In memoriam: Егор Гайдар - реформаторът

In memoriam: Егор Гайдар - реформаторът

© ReutersРано сутринта на 16 декември, в дома си в село Успенское, край Москва, почина Егор Тимурович Гайдар. През март т.г. той навърши 54 години. През 1992 г. като първи в нова Русия министър на финансите и изпълняващ длъжността премиер на президента Елцин, Егор освободи цените, въведе твърди бюджетни ограничения, накара дори "Газпром" да плаща данъци и приватизира почти всичко, което можеше да бъде приватизирано. Това бе най-мащабната и поради това най-успешната шокова терапия в историята на посткомунистическия свят.


Заедно с Борис Фьодоров (който почина още по-млад преди година), Борис Немцов, Анатолий Чубайс и още дузина не толкова известни реформатори, които днес са по-скоро в опозиция на сегашното управление, Гайдар спаси страната си от гражданска война и насочи безвъзвратно нейната икономика към капитализма. У нас малцина знаят, че Егор Гайдар и неговата група още през 1989-1990 г. изучаваха в детайли реформите на Тачър в Обединеното кралство и Балцерович в Полша. Този опит и примерът на българските реформи от 1991-1992 г. го убедиха, че либерализацията ще даде положителен резултат и в Русия.


Много остана незавършено - неизбежно при само осем месеца начело на реформите - и много от постигнатото от Гайдар бе по-сетне поставяно под въпрос или бе съзнателно демонтирано. Той отново бе на мястото си, за да се притече на помощ - било като основател на Института по икономика на прехода (http://www.iet.ru) или народен представител от Демократичния избор на Русия и Съюза на десните сили. Той и неговите съмишленици предложиха плоския данък в Русия и реформираха пенсионната система.
Преди пет години Гайдар бе готов да подпомогне тогавашните български управляващи в прокарването на подобни реформи у нас, но никой не искаше да слуша. (За сметка на това един изпратен от него екип финансови съветници на правителството на Русия през 2001 г. си взе поука от някои лоши практики в българската система на данък добавена стойност.) През 2003 г. заедно с още дузина реформатори от нова Европа той се опита да въведе известна разумност и в действията на временната администрация на САЩ в Ирак.


Може би най-значителен е успехът на Егор Гайдар в реформирането на икономическото и историческото мислене на милионите граждани на Руската федерация - с реформите, които поддържаше и книгите и букварите, които пишеше или даваше идеи да бъдат преведени, отговорите на въпроси на читатели чрез неговата лична страница в интернет. Той почина, завършвайки последната си книга. Говореше свободно английски, испански и сръбски (поради което разбираше и малко български).


Поклон пред паметта му.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на запознат
  *****
  Неутрално

  От такива "реформатори " като него Русия беше изпомпена от задграничните ментори на Гайдар. И докарана до фалит.
  "Реформатор" стана синоним на подлога на чужди интереси.
  Има още едни като него "реформатори" , които Путин бързо изрита- Немцов, Ирина Хакамада, Чубайс.

 2. 2 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Егор Гайдар, Александър Яковлев и хора като тях (малко на брой) бяха единствения шанс на Русия да се превърне в модерна страна. Не стана. Жалко.

  low riders team
 3. 3 Профил на Komintern
  *****
  Неутрално


  Този опит и примерът на българските реформи от 1991-1992 г. го убедиха, че либерализацията ще даде положителен резултат и в Русия.
  ........................................................................

  Тук май става въпрос за друга руска потомствена подлога
  Андрей Луканов!

 4. 4 Профил на Майк
  *****
  Неутрално

  Александър Яковлев - разобличен официално от Крючков като продажен агент за влияние на чужди служби. Удостоверено със записи на разговори и документи . Източник - мемоарите на покойния Крючков.
  Алчния Гайдар и доносника Андрей Козирев са част от слугинажа, който разсипа икономически и външно-политически Русия.
  Чекистите ги разкараха бързо и Русия дръпна.

 5. 5 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#4] от "Майк":

  Крючков? тоя дето участваше в пуча,молеше за милост (бил стар) и не го обесиха на лампите, той ли разбличил? КГБ? човече, не си добре....

  low riders team
 6. 6 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Номер 5 тоз майк-не 4е не е добре-просто иска да изкара
  4екистите с хладен ум и топло като самогон сърце за спасители на рашата,а мракобесния им император Путин за нац.герой!Истинта е,4е ал4ните и гладни кагебейци начело с путин разсипаха рашата и след 2,3 години ше търсят нов Гайдар или чубайс да спасяват от разпад федерацията

 7. 7 Профил на Phil, ama drug
  *****
  Неутрално

  "...Този опит и примерът на българските реформи от 1991-1992 г. го убедиха, че либерализацията ще даде положителен резултат и в Русия..."

  Ха, какви реформи през 1991-1992 в България бе? Управлението на Филип Димитров ли имате предвид?

 8. 8 Профил на Copy/Paste
  *****
  Неутрално
 9. 9 Профил на flo
  *****
  Неутрално

  Много млади мрът в тази Русия, кво става там......

 10. 10 Профил на наблюдател
  *****
  Неутрално

  Пази Боже от руски реформатори и посткомунистически икономисти! Благодарение на тях Русия се дели на Путин, 50 милиардера и 250 милиона бедни и смазани хорица... Все пак Абрамовичспечели 8 милиарда за една нощ..., а Гайдар каквото можа - помогна... Някак си не е много редно сега да почива в мир...

 11. 11 Профил на valio_genov
  valio_genov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Гайдар и Яковлев, Немцов прочие бяха част от подлогите ,които докараха Русия да унижение и банкрут, които предоставиха на Запада на тепсия националните богатства.
  Путин им би шута навреме.
  Такива "реформатори " имаше и в БГ. И май още има....

 12. 12 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Този наистина беше реформатор и демократ. Бог да го прости!

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 13. 13 Профил на fr Pavel
  *****
  Неутрално

  Гайдар беше една от главните фигури, които осигуриха преизбирането на Елцин чрез подаряването на най-големите руски концерни на шепа млади момци, всички от еврейски произход. Русите още го псуват.

  ..........

  Българите и сексът -
  http://archiman.livejournal.com/

 14. 14 Профил на Karl Marks
  *****
  Разстроено

  Този еба мамата на Русия така , както Луканов еба мамата на нас . Не случайно сме най бедната страна в ЕС ! Когато фактите говоят и политиконите трябва да замълчат , но човешкото нахалство няма граници .

 15. 15 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Лека му пръст.В концлагерите на ссср за загинали милиони умни като него.Късметът му е че се е родил в подходящо време, и умрял в неподходящо време.Русия едва ли ще го забрави.Възходът на Путин и Медведев са благодарение на неговите реформи.Май си отиде на 54 год.Поклон.

  Ръй! Ръй!
 16. 16 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Реформяатор ? Хммм Благодарение на него се създадоха еврейските олигарси в Русия.Заграбиха несметни богатства и суровини.Милиардери за един ден.Едва ли има в човешката история по голям пладнешки обир на несметни богатства.За сметка на това руския народ получи кукер.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 17. 17 Профил на brainy
  *****
  Неутрално

  Демократично мислещ достоен човек, лека му пръст. Да не заместваме комунето Луканов бащата на групировките и човек с куфарчетата.

 18. 18 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До № 16.Нека не забравяме че Ленин е дошъл от ЕВРОПА със определено количество злато за да направи експеримента СССР.Чие ли е било златото?

  Ръй! Ръй!
 19. 19 Профил на питащ
  *****
  Неутрално

  На кучето не се ли полага кучешка смърт

 20. 20 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До № 19.Аз мисля че човешките грехове не бива да се оприличават на животински.Все пак ние сме на върха на хранителната верига?Кучето е най преданият животински вид на човека.Глупост е писаница на куче,кучешка смърт.По скоро на, не човек човешка смърт.

  Ръй! Ръй!
 21. 21 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До № 19.Аз мисля че човешките грехове не бива да се оприличават на животински.Все пак ние сме на върха на хранителната верига?Кучето е най преданият животински вид на човека.Глупост е писаница на куче,кучешка смърт.По скоро на, не човек човешка смърт.

  Ръй! Ръй!
 22. 22 Профил на муспи
  *****
  Неутрално

  Точно така, това зло не е животно, животните са невинни, а е еврейн - най мерзкото племе сред грешния човешки род! Те са стигнали в злото дотам че надхвърлят и най канибалските фантазии на циганите, на албанската мафия. Кокво е направил този глист поставен от синедриона за сатрап на ограмен народ. Ликвидирал е културата му, правеща го особено възвишен сред другите народи, надупчил и нахапал и Православната църква като главен враг, сложил в еврейски ръце 80% от икономиката на Съв. Съюз, каквото може изнесъл, каквото не може узаконил за еврейска собственост. Поел проклятията на над сто милиона сега се търкаля надоло в пропаста без дъно - проклет да е този жид!

 23. 23 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Поклон пред паметта му. Когато се усетя, че се назлобявам на руснаците, се сещам за хора като Гайдар и ядът ми преминава в състрадание към този неслучил на управници народ.

 24. 24 Профил на удивително
  *****
  Неутрално

  Един човек заедно с чашкаджията Елцин,загробил Руси,днес го величаят.Всички обичат да им служат предателите,но никой не обича самите предатели.

 25. 25 Профил на Дядо Коледа
  *****
  Гневно

  До коментар [#4] от "Майк":

  Къде е дръпнала, бе, глупак с глупаците?

 26. 26 Профил на Данъкоплатец
  *****
  Любопитно

  Немцов реши въпроса с плащането на реалните заплати и осигуровки на работниците във фирмите. Нека това да направят и нашите икономисти - управляващи....

 27. 27 Профил на Миленко
  *****
  Неутрално

  Гайдар - подлога на Елцин и създател на Олигархията....

 28. 28 Профил на koko
  *****
  Неутрално

  Докато комуниаките се ослу6ваха, като плахове у бра6но и преразпределиах,те само това умеиат ограбената народна пара има6е смели хора, като Гаидар които , като камикадзета се опитваха да потегнат заве6таниа им бардак.След като мина наи-трудното излиупиха му6морока Путин , да гарантира статуквото с железна рака.А на 1 6те кажа Путин не смее да прадне пред 4убаис глупако!Нека вси4ки ,които се радват да знаиат 4е на свиниата и нац.предател Г.димитров ,цела Балгариа се изсра и и облек4и на мавзолеиа , такава е садбата на комундетата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK