Винаги с Германия никога против Русия!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Няма да плюете бат Бойко че дяволите ще ви вземат.Намери се един човек който иска да промени статуквото и вмесо подкрепа плюене.Млъкнете!!!!!!!!!!!!!!!

 22. 22 Профил на damn
  *****
  Неутрално

  Чрез този закон МВР нито иска, нито може да проследи престъпниците които не искат да бъдат проследени. Понеже за интернет е малко по дълго но не и по сложно ще дам пример за обикновен GSM. Плащащ 200 лв. на един РОМ да ти купи и си регистрира на негово име една SIM карта и си готов. А те престъпниците са наясно как да им избягат на МВР. Казаха го по телевизията: говориш само от публични места, пътувайки по примерно Цариградско шосе където не можеш да бъдеш засечен кой си и що си.

 23. 23 Профил на purgativ.play
  *****
  Неутрално

  До коментар [#21] от "Насо"

  И ние сме гласували за промяна на статуквото, ама нещо не я виждаме. Но със сигурност не сме гласували за Прокопи, за Румяна, за ТИМ, Мирчо Циганина и рахата на Цецо Формалния така, че няма да млъкнем. и не ни говори за единственият и незаменимият, Бойко, че този филм вече сме го гледали. Аз лично съм чакал за 3 брой на вестник Демокрация 4 часа за да си го купя. Виждал съм и чувал всякакви месии за 20 години. Или да се справят или да си ходят.

 24. 24 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Това, че сме като на война,
  е едната страна.
  А другата -
  вече падна заблудата...

  Нищо добро не ни чака.
  Няма излизане от батака!

  www.berbenkov.hit.bg
 25. 25 Профил на фик
  *****
  Неутрално

  Отличен анализ, г-н Пенчев!

  Поздравявам Ви за чудесната аналогия между поправките в Закона за електронните съобщения и промените в Закона за научните степени и звания.

  И в двата случая: повече "непрозрачна и безотговорна власт".

 26. 26 Профил на мнение
  *****
  Неутрално

  На престъпниците(прокурори,съдии,милиционери и другарчетата им с ланците),не бива да се дават още правомощия.Съвсем ще яхнат народа.

 27. 27 Профил на Стая 101
  *****
  Разстроено

  Честно казано и преди този закон ако 4овек се вгледаше внимателно разбираше, 4е и преди и сега управляват милиционери. Вярно е, 4е тея са друго, някак по-западно крило. Оба4е друго, друго ама пак милиционерско. За малцината от нас, които не са успели напълно да изкукат от без4инствата в родината ни е ясно, 4е въпреки някои подобрения в определен брой сфери, това управление няма да донесе нищо добро откъм 4овешки права, достойнство, свобода, солидарност и интелигентност и в тея най-важни области България ще продължи да деградира.

 28. 28 Профил на RI
  *****
  Неутрално

  Хубава статия - НЕ НА ПОЛИЦЯЙЩИНАТА!
  Свободен Интернет!!

 29. 29 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 804 Любопитно

  Винаги съм се възхищавал на позициите на г-н Пенчев. Този път обаче нещо не ми е ясно.
  Питам съфорумниците за мнение по 2 хипотези:
  а) аз съм обикновен човечец с обикновени контакти - по телефон и Нет. Интересува ли ме, че някой някъде следи с кого контактувам (дори и да следи съдържанието на разговора) ? Специално мен - не.
  б) аз съм бизнесмен с много важни контакти. Естествено ме интересува донякъде кой ми следи контактите. Но - днес те, заедно със съдържанието им, се записват от три частни оператора и от неизвестно колко частни доставчика на Нет. И няма никакъв контрол дали и кому те могат да продадат (примерно) тази информация.
  Питам се - ако до тази информация (и то само до трафика) има достъп И една държавна институция, и то контролирана от друга такава, какво толкова трагично може да се случи?
  Да кажем полицаите продават информация за контактите на една фирма на конкурентите и. Дори и да стане - и то безнаказано - толкова ли е страшно. И дали сериозните фирми още понастоящем не са взели мерки да си обезопасят - и контактите, и съдържанието им? А ако и това е така - остават контактите на човечеца от т. а.
  Помогнете с аргументи, моля.
  "дамн" (#22) хубаво описва начини за избягване на засичане. Е - ако това е толкова просто - защо ни е страх, че полицията ще научи, че след работа се уговарям да се отбия в кварталната кръчма, а не да платя тока и да купя хляб - да кажем?
  Изобщо - освен емоции (в случая насочени с/у Б.Б.) не виждам сериозни аргументи. Да - и аз чаках за в. "Демокрация" от тъмни зори (и още му се радвам). Но атентатите в Лондон ме отрезвиха. И хилядите камери там, с които изловиха атентаторите показаха, че демокрацията има и граници, и цена.
  Объркан съм - помагайте.

  Поздрави
 30. 30 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1605 Гневно

  По-хубаво едва ли може да се обрисува комата в която е изпаднало т.нар. "гражданско" об6тество и тоталната безотговорност на мутро-ченгесарите в БГ:
  "Власт има, и то много, гражданските свободи и права са кът. Има акумулирана огромна власт в държавните институции, само че тя се упражнява непрозрачно за гражданите, циркулира по затворени институционални, гилдийни, партийни, групови и мафиотски канали."
  Именно тази безумна ситуация, характерна за едни други 6ирини и континенти, е причината много от хората живее6ти е "нормални" държави да стоят далеч от смрадта в БГ

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 31. 31 Профил на Boris
  *****
  Неутрално

  До коментар [#29] от "Starec":

  Въпросите ти са толкова наивни, че чак не вярвам да са искрени, но все пак:

  1. Откога имаме доверие на държавните институции?

  2. А как да искажем мнение против държавата (основна свобода в едно истинско гражданско общество) ако ни е страх?

 32. 32 Профил на свако Вуне
  *****
  Разстроено

  До коментар [#24] от "berbenkov":

  Ааааа.............. и тук ли се изтропа

 33. 33 Профил на Sin
  *****
  Неутрално

  За "Starec":
  Погледнете и от една такава страна на въпроса: Данните Ви се записват и после се дават някъде. В нормалните страни това се нарича надничане в личната сфера. Аз, примерно, много мразя някой да наднича над рамото ми, за да види къде съм в Интернет или какво точно играя, пиша, чета и пр. Или да слуша какво говоря по ( личния ) телефона. В България, тези данни естествено веднага ще отидат в мафията. Нейните хора, от друга страна, няма да бъдат наблюдавани, защото "нашите хора" ще се погрижат. Така мафията ще стане още по-силна, а гражданите - оше по-несигурни. Не е ли ясно ?
  Изобщо всяко, несанкционирано от Съда, надничане в личната сфера на който и да било ( неосъден ) би следвало да е недопустимо. Даже не би следвало да се обсъжда. Защото сме в 21-ви век и ( уж ) в Европа. Съвсем друг въпрос е, ако някой доброволно иска и/или предоставя такива ( лични ) данни ( което, между другото, може да се осъществи по-много начини ). Естествено, срещу последното нямам нищо против.

 34. 34 Профил на Sin
  *****
  Неутрално

  И още нещо: Такива данни, освен друго, струват и пари. И мафията също го знае. Големите търговци измислят какви ли не трикове и програми, за да разберат как, къде, по кое време на денонощието скитате из Интернет. Даже съм чувал, че тези данни с "интернет навици" се препродават между фирмите. Така че, не виждам защо трябва да им помагате - и на търговците( защото ще елиминирате конкуренцията им ), и на мафиотите.

 35. 35 Профил на Nota Bene
  *****
  Неутрално

  Истината е, че сега с прокурорско разрешение МВР може да получи достъп до абсолютно всичко. Напъните са това да може да става БЕЗ такова разрешение.

  И познайте кой има полза от това - естествено мафията в МВР. Тогава ще могат търгуват с бизнес информация, която няма нищо общо с престъпления - например ако има търг за магистрала ще бъде "черепа" да погледне чрез своите хора в МВР за това какво обсъждат тези от конкуренцията и ще може да печели всички търгове.

  Целта явно е всички да игрят с открити карти пред Мафията. Ако този закон мине, равенството Държава = Мафия окончателно ще се затвърди.

 36. 36 Профил на Водолаз
  *****
  Неутрално

  Статията дава много точна оценка на положението. Тя е и предупреждение, за да бъдем нащрек към тия, които избрахме. Нека не забравят, че ако начело на държавата застанаха полицаи, това не е, защото народът иска полицейска държава. Искаме граждански свободи и защита от престъпниците. Ще ги осигурите ли, или ние да започнем да си ги осигуряваме?

 37. 37 Профил на BIG AL ::)))))
  *****
  Весело

  До коментар [#29] от "Starec":

  Основен , грешен довод, от които изхождате: АЗ няма от какво да се крия..) И аз.:))) .Но тук става дума за принцип..СЛЕД като , очевидно полиция, съд и прокуратура, а и 'служители" на МВР- са негодни, 'пробити", корумпирани, изтичаща информация и т.н., ЗАЩИТАТА , че ще се прави САМО с разрешение на Съдия , звучи несериозно..))
  Първо-"органите " трябва да са ни убедили ,че са съвременни и цивилизовани, а не остатъци на ДС например, и тогава ще знам , че САМО със съдебно разрешение, ще ме подслушват и т.н..ТОВА е проблема..И след като в Германия, Англия , Франция , ченгетата си вършат работата и БЕЗ ЗАКОНОВО разрешено подслушване / само по изключение-от съдия !!/ , защо нашите , очевидно негодни ченгета , искат ПОВЕЧЕ права?? Ами , да си сменят работата..Не стават,,Негодни са...Да дойдат следващите ..Новите..)))))))
  А старите ченгета , знаят КАК да използуват и най-обикновена, невинна информация..Това са учили още при комунизЪма..Това са и 'преподавали" на по-младите..Изобщо, комуно щения, от отминали времена..)))))

 38. 38 Профил на Мико
  *****
  Неутрално
 39. 39 Профил на младеж
  *****
  Неутрално

  Господин "Старец":
  В момента си обменям някакво инфо с познати или не,пиша срещу властта,контактувам с хора,фирми и т.н.
  Не желая чрез моите контакти да ми бъде направен съответният профил и на службите да им е ясно:
  -с кого съм контактувал и във впоследствие да съм обект на разследване
  -не желая гражранските ми права да се нарушават за това, че има корумпирани полицаи,следователи,прокурори и съдии
  Именно за тези си малки права съм бил петимен през целият си живот и не желая в името на илюзорната ми сигурност да се лишавам от тях.
  МВР имаше тази инфо години наред и не успяха да се справят с мутри,корумпирани полицаи,държавни служители и т.н.
  Сега искат да ни контролират тотално.
  Нека всички свободомислещи хора да им кажем:
  "Но пасаран"!
  Че желаем да живеем в правова,а не в полицейска държава.
  Че животът ни си е лично наш и никой няма право да го контролира,и най-малкото да ни манипулира как да си го изживеем.
  Че не жаелаем годините на тоталитаризъм да се завърнат.
  Че не желаем да живеем в страх,че структури на властта по всяко време няма да почукат на вратите ни и да ни поискат сметка с кого и защо сме контактували - а след това да ни отведат за "обяснения".
  ПОМНЕТЕ " БЕЛЕНЕ"!
  Или търсете инфо защо и как се е случвало.
  Как неудобни на властта са били давани за храна на прасетата!
  ХОРА БДЕТЕ и не позволявайте да Ви се отнемат граждански права и свободи!
  Бъдете свободни и го отстоявайте с всички сили и средства!
  ТРУДНО Е ДА СИ СВОБОДЕН - НО СИ ЗАСЛУЖАВА!
  Другото е робия.
  ИСКАМЕ ЛИ Я?

 40. 40 Профил на из блога на Радан Кънев
  *****
  Неутрално

  adankanev.blogspot.com/2009/12/blog-post_14.html


  4 декември 2009, понеделник
  "Свобода или сигурност" е фалшива дилема

  „Този, който жертва основни свободи, за да постигне малко временна сигурност, не заслужава нито свобода, нито сигурност.“


  Тази често цитирана сентенция се приписва на един от отците-основатели на Американската република – Бенджамин Франклин. С всички условности, тя е валидна и днес, а правотата й е многократно потвърждавана.

  Поводът да припомня тази мисъл е предстоящото гласуване на измененията в Закона за електронните съобщения, които дават право на МВР на постоянно и практически безконтролно да следят телефонните разговори и трафика в интернет на всеки български гражданин, чрез директен достъп до данните на мобилните оператори и интернет доставчиците (т.нар. „интерфейс“). Но съвсем не искам да кажа, че дилемата „Свобода или сигурност“ стои днес пред обществото ни. Не стои най-малкото, защото ограничаване на свободите се предвижда, но насреща не се предлага никаква сигурност ...

  За съжаление, разследващите органи в България не са доказали, че умеят да използват събираните чрез наблюдение и подслушване данни като доказателства, въз основа на които престъпници да влизат в затвора. Съвсем не – отчетите показват, че в България се подслушват повече разговори отколкото във Франция, но едва две на сто от събраната информация изобщо стига до съдебно производство. Голяма част от добитата чрез специални разузнавателни средства информация поема в съвсем други посоки:

  * Първа и най-невинна – като селски клюки към страниците на жълтата преса.
  * Втора и далеч по тревожна – към чекмеджетата на отговорни граждани за отговорна употреба в бъдеще, „ако се наложи“.
  * И трета, не просто опасна, а разрушителна за обществото ни – към папките на съмнителни „бизнесмени“ и политици, които я използват незабавно за изнудване и манипулиране на политици, предприемачи, журналисти.


  Докато в службите и МВР не бъде проведена цялостна реформа и каналите за изтичане на информация не бъдат пресечени, въпрос на сигурност на отделния гражданин е да бъде защитен срещу неправомерна намеса в личния му живот...

  Предложеният проект за изменение на ЗЕС повдига още един, пряко свързан с доверието към службите въпрос – как ще се контролира използването на директния достъп чрез интерфейс. И до днес МВР и службите извършваха подслушване и наблюдение в нарушение на нормите за използване на специални разузнавателни средства. Как да повярваме, че няма да се възползват от нов и много мощен инструмент? В комисиите към Народното събрание, представителите на Синята коалиция подкрепиха промените в ЗЕС „по принцип“, но възразиха срещу основните смущаващи моменти – директния достъп, практически неограничения кръг деяния, за които се допуска следенето и липсата на смислен обществен контрол. За да отговори на очакванията на избирателите си и да се съобрази с позициите в програмата си, групата на Синята коалиция трябва да превърне тези възражения в условия за парламентарна подкрепа. Защото именно ДСБ и СДС представляват гражданите, които знаят, че дилемата между свобода и сигурност е фалшива. Сигурност без свобода няма.

  А опитът за налагане на безконтролно подслушване ни поставя пред друга дилема, доста по-прозаична и лесна за разрешаване. Тази между селски клюки и граждански права.

 41. 41 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Да бе, поръчкова статия, как не...!

  Никой не може и не бива да очаква безрезервно да се кланим на ГЕРБ, макар да са на гребена на вълната и им желая развитие и изпълнение на обещаното!
  Нека се чуват и други гласове, не е за лошо - напротив, има профилактично и отрезвяващо действие при евентуално препиване с власт..
  Вече никакво 100% процентово доверие никому!

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 42. 42 Профил на efb
  *****
  Неутрално

  http://efb.bg - вижте повече тук за проблема

 43. 43 Профил на Benjamin Franklin
  *****
  Неутрално
 44. 44 Профил на Benjamin Franklin
  *****
  Неутрално

  "Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety."

 45. 45 Профил на Darmon
  *****
  Неутрално

  Интернета НИКОГА не е спрян да се следи! Напротив в него дишат всички НИСКО ПЛАТЕНИ ДЕДЕКТИВИ. Достойнството на полицията е да защищава народа а не ОНЯ ХИТЪР комунизъм, който те все още НЕ ВЯРВАТ, че е ПАДНАЛ или ЩЕ ПАДНЕ.

 46. 46 Профил на До # 3
  *****
  Неутрално

  Операторите имат достъп до трафични данни, но не са част от репресивен апарат. МВР по дефиниция притежава репресивен апарат, който на теория трябва да прилага за борба срещу престъпността. Като гледам обаче действителността аз му нямам доверие. Мечта за всеки на власт е да може моментално и автоматизирано да идентифицира точно всеки глас на несъгласни с управлението му и след това да го атакува. Този закон ще даде такава възможност, а щом я има - тя ще бъде използвана.

 47. 47 Профил на Пепел
  *****
  Неутрално

  До коментар [#43] от "Benjamin Franklin":

  Franklin, и Motion and Action имат един общ смисъл, ДЕНАМИКА, когато се касае за ДВИЖЕНИЕ.

 48. 48 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1746 Любопитно

  За пореден път адмирации за г-н Бойко Пенчев. Точен и коректен анализ в статията.
  Само с едно не съм съгласен с автора - заглавието.
  Според мен ГЕРБ СЕ СДОБИ С ЛИЦЕ. Оства да се покажат и другите части на тялото. Чак до ботушите.

 49. 49 Профил на BIG AL ::)))))
  *****
  Весело

  А , въпросът за лицето , Пенчев, е още спорен..) Засега има маски , различни, сменят се и истинското лице още не сме видели...) Поне според мен ...)))) Може да е нормално, може и на франкенщаин да е ..Мисля, че още е рано..Но в един момент , маските ще свършат или ще се 'изтъркат" и тогава...Между другото , някои цял живот са "различни" лица..Така и не намират или не показват своето..) И това го има..))

 50. 50 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Основният политически въпрос за простолюдието е ясен, ама за интелигенцията е не ясен винаги. Винаги интелигенцията не се връзва с простолюдието.

 51. 51 Профил на rara avis
  rara avis
  Рейтинг: 531 Гневно

  А аз се питам защо чак след 5 месеца нова власт Бойко Пенчев започва да се усъмнява, че и тия са като ония? Не е ли ролята и функцията на интелектуалците и журналистите именно превантивна? Не трябва ли интелектуалците и журналистите да алармират обществото предварително що за птици се готвят да вземат властта, а не след дъжд качулка да се сапикасваш и съответно обществото да сапикасваш? Толкова ли не знаеше, не виждаше и не усещаше Бойко Пенчев, че Б.Б. е кукла на конци и не е никаква гражданска изява и инициатива, а е продукт на комунисто-десарските български задкулисия? Как е възможно такъв примитив като Б.Б., при това с откровено криминално минало, а и откровено милиционерско минало, да бъде провиждан до скоро от интелектуалци и журналисти като алтернатива, че даже и дясна, на статуквото? Не виждаше ли Бойко Пенчев от какви боклуци беше и е заобиколен мутрата Б.Б. - сол ташака Цецко (един изключително необразован и нерафиниран вифаджия), Цецка от Плевен, бияча на жена си и дъщеря си Лъчезар Иванов, Емил Димитров, известен контрабандист на цигари и прочее отрепки? Как аз, без да съм кой знае какъв интелект и без да съм никой, просто само наблюдавайки политическия терен, бях убеден каква нова и поредна подмяна ни спретват, а Бойко Пенчев не? Няма никакъв смисъл от интелектуалците и журналистите, ако тяхната роля и функция ще се заключава да констатират и описват факти. Истинският интелектуалец и истинският журналист бият камбаната навреме!

  Който щади лошите, вреди на добрите
 52. 52 Профил на Lambi
  *****
  Весело

  Стига с тази плоча, ало мДневник. И сега във всеки момент всеки служител в мобилните оператори може да види с кого кога къде през коя клетка сте говорили, а също така знае и всички пароли и кодове за достъп и прехвърляне. Достатъчно е дая ви знаят кода за активиране на картата. не случайно за това уволняваха навремето дисциплинарно толкова служители от там. Тука целта е да се следи точно това - кой на кого подава информация и за кого, а не че Ламби ще си Гука със Сийка от махалата сед обяд от 1400 до 1530 часа.

 53. 53 Профил на СИТУАЦИЯ
  *****
  Неутрално

  НЕЗАВИСИМО КОЙ управлява България ние отдавна нямаме критична маса от интелигентни и образовани хора в държавните структури. Това е вселдствие на упоритите действия на мафията от ДС да няма държава и държавност докато те крадяха безконтролно през последните 20 години.... сега колкото и да се развява байряка на патриотизма при малцината Батмани като Бойко и Цветанов нещата отдавна са извън контрол - просто България е закрита - да не храним илюзии добре че ЕУ ни вземаха и ни сърбат попарата....

 54. 54 Профил на van_helsing
  van_helsing
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Изборната мъгла се вдигна и Г Е Р Б откри истинското си лице:
  това беше една изкривена и урудлива физономия до бокла позната на българите -

  Б К П !!!

 55. 55 Профил на van_helsing
  van_helsing
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Какво се е променило след 10-ти ноември? Децата на комунистическата номенклатура управляват България!

  Не бъдете наивници! Ето част от истината:

  Кръстник на правителството на ГЕРБ е самият олигарх Вальо Златев - генерал-губернаторът на Задунайская губерния!
  Златев е неофициалният кадровик на Министерския съвет, това е истина, която вече се знае и от децата в яслите!

  С машинации и обработване на обществените настроения съветските агенти и подлоги на Москва избутаха на върха верния си послушник ББ.

  http://www.desant.net/show-news/18913/

  Фамилия Златеви победи и Бойко Борисов

  Най-ярко обаче се очертава да е премиерстването на Златев с мандата на Бойко Борисов. След като толкова години е бил на хранилка на ЛУКойл, е дошъл най-сетне и неговия ред да поиграе малко ролята на кукла на конци. Още преди изборите на фирмата на Диана Дамянова “Ди енд Ди” бе поверено медийното обслужване на икономическия екип на Борисов. Отделно хората на Дамянова обгрижваха и Вежди Рашидов в Кърджали. Към днешна дата Дамянова кадрува и при назначенията на пресаташета във всички министерства и държавни учреждения. Борисов сигурно си вярва, че Златев му е голям приятел. Журналисти обаче разказват следната интересна случка. На публично място и пред много свидетели Диана Дамянова похвалила веднъж един репортер, задето поокарикатурил Борисов. “Бях ти писала 100 черни точки при мен, ама заради този материал за Бойко ти ги намалям на 60”, е точният цитат от думите на Диана. През 2007, все още като кмет, Борисов дори наруши собствените си заповеди и изнесе печатът на Община София от сградата, за да ожени лично позатлъстелия Златев и 20 години по-младата от него манекенка Люба. А сега още не е минал и месец от изборите, но всяка седмица Бойко е на инструктаж при Златеви. Спявката става в техния хотел “Хелиос бей” в Обзор. За целта Борисов постоянно си намира поводи да ходи ту до Бургас, ту до Варна, само и само вечерта да е курдисан в хотела на Златеви. Резултатът е налице – едно от първите ръководни решения на официалния премиер, продиктувано му от премиера в сянка, бе да започнат сплашващи проверки на всички вносители на горива, за да може баш нефтеният бос Златев да командва търговията с бензин по свое усмотрение. Как официалният министър-председател на една независима страна, без да е в отпуск, оформя нощувките си в частния хотел на своите благодетели и защо проверява не друг, а точно преките му конкуренти би трябвало да е тема номер едно за всички медии. Но опитомени от моркова и тоягата на Диана Дамянова, средствата за масова информация в България страхливо мълчат.

 56. 56 Профил на ХА ХА
  *****
  Неутрално

  ЛИЦЕТО НА ГЕРБ Е МУТРА !

 57. 57 Профил на Шумкарин
  *****
  Неутрално

  "За някои отговорът е ясен, за други, включително за мен – не толкова, поне доскоро."

  Бойко Пенчев, ти много добре знаеше кой е Бойко Борисов. Всъщност имена като Бойко, Румен, Пламен получават почти винаги деца на комунисти. Съгласен съм напълно с Вълк-единак (пост. 51). За баба Гица да не разбере що за птица е Батман има оправдание, за доносника-далавераджия Тошо Тошев това е логично, но ти минаваше за друга категория журналист. Или и Галя Прокопиева вече се чуди как да прикрива милиционерщината на ГЕРБ-ерите, и отняма откъде започва съсвсем леко да се дистанцира от идиотщините ми.

 58. 58 Профил на Пират
  *****
  Гневно

  Долу ръцете от интернета! Скайп и без това не можете да подслушвате, стигат ви телефоните.

 59. 59 Профил на Антифашист
  *****
  Неутрално

  Случайно ли е съвпадението на бума на обирите и екшъните с искането за тотално следене на интернет-контактите и подслушването на телефонните разговори?
  Едва ли.
  Хора, внимавайте, милиционерите са способни на всичко!
  как го беше казал оня чех?
  Хора, бдете!

 60. 60 Профил на Free Person
  *****
  Неутрално

  Както някой беше казал ,властта развращава,а цялата власт изцяло развращава!Не бива да се допуска БИГ БРАДЪР да влиза,слуша,гледа и се бурка в нашия личен живот.А има начини и те се знаят от знаещите кого точно да бъде следен.Иначе замирисва на "1983",ако някой от законотворците я е чел!
  Аз лично мисля,че е по-добре МВР да следи колегите си,понеже такова срастване между МВР,ГДБОП,БОП,ДАНС и т.н. с ъндърграунда и такова взаимно изтичане на информация и двустранно сътрудничество,каквото беше и за съжаление продължава да бъде,просто е потресаващо.Мисля,че Бойко Пенчев би могъл да бъде и по-остър,а Бойко Борисов да мисли,преди да действа!

 61. 61 Профил на Free Person
  *****
  Неутрално

  Както някой беше казал ,властта развращава,а цялата власт изцяло развращава!Не бива да се допуска БИГ БРАДЪР да влиза,слуша,гледа и се бурка в нашия личен живот.А има начини и те се знаят от знаещите кого точно да бъде следен.Иначе замирисва на "1983",ако някой от законотворците я е чел!
  Аз лично мисля,че е по-добре МВР да следи колегите си,понеже такова срастване между МВР,ГДБОП,БОП,ДАНС и т.н. с ъндърграунда и такова взаимно изтичане на информация и двустранно сътрудничество,каквото беше и за съжаление продължава да бъде,просто е потресаващо.Мисля,че Бойко Пенчев би могъл да бъде и по-остър,а Бойко Борисов да мисли,преди да действа!

 62. 62 Профил на DA
  *****
  Неутрално

  Да - същитете като преди 20 години :*

 63. 63 Профил на Ясен красавеца
  *****
  Неутрално

  Най-добре българският народ живееше при ОДС 1997-2001 и НДСВ 2001-2005. След 2005 БСП и ДПС ни съсипаха, а НДСВ ни предадоха и опраха пешкира на ДПС и БСП. Сега ГЕРБ и Атака ще ни досъсипят. Това е истината, другото са празни приказки.

 64. 64 Профил на istina
  *****
  Неутрално

  като в Щтатите и в Швейцария хората трябва да имат орьжие и да имат право да защитават имота и семейството си и да не ги сьдят като някой реши да влезе в кьщата им. тогава всеки един крадец и изнудвач ще се замисли преди да влиза в чужда кьща. И тогава ще имаме повече свободи и спокойствие по улиците и в дьржавата. Но маи че комунитите мутри не искат свободни хора дето могат да им се опрат като крадат и да ще могат да им искат сметка на това което са унищтожили. БОГ да ни пази всички в Бьлгария

 65. 65 Профил на водолаз
  *****
  Неутрално

  До коментар [#36] от "Водолаз":

  Здрасти колега.Чудесен коментар,но ти предлагам да добавиш някакъв индекс към ника за да се различаваме поне малко.Иначе се радвам на следовници

 66. 66 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Не е по темата и не че някой се интересува но новото правителство тихо отне правата на Българите в САЩ да имат двойно гражданство. Разбира се нищо подобно не застрашава турците от Турция които пак ще си гласуват по два пъти.
  Бойко, Бойкооооо! Ела пак в Америка да ни се лигавиш ще видиш как ще те посрещнем.

  http://frognews.bg/news_18152/_Taino_i_poleka_na_balgarite_v_SASHT_grajdanstvoto_otneha/

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 67. 67 Профил на Ха, ха
  *****
  Неутрално

  С риск да раздразня фенклуба на Бойко Борисов, ще кажа, че ГЕРБ не крие своето политическо лице. Той няма лице. Лице има само Бойко, но това лице е измислено и създадено от медиите.
  Същността, която се крие отзад е тази на не напълно удовлетворена група олигарси от движението на паричните потоци досега.
  И тъй като отново става дума за преминаване на икономическата власт от едни ръце в други, темата за политическото лице на ГЕРБ е напълно безсмислена.

 68. 68 Профил на dd
  *****
  Неутрално

  книгата на Оруел е 1984 и е публикувана още по комунистистическо, но никой в тази държава не чете, дори студентите, това - неграмотен народ , силова държава

 69. 69 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Някои в този вестник имаха нещо против Референдумите.
  Въпрос към тях -
  Мислите ли, че би се допуснало такова нещо ако имаше
  допитване до народа по този въпрос?

 70. 70 Профил на Долче Густо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#66] от "kKk":

  Ееее кКк, дръж дръж, само в Америка ще ги победим комунягите.
  И с лаене по форумите които се четат от милиарди, в единия или другия начин,
  (КЕФ ТИ РИБА, КЕФ ТИ ПАЛАМУД).

 71. 71 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "IMRO":
  "4) За твоя информация, служителите на мобилните оператори в момента ИМАТ ПЪЛЕН ДОСТЪП ДО ТРАФИЧНИТЕ ДАННИ НА ВСЕКИ ЕДИН ЧОВЕК - ако искат могат да продадат, ако искат могат да ги подарят, ако искат могат да ги публикуват. Неграмотник"
  Бъди сигурен че не само могат но и го правят и докато служителите на МВР чакат месец да получат достъп, престъпниците го получават на часа и не само трафични данни ами направо си подслушват

 72. 72 Профил на Накъде
  *****
  Неутрално

  „О, достолепни генерале,”
  So pleased to meet you,
  еnchantéе.
  Ще кажеш ли къде ни водиш.
  Май отначало бе добре.
  Дано не почнеш да буксуваш
  и устремът да се запре
  там някъде около крушата.
  Страната търси днес разтуха
  от минали и нови слухове.
  Каквото и да е наследството,
  тя, истината не е в пъпа.
  Не може само там да гледаме.
  Дали се връщаме в Европа
  или си тичаме на място -
  ще стане ясно още утре.
  Ако е първото –
  успех.

 73. 73 Профил на spassovm
  *****
  Неутрално

  ПАК ЗА ПОДСЛУШВАНЕТО
  (ИЛИ
  КОЙ ДА ДЪРЖИ КЛЮЧА ОТ КАНЕЛКАТА НА ЛИЧНАТА НИ ИНФОРМАЦИЯ)

  Жан Жак Русо бе казал, че Конституциите бранят народите от собствената им лудост.
  Сами си избрахме милиционери да управляват държавата, и следователно не бива да се учудваме, че има поход на милиционерщината.
  Защо предлаганите промени в Закона за електронните съобщения са противоконституционни? Защото атакуват не само либералните ценности и придобивки на гражданското общество, но директно нарушават Конституцията.
  Да си спомним за какво става дума.
  Директива 24 на Европейския съюз разпореди държавите- членки да въведат законодателство, с което да задължат доставчиците на телефонни и интернет услуги да запазват трафичната информация на клиентите си, с оглед използването и в бъдещи разследвания на сериозни престъпления. И нищо повече! Директивата ИЗРИЧНО ПОСОЧВА, че не създава правила за достъп до тази запазена информация, а достъпът до нея става по реда на националните конституции и наказателно- процесуални норми.
  България е една от малкото държави, която вече изпълни ангажимента си и приложи директивата. И в НПК и в Закона за електронните съобщения задължихме операторите да съхраняват информацията.
  Манипулативно до наглост позовавайки се на Директива 24 на Европейския съюз службите искат да „прекроят” правилата за достъп до събраната при операторите лична информация на гражданите, за да „профилактирали” и по- ефективно да се борели с престъпността, ползвайки новите технологии.
  Проблемът има 3 страни:
  1.Юридическа
  2.Морално- ценностна
  3.Корупционно- политическа
  1.1.За всеки грамотен юрист е ясно, че:
  -Директивата отдавна вече е приложена в България
  -Разпечатките от трафичните данни дават информация за местонахождението на ползващия услугата гражданин, а това е par excellence проследяване смисъла на Конституцията, НПК и Закона за СРС. Пак в тези нормативни актове е изрично посочено, че това може да ства само при подозрение за тежко престъпление.
  -Въпросът кой и при какви условия ще дава достъп до данните е решен вече категорично от НПК. Операторите могат да предоставят информацията САМО за разследване на ТЕЖКИ престъпления. Една проста и малко комична схема визуализира така сложно изглеждащия въпрос за „директната интерфейсна връзка”:
  Според НПК и резервоара с информация и канелката за достъп до нея е при операторите, и за всяко вадене на информация трябва Темида да даде инивидуален ключ за катинара, заключващ по силата на Конституцията кранчето.
  Цветанов иска директен тръбопровод да го свързва с резервоара с информация, а кранчето да е скрито в къщичката МВР. Там ще се скриват и евентуално издаваните ключета за катинарчето. А как операторите ще изпълнят задължението си по НПК да дават информацията само при ТЕЖКО престъпление? Те дори няма да разберат и няма да бъдат питани. А как се влиза в къщичката МВР за да контролираш? През 2008 Румен Петков ме обвини едва ли не в държавна измяна след като съобщих 100-те милиона изхарчени за слухтене – информация, която би следвало да е публична във всяка нормална държава. Миков пък засекрети дори бройката на разпечатките и обектите по време на управлението си.
  2.1.”Който в името на сигурността е готов да жертва свободата, губи и двете” . Тези думи на Б.Франклин са непреходни и прилагането им е лакмус за ценностната система на политиците. Уважението към личността на всеки необлечен с власт гражданин изисква защитата му от тези, които държат властта.
  2.2.Лицемерно ако не шизофренично е да твърдиш, че искаш да потъпчеш гражданските права, за да ги опазиш по-добре. Инквизицията ползваше същия лозунг- „Целта оправдава средствата”.
  В предишния парламент НДСВ защити либералните ценности и удържа напъна на БСП и ДПС да дадат свободен достъп на службите до интернет и телефонния трафик. За добро или лошо либералната НДСВ вече не е в парламента и ролята на коректив в сега управляващата коалиция се пада на най-сходната по идеи и ценности до НДСВ Синя коалиция. Ред е на СДС да докажат че могат да жертват коалиционния си комфорт и да победи в битката с милиционерщината
  3.1.На 07.11.2009 г. Цвятко Цветков опубличи секретен доклад до Станишев за корупцията в МВР. Кой знае защо той нямаше обществен отзвук.
  http://www.cross-bg.net/index.php?option=com_content&view=article&id=1076795:%D0%A1%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%BA%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BF%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0%20%D0%B2%20%D0%9C%D0%92%D0%A0&catid=88:%D0%9D%D0%9E%D0%92%D0%98%D0%9D%D0%98%20%D0%98%20%D0%A1%D0%AA%D0%91%D0%98%D0%A2%D0%98%D0%AF&Itemid=24
  Медиите не подеха анализ на съдържанието му, вероятно защото то съдържаше нелицеприятни факти не само за Румен Петков, но и за Бойко Борисов . На стр. 2 долу се казва:
  „По инициатива на Румен Петков в ГДОП е формирано нерегламентирано в Закона за МВР звено за проследяване и издирване, като за целта са прехвърлени оперативни работници от ДОИ-МВР. Има налични факти, че изтеглените служители са ползвани за нерегламентирано събиране на информация от Бойко Борисов в качеството му на главен секретар на МВР , а в последствие поети и натоварвани с аналогични задачи от Румен Петков”
  3.2.С образуването на наказателно производство срещу Станишев службите имат отлична възмоност да докажат на обществото дали чрез правомощията си в сферата на интернет ще служат на обществото или на политическата конюнктура. Един месец Премиерът ни обясняваше как заради това, че Станишев не ходил войник, не опазил секретните доклади и ги дал на лицата срещу които те били написани- т.е. на Петко Сертов- бившия шеф на ДАНС.
  Ако е така- Станишев да си носи отговорността. Но защо Борисов и службите не използват новите технологии и не разкрият и арестуват „(НЕ)достойния гражданин”, изнесъл въпросните доклади в интернет и дори в чужбина? Нима това не е много по- сериозна заплаха за националната ни сигурност, интегритета и автритета на „елитните ни и некорумпирани служби”? Имат всичкия правен и технически инструментариум, за да заловят извършителя. Но не искат или не могат. Изнасянето на документите им в интернет и в чужди издания напомня на охранител, на който са му откраднали колана по време на смяна, паднали са панталоните и са му лъсали задните части. А дали са му го откраднали, или го е продал на битака?
  С искането за още пошироки права над електронните съобщения, службите искат от нас – данъкоплатците много малко (и то само в наш интерес?!) - да продължаваме да даваме по 50 млн. годишно за слухтене и да разтворим завесите на спалните си и щорите на офисите си, та белким там се намери липсващия колан на службите.
  .

 74. 74 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  И аз съм за това институциите първо да докажат, че могат да спазват правила. Като започнат да ги спазват да докажат ефективност, а тогава да получат повече доверие.

 75. 75 Профил на ядосан
  *****
  Гневно

  Не знам кога ще придобие ГЕРБ лице, но виж - гъз вече си има. И се вижда.

 76. 76 Профил на Чико
  *****
  Неутрално

  За съжаление още една черта към лицето на ГЕРБ-референдума.Всичко Мара втасала,ще решаваме за новините на турски.ББ не иска да се караме с Президента по време на криза,но няма нищо против да се противопоставяме на едно цяло малцинство по време на криза.Много принципно,няма що!А самата тема на референдума е много тънък въпрос.Той е социал-психологически въпрос,касае духа на нацията,самосъзнанието й ,усвоеността на демократичните ценности,единството и и пр.

 77. 77 Профил на avtor
  *****
  Неутрално

  нали утре герберите ще раздадат във всяко министерство списъци с хора за уволнение, защото не "подкрепят" правилната политическа сила, после ще ги приложат и за частните предприятия

 78. 78 Профил на ненормален
  *****
  Неутрално

  До коментар [#29] от "Starec":

  Наистина ли не схващаш за какво става реч?
  Ако сега, например, се обсъжда дали да разрешат на полицаите да застрелват престъпници, където ги срещнат и видят пак ли ще се чудиш какво имам против? Полицият ще има право да разположи снайперисти, където си поиска, и те ще могат да застрелват престъпниците. За да се реши по-бързо проблема с престъпността ще се разреши да ги застрелват и по домовете и в заведения. Ако аз кажа, че това не е репресия срещу мен, защото не съм престъпник, ти какво би казал? Дали съм нормален, че не разбирам тази толова полезна мярка срещо престъпността?

 79. 79 Профил на Милена
  *****
  Неутрално

  Вместо да ни нахъсват за новините на турски, по-добре да има референдум по тези въпроси.

 80. 80 Профил на Алекс
  *****
  Неутрално

  демокрацията в тази си форма много устройва всички тези които до сега ни грабеха и убиваха безнаказано. гласувахме за ГЕРБ за възмездие срещу крадци , корумрирани и убийци. Ца мен няма разлика между БСП-БКП и Костов- ДСБ, котилото е едво / виж произхода. видяхме ОДС с Костов видяхме аи знаем добре комунягите .Стига! Ако и сега държавата не почне да съществува , тогава - Само Риночет!

 81. 81 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#40] от "из блога на Радан Кънев":
  Благодаря за ясната и изчерпателна позиция, с която съм напълно съгласен. Така получих и отговор на въпроса си в пост # 29.

  Поздрави
 82. 82 Профил на Реалист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "Емо":

  И по-после се оказа, че човека зад сайта бил сътрудник на ДС. Ей така, случайно.

 83. 83 Профил на НИКИ
  *****
  Неутрално

  ГЕРБ "много успешно се държат така, все едно сме във война" .
  Абсолютно вярно.
  България е в състояние на държава загубила война.
  Даже по точно състояние на държава след тежка чужда окупация. Ограбени финанси, изнесени исторически цености, липсващи млади хора защото са бежанци в други държави, тотална липса на патриотизъм (нихелизъм). Висока престъпност и т. н.

 84. 84 Профил на TAD
  *****
  Неутрално

  В състояние на война сме заради тихата съпротива на БСП И ДПС ПО МЕСТА - АМИ ТРУДНО се изпуща кокала , налапан в държава на крадците , каквато я заварва ГЕРБ. И колко още злобни статии ще има - те парите са у тях и сто статии могат да си поръчат . Даже плащат на пенсионери - партийни другари да изнасят беседи против правителството сред другите пенсионери- по 30 лева. Много са изобретателни другарите и с опит .

 85. 85 Профил на информиран
  *****
  Неутрално

  Тази държава няма място в ЕС

 86. 86 Профил на Бекапье
  *****
  Неутрално

  Що не?

  Другарите от ГЕРБ смекчиха тона и гачи се отказаха от провеждане на РЕВАНШИСТКА антикомунистическа ЛУСТРАЦИЯ.

  Ши развивами нататка развитото социалистическо общество. Значи.

  ___
  Нататка значи нататък и на татка.

  Шопщайн
  Весело
  * 18

  Да не искате да кажете, че законът ще бъде приет с гласовете на ГЕРБ и БСП? Би било забавно за определянето на физиономиите.

 87. 87 Профил на ЛУСТРАЦИЯ
  *****
  Гневно

  ГЕРБ е на път да придобие лице...но след ЛУСТРАЦИЯ НА АГЕНТИТЕ НА ДС!

 88. 88 Профил на Rkje,eikf
  *****
  Любопитно


  А по тая логика на защитниците на човешките и нечовешките права /примерно правата на животните/ то мобилните оператори у нас следва веднагически да се закрият, защото имат достъп до важна информация и може да я продават на престъпниците. Каква е гаранцията, че и се га не го правят? Извод веднага да се закрият или да се създаде още едно две министерства, които да ги контролират.

 89. 89 Профил на ГЕРБ
  *****
  Весело

  Има един много известен роман "Портокал с часовников механизъм". В него главният герой е класически престъпник, когото заловиха и му промиха мозъка. После дойдоха либералите, водени от един класически интелигент, заклеймиха лошите полицаи и го излекуваха. Накрая се оказа, че престъпникът е изнасилил и убил жената на интелигента, той се опита да му отмъсти но останалите либерали го заклеймиха...

  Сега, когато имаме взрив на престъпността, следва да приветстваме увеличаването на правомощията на МВР и решителните действия. По-добре е да бъдем консервативни, а не либерални!

 90. 90 Профил на Yellow Submarine
  *****
  Неутрално

  Ами то "лицето", г-н Пенчев, отдавна бе ясно, ама не знам кой къде е гледал през последните 8 години, през които "лица", като Първанов, Борисов, Сидеров и Янев бяха "изваяни" основно, чрез медиите (електронни и печатни, със засилено присъствие на стари, изпитани кадри на ДС и на Народната Милиция) главно като "медийни образи", с характерния си "висок рейтинг" и популизма си с елементи на соц-национализъм или национал-социализъм (по ваш избор).

 91. 91 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Много добър анализ. Браво.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 92. 92 Профил на maketo
  *****
  Неутрално

  ГЕРБ всъщност защитават бизнес интереси, най-често свързани с едрия бизнес около БСП, а в някои случаи и такива на ДПС. Последното назначение на шеф на една от най-важните митиници у нас - тази в Благоевград е ясен пример за това. Новият шеф е Николай Шушков - потомствен комунист, митинически шеф от времето на Жан Виденов и по-късно при НДСВ, зам. кмет на Лазар Причкапов в Благоевград. Същият има и частен бизнес свързан с митниците (вероятно прехвърлен на баща му или жена му) - конфликт на интереси?!
  В община Сатовча сред влиятелните хора в ГЕРБ пък са Велко Давидов и Пламен Поюков - и двамата активни поддръжници и спонсори на ДПС в последните 8 години?

 93. 93 Профил на Гео
  *****
  Неутрално

  От напън да се заобиколи съдебното разрешение /безстрастна оценка за сериозността на казуса/ правителството ни ще се сдобие с огромни хемороиди. Дано му набъбне и простатата, та ЕС да му постави катетер! Пък след година ще му предпишем и английска сол!!!

 94. 94 Профил на tato
  *****
  Неутрално

  свърши комунизма,дойде бойковизма.първите бяха клозет,а сегашните съдържанието в него.....

 95. 95 Профил на Минчев
  *****
  Гневно

  До коментар [#21] от "Насо":

  Струва ми се, както обикновено, умствените напъни на главния милиционер на Републиката , на " меките китки " Дянков , както и на физКУРтурника Цветановр достигат само до тоалетната в двора а пък подлизурките около тях нямат смелост да им кажат, че говорят глупости.
  Колкото и да му лижете гъза , Бойко Борисов до сега ДОКАЗА единствено :
  1. Че е елементарен и първосигнален човек със самочувствие и без грам покритие!
  2. Че върти, като развален грамофон едни и същи глупости до втръсване!
  3. Че вечно някой още му е виновен и крив!
  4. Че е всичко друго но не и управленец! Неговата роля е да създава проблемите !
  5. Че не блести с интелект!

  Феновете му също!...
  Затова и БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ОСТАНЕ КЕНЕФ (тоалетна) , така както много сполучливо и точно я изобрази чешкият художник Давид Черни ! …"Няма ляво и дясно.Има горе и долу.Горе са тези,които не позволяват да бъдат стригани и доени,долу е стадото."/Р.Рейгън/

  А такива като тебе , драги тъпако , завинаги ще си останат сред стадото ...


 96. 96 Профил на Личков
  *****
  Гневно

  До коментар [#51] от "вълк-единак":

  Ами когато разправяхме на тъпото българско плене да НЕ се подвежда по милиционерските изяви на Бойко Борисов и кирливата пасмина около него от ТРЕТОРАЗРЯДНИ, финансово и властово неудовлетворени БКП кадри - тогава ни ПЛЮЕХТЕ ! Сега , когато същите тези боклуци вече ни управляват - пак плюете , че едва сега ви разкриваме истината !
  Е , как да ви угоди човек ?
  Иначе истината си е , че ТОВА СИ Е НАЙ-ТЪПОУМНОТО УПРАВЛЕНИЕ , което СМЕ ИМАЛИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 20 години !! Говорите за граждански права и за спазването им от управляващите !... Добре ! ЧУДЕСНО ! Но как да стане това, когато на Цетан Цветанов манталитета му е на МИЛИЦИОНЕР , мозъка на МИЛИЦИОНЕР , разсъжденията на МИЛИЦИОНЕР , шефа му е МИЛИЦИОНЕР , абе с една дума ... МИЛИЦИОНЕР ... А това НЕ ВИ ЛИ ГОВОРИ НИЩО ?! Това ми напомни един виц от преди 20 години :

  Питат радио Ереван колко степени за сравнение има в българския език .

  Радио Ереван отговаря : Четири !

  - Дайте пример!
  - Ето един пример- отговаря радио Ереван - Тъп , по-тъп , най-тъп , милиционер ! ... Станаха четири , нали ?

  А че българското племе си избра да го управлява коалиция от хора от ЧЕТВЪРТАТА СТЕПЕН за сравнение - това вече си е наистина ПРОБЛЕМ ! И то ОГРОМЕН проблем ...
 97. 97 Профил на Милен
  *****
  Неутрално

  Цветанов поне си говори като човек от махалата
  Костоваците се правят на умни, а просто са зли

 98. 98 Профил на политик
  *****
  Неутрално

  Досега ГЕРБ няма лице. Има само ГЪЗ.

 99. 99 Профил на да ти го натъкна, макар че по принцип имаш право
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от "Philip":

  Ти да не страдаш от амнезия. Сигурен съм, че си гласувал за Пожарникарчето.

 100. 100 Профил на СОРИ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#27] от "Стая 101":

  Извинявай господинчо, но някак не върви да се пише за демокрация и свободи с цифри, вместо с кирилица? Свобода за неграмотниците ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK