Книжовността, таз сила стара

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (401)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  Великолепна статия, която поставя дебата за грамотността в правилната рамка.

  Цитирам: "Истинската задача e: а) да дефинираме какво значи "грамотен" днес и б) да трансформираме образователната система така, че да отговаря на нуждите на децата днес."

  Проблемът е, че в момента първото ненужно се политизира и митологизира - едва ли не ако младото поколение не се научи кога се слага пълен член, то ще загуби национална идентичност. А за второто има голяма съпротива в образователната система, защото това би ги накарало да се ъпдейтват, а много от работещите там нямат нито желание, нито интерес да го правят.

  Но все от някъде трябва да се започне и статия като тази е свежа глътка въздух и малка стъпка в правилната посока.

 2. 2 Профил на Boris
  *****
  Неутрално

  За наизустяването на литературни теми съм съгласен. Но откога на България не й трябват инжинери не ми стана ясно. За сведение на автора, никой не е станал програмист, ако не е добър математик. Нито пък мога да разбера откога клавиатурата на компютрите има и, з, п, ъ, к, н, е, но няма "ч" и "ш".

  Изобщо всичко трябва да е с мярка: не бива да се издребнява, макар да знам, че грешният пълен член просто дразни. Но точно математиката ни учи на логическо мислене, а умението да се изразяваме правилно, било то говоримо или писмено, е нашето лице пред непознати хора и в нови ситуации.

  А тези дето месят кирилица с шльокавица просто се правят на интересни.

 3. 3 Профил на чифут
  *****
  Весело

  много добре написано. подкрепям напълно мнението на автора, от който между другото съм чел и друг път добри неща във вестника.

 4. 4 Профил на неграмотен
  *****
  Неутрално

  чудесна статия!

  подкрепям и аз рейтинга й с един глас с бутона горе вдясно от заглавието!

 5. 5 Профил на Христомир Йорданов
  Христомир Йорданов
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Само до някъде съм съгласен. Училищната оценка по литература естествено не може да е критерий за гармотност. Но драгите съфорумци тук, в Дневник, се изразяват твърде добре и дори правилно. Ако се появи някое мнение, написано на маймуница или с особени озна4ения, то обикновено е изпълнено и с крещяща арогантност. Познава се, сиреч.

  Освен това предоверяването в тестовете като изпитно средство ми се вижда пресилено. Тестовете са твърде механични - или този, или онзи отговор. Не може да се оцени усилието за достигане до отговора, а то често е по-важно. Аз лично предпочитам комбинация от писмен и устен изпит когато ми се наложи да изпитвам, защото тогава хем мога да помогна на студента, хем да разбера къде са му пропуските. Признавам, че този метод е субективен, но е по-добър от тестовете.

  Наскоро бяха правили един експеримент в Германия. Бяха накарали учители по математика да оценят една и съща контролна работа по математика. Оценките варират между слаб 2 и отличен 6. Човек би и казал, че една задача или е решена, или не е, ама се оказва, че не е баш тъй. За това съществува въпросът кому е нужно въобще оценяването.

 6. 6 Профил на Stew
  *****
  Неутрално

  Браво Еленко!

  Вече и в колонката Анализи на Дневник.

  Много лесна за четене форма си избрал.

  Съгласявам се с теб на около 80%!

  Все пак пълният член ни трябва

 7. 7 Профил на Мда...
  *****
  Любопитно

  Мда.. без математика Еленков не може - нито във физиката, нито в компютърните науки, нито в архитектурата и строителството ... абе никъде не може. А ако нямаш енциклопедични знания, няма да знаеш какво и как да търсиш в нета... нито да направиш взаимовръзката.
  Ако имаше енциклопедична информация, Еленков, щеше да знаеш, че най-нетрайна е нетинформацията - при първата по силна ел. магнитна буря, а такива се очакват в бъдеще, от съвременното знание няма остане нищо. Deleted!

 8. 8 Профил на Boris
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "Христомир Йорданов":

  А както вероятно знаеш, учителят обикновенно оценява доколко ученикът мисли *като него*. Което естествено е субективно. А и че пак в Германия има училища, където оценки въобще не се пишат, и това не от вчера. Не мога да се сетя само как им викаха...

 9. 9 Профил на stew
  *****
  Весело

  До коментар [#5] от "Христомир Йорданов":

  Лично мнение: Оценяването е нужно на системата за да те вкара в някакви рамки.. да те мотивира да полагаш усилия за по-добро представяне. Но оценяването в повечето случаи е доста субективно. Критерият не винаги е един и същ, и това води до объркване в малките, а и големите главици.

 10. 10 Профил на кОлтурата и кОбура
  *****
  Неутрално

  След "Великия девети септември" полуграмотните управници, вместо да се изучат, опростиха българския език.
  След това се нароиха безброй "рабфаковци", с дипломи за висше образование.
  /РабФак-работнически факултет, който уж дава висше образование/.
  Впрочем, говорящите роден английски език, още на първата минута познават кой колко е образован и къде е учил само по английския, който говориш.
  И ти скрояват акъла!

 11. 11 Профил на |
  *****
  Неутрално

  Невероятно повърхостна статия с над 90% грешни изводи.

  Правописът е важен защото думите и изреченията са тухли, за изграждане на сложни идеи и мнения. Ако строиш къща и всяка тухла има различен размер и форма, ще ти отнеме много по-дълго за да я построиш. Целта на правописа и граматиката е да структурира изреченията, така че читателят да се съсредоточи в идеята, а не в подробности като правопис и т.н.

  Коя точно част от математиката е заменена от компютрите? Как ще знаеш какво да търсиш в Интернет ако нямаш енциклопедични знания?

  Интересно как ли авторът си представя "тестовете" по литература (например).

 12. 12 Профил на Банскалията
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "Stew":
  На български се казва: съгласен съм с теб около 80%.
  Правиш ли разлика?

 13. 13 Профил на Малинчо
  *****
  Неутрално

  Драги ми г-н Кутузов,

  Щом можеш да пишеш дивотии, като цитираните, си ми ясен:

  "....администрираше десетки уеб сървъри...
  нишови новини....
  пазиш труда си от хакове....
  а хората са, така да се каже, ъпгрейднали.....
  Преди няколко години преподавах в СУ "Климент Охридски"...."

  Език свещен на моите деди, езък за тая, дето те роди! Мога само да гадая на какво си научил бедните си студенти. И преди да пишеш статии като тази, направи си труда да прочетеш написаното от една наистина ГРАМОТНА журналистка, Любослава Русева, относно пълния член и ролята му в опознаването на простака (колкото и компютърно грамотен да е той)

 14. 14 Профил на Малинчо
  *****
  Неутрално

  Драги ми г-н Кутузов,

  Щом можеш да пишеш дивотии, като цитираните, си ми ясен:

  "....администрираше десетки уеб сървъри...
  нишови новини....
  пазиш труда си от хакове....
  а хората са, така да се каже, ъпгрейднали.....
  Преди няколко години преподавах в СУ "Климент Охридски"...."

  Език свещен на моите деди, язък за тая, дето те роди! Мога само да гадая на какво си научил бедните си студенти. И преди да пишеш статии като тази, направи си труда да прочетеш написаното от една наистина ГРАМОТНА журналистка, Любослава Русева, относно пълния член и ролята му в опознаването на простака (колкото и компютърно грамотен да е той)

 15. 15 Профил на |
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "Малинчо":

  Статията не е писана от Кутузов, а Еленков. Иначе съм съгласен с теб.

 16. 16 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Г-н Еленков, вие явно не работите в ИТ бранша, и дори сте далеко от тая област. Нека ви дам един прост пример. Когато пишете програма на някакъв език или пък редактирате конфигурационни файлове на някаква услуга (например уеб сървър, както вие споменавате), нито компилаторите или интерпретаторите на съответния език, нито пък програмата, предоставяща съответната услуга, ще бъдат особено снизходителни към вашите грешки: правописни, синтактични и каквито още искате.

  И за това има съвсем ОПРЕДЕЛЕНА причина: как един компютър да разбере какво сте искали да кажете, след като сте го казали неточно или неясно. Хората, понеже имаме асоциативен ум, можем по принцип да "поправяме" подобни грешки на събеседниците ни, да се "сещаме" какво са искали да кажат, когато не са се изразили ясно или пък са допуснали грешки.

  НО! Пита се защо трябва да се оставя място за "интерпретация"? Ами ако става въпрос за спешни неща, от които зависи живота или здравето на хора? Защо въобще трябва да се губи излишно време за уточнения (ама ти какво точно искаше да кажеш с това "премиерА президентА защити"?

  И ако щете дори, защо трябва да хабите мозъчния ресурс на вашите събеседници, след като просто вас ви мързи да научите няколко прости правила. И след като, поне когато пишете на компютър, имате куп инструменти, които да ви помагат в правописа и граматиката?! Това последното е просто неуважение -- не към езика, а към останалите хора!

  "The Internet is an insecure place."
 17. 17 Профил на Христомир Йорданов
  Христомир Йорданов
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#8] от "Boris":

  Драги Борисе, ако учителят е склонен въобще да оценява мислене, то той с голяма вероятност ще оцени мислене, различно от неговото. Но ако предпочита да оценява запаметяване, тогава ще посече всичко различно от това, което си мисли, че знае, и ще възпре всяка оригинална мисъл.

 18. 18 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#16] от "Kerberos":

  И понеже сте написал накрая нещо от типа "какво да се старая да пиша правилно, и така ще ме разберете", всъщност потвърждавате това, което казах преди малко: това е чиста проба неуважение -- в случая към вашите читатели -- породена или от мързел или от криворазбрана "авангардност"; и в двата случая не ви прави чест.

  taka 4e pi4 tovae plojenieto. nama kakvo dase obasnabame 6toto i takaa 6te me razbere6

  "The Internet is an insecure place."
 19. 19 Профил на NakedCall
  NakedCall
  Рейтинг: 233 Весело

  Абсолютно съм съгласен и споделям мнението по въпроса с ОЛВ.
  Изключително точно беше изказването за енциклопедичните знания. В днешно време сами по себе си те не ни носят нищо, но връзката между тях е в наша полза. Тя позволява да се свърже новото със старото и да се произведе информация, а както знаете това е най-важния ни актив.

 20. 20 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Цербер, доводите ти не са разумни! "премиерА президентА защити"? А обясни ми, кой върши действието в изреченито "БалконЪТ беше осветен от фенерА"? Фенерът ли освети балкона или фенера беше осветен (върши действието) от балконът(търпи действието)? Или как ще обясниш "Лампата освети стаята"? Къде е пълния член?
  Според мен, моля за извинение, ако греша, но важното е, каква грамотнист искаме от нашите даца! Никой, нарочно или по невнимание не отговаря на този въпрос?

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 21. 21 Профил на |
  *****
  Неутрално

  До коментар [#20] от "dhk13":

  Определено не искам моите деца да могат да поддържат 20 уеб сървъра или да знаят как да използват калкулатор, но да не могат да напишат две изречения без грешки или да не могат да оценят колко _приблизително_ е 34*76.

 22. 22 Профил на Несъгласен
  *****
  Неутрално

  Прагматизмът (възпяван в горния пасквил) произвежда можеството ограничени полуграмотни редови РЕДОВИ ТЪПАЦИ. Да поясня - не става дума само за правописа. Пример - американската образователна система - в седми клас не знаят таблицата за умножение и не са чували "синус", или "косинус"" (имат калкулатори и компютри ! ), но знаят да смятат лихвата (пак с калкулатор, разбира се). Също толкова са им знанията и по география, и т.н. Езикът на средностатистическия тиинейджър се сътои от максимум 500 думи (половината от тях жаргон), но то им стига! В културен план - пълно господство на тукашната чалга-култура - най важно е да познаваш живота на "знаменитостите", много от тях въобще не знаят какво е това театър, например.
  Естествено: това е стадо което лесно се управлява и насочва, и най важното не създава никакви проблеми. А и не може да има кой знае какви претенции, разбира се!
  Аз съм избягал именно от СОЦ-а и от манталитета създаван от него. Но категорично не приемам и криворазбрания либерализъм в образованието. И не е вярно че от редовия тъпанар ставал добър програмист. Аз самия съм обикновен програмист.

 23. 23 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Преди 50 години от нито едно дете не се изискваше да упъти чужденци на улицата на английски, нито да инсталира уеб софтуер."
  Изискваше? Или, може би, "не се е изисквало"? Щото, преди петдесет години Еленко не си бил и в проект. Но пък, както казва Еленко, какво значение има тук някакаво си време. Па и деепричастието може съвсем спокойно да се замени със несвършеното време и Еленко да стане съучастник на изискванията на шестдесетте години на миналия век.
  Оказа се, че минавайки през текста на Еленко намерих толкова доказателства за заслужените му четворки, че се отказах да ги анализирам. По-точно, отказах се да анализирам дали Еленко е продукт на тъпата ни образователна система или тя е тъпа, защото му е позволила да стигне чак до преподаване в СУ. Да го ... и СУ-то тогава.
  Преди време разграничих в този форум двата термина. Грамотност и образованост. Еленко е грамотен. За съжаление, втората, специализираната част на грамотността му липсва. Липсва му на Еленко образоваността. Е, те там е проблемът. Образователната ни ситема дава грамотност, но не и образованост. Жалко за което.

  Ecrasez l’infâme
 24. 24 Профил на |
  *****
  Неутрално

  До коментар [#22] от "Несъгласен":

  "Пример - американската образователна система - в седми клас не знаят таблицата за умножение"

  Хайде да не се изказваш неподготвен. Моите деца ходят точно в американско училище и мноого преди седми клас знаеха таблицата за умножение. При това я учат не като нас до 9х9, а до 12х12.

 25. 25 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "Boris": Твърдението "За сведение на автора, никой не е станал програмист, ако не е добър математик" всъщност е подвеждащо.

  На теория за всяка логическа операция би могло да се каже, че изисква математически познания по простата причина, че няма съвсем точна дефиниция за това какво е "Математика" и какво не е.

  Програмирането се приема от някои за дял от математиката (по специално на т.н. "Дискретна математика". Това е въпрос на дефиниция и не е важно коя дефиниция ще се използва. Ако толкова държите да дефинирате информатиката като част от математиката, то тогава твърдението на автора е, че в материала по математика "дискретната математика" не е застъпена за сметка на дялове от математиката, които нямат толкова директно практическо приложение. И е прав за това.

  Въобще математиката е невероятно полезна по принцип, но е много обширна като материя. В ограниченото време с което разполага образователната система следва да се концентрира върху теми, които имат по-голямо практическо значение (но и да се дава шанс на интересуващите се да задълбават и отвъд това)

 26. 26 Профил на 9/11 inside job
  9/11 inside job
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Неукият човек най-лесно се манипулира... Тъй че правете-струвайте, но книжките хептен пък недейте ги оставя.

  Resist the New World Order
 27. 27 Профил на |
  *****
  Неутрално

  До коментар [#25] от "Nikolay UK":

  Кои са тези дялове от математиката, които се учат в училище и нямат толкова директно практическо приложение?

 28. 28 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  До коментар [#22]: Винаги ми е смешно, когато някой в България реши ан гро да критикува "тъпата американска образователна система". Имало много, които не знаели за синус и косинус. Вярно е, че има огромен брой - основно от малцинствата (черни и латинос) - които сигурно не го знаят. А в България, колко от циганчетата знаят за "синус" и "косинус"?

 29. 29 Профил на Деян Христов
  *****
  Любопитно

  Много ми е интересно какво ще се случи след като непреодолимото препятствие "пълен или непълен член" отпадне - каква ли е следващата бариера, срещу която ще се надигне вой, за да се стигне до ниво, което удовлетворява всички. Вероятно 2+2=?
  Върви се към онзи светъл ден, когато за грамотен/образован ще бъде обявяван всеки млад българин, успял да изреже без чужда помощ своите нокти...
  Наистина ми е любопитно какви професионални резултати могат да постигнат хора, за които едно просто правило е толкова трудна работа...
  Горките преподаватели в реномираните английски университети - сигурно е много кофти цял свят да знае, че преподават на един изключително нереформиран език ... ама продължават нахалниците.... ти да видиш!!!

 30. 30 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До | №21
  Не си ме разбрал! Искам РАЗУМНА реформа в българския език и изучаването на граматически правила! Пълният член се отнася само до МЪЖКИ род, в женски и среден го няма, т.е. това членуване не опростява общуването (или само в 1/3 от случаите). Важният въпрос, според мен, е кокво искаме да знаят децата ни, когато завършат училище? Дали важното е измислено граматическо правило или да имат знания, които да им помагат да разберат, например, текст написан във всекидневник? Според мен, по-важно е да могат да не се хванат на манипулация!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 31. 31 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А това определено ме уби: :Английският не е имал реформа от XVI век, защото е най-големият, най-използван език и също толкова тромав. Ние си имаме малък и гъвкав език, който може да следва обществото, което го ползва."
  Невежеството което струи от тезата е зашеметяващо. Боже мили. Бил най-използван езикът, твърди Еленко, а не знае, че само до преди 50 години най-използвания език е френският. Поради много специфични и не съвсем лингвистични обстоятелства.
  Па бил и тромав английският...Аналитичният английски със множеството синоними и идиомни изрази бил тромав....
  Еленко, я по-често пускай по некоя статийка, с която да успокоявам щерката, когато се оплаква от малоумниците в у-щето.

  Ecrasez l’infâme
 32. 32 Профил на калевра
  *****
  Неутрално

  Яко ги е насолил тъпите даскаля. Одобрявам!

 33. 33 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  До коментар [#27]: Ами, примерно, любомата на #22 тригонометрия. Ако работата ви включва пространствени калкулации и моделиране със сигурност ще е необходима. Но иначе не.

  Въпросът е, че трябва да има едно ядро от знания, което се ограничава до най-приложните теми и да се дава възможност на децата да задълбават допълнително според интересите и възможностите си.

  Българското училище в момента е изградено на принципа на уравновиловката - всички учат, в общи линии, едно и също независимо от интересите и способностите.

 34. 34 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  със множеството синоними
  Да бе. "със множеството"...Баси. Това е заразно. Бегам от тук с извинение.
  Горното да се чете "с множеството"

  Ecrasez l’infâme
 35. 35 Профил на |
  *****
  Неутрално

  До коментар [#30] от "dhk13":

  Въпросът не е дали ще се използва пълен член или не, а дали се спазват установените правила. Всяко неспазване дразни и разконцентрира мисълта на читателя. Докато има правило за пълния член то трябва да се спазва, а не да се търсят оправдания защо не било ужасно лошо да не го правиш. И както вече каза някой, неспазването на правилата е признак за неуважение към читателите.

 36. 36 Профил на |
  *****
  Неутрално

  До коментар [#33] от "Nikolay UK":

  A какво да се учи вместо тригонометрия?

 37. 37 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  До коментар [#36]: Ами четете статията - няма да Ви я преразказвам.

 38. 38 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До |
  Моля те, ако забелязваш, аз спазвам правилата (въпреки че не ги харесвам). За мен важният въпрос е: КАКВО ОБРАЗОВАНИЕ ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАВАТ ДЕЦАТА НИ! Например, могат ли да направят текскритичен анализ? Могат ли да изложат теза и да я защитят с разумни аргументи? Не искам да влизам в неморални теми в България - като разликата между добро и зло!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 39. 39 Профил на |
  *****
  Неутрално

  До коментар [#37] от "Nikolay UK":

  Четох статията и я коментирах. Поддържане на 20 уеб сайта ли да се учи? Или как да търсим информация в Интернет без да знаем каквото и да е? A, разбрах -- как да решаваме тестове.

 40. 40 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  До коментар [#39]: е, ама Вие сте като първолак. Изречението

  "и част от математиката трябва да се замести от изучаване на компютърни науки, приложен софтуер или алгоритми."

  май упорито Ви убягва.

 41. 41 Профил на |
  *****
  Неутрално

  До коментар [#38] от "dhk13":

  За да можеш да направиш анализ на текст и да аргументираш теза първо трябва да имаш основата. А това е грамотно говорене и писане. Има много неща, които трябва да се променят в образованието, но повечето зависят от качеството на учителите, а не образователната програма.

  Като си помисля, че преди 20 години и аз мислех като Еленков, хваща ме срам...

 42. 42 Профил на френската гимназия
  *****
  Весело

  До коментар [#31] от "Graf":

  Графе, както винаги - точно!!! Туй с английския е ЩЕДЬОВЪР !

 43. 43 Профил на |
  *****
  Неутрално

  До коментар [#40] от "Nikolay UK":

  Хайде да избягваш да коментираш както какво съм за да не плачеш после като ти отвърна по същия начин.

  В училище се учат компютърни науки, приложен софтуер и алгоритми и сега. Дай _конкретни_ примери какво искаш да видиш като допълнение към това което се учи в момента.

 44. 44 Профил на Boris
  *****
  Неутрално

  До коментар [#17] от "Христомир Йорданов":

  Добре, съгласен съм, зависи как дефинираме "мислене". Но дори и когато някой действително мисли, това не му пречи да разбере погрешно, особено когато мисълта на човека отсреща тече малко по-различно. Това се случва достатъчно често, наблюдавал съм го многократно, и аз нерядко съм разбирал погрешно или съм бил погрешно разбран. А когато тези двама човека са учител и ученик, това действително може да е неприятно за ученика.

  А и в крайна сметка добрият учител се стреми да научи учениците си, а не да им пише оценки, и тогава оценките са дотолкова важни, доколкото ни дават или отнемат възможности. Но слава богу, на интелигентните хора не толкова добрите оценки никога не са пречили.

 45. 45 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До | №41
  Изви ме, но моята теза е, че всичко зависи от приоритетите. За да направиш анализ на текст, трябва да МИСЛИШ! Не да знаеш няколко правила. Ако не ми вярваш, прочети колко правила във физиката е нарушил Айнщайн! Искам дъщеря ми да може да се усеща кога някой я манипулира, не да мисли за това, че всеки, който пише правилно едно измислено (порови се в историята на българската граматика, защо е прието това) правило е свесен човек! За това е въпроса!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 46. 46 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  До коментар [#43] : По мое време в училище се учеше Бейсик. Сега, не знам как е, но съм сигурен, че има много неща, които училището би могло да даде на интересуващите се от това ученици. Например:

  - Десктоп програми (Ексел, Уърд, Фотошоп)
  - Въведение в уеб дизайн
  - Въведение в Релационални Бази данни
  - Въведение в Мрежова администрация
  - Приложно програмиране (например: да се направи един опростен вариант на един онлайн магазин)

  Съмнявам се, че повечето от това се прави в момента, а са неща, които имат практическа насоченост. Но този списък може да се увеличва или съкращава - важен е принципът, който авторът споменава - че образованието следва да бъде по-близко до потребностите на съвременното общество.

 47. 47 Профил на MN
  MN
  Рейтинг: 233 Весело

  Браво! Браво! Браво!
  Най-накрая светъл лъч по темите на „грамотността“ и истинските проблеми, които стоят пред съвременното образование.
  Благодаря ти, Еленко!

 48. 48 Профил на |
  *****
  Неутрално

  До коментар [#45] от "dhk13":

  И как ще оцениш дали някой може да мисли след като не може да изрази мисълта си в думи?

  Айнщайн не е нарушил _никакви_ правила във физиката.

 49. 49 Профил на |
  *****
  Неутрално

  До коментар [#46] от "Nikolay UK":

  Мдаа, въведението в уеб дизайн и мрежовата администрация са изключително полезни теми, ще са необходими на всеки завършващ ученик, нали?

  Много по-вероятно би било да ти се наложи да използваш тригонометрия отколкото да правиш опростен вариант на онлайн магазин.

  Доколкото знам Ексел и Уърд се учи в училищата.

 50. 50 Профил на Иван Ралчев
  Иван Ралчев
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Еленко, субективно си подхванал темата.

  Нямам нищо против промените. Убеден съм, че системата не работи перфектно, но или си се научил да пишеш грамотно, или не.

  Иначе правиш добро попадение с осъвременяването. И все пак, не оставаме ли с впечатлението, че в случая адаптацията ще е към нещо по-изостанало?

  Като е по-лесно да не ползваме пълния член, дай да го махнем. Като е по-лесно да пишем на латиница дълги sms-и, нека да сменим и кирилицата с черните букви по клавиатурата.

  Действайте! Аз съм се научил и не ми пречи да си пиша като един социалисто-комунист. Да, никога не съм можел да разбера какво точно е искал да каже авторът, ама пък и аз имам какво да кажа. А по този въпрос то определено няма да е нищо хубаво.

  Поздрави за труда и редакцията!

 51. 51 Профил на не добър математик
  *****
  Разстроено

  До коментар [#2] от "Boris":

  "инжинери","макар да знам, че грешния/т/! пълен член просто дразни"-Boris, две грешки - нормално за инжЕнер! - твоето лице пред непознати хора и в нови ситуации /цит/.

 52. 52 Профил на необразован
  *****
  Гневно

  До коментар [#46] от "Nikolay UK":

  Образованието да е по-близо до потребностите - също като чалгата - тя е най-близко до потребностите !!! БРАВО!

 53. 53 Профил на Dunkan
  *****
  Гневно

  Значи според автора трябва да се предефинира какво значи грамотен/неграмотен, понеже видите ли сега има интернет и разни нови компетенции и умения. Неграмотен е човек, който в офертата си до клиента пише пр. "при нас е по ефтину". Такава негррамотност е вупиюща и абсолютно недопустима. Няма грамотност днес, грамотност утре. Точка по въпроса.

 54. 54 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До | №48
  Пак не ме разбра - този път пиша бавно (защото забелязвам, че не можеш да четеш бързо): важното е човек да се научи да мисли (и да знае думите!), а не, подчертавам, ИЗМИСЛЕНИ правила!
  И щом Айнщайн не е нарушавал тогавашните правилата на физиката, защо никога не получава Нобелова награда за Общата теория относителносителността?

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 55. 55 Профил на rima
  *****
  Разстроено

  Докъде е изпаднал Дневник, щом и Еленко Еленков е сред авторите на анализите?! Кой вестник вече остана за четене?

  Откъде ще знае Еленко историята на английския, като е не знам колко пъти късан на изпита по историческа лингвистика в специалността английска филология - по приблизителни негови думи, защото това бил един безсмислен предмет, който отдавна трябвало да отпадне от програмата. И от тази в Оксфорд и Кеймбридж може би?

  Думата, която дефинира автора, е маркетабилност (нарочна употреба на нелепа чуждица), а това прави участието в дискусията по темата тук неразумно.

 56. 56 Профил на ISTORIK
  *****
  Гневно

  Много се подценява историческата грамотност. За да си добър историк, трябва да си енциклопедист и да владееш не само собствената си наука, а и куп други (помощни на историята) науки.
  Ще ги изредя, за да добиете представа:
  - литература
  - география
  - археология
  - антропология
  - езикознание
  - нумизматика (за монетите)
  - епиграфика (за надписите)
  - палеография (за старите ръкописи)
  - сфрагистика (за печатите)
  - хералдика (за гербовете)
  - древни езици
  - ...

  В днешно време е необходимо да се познават и Уиндоус, и МС Уорд и софтуер за защита, и софтуер за статистическа информация (SPSS, Sphynx Plus...) и какво ли още - не...

  Всеки изучен чужд съвременен език също е полезен.

  ---

  Много голяма грешка прави голяма част от днешното поколение ученици, че пренебрегва историческото си образование. Плодовете от неговото подценяване днес ще берем след време.

 57. 57 Профил на |
  *****
  Неутрално

  До коментар [#54] от "dhk13":

  Ученето на "измислени" правила е _част_ от научавнето да мислиш.

  Иначе е хубаво, че пишеш бавно, така ръцете ти не са по-бързи от мисълта ти.

 58. 58 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  До коментар [#52]: Ако чалгата е близка до Вашите потребности, то до моите не е. А и досега не съм видял обява за работа, където слушането или познаването на чалгата да е изискване. Нека не поставяме всичко в един куп. Доста чалгаджийско е.

  "Програмиране" и "Преслава" и двете започват с "Пр", но - ако не сте наясно - това са им единствените прилики.

 59. 59 Профил на |
  *****
  Неутрално

  До коментар [#54] от "dhk13":

  Очевидно е, че нямаш никаква идея какви са правилата на физиката. Избери друг пример, за предпочитане от област в която имаш някакви рудиментарни познания.

 60. 60 Профил на езиковед
  *****
  Неутрално

  До коментар [#34] от "Graf":

  Аналитичен език е език, в който огромно мнозинство от морфемите са свободни и се считат за напълно самостоятелни и смислени „думи“. За разлика от това в един синтетичен език една дума може да е съставена от слепени една за друга или слети в една морфеми, които обозначават нейния синтактичен смисъл.Например в английския чрез словореда се определя кое е подлог и кое-допълнение в изречението. Българският е единственият аналитичен славянски език !

 61. 61 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До | №59
  Пак пиша бавно: имам предвид ТОГАВА ОБЩОПРИЕТИ ПРАВИЛА във физиката! Знам, че пак няма да ме разбереш, но, моля те, подреди си приоритетите! И, съжалявам, вече ще съм of line!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 62. 62 Профил на |
  *****
  Неутрално

  До коментар [#60] от "езиковед":

  Ако трябва да сме точни, езиците не са чисто аналитични или чисто синтетични, а някъде между тези две идеални състояния. Нито английския, нито българския са чисто аналитични езици (като китайския например).

 63. 63 Профил на необразован-НЕ!-образован
  *****
  Неутрално

  До коментар [#58] от "Nikolay UK":

  Нищо не си разбрал, кой е за чалгата ? Вниквай като четеш !

 64. 64 Профил на Баба Яга
  *****
  Весело

  Да, трябва да има повече млади учители, както и - повече мъже сред учителите. Феминизацията на учителската професия е вредна за подрастващите.

  На учениците им трябват млади и необременени от социализма учители. Такива, които са енциклопедисти и има на какво да научат учениците си, а не - такива, които се хвалят, че Т. Ж. е гостувал в дома им на село.

  Аз имах късмета синът ми да има за учител именно такъв човек, който беше енциклопедист и преподаваше на сина ми историята не само на български език, ами - и на френски. Детето ми се радваше, че учителят им е давал основни знания и по древни езици като старобългарски, латински и старофренски, което би помогнало на децата да схванат ЛОГИКАТА на съвременните български и френски.

  Да не говорим, че млади мъже са учители, само, ако са второ или трето поколение учители, тоест - само, ако преподаването е в кръвта ми.

  Този човек преподаваше на сина ми две години (в 9 и в 10 клас) и този факт беше най-полезното и най-хубавото нещо, с което детето ми ще запомни тези две учебни години.

  Дано има повече такива учители!

 65. 65 Профил на Демократ
  *****
  Разстроено

  Със съжаление се присъединявам към всички НЕхаресващи анализа. Авторът е като "фермер" дето ислал мляко, обаче хванал добитъка откъм рогата и се оказало , че не било крава ами бик.
  Скъпи "Дневник", проблемите на образУванието ни не са устното изпитване, многото математика или което и да е друго посочено в анализа. Ще посоча най-сериозния проблем, така както аз го виждам, а именно:
  Всеобщото и целенасочено опростачване на българите. Вече не е 'яко" да си прочел "Аз Клавдий". Сега е "яка" чалгата. Мангизи, ланци, коли, мацки, вместо книги, знания и най-важното - мислене. Прост народ лесно се манипулира, лесно се печелят избори, лесно се краде. И медиите тук имат огромна вина.
  Разликата между тук и Холандия, е че там целенасочено се стремят да развият в културен и образован човек всяко надарено дете. И масово хората се стремят да се сравняват с културните и образованите. А тук моделът за подражяние е автоджамбаз или чалга певачка. И забележете, че напоследък започват все по-активно да ни навират в очите последните.
  "Дневник" биха били много по-полезни ако подемат дискусия за подтискане на чалгата като светоглед и начин на мислене, но не и като разпространяват призиви за допълнително оглупяване.

 66. 66 Профил на езиковед
  *****
  Неутрално

  До коментар [#62] от "|":

  Малко хора ще ни разберат, за това не се впускам в подробности, това е за автора на статията !

 67. 67 Профил на |
  *****
  Неутрално

  До коментар [#61] от "dhk13":

  Колкото и бавно да пишеш, пак няма да разбереш какви са били правилата във физиката тогава и днес. Ако вместо да се учиш да мислиш, беше внимавал повече в училище, вероятно сега щеше да знаеш

  И като те помолих да избереш друг пример нямах предвид да започнеш да пишеш неграмотно на английски

 68. 68 Профил на Демократ
  *****
  Весело

  Извинявам се на всички за допуснатите технически, правописни грешки!!

 69. 69 Профил на желаещ да е преподавател, но...
  *****
  Разстроено

  До коментар [#64] от "Баба Яга":

  С тия заплати - как виждаш един мъж да се чуства човек! за мъж да не говорим!

 70. 70 Профил на Кратуна
  *****
  Неутрално

  Г-н Еленков, математиката не се учи, за да станеш инженер. Тя се изучава, и то през целия курс на училищното обучение, защото учи човека на системно и подредено мислене, боравене с фактите и логика. И това ще е полезно и на този, който ще стане уеб-дизайнер, и на този, който ще гледа говеда във фермата си, и на актьора, на всеки. А изучаването на литература е нужно, за да се овладее езика, за да може човек да изкаже и слжна мисъл, и да изразди чувствата си при случай, а не само вика "уау" и "супер".
  И още нещо - в интернет има информация, но нали правите разлика между информация и познание. Познанието е усвоена и осмислена информация. Дума да няма, световната мрежа дава невероятни възможности, но те са тъкмо това - възможности, които само знаещият може да използва пълноценно. На неукия тя не дава нищо.

 71. 71 Профил на необразован-НЕ!-образован
  *****
  Неутрално

  До коментар [#56] от "ISTORIK":

  Благодарим ти !Просто ни "шашна"!

 72. 72 Профил на "ПР"
  *****
  Неутрално

  До коментар [#58] от "Nikolay UK":

  С "пр" започва и "простотия"!

 73. 73 Профил на перфокарта
  *****
  Весело

  До коментар [#46] от "Nikolay UK":

  По мое време се изучаваха табулаторните машини !

 74. 74 Профил на UK-LAY-NIK
  *****
  Разстроено

  До коментар [#28] от "Nikolay UK":

  Те и какво е истински дом не знаят, братко!

 75. 75 Профил на George Yanakiev
  George Yanakiev
  Рейтинг: 120 Весело

  Много съгласен.

 76. 76 Профил на георги
  *****
  Неутрално

  леле, хора, вярно ли не виждате гората от дърветата?

 77. 77 Профил на 55 годишен
  *****
  Весело

  До коментар [#23] от "Graf"
  Преди 50 години децата упътваха руснаци, просто англичани нямаше, както и компютри, драги Еленко!

 78. 78 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  До коментар [#73]: Вие се смеете, но това не беше много отдавна - завърших средно образование в България през 90-те и тогава беше само "Бейсик" и нищо друго.

  А после в университета вместо релационални бази данни се учеше - за срамотите! - дибейс, каквито пре-релационални бази данни са излезли от употреба на Запад още в началото на 80-те. Така, че информатиката в българското образование - ако и да предпочитаме да си мислим друго - се преподава на доста допотопно ниво. Не вярвам нещата да са се променили драстично през последните 10 години.

 79. 79 Профил на спешна помощ
  *****
  Весело

  "Статия като тази е свежа глътка въздух и малка стъпка в правилната посока"- подайте кислородната маска - задуших се от "глътката свеж въздух" !

 80. 80 Профил на |
  *****
  Неутрално

  До коментар [#78] от "Nikolay UK":

  И какво му е лошото на Бейсика (ако оставим на страна какво е казал Дайкстра за него)? Могат ли да се пишат сравнително нормални алгоритми? Могат. Дава ли представа как работи компютъра? Дава.

  Въпросът не е дали ще пишеш на Бейсик или Го, а какво ще пишеш.

 81. 81 Профил на Мондиана
  *****
  Неутрално

  Съгласна съм, че обхватът на грамотността днес е различен от този вчера. Но не, че едни знания могат да заместят/изместят други.
  В този смисъл дълбоко вярвам, че един човек може да администрира гроздове от сървъри, но и трябва да знае къде се пише "ът" и къде се слагат запетаи. Така, както дълбоко вярвам, че може да е велик админ, но трябва да кара кола трезвен, да хвърля боклука си в кофите и да ходи с почистени обувки.
  Същинският проблем на човека, който не знае къде се пише "ът", не е самият "ът", а това, че човекът не е бил систематичен и последователен в придобиването на знания.
  Което впрочем се отразява и на качеството на администриране на сървъри.

 82. 82 Профил на перфокарта
  *****
  Неутрално

  До коментар [#78] от "Nikolay UK":

  Ако станеш преподавател може и да се промени, но промяната започва от програмата ,а тя идва от "Горе"-там им обяснявай за необходимостта да се учат "езици" като Бейсик и др.глупости-никому ненужни !

 83. 83 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#70] от "Кратуна":

  Много точно и добре казано... Ама я пробвайте да се изразите така добре, ако за вас "lireraturata e ebasi tapia predmet. prosto nego izdargam. drememi na **** za tapacite deto ni karat da 4etem tapite vzov i 6ekspir! ebati tapite pra4ki!!!"

  "The Internet is an insecure place."
 84. 84 Профил на езиковед
  *****
  Любопитно

  "Всеки изучен чужд съвременен език също е полезен",, какво значи съвременен чужд език? кои са тези съвременни езици??? френски, немски, английски - или, /много шеговито/, американски ?!?!

 85. 85 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#81] от "Мондиана":

  Точно така, ако човекът е бил достатъчно прилежен да научи системното и/или мрежово администриране, той със сигурност ще е бил прилежен, както казвате, и към езика си. Да не говорим, че познавам точно (отлични) ИТ специалисти, които могат да ви цитират Джон Милтън в оригинал. И не -- Джон Милтън не е компютърен (още по-малко пък Интернет) гуру.

  "The Internet is an insecure place."
 86. 86 Профил на Hm...
  *****
  Неутрално

  Вероятно се има предвид съвременен език, различен от българския.

  А под съвременен трябва да се разбира не старофренски, староанглийски, старогръцки, латински...

 87. 87 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  До коментар [#80]: Ох, не пак това дървено философстване..

  Ако Бейсик беше достатъчен нямаше да се развиват нови езици (като обектно-ориентираните).

  Вие си стойте вкъщи и програмирайте на Бейсик. Или, не - още по-добре - идете си потърсете работа с Бейсик.

  Аман от дървени философи.

 88. 88 Профил на езиковед
  *****
  Весело

  До коментар [#86] от "Hm...":

  Добро чуство за хумор! Поздравления!!!

 89. 89 Профил на Мда..
  *****
  Весело

  Историк, добави и два древни езика, а за българския историк - три... май се получава енциклопедист ...

 90. 90 Профил на френската гимназия
  *****
  Весело

  До коментар [#87] от "Nikolay UK":

  Стига с този Бейсик, как намирате следващия цитат на Еленко? - "Аз бих добавил повече съвременни автори, бих преместил литературата като огромна глава от часовете по история, за да върви с контекста." - този човек прилича на слънчясал !!!

 91. 91 Профил на |
  *****
  Неутрално

  До коментар [#87] от "Nikolay UK":

  Кой е казал, че Бейсик е достатъчен, бе идиот? Да не мислиш, че децата в училище ще пишат за суперкомпютри, че да им трябва Fortress или X10? Или за многопроцесорни сървъри, че да използват Go? Операционни системи ли ще пишат, че да учат C? Сисадмински скрипчета ли, че да учат Perl? Или уеб страници, че да учат php или javascript? Направо ги виждам как разчитат на образованието в средното училище да ги научи знанията, които ще са им необходими за да си намерят работа като програмисти.

  Бейсик е сравнително прост и разбираем език с който може да научиш основата на програмирането.

  П.П. Предупредих те да престанеш с квалификациите, очевидно не разбираш от дума. Затова и аз започвам.

  П.П.П. Между другото, олигофренчо, релационални бази данни няма -- на български език терминът е релационни бази данни.

 92. 92 Профил на по-о-мощ
  *****
  Разстроено

  Здравейте, искам да ви попитам откъде е възможно да си сваля Бейсик, който се използваше едно време на Правец-ите за програмиране. Абе търся го от 100 години и все не мога да си го намеря. Помагайте !!! Дайте съвет на бедния програмист "дилетант" все още !!

 93. 93 Профил на max
  *****
  Неутрално

  Озадачава ме изречението: "В гимназията никой не написа и едно есе, което не ми е помогнало на изказа"...

 94. 94 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#60] от "езиковед":

  Е, кът' цитирате уики...
  Наистиная Българският език е аналитичен(с остатък на малко форми от именителния и винителния падеж), та | е прав, а Македонският е другия славянски аналитичен език(леле, какъв вой ще се понесе сега)

  Ecrasez l’infâme
 95. 95 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  хубава статия, но не съм съгласен, че математиката била наука полезна само за инженери. математиката преподава логичен начин на мислене, а това е полезно за всички.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 96. 96 Профил на уан фор ю
  *****
  Весело

  "Истинската задача e: а) да дефинираме какво значи "грамотен" днес и б) да трансформираме образователната система така, че да отговаря на нуждите на децата днес." - този Еленко е гениален, да трансформираме - ами дай да махнем българската азбука, те почти не я използват, само цифри и символи!!!,защо ти е да казваш "за двама", по-простичко си е 42 , или142, 4(((:

 97. 97 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Мога само да поздравя за елегантния стил на изказа и аргументите! Нека автора по-често пише така добре по всъщност дълбоки теми и на повече места!
  Хората пишещи така в България са кът и трябва да се ценят!

 98. 98 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  До коментар [#90]: това би било напълно смислено. Основната идея на автора - че е по-важно да умееш да се изразяваш писмено - е по-същественото в случая. И то най-лесно се постига ако учениците имат възможност да се упражняват да пишат (и също коментират и анализират) по-близка до живота проза като една статия във вестник. Или дори съвсем битови стилове като примерно писането на жалба или оплакване.

  Също писането на кратко есе на свободна тема както се практикува в американската образователна система ми се струва един много подходящ начин да се упражняват тези умения.

  Така, че, да, смятам, че БЕЛ може да се замени от предмет "Писане" (за по взискателните "Изразяване в писмена форма", а литературата от предишни епохи да се изучава в дайджест формат като част от предмета "История".

 99. 99 Профил на Георги Пенков
  *****
  Неутрално

  Авторът на тази статия е още един от апологетите на Homo Novus на ерата на Интернет. На „Новия човек”, задушаващ се от неподплатеното самочувствие на незнанието и простотата, от езиковата неграмотност и войнстващата бездуховност на първичното.
  Авторът явно не е наясно, че в Америка не може да влезеш в уважаващ себе си университет, ако не си езиково грамотен – тестовете SAT са именно за това. В Европа (Германия, Холандия, Белгия, Франция) от друга страна, по-лесно се записваш за студент, но затова пък още след първите две години на следването 30-40 % от студентите биват изключени от университетите поради невзети изпити – не разполагат с необходимите способности, интелект и грамотност да отговорят на изискванията на образователни системи, създаващи духовния елит не само на съответните страни, но и на цяла Европа. И от двете страни на Атлантика целият курс на следване е изпълнен с безброй писмени изпити – в повечето случаи под формата на есе или на сложни тестове. Устното доказване на способности и интелект се прави посредством презентации и различни практически семинари. От собствен опит и от този на брат ми знам, че правилното/грамотно писмено и устно изразяване е един от водещите стандарти за преценка на твоя капацитет.
  Езикът и неговата граматика са сложни математически/логически/ системи. Тези, на които математиката им се отдава (не задължително тези, които „цъкат” с мишката на компютър) по принцип са и добри по граматика, имат ясен и синтезиран стил на изразяване (апропо, не всички от тезите на автора са ясно представени, да не говорим за аргументацията).
  Компютърът е нищо повече от средство за опростяване/улесняване на нашето динамично битие. Тук е мястото да развенчаем един от модерните митове, че ползването на компютър е единица мярка за интелигентност. Уви, не е. Доказват го способностите на едно съвременно 3-4 годишно дете, умеещо да борави с всякакви компютърни програми. В умението за работа с компютър липсва творческата искра, духът на съзиданието, интелектът. /Изключение в тази сфера може би прави единствено програмирането/.
  Всеки един човек, притежаващ достатъчно критична маса интелект, т.е. креативна сила, не може да има каквито и да е проблеми с няколко граматични и езикови правила, основани на естествената социална логика на общуването.
  И за да завърша своята интервенция във форума, бих искал да призная, че едно от безспорните постижения на информационните технологии е Интернет. Но Интернет като глобална мрежа на познанието, като обмен на творчески заряд, като защита на гражданските права и свободи (положително въздействие на малка част от социалните мрежи), като платформа за противопоставяне на тирани и всякакви човеконенавистни изчадия. За съжаление обаче, едва 2 % от Интернет е с такова съдържание. Останалите 98 % са порнография, форуми и социални мрежи, позволяващи пълното „разпищолване” на неграмотността, душевната нечистоплътност, тежките личностни комплекси, плебейската арогантност и простотия – и всичко това, удобно забулено в анонимност.
  На кратко – колкото се може повече хора трябва да прочетат статията „До пълната победа на бахура” на великолепния журналист, публицист и есеист – Любослава Русева.

 100. 100 Профил на езиковед
  *****
  Любопитно

  До коментар [#94] от "Graf":
  Да,Уики..

  Македонският език или македонска езикова норма е южнославянски език и една от трите книжовни норми на българския език, т.нар. македонска писмена норма. Това е официалният език на Република Македония, като този статут не е официално признат от правителствата на Република България и Република Гърция. Кодифицираната норма на македонските диалекти, така нареченият македонски литературен език, се разглежда от повечето български езиковеди като трета книжовна норма на българския език, успоредна на българския книжовен език и на банатската писмена норма. Като основа за създаването на нова писмена норма е взет югозападният български а-говор.
  Така поне уики...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK