Редакционен: Двойната коалиция като огледало на тройната

Прекият и постоянен достъп на МВР до трафичните данни на мобилните оператори и интернет доставчиците мина вчера на първо четене само с гласовете на все по-очертаващата се двойна коалиция на ГЕРБ и "Атака". А пък БСП и ДПС, които преди изборите безуспешно се мъчеха да прокарат по-мек вариант на същия закон, се обявиха против и дори се заканиха да сезират Конституционния съд. От БСП обявиха "въвеждането на полицейска държава", а от ДПС напомниха, че "дискусията за спазването на гражданските права не е отсега".


Тази цинична метаморфоза, при която едни и същи политически индивиди посягат на гражданските права, дойдат ли на власт, след като са ги защитавали, докато са били в опозиция, разкрива всъщност грозната симбиоза на т.нар. политическа класа, лишаваща изборите от смисъл.


Така например авторът на сегашните промени  за "интерфейса", преди това автор на множеството критични статии в "Дневник" за МВР в кабинета "Станишев", през април 2008 г. разясняваше, че  използването на СРС е "скъпо удоволствие" и "крайно средство за разследване", че се "накърняват сериозно конституционните човешки права" и затова са необходими "ясни гаранции срещу злоупотреби", затова "разрешението за СРС следва да се дава от по-високо ниво в съдийската йерархия".
Но бидейки днес във властта като зам.-министър, вече предлага използването на  СРС, с което да се проследява местонахождението на всяко едно лице в държавата, имащо мобилен телефон в джоба си или лаптоп в чантата си, да се следи целият му електронен трафик, без лицето да е обвиняемо за престъпление и без да е сигурно, че съдът е дал разрешение за това. Тоест напълно безконтролно и с фиктивни гаранции.


В крайна сметка на всички е ясно, че този закон е с политически цели, съвпадащи с целите на борещата се от години с опозицията в интернет китайска държава. Но помислил ли е някой за опасността инакомислещите да бъдат изкарани от безобидния "Фейсбук" на улицата?

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на сссссссссссс
  *****
  Неутрално

  Ами какво да кажем, за лицата, които бидейки във властта предлагаха СРС-та, а днес в качеството си на опозиция са първи борци за народни правдини?
  Альооу ,моля автора , земи се у ръце малце от малце...

 2. 2 Профил на Ктъстева
  *****
  Неутрално

  Колко ти плаща Цецко за тези коментари?

 3. 3 Профил на 69
  *****
  Разстроено

  Пак откриваме топлата вода .
  Нищо ново под старото слънце
  Кервана си върви кучето си лае
  Каквото и да се каже е вярно
  Но поне всички предполагам че разбрахме думите на ББ
  за "материала" са верни ,колкото и да е обидно

 4. 4 Профил на facebook
  *****
  Неутрално

  ето, тъкмо се затопля по коледа, иедално време за мирен и анонимен граждански протест ... (опппс, иде милицията, спирам с коментарите...)

 5. 5 Профил на pesho
  *****
  Неутрално

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2008/04/08/482354_srs_-_neobhodimata_reforma/ ето ви една статията на зам. министъра - който има нерви да чете.

 6. 6 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  Закон за следене на кореспонденцията и подслушване,следене с камери,пръстови отпечатъци в личните документи,закон за допускане на употреба на ГМО без да се извършва контрол,чужди военни бази на българска територия с бъдещо разполагане на ПРО край Шабла...
  Останаха ли хора,които още вярват,че сме станали по-свободни след 1989 г. или с влизането в ЕС? Уверено вървим към новия американски социализъм,така добре описан от Оруел.

 7. 7 Профил на Някой
  *****
  Неутрално

  Хората от "Фейсбук" няма да излязат на улиците, защото са свикнали да работят с клавиатурата, а не с бухалката, която е любим уред на хората, дето размазват физиономиите на тези, които протестират в Интернет и премазват журналистите, които се осмеляват да критикуват властта.
  Въпросът е какво ще направят медиите, за да опазят свободата на словото. И дали не трябва да се замислят, когато дават трибуна на разни хора, които твърдят, че критикуват управляващите - но само до момента, в който дойдат на власт?

 8. 8 Профил на Antonov
  *****
  Неутрално

  Драги 6,
  Вие или нещо сте се объркал или по вероятно сте от дежурните
  руски подлоги.Единственото,което идеално пасва на описаното от Оруел е сталинския така наречен социализъм.Не случайно дълги години Оруел 1984 беше забранена книга в Русия.
  Ако не сте прочел книгата "1984".ПРОЧЕТЕТЕ Я.

 9. 9 Профил на RED
  *****
  Неутрално

  ББ яко залита по американската полицейщина,което никак не ми харесва.Дано се освести малко,че лошо ни се пише.

 10. 10 Профил на Есхил
  *****
  Неутрално

  То е повече от очевадно.Държавта като се управлява от полицаи , възможно ли е да бъде друга освен полицейска?

 11. 11 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Е сори, Антонов (8), ама модерният свят отдавна намирисва на 1984. Като изключим "социализма". И уверено върви в тази посока.
  Каква ирония само - свободата даде възможност да се случи 11-ти септември, а 11 септември даде възможност да се тръгне към 1984.
  Така че, задръж си снизхождението към номер 6, мисля че е ясно какво искаше да каже.

 12. 12 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Не смятам, че сте чели книгата на Оруел. В момента пишете мнения с псевдоним или като анонимни потребители, които могат свободно да критикуват и да изказват мнението си, без полицията да ви се разтропа на вратата 15 минути по-късно.

 13. 13 Профил на Wasabi
  Wasabi
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#12] от "Анонимен":

  То така се почва. Като им се услади на властимащите воайорството и контрола, ще почнат да искат още и още, докато не я докараме до Оруел.

 14. 14 Профил на кмет в сянка
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "Анонимен":

  освен книга има и филм. по коментара ти съдя , че или неси чел и гледал или не си ги разбрал.
  тъй като си с претенции може да ни обясниш и войната на световете.
  какво ще кажеш и за записите от личните уебкамери многознайко

 15. 15 Профил на кмет в сянка
  *****
  Неутрално


  До коментар [#14] от "кмет в сянка":

  добавка: книгата бе издадена в българия преди 1989-та .

 16. 16 Профил на кмет в сянка
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "Antonov":

  коментарите до анонимен се отнася и за теб. книгата е издадена през 1948 г. и само 2 години след това оруел умира неочаквано. оттам е израза "големият брат те гледа"

 17. 17 Профил на кмет в сянка
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "Antonov":

  имам и книгата и филма и мога да ти услужа с тях ако имаш желание за развитие на собствената си личност в по-добра посока

 18. 18 Профил на ssssssssss
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "Анонимен":
  В момента пишете мнения с псевдоним или като анонимни потребители, които могат свободно да критикуват и да изказват мнението си, без полицията да ви се разтропа на вратата 15 минути по-късно.
  =====================================
  Много интересно. Преди 4 месеца, преди 3 години всички си даваха именатат, ЕГН-тата и телефоните, нали ?


 19. 19 Профил на Между другото
  *****
  Неутрално

  Подобна дискусия се разгоря и в САЩ след нападенията на 11 септември 2001 г. Не буквално същата, но пак ставаше дума за засилен контрол на властта върху комуникациите. Тогава Америка прие консенсусно, че ислямисткия тероризъм заплашва устоите на демокрацията, на държавността, на начина на живот на американците. Това, което трябваше да се направи, се направи. Разбира се, в нашия случай нещата далеч не са толкова сложни и всеобхватни, но все пак става дума за ефективност в условия, които напомнят условията в САЩ от тогава, пък и сега. Осемгодишното управление на тройната коалиция НДСВ-ДПС-БСП /в различен порядък/ доведе до разпад на държавността, анархия и тотално господство на сенчести силови структури, чиято дейност се родее с тероризма в най-страшните му форми. Напълно естествено и закономерно в борбата срещу тоя нашенски тероризъм държавата се опитва да рационализира и повиши ефективността си. Оказа се, че сме изправени именно срещу кървав тероризъм и въпросът е за оцеляването ни като общество. И отново, не става дума за следене и контрол, а за възможност в конкретни случаи МВР да действа по-ефикасно.

 20. 20 Профил на ssssssss
  *****
  Неутрално

  В момента срещу скромен рушвет от 500-600 лева мога да получа същата информация. Най-лесно ако се знае номера на "жертвата", но и по име става. За ЕГН да не говорим.
  Така че - блажени са верующите.

 21. 21 Профил на !!!
  *****
  Гневно

  Държава, в която полицаите взимат по-големи заплати от учените, от университетските преподаватели и от учителите, е полицейска!

  И ще бъде такава, докато "палачинката" не се обърне.

 22. 22 Профил на прочетено в интернет
  *****
  Неутрално

  НИКОГА НЯМА АКТУАЛНИ И ОБЕКТИВНИ СТАТИИ ЗА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТА В БЪЛГАРИЯ ЗАТОВА ПРОЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО И РАЗМИСЛИ, АКО ВСЕ ОЩЕ МОЖЕШ ДА МИСЛИШ:
  трябва да се знае,че
  БСП Е ПРЕСТЪПНА ОРГАНИЗАЦИЯ и ГЕРБ е поредното разклонение на БСП МАФИЯ.
  И ВСЕКИ ,КОЙТО ПОДКРЕПЯ БСП ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОБЯВЕН ЗА СЪУЧАСТНИК В ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
  БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ В ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ УЧАСТВАТ И ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ МЕДИИ,КОИТО СЪС СВОЕТО
  СЕРВИЛНО ПОВЕДЕНИЕ ВЪВЕЖДАТ В ЗАБЛУДА И МАНИПУЛАЦИИ НАИВНОТО БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ.
  ТАКА ЛИ НЕ СЕ НАМЕРИ И ЕДИН ДОСТОЕН ЖУРНАЛИСТ ,КОЙТО ДА НЕ УЧАСТВА В ТАЗИ ТОТАЛНА МАНИПУЛАЦИЯ ,ДЕМАГОГИЯ И НОВО ПРОМИВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО. ИЛИ ВЕЧЕ СТАНАЛИ ЖУРНАЛИСТИ СА С ПРОМИТО СЪЗНАНИЕ.ВСЕКИ СЕ Е СВИЛ В “ЧЕРУПКАТА” СИ И СИ МИСЛИ ОЩЕ СЪМ ДОБРЕ МАКАР ЧЕ
  СЪМ ДО ГУШАТА В КАЛТА И Л’ТА
  ДО РАЗНИТЕ МУ ТАМ ЧЕРВЕНИ АЛИГАТОРИ ,СТАРЦИ И ДРУГИ ЧЕРВЕНИ ,СИНИ,ЖЪЛТИ И....ДР. БОКЛУЦИ ,ВРЕДИТЕЛИ НА ДЪРЖАВАТА.:
  КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ЗА ПОРЕДНОТО ЗАМЪРСЯВАНЕ НА СТАРОЗАГОРСКИ РЕГИОН,ДЕТО ВАШИЯ МИЛ ЧЕРВЕН ПРЕЗИДЕНТ –ПРЕСТЪПНИК ПРЕДИ ГОДИНИ ЗАБРАНИ НА ПРАКТИКА ДА СЕ РАЗБЕРЕ ОТКЪДЕ ИДВА ТОВА ЗАМЪРСЯВАНЕ И ОБГАЗЯВАНЕ НА СТАРА ЗАГОРА. В ЕДНА НОРМАЛНО ПРАВОВА ДЪРЖАВА САМО ЗАРАДИ ТОВА НЕ МУ МЪРДА ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР ЗА УМИШЛЕН ГЕНОЦИД И НАНЕСЕНИ ВРЕДИ НА НАСЕЛЕНИЕТО.ВСИЧКИ В РЕГИОНА ЗНАЯТ ,ЧЕ ИДВА ОТ ВОЕННИЯ ПОЛИГОН В С. ЗМЕЙОВО,КОЙТО ,СЕ НАМИРА НА 3КМ ПО ВЪЗДУХ .В ЦЕТЪРА НА БЪЛГАРИЯ СЕ УНИЩОЖАВА ОРЪЖИЕ И БОЕПРИПАСИ ИДВАЩИ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ И НАРОЧНО Е ИЗБРАН В СРЕДАТА НА БЪЛГАРИЯ ,ЗА ДА НЯМАМЕ ПРОБЛЕМИ СЪС СЪСЕДНИТЕ СТРАНИ НА БЪЛГАРИЯ. А БЪЛАРИТЕ СА ПОДЛОЖЕНИ НА УНИЩОЖЕНИЕ .КЪДЕ Е ТУК АТАКА И ВОЛЕН СИДЕРОВ.КАКВО ЧАКАТЕ ВСЕКИ ГРАЖДАНИН ПО ОТДЕЛНО ДА ПОСТРАДА И ТОГАВА ПАК ЛИ НЯМА ДАСЕ ОБЕДЕНИТЕ ,А ЩЕ СЕ ОСТАВИМ НА ПОДИГРАВАТЕЛНО УНИЩОЖЕНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ ОТ САМИТЕ БЪЛГАРИ. ОТ тук може всеки нормален да си направи извода,че
  Б. БОРИСОВ И ГЕРБ СА ПРЕДНОТО РАЗКЛОНЕНИЕ НА БКП, ЗАТОВА Е ТАКА И СИ СЛУША ГОСПОДАРИТЕ РАЗРЕШИЛИ И НА ПОРЕДНИЯ ПРЕСТЪПНИК ДА ИМИТИРА УПРАВЛЕНИЕ .
  И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ЦЯЛАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ АКО ТРЯБВА ДА ПОДКРЕПИ ГЕРБ И ДА ПОИСКА КОНКРЕТНИ ДЕЙСТВИЯ ,ЗАСЯГАЩИ САМО ПРЕСТЪПНИТЕ БОСОВЕ УМЕЛО ПОДПОМАГАНИ ОТ БСП. НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОЗВОЛЯВА ОТГОВОРНОСТТА ДА СЕ ПОНЕСЕ ОТНОВО ОТ ОБИКНОВННИТЕ ТРУДОВИ И ЧЕСТНИ ХОРА.

 23. 23 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Тази цинична метаморфоза, при която едни и същи политически индивиди посягат на гражданските права, дойдат ли на власт, след като са ги защитавали, докато са били в опозиция, разкрива всъщност грозната симбиоза на т.нар. политическа класа, лишаваща изборите от смисъл."

  А, защо да ги лишава - има политически субект, който никога не е подкрепял такива мерки нито на власт, нито в опозиция - Синята коалиция. Ма вие не ги щете и си гласувате за БСП, ДПС, ГЕРБ и Атака. Че кой ви е виновен тогава?

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 24. 24 Профил на Goldstein
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от "Между другото":

  Ти или си много наивен или си паднал от друга планета, да не кажа че си зомбиран. Огледай се малко наоколо, в кой свят живееш?! Наистина ли си вярваш, че Буш, Обама и цялата престъпна хунта give two shits за демокрация и човешки права?! Та това са пумпалите на банкерската и корпоративна машина- новата световна диктатура, чийто методи потресаващо наподобяват тези на трите световни империи в Оруеловата книга. Войната е Мир (support our troops) Свободата е Робство (приеми Patriot Act, еквивалент на Хитлеровия Enabling Act от 1933, без никакъв обществен дебат- тези глупости за консенсуса да не си ги сънувал или за теб двете единствени партии (по нищо неразличаващи се от начертания нео-либерален модел), представляват обществен консенсус?!; Невежеството е Сила (гледай малоумия наречени sitcoms, reality shows, захаросани "новини"... и много, много не си задавй въпроси, докато през това време се приема поредния Patriot Act, който все повече те причислява към категорията prole или ти отделя място в някой концлагер, където за всеки е предвидена по една стая 101. А как произлезлия от престъпния свят бабаит, който се прави на сляп и глух за безчинствата на най-голямата престъпна групировка и варненски феодали ТИМ, ще се бори с престъпността, можеш ли да ми обясниш? Имаш мозък, изполвай го, вместо да повтаряш като папагал пропагандните лозунги на Големите Братя.

 25. 25 Профил на kordinator
  *****
  Неутрално

  По повод коментар 23.Че кои не знае че сте подразделение на БСП.

 26. 26 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#25] от "kordinator":

  И как разбра?

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 27. 27 Профил на за революция
  *****
  Неутрално

  Въпроса със следенето е важен. Срещу престъпността е необходимо да се действа бързо и да се събират качествени доказателства. Всяка улика, която може да доведе до разкриване на престъпление е важна. Следенето на интернет трафика е допустимо с разрешение и под наблюдение на прокурор. Длъжностно лице, което злоупотребява като търгува с търговска кореспонденция трябва да се наказва със затвор и глоба в размер на нанесените вреди. Не трябва да се увеличават разходите на фирмите от сферата на комуникациите с изисквания да купуват допълнителна техника за целите на МВР и т.н. МВР трябва да има ресурсите да следи трафика на определени заподозрени лица с прокурорско разрешение и под постоянно наблюдение! На престъпността трябва да се отговаря по подобаващ начин.

 28. 28 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#23] от "Zoon Politikon":

  Да, браво на СК! Радвам се, че гласувах за тях; обаче... много маломерно малцинство. Нейсе, да кажем ЕЛИТНО.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 29. 29 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#24] от "Goldstein":

  Дано успееш да ги просветиш! Казвам го БЕЗ ирония.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 30. 30 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#28] от "Milen.Ivanov":

  Просто ГЕРБ бяха много популярни на тези избори, излязоха с дясна платформа и обраха почти целия десен вот. На следващите избори ще си върнем част от отлива

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 31. 31 Профил на Борис
  *****
  Неутрално

  А кой е този автор / сегашен заместник-министър? Може ли с имена?

 32. 32 Профил на Между другото
  *****
  Неутрално

  "Дневник" стана трибуна за ултралевичарски и глобалистични проповеди, като тази на някакъв Goldstein /24/. Тия мантри за лошите империалисти, дето потискали свободата на народа, въпросният да ги проповядва на Ангел Бончев /с отрязаните пръсти/, или на Гунински, дето си скубал косата. Или може би това е въздаване на справедливост, според Голдщайн. Ислямистите, които удариха Америка, и те въздаваха справедливост. Голдщайн да не се страхува, че ще ни пратят в концлагери в килии 1 0 1. Нашенските "копелета", по премиерския израз, вече го правят /или го правеха/. Бесът на бесепарите и ортаците им от триглавата коалиция е разбираем. Падат един след друг грижливо подредените и хранени бастиони на задкулсната власт, които им вършеха и още вършат работа. Вижте генезиса на "копелетата" от "Наглите".

 33. 33 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 624 Гневно

  До коментар [#32] от "Между другото":

  Тъпако! Наглите нали ги гепиха и без интерфейс! Желание трябва, нищо друго. 'Те еба в убедения тъпунгер!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 34. 34 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#32] от "Между другото":

  И един поздрав за предстоящите празници:

  "Еби си майката, Григоре!
  Еби си майката ти казвам!
  Ти си тъп милиционер;
  Аз с теб не искам да приказвам."

  П. Пенев

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 35. 35 Профил на Петкова
  *****
  Неутрално

  "Тази цинична метаморфоза, при която едни и същи политически индивиди посягат на гражданските права, дойдат ли на власт, след като са ги защитавали, докато са били в опозиция, разкрива всъщност грозната симбиоза на т.нар. политическа класа, лишаваща изборите от смисъл."

  Благодаря на автора на този коментар за точните думи. Точно това е най-голямата опасност за свободата в България - когато на хората им писне и се оттеглят от политическия живот, защото виждат че различни партии, уж с противоположни политически платформи, реално прокарват една и съща политика, когато се опре до защита на тяхната собствена власт.

  "Между другото", съжалявам за страданията на всички, които са били отвлечени, но контрастът ти е неуместен - или следене в интернет, или отрязани пръсти. В нашата история имаме по-уместен пример: или си затваряш устата, или те пребиват с чукове (казусът на Огнян Стефанов). Ако човекът беше писал коментари на най-новите научни постижения, и го бяха пребили, нямаше да е толкова подозрително. Но човекът беше набеден, че е автор на сайт, където се пишеше против ДАНС, премиера и президента. И го пребиха с чукове. После се появи разследването "Галерия", където се подслушваха журналисти. Сега вече няма да имате нужда от такива кодови названия. Ще събирате сведения и ще слухтите спокойно. Една част от сведенията ще ги използвате за борба с видимата престъпност. А останалата част? Или ще твърдиш, че в службите работят ангели небесни, които са абсолютно неподатливи на всякакъв вид искушения и натиск, и НИКОГА и при НИКАКВИ условия не биха продали информация за личния живот на гражданите на заинтересовани лица. За тези 20 тозиви преход и последните наивници умряха, и вече никой не вярва в приказки. Заради такива действия и малкото свободни граждани, които все още живеят и работят в България, ще си заминат, защото колкото и голяма да е любовта към родината, жаждата за свобода и инстинктът за самосъхранение е по-силен. А да изгониш най-добрите и достойни граждани от България не е геройство, а национално предателство.

 36. 36 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#7] от "Някой":

  Не си прав. Случилото се миналата зима те опровергава категорично.
  За съжаление малките зелени сладури, казвам го с най-искрена симпатия, защото тия деца ме радват добезкрай с НЕравнодушието си по отношение държавата в която живеят, допуснаха няколко грешки.

  1. Не разбраха, че във форумите има платени писачи и подстрекатели, чиято единствена цел беше да организират беззъб протест, с който просто да се изпусне парата в свирката на локомотива.
  2. Не формулираха ясно и категорично исканията си. Двадесет и няколко точки някак си размиват нещата.
  3. Оставиха се да ги подведат че протестът не трябва да е политически, без да осъзнават, че самото им излизане на улицата и блокирането на центъра, вече е политика. За исканията за промени в държавни структури и закони да не говорим.
  4. Оставиха се да ги подхлъзнат на динена кора с футболните фенове. Самата заявка за присъствието им отказа мен и всички мои близки и познати от твърдото решение да се включим, тъй като сме достатъчно видяли и цинични за да предугадим целия последващ сценарий.
  Но всеки се учи от грешките си. Особено когато е млад и зелен
  И:
  1.Искрено се надявам това да не е отказало интернет обществата от идеята да защитават правата си, земята си и свободата си.
  2.Искрено се надявам, да продължаваме да опитваме докато не намерим верния начин и точните хора.
  3. Искрено се надявам желанието за справедливост да не отстъпи място на страха.
  4. Искрено се надявам новите поколения, които не са расли във времена на тотално безправие да не разрешат малкото с което са закърмени да им бъде взето.
  И накрая, надявам се да изберат не пътя на бягството, а пътя на отстояването на собствената личност.
  На мене ми писна и не смятам повече да се свивам и да търпя.
  Искрено се надявам да не съм само аз.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 37. 37 Профил на Off
  *****
  Неутрално

  Жалко, много жалко! Управляват ни милиционери. Ако бяха
  полицаи - иди-дойди. А то и стражари не са. Милиционери.

 38. 38 Профил на Do#10#
  *****
  Весело

  Държавата не се управлявя от полицаи,а от бивши симеоновски милиционери.При това избрани от Народа!На хората им е свиден спомена за "човека от народа"и милиционерските похвати на управление.Да са им честити!

 39. 39 Профил на Лошо
  *****
  Весело

  До коментар [#33] от "Milen.Ivanov":

  Ти пък откъде знаеш как е протекла разработката ?!

  Дневник,
  такива статии от редколегията се пишеха преди 1989г., громящи империализЪма и капитализЪма. Колкото и да се пънете Соларпро отива на кино, и не Ви е виновен Бойко, а недобре пресметнат риск, т.е. пазар !
  Бизнес, който разчита на печалба само от субсидии не е бизнес!
  И най-накрая уточнете дявол да Ви вземе, че става дума за следене за престъпления за които се полагат повече от 2 години и след разрешение от съда !!!
  Удобно пропускате и веднага се включва платената гмеш !!!
  Не Ви отива да манипулирате, нямате достатъчно акъл.

 40. 40 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#39] от "Лошо":

  Аз, разбира се, не знам как е протекла разработката, но законът не е приет. Ерго, може да се извърши успешна разработка и без него.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 41. 41 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#39] от "Лошо":

  "И най-накрая уточнете дявол да Ви вземе, че става дума за следене за престъпления за които се полагат повече от 2 години и след разрешение от съда !!!"

  Това обаче е пожелание! Куките могат да следят всичко и - ако нещо им стане интересно - да поискат разрешение от съда. А правилното е обратното: първо разрешение! Не че съда на красьовците е цвете, но все е някаква процедурна спирачка.

  Надеждата все пак остава, че КС ще скастри проекто-закона.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 42. 42 Профил на 006
  *****
  Неутрално

  Е, как няма Двойната коалиция да е като огледало на тройната, след като собственика на двете правителства е един и той се казва Валентин Златев!
  Овя същия дето е генерал-губернатора на Задунайска губерния!
  А-а-а-а на него руските служби му дърпат конците!

 43. 43 Профил на y.yon
  *****
  Неутрално

  @ 23
  Синята коалиция е политически субект едва от 6 месеца! Така че единственият политически субект, който не е подкрепял, и на думи и на дело тези мерки, се нарича НДСВ! Те са тези, които спряха това безумие в предишният парламент! А ГЕРБ и Атака се оказаха мръсни ченгенца!

 44. 44 Профил на miro
  *****
  Неутрално

  Вероятно трябва да се напомни, на късопаметните от "Дневник", че НДСВ спря този закон в предишния парламент! Така че заглавието е неуместно!

 45. 45 Профил на p.daskalov
  p.daskalov
  Рейтинг: Неутрално

  Нещата са отишли и то отдавна, много по-надалеч от това за което се говори в статията, където, в сравнение с това, което е по света на практика, става дума само за невинни момински „ущипвания”. Но не и за безпроблемни „прониквания” в светаята светих на човешките потайности – личните разговори. А точно това става на практика.

  Защото разговорите на хората в днешната цифрова комуникационна техника могат да бъдат и са (!) съхранявани не само като данни за трафика между абонатите. Самите разговори също ги има натрупани като цифрови записи. Тези цифрови записи могат да бъдат и са (!) преглеждани и претърсвани така, както Гугъл преглежда и търси в цифровите записи на статиите, книгите и публикациите. Примерно – по ключови думи или съчетания. Или пък – като цифров хармоничен анализ на индивидуалния глас (нещо като ДНК на говора) на даден човек – има ли го, къде го има, с кого го има, без значение на номера на телефона му.

  Технически такова нещо е отдавна напълно възможно. Абсурд е да се мисли, че, след като то е възможно, никой няма да го прави. Напротив, много по-близко до нормалната логика е да се знае, че това нещо се прави. Разбира се.

  Кой го прави ли?

  Има много желаещи. Някой от тях разполагат и със съответните технически възможности. Дали българското МВР е между тях? Очевидно то още не е дорасло и не знае какво да иска и от кого и как да си го поиска. Пък и не се знае дали онзи ще му го даде. Защото той иска да си го прави само за себе си, не за другите. Така, че – засега резултатът е отрицателен. Но, докога?

 46. 46 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 418 Разстроено

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество"
  Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
  Значи ние БЪЛГАРИТЕ сме нещастни?!
  Защо, защото нашето Марионетно правителство ни въвлече в €вро-Конгломерата, вътре Социално неподготвени.

  ДЪРЖАВАТА не значи правителството, а НАРОДЪТ В НЕЯ.
  Какъвто е народът такава ще е и Държавата.
  А правителството е само един временен "резултат" от РАБОТАТА на Народа.
  От това следва изводът че, щом една "работа" не е свършена както се полага, то и "резултата" от нея НЯМА ДА Е ДОБЪР!!

  Най старият УМИШЛЕНО създаден и все още потдържан КОНФЛИКТ е вътре-Социалната ПОЛЯРИЗАЦИЯ.
  Поляризация на Култ-идеологии, Поляризация религиозна и най срамното ПОЛЯРИЗАЦИЯ-ЕТНИЧЕСКА!!
  ДО КОГА такъв живот бе ХОРА-БЪЛГАРИ??
  Стана така, че за да се състави ново правителство, бе необходимо да се прибегне до «Джеримандър-магии», Култ-Идеилогически-КОКТЕЙЛ / коалиция , който да може да покрие поне 50%, и да наложи своите "послушни места" в парламента.

  Но разумни Люде-БЪЛГАРИ,
  Кажете ми как един такъв Култ-Идеологически-Коктейл, ще сможе спокойно и уверено да ръководи МНОГОНАЦИОНАЛНА България, когато всички решения и действия, ще се вземат от основа на РАЗНОРОДНИ-Култ-Идеологически убеждения.

  Ето го и фактът как УМИШЛЕНО "по-силните" на денят в този Полит бизнес се налагат некоректно към съперниците си, още повече че са и ФИНАНСОВО-€ВРО-ЗАДЪЛЖ€НИ за "усп€ха" си.

  На 18-ти Юли 2009г. чествувахме 172 години от рождението на Великият Васил Иванов Кунчев-Левски.
  Как, и с какво него ден спомена всеки един истински БЪЛГАРИН, този наш Велик Кумир,?
  Левски го знае не само БЪЛГАРИЯ, но го знаят и Унгария, и Румъния, Македония, Сърбия и Турция, всички народи претърпяли събитията по времето в което той живя и се бори.
  Знаят го всички които мечтаеха като него за "ЧИСТА и СВЯТА РЕПУБЛИКА", и за свобода на Отечествата си.
  Знаятго и ще го помнят всички които се бориха, и все още се борят за "ИСТИНСКАТА ДЕМОКРЕАЦИЯ" и ЕДИНСТВО между ХОРАТА, а не разединение и поляризация.

  Свързвайки този факт, с факта-избори на 5-ти Юли 2009г., какво направихме от РОДИНАТА на този велик БЪЛГАРИН?
  Не "ЧИСТА и СВЯТА РЕПУБЛИКА", ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧНО-Обединена, а една, ( даже ме е срам да напиша думите)
  УЛТРА-ДЯСНО-ЦЕНТРИСТКА, на Култ-идеологии, Култ-Религиозно и Култ-Етнически, РАЗЕДИНЕНА България.
  Да, именно в УЛТРА-ДЯСНО-Ц€НТРИСТКА, КУЛТ-Групирана БЪЛГАРИЯ,
  превърнахме Родината на Левски и Ботев!
  Моля не ме разбирайте неправилно!
  Аз неговоря пасквилатно, даже нямам право от позициите на Истинската Демокрация, да мисля срещу нашите човешки Увлечения, било те Култ-идеологически, Култ-религиозни или Етнически.
  Не!
  Това за което пиша тук е само един буден размисъл и най-вече ПРИЗИВ.
  Това е по-точно самокритика на;
  Неправилните ни действия в отношенията ни, лежащи на основата на враждебността между Личните три култови фактора;
  (Идеология, Вяра и Етнос ), които правят Вътре-общественият живот на Многонационална България, и в целият свят, НЕСТАБИЛЕН.

  Външни политически "експерти" предвиждаха много «Джеримандър-магии» в БЪЛГАРИЯ по време на изборите, но само един €вропейски «€ксперт», 3 дена преди изборите заговори съвсем уверен че Г€РБ е новият полит-лидер в БЪЛГАРИЯ!?

  От къде се взе тази сигурност, Забележете 3 дена преди изборите, и то сред €вро-чужденци??
  Запитвате ли се защо бе тази «увереност», именно от €вропа??
  Запитвате ли се защо веднага след изборите, «някои лидери» на други култ-групировки, си подадоха в€днага оставката??

  Драги БЪЛГАРИ, не чувствате ли че и този път ни КУПИХА и то с огромни чужди ср€дства?
  Купиха ни не други а именно тези тъмни «Джеримандър-сили» от €вро-Конгломерата!!

  БЪЛГАРЯ е «ПОРТАЛ» между Европа и Азия, и заради нашата Полит-Н€ГРАМОТНОСТ, Социална-Н€СТАБИЛНОСТ и Вътре-Етническо Разединение, Чуждите сили си сложиха собствен "Порти€р-€вро-Пиколо".

  Порти€р, УЛТРА-Дясно-Ц€НТРИСТКИ-Пиколо!!

  СРАМ И ПОЗОР ЗА НАС ПРЕД ТАКИВА БЪЛГАРСКИ ГЕНИИ, КОИТО СИ ДАДОХА ЖИВОТА ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ, ЗА СВЯТА И ЧИСТА РЕПУБЛИКА, А НИЕ ПРЕВЪРНАХМЕ ОТ БЪЛГАРИЯ, ЕДНА,
  ултра-дяснo центриска, просеща потдаяния от чужбина, евро-марионетка.

  Да, именно Евро-марионетка-Просяк, с вътре поляризирано и на култови-групи мажоритирано общество е Родината и на ЛЕВСКИ, БОТЕВ и ВАПЦАРОВ

  С уважение:
  И.П.Енчев / enchev.i@abv.bg

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 47. 47 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 418 Разстроено

  ДЪРЖАВАТА не значи правителството, а НАРОДЪТ В НЕЯ.
  Какъвто е народът такава ще е и Държавата.
  А правителството е само един временен "резултат" от РАБОТАТА на Народа.
  От това следва изводът че, щом една "работа" не е свършена както се полага, то и "резултата" от нея НЯМА ДА Е ДОБЪР!!

  ХЕЙ €ВРОПО, ЗНАЕШ ЛИ ТИ БЪЛГАРИТЕ КОИ СМЕ И ОТКЪДЕ СМЕ??

  НИЕ СМЕ НАРОД КОЙТО СМЕ ДАЛИ СЕМЕ НА ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО ПО СВЕТА!
  ИЛИ ПО-ТОЧНО И ПРОСТО КАЗАНО;

  !! НАЙ-СТАРАТА НАРОДНОСТ НА ТАЗИ ПЛАНЕТА !!
  ОТ НАС БЪЛГАРИТЕ СВЕТА ОЧАКВА МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ КОЛКОТО ДО СЕГА!

  Древни български племена:
  Българи, динлини, оногури, утигури, кутригури, котраги, уногундури, купи-булгар, дучи-булгар, огхондор-булгар, чдар-булгар, кучи-булгар, орхон-булгар

  Древни родственици на българските племена:
  Саки, кимерийци, маджари, есеги, уйгури, хазари, кумани, авари, скити, царски скити, хуни, сармати, печенеги, алани, буртаси, вурогунди, готи, арийци, траки, славяни.

  Съвременни български народностни групи:
  Българи-Нуристано-афганци, Мизийци, Тракийци, Шопи, Българи-Македонци, Българи-Родопчани, Българо-Унгарци, Българо-Словени, Сръбски-Българи, Бесарабски Българи, Волжки Българи, Българи-Башкири, Българи-Чуваши, Българи-Чеченци, Българо-Дегестанци, Кабардино-Балкари, Българи-Тумтайци, Българи-Мишари, Кримски Българи, Българи-Казаци, Българи-Хайна, Българи-Нукратлийци, Българи-Тептяри, Българи-Астраханци, Българи-Сибирци, Българи-северо-Осетинци, Българи-Гагаузи, Българи-Помаци, Таврийски Българи, Българи-южно-Осетинци и др.

  ЕТО ТУКА ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ!
  АЗ ЧЕТА И СЕ ЗАСРАМИХ НЕ МАЛКО!!

  http://www.bulgarlar.com/Pravda/Vostok/Gruz_Bulgar.html
  http://novred.narod.ru/
  http://novred.narod.ru/bankrut.htm
  http://web.hit.bg/bgsviat/
  http://po-sveta.hit.bg/osetia.htm
  http://web.hit.bg/bgsviat/KREML.htm
  http://web.hit.bg/bgsviat/Materiali/anti_eu.html
  http://web.hit.bg/bgsviat/vrazki/vruzki.htm
  http://www.bulgarlar.com/index.html
  http://www.bulgarlar.com/Iskusstvo/Victor/foto/foto.html

  С уважение:
  И.П.Енчев / enchev.i@abv.bg

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 48. 48 Профил на Antonov
  *****
  Неутрално

  Чета странни коментари.Някакъв " кмет в сянка" ми предлага книгата 1984,за да се образовам.Друг пък свързва смъртта на Оруел с крилатия израз "the big brother is watching you".(може и да има някаква връзка,но едва ли това е най същественото.Нека все пак да пишат хора ,които са чели книгата,а не разни дежурни към руското посолство.Една от най великите книги написана от Оруел,
  бивш симпатизиращ на социализма,но честен човек,който прозира съшността на страшната утопия донесла токлкова страдания на човечеството обрекла руската нация на жалко съществуване и вероятно генетическо израждане. , намирайки
  се в Испания.Всеки нормален човек,който внимателно е чел книгата не може да не забележи,че Оруел,без да иска е описал Сталинска Русия.Това не е секрет,а общопризнат факт.

 49. 49 Профил на архивиста
  *****
  Неутрално

  Има някаква грешка. Коалицията не е двойна, защото в нея отново има три части - Герб, Атака и СК. Просто е Тайна. Преди беше троната коалиция сега е Тайната коалиция (много непрозрачно бе нанправена - уж че ни управлява една партия а всъщност ни управляват три)

 50. 50 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 418 Гневно

  УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ, МОЛЯ НЕИЗОПАЧАВАЙТЕ НЕЩАТА И ФАКТИТЕ ОКОЛО ТЯХ!!
  ЗА КАКВИ ЧОВЕШКИ ПРАВА ГОВОРИТЕ КОГАТО В БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ НЯМА ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧНА КОНСТИТУЦИЯ И ВЪТРЕ-СОЦИАЛНО УСТРОЙСТВО. СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСЯКА ЕДНА ДЪРЖАВА ЧЛЕНКА В ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТА, БРЪЩОЛЕВИШИ ЗА "демокрация".

  КЪДЕ е истинската демокрацията за която така настървено бръщолевите бе, псевдо-бизнес-€вро-«демократи»??

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество"
  Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
  Драги сънародници,

  Какво e Истинска Демокрация и Демократична Свобода?
  Ще кажа само 3 най-важни условия за Демокрацията;

  1/ Toвa e Правото на Производителя-Работник!
  Конституционнoтo Правото на Производителя-Работник да бъде активен участник не само в Производството, но и в Пропорционалното Разпределение на Печалбите от товa Производство!

  2/ Правото на гаранция за Несъдимост!
  Конституционното юридичеческо, гаранционно Право за Несъдимост на честната част от обществото, а не третирана наравно с престъпната, и заставяна лично да доказва невинността си, чрез свидетелства за Съдимост.

  3/ Toвa e ПРИЕМСТВЕНОСТТА!
  Конституционно Узаконената ПРИЕМСТВЕНОСТ на Разликите в
  1/ Убеждения-ИДЕОЛОГИИ, И ПОЛИТИКА,
  2/ Вери-РЕЛИГИИ и
  3/ Произход-ЕТНОС.
  Конституционна Забрана на намесата на тези 3(три) КУЛТОВО-Аматйорски фактора да се месят в Общо-Държавните вътре-Социални а също и външно-Държавни професионални отношения, е основата на истинската Демокрация !!

  Коя Държава в света е гарантирала това, Конституционно??
  Никoя!!
  Тогава нямa и Демокрация никъде !!

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали." Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / enchev.i@abv.bg

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 51. 51 Профил на JR
  *****
  Неутрално

  Не е като огледало, другарю! Просто вечният комунизъм в България дойде. Комунягите нароиха всички партии, за да създадат "алтернатива" на самите себе си. Реално има няколко комунистически партии, които се въртят, а всъщност са едно цяло.
  Само кървава декомунизация може да спаси България. Комунистите властта я взели с кръв и само с кръв ще я дадат.

 52. 52 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 418 Гневно

  ПРЕД НАС БЪЛГАРИТЕ НИ ПРЕДСТОИ ЗАДАЧАТА ДА ЗАПОЧНЕМ ВЪТРЕ-СОЦИАЛНАТА ПРЕУСТРОЙСТВЕНА РЕФОРМА ( СОЦИАЛНАТА ПЕРЕСТРОЙКА)!!
  ЗАЩО?
  ЗA ДА ОТГОВОРИМ ( НИЕ БЪЛГАРИТЕ, КОИТО ПЪРВИ ОСЪЗНАХМЕ ТОВА ) НА ИЗИСКВАНИЯТА НА ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ.

  ЗА ДА МОЖЕ СЕГАШНАТА ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТСКА СБИРЩИНА ОТ ДЪРЖАВИ С РАЗЛИЧНИ ОБЩЕСТВЕНИ УСТРОЙСТВА, ДА НАПРАВИМ ИСТИНСКИ "ЕВРО-ДЕМОКРАТИЧЕН СЪЮЗ".

  ЧРЕЗ "ГОРБАЧЕВСКАТА", БАНКОВО ЗАРОБВАЩА И ИКОНОМИЧЕСКО-ИНВЕСТИЦИОНН ПЕРЕСТРОЙКА, ДОЙДИОХМЕ ДО КРИЗИТЕ, БЕЗ НИКOЙ ДА СЕ СЕТИ ПЪРВО ЗА ПРОМЯНА НА СОЦИАЛНОТО НИ УСТРОЙСТВО!!
  ДА НИКOЙ ОСВЕН НАС БЪЛГАРИТЕ.

  Именно за това ни предстои много!
  ПЪРВО ПРОМАНА НА ПОЛИТИКО-СОЦИАЛНАТА ВЪТРЕШНА СТРУКТУРА НА БЪЛГАРИЯ, СЛЕД ТОВА РЕВОЛЮЦИОННА ПРОМЯНА В КОНСТИТУЦИЯТА НИ, ПРАВЕЙКИ Я ОТ ПРO-МАРИОНЕТ-УЛТРА-ДЯСНО ЦЕНТРИСТКА В ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧНА, И ЧАК ТОГАВА ДА ИЗЛЕЗЕМ С ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРОМЯНА В ЦЯЛА ЕВРОПА И СВЕТА, КЪМ ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ!!

  ТАКА ЧЕ, НЕЗАДЯВАЙТЕ БОЙКО с етническите и то най-вече "МУСОР"-мански въпроси на малцинствата ни, а е време да седнем и започнем съвместна работа!!
  Българите като най-стара нация в Европа сме дарили Славяно-Езичните народи със Писменност, а все още нямаме твърда и демократична Конституция.
  Да,
  Конституция, не подлежаща на никакви постановления, изменения и допълнения към нея поне за период от 150г.
  Нямаме и закон който да гарантира и самата КОНСТИТУЦИЯ от умишлената и системна пренагласа от Бизнес-Марионетните ни и Политико-Престъпни правитeлства.
  Закон закрилящ и Конституцията ни, и вътре-социалните ни честни отношения, живот и работа.
  А не ежедневните и пренагласи чрез допълнения, изменения и разпоредби към законите и, създаващи спънка в Икономиката и спънка на цялостното развитие на Държавата.

  Нека Конституционно забраним намесата на този личен Култов, Аматьорски фактор в Общо-Социалните ПРОФЕСИОНАЛНO-Държавни отношения!
  До кога ще търпим Аматьорщината в Държавата си, плаваща на основата на ГРУПИРАНИТЕ;
  Идеология,
  Религия и
  Етнически произход, поляризиращи Обществото.

  СРАМ и ПОЗОР за нас Българите!
  СРАМ и ПОЗОР пред светъът!

  С уважение:
  И.П.Енчев / enchev.i@abv.bg

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 53. 53 Профил на JR
  *****
  Неутрално

  Г-н Енчев, интернационалния комунизъм може да бъде спрян само чрез диктатура, след която може да има нормален живот. Единствено българският национализъм може да ни обедини. А когато хората са обединени, историята е показала, че няма непостижими цели. Комунизмът разделя хората и ги насочва едни срещу други. България се превърна от една от най-демократичните държави в Европа със свободни, независими хора с частна собственост в една разбойническа държава с крадци и престъпници лишени от всякакви ценности.
  Само един закон, който да обяви комунизЪма за престъпен и да отреже абсолютно всякакви възможности за власт на комунягите и техните семейства за поне 50г. напред, може да има положителен ефект. А единственото, което може да брани закона и гарантира спазването му е българският национализъм и християнската вяра. Както е било преди смъртта на България на 9.9.1944г. след болшевишката окупация.

 54. 54 Профил на Do#48#
  *****
  Неутрално

  Оrwell е бил просто анти-тоталитарист.Не разбран в GB заради позицията си срещу британският империализъм/Бирманският му етап/,мразен на изток заради анти-Сталиниските си позиции./инспириран от гражданската война в Испания където е заедно с републиканците в Cataluña/
  Днес се изучава заедно с класиците в англо-говорещият свят.Въпреки ,че в България има много повече нужда от него ,защото много се нуждаят от преодоляване на тоталитарният си начин на мислене./дори не предполагатче за 20 години не са променили манталитата си!?/
  Не зная до колко е преведен в България.Но не по -малко анти-тоталитарна е и Animal Farm или Homenaje a Cataluña.

 55. 55 Профил на КОМУНИСТАН
  *****
  Неутрално

  КЪДЕ СТЕ ГЕРБЕРИ НЕДОКЛАТЕНИ?

 56. 56 Профил на Antonov
  *****
  Неутрално

  До 54.
  Съгласен съм с Вашия коментар.
  Animal Farm също е преведен на български.

 57. 57 Профил на Goldstein
  *****
  Неутрално

  Някои хора са много наивни със своя едностранчив прочит на 1984 и не виждат, че основното послание на Оруел е да се предпазим от чудовището на системата, която упражнява власт в името на самата власт, с единствена цел да мачка лицето на обикновения човек,(като Уинстън)с войнишки ботуш. Дали тази система ще е покрита с някаква идеологическа обвивка- било то капитализъм (в крайния му вариант- нео-либерализъм), комунизъм, фашизъм и т.н., голяма разлика няма. Централизацията на системата, която Оруел описва се случва, но политиците далеч не са ядрото, те са просто изпълнители, защото и ЕС и САЩ и Китай се управляват от глобални финансови и икономически диктатори, а на тях им трябват послушни роби. Не става въпрос за конспирации, а за създаени структури с неограничена власт, за които всички ние сме само ненужна тор. Извадете си главите от задниците и се огледайте наоколо. Ако смятате, че "анти-комунизма" е гаранция за демокрация и затова трябва да си мълчим и понасяме поредните пресъпления срещу човечеството, тежко ни горко. Аз също смятах, че комунизма е в основата на всяко зло, но реалността не е толкова елементарна, ако алтернативата е м/у политически и икономически тоталитаризъм, то тогава що за алтернатива е това?!

 58. 58 Профил на Между другото
  *****
  Неутрално

  Ало, бесепарът Милен.Иванов, по-полека с псувните. Това, все пак, не е форумът на "Дума". Тук пишат и сравнително интелигентни хора. И без туй овоняхте достатъчно. Цитатът от Пеньо Пенев е неточен. Стихчето е за полицая Жабер, герой от "Клетниците". Какъв Григор? А това за видовете българи вече е класика в жанра. Иначе се срещат и по-изтънчени коментари. Левичарите, обикновено плиткоумни и първосигнални, са майстори на демагогията, особено социалната. Факт е, че в дискусията изби горчива носталгия по триглавата коалиция. Някакъв дори помена НДСВ, което героически било отрекло подобни щения на МВР.

 59. 59 Профил на Alien
  *****
  Неутрално

  "едни и същи политически индивиди посягат на гражданските права, дойдат ли на власт", -
  Но по време на управлението на СДС (1997-2001), нямаше такива мераци, а престъпниците бяхя попритиснати, макар и малко, и не бяхя така нагли както са последните години.

 60. 60 Профил на Голд
  *****
  Неутрално

  До коментар [#32] от "Между другото":

  Смешник си! Според теб Бончев и Гуински как станаха крупни бизнесмени и откъде натрупаха капитал, а? Да си чувал нещо за червени пари и за бивша номенклатура. Или Америккката те е научила вече да не гледаш нещата в КОНТЕКСТ, щото там едни лоши терористи с чалми им унищожиха двете кули, пък то по случайност взе, че падна и сграда #7 (можеш да се запознаеш кои бяха неините обитатели), а пък Silverstein, пак по случайност няколко месеца преди това застраховал WTC за милиарди и всичко това, защото "лошите терористи мразели техните свободи". Хахахаха

 61. 61 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#12] от "Анонимен":

  Трябва ли буквално да възприемаме изразяваните опасения в стил 1984 - не.
  Всъщност, трябва ли да се случи едно към едно 1984, че чак тогава да се разтревожим?

 62. 62 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#23] от "Zoon Politikon":

  Ауууу, тя синята коалиция не подкрепяла теа мерки.
  И това и е най-голямото достойнство.

 63. 63 Профил на Пришалец
  *****
  Неутрално

  До коментар [#35] от "Петкова":

  "Заради такива действия и малкото свободни граждани, които все още живеят и работят в България, ще си заминат, защото колкото и голяма да е любовта към родината, жаждата за свобода и инстинктът за самосъхранение е по-силен. А да изгониш най-добрите и достойни граждани от България не е геройство, а национално предателство. !!!"

 64. 64 Профил на Анамнеза
  *****
  Разстроено

  .
  copyrights@Хан Крум

  "...Днес можем да чакаме милиционерски капитализъм по Путински образец, диктатура на десериата от кагебистки тип.. Обреченото на вечна простащина население беше мноого добре обработено за последните двадесет години. Самият Бойко Борисов веднъж попитал една гррупа музиканти на някакво събиране могат ли да му изсвирят нещо руско, те изсвирили набързо "Ваше благородие" и Мутърът рекъл: "Това беше най-доброто, което свирихте тази вечер".

  Впрочем, Вежди не беше ли ортак( мултак) с покойния Илия Павлов? Що за организация беше Мултигруп? А ето го днес мажоритарен победител отт ГЕРБ.

  И какви са тези ексмилиционеро-кадесарски мажоритарни фаворити като търбуха Божидар Димитров? Самият милиционерски син Борисов се е натягал в МВР-школата, кълнейки се с патос за доживотна вярност към Партията.

  Цялата подготвяна структура на следващата власт е градена с откровена хегемония на бившата държавна сигурност. След заминтането на следите на престъпниците от репресивния милиционерско-кадесарски апарат на Живковия режим, след окончателното "збогуване" с остарелите и нефункциониращи с демагогските си двулични пропагандни ходове апаратчици от средното поколение като Овчаров, Миков, Р.Петков и пр. , след износването на последните одъртяващи рудименти на мъртвата идеология, дойде на ход старателно подготвяната крайна част на метаморфозата - имагото напусна пъшкула, довчерашните верни народни синове с хладен череп и горещи тестикули, с патлаци под мишниците и ноздри като димящи дула вече идат на власт заменили ролята си на "пазители на комунизЪма". Днес бившите милиционери запазват само зверската си алчност, грабителската си натура, ламтежа за неограничена власт и жаждата за тормоз на собственото си население. Разбира се, тайният черен ескадрон ще утрепе всеки дръзнал да докосне екскомунистическия елит, децата, внуците, дори неродените правнуци.

  Случаят Луканов , скоропостижната гибел на Илия Павлов и пр. са само частична вметка в поредицата от показни назидания.

  Добавката, че и в БСП и ДПС, че и в другите парламентарни групи отново ще гъмжи от доносници, не трябва много да ни озадачава, видяхме оттвратително гнусната физиономия на мазника -доносник Каролев как се усмихваше гальовно на Пиека, чак махаше с опашка. Най-интересна е вече официозната прическа - нула номер , от отличителна фризура на затворниците, през мутренската задължителна острижка, до милиционерския идеал за теме под фуражката. Набързо неколцина нагаждачи вече възприеха модата. Бареков дори води по точки ( абе интересно какво ще прави ортакът на доносника от ДС Коритаров Боршош?, помните ли Кметът лично го венча в кметството) . Боршош изнесе ПИАРА досущ като един Атлас по баира на милиционерската пътека на питека..."

 65. 65 Профил на до Дневник
  *****
  Неутрално

  до всички от в.Дневник с пожелание за весели празници

  живота предлага много повече, отколкото лотарията. 5и4

 66. 66 Профил на gara
  *****
  Неутрално

  ГЕРБ, какввото и да значи това, си "пи кафето" във властта, от тук нататък започва обратно броене и чакане на нови избори,
  не можем да си върнем откраднатото (ако това изобщо е идеята) и започваме тормоз над гражданята, тва че пицата е постна не проблем, проблем е, че е сготвена по стара рецепта, истинала и блудкава и клисава, икономическия ефект е пагубен, ако щете и за това дето вместо по нета, палим колите и разнасяме договори и документи и др.

 67. 67 Профил на Иванов
  *****
  Гневно

  До коментар [#53] от "JR":

  Ти в ред ли си , драги ? Иди на ПСИХИАТЪР - може и случайно да ти няма нищо !
  За какъв национализъм ми говориш , бе идиот - 200 години византийско робство , 500 години турско робство , през тази територия са преминали авари , хуни , тази територия има поне 500 000 цигани - проверил ли си дали някоя твоя баба не е "съгрешила " с някой от всички тези изброените , че ми говориш за националност и национализъм ?!... ПИСНАЛО МИ Е ОТ МАЛОУМНИ ТЪПАЦИ -БОКЛУЦИ !

 68. 68 Профил на Янев
  *****
  Гневно

  Прекият и постоянен достъп на МВР до трафичните данни на мобилните оператори и интернет доставчиците мина вчера на първо четене само с гласовете на все по-очертаващата се двойна коалиция на ГЕРБ и "Атака".
  .........................................................................................................
  И защо се учудвате ?

  Бойко БОРИСОВ създаде ГЕРБ като милиционерско-фелдфебелск партия, насъбра един куп малоумници от третия ешалон на БКП-то и започна да прави политика Добре, ама нали е казано, че е по-добре таралеж за възглавница, отколкото полицай за приятел! Та какво стана ?! Разказа ни играта , и сега да се чудим как да се отървем от него …
  ВРЕМЕ Е ВМЕСТО ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ да се поразмислим и да разменим идеи КАК ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ МИЛИЦИОНЕРСКО -ТЪПОУНГЕРСКОТО УПРАВЛЕНИЕ на БОЙКО БОРИСОВ ! !! Напук на полицейщината , напук на кретенизма !

 69. 69 Профил на Между другото
  *****
  Неутрално

  Освен носталгия по тройната коалиция, в дискусията се усеща и революционен плам. Другарят "Янев" по-горе зове за борба и сваляне на правителството. Бесепарите първо бяха стъписани, че уж техен ги подгря както Костов не беше го правил, после се поокопитиха. "Янев" е нагледен пример. Ето как иначе невинен повод и добри намерения на "Дневник" ще ни докарат отново тройната коалиция.

 70. 70 Профил на gara
  *****
  Неутрално

  много, ама много си падам - щом не е бойко, значи ще е станишев и другари, беки некой склони, че други няма, иначе казано или станишевото котило или гоцевата ченгеджииниса
  за нищо няма да стане причина дневник, просто няма

 71. 71 Профил на гара
  *****
  Неутрално

  честита Коледа, И Белене,
  изкъртих си клавиатурата да пиша, че ГЕРБ е най успешния проект на Гоце, умни ми сънароднико

 72. 72 Профил на До #71
  *****
  Неутрално

  Няма да се учудя ако се окаже така.На там отиват нещата.

 73. 73 Профил на ams1955
  *****
  Неутрално

  Продължение на ПРИПОМНЯМ свободата е само дума която все още не е овеществена
  Наблюдението на масите е правило на властта за да има контрол иначе няма власт
  Не само комуникациите а всичко трябва да се следи
  След отмиране на съществото на 50 70 90 и т н години има свобода ! ! ! ! ! ! !

 74. 74 Профил на niama
  *****
  Неутрално

  правиелство бвз балансиор от ДС-КГБ. Преди ДПС, сега Атака!

 75. 75 Профил на ЛАМБО
  *****
  Неутрално

  Вие 400 000 малоумници,
  които гласувахте за Ямболското цигане Айдук Сидер,
  защо сега не го попитате ?

  - защо подкрепи оставането на Прагът от 350 лв. БРУТО, с който са спрени детските на 540 000 българчета, и на нито едно циганче ?
  - защо подкрепи вдигането на пенсионната възраст ?
  - защо подкрепи замразяването на заплатите и пенсиите ?
  - защо подкрепи превръщането на временните помощи на циганите, в доживотни помощи ?
  - защо подкрепи безконтролното следене ? и т.н.

  Вие малоумници ... не само няма да го запитате, но пак ще гласувате за циганина Сидер, смъртния враг на българската нация.

  http://lambo.blog.bg/politika/2008/12/03/cherno-kafiavi-siganeta-v-cherno-kafiavi-kareta.261652

 76. 76 Профил на Иван Петров
  *****
  Неутрално

  Социализъма и комунизъма някак си ги преживяхме.
  Сега и Оруел и МАТРИЦАТА ако успеем да преживеем, какво ли ни остава?
  И какво идва след тях?
  За тях ли живеем?

 77. 77 Профил на Goro
  *****
  Неутрално

  Весела Коледа на всички!
  Не ми пука дали някой ме е засякъл.

 78. 78 Профил на BIG AL
  *****
  Гневно

  Тъпи червени копелета, полуграмотни ченгета и недорасляци..Имате ли представа , КАКВО правите , ако дадете СОБСТВЕНОСТ на ЗЕМЯТА под тръбите , на руснаците ??
  Това не е само реставрация, когато и ЕДИН километър от България НЕ беше забранен и беше под надзора на КГБ-мутантите..По скоро , на българите беше забранено, но на руснаците - НЕ, в някои части на България...
  500 км - ивица , с ширина от около 200 метра.
  .Около 100 квадратни километра българска земя= продадена , или собственост на руснаците !!?? Ами достатъчно е тръбите да "излязат" на Камчия- лагера на Лужков или КГБ..И след това , телени мрежи през цяла България !?? - и тръбите ще са изцяло на 'руска " земя !!?? Какво ? Пак ли Княжество България и Източна Румелия ?? Те и тогава бяха против Съединението..Или руския закон -на 100 квадратни километра БЪЛГАРСКА земя !!?? Имате ли представа , изобщо, какво сте се засилили да правите , ТЕЛЕТА ??? Нямате ли поне един юрист, между ченгетата, да ви обясни , какво може да последва . от тези ваши "напъни " ?? И понеже не е достатъчно,и АЕЦ- ще правите , с над 5000 руски 'работници " , на наш гръб ?? Какво друго може да измисли , ПРОСТОЛЮДИЕТО , българско ?? Такова грандиозно ПРОДАВАНЕ на българска ЗЕМЯ - не е имало в историята ни ???
  За интересите на Империята на ЗЛОТО ли мислите ?? Че вече са пред фалит , ако не си продадат суровините?И не могат да се изхранят - ако не продават нефт и газ ? И нищо няма да оставят , техните си олигарси- на следващото им поколение ?? Но това са проблеми на тези , които си гласуват за Путин..
  В коя държава се продават 100 квадратни км- ей така и наведнъж ?? Май сте пълни ИДИОТИ..недорасляци и полу грамотни ченгета...

 79. 79 Профил на да
  *****
  Неутрално

  живеят хитлер,сталин,берия,живков,чаушеску и бенито

 80. 80 Профил на VASILEV
  *****
  Разстроено

  Е аман от специалисти... Цветанов ви обясни : следи се кой с кого е говорил и от къде, не се вижда какво. Аз понеже не говоря нито с Краси на Магда, нито с Галеви, нито с Златко Баретата..., не се притеснявам! Но така заподозрените не могат да кажат бях в дупница, не в софия в деня на убийството...или аз този не го познавам само сме си говорили по 5 пъти на ден....

 81. 81 Профил на Марков
  *****
  Гневно

  До коментар [#80] от "VASILEV":

  А ти вярваш ли на " герберите " ? Ако им вярваш- нещо в генетичния ти код е сбъркано!...

  Трудно се отглежда герой нашето време. И когато с мъка отгледаме някого като герой, той не издържа и четири месеца на вътрешните си напъни и оплесква всичко около пиедестала си. Пресен случай с Бойко Борисов. Създаде си човека ГЕРБ като милиционерско-фелдфебелск партия, насъбра си един куп малоумници от третия ешалон на БКП-то и започна да прави политика Добре, ама нали е казано, че е по-добре таралеж за възглавница, отколкото полицай за приятел! Та какво стана ?! Разказа ни играта , и сега да се чудим как да се отървем от него … Скоро ще да е !

 82. 82 Профил на Каракачанка
  *****
  Неутрално

  До коментар [#23] от "Zoon Politikon":

  По времето когато Иванчо Циганчето беше премиер ченгетата след разгрома на агентурния апарат, извършен от набедените "демократи", останали без източници за информация провеждаха тотално подслушване. По това време бяха предприети действия за създаване на секретна политическа полиция. А ти си разправяй, каквито си искаш лъжи, седерастче лъжливо.

 83. 83 Профил на св
  *****
  Любопитно

  Странното е, че Меркел подкрепя Бойко

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK