Заключването в ареста - върхът на борбата с престъпността

Заключването в ареста - върхът на борбата с престъпността

© Иван Кутузов"Оттук нататък "Наглите" остават в историята, а ние продължаваме напред." (Калин Георгиев, пред телевизия "ПРО.БГ", 4 януари)


Само ден след като главният секретар на МВР не само обобщи пред телевизионните камери успеха в разбиването на групата за отвличания, но дори я прати в историята и очерта целите на следващата акция под име "Апашите", реалността с няколко гърмежа напомни за себе си в самия център на София по обедно време. С един труп и двама ранени реалността наложи рязък завой в плановете на МВР да се справи и с апашите, които тормозят "обикновения гражданин", по същия успешен начин, по който го направи с наглите.


Убийството на Боби Цанков - бивш радиоводещ, другарувал с именити фигури от подземния свят и провъзгласен от издателите си за хроникьор на мафията, дойде без съмнение в най-неподходящия момент за полагащата усилия власт да покаже промяна в борбата с организираната престъпност. Но в деня на убийството малцина са предполагали, че то ще отключи твърде сериозни въпросителни. И то за работата на онези, които по закон трябва да събират и оценяват фактите.
Оставям настрана азбучния въпрос как се повдига


обвинение за подбудителство, без да е открит извършителят


защото "Дневник" още в деня на ареста на Големия Маргин попита има ли такъв прецедент, а три дни по-късно зам. главният прокурор Бойко Найденов публично призна основателността на питането.


Оставям настрана и противоречията в официалните твърдения на вътрешен министър и прокурори по въпроса дали са арестували Малкия Маргин - много отдавна се е видяло, че няма сила, която да накара говорещите институции да обяснят нещо, ако "нещото" не им харесва и не привнася плюс в публичния им образ.


Оставям настрана и мълчанието на МВР около това какво е направила полицията веднага след като е получила сигнала за убийството - например блокирала ли е квартали, изходи, сгради, въобще какво е изработила по тъй наречените горещи следи, тоест всичко онова, което се прави, когато се издирват убийци.


В България очевидно е различно. След всеки публичен разстрел в София


събитията протичат като под индиго


- най-напред многочасово съвещание на висши полицаи и прокурори, после изявления, които не отговарят на съществените въпроси под предлога на следствената тайна, но пък отговарят на незададените въпроси за изграденото сътрудничество, системност, единодействие и прочие позитивни неща в работата на МВР и прокуратурата, в резултат на които се връща държавността и силата на закона. А дали единомислието е всякога за хвалба най-добре знаят онези конкретни военни прокурори, които на практика покриха истинските причини за смъртта на починалия от задушаване в полицейската патрулка Пламен Куцаров в името на доброто сътрудничество (ако все още някой си спомня за случая сред многогласния хор на успехите).


Няма как да останат настрана обаче въпросите, никнещи един след друг, след като съдът наложи постоянната мярка за задържане под стража на Маргина в събота. На първо място, избиха противоречията между твърденията на свидетелите, че Боби Цанков им е казвал, че е заплашван и се страхува за живота си (заради които съдът остави Маргина в ареста), и твърдения на прокурори пред медиите за обратното (Николай Кокинов, софийски градски прокурор, пред в. "24 часа" в събота споделя, че Боби Цанков "винаги е изразявал самодоволство, че организира чудесно охраната си и не се страхува от попълзновения  за безопасността си").


След публичното признание за срещите на Боби Цанков с ръководители на Софийската градска прокуратура (множественото число се налага от известните срещи и със заместника на Кокинов) стои въпросът какво ли са си говорили прокуратурата и МВР на онова четиричасово съвещание в деня на убийството. Ще да е било някак неудобно МВР да търси сметка на прокурорите защо срещите им с Боби не са документирани. Не за друго, ами да свършат работа, щом като градският прокурор твърди, че "Цанков беше доста полезен, скоро ще се разбере защо" (в същото съботно интервю).


Уви, надали ще се разбере, щом като разговорите в прокурорските кабинети не са оформени по правилата на закона. Освен ако шефът на Софийската прокуратура не стане свидетел пред съда - ще бъде ценен български принос. И сензация, ако съдът се усъмни.


Каквито и интервюта да дадат прокурори, полицаи и министри,


ще си стоят въпросите, които настойчиво се избягват


- например защо не са провели разпити с Боби Цанков, за да бъдат използвани твърденията му по-късно. Има за жалост само два възможни отговора. Не са смятали за важна информацията на Цанков (но защо сега я смятат за важна!). Или просто са се пазарили с него да им стане свидетел за в бъдеще срещу облекчаване на собственото му положение на разследван, тъй като срещу него е имало водено наказателно производство.


Ето така се работи по български срещу организираната престъпност. Успехите се видяха по делото срещу Маргините за подготовката на трите убийства, по което за главен свидетел беше доведен подсъдим по друго дело. Резултатът от пазарлъка е виден, но поне свидетелят е жив. Боби Цанков нямаше този късмет.


Можеха да ни спестят все пак липсата на логика, тоест признанието за институционално бездействие (щом като подбудителството към умъртвяване на Боби Цанков е започнало още през ноември, както гласи обвинението, не е ли  можело да бъде предотвратено).


След демонстрираната напоследък готовност на съдиите да налагат на закрити заседания постоянната мярка задържане под стража (на "Наглите") и след приемането за достатъчно основание от съда на свидетелски показания за това какво споделял Боби Цанков, след като него вече го няма, МВР и прокуратурата могат да бъдат спокойни.


В този смисъл главният секретар на МВР е прав - "Наглите" са вече в историята. Маргина е в кауша. Важното е да влязат за по-дълго (нали законът позволява до две години за тежките престъпления, а колко му е с една промяна да стане безсрочно) арестуваните пред полицейските камери. От които се вижда онова, което народът иска да види и чуе -


блъскането и ритането на бандитите и полицейските заповеди


отекващи като в читалищно представление - то как ли да звучи полицай, който вика "легни", знаейки, че го снимат.


Е, те са в арестите. Противоречията и неудобните въпроси потъват сред общественото одобрение. Акции като онази на магистрала "Тракия", завършила с един убит бандит, двама избягали (пеша?), нито един заловен и един "Крокодил", издирван заради същия магистрален грабеж, но обвинен за друго, ще се представя като успешна. На съдиите ще се дават указания чрез медиите и това ще бъде все по-естествено - така им се пада. Прокуратурата, която уж е надзирател на законността в действията на МВР, ще припява във все по-пълен синхрон със силовите служби. Все по-..., докато накрая няма и да има кой да провери нечие жалване от полицейски произвол. Ако жалването се окаже извън правата линия...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 909 Весело

  Всяка права линия, която не съвпада с партийната линия, е крива!

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 2. 2 Профил на въздухари!
  *****
  Неутрално

  На дневен ред е въпросът: ИМА ЛИ ДЪРЖАВА? Че мафията си има държава - ДА! Но има ли държава обикновеният данъкоплатец? Доят го, стрижат го, ..................го, и т.н. Само че согато излизе на улицата, не се знае дали ще се прибере жив! Аз лично 5 минути преди престрелката минах около мястото на стрелбата и благодаря на Бога, че не се заплеснах да говоря с някого. До ден днешен щяха да ми треперят краката. Само защото имам нещастието да живея в ДЪРЖАВАТА НА МУТРИТЕ, управлявана от мутри-въздухари, на която единствената мисъл е как да ни следят какво мислим!

 3. 3 Профил на Гражданинът Шоп
  *****
  Гневно

  Докато е възможно леке като Гоце да е президент - всичко е възможно, уважаеми опитващи да не ви уволнят журналисти.
  И граждани.

 4. 4 Профил на Демоник
  Демоник
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бандитите са организирани и затова трябва да бъдат натискани по всякъкъв начин,постоянно

  За Чиста и Свята Република.
 5. 5 Профил на Alexander
  *****
  Весело

  До коментар [#1] от "Boriaz":

  Не знам и аз вече...

  Във връзка със заглавието, че борбата с престъпността свършва само до ареста...

  Ами как няма да свършва само дотам, когато като се арестуват бандюгите, цялата плеяда магистрати почват да бачкат яко, само и само за да ги отърват... И винаги успяват...

  С което искам да кажа, че така държава не се прави... Не може да искаме да има държава и правосъдие, когато полицията лови, а правосъдието не съди право, или изобщо отказва да съди, мота, влачи, точи, крие, бави, а накрая - прекратява дела по давност...

  Да си кажем сега, да се попитаме:

  Кой в нашата кочина на кой Бог се кланя, и на кой поп слугува?

  Дали правовосъдието на бандюгите, забравяйки дълг и държава, или на нас?

  Май е второто...

  Имам чувството понякога, че магистратите ни са сбириток на продажници...

  Не се постигат цели в никоя държава, когато институциите й вървят и работят в различни посоки...

  Ние сме държава като няколко вида диви коне, които се опитват да са общ табун, но все се разделят, и се разбягват накрая - кой къде види...

  Едните от продажност, останалите от липса на избор...

  Престъпността диктува в България...

  И управлява... Все още...

  "Позитано" 20 е...навсякъде... Навсякъде... 6. 6 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  До коментар [#1] от "Boriaz":

  Чети: "Май е първото"... Тоест - магистратите служат на бандюгите...

  Това исках да кажа... Грешка на езика...

 7. 7 Профил на ..
  *****
  Неутрално
 8. 8 Профил на Viky
  *****
  Неутрално

  Умни въпроси задала авторката, но първо трябва да бъдат смачкани бандитите, после другото.

 9. 9 Профил на Един българин
  *****
  Неутрално

  Даа, това е положението, ама то си е съвсем в реда на нещата. След като този мъдър народ е решил Гоце да му е президент, а бившата мутра Бойко - премиер, защо пък да смятаме, че няма да приеме за нормални и идиотщини като изнесените в текста. Блестящ и умен анализ, авторката, както винаги, е на висота, поздравления!

 10. 10 Профил на self-made man
  *****
  Неутрално

  И къде е проблема в конструкцията "подбудител на неизвестен извършител"? Ако са налице данни,че някой е подбуждал неизвестно лице да извърши убийство, какво ще правим? Ще образуваме ли наказателно производство? Крайно време е подобни статии да се консултират с хора, които практикуват наказателно право. За да бъде образувано наказателно производство е необходимо да са налице достатъчно данни за извършено престъпление / и законен повод /. Достатъчно данни са налице тогава, когато може да се направи основателно предположение за извършено престъпление. Подчертавам думата "предположение". Обвинителен акт се изготвя, когато са събрани необходимите доказателства. А "необходимите доказателства" е повече от "достатъчно данни",т.е. при разследването следва да се съберат доказателства, които да подкрепят тези, въз основа на които е образувано производството. А накрая се постановява присъда, като подсъдимия може да бъде признат за виновен, когато обвинението е доказано по несъмнен начин. Освен това, според НПК присъдата не може да почива на предположения. Подчертавам "предположения". А сега урок по наказателен процес - започва се с "достатъчно данни" и наличие на "обосновано предположение", минаваме през събиране на необходимите доказателства, обосноваващи извода,че конкретно лице е извършител на престъпление и стигаме до присъда, която не може да почива на предположения / за разлика от образуването на делото /, като обвинението следва да е доказано по несъмнен начин. Градацията е очевидна! Затова и подобна конструкция - подбудител на неизвестен извършител - е напълно възможна и наказателно производство може да се образува и без извършителя да е установен. Съвсем отделен е въпроса какво ще бъде установено при разследването.

 11. 11 Профил на self-made man до Alexander
  *****
  Неутрално

  Виждам,че сте изключително "грамотен" относно случващото се в съдебната система, а и демонстрирате "познания" в областта на наказателното право. В тази връзка, обяснете на тези, които не знаят / аз знам / защо прокуратурата прекратява наказателни производства поради погасителна давност? И кой следва да носи отговорността за тези прекратени дела? Кой е виновен,че се е стигнало до тяхното прекратяване, респективно виновен за това,че извършители на престъпления са останали ненаказани?

 12. 12 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  До коментар [#11] от "self-made man до Alexander":

  "Позитано" 20, бебче!

  "Позитано" 20!

  Отнеси въпросите си там!

  Но няма кой да ти отговори там!

  Ще те разстрелят вероятно утре на някой площад, както мирно си ходиш!

  Опазил Господ! 13. 13 Профил на Касандра до Alexander и self-made
  *****
  Гневно

  Александре, прочети внимателно какво ти е написал "самонаправеният" и си го запиши някъде. Точно така е!Проблемът е, че след като арестуват някого, полицаи и прокурори пращат случая в "историята" и изобщо не разследват повече.
  Но обърнете внимание какво казва Петя Владимирова - съдът става послушен! А това е страшно, защото днес безспорен бандит като Маргина, а утре някой всезнайко като Александър - само защото е погледнал накриво някой полицай и се е заял, но не във форума. И тогава ще е късно да си спомни, че някога е имало и презумпция за невиновност.
  Браво, Петя, продължавай да биеш тревога! Пък дано някои да се усетят.

 14. 14 Профил на Гео
  *****
  Неутрално

  Народе-е-е!!!
  Владимирова, умна си за десетмина журналисти, ама такива като тебе са една на десет...

 15. 15 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  До коментар [#13] от "Касандра до Alexander и self-made ":

  Како Касандро- "не"пророчице,

  А аз какво казах, мари, обеснице?

  Да не би нещо по-различно?

  Само че с мои думи...

  Какво ми се пърчиш сега, да ти се чуди човек, како Касандричке!

  На една вълна сме, ама май ти си нещо "out of tune"...

  Я вземи, та си го запиши ти някъде това, драга моя!

 16. 16 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  До коментар [#13] от "Касандра до Alexander и self-made ":

  Казаното нашега, разбира се!

  Надявам се имаш необходимата доза хумор... Не е нападка, така се изразявам, мари сладурано!

 17. 17 Профил на self-made man до Alexander
  *****
  Неутрално

  Няма защо да отнасям въпросите си на "Позитано"20! Аз зная отговора за разлика от теб, вдигащ някакви лозунги тук и непрекъснато повтарящ като развалена грамофонна плоча " Позитано 20 това", "Позитано 20 онова". Да, комунистите са си боклуци, но и твоето говорене е като това на премиера - общи приказки за невежи. И понеже мнозинството са такива - невежи, затова и му се връзват.

  Всяко едно новообразувано наказателно производство срещу неизвестен извършител се изпраща на МВР, като разследването се възлага на оперативен работник, който следва да установи самоличността на извършителя. Когато самоличността бъде установена, оперативния работник изпраща делото в прокуратурата с искане последното да бъде възобновено. И прокурора го възобновява. През последните години бяха прекратени поради изтекла давност стотици хиляди наказателни дела. Всяко едно от тях е престояло едно десетилетие в МВР, където конкретни хора не са си свършили работата и не са разкрили извършителя. И давността е изтекла. Когато установят този факт, полицаите изпращат делото в прокуратурата, където са пред свършен факт - заради "блестящата" работа на оперативния работник, неразкрил извършителя, прокурора трябва да прекрати делото.

  Виновникът за прекратените по давност дела е така любимия ти полицай. Ама тая работа не е като оная - трябва и акъл. Трябва и да имаш нещо в главата. Щото не става само с ............ "Позитано 20"!

 18. 18 Профил на self-made man
  *****
  Неутрално

  Делото се изпраща с искане за възобновяване, когато е било спряно преди това. А всички тези хиляди прекратени по давност дела са били спрени за цяло едно десетилетие, поради това,че МВР не са разкрили извършителите на престъпленията.

 19. 19 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  До коментар [#17] от "self-made man до Alexander":

  Е?

  Интересно кой пък е "оперативният работник"? Дали и той не е чедо на "Позитано" 20...

  Та и великите магистрати - също...

  И така - кръгът се затваря, бебче!

  Какво сега?

  Да се влюбим в "Позитано " 20 ли?

  Не, благодаря! 20. 20 Профил на Карина
  Карина
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Браво, добър и точен коментар.

 21. 21 Профил на Demokrat
  *****
  Разстроено

  Чудесна статия!
  Понеже не съм нито съдия, нито прокурор ще споделя някой свои лични притеснения, за които се пише и в статията>
  1. Аз лично НЕ ВЯРВАМ на думите на полицията и смятам, че в България е напълно реално да се манипулира рзследване. Мисля, че МВР от мързел или неспособност може да "натопи" някого за извършител на престъпление.
  2. Чувството за липсата на ефективен контрол в МВР и прокуратурата ме изпълват със съмнения че е възможно да се замазват случай, да не се работи задълбочено и дори дали не може да се използват "удобни", т.е. лъжливи свидетели. Не виждам причина, говоря хипотетично, разследван да откаже на прокурор да свидетелства така, както е "правилно" с оглед на разследването. Мисля, никой разсъждаващ не се заблуждава, че в България да се "купи" свидетел е трудна задача.

  Четейки горното мога да заява, че за мен изобщо не е сигурно, че Маргините са виновни. Маргините са много "удобни" виновници, а със сигурност има достатъчно хора да си "спомнят", че Цанков се е страхувал от тях!

  Призовавам всички - прочетете внимателно анализа и не се доверявайте на показваното по телевизиите. Българската полиция ТРЯБВА да се следи внимателно от гражданското общество ( колкото и крехко да е то).
  Заявявам, че никакви допулнителни превилегии не са нужни на МВР - никакви достъпи, интерфейси и т.н. Видя се ,че "наглите" могат да се намерят и без подслушване на мрежата.
  Това, от което имаме нужда е разумни закони, по които да съят съдиите, и ясен, разбираем за гражданското общество механизъм за контрол за законността на дйствията на полиция, прокуратура и съд!
  ----------------------
  Подкрепете протеста на интернет обществото и бъдете активни ако МВР иска повече права.
  Отново - браво за анализа!

 22. 22 Профил на Demokrat
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18] от "self-made man":

  Съгласен с всичко написано! По едно плюсче от мен за мненията до тук!

 23. 23 Профил на тото
  *****
  Неутрално

  Браво на Петя Владимирова. Всякакви допълнения са безсмислени. Лека нощ.

 24. 24 Профил на silverhead
  silverhead
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#17] от "self-made man до Alexander":

  Ако правилно те разбирам, след като прати делото в МВР СПОРЕД ТЕБ прокуратурата няма никакви прерогативи да упражнява контрол върху полицейското разследване/дознанието, върху спазването на срокове и т.н.? Аз не съм на това мнение, но ми се струва, че се опитваш от позициите на експерт да оневиняваш прокуратурата чрез една антитеза на "ние ги хващаме, те ги пускат".

  "Антитезата е обичайния начин, по който лъжата се промъква при истината". Ницше (цитата е по памет)

 25. 25 Профил на сартр
  *****
  Неутрално

  Винаги се борим със следствията, а не с причините! Но да не отивам до изначалната! Няколко въпроса-Боби Цанков е осъден и обвиняем по десетки дела и е на свобода! Разхожда си се и дава интервюта, появява се по телевизията, пише книги! Жива мишена. Ако беше в затвора-това нямаше да му се случи! Нека смъртта му да тежи на съвестта на съдиите и прокурорите! Същият ВОДИ КОНФИДЕНЦИАЛНИ РАЗГОВОРИ с прокурори!? Той сътрудник ли е на службите!? Ако е бил сътрудник и го убиха-минусът е у службите-отърваха си сътрудника! Ако не е бил сътрудник в качеството на какъв разговаря с прокурори-в качеството на подсъдим и осъден по десетки дела!? Странна държава сме, ша знайте!

 26. 26 Профил на xxx
  *****
  Неутрално

  Интересно, тези, които говорят, или се канат да говорят за върховете на мафията, умират след среща с прокурора Кокинов, който пък в такива случаи винаги предпочита да води свободни недокументирани беседи
  с бъдещите смъртници.

 27. 27 Профил на self-made man до 24
  *****
  Неутрално

  Естествено,че прокурора има правомощия. Има правомощието да му пише писма / на оперативния работник / и да му указва да приключва делото своевременно. Ако онзи се мотае, може да възложи делото на друг. Но обикновено това нищо не променя. Общо взето, когато в първите десетина дни от извършването на престъплението / например, кражба / не се установи извършителя, то в 90% от случаите самоличността на последния не се установава. И делото застава на трупчета за около десет години.

  В чл.215 от НПК изрично е посочено кой установява извършителя, когато неговата самоличност не е известна. И подобна рапоредба е съществувала във всеки един процесуален закон.

 28. 28 Профил на Qui bono
  *****
  Неутрално

  Боби Цанков го убиха след като разказа, как съветникът на Гоце - Манол Велев е поръчвал убийство, а също така, как доклад на МВР за мафията се дава на разбойниците преди да се даде на Станишев..

 29. 29 Профил на До self-made man
  *****
  Неутрално

  Естествено че може да бъде образувано предварително производство за подбудителство към убийство, без да е разкрит извършителят,може и обвинение да бъде повдигнато, но не въпросът е има ли шанс в съда такова обвинение.
  В този смисъл разбирам аз питането на авторката. Такъв прецедент няма. Съдът иска извършителя, за да може да обсъжда подбудителя.

 30. 30 Профил на silverhead
  silverhead
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#27] от "self-made man до 24":

  Очевидно си в час с наказателното право и ако си искрен, ще се съгласиш, че МВР няма никакъв, ама никакъв начин да мота дела без мълчаливото съгласие на прокуратурата. Това му е ролята на прокурора в наказателния процес - да ръководи досъдебното производство.

  Да не говорим за случаите, когато прокуратурата изисква дела, които стоят с години по бюрата на прокурорите.. Спомни си подробности от случая Борилски.

 31. 31 Профил на До self-made man
  *****
  Неутрално

  Поправка: ".... но въпросът е има ли шанс в съда такова обвинение".

 32. 32 Профил на Специалист
  *****
  Неутрално

  Напълно съм съгласен с авторката, а донякъде с онзи "специалист", който изказва мнение, че е възможно да знаеш кой е подбудителя без да си наясно кой е извършителя. Абсурдно във всяка една правова държава, но не и България и ще се опитам да ви обясня защо:
  За да се разкрие едно убийство на първо място се издирва извършителя. За да се намери той, се търсят улики за мотивите и съобразно мотивите се насочваш към евентуалния извършител.
  Когато убийството е поръчково следва да се подходи по същия начин. Какво имаме дотук. Имаме един скандален радиоводещ който сипе наляво и надясно обвинение за криминални действия на висшестоящи държавни служители и бизнесмени. Дори се споменава името Манол Велев. Дотук имаме един мотив: евентуален поръчител Манол Велев. Но, какво ни сервира МВР и Прокуратурата? Двама свидетели изказват предположение, че поръчката може да е от Маргините. И хоп задържаме Маргините. Те уж имали мотив, а самата Прокуратура признава, че Боби Цанков е нямало да свидетелства по висящите дела на Маргините. Друг е въпроса доколко биха били достоверни показанията на един обвиняем.
  Какви са по същността си свидетелските показания: по правилата на НПК, свидетелят НЕ МОЖЕ ДА ИЗКАЗВА ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ. Свидетелят дава показания за станали му известни нему факти от обективната действителстост. С други думи, те трябва да са били свидетели, когато Маргините поръчват убийството!!!! Ако са били, защо са мълчали досега и защо те не са задържани за съучастничество или поне за престъпление против правосъдието?!? Ако не са били, какви свидетели са изобщо и на какво?!? На същият принцип аз ИЗКАЗВАМ ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ, че президентът Георги Първанов е поръчал убийството или не - може би, папата, или не - може би Осама бин Ладен....Държа Полицията и Прокуратурата да задържат посочените от мен лица и да поискат постоянна мярка задържане по стража.
  Не ме разбирайте погрешно. Маргините може и да са лоши хора. Ал Капоне също е бил. Но, той не е осъден за многобройните убийства, а за укрити данъци. Усетихте ли вече вододела между правовата държава и нашата. Така не се ловят бандити. Така се прави политика в името на замазването очите на обществото, че видите ли МВР и Прокуратура работят. Не е вярно. Не работят. И аз лично мога да дам много данни в тази посока.

 33. 33 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "в ареста - върхът на борбата",
  после надолу със магистрата!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 34. 34 Профил на Филия
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18] от "self-made man":

  Обясненията ти звучат логично и компетентно, та съм готов да ги взема за истина. Но не за цялата истина. Българският гражданин не е нужно да е експерт за да има доверие в държавата и институциите и. А той им няма доверие и с пълно право! Като се заговори за правосъдие, МВР и т.н .. защо замирисва веднага на нечистоплътност, некомпетентност, безхаберие, подкупност (да спра изреждането дотук)?

  Обясни ми, моля те, като експерт на невежа, как става така че един откраднал вафли за 28 лв е осъден на 2 (или може би на 3? не помня точно) години затвор, а престъпникът изършил въоръжен обир на казиното в Поморие - на 6 месеца?
  Любопитен съм да прочета експертното обяснение което ще ме убеди, че всичко е на ред с тези два действителни случая на правораздаване.


 35. 35 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Това е второ поред убийство на хроникьор на мафията. В някои от книгите на първия убит хроникьор присъстваха и връзките на Бойко Борисов с подземния свят, самият Бойко присъстваше като герой от подземния свят. Как виждате това на фона на длъжността която заема Бойко сега? Проверено ли е дали Бойко Борисов не е поръчител на тези убийства? Питам съвсем сериозно, има логика в това. Тези хроникьори пречеха много на Борисов.

 36. 36 Профил на Съвет към прокурорите
  *****
  Неутрално

  Ако не можете да осъдите Маргините за това ,че са се опитали да убие Гоцев осъдете ги за това ,че НЕ сафамилъсеь
  се е опитал да го убие.Такива калтаци като Гоцев създадоха подобни кретенчета и разбиха държавността на тая територия...

 37. 37 Профил на Demokrat
  *****
  Неутрално

  До коментар [#35] от "...":

  Не е сериозно да се вярва на писаното от който и да е обявил се за "хроникьор" на мафията.
  Аз поне не мога да приема за истина нещо казано от лице самообявяващо се за мафиот (престъпник).

 38. 38 Профил на Съвет към прокурорите
  *****
  Неутрално

  Ако не можете да осъдите Маргините за това ,че са се опитали да убие Гоцев осъдете ги за това ,че НЕ са се опитали да го убият
  .Такива калтаци като Гоцев създадоха подобни кретенчета и разбиха държавността на тая територия.
  И за това т.н. магистрати на са границите на побъркването....Вече се разкъсват между стермежа си да крият лайната на колегите си от ДС и стремежът да залъжат публиката , че вършат няаква обществено полезна работа...

 39. 39 Профил на Щъркел
  *****
  Неутрално

  Браво Кутузов, обра точките!

 40. 40 Профил на y.yon
  *****
  Неутрално

  @ 2 Въпросът не е само има ли държава, а и каква е тази държава! Дали е държавата на Путин, Чавес, онези с дръпнатите очи или Иран?! Аз не искам такава държава! Искам демократична, европейска България, където има върховенство на закона за всички! Ама наистина за всички, независимо дали се казват Бойко, Иван, Сергей, Ахмед, Стефан и т.н. А статията е много показателна, дали всъщност сме такава! Само преди няколко дни, един зам. премиер си позволи да погази демонстративно закона! Направиха се стъпки, към нормативни документи, нарушаващи човешките права! Не може едно демократично общество, ако е такова, да гледа спокойно на такива неприемливи неща!

 41. 41 Профил на miro
  *****
  Неутрално

  До 40
  Така е! Държавата не може да си позволява "мутринско" поведение и действия! Ако го направи, това ще означава, че тя не е по- различна от мутрите!

 42. 42 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1815 Любопитно

  Петя Владимирова е написала бъдещето!

  "На съдиите ще се дават указания чрез медиите и това ще бъде все по-естествено - така им се пада. Прокуратурата, която уж е надзирател на законността в действията на МВР, ще припява във все по-пълен синхрон със силовите служби. Все по-..., докато накрая няма и да има кой да провери нечие жалване от полицейски произвол. Ако жалването се окаже извън правата линия..."

  Какво повече да коментираме?

 43. 43 Профил на mandrake
  *****
  Гневно

  Цялата ни държава е един голям БАЛКАНСКИ ТАШАК.Но аз съм оптимист и знам че нищо няма да се оправи.

 44. 44 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Има един пример за екстремно бързо правосъдие - "процесът" срещу Николае и Елена Чаушеску. Протече за рекордните 10-ина часа: задържане, разглежане наделото и изпълнение на присъдата ... Няма "пускане", няма обжалване, виновни са!

  Хубаво е този случай да не се забравя, за да не се усетим в един момент, че българското правосъдие е лошо, но без него - дваж...

 45. 45 Профил на няма време
  *****
  Гневно

  Доган това,Станишев онова,Маргиния виновен...Чакам да чуя и видя мерки против кризата,които стимулират всяко семейство!!!Стига общи приказки,хората са бедни,безработните стават все повече!

 46. 46 Профил на Batman
  *****
  Неутрално

  Чудесен анализ на ситуацията! Но как да обясниш тези престъпни действия на полиция и прокуратура на бай Вую който иска да има добри и лоши и за този 4 годишен период си е избрал за добър бившия лош Бойко а другите са лоши? Няма правосъдие в БГ няма и полиция. Ако ти откраднат телевизора може и да хванат някой кокошкар но ако откраднат нещо което си струва цялата система започва да работи за крадеца. Жалки палячовци са всичките Кокинови, Велчеви Мелчеви и кви ли още не герои от пресконференции...

 47. 47 Профил на Пак нищо съществено
  *****
  Неутрално

  Оттук нататък "Наглите" остават в историята, а ние продължаваме напред." (Калин Георгиев, пред телевизия "ПРО.БГ", 4 януари
  Ами това ,е пичове...Наглите се изчерпват с шепа пладнешки разбойници- най-елементарния тип.Не са нагли-

  Милен Велчев
  Петър Манджурков
  Доган
  Гришата Ганчев
  Симо
  Банев
  Динев
  и плеядата боклуци като гореизброените...И тия от ГЕРБ бият встрани от мишенат братя.По замисъл......

 48. 48 Профил на хххххххх
  *****
  Неутрално
 49. 49 Профил на Маслото
  *****
  Неутрално

  До коментар [#34] от "Филия":

  Примерите, които даваш, са напълно възможни, защото когато се налага наказание се съобразяват доста повече неща, отколкото "неспециалистът" си представя. Така го изисква НК, а свестният магистрат си спазва закона, независимо колко ще го разберат "неспециалистите".

  Но и постановката ти не е съвсем коректна. За да се накаже един виновник, много хора трябва да си свършат работата както трябва. Осъждането /"черешката на тортата", Петя/ е успешен финал на работата на поне една дузина хора. И ако само един от тях е предател, или некадърник, пропада работата на всички. Като прибавиш, че е нужна и свястна работа на Парламента...

  Ако и аз приема твоя провокативен тон, бих могъл да те запитам защо жълтата преса е толкова влиятелна /нали е кофти е да отговаряш от името на по-лошата част от гилдията/. Което пък не изключва, че и тук-там работи по някой свестен жулналист...

 50. 50 Профил на К.
  *****
  Неутрално

  И друг път съм го казвал:
  Нарушението на процедурите е най-краткият път кам путинизацията. За дълго. За десетки години напред.
  Принципно няма разлика между срещите на Петков с дупнишките селски ергени по градинките край басейн и пиенето на кафе на Кокинов с радиоводещ на раздумка.
  Софийският градски прокурор действа не по закон, а по целесъобразност и се среща са радиоводещи, с повече от десет присъди за измами, да си дуднат!
  Че той Красьо от Плевен и направо провинциалист в сравнения с тия.

 51. 51 Профил на CODE 14.01.2010
  *****
  Гневно

  ______________________________________________________

  "...Единствено след като ударих с юмрук по масата бях чут. От този случай научих, че когато искаме да се променят нещата в тази страна трябва да се удря силно. Много силно! "
  ______________________________________________________
  Етиен дьо Понсен

  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=157798&p=5

 52. 52 Профил на neizlichima bolest
  *****
  Неутрално

  Всички,абсолютно всички ГЛАВНИ ПРОКУРОРИ, дори и македонствуващият Татарчев, ходеха и се договаряха с МУТРИТЕ, и преди него про-комунистическите и пост-комунистическите, всички ГЛЕДАХА БОНУСИТЕ СИ, а не да са ПРОКУРОРИ в истинския смисъл на тази дума, та дори и да им се наложи да дадат ПОД СЪД дори и ПРЕЗИДЕНТА или МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ, щото всички са равни пред закона, нали така - ама то е само на книга, А ЖИВОТА ИСКА КОМПРОМИСИ това им е пътеводната звезда компромисност, договорки , събеседване, дърпане на конци и плетене на кошници и тъкане на килимчета - ТОВА НЕ Е ПРАВОСЪДИЕ, ТОВА Е МАНИФАКТУРА ЗА ширпотреба и на този ЦЕХ С НИКЪКВА ПОЛЕЗНА ДЕЙНОСТ, Европа каза:"Трябва да затворите това предприятие", ама кой да чуе - БОРИСОВ, ли очаквате да чуе, та той е запушил ушите си за това още от първия ден на избирането си за министър-председател, ТОЙ ЗНАЕ,че нетрябва да пипа ПРОКУРАТУРАТА И СЪДЕБНАТА СИСТЕМА И СИ ГО КАЗА, че им дава 6 месеца да се "самосезират" после размаха пръст, чрез ДЯНКОВ НО КАКТО ВИНАГИ СЕ ОТМЕТНА И ИМ ДАДЕ 26 000 000 лева, хей така щото парите били техни икономии е какво повече, това е само повърхноста, а надолу е СМРАД ГОЛЯМА НЕ ВИЖДАНА И НЕ ПРЕДСТАВЛЯЕМА ЗА ОБИКНОВЕНИЯ ГРАЖДАНИН. Така ,че това убийство насред СОФИЯ не е"инцидент", а един много показателен, често и системно повтарящ се припадък НА ЕДИН МНОГО ТЕЖКО БОЛЕН ОРГАНИЗЪМ ОТ ЕДНА НЕИЗЛЕчИМА БОЛЕСТ, НАРЕчЕНА "ПОСТ-КОМУНИЗЪМ" от, която е болен не само министър-председателят, не само президентът, но и ЦЯЛОТО НИ ОБщЕСТВО В БЪЛГАРИЯ

 53. 53 Профил на ZA NOVA BULGARIA
  *****
  Неутрално

  НАРОДА НАЙ-НАКРАЯ ТРЯБВА ДА СИ КАЖЕ ДУМАТА..."ДОЛУ ПОСТ-КОМУНИСТИТЕ!"...и мимикриращите про-комунистически държавни структури. Н О В И К О Н С Т И Т У Ц И О Н И Н О Р М И, НОВ СЪД , НОВА ПРОКУРАТУРА, НОВ ПРЕЗИДЕНТ, НОВО ПРАВИТЕЛСТВО С НОВ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, иначе спасение няма да има. БОРИСОВ НЕ Е човека, нито ГЕРБ е ПАРТИЯТА, която ще спаси страната от ПОСТ-КОМУНИСТИТЕ.

 54. 54 Профил на е2е4
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "self-made man":
  Ами ако го е гръмнал някой друг, подбуден от съвсем трети, за когото и съдът, и обвиненият, и ние хабер нямаме още?

 55. 55 Профил на vednaj zavinagi
  *****
  Неутрално

  НЯМА ЛОГИКА МАРИНИТЕ ДА СА ВИНОВНИ, защото те знаят, че са следствени и да рискуват е доста нелогично, нещата са доста по дълбоки, КУКЛАТА БОБИ ЦАНКОВ бе ликвидиран по много показен и професионален начин от ТЕЗИ КОИТО МУ ДЪРПАХА КОНЦИТЕ, КОИТО ГО НАЗНАчАВАХА ОТ РАДИО В РАДИО, КОИТО МУ ВНУшИХА, чЕ Е ЖУРНАЛИСТ И НЕДОСЕГАЕМ, ОТ ТЕЗИ КОИТО МУ СЪЗДАДОХА САМОчУСТВИЕ И ДОВЕРИЕ И ТОЙ КАТО СЕ ПОчУСТВА ЗАПЛАшЕН ОТИДЕ НАПРАВО ПРИ ТЯХ, КАКТО ДЕТЕТО ОТИВА ПЪРВО ПРО РОДИТЕЛИТЕ СИ ДА ПОТЪРСИ ПОМОщ, А ТЕ ГО УБИХА , ЗАщОТО ЗНАЕХА, чЕ ТОЙ ГИ ЗНАЕ, ПОЗНАВА И СТАВА МНОГО, АМА МНОГО НЕУДОБЕН, БОБИ БЕ ЕДИН ПРОМИТ МОЗЪК СПАСЯВАН 12 ПЪТИ И ЗА ТОВА ИМАщ ИМ ДОВЕРИЕ, така че колкото да ни се иска маргините не са убийците а и не са подстрекателите, но на АРЕНАТА НА ЛЪВОВЕТЕ, че се опитат да ги хвърлят, не че не заслужават, но това не е правосъдие, така с двойни игри доникъде няма да стигнем, това са старите КДС похвати, на които трябва да се слойи край веднъж и завинаги.

 56. 56 Профил на mutogenezis
  *****
  Неутрално

  Правителството на БОРИСОВ е върха на МУТРОГЕНЕЗИСА на България, няма защо да се заблуждаваме повече...

 57. 57 Профил на self-made man до Филия
  *****
  Неутрално

  Този, който е бил осъден за кражба на вафли на стойност 28 лв. е извършил престъплението при условията на "опасен рецидив",т.е. човека има редица предходни осъждания. "Опасен рецидив" е регламентиран в чл.29 от НК / букви "а" и "б"/. А този, който е осъден условно за грабеж по всяка вероятност е бил с чисто съдебно минало и е поисал делото да се гледа по т.нар. съкратено съдебно следствие - признал се е за виновен и не е оспорвал написаното в обвинителния акт. Затова и толкова ниско наказание.

  Тези примери показват в някаква степен несъвършенствата на наказателните ни закони. За дребна кражба, извършена от рецидивист е възможно да бъде наложено много тежко наказание,а за ПТП с причинена смърт обикновено се налагат условни присъди. Да, водача на автомобила е действал при непредпазливост, не е бил употребил алкохол, но все пак убива човек. И го наказват с условна присъда, каквито са наказанията в 95% от случаите. А крадеца на вафли влиза в пандиза за дълъг период от време. Само дето да откраднеш вафли и да убиеш човек са две съвсем различни неща.

 58. 58 Профил на self-made man до номер 54
  *****
  Неутрално

  Моето твърдение бе,че няма проблем да бъде образувано наказателно производство при използване на подобна конструкция - подбудител на неизвестен извършител. Както казах, в последствие трябва да бъдат събрани допълнителни доказателства, в това число и да бъде установена самоличността на извършителя. Преди време имаше един брутален случай на заливане с киселина. Пострадал от престъплението беше млада жена / май шеф на "Богдан мебел" /. Обвинението срещу поръчителя бе същото - подбудил неизвестен извършител. Така поне започна производството. Какво е станало в последствие не ми е известно.

 59. 59 Профил на ЧЕРВЕН ПИПЕР
  *****
  Неутрално

  ДО Филията и Маслото

  Филията е озадачена , защото си няма и понятие от фактите и процедурата,защото си е лаик , а се поддава на вестникарските клюки , наречени анализи ... Маслото е обяснило точно дадените примери и " различното " правосъдие ... Безспорно е , обаче, че като се заговори за правосъдие, МВР и т.н .. защо замирисва веднага на нечистоплътност, некомпетентност, безхаберие, подкупност ... И веднага ще попитам КАК МОЖЕ ЕДИН ПРОКУРОР от ЗАПЛАТАТА СИ ДА СПЕСТИ, ЧЕ ДА СИ КУПИ НОВ ДЖИП за НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ЕВРО ? Поогледайте паркингите пред прокуратурите и дори пред РПУ-тата - не мисля, че автомобилите , паркирани пред тях се купуват от заплати ... ТОВА САМО КАТО ПРИМЕР !... Що се касае до Боби ЦАНКОВ - писнало ми е вестнникарите да ни занимават с глупости !... Боби ЦАНКОВ , та Боби ЦАНКОВ ! ... Е и какво от това, че са го убили ?!
  ПОРЕДНИЯТ мошеник и гангстер си намерил майстора - ТОВА Е В РЕДА НА НЕЩАТА ! ... Проблематични НЕ СА нито ОТВЛИЧАНИЯТА , нито УБИЙСТВАТА - ПРОБЛЕМАТИЧНИ са отвлечените и убитите ! С тях ПЪРВО трябва да се справи обществото !! А и ясно е , че само килърите в България си вършат професионално работата - изпълняват поръчките и изчезват безследно ! ...

 60. 60 Профил на правилната линия
  *****
  Неутрално

  "...Боби Цанков го убиха след като разказа, как съветникът на Гоце - Манол Велев е поръчвал убийство, а също така, как доклад на МВР за мафията се дава на разбойниците преди да се даде на Станишев.. "

 61. 61 Профил на Турчин с фес
  *****
  Неутрално

  Не се отчайвайте братя българи, когато отново милостиво ви приемем под нашето строго, но справедливо управление, под здравословното въздействие на шериата всякаква мафия ще се стопи за месец. Една част в преносния смисъл, друга част в съвсем буквалния освиенцимски смисъл Дерзайте, някой ден ще бъде!

 62. 62 Профил на Една българка
  *****
  Гневно

  Стига зрелищни глупости-дайте ни хляб!
  Петя Владимирова-дано не те уволнят,че няма по-добра от тебе в цялата българска преса!

 63. 63 Профил на Demokrat
  *****
  Неутрално

  До коментар [#40] от "y.yon":

  Първо - сложих "+" за вашия коментар.
  Искам обче да добавя нещо мъничко. Вчера в предаването "Неделя 150" на БНР по повод следенето в мрежта водещата запита, цитирам по памет: " Как е възможно 3-ма последователни министри 2-ма от БСП и сега от ГЕРБ да настояват за едно и също нещо? Не е ли очевидно, че някой на висока позиция в МВР е спосебен да внуши на политиците, че такива промени( за следенето) са необходими"
  Наша задача като граждани е да бъдем активни и да реагираме когато политиците предлагат неприемливи решения.
  Осен това, гражданското общество трябва да поставя и въпросите си , очакванията си, да ЗАДАВА на политиците задачите за решаване.
  Например ,аз питам, защо НАП допреди месец не се интересувше как и с какви средства са закупени скъпите автомобили спрени пред общини, управления на МВР, съдилища, болници, служебни паркинги на митниците и т.н.
  Дежурните оправдания са, че корупцията се доказва трудно. Ами не ми я доказвайте - разнищете и осъдете за данъчни престъпления всички имащи имоти за по 200 - 300 хиляди евро при заплати от 800 до3000 лв. примерно.
  Сещнах по -долу мнения, че нищо няма да се промени, но не мисля, че такава позиция е приемлива.
  Гражданството трябва да отстоява мнението си и вече има механизми за това.
  За наше щастие България вече е в ЕС - ако тук не ни чуват, можем да търсим подкрепа от страни с реални граждански общества.
  И последно, че пак стана дълък коментар.
  Много ми се иска да бъде осъзнато, че гражданското общество е основният коректив на всяко управление и в този смисъл не е реално да очакваме, че може да се намери партия, лице, които да бъдат избрани и да започнат да се решават правилно всички проблеми, а пък ние да "седне" отстрани, да въздъхнем и да не се налага да реагираме. А всяко управление трябва да бъде сменяно тогава, когато престане да чува гражданите!

 64. 64 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  До коментар [#58] от "self-made man:

  Така е, принципно е възможно да има доказано подбудителство, а извършителят да е неизвестен. Но това е толкова рядка конструкция, че тя може да устои само при неопровержими доказателства именно в детайлите на подбуждането: време, място, средства, лица (поне първото от веригата към извършителя)... А в конкретния случай "доказателствата" срещу въпросните "подбудители", са едни чисто махленски истории.

  Не е нещо нередно да не може с реактивна скорост да се разкрие едно професионално извършено престъпление. Обществото може да влезе в положение на МВР и да ги остави да си вършат работата. Затова е дразнещо да усещаме, че май са ни подали една биберона-залъгалка с обвиненията срещу "дежурните" престъпници. С неистовия стремеж за бързи разкрития МВР и Прокуратурата почват да стават заложници на собствения си, яко прилаган напоследък ПиАр.

 65. 65 Профил на кой знае
  *****
  Неутрално

  дали единият не е прибран на топло за по-сигурно, а другият да е с хипотермия?

 66. 66 Профил на КК
  *****
  Неутрално

  Едва след убийството на Боби стана ясно,че той редовно се е срещал с градския пркурор Кокинов и негови заместници, със следователи и други висши длъжностни лица от МВР.Нещо повече, жена му е станала и е забременяла от него следователка.
  Това са скандални факти, защото един доказан мошеник и измамник , осъждан многократно, си дружи с органите на правосъдието.Стигнахме до там в моралното си падение,че тези скандални факти на срещи на прокурори с престъпния контингент да не прави впечатление на никого.Ако имахме държава, веднага Кокинов трябваше да си подаде оставката или да му бъде поискана оставката.Напротив, медиите го прадставят като борец против мафията.Това,че МВР и прокуратурата да си контактуват дружелюбно с престъпниците се счита вече за нормално.
  Всичко е стигнало до абсурд.

 67. 67 Профил на защо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#66] от "КК":
  "едва след убийството на Боби става ясно..."
  може би има твърде много граждани у БГ-то на които много отдавна им е ясно, че в тези среди границите между закона и беззаконието са силно размити. Там просто има кланове. Когато си пресекат интересите прхвърчат куршуми и взривове. По-рано кланът беше главно един.

 68. 68 Профил на руснак с петолъчка до турчин с фес № 61
  *****
  Весело

  Не се отчайвайте братя българи, когато отново милостиво ви приемем под нашето строго, но справедливо управление, под здравословното въздействие на комунизъма всякаква мафия ще се стопи за месец. Една част в преносния смисъл, друга част в съвсем буквалния освиенцимски смисъл Дерзайте, някой ден ще бъде!

 69. 69 Профил на haralampi
  *****
  Неутрално

  Ами за такава работа получиха 24 млн. лева ПРЕМИИ в съдебната система.

 70. 70 Профил на браво
  *****
  Неутрално
 71. 71 Профил на Турчин с фес
  *****
  Неутрално

  До коментар [#68] от "руснак с петолъчка до турчин с фес № 61":

  А как вам Беслан понравился?

 72. 72 Профил на do 71
  *****
  Неутрално

  перестань блят голубой , здесь Болгария , и тут официялньй язьк Болгарский, тьй и такие как тебя росьйские жопализи....
  я тоже бьл в Росии 5 лет , но стораюсь гаворить на Болгарском а даже на турецком , но нет и на руском

 73. 73 Профил на do 71
  *****
  Неутрално

  голоубой , пидер, гондом

 74. 74 Профил на do 71
  *****
  Неутрално

  ето такива дупедавци като #71 които милеят и умират по Русията и които продадоха България сме на това дередже , не са ни виновни нито Турците , нито някой друг , ей такива дупедавци

 75. 75 Профил на ..
  *****
  Неутрално

  ето защо страни като 4ехия и словакия които преживяха комунизъм сега са по добре от нас , стараят се да се държат колкото се може по надале4 от русията , а ние дупедваци , при първа възможност бързаме да обслужим Матушката Русия , да ни турне веднъж...........

 76. 76 Профил на Раздразнен
  *****
  Разстроено

  Каква е тази ПАРТИЗАНСКА работа - АКЦИИ
  Неприятно е, че полицията станаха ШОУМЕНИ
  Но нека сме живи и здави, нека ни ..............

 77. 77 Профил на Следите водят към Главнокомандващия!
  *****
  Неутрално

  Премянов не видял Маргините, но е видял Младен Михалев-Маджо на юбилея на Евгений Узунов
  (Иво Инджев ⋅ януари 8, 2010)
  ------------------------
  Красимир Премянов внесе свои уточнения по темата за рождения ден на своя съпартиец Евгений Узунов на 7 юли 2003 г., на който по мои източници са присъствали Маргините и президентът Георги Първанов. В телефонен разговор бившият председател на парламентарната група на БСП от периода на управлението на Жан Виденов отрече да е виждал там Маргините, но призна, че не ги е познавал по физиономия и освен това е останал на тържеството кратко, само “протоколно 20, или 30 минути”.

  Г-н Премянов каза, че не е видял и президента Първанов. За сметка на това обаче си спомня присъствието там на Младен Михалев- Маджо. Запитан отново дали е сигурен, Красимир Премянов каза: “такъв спомен имам”.

  В телефонния разговор бившият високопоставен деец на БСП изтъкна, че е бил на юбилея на Евгений Узунов като бивш негов съратник “ от времето на комсомола”. Именно в това качество са били поканени и други известни хора от този период, като Николай Камов и Станка Шопова, допълни той.

  Тържеството е било организирано в ресторант в сградата на “ Интерпред” в София и по думите на Премянов е било “скромно” – нямало е оркестри и водещи.

  В сайта bnesw Евгений Узунов е цитиран днес да потвърждава, че президентът Първанов наистина е бил сред неговите гости, макар сред тях, по думите му, да не са били Маргините.

  Свидетелството на Красимир Премянов хвърля допълнителна светлина върху станалата известна в публичното пространство реплика на депутатката Татяна Дончева за „банкера на Маджо“. Така нарича тя Евгений Узунов, издигнат в ръководството на партията. Евгений Узунов, освен бивш началник на ГУ „Митници“, е и създател на „Първа източна и международна банка“. През 2008 г., по предложение на Румен Петков ( а според Премянов, както заяви самият той в разговора по телефона – с ходатайството на самия Първанов), Узунов започва шеметна кариера в ръководството на партията и оглавява предизборния й щаб.
  ivo.bg

 78. 78 Профил на Сътрудникът на Гоце
  *****
  Неутрално

  Съгласно Wikipedia,

  Манол Велев е роден на 9 септември 1959 г. Завършил е Националната спортна академия. Бил е кмет-наместникна кв."Горубляне". Манол Велев е съпруг на Весела Лечева - председател на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС).

  Манол Велев участва в близо 20 фирми и сдружения.
  Той е член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт от квотата на работодателите. В НОИ Велев представлява Българският съюз на частните предприемачи "Възраждане", на който е и председател.
  В съюза заедно бяха Васил Божков-Черепа, червеният депутат Добромир Гущеров, гл.редактор на "Труд" Тошо Тошев, собственикът на Дарик радио Радосвет Радев, вицепрезидентът на "Мултигруп" Стоян Денчев и други. Във "Възраждане" членуваха и покойните Емил Кюлев и Илия Павлов.

 79. 79 Профил на Как да стане
  *****
  Неутрално

  Станало убийство на обществено място.
  Има случайни свидетели, минувачи, със сигурност ноо ...с амнезия! Мястото открито. Струпани любопитни.Отъпкали добре.Събрали гилзи за спомен. Храчили, люпили семки...
  Каква ефективност на огледа дори и доказателствата да са едно върху друго?!! Да, минах,погледах, да, хвърлих кофичката...да, пипах гилзите-отпечатъците са моите....!!
  Край с НЕОПРОВЕРЖИМИТЕ доказателства! Дори да си хванал убиеца с оръжието му!
  Дърдорите като баба ми от село! Какво се опитвате да направите? Да убедите себе си какви демократи сте? Да, но когато сте от страната на зрителите!
  Да ви пази бог да не сте вие потърпевшите!
  Тогава скимтите...ма как може...та аз го видях...защо не ми вярвате...как да го докажа....
  Вярваме ви...и на двамата! Вие сте били там, ние-не!
  Вие премълчавате, изопачавате, укривате неудобни истини. Искате истината но винаги с някаква граница - до тук!
  Ще ви кажа какво стана но без запис, на 4 очи...иначе не...
  Ще ви разкажа какво стана но подпишете че имаме споразумение...аз само като свидетел!

  А вие искате протоколи с кого сме говорили, за какво, обезателно пред камера ама записа разрешен от прокурор иначе няма свидетелска стойност....
  Е дано поне едно престъпление да стане пред камера за да са неопровержими доказателствата ноооо...записа да бъде потвърден от три чуждестранни департамента дали е автентичен!
  Господи така сте забъркали кашата че сте се превърнали в жертви на изчакване на заколението!
  Безотговорното дърдорене също е престъпление!

 80. 80 Профил на Gorcho (do self-made man)
  *****
  Неутрално

  1 .Въпросът, който се повдига в статията не е дали нещо теоретично е възможно, а за липсата на смисъл и резултатност в действията на правоохранителните институции в България. 2. Но дори и от професионална гледна точка - ако има достатъчно доказателства, че Маргините са поръчали убийството на Цанков, то те е трябвало да бъдат арестувани в момента когато тези факти за станали извести, а не едва след извършване убийството. Факта на убийството не допринася по никакъв начин за доказването на подбудителство, освен ако не хванеш убиеца, което е и тезата на авторкатa. 3. А Кокинов трябва да бъде разследван (поне дисциплинарно) за нерегламентираните си контакти с лице което е подведено под наказателна отговорност.

 81. 81 Профил на IC
  *****
  Неутрално

  Излиза, че Кокинов е ползвал информацията на Боби, а не го е защитил - т.е. вероятно виновен за смъртта му. А като се знаят топлите връзки на прокурори и бандите... май е ясно кой го е хвърлил на акулите, защото много е пропял!

 82. 82 Профил на браво Петя
  *****
  Неутрално

  На това полицайчетата му викат оперативни цели-те могат да лъжат колкото и когато си искат в медиите за да заблудят според тях противника-престъпността.Истината е,че лъжат като за световно за да се похвалят какво са направили и да скрият горчивата истина-какво не са направили,а е трябвало да нправят.Когато се налага лъжат и пред съда,въпреки ,че ги предупреждават за отговорност за лъжесвидетелстване-пак с цел уж да се накажат лошите а истината-да се покрият нашите и нашите некомпетентни действия.

 83. 83 Профил на Щефи
  *****
  Неутрално

  До г-н Специалист № 32
  "Маргините може и да са лоши хора. Ал Капоне също е бил. Но, той не е осъден за многобройните убийства, а за укрити данъци."
  С Ваше позволение - едно уточнение: Ал Капоне не е осъден за многобройните убийства, а за ДОКАЗАНО укрити данъци. Не за ДОСТАТЪЧНО ОБОСНОВАНИ ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ ЗА УКРИТИ ДАНЪЦИ!

 84. 84 Профил на Paula
  *****
  Неутрално

  И все пак. Колкото и да ни се иска полицията да се справи с престъпниците, които ни тормозят, трябва това да става според закона.
  Помните ли в Испания навремето имаше един голям скандал, понеже испанските власти се бяха справили с една група опасни престъпници като ги ликвидирали без съд, тъй като съдът все не приемал доказателствата. Обаче се намерил един прокурор, който посочил с пръст произвола на властта и тогава започна един голям съдебен процес, бяха изправени пред съда и осъдени трима първи шефове на спецслужбите, вътрешен министър и двама под него, а премиерът - забравих му името, социалист беше, се прости с властта май завинаги. И вътре в партията също.
  Изводът - не стават така тия работи в правовата държава. Не го слушайте Яне, дето разправя, че ще ги мята в камионетките направо към затвора. Нашето МВР и ченгетата от службите да прочете за испанския процес.

 85. 85 Профил на онбашията
  *****
  Неутрално

  До коментар [#84] от "Paula":

  "Изводът - не стават така тия работи в правовата държава. "
  че за какъв чеп ни е правова държава? да не сме нещо болни седерасти или пък педофили дебнещи за детско порно из интернет?

 86. 86 Профил на Lili Kostova
  *****
  Любопитно

  Слушах Кокинов в Неделя 150 по Хоризонт при Лили Маринкова.

  Толкова гнусно увърташе...
  И точно заради гадното му увъртане ставаше ядно, че прокуратурата знае всичко, но не иска да го каже.

  Защо ли не иска обаче... ?

 87. 87 Профил на цитати:
  *****
  Неутрално

  Освен ако шефът на Софийската прокуратура не стане свидетел пред съда - ще бъде ценен български принос. И сензация, ако съдът се усъмни.

  Или просто са се пазарили с него да им стане свидетел за в бъдеще срещу облекчаване на собственото му положение на разследван, тъй като срещу него е имало водено наказателно производство.

  Ето така се работи по български срещу организираната престъпност Успехите се видяха по делото срещу Маргините за подготовката на трите убийства, по което за главен свидетел беше доведен подсъдим по друго дело. Резултатът от пазарлъка е виден, но поне свидетелят е жив. Боби Цанков нямаше този късмет.

  полицейските заповеди отекващи като в читалищно представление - то как ли да звучи полицай, който вика "легни", знаейки, че го снимат...

 88. 88 Профил на Четете преди да пишете.
  *****
  Неутрално

  До коментар [#72] от "do 71 ": Ти даже не си разбрал,че 71 е тъп чалмалия,каито пита зали ни е харесал Беслан,където терористи взеха в плен училище.

 89. 89 Профил на Лошо
  *****
  Весело

  Ех Дневник,
  колкото и да се пънете, собственика Ви ще затвори Соларпро!!!
  Бойко го отсвири и веднага проекта РеТВ стана губещ.
  С подмазване не става, също и с плюене ...
  Та нали в България е всеизвестно, че първо защитаваме престъпника а после се грижим за жертвите и другите

 90. 90 Профил на Минаващ
  *****
  Неутрално

  Тек вече не минава друга истина освен тази на МВР. Жалвал се единия Крокодил, че го отмъкнали полицаи, че го били, че хвърлили някъде, че нямало на кого да разкаже какво се е случило, прокуратурата неще да го чуе. Ами много важно, да не е станал бандит, казва всеки.
  Обаче! Има едно голямо ОБАЧЕ! Когато прокурорите не искат да чуят какви ги вършат ченгетата, става лошо. Не щото утре може да се случи на мене или на тебе. А защото никога истината за никоя власт няма да излиза наяве когато му е времето. А след много време, когато друга власт я смени и почне да разобличава предишната. Както прави сега Бойко. Но понеже той се кани да управлява 35 години, колкото бай Тошо, та няма скоро да дойде ред да научаваме истината за нечистотиите на неговата ченгесарница.
  Та това е положението.

 91. 91 Профил на Лилия Цачева
  *****
  Неутрално

  Страхотен текст!!!!! Петя е точна и ясна, както обикновено. Браво и на "Дневник", че единствени си позволяват обективен анализ за МВР да излезе на страниците им! Дано това не им се отрази зле 0 последното е без капка ирония.

 92. 92 Профил на Има ли
  *****
  Неутрално

  Има ли мислещи сред дълбоките словоизлияния до тук?
  Статията била великолепна?
  Къде виждате това?
  Конгломерат от недочути клюки и празни дилетантски твърдения.Авторката иска подробен отчет за действията на разследващите органи непоискан от нейно величество!
  Какво е направила, какво прави и какво ще прави полицията.
  Смехория!
  Не била осведомена нейна светлост за какво са си говорили висшите представители на полицията и прокуратурата?!!
  Как ли пък не!
  Чета и се чудя!
  Особено пък "...признанието за институционално бездействие (щом като подбудителството към умъртвяване на Боби Цанков е започнало още през ноември, както гласи обвинението, не е ли можело да бъде предотвратено".....!!!?
  Каква мисъл само!
  Апелира за силови действия срещу някакви разговори, дори и подбудителство да са!!!?
  А как, уважаема госпожо, как?
  Всеки споменал - ще те убия гадино,...иди и го пребий... смачкай го...и т.н. Всеки футболен запалянко може да бъде арестуван за подбудителство и тикнат в затвора.

  Нека "Демократа" и интелигентния "полунаправен полумъж" (self-made man) не се крият зад какво трябва да се направи а да уточнят какво МОЖЕ да се направи!
  Писна ми от полумъже!
  Този път Петя Владимирова се е изложила с този ръкописен полуфабрикат!

 93. 93 Профил на laik
  *****
  Неутрално

  Ами госпожо Петя Владимирова вас кой ви е излъгал ,че до сега са разглеждани жалби от обокновенни граждани които са извън правата линия ? Щяха ли 20 години мутри и мафиоти да си разиграват коня както си искат , ако бе обръщано внимание на тях ? Сега , когато вече всичко е изпуснато и продажните ни и некадърни магистрати и юристи убиха Темида и ни доведоха до първобитна анархия , не ни остава нищо друго освен да заизкачваме стълбицата отново . Започваме като в Дивият Запад .Пускаш срещу мутрите , най голямата мутра да въведе ред по мутренски , а след това полека лека да построи нова , действаща правосъдна система . Просто няма друг начин .

 94. 94 Профил на O6te 1 neiurist
  *****
  Гневно

  До # 84 - Paula - Нали ако бяхме правова държава , нямаше да сме на това дередже . Защо мислите народа за прост ? Той много добре знаеше ,че единственният му шанс в борбата с мафиотите , мутрите и олигарсите и мафиотите е Бойко , а не някой юрист - мафиот и за това избра Бойко ! Народът от 20 години живее в безправова държава , къде си живяла ти и авторката на статията не знам ! Народът много добре знае , че и сега ще продължи да живее в безправова държава , но иска Бойко да я направи безправова и за мафиотите , а тази поръчкова статия и други подобни на нея искат безправието да е само за обикноенният човек , а на мафиотие да се уреди правна защита , за това гласувам с минус !

 95. 95 Профил на Губя малко време :)
  *****
  Разстроено

  До коментар [#94] от "O6te 1 neiurist":

  Съгласявам се на 100 процента!

 96. 96 Профил на Филия
  *****
  Неутрално

  До коментар [#59] от "ЧЕРВЕН ПИПЕР":

  "Филията е озадачена , защото си няма и понятие от фактите и процедурата, защото си е лаик, .."

  Така де, но да си дойдем на думата - няма защо да съм експерт по всичко (както и който и да е български гражданин) за да разбера кога една институция не работи, или работи обратното на това за което е създадена.

  Отговорът на self-made man (57) отново е отговор на експерт (все пак благодаря за това) който обяснява на мен, неукия, как по двата цитирани случая "правосъдие" е раздадено според закона. Да, според буквата на закона, а не според духа му, щом може крадец на вафли за 28 лв да получи 5 пъти по-голяма присъда от извършилия въоръжен обир над казино!

  А за тези откраднали БЕЗНАКАЗАНО милиони какво обяснение ще ни дадете вие експертите?  Филия

 97. 97 Профил на До авторката
  *****
  Неутрално

  Как точно Г-жо Владимирова се връзва подаването на иск от съдии срещу Симеон Дянков и предричаното от Вас послушание от съдиите.Това може да предречете на другарите полицаи и другарите прокурори, но за съда.Май забравяте, че по принцип съдебният процес е публичен.Не така е когато се извършва разследването и когато някой като Кокинов Ви казва: скоро ще узнаете!
  Какво? Аз ще Ви кажа: Ами ние ги хващаме, а съдът ги пусна!
  И ето тук това се нарича евтин популизъм!
  И това добре, ама напишете една статия кой кой е в съдебната система, и че аз като си спечеля делото на три инстанции, значи съм си прав.Чак пък толкова да съм способен да подкупя три инстанции ще е цяло чудо.
  И друго: Ак като бях жертва на престъпление, на елементарно престъпление, и си имах свидетел даже, ама малко възрастен според другарите полицаи, нищо не стана, щото последните ми казаха: ами много съжаляваме, ама те не си признават, сякаш друго са очаквали, а прокурорът ми изпрати хабер, че престъпление няма и прекратява производството.Аз обжалвах разбира се пред корумпирания съд, но вместо бележка да ми искат рушвет, след една седмица разбрах, че съдът връща делото на прокурора да си свърши работата.Така, че за мен светлина има и се радвам, че съд има.На практика това е единственият орган пред който мога очевидно да получа някаква реална защита.

 98. 98 Профил на &
  *****
  Неутрално

  До # 97 . Я елементарното престъпление срещу теб да бе извършено от неелементарна мутра , олигарх , или мафиот , да видим какво внимание щеше да ти обърне българският съд , ако ще да имаше и 100 свидетели и да видим тогава каква песен щеше да запееш ? Или просто ни смяташ нас за толкова елементарни да ти се вържем на елементарните манипулации .

 99. 99 Профил на Специалист
  *****
  Неутрално

  До Щефи № 83..Прочети още веднъж мнението ми. С теб нямаме различия.

 100. 100 Профил на Милиционер
  *****
  Весело

  Тая Петя разбира от разследвания и право колкото свинете от кладенчова вода.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK