Тато – бащата на нашия ентъртейнмънт

Тато – бащата на нашия ентъртейнмънт

© Иван КутузовАко кажа, че новогодишните телевизионни програми бяха тъпи, няма как да сбъркам, защото в първите дни на януари всички се превръщаме в техни сърдити медия критици – и преди, и сега. Като интересното е, че един от основните доводи сега е, че програмите са по-лоши от преди, когато тя впрочем беше само една. Красноречив изразител на това колективно разочарование тази година например стана създателят на Пловдивската обществена телевизия Евгени Тодоров.


Той, не без доза ирония и при подчертан интерес, написа в своя блог: "Положението стана направо нетърпимо, другарят Живков, изглежда, се обиди и в края на 1989-а си събра багажа и каза: "А сега да ви видя каква програма ще направите за тази Нова година без мен?" Та видяхме каква стана. Появиха се толкова телевизии, че човек не знае какво да гледа. Освен това в новогодишната нощ хората, вместо да се радват, да слушат държавния глава и след това да тропат Дунавското хорце, хвърлят пиратки и псуват властта."


Може да е наивно, но не преставам да се чудя как времето направи от едни тогава доказано досадни новогодишни програми – сега желани. Дотолкова, че днешните телевизии се опитват да ги повторят като подходи и персони и често постигат такъв успех,
че се налага за всеки случай да хвърлиш око на календара


Сигурно влияе романтизиращата перспектива на миналото, както и това, че комунизмът най-трудно си отива от психиката. Но тук сякаш има нещо много по-конкретно. И то не е нито в качеството на програмите, нито дори в отсъствието на онзи смешник – др. Живков (както твърдеше старият виц, трима Тодоровци разсмиват България – Тодор Козарев, Тодор Колев и Тодор Живков). Първанов, стига да има кой да го слуша, е достоен заместник на третия.


Работата е там, че преди знаехме кой и защо ни забавлява. Държавата и дори направо Партията! Тя, след като преди това те е стягала в корсета на всевъзможни ограничения, по празниците го разхлабваше, пускаше банани и портокали по магазините, строеше сергии с вино и кебапчета по площадите и канеше наши и чужди изпълнители да те радват по телевизията.


Моделът на подобно забавление може да бъде наречен "развеселеният диктатор" – между скечовете, докато се смееш на друго,


можеше да поемеш глътка "въздух без власт"


Все едно да зърнеш отнякъде как Сталин изпълнява арии от опери. Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Емил Димитров, Стефан Данаилов и прочее в новогодишната нощ се превръщаха в образи на възможната ни свобода, без да е необходимо да правят нещо специално по въпроса – чист подарък от разпусналата се за кратко държава и лично от нейния Първи.


Вече няма как държавата да ни забавлява, дори само защото телевизиите са частни, а БНТ е загубила привилегированото си място сред тях. Очакването обаче се е запазило – на другия край на комуникативната верига да стои някой и да прави празнични жестове към теб. Иначе имаш чувството, че се забавляваш сам, и тогава за какво ти е телевизия – скачаш върху масата или се хващаш за пиратките.


Проблемът е откъде да се вземе този нов посткомунистически субект на забавлението, като решаването му, общо взето, може да дойде по две линии – от отделното предаване (със съответния му водещ) или от отделната телевизия като цяло. Тази година bTV се възползва по-скоро от първата, а НТВ от втората възможност.


bTV извади с празнични издания двамата си доказани играчи на този терен – "Шоуто на Слави" и "Комиците". Те бяха на собственото си ниво, а Слави даже напоследък – след доста неравното начало на "Шоуто на Иван и Андрей", което трябваше да го засенчи, си върна част от някогашната слава.


Проблемът обаче беше именно в това, че нивото, а и всичко останало, си беше същото. Тоест


липсваше изненада, онзи специален жест, който зрителите очакват


по Нова година.


На НТВ, която в конкурентна битка загуби основните си забавни предавания – "Господари на ефира" и "Пълна лудница" (кой знае защо новият им собственик bTV ги остави за следващия ден), й се наложи да превърне цялата си програма в новогодишно предаване. То се наричаше "Един ден с "Нова" с водещи първо Гала и Николай Дойнов, а после Део и Мамалев и беше нещо средно между новогодишните програми от времето на соца и празнично реалити. При това дуализмът преди-сега беше тематично разигран, като Део водеше в 2009-а, а Мамалев в 1979-а. Така телевизията, докато забавляваше, разсъждаваше върху сменящите се стилове на забавлението.


Риалити моментът – "Нова" с право вижда в него коронния си номер, се разгърна в своята пълнота, когато се появиха Иван и Андрей, за да изпитват красавици. Реалната телевизия у нас победи ли в навечерието на 2010-а социалистическата и това хубаво ли е или е лошо? Независимо от отговора въпросът си струва да бъде зададен. И независимо от недоизпипаните елементи в програмата на "Нова" тя имаше преимуществото, че е специално създадена за случая.


БНТ, може би заради мощната ретро вълна по повод на 50-годишнината си, този път заряза черно-белите цитати и след като отдаде дължимото на новия си любимец – чушкопекът, излезе, както обикновено напоследък, на площада. Новото беше, че в центъра на празника този път беше поставен един човек – емблемата на балканското забавление Горан Брегович. Но той, въпреки изключителната си артистична харизма и хилядите дошли да го слушат, не можа да овладее докрай ситуацията. Отсъствието на сценарий носеше повече случайност, отколкото свобода. Може би защото Брегович до министър-председателя, кмета и прочее трябваше да даде тон на официалното честване, а той така или иначе си остава ъндърграунд музикант.


А накъдето и да тече историческото време,


градусът на празника е пропорционален на постигнатата свобода


която естествено трябва да надвишава многократно тази на делника. Тя има два традиционни плана – секса и властта. В първия план телевизиите, вероятно от страх да не развалят празника с някоя неуместна простотия, бяха по-въздържани от обикновено. А във втория те от години стъпват на пръсти. Тук-таме се появиха политически майтапи, основно с Бойко Борисов, разбира се, но те не бяха по-дръзки от вицовете, които навремето Тато обичаше сам да пуска за себе си.
Въобще, разбирам го Евгени, липсва му онази глътка "въздух без власт", та дори да е само по Нова година.


* Авторът е медиен експерт и преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ "Св. Климент Охридски"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ~
  *****
  Неутрално

  Добро, за съжаление и доста вярно :|

 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Тато,сигурно е бил велика личност.И на мен ми направи впечатление носталгията по него.Особено Мамалев и НТВ.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на тото
  *****
  Гневно

  "Новото беше, че в центъра на празника този път беше поставен един човек – емблемата на балканското забавление Горан Брегович. Но той, въпреки изключителната си артистична харизма и хилядите дошли да го слушат, не можа да овладее докрай ситуацията." - Айде стига, моля ви се!!! Брегович освен композитор е доказан сръбски националист, оркестъра му изпълнява главно обработки на сръбска циганска музика, а беше поканен на Българската нова година???

 4. 4 Профил на Любим мой соц
  *****
  Весело

  Правилната реакция е "Ъъъ кво???" последвано от продължително оглеждане на статията и търсене на туй дето го няма. Смисъла

 5. 5 Профил на зрител
  *****
  Неутрално

  Поздравление за едно изказване на Георги Лозанов.В него той каза ,че е време ББ да застане срещу Първанов,а не срещу Станишев.

 6. 6 Профил на Бата Мата
  *****
  Весело

  За каква изненада и какъв „специален жест, който зрителите очакват” говориш бе, рошльо, дето си на всяка манджа мерудия? Ти не знаеш ли начина на назначаване на „творческите” кадри, чрез подаването на заявления „нагоре с краката” или безумните пияници в телевизиите? Ти не знаеш ли, че след назначаването си тези хора издигат барикади около себе си, за да не допуснат наистина артистични хора, които могат да ги засенчат? Това ли преподаваш като основи на занаята във Факултета по журналистика? Докога войнстващата посредственост ще продължава да ни залива и спира от семейството на европейските народи? И вместо да правиш констатации и да питаш „защо”, вземи се напъни и кажи „как”. Но внимавай, защото умствената констипация води до словесна излагация.

 7. 7 Профил на домакиня
  *****
  Весело

  Много приятно написана статия и много точна. Лозанов винаги е бил шик.

 8. 8 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Весело

  Тая Новогодишна програма
  хич я няма!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 9. 9 Профил на Whizz Kid
  *****
  Неутрално

  Много дълга статия.И навярно е вярна.Автора да знае,че има хора,които не гледат телевизия,даже и срещу Нова Година.Проспах я спокойно и никакви екзистенциални ентъртеймънти не ми нарушиха спокойствието.А автора вероятно е от ония ,които гърмяха от яд.

 10. 10 Профил на Туриста
  *****
  Неутрално

  и защо празненството на чнг = гледане на телевизор?

 11. 11 Профил на БНТ прекалиха!
  *****
  Неутрално

  Това че БНТ плати на сръбски чалгар 150 хил. евро, за да забавлява народа на връх Нова Година беше върха на сладоледа направо! Ако ще е за чалга, в България има оркестри, които свирят подобна музика много по-добре, а и нямаше да искат толкова пари. Ми да бяха поканили Ибряма - ако го сравняваме с Брегович, той е истински народен музикант, който свири поне автентични ориенталски ритми, а не някакъв долнопробен сръбски турбо-фолк.

 12. 12 Профил на Оцелял
  *****
  Весело

  Лееле, леле, колко страшно става като изключиш телевизора! Сек'къв народ изпълзява от тъмното с претенции да ти е роднина/близък. Ужас, ужас, ужас, ужас!
  Не си помисляйте да изключвате телевизора, камо ли по празници!

 13. 13 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  не гледах нова тв и заигравката със соца ,но малкото от това което видях по скоро беше пародия и усмиване със соца ,а не притопляне и носталгия по соца..

 14. 14 Профил на Веселяка
  *****
  Весело

  На мен статията ми хареса. А колкото до 'Шоуто на Слави' - от този нещастник ми се повдига - години вече се чудя как е възможно един супер посредствен човек, без никакъв чар, вече толкова дълго да е в ефир? То бива, бива връзкарство, ама това май само в БГ-то го има, виж, в това отношение комунизЪма още си е тук. Балканска му работа!

 15. 15
  *****
  Гневно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 16. 16 Профил на pisna mi
  *****
  Неутрално

  Тукашните коментари могат да бъдат толкова безумни че човек не може да разпознае нещо е наистина забавна сатира или болен мозък. В случая номер 15... Не знам какво да мисля, плюсове ли, минуси ли, удивителни ли. Хвърлен съм в оркестъра.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Весело

  Тато умря - ДА ЖИВЕЕ ВЛАСТТА - Дълги години да ни радва ... и не само по празниците.

  Шоуто започна. Дълго и старателно подготвяно то ще задоволи и най взискателния вкус. Освен това е ,,на живо" - екрана не е син , а цветен и не е по телевизия, а в битието ни.

  Внимавай в картинката - казваше баща ми - и аз се научих да внимавам.

  Досега само номенклатурата живееше от експлоатацията на чужд труд. Сега този принцип на демокрацията - Живей без да се трудиш и работиш обхвана широките народни маси и доведе света до катастрофа - финансова, икономическа, нравствена.

  Наглед нищо собено - Демокрацията катастрофира - катастрофира ценностната система на демократа - живей с чужди пари.
  Шоуто вече започна ... още през 2008. Внимавайте в картинката.

  ЗНАЙ, ДЕРЗАЙ, МЪЛЧИ В МИР АКО ИСКАШ ДА ЖИВЕЕШ ТИ - казал един европейски поет от 16-ти век и досега е прав защото е казал истината. Питайте 15-те гилзи събрани днес пред заведението за бързо хранене на бул,,Александър Стамболийски" в София - те (гилзите ) говорят , че шоуто е обещаващо даже в малка България.

  Да се забавляваме заедно ! ! !

 21. 21 Профил на стая 101
  *****
  Неутрално

  "Брегович до министър-председателя, кмета и прочее трябваше да даде тон на официалното честване, а той така или иначе си остава ъндърграунд музикант."

  Ггупости на таркалета, никой ъндърграунд музикант няма да празнува нова година с министри и кметове. Брегови4 си е корпоративна кукла

 22. 22 Профил на z
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "ARRI":
  Тато не е велик, но е имал късмета да живее във велико време 60-70 години на ХХ век. Най-добрите години на столетието.

  Следващите десетилетия са бледо копие на всичко, което е било през онези години ...

 23. 23 Профил на Gorbatchov
  *****
  Неутрално

  При завръщането си от Москва на летището др.Т.Живков
  бешe казал ''Другари,тази година Нова година няма да има''.

 24. 24 Профил на Delamarsh
  *****
  Весело

  Браво на Лозана! Шедьовър!

 25. 25 Профил на муспи
  *****
  Неутрално

  Кой цар за 1300гл е направил приблизително толкова за своя народ! - всеки българин имаше жилище, работа и условия за достойно съществуване. Кой е построил толкова за 30г. - никой, защото това беше практически всичко, - какво са построили мафиозите за 20г. - хотели по морето. Той подържаше относително спокойна диктатура в сравнение с другите соц. страни, създаде даже и донякъде условия за култура, в сравнение със сегашното бедкултурие, подържаше София чиста, миеше улиците, - той? - ами ето, няма го и вижте София. И най важното - всичко го правеше въпреки партията, а не заради нея - вижте другите, Румъния, Полша. Кой цар е бил толкова безкористен, нямаше и един апартамент - ето ви тогава сегашните паши - неблагодарен народ си заслужава участа.

 26. 26
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 27. 27 Профил на Сашо
  *****
  Любопитно

  Стига бе, кой интелигентен човек още гледа телевизия?!

 28. 28 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Муспи който и да си ПРАВ си - Властта е Еднолична и се упражнява от всеки. Съжалявам не мога да кажа повече.ОМЕРТА

 29. 29 Профил на Геле
  *****
  Весело

  градусът на форума е пропорционален на постигнатата свобода

 30. 30 Профил на телевизионер
  *****
  Весело

  Лозанов да си яде ушите. Впечатлението от статията е едно - ХАОТИЧНА!!!! Няма ред и подредба на изложението, самоцелно нахвърляни мисли и идеи. Безпомощни опити за критика и т.н.
  Ако такъв е и метода на преподаване на доцента - майкоууууу

 31. 31 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  Все още не мога добре да разбера,защо през 2010 година публиката толкова се вълнува и коментира каква била т.нар. "телевизия" в конкретен ден и че трепетно очаква посредствени,полуграмотни и бездарни самодейци да й създадат празнично настроение.
  Не гледам български ТВпрограми от 4-5 години, не познавам и не ме интересуват дори имената на т.нар. ТВ"звезди".
  От време на време поглеждам някои предавания на европейските телевизии. Имам доста книги, колекция Музика, семейство , почти непрекъснато Интернет, разбира се, за които дори не ми стига времето.
  Светлите празници са нещо лично и не си струва човек да си ги трови като обръща внимание на сбъркани жалки програмки на медия от миналия век.
  Коледа и Нова година са чудесни празници, ако не си включвате телевизорите

 32. 32 Профил на Попов
  *****
  Неутрално

  отдавна е ясно че гледането на телевизия е в най-добрия случай загуба на време, а в най-лошия - могъщ инструмент за масова психоза и манипулация...

  съжалявам всички за които телевизията е центърът на живота !!

 33. 33 Профил на Гошо
  *****
  Любопитно

  Че е тъпо било по телевизорите - ясно. Не стана ясно обаче от къв зор требва да гледам телевизия на Нова година?!

 34. 34 Профил на Радио "Кеворкян плюс"
  *****
  Весело

  който е гледал теуевизора да тропне с копито или да си намести папионката

 35. 35 Профил на 111
  *****
  Неутрално

  До коментар [#26] от "Иван Петров":

  ДА ВЯРНО Е... ТОШО НЯМАШЕ АПАРТАМЕНТ... НО ТРИДЕСЕТ РЕЗИДЕНИЦИИ... ЗА КАКВО ТИ Е СОБСТВЕНОСТ... ДА СЕ ГРИЖИШ ЗА НЕЯ... ДЪРЖАВНОТО СИ МУ Е МАЙКАТА.... Я ВИЖ СТАНИШКАТА КАК ТРЯБВА ДА ПЛАЩА СЕГА НАЕМ.. АААА... АМА СЕГА ВРЕМЕНАТА СА ДРУГИ... НЯМА ВЕЧЕ ДОЖИВОТ... ЖАЛКО... ПРИ ТОШО СИ БЕШЕ НАЙ-ДОБРЕ...

  ЕТО И НЕГОВИЯТ ЛЮБИМ ВИЦ:

  ЖЕНИ ЧАКАТ НА ОПАШКА ЗА ЛИГЛИН.
  МЪЖ МИНАВА И ПИТА ЗА КАКВО ЧАКАТ.
  СРАМУВАЙКИ СЕ МУ КАЗВАТ, ЧЕ ЧАКАЛИ ЗА КОРИ ЗА БАНИЦА.
  МЪЖЪТ И ТОЙ СЕ НАРЕДИЛ.
  КАТО МУ НАБЛИЖИЛ РЕДЪТ СТАНАЛО СКАРВАНЕ, ЗАЩОТО ЖЕНА ИСКАЛА ДВА ПАКЕТА ВМЕСТО ЕДИН.
  МЪЖЪТ РЕШИЛ ДА ПОМОГНЕ И СЕ ПРОВИКНАЛ: "ДАЙТЕ И ДАВА ПАКЕТА - МОЖЕ ДА И Е ГОЛЯМА ТАВАТА"

 36. 36 Профил на до 111
  *****
  Неутрално
  Бай Тошо на пленум на бкп, трябва да повишим цените другари държавата загива , с което аз не съм съгласен по принцип, но щом трябва.Др. Живков ще броиме азбуката и където спрем това ще увеличим.Добре започвайте, и броили те и стигнали да буквата Ф.Др .Живков трябва да увеличим стоките с буква Ф, няма проблем аз съм неук за мен е звучи като Фсичко.


 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на Jedi
  Jedi
  Рейтинг: 8 Весело

  Истината е, че народът е точно толкова идеен, колкото и програмните директори. Хората по цял свят са на площадите - стотици хиляди - не чакат никой нищо да им организира, а ние - пред манджата и пиячката. Нека някой да направи статистика: колко са били пред чашката и колко на площада. Коледа е духовен и семеен празник, но посрещането на нова година е веселие. А Ганьовото веселие е да си търка шкембето у масата в запушения хол, музиката на 100db и като стане 0:00ч. изсипва един чувал с пиратки на улицата. Щастието е пълно. Ритуалът е изпълнен. Отпразнувано е.
  Е, какъвто народът - такава и телевизията... такива и площадите: http://www.dnes.bg/images/photos/0083/0000083329-article2.jpg

 40. 40 Профил на владо
  *****
  Неутрално

  Стига сте плакали зо живковото време. Ако живеехте тогава - щяхте да мрънкате, че нямате свобода, и че по магазините няма нищо. Ама иначе голяма носталгия - хващайте се и да променяме всичко тогава. Нацията затъпява - тъпи предавания в реалити формат. Телевизиите са на нивото на зрителя, това е...

 41. 41 Профил на Politolog
  *****
  Неутрално

  Лозанов казва, че Живков ни веселил само на Нова година, а дежурните бесепета се направиха на ударени, че така е било през цялата година.
  Като е било толкова хубаво, защо Живков не удържа тази "хубост" ($ 30 средна заплата, умиращото ТКЗС и т. н.)?
  И кой събори властта? - неговата номенклатура. Защо я събори? - за да присвои самата държава - властта и беше недостатъчна.
  Още не можем да си изтупаме дрехите от тази хубава власт.
  На този фон Лозанов отново доказва своята неизяснена политическа идентичност. Макар че с тази " голяма" тема тя си е съвсем ясна.

 42. 42 Профил на Сезонен работник
  *****
  Неутрално

  Какво му е неизяснено на политическата идентичност на Лозанов - костовист, който не вижда никъде нищо друго хубаво освен Костов пак да се върне на власт и пак да го направи шеф на СЕМ. Нямам нищо против да се гаври с Тато, но защо не подхвана и Боко.

 43. 43 Профил на Joke
  *****
  Неутрално

  Много добър анализ. Наистина така се получава, че телевизията изпростява и вече не става за гледане, камо ли по празниците, когато може да се каже, че не бихме били много придирчиви, в предвид изпитото количество алкохол

  http://Joke.bg

 44. 44 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 8 Весело

  До £42
  "Нямам нищо против да се гаври с Тато, но защо не подхвана и Боко. "

  Щото е страхлив.

  Хенриета
 45. 45 Профил на Сезонен работник
  *****
  Неутрално

  До Хари
  Не е така, той единствен му напомни на Боко да млъкне 100 дни.

 46. 46 Профил на ddd
  *****
  Неутрално

  Само като чух, че са поканили Брегович и веднага си представих цялата цигания, паплач и чалга, който ще се леят..балканска простотия... Явно никога няма да имаме късмета ТУК да се развие европейски вкус. Лошото, е че това отново е платено с нашите пари, без възможността да променим по какъвто и да е начин подобно решение.
  Гледах малко от шоуто на РТЛ2 организирано пред Бранденбургската врата - имаше различни по стил и възраст изпълнители - яко денс и никаква чалга...дори и Ю2. Беше невероятно...И кока-кола им беше спонсор, а най-вероятно е имало и други.
  Някой спомена, че се наблюдава тенденцията телевизиите да реализират очакванията на тълпата. Тъжен, но много удобен и лесен начин за правене на пари. По тази причина не гледам бг ТВ от години.

 47. 47 Профил на до автора
  *****
  Неутрално

  г-н Лозанов моля Ви излесте с предложение за данък на ползвателите на радио и телевизия.

 48. 48 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Невероятно тъпи телевизии! Изобщо не е изненада че са били
  такива и новотодишните им програми. Изненада би било
  обратното. Изглежда основен критерии за избиране на редакторите там, е да си безличен,по-безличен, най-безличен..

 49. 49 Профил на Шумкаров
  *****
  Неутрално

  За първи път1 миля че бе при посрещането на Милениума се въведе посрещането на открито. Валеше един хубав сняг, президентът П. Стоянов прочете своето слово под снега. Хубаво бе и посрещането през 2007г., свързано с приемането ни в ЕС.
  Посрещането на Нова година е нещ ново, свързано малко или много с нова Б-ия. какво пречи на Община Сф и правителството да отделят малко повече пари, да поканят стойностни артисти и групи от станите от ЕС, за да се почустваме и ние част от този елитен клуб ?
  Всъщност колко милиона ще плати СО за псевдопочистването на снега вчера?

 50. 50 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Аз нищо не разбрах от тази статия, а вие?

  The biggest risk in life is not taking one.
 51. 51 Профил на Още по десен
  *****
  Неутрално

  До десен
  Какво има толкова за разбиране? Казал ти го е човекът: преди знаехме, че не сме свободни и се бяхме научили да се забавляваме с несвободата си, а сега дори и това не можем, защото се мислим за свободни. Само че нанай.

 52. 52 Профил на гудю
  *****
  Неутрално

  ТВ не гледат тия, дето имат деня за празник и се събират по софри. Тия пък, дето сме по софри 364 дена в годината, тогава разпускаме и се разполагаме с булката пред шарената кутия.
  Програмите не струват разумява се, нито сега, камо ли преди. Но пък кой очаква нещо? Квото - толкоз.
  Брегович си е музикант от голяма класа. Знаем го от 1974. Не го гледайте, че младей; сигурно има 65. И е от Сараево, демек интернационалист си пада, не е заслепен шовинист. Преди композираше хард рок с фолк, сега един само негов си стил. Имало цигански привкус. Ами ще има. Индианците са си музикално племе. Унгарския чардаш да не би да не е цигански?

 53. 53 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 406 Неутрално

  И аз да кажа нещо по темата

  http://100jan.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/01/01/i-televiziiata-pak-vi-razvali-praznika-nali.464528

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 54. 54 Профил на Местен
  *****
  Разстроено

  Ако имаше повече културни хора, като Гого Лозанов, проблемът с масовите простотии, нямаше да е възниквал.


  Но с такъв паметник на съветската армия и такъв президент какво да очакваме.

 55. 55 Профил на Десен (друг)
  *****
  Весело

  До коментар [#50] от "Десен":

  това, че не си разбрал не учудва никой от прочелите и други твои самопризнания за умствени способности...

 56. 56 Профил на do awtora
  *****
  Неутрално

  Цитирам -"Появиха се толкова телевизии, че човек не знае какво да гледа"

  Предполагам, че Автора на статията или има сериозни ментални проблеми или акции в някоя телевизия.

 57. 57 Профил на Душко Добродушков
  *****
  Весело

  До коментар [#15] от "ИНВЕСТИТОР":
  Инвеститорчо, култът към личността свърши някъде към 1956 година (ако не знаеш). Надявам се тогава да е била младостта ти, за да може така да бъдат обяснени уврежданията, които се наблюдават при теб и които простичко се наричат "вождизъм". Ако си млад, и мислиш по подобен начин - жалко. Това значи, че комунизма нема а умре, ама никгиш. И още нещо - комунизмът е състояние на духа (твърде грозно) и съвсем не значи, че ако не членуваш в компартия си застрахован от това заболяване. А Бате ти Бойко Тиквата си е чист комуняга от първата семка та чак до дръжката.

 58. 58 Профил на Елин Пелин
  *****
  Любопитно

  До коментар [#50] от "Десен":
  Това, че не си разбрал, си е чисто твой проблем. Изглежда имаш сериозни проблеми. Все пак четенето и писането не са за всеки. И един съвет: като не разбираш нещо - питай; и не го споделяй с всички - излагаш се.

 59. 59 Профил на домашен критик
  *****
  Неутрално

  Лозанов е прав.Телевизията не е уебкамера от улицата,а би трябвани се поднасят небръснати пелтечещи водело да е изкуство!Не да ни гледат от екрана небръснати пелтечещи водещи и самодейци- гейове.Най-зле бяха Иван и Андрей-на Нова година полуголи момичета разопаковат подаръци...Тц,тц

 60. 60 Профил на Мъдоран Дедович
  *****
  Неутрално

  Г-н Лозанов този път се въздържа да каже,че какъвто е народа с такава музика го забавляват!И това е Българска Национална телевизия!

 61. 61 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Гого, Гогооо, само констатации. Ами нали ти си този дето учи журналистите бе, брат. Защо тогава в България няма журналисти които да задават парливи въпроси? Защо няма изследователски или детективски или както там се нарича журнализъм? Не че Гого сам може да ги направи тези работи ама навсякъде по света университетите са място където кипи от нови идеи, недоволство, творчество. В нашите кипи ебане за изпити и позици и летаргия. Нашите "експерти" са си наши защото никъде по света не могат да са. Всичко е на Българско ниво, дори и не на Балканско.
  А по-голямо падение от това сръбски циганин да е върха на празненствата в България .... не знам дали има.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 62. 62 Профил на Любопиген
  *****
  Неутрално

  В обяснението-оправдание на журналиста Светослав Терзиев за агентурното му минало, публикувано във в.”Сега” от 12.12.2009, има един пасаж, който заслужава внимание. Той е следният :
  ”Много хора от ония години се познават и когато не виждат определени имена в списъците, си дават сметка, че още са засекретени. Такъв е например един много активен борец за чисти гласове в медиите, за когото се знае в бившите агентурни среди, че е писал доноси за тогавашния си тъст, минавал за нещо като дисидент в интелектуалния елит при социализма. “
  Не знам как е с вас, посетители на този сайт, но мен пасажът ме навежда към образа на папионката, а много ми се иска да не е така. Какво мислите вие?

 63. 63 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  слаба статия.
  "на другия край на комуникационната верига ..."
  не на нас тея.

  а иначе новогодишната ТВ програма щеше да спечели, ако речта в полунощ беше на премиера, а не на президента. Борисов поне ме кара да се усмихвам.

  И ти си прав, Ходжа
 64. 64 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Гого му е време да се оттегли безславно като кумира си - вмирисаната мумия на тоталитаризъма.
  Било по убаво зер нямало нищо. Сега пак няма нищо, ама не го знаем.
  Тъпанар диалектичен.
  Стана ясно че от журналистика не разбира, от регулиране на медии тоже, да се зачуди чак човек тоз виден културтрегер с досие за чий го разнасят като мумия по медии, виртуални и нелегални.
  Народа не го грее баце как е било.
  Грее го е защо е така
  СЕГА и ТУК
  А ти анализ на това не можеш да дадеш, зер не си тук и сега, а си там и отдавна.
  Ченге долно

  The biggest risk in life is not taking one.
 65. 65 Профил на Lili Kostova
  *****
  Неутрално

  Бях на площада и оркестърът на Брегович и публиката си направиха купона.

  Но разбира се, щеше да е в пъти по-хубаво, ако бяха поканени няколко български оркестъра, които да свирят много и различни български хора, а не да чуем само един сърбизирано Дунавско.

 66. 66 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 684 Разстроено

  БНТ са ебати издънките! Може ли да потрошат толкова пари за Брегович и да не осигурят качествен звуК?!? Не знам какво е било на площада, но по ТВ-то беше трагично.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 67. 67 Профил на нннн
  *****
  Неутрално

  не мога да разбера защо царува убеждението,че всички телевизии на Нова година задължително трябва да имат някаква празнична програма,та после да могат критиците да оценяват коя телевизия е направила по-доброто новогодишно предаване.Има десетки начини да празнуваш без да ти досаждат едни и същи лица и без досадните реклами.Много западни телевизии нямат новогодишни програми.Гледането на новогодишни програми е остатък от времената когато нашата телевизия беше пълна скука и само по Нова година даваха тук таме някой западен филм и нашенска шоупрограма със известни певци от Запада.Сега в това изобилие на шоута няма какво особено да се види.

 68. 68 Профил на За Калоянчев и др.
  *****
  Неутрално

  " се превръщаха в образи на възможната ни свобода, без да е необходимо да правят нещо специално по въпроса "

  Глупости. Работеха много, репетираха. Отлични актьори.
  Те не са виновни, че авторът тогава не се е бил реализирал добре

 69. 69 Профил на Момчил
  *****
  Весело

  За съжаление, доста неграмотно написана статия ))

 70. 70 Профил на 100%
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "Любим мой соц":

  Съгласен

 71. 71 Профил на човек
  *****
  Разстроено

  Шоуто на Иван и Андрей беше пълен провал и дивотия с изцепките на гъмов и боби турбото!!! Срам! Недопустима гавра с младите момичета! ДОЛНОПРОБНО!

 72. 72 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До Митко ,,слаба статия.
  "на другия край на комуникационната верига ..."
  не на нас тея."

  Да Ви допълня : На кого му пука за ,,комуникационната верига"?
  - На никого.
  Всеки знае, че ,,комуникационната верига" е една дебела неокастрена гьостерица - всеки й разбира езика и неграмотния и триждиславния автор на тази статия.

  Единствената важна верига е Хранителната верига , защото без хранителна верига не само човека но и магарето няма битие.
  ,,Таман го научих да не яде и то взе ,че умря"

  Българската Държава това прави - учи ни да не ядем !

 73. 73 Профил на домакиня
  *****
  Неутрално

  Е, едно поне е ясно - тоя дето нарече Лозанов ченге е ченге, защото ако Лозанов беше щяха да го извадят при всичките проверки на СЕМ, НеСеРеТе и другите му високи длъжности.

 74. 74 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Г-жо "Домакиня", не сте осведомена.Ченгетата от миналото, активирани днес не ги показватЖурналистът Светослав Терзиев от в. "Сега" точно това казва. Лозанов е такъв и затова няма да ви го съобщат.

 75. 75 Профил на домакиня
  *****
  Неутрално

  Точно обратното, именно Светослав Терзиев беше изваден от комисията по досиетата като доностик. Освен ако вие не сте самия Терзиев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK