Терорът на здравните осигуровки

Терорът на здравните осигуровки

© Иван КутузовЕдин мой приятел буквално имигрира в Канада заради българското здравно осигуряване. През 2005 г. изневиделица държавно-здравната бюрокрация реши, че ще задължи българските граждани (и всички с нещо българско по целия свят) за минал период и в размер за няколко години. Нищо че може да не си бил болен. Нищо че най-вероятно е трябвало да си платиш директно на лекаря, ако си имал нещастието да си бил болен. Нищо че не ти харесва отношението или качеството на здравната услуга. Това беше времето, когато вестници пишеха: "Пациенти ходят на лекар с копие от платежното нареждане". Поради ирационалността на тази схема тя бе поотпусната за няколко години до модела "влизаш-излизаш" с такса от 12 месечни здравни вноски. Днес държавата отново се е засилила да наказва, а мизата се качва на 36 месечни вноски.


И новото правителство показа "здравноосигурителни зъби"


Зам.-министърът Любомир Гайдов заплаши още през септември, че Народното събрание ще гласува поправки в закона, като било възможно депутатите да преценят, че пациентите трябва да си платят осигуровките за три или повече години назад. В противен случай ще трябва да си покрият кеш извършените медицински дейности. Това за кеша – добре. Включи се и министърът Божидар Нанев, който обяви, че трябва да има по-сериозни наказания за тези, които не си плащат здравните вноски.
Необяснимо е обаче защо здравната каса, един бюрократичен мастодонт, раздиран от собствените си скандали, следва да бъде стандарт за морал и законност. Освен това се оказва, че Народното събрание прокарва закони за здравеопазване в нарушение на конституцията. В нея се казва: "Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ..." (чл. 52, ал. 1). Казано е също и как се финансира здравеопазването – чрез държавния бюджет, от работодателите, чрез лични и колективни вноски, материя, която се регулира със закон.


Но няма никакво конституционно изискване здравеопазването да е задължително и още по-малко – да бъде налагано насила под формата на противоконституционен данък "здраве." В какво се състои противозаконността на "задължителното здравно осигуряване"? "Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество". Данъци се дължат върху доходите, а не върху потенциалната възможност да се разболееш. А данък здраве е данък, защото със закон всички трябва да "се осигуряват."


"Осигуровката" е всъщност държавно вземане и то върху измислен "осигурителен минимум" независимо от доходите. Подмяната на терминологията може да подведе невнимателния наблюдател. Чрез извратеното мислене, че дори правата на хората пред държавата са всъщност задължения, едно право – на грижа от държавата за здравето на хората – се превръща в


инструмент за всяване на страх и психически тормоз


Истината е, че грижата за здравето на хората е всъщност грижа за издръжката на здравната каса и държавния бюджет. Едва на второ място остава въпросът за качеството на това задължително "право". Сам министърът признава, че плащането "под масата" на лекарите е около милиард лева. А какво пък, ако не желая да плащам и на НЗОК, и под масата по неясни тарифи и правила? И защо моето здраве не е мое лично право и грижа, а задължение към държавата?


Несвършващият български преход води здравомислещия човек до емпиричния извод: тоталитарната държава винаги се стреми да контролира най-напред личните права, за да може да контролира и обществото. Затова и здравето, и образованието, и вярата на хората са третирани като държавна, а не лична територия. Ориенталският модел на "спускане отгоре", на неспирно променяне на законите и на незачитане на истинския смисъл и качество на държавната услуга са основният генератор на рекета, наречен "здравно осигуряване".


Но да не бъдем голословни за недъзите. Ето няколко истински случая, които са като


сцени от от филм на ужасите:


- Моя колежка престоява в "Майчин дом". Съседката до нея плаче и е в депресия. Заедно с тумора опериращите лекари са премахнали и матката й, без да се допитат до нея. Жената е малко над 20 години и има само едно дете. Мечтала е със съпруга си да имат още деца.


- Съпругата ми е откарана с Първа градска с бъбречна криза. Настаняват я в стая с три възрастни жени. Едната, с отрязано ходило поради диабет, пуши в стаята. Друга пациентка вика и умолява сестрата да й помогне да отиде до тоалетната. Последната след час отвръща на потърпевшата, която не може да ходи, да слезе до първия етаж (от третия) и да си вземе памперси, колко пъти щяла да й казва.


Третата пациентка бива нахокана от доктора по време на визитация, че си е сложила тоалетна хартия вместо бинт на раната. Заплашва я, че няма вече да я преглежда. Бинта жената трябва да си купи сама. И тя не може да ходи. Тоалетната стои непочистена с часове. По коридорите никъде не се вижда болничен персонал, но за сметка на това двама общи работници пробиват дупки точно над вратата на болничната стая. Звукът призрачно отеква в коридорите, боядисвани в зелено преди трийсетина години. Съпругата ми няма щастието да е българка и въпреки че дълги години е живяла в България и частично е свикнала с проявите на екзистенциален абсурд, е радостна от моята решителност да я изведа от тази атмосфера незабавно, щом става ясно, че не се налага операция.


- Родилно отделение, болницата "Шейново". Сестра на моя колежка ражда и няма кой от персонала да й помогне. Една от петте други родилки й помага да стигне до тоалетната.


- Друга родилка платила 600 лв. под масата за определен гинеколог, който да дойде при ражадането. Докторът така и не се явил за събитието.


С тези истории, неоспорим факт от българската действителност, не искам да отричам труда на тези лекари и сестри, които съвестно си вършат работата. Но друг, доказан от личен опит факт е, че отношението в частните болници винаги е било по-добро. Затова решението на проблемите на народното здраве очевидно не съвпада с решението на паричните проблеми на здравната каса.


Напротив, кончината на касата може да доведе до рязко подобряване на здравословното състояние на хората. Най-малкото защото нервните кризи, които предизвиква всяка управляваща класа с искания за наказания срещу "недобросъвестните неосигурени", ще престанат. Всъщност може би недобросъвестни са тези, които безропотно наливат своята подкрепа в бездънната каца на една здравна система, в която вярват единствено тези, които се надяват да я издоят.


Авторът е адвокат, д.ф.н., издател на интернет списание за свободата на религията, съвeстта и словото www.svobodazavseki.com>

Ключови думи към статията:

Коментари (223)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тотю
  *****
  Гневно

  Малоумна и саката здравна реформа !

 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Номерът е по малко българи да имат достъп до здравеопазване.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Напълно одобрявам!

  "Напротив, кончината на касата може да доведе до рязко подобряване на здравословното състояние на хората."

  и до края на параграфа!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 4. 4 Профил на Петкова
  *****
  Неутрално

  Абсолютно съм съгласна.

  "Затова решението на проблемите на народното здраве очевидно не съвпада с решението на паричните проблеми на здравната каса".

  Защо не оставят най-накрая хората сами да се грижат за себе си? Сегашните осигуровки са чисто и просто данък "здраве".

 5. 5 Профил на V
  *****
  Неутрално

  "Но няма никакво конституционно изискване здравеопазването да е задължително и още по-малко – да бъде налагано насила под формата на противоконституционен данък "здраве.""

  "Истината е, че грижата за здравето на хората е всъщност грижа за издръжката на здравната каса и държавния бюджет."

 6. 6 Профил на Болен
  *****
  Неутрално

  Браво,много обективно казано!

 7. 7 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Поздравления към автора за очевадното, но до сега подминавано:
  Правото не може да ни бъде вменено като задължение!

  Също да допълня: Здравната осигуровка е всъщност застраховка - харчи се година за година (бюджетна). На тази основа плащането на повече от 12 месечни вноски е чисто изнудване! Отгоре на това придружено и с глоба!

  Нито касата, нито който и да е било има (събира) информация за ползването/неползването на безплатни здравни услуги (напр. спешни случаи). Налагало ми се е, въпреки плащането на здравен данък, да се обърна към частна клиника при спешен случай, със съответното плащане - т.е. плащам два пъти.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 8. 8 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  Най-после истината за здравното обслужване в България - точно и ясно синтезирана.Списъкът с фактите и аз мога да го продължа с примери от варненските болници.
  Но по-важното е да помислим с какво право ни задължават да плащаме,след като има много начини,с които всъщност ни разболяват.Част от тях са описани в материала,а аз добавям ваксините например.Не само в противогрипните има съставки,които са вредни.Друг начин е тайнствената поява на ГМО в храните.И днес по Бтв Евдокия Манева ни убеждава,че ГМО са забранени в България,но аз питам:как се появиха на пазара,след като са забранени.Значи не се упражнява никакъв контрол.Подхвърлят ни "демократичната" възможност за избор с поставянето на етикети.Такъв избор изобщо не би следвало да има,след като няма никакви доказателства,че ГМО са безвредни.Тъкмо обратното - доказано е,че причиняват алергии.Или на БГ парламент му се струва нормално всички да бъдем превърнати в опитни зайци?Е,пак питам - откъде накъде ще ме задължават да плащам за здравно осигуряване,след като държавата ми предлага начини за разболяване?!Моето здраве си е моя лична работа и само мое право е да избера ще се лекувам ли и какви начини ще предпочета.

 9. 9 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 632 Неутрално

  "Kончината на касата може да доведе до рязко подобряване на здравословното състояние на хората"

  Ей това го пишете с главни букви!

 10. 10 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Конституционният съд има решение, че осигуряването е задължително защото винаги е било задължително в комунистическа България. Този орган е еманация на доносници и партийна номенклатура. Пълен с верни кукли на конци. На него трябва да благодарим за избуяването на здравно-осигурителния рекет.

 11. 11 Профил на канибал
  канибал
  Рейтинг: 429 Неутрално

  РЕШЕНИЕ № 5 на КС от 29 юни 2000 г.по конституционно дело № 4 от 2000 г.
  ”…Необходимо е да се отбележи, че всички нормативни актове, уреждащи общественото осигуряване през целия период на действие на Конституциите от 1947 г., 1971 г. и сега действащата от 1991 г. са го обявявали за задължително, въпреки че то е било прогласявано и в трите Конституции като право (чл. 75 в Конституцията от 1947 г., чл. 43 в Конституцията от 1971 г. и чл. 51, ал. 1 в Конституцията от 1991 г.). Този факт още един път подчертава, че възприетият в чл. 3, т. 1 КЗОО принцип за задължителност на общественото осигуряване е най-сигурния и проверен през десетилетията начин за пълното обезпечаване на основното конституционно право по по чл. 51, ал. 1 от Конституцията - правото на обществено осигуряване.”
  Принципа за задължителност е най-сигурния начин за пълното обезпечаване на основно конституционно право -това е решение на КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД!!!!!
  По същия начин например, от правото на сдружаване по чл. 49, ал. 1 от Конституцията може да се изведе задължение за сдружаване??

  "Единстената неоспорима догма,това е отричането на догмите."Б.Шоу
 12. 12 Профил на Коста
  *****
  Неутрално

  60 години соиалистическата измет лъже простите хора че здравеопазването е безплатно.
  Как простия българин да разбере че то струва пари и че ако не си плаща осигуровки, ще плаща кеш.

  Друг е въпроса че здравната каса трябва да остане само за пенсионери и цигани, а нормалния работещ българин заслужава индивидуално здравно застраховане, както е в нормалните работещи държави

 13. 13 Профил на y.yon
  *****
  Неутрално

  Чудесна статия на В. Костов! Дано има кой да се вслуша в думите му! Само да добавя, че господа депутатите от ГЕРБ и Атака ни подготвят още един "инструмент за всяване на страх и психически тормоз" и тоава е законът на МВР и ГЕРБ за тоталното електронно подслушване и следене в Интернет! Нека подкрепим протеста на 14- ти!

 14. 14 Профил на Божидар Маринов
  *****
  Неутрално

  Християнската обществена етика разделя човешките взаимоотношения на заветни и доброволни. Заветните отношения са тези, които предполагат неотменими задължения на човека към другите хора. Всеки човек е длъжен да защитава и предпазва от нарушаване живота, свободата и собствеността на другите хора. Това е заветно задължение – то не зависи от никакви особени обстоятелства или лични пристрастия; това е неговото неотменимо задължение като член на обществото. Но икономическите задължения на човека към другите хора са доброволни. Никой човек не е длъжен да се грижи за икономическото благосъстояние на другите; това е въпрос на доброволно решение. Няма морален закон, който да изисква един човек да сключва икономически договори с този или онзи участник на пазара. Всеки трябва да е свободен да избере къде да пазарува – Метро, Била или Оазис. Всеки трябва да е свободен да избере чии услуги да ползва и на кого иска или не иска да плаща. (Единственото изключение е вече сключен доброволен договор.)
  Има само едно изключение от това правило: семейството. Задълженията между членовете вътре в семейството са заветни, тоест те са неотменими и не са доброволни. Бащата не може да избира дали да се грижи за децата си. По същия начин децата не могат да избират дали да почитат баща си и дали да се грижат за старите си родители. Тези взаимоотношения не са по свободен избор. Брачният завет поставя неотменими задължения върху членовете, в които няма и не може да има доброволен избор. Аз издържам материално децата си, защото те са моите деца. Помагам и ще издържам материално родителите си, защото са моите родители.
  Феодализмът в Европа възниква като обществено устройство тогава, когато тези заветни семейни взаимоотношения биват разширени да включват и отношенията между крепостния селянин и феодала. Петата от Десетте Заповеди – “Почитай баща си и майка си” – бива разширена така, че да означава, “Почитай всички по-висши власти в обществото така, както трябва да почиташ баща си и майка си.” Кметът, местният феодал, херцогът и кралят са всички свързани в едно голямо семейство, в което крепостният селянин е просто едно от децата, за което “бащата и по-големите братя” трябва да се грижат и да го закрилят. Феодализмът е обществено устройство, в което обществените отношения са основани върху разширяването на семейната преданост извън семейството,но не върху взаимна изгода.
  Именно това е основата на "общественото здравеопазване". Българите по закон са закрепостени да издържат българските феодали НЗОК и МЗ дори когато не получават нищо в замяна. Средновековният селянин е трябвало да остане привързан към земята си и да работи ангария като задължение. Съвременният българин трябва да остане закрепостен и трябва да се чувствува семейно задължен да се грижи за всички мързеливи и безотговорни в държавата така, както е задължен към своето семейство: възрастни родители, съпруга и деца.
  Ако не сте го разбрали досега, трябва вече да отворите очите си: Българското здравеопазване е всъщност форма на държавен феодализъм.

 15. 15 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#12] от "Коста":

  Много правилно си го написал! Само, че у нас държавата е ДЛЪЖНА да лекува, но никой не е длъжен да и плаща! Естествено много хора реват как те не боледували, но като дойде тяхното време коренно им се променя гледната точка! ДА не говорим за хитрините като дойде време да се лекуваме веднага тичаме да си платим 100 лева за услуга за няколко хиляди.... Соц привичките как да надцакаме държавата, която всъщност сме ние никога няма да престанат...
  Наистина тази глоба е сигурно малко пресилена, но едва ли ще остане, тя е по-скоро като плашило...
  Също така искам да видя и предложенията на неплащащите какво трябва да се направи! Моля не предлагайте да не поемаме плащанията социалн0слабите групи, защото е абсурдно!

 16. 16 Профил на страхотна статия
  *****
  Неутрално

  Страхотна!
  А какъв е начина ние,гражданското общество,да надигнем глас?
  Кажете,ще се включа.

 17. 17 Профил на ДЖАК
  *****
  Неутрално

  Жалка, много жалка нашенска действителност!!!! Поздравления г-н Костов!! По - добре едва ли би могло да бъде написано!!! За огромно съжаление - без ефект, поради странното качество на политиците ни да забравят обещанията си твърде бързо и умението им да правят Закони които биха им били удобни! Управляващи и Парламент би трябвало да работят за тези, които са ги пратили там, а не да налагат пранги на и без това достатъчно измъченият народ!!

 18. 18 Профил на xeon4o
  *****
  Гневно

  НЗОК е една узаконена финансова пирамида! Вижте им офисите, че са като сараите на Доган, построени със скъпи и прескъпи материали! Вижте в какви автомобили се возят техните служители (за шефовете им пък да не говорим)! Освен това неотдавна в пресата беше излязал материал, че на всичкото отгоре, шефовете на НЗОК са и бивши кадри на ДС! В същото време обърнете внимание в какви поликлиники ходим да се преглеждаме и в какви болници се лекуваме! Че те са в състояние под критиката на всякаква критика и когато влезем в подобно болнично заведение, тутакси започваме да се чувстваме доста по-болни, защото човек, макар и болен, се чувства по-здрав извън клетката на мрачните, олюпени и полусрутени стени!

 19. 19 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#15] от "nqma zna4ka koi":

  Виж, нищо лично, но това трябва да подсети хора като теб:

  "Всъщност може би недобросъвестни са тези, които безропотно наливат своята подкрепа в бездънната каца на една здравна система, в която вярват единствено тези, които се надяват да я издоят."

  Изобщо не казвам, че си от източващите, в никакъв случай! Само си отвори очите!

  Състоянието сега: нямаш лична партида, нямаш натрупване! Плащаш докато си млад, здрав и печелиш добри пари. Годините се трупат, ти се изхабяваш. Вече и работа по-трудно намираш (ако не си се закачил на държавната хранилка). Ако се случи криза и фирмата ти фалира, без значение какъв опит имаш - само като ти видят ЕГН-то, отпадаш още по документи, без възможност да докажеш натрупаните знания и опит. Е, в такъв момент всичките ти вноски отиват на кино! Губиш ги, че и глоба ти налагат! Точно, когато са ти най-необходими. През цялото изминало време си ги плащал бадева. В това е измамата!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 20. 20 Профил на христо
  *****
  Неутрално

  как така се получава че болници се закриват няма пари за лекуване на болни, а в същото време здравната каса дига луксозни сгради от зелен мрамор и алуминий пълни със чиновници от отбрано потекло. на тези душмани няма да дам стотинка то тук така и така не мога да си намеря работа остава и от работата в чужбина да ме спрат ще мина на социални, но душманите няма да храня

 21. 21 Профил на 007
  *****
  Неутрално

  Чудесна статия! бие право в целта. С тази здравна каса направо ни направиха крепостни селяни - няма как да избягаш, или плащаш или глоби, не им стига, че спират "правата"- болен здрав, няма значение. Ами не ви ща грижите бре нагли корумпирани доктори и чиновници, не ви искам лечението, нито лекарствата.

 22. 22 Профил на miro
  *****
  Неутрално

  Този модел е направен така, че да е финансов стълб за дуржавата, в случая на Дянков, и няма нищо общо с качеството на здравеопазването! Здравните вноски са, в пълния смисъл на думата, данък, с парите от който, държавата рефинансира здравеопазването! Мила и позната соц. картинка, осъждаща здравеопазването на вечен недоимък! Тъй като Дянков се напъва да е още по-голям "отличник" пред Бо.Бо., какъв по-лесен начин да се острижат отново "овцете" и да се подкрепи държавата финансово, чрез насилствено заплащане на осигуровки със стара дата?! Но някой, ако си мисли,че с това ще се повиши качеството на здравеопазването и обслужжането, просто греши!

 23. 23 Профил на xeon4o
  *****
  Любопитно

  До коментар [#17] от "ДЖАК":

  В България има ли гражданско общество? Питам, защото ми се струва, че съсипването на гражданското общество е започнало веднага след 09.09.1944 година, а тоталното му унищожение завърши малко след като бяха започнали да пращат хора в Белене без съд и присъда, а останалите тикнати по затворите с присъда: "политически затворник"! Гражданско общество все още няма, понеже след рухването на Съветската империя, бившите комунисти направиха всичко възможно да натикат лицата ни в калта, процес продължаващ и до днес по руски модел и метод, за да може да се роди ново общество, наречено "олигарси"!

 24. 24 Профил на wtf
  *****
  Гневно

  това е пове4е от безумие...задължителната здравна осигоровка а схемата е толкова проста тези със здравна усигорвка не плащат или плащат минимална 4аст от сумата за евентуално ле4ение докато тези без такава си плащат вси4ки разходи по ле4ението...как не могат да го проумеят тъпите дървени глави от здравното министерство ?

 25. 25 Профил на xeon4o
  *****
  Разстроено

  Докторите не са виновни. Виновни са онези в НЗОК, които трябва да им дават парите, но не го правят навреме, защото с парите, предназначени за докторите, се събират лихви, въртят се сделки, строят се, обзавеждат се и се отварят нови офиси на НЗОК, и т. н.

 26. 26 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#19] от "Музар":

  Всъщност тук става въпрос не за самата система, а за вноските които се правят! Самият закон е направен така, че вноски правят всики, които имат възможност - социално слаби, пенсионери и други финансово зависими групи са осигурени от държавата! Тоест вноски правят работоспособните, финансово обезпечени хора!
  Колкото до самата система, тя трябваше да се реформира много отдавна за да има малко, средно и много качествено такова! В момента спешната помощ е най-зле! Като цяло въобще качествено обслужване до скоро можеше да се получи само в София...
  Сега започва една реформа, която се отлага от много години просто, защото е ясно, че ще донесе отрицателни дивиденти на политическата сила, която го направи!
  Това, че вноската е данък в момента е вярно и така трябва да остане... Това е начина 100% от населението да могат да получат минималния пакет здравна помощ!
  Разбира се, това са само основи на бъдещата здравна система... Услугата тепърва ще се диференцира като цена и качество... Втори стърлб, трети стълб.... Знае ли човек колко стълба още. Във всеки случай отказа на всички да плащат ще доведе до колапс на системата и трупове! Повярвай няма нормален човек или управник, който да позволи това! Може би звучи "демократично" на първо четене, но замислиш ли се за ефекта и виждаш нещо съвсем различно от демокрация...

 27. 27 Профил на От ДЖАК до #23
  *****
  Неутрално

  Напълно съм съгласен с Вас! Идеята ми бе за това, че ние Народа сме им Работодатели, а не подчинени!!! И колко още трябва да чакаме гражданското общество да стане факт за да научим политиците ни да отделят поне една гънка от мозъците си за нас?!?

 28. 28 Профил на Demokrat
  *****
  Разстроено

  До коментар [#15] от "nqma zna4ka koi":

  Сори , ама ТОчНО днес, по-изключение, не съм съгласен с теб.

  Понеже не съм променил мнението си последните 3 дни, ще повторя онова което написах тогава, като добава следното;
  Искането за плащане за 36 месеца назад е пълен идиотизъм. Така наречената здравно осигурителна каса има за цел да вземе от имащите за да плати за нямащите, нещо с което мисля повечето хора не са съгласни. АЛОООО ГЕРБ ние не стоим СОЦИАЛИЗЪМА!
  Ние не отчитаме едно важно, наистина важно, качество на т.н.здравноосигурителна система - това е данъчна система, целяща да събира 'данък здраве" от всички, за да плаща за нуждаещите се - деца, пенсионери и ......цигани!
  Тази ЗОС е още едно ТЪПОУМНО ИДИОТСКО ДЕЛО на комунистите. Те комунистите само това знаят - да вземем от имащите, та да дават на нямащите. (Да вземем земята на ония които 2-3 поколения са работили и събирали, за да дадем на децата на пияниците и лумпените.)
  Решението е под носа ни и е елементарно:
  1. Да се разреши задължително здравно осигуряване и към частни фондове, т.е. да се премахне монопола на държавния фонд.
  2. Вноските на всяко лице да се разглеждат като негова лична застраховка с право на прехвърляне - не аз да плащам за Хасан. Всеки да може сам да си определя нивото на покритие - колко ще плаща на фонда си и съответно, колко фондът ще покрива при нужда. Обяснявам - примерно внясям по 1000 лв. годишно и за 5 години придобивам покритие за сърдечна операция на 100%, но ако внасям по 500лв , то фондът ще покрие само 50% от стойността на операцията. Нека моите пари се събират от фондове, инвестират ( ако трябва дори в частни и държавни болници ) и умножават. И ако аз имам пълния пакет осигуровка, а мой роднина не, но се налижи операция, нека да мога да използвам моите спестени вноски, моята лична здравна осигуровка за да се плати за него.
  3.Всяка година МО да договаря с болниците и лекарския саюз колко ще бъдат официалните цени за всяка медицинска услуга, така че да няма недофинансиране, да няма задлъжняващи болници и да няма незаплатен труд.
  4. Не е болка ако някои няма здравна осигуровка. Отива на лекар и си плаща ня място по тарифите от т.3
  5. За безработни и пенсионери - да мисли държавата. Ако трябва да създаде отдела от данъците ( примерно от ДДС) за плащане на ония дейности, които според МЗ и лекарските саюзи са минимално задължителни. Чух, че изкуствена става струвала от 1800 до 8000 лв. Нека държавата, ако се приеме, че е минимално задължително, да гарантира за неосигурените стави от 1800лв, а всичко нагоре да са плаща - лично или от персоналния здравен фонд.


 29. 29 Профил на до 26
  *****
  Неутрално

  Не ти ли писна да лъжеш как държавата плаща за безработните.
  Гледай този материал и кажи тези хора как да си платят осигуровките.
  http://novinitepro.bg/spetsialno/zhivot-i-zdrave/lukst-da-si-zdrav.html
  На какво отгоре ще ги караш да плащат и глоби.

 30. 30 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#26] от "nqma zna4ka koi":

  Определено каквато и да е реформа, водеща до лична отговорност, ще донесе "отрицателни дивиденти" на извършващите я.
  Само че сега не е 1997, когато имаше едва 15-тина процента частно наети хора, съотношението е почти обратното. Някъде около 30% от работещите са на държавна хранилка. Има заплатите в частния сектор по-високи от 10 МРЗ-та, над която сума не се дължат данък здраве и социален. Проблемът е при масовите заплати около 2 средни - хем данъкът е висок, хем частното плащане и евентуално "доосигуряване" води до конфликт със семейния бюджет. Най-сериозният проблем е с прекратяването на "правото" при неплатени 3 вноски. Това е пълен абсурд - хора без нито една вноска ползват, но хора само без 3 вноски - не ползват правата по конституция?!?!? Само защото са били достатъчно отговорни и продължават почти на инат?!?!?

  Мисля, че нещата трябва да се подхванат откъм касата и реда в нея, а не откъм данъкоплатците.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 31. 31 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Абсолютно аналогична е ситуацията със закона за следене - МВР не може да гарантира (имаше го публикувано) и контролира собствените си служители как изнасят вътрешна информация (и търгуват с нея), но има мерак да следи всички ни!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 32. 32 Профил на Demokrat
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от "Музар":

  И да "Музар" напълно съм съгласен с вас. ОТ - до!

 33. 33 Профил на Просвета
  *****
  Неутрално

  Много добра статия!

  Терорът на здравните осигуровки
  От Виктор Костов

 34. 34 Профил на Ivanova
  *****
  Неутрално

  Искам да предоставя на вниманието ви един казус - аз съм пенсионер с минимална пенсия под прага на бедността (134 лв.), въпреки пълния си трудов стаж (35 години), висшето си образование и високата заплата преди промяната. След това като самоосигуряващ се съм се осигурявала на минималната заплата (разбираемо), поради което сега получавам пенсия в размер 1/2 от сметката ми за отопление...
  Та, в борбата за оцеляване имам някаква фирма с минимален оборот, с доходите от която да допълвам към пенсията...докато мога. Да, ама безумното ни законодателство ме ЗАДЪЛЖАВА да плащам здравни осигуровки в размер, който досега е бил 15 лв, а сега - цели 36 лв! Кажете ми, нали съм била здравно осигурена, нали съм пенсионер - защо трябва да се здравно осигурявам в качеството си на управител на фирма с минимален персонал и да плащам тези суми? И на какво основание - или аз нещо не разбирам....
  Моля, ако има някой сведущ в този форум, да коментира и да ми даде съвет, за което предварително благодаря!

 35. 35 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Ще плащаш защото ГЕРБ е враг на дребния и средния бизнес, а ЗЗО е писан от идиоти, които не знаят какво искат освен да пълнят бюджета. Дори парите от здравни осигуровки не отиват за здраве. С тях Дянков пълни фискалния резерв.

 36. 36 Профил на AAA
  *****
  Неутрално

  Да, затова в държави неопростачени от комунизъм се казва застраховка.

  Medical Insurance

  Car Insurance

  ...

  Музар
  * 7

  Също да допълня: Здравната осигуровка е всъщност застраховка

 37. 37 Профил на BSP
  *****
  Неутрално

  До коментар [#35] от "!":

  "Ще плащаш защото ГЕРБ е враг на дребния и средния бизнес" - Това НЕ Е вярно!
  "ЗЗО е писан от идиоти, които не знаят какво искат освен да пълнят бюджета".- Това Е ВЯРНО - писан е от БСП и ДПС

 38. 38 Профил на Whiskey&Gunpowder
  Whiskey&Gunpowder
  Рейтинг: 541 Гневно

  На 100% съгласен с написаното.
  Бих добавил към това и гобата която ще трябва да платим ако не си направим годишния преглед...... пълно безумие ! Ако искам ще ходя на лекар ако не искам няма, то по тая логика аиде да глобяваме и самоубииците /не са отишли на психолог навреме в следствие, на което се гръмнали/ ...... посмъртно може би ????

  Американската пропаганда трие мозъци!
 39. 39 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ivanova":

  И пред мен стои подобен въпрос. Това е напълно задънена улица. От една страна разбирам, че ужасно много хора, цели съсловия, злоупотребяват с параметрите на самоосигуряването. От друга - в никакъв случай наказването на всички - и коретнти и измамници, не е решение. Но фактически това направи сегашното правителство. Колкото и да се опитвам да запазя добро отношение към действията му.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 40. 40 Профил на Тоника
  *****
  Любопитно

  Страхотна статия, но няма да я коментирам! На всеки един ни е ясно на какво ниво са здравеопазването, здравната система и лекарите у нас!

 41. 41 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Авторът спори нелепо със солидарната здравноосигурителна система, която я има в Европа от 130 години, без да застава зад персоналното здравно осигуряване или да предлага нещо смислено. Тезата защо да плащам нещо което не ползвам е доста глупава. Защо да имаме армия като също не я ползваме?. Защо да имаме полиция , щото ей сега както съм полегнал на една кълка не я ползвам?
  Забелязвам и абсолютната спекулация с тезата, че когато нещо ти се полага по право следователно то не може да е задължително. Да, ама гражданите имат конституционно право на свободно придвижване въпреки това някой е измислили пътния данък и винетките. Значи стигаме до леко анархистичния извод ,че всеки данък е вменяване на задължения, и нарушаване на правото на личността да си живее както иска. Да ама дами и господа живеем по случайност в обща държава и нещо повече в общ Европейски Съюз. Така ,че израза ‘Аз това няма да го ползвам ‘ си го запазете за предложението за екскурзия на Карибите. Да това може и да не го ползвате, обаче трябва да ви разочаровам (особено тези които се мислят за неуязвими и безсмъртни) , че не може да си представите колко нелепо още утре ще влезете в болница и ще ви се наложи да ползвате (всички, включително и аз) това здравно осигуряване. Друг е въпроса ,че то не трябва да изглежда така както го виждаме днес. Няма европейска държава обаче без някаква форма на здравно осигуряване. Унас обаче за съжаление все повече в общественото пространство се обсъждат не моделите на здравно осигуряване , а тезата ’защо въобще е необходимо’. Това са абсурдни съждения.
  В крайна сметка свикайте референдум по типа здравно осигуряване солидарно ,персонално или директни плащания на ръка. Ще приемем всяко решение . Но ако искате европейска здравна система си избийте от главите ,че няма да има никакво плащане под никаква форма....

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 42. 42 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Отношението данък - застраховка и ирациалността на съществуващото положение. (разсъжденията ми не са професионални, а само общи)

  Данъкът е функция на планируеми параметри: общ доход/печалба, оборот. Използва се за покриване на предвидими нужди и има съвсем реални възможности за вариране в + и -.

  Застраховка: Основава се върху анализ на риска. Покрива случайни - неочаквани разходи - много малка гъвкавост.

  Ще илюстрирам с полицейски пример (важи и при военните). Колкото по-високо в службата е един полицай, толкова по-голяма е заплатата му. В идеалния случай - и отговорностите му. Но и защитата му. В същото време уличните и качулатите полицаи са изложени на пъти по-висок риск. Но техните здравни застраховки са функция на заплатите им. А те хич, ама хич не са високи. Всъщност не знам дали имат и служебна застраховка живот, но от изнесеното в пресата се оказва, че семействата им получават няколко хиляди (не повече от 3), в случай на смърт.

  Това е не само несправедливо, това е идиотско! А идиотите сме ние!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 43. 43 Профил на Kman
  *****
  Неутрално

  Пример. Баща ми имаше операция в белодробната болница в София. Точно пред операционното, малко встрани от чакалнята, е пушалнята. Като излязат от операция, лекарите и сестрите отиват директно там. Димът влиза и в чакалнята, и в операционната. Да припомня: това е специализирана белодробна болница!!!

 44. 44 Профил на 00
  *****
  Неутрално

  До коментар [#41] от "Dr_Doolittle":

  Е и защо да плащам за минал период ако през този когато съм ходил на лекар съм плащал частно и на ръка? Не се ли получава двойно-тройно оскубване? Веднъж съм платил на ръка скъпо и прескъпо и сега пак съм длъжник? А защо не пишеш какво получават хората срещу своето заплащане? И защо искаш пари? Защото лекарите сте ненаситни алчници? Държавата никого не е лекувала досега без пари. Ако нямаш здравна осигуровка просто не те качват в отделението и оставаш да чакаш или близките ти да платят или да умреш на коридора в бърза помощ.

 45. 45 Профил на Kman
  *****
  Неутрално

  П.С. Изпращайте статията на приятели и познати, и ги канете да дават примери и да коментират. Нека да се получи както с другата статия за митниците, която предизвика фурор със стотици коментари. Иначе няма как да ги накараме да се размърдат.

 46. 46 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  До коментар [#41] от "Dr_Doolittle":

  А-а,не така! Армията не я ползваме ние,ползват я американците в Афганистан.От какъв зор да плащам данъци,които ще крепят американската военна машина?!
  Защо да купувам винетки и да плащам пътен данък,след като ремонтът на колата ми е за моя сметка,а във Варна не съм карала по свястна улица от години?Даже вече не помня от кога.
  Благодаря,но не! Или народните представители ще започнат да се държат като такива,а не като блюдолизци,или все повече работещи българи ще отказват да ги превръщат в баламурници.

 47. 47 Профил на Мондиана
  *****
  Неутрално

  "Истината е, че грижата за здравето на хората е всъщност грижа за издръжката на здравната каса и държавния бюджет. "
  Абсолютно точна констатация.
  Сега чувам, че в Пловдив ще удържат данъците на длъжниците направо от заплатите. Дълбоко съм убедена, че всеки трябва да си плаща данъците, но познайте кого ще засегне тази мярка. Пак на умряло куче нож вадят.

 48. 48 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#44] от "00":

  Ти да не работиш доброволно без заплащане за Светия Синод бе чичо, та другите които получават заплати са 'ненаситни алчници' ?
  Ами какво ти е определението за канадски доктор който е 20 пъти 'по-ненаситен алчник' от българския доктор по твоята логика? И забележи ,че каквото си дал на обществото това и получаваш. И не се дуй колко плащаш на ръка. Известни са ни тези хвалби тип рибарски лъжи. Ако беше вярно все повече лекари щяха да работят изцяло частна медицинска практика , а не да сключват мизерни договори с НЗОК. ГолЕм си платец , карам Кадилак от такива платци като теб щъ знайш...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 49. 49 Профил на КОСТА
  *****
  Неутрално

  Плащането за минал период е правилно, зашото това е осигуровка, а не такса за обслужване.
  Иначе всеки ще си трае и чак като се разболее ще внесе 9-10 лева и ще ревне че му трябва лечение за 150 000
  Друг е въпроса че осигуровката трябва да е ЛИЧНА и всеки да получава степен на услуга, за която е степен е плащал съответната степен осигуровка.
  Така ще има стимул и тия с високите доходи да се осигуряват и тия, които крият да почнат да плащат.
  АКО ще е осигуровка - плащат всички,
  ако ще е застраховка - който иска.
  тънка е разликата за простия българин, но е решаваща!!!

 50. 50 Профил на WHO
  *****
  Неутрално

  До коментар [#44] от "00":  Ами ще плащаш за минал период ,защото когато аз и другите са плащали ти си си чесал топките и си плюл на солидарността в обществото, а утре в безсъзнание ще се плюснеш на някоя болница и пак ние данъкоплатците ще ти спасяваме гъза

 51. 51 Профил на анонимен
  *****
  Гневно

  Как може сега с още повече санкции това да се случва насила. Въпреки момент на криза хора, които не са плащали за по-голям период от време това е непосилно, изнудване и кражба с цел някой да се стабилизира !!! Къде е Робин Худ...Държавата изцежда бедните, а богатите стават още по-богати.

 52. 52 Профил на Случаен
  *****
  Неутрално

  Към примерите на автора нека прибавя и един от собствен опит: това лято майка ми, пенсионер на 84 1/2 години, заболя от двустранна пневмония и по изричното настояване на личния лекар трябваше веднага да постъпи в болница, където за започнат вливания. Познайте какво стана: в прехвалената военно-медицинска академия - сестрата в приемното отделение: "докторе, тук хора ви чакат"! Троснат отговор: "да чакат!" А майка ми, с прекаран преди години инфаркт, с температура около 40 градуса, едва седи на количката, която милозлива болногледачка й докара. В друга болница (нарочно спестявам името й, защото персоналът й не е виновен), на божем елитната ни Медицинска академия пък приемат само сутрин, когато, след консултация по телефона с GP-то би било много късно! Повече не търсихме, а направо - в "Токуда"! След първоначалния преглед, още докато на партера се оправяха документи, дежурната лекарка беше вече на съответния етаж и предписваше лечението, разхвърчаха се ЕКГ-апарати и пр. техника! Невероятен прием, дежурни специалисти по всяко време, лечение, грижа, обслужване, хигиена, хранене и т.н. каквито - обзалагам се - сте виждали само в ТВ-сериалите. Вярно е, че т.н. здравната каса поема лечението там (ако сте с направление), но вярно е и че трябваше да се доплати: приемна такса и друга, дневна такава, все пак напълно приемливи като стойност, особено за медицинските услуги, които се предоставят! Само че, извинете (без приемната такса) доплащате еди-колко си на ден и в клиниките на медицинска академия, където уж касата заплаща всичко! Плюс не искам да помисля още кому колко и как - патилите си знаят! Е, КАКВА РАБОТА НИ ВЪРШИ СЕГАШНАТА ТИ ЗО-КАСА?

 53. 53 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Авторът е забъркал хубав буламач смесвайки различни факти, изводи и аргументи. Интересно дали нарочно, или просто толкова може.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 54. 54 Профил на Пак случаен
  *****
  Неутрално

  Последното изпълнение на трътлестите чиновници от МЗ или както сега се казва, е направо "върха на сладоледа" - след 1-ви април (ама няма вид на първоаприлско) - нямаш т.н. здравна карта - не пътуваш в чужбина! Нищо, че си си направил съответната ЗАДЪЛЖИТЕЛНА здравна застраховка! С която, срещу еди-колко си пари платени ТУК, си осигуряваш необходимата медицинска помощ ТАМ! Да, ама шкембестият чичко или мустакатата лелка от МЗ са решили, че това не ти е достатъчно, т.е. те преливат от грижа за скъпоценното ти здраве. Последното пък, ако беше така, щеше да ги прати по болници и поликлиники да практикуват това, за което им е плащано да учат, вместо да отглеждат коремчета и т.н. (хайде, да не ставам вулгарен) по, около и върху бюрата!
  Странно, от 15-ина години почти ежегодно ми гостуват холандски приятели и, покрай другото, нито веднъж не е ставало и реч за т.н. здравна карта, която - ако наистина е изискване на ЕС - вероятно им се издава служебно и БЕЗПЛАТНО (да ме прощават братята холандци, но те си падат малко като нашите габровци, та ако е трябвало да се ръсят за някакъв пършив документ, които им се полага по право, едва ли биха си траяли). Някой да има инфо колко ще се плаща за тая хартийка! Не питам къде ще отидат парите - то е ясно!

 55. 55 Профил на majaz
  *****
  Неутрално

  Значи плащам за 33 месеца, но не мога да си платя за 3 месеца. Съкратена съм и нямам доходи. И ми прекъсват правата. Къде отиват платените ми пари? Касата ги краде...При това законно. Кафка пасти да яде.

 56. 56 Профил на aman
  *****
  Гневно

  нащи доктори хем са в пове4ето слу4аи мърляви и некомпетентни а отгори на вси4ко и сташно ал4ни ...е това със задължиелното осигоряване няма как а и със сигорност няма да стане !!!

 57. 57 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#49] от "КОСТА":

  Не е осигуровка! От държавата се харчи като застраховка, а се набира като данък. Това е съществуващото положение.

  Пожеланията са друга ракия!

  Прав е коментар [#45] от "Kman" - темата трябва да се обсъди сериозно и наистина публично.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 58. 58 Профил на nmihnev81
  nmihnev81
  Рейтинг: Неутрално

  Авторът на статията е малоумен!

 59. 59 Профил на WHО
  *****
  Неутрално

  Аргументите на автора показват ,че е слаб адвокат. Не бих искал да ме защитава подобен слабак.

 60. 60 Профил на karta
  *****
  Неутрално

  здравната карта е безплатна в Австрия я пращат по пощата, в Холандия не помня, но бях 3 години там и никога не съм имал и не ми е трябвала.

 61. 61 Профил на karta
  *****
  Неутрално

  здравната карта е безплатна в Австрия я пращат по пощата, в Холандия не помня, но бях 3 години там и никога не съм имал и не ми е трябвала.

 62. 62 Профил на WHO
  *****
  Неутрално

  Токуда е просто банка с поликлиника към нея ( и болница де), ама действително трябва да е пример за другите болници. там с направления се работи само до определено време , всичко останало е със заплащане. Каквото поема НЗОК -по каса , всичко останало със заплащане. Мениджърите на малките болници трябва да се учат от тяхната практика особено сега, когато няма да сключат договори и за 30% от миналогодишните пътеки.

 63. 63 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Весело

  Имам безумна идея - достатъчно безумна, за да е и работеща.

  Здравният, пенсионният и социалният данък (общо 37% от заплатите) да се поеме от ДДС-то - т.е. намалението на ДДС с 0.5% да отиде за покриване на тези конституционни права.

  ДДС е дънък, плащан от крайния потребител, независимо от къде са доходите му - дали от бял или сив бизнес, дали от рекет или просия - винаги се плаща, щом някой има парите да купи стока или услуга. С това се ликвидира спорът кой каква тежест носи - тежестта е според харча. Хм, мисля, че е достатъчно разумно, та чак справедливо.

  ДДС се плаща на практика от най-ранна възраст с първите пелени, та чак до момента на последното отпътуване с дървения костюм.

  ДДС е незибежно и е най-сериозният приход в бюджета на БГ - т.е. тези 0.5% могат напълно да покрият сегашните 37% от заплатите. Е, ако не са достатъчни - удвоеният вариант от 1%-ен пунк ще е достатъчен. Но ще свали близо 40% тежест от хората с явни доходи.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 64. 64 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Горното се отнася до т.нар. солидарност - нещо като общият спасителен пояс. За личните вноски си трябва друга система - поименна и по желание и избор. Но и възможност всеки да си го направи сам, информирано и целенасочено.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 65. 65 Профил на me
  *****
  Неутрално

  И друго интересно има във връзка с т.нар. здравно и социално осигуряване - веднъж ти начисляват лихва, втори път - искат да внесат ограничения при административно обслужване, трети път - да стигнат и до там да не можеш да излезеш извън България. Все си мисля, че основен принцип от време оно (дори и да приемем, че неплащането е нарушение) е за едно нарушение - едно наказание. Относно всякакви осигуровки - не ща да ги плащам бе! Що ще си давам 30-40 % от заплатата предимно за плащане на заплата на безбройните суляци в самата осигурителна система, дето и те не знаят каква точно им е работата? И накрая като ида на лекар - ако искам да е ОК - да минавам по "второ направление"?

 66. 66 Профил на Демократ
  *****
  Разстроено

  До коментар [#63] от "Музар":

  "Имам безумна идея - достатъчно безумна, за да е и работеща.

  Здравният, пенсионният и социалният данък (общо 37% от заплатите) да се поеме от ДДС"
  Предложих малко по-долу всеки да има лична здарвна застраховка (осигуровка) в частен или държавен фонд, а на пенсионерите децата и т.н. да се плаща от дуржавния бюджет като се отделя от ДДС. Това, за мен е много разумен вариант.
  Мисля,че е разумно всеки да има лична сметка и неговите вноски да са действително, а не виртуално, лични, т.е. да са предназначени за личното му ( или на негови близки) лечение.

  Лично аз не желая от моите вноски да се лекуват хроничнио безработните цигани, при положение, че за операциите на МОЯ баща си платихме лично в пликче!

 67. 67 Профил на Nikolla
  *****
  Неутрално

  И аз имам идея:
  Персонална здравноосигурителна вноска,като от нея определена част(40,50,или 60%-въпрос на дебати) отива в солидарен фонд,покриващ спешните случаи,ракови заболявания и други тежки заболявания,налагащи скъпо и продължително лечение.
  Персоналния остатък да се натрупва,и да може да се ползва от близки от семейството(при необходимост от доплащане).

 68. 68 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#66] от "Демократ":

  Виж, и аз искам точно това. Но и солидарност със слабия (измежду ползващата маса има и наистина нуждаещи се хора, дори и само 1% от тях да са) трябва да има, още повече че е фиксирана в действащата Конституция. Все пак това ми се струва разумно решение. По общи параметри е най-пасващо. А когато отделям от моя доход - нека е за мен и/или близките ми. Искам не само да го ползвам, но и да може да се наследява Тук правните и икономическите подробности стават важни. Доката при държавния бюджет (ДДС е приход точно в него), това не може, не е възможно да се направи.

  Само искам да се разделят нещата, за да са ясни и контролируеми.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 69. 69 Профил на Случаен
  *****
  Неутрално

  До WHO: допускам, че сте прав, приятелю, нямам впечатления за период, по-дълъг от седмица! Не ми плащат да им правя реклама, не го и правя, само споделям впечатления. С двама възрастни родители - доста над 80-те - имам основателни съмнения за сегашната ни система! Ща-не ща, правя сравнение с аналогични случаи с приятели в други страни от ЕС и, повярвай, сравнението НИКАК не е в наша полза! А при това НИ ПРИНУЖДАВАТ (или ИЗНУДВАТ) да плащаме за нещо, което така и не получаваме! Греша ли?

 70. 70 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#67] от "Nikolla ":

  Ами, точно това казвам. Само го премествам там, където се правят политически спекулации.

  Сега не ми се правят сметки, че ще трябва да ровя из куп лошо организирани сайтове. Последният ми спомен е за около 100 милиона за тези 0.5% ДДС. Бюджетът на Здравната каса със сигурност е много по-голям, но парите за социално слабите не са целият им бюджет, нали?

  С това плащане през ДДС си разчистваш сметките с Конституцията и си СВОБОДЕН! Само една по-обобщена оценка на паричните обеми и хоп - готово - разполагаш с още толкова пари, колкото до сега ти е била заплатата!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 71. 71 Профил на Demokrat
  *****
  Неутрално

  До коментар [#68] от "Музар":

  Мисля, че не се различаваме в мненията си. Може би не се разбираме докрай - не мился,че целия ДДС може да се използва за здравно неосигурените, но май това са технически подробности, които не зависят реално от нашите мнения.
  Аз мисля, че ако повече граждани приемат идеята, че сегашната система е порочна и водени от това мнение настояват за промяна към реално персонално здравно осигуряване, то може най-сетне нещо да се промени към по-добро. Поне е ясно, че до момента не можеше да се очаква каквато и да е чуваемост към обществото.

 72. 72 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Вижте, бизнесът е почти единодушен, че намаляването на ДДС няма да се отрази върху крайните цени - просто ще бъде акумулиран от бизнеса. Това означава, че ефектът няма да се усети от целокупното нацеление.

  В същото време бизнесът настоява за намаляване на социалните данъци и твърди, че това ще отвори възможности за нови работни места. И мисля, че наистина е така. В БГ живеят 6.5 милиона души. От тях 2.1 милиона работят официално. Те плащат 37% от дохода си като социални данъци. Около 700 хиляди са държвано платени, т.е. тези 37% (+ около 3% банкови такси) лежат върху по-малко от 1/4 от населението, при това точно тази част, която е с разбиранията на "Няма значка кой" и дърпат хомота до изнемога. Когато се разпредели според харча, а не според дохода - тогава неминуемо ще се включат дори и мръсните пари. А чистите - ами да си ги ползваме според разбиранията, знанията и възможностите!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 73. 73 Профил на Немски опит
  *****
  Неутрално

  До колко знам в Германия принципа на фондовете е като на взаимноспомагателна каса.
  Тамошните Фондове се управляват от представители на тези които внасят средства ( работодатели, работници, пациентски организации и др.) - и НЯМА никаква държавна намеса в работата им.
  За разлика от Застрахователните дружества в САЩ - там фондовете са ЧАСТНО ДРУЖЕСТВО С ЦЕЛ ПЕЧАЛБА ( каквито са всички застраховатени фирми ).
  Мисля че най-добре е законодателно да се даде възможност за избор - да речем 50% от вноската отива за солидарно осигуряване в НЗОК и покрива определен пакет - спешна помощ и т.н. Останалите 50% да може да се избира вариант - дали в застрахователен фонд от типа на тези в САЩ или взаимноспомагателен фонд от типа на Германските или дори като лична партида към някакъв гарантиран от държавата фонд (за да е предпазаен от фалит на обслужащата банка). Разбира се законодателно ще трябва да се направи много, за да се случи това и да се гарантира че "личните" 50% ще отиват само за здравеопазване. А колкото до вноските за деца и пенсионери - Дянков предвижда да събере 2 млр. лева през 2010г. само от акциза и данъка на цигарите - ето това трябва да са пари които да се похарчат за здравеоазване.
  За мен най-добрия вариант за подпомагане на семействата с деца не са помощите а "семейното облагане" като стимулите се приспадат от дължимите или внесени данъци, да видим тогава какво ще прави бай нагъл мангал дето има 5 чавета а няма внесени 5 лева данъци - ще му ги приспаднат от 0 лева и ще види помощи едва като се хване на работа и почне да внася данъци. Аман от перманентно безработни - нямал пари ама за 240лв. нямало да работи, щом можел да взема помощи и без да работи !
 74. 74 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#71] от "Demokrat":

  Да, не се различаваме, освен в изказа, може би... Не казвам всичкото ДДС. Просто тече темата намаляване на ДДС и идеята ми е тази част, с която има идея да се намалява да си остане, но тя да формира финансовата база на конституционното право, а всичкото социален данък да се премахне и замени с лични осигуровки, но истински - изцяло принадлежащи на вносителя.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 75. 75 Профил на Ернесто Че Го Вкара
  *****
  Весело

  Не става въпрос само за идеи. Нещата се решават по един-единствен начин. Всеки внася по своя партида или, ако щете, сметка, от която няма друг начин да се тегли освен да се платят медицински грижи за самия него. Внася, когато има възможност, а когато е временно затруднен – не внася, но има задължение да си попълни даден минимум. Така няма всеки да плаща за Сульо и Пульо, нито пък ще му изгарят вноските до този момент по прищявката на някой си тъп чиновник или доктор, който ще ми казва колко печелели канадските доктори. Кота знаеш толкова, ща не отидеш в Канада, само че там като ти видят дипломата и ще ти връчат парцала да забършеш коридора, пиленце.

 76. 76 Профил на nmihnev81
  nmihnev81
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#67] от "Nikolla ":

  Най-накрая една умна идея!

 77. 77 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#75] от "Ернесто Че Го Вкара":

  Под друга статия имах точно като твоя коментар и някой ме контрира с дереджето на доброзорните пенсионни компании.

  Две неща не трябва да се пропускат:
  Манталитета на мат`риала, живял и възпитан "имам да взимам";
  Политическите магии и безумия - представи си рева на тези 3/4 ощетени от твоята напълно разумна идея!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 78. 78 Профил на ЛАМБО
  *****
  Неутрално

  Значи който не плаща - не ползва здравни услуги !
  Да мре - Добрееее ...

  И питам Аз базирайки се на горната логика ...
  На какво основание хилядите малолетни "Кортези"
  които нямат платен и 1 лев здравна осигуровка
  раждат безплатно в родилните отделения ?!

  И понеже са малолетни масово раждат недоносчета
  А само един кувьоз е около 10 000 лв.
  10 000 лв. на гърба на данъкоплатците

  Пък Кортезите раждат к'т поточна линия

  http://lambo.blog.bg/politika/2009/10/23/11-godishna-romka-rodi-vchera-tazi-vecher-se-jeni.421577

 79. 79 Профил на доктор Ох Боли
  *****
  Весело

  До коментар [#41] от "Dr_Doolittle":

  Първо вижте със какъв темп нарастват разходите за здравеопазване.
  Да не би населението ни да расте? Да не би да се подобрява качеството на услугата?
  Не !!
  И за какво се увеличават разходите тогава.
  Тези ,които не плащат - не ползват услугата.
  Значи разходите се увеличават от тези,които не плащат но ползват.
  Добре, да кажем, че неусигурените със строги санкции ще се накарат.
  Ще подобри ли това системата?
  Пак не.
  Защо? Защото те са само около 10%.
  Но броя на "социално неравностойните" си расте с по-бързи темпове, отколкото парите,които се скубят от наивниците.
  А вече е факт, че Дянков направи помощите за "социално неравностойните" пожизнени, здравеопазването им също.
  След 20-тина години 1,5 милиона "плащащи" ще носят на гърба си към 4 милиона "правоимащи". А.. и още ще снасят и на един- два частни фонда.
  А между другото трябва да се хранят и да гледат деца.
  Мислиш ли, че това малоумие ще продължи?
  След десеттина години всичко годно ще се изнесе от държавата и ще си останете с чаветата. Вие сега не може да ги накарате да плащат .. а след като станат мнозинство ли?
  Айде холан.
  Безумци 80. 80 Профил на Nikolla
  *****
  Неутрално

  До коментар [#76] от "Анонимен":

  Благодаря!
  Според моето скромно мнениe,досега в разгорещените дебати по отношение на здравната реформа неминуемо се оформят две противостоящи групи по отношение принципа "солидарност".
  И двете групи разполагат със солидни аргументи "за" или "против",в зависимост от временната конюнктура или едната,или другата групичка взема частично надмощие.Но в крайна сметка системата буксува.
  Затова,струва ми се,по-добре е да се въведе понятие "частична солидарност",в съчетание с персонална здравна сметка.Натрупването на средствата по нея категорично ще увеличи и мотивацията на здравноосигуряващите се граждани.

 81. 81 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#73] от "Немски опит":

  Виж, едва 1/3 от трудовият ми стаж е отразен в трудовата ми книжка. Реално при пенсиониране по възраст, най-вероятно ще падна под минимума. Работя в две насоки: 1. да имам доходоносно занимание и след тази граница и 2. проверих точно немските фондове у нас - Граве и Алианс (доколкото са немски). Второто не успях да го започна заради кризата - харча си спестяванията сега и не заделям за после. Надявам се да не е повече от още няколко месеца, но знае ли се?! Там наистина става дума за осигуровка. Наименованието е друго, може би заради бг-законите, но има ясна програма за вноски, портфейл на компанията и гарантирано нарастване на вложението, възможност да си го изтеглиш наведнъж, да го завещаеш, да го сключиш в полза на друго лице (внук) и т.н. Просто владееш внесените пари в определени граници, но имаш възможност да ги насочваш по собствено желание. Нещо такова ми се иска и тук, ама от де да си внесем подобна компания? Граве например се гордеят, че от създаването си не са сменяли адреса на Главния си офис! Стабилност и сугирност, сигурност и стабилност! Това е посланието. (не им правя реклама, казвам го единствено като пример за тоталната разлика в начина на мислене).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 82. 82 Профил на WHО
  *****
  Неутрално

  До коментар [#75] от "Ернесто Че Го Вкара":
  Ернесто Че го Дуxa в момента когато му се наложи операция за 20 000лева . Тогава сметката му по партида например 132 лева няма да му стигне и за бинтовете. Тогава пак както при циганите ще трябва останалите данъкоплатци да му плащаме операцията. Моето си е мое, а чуждото е общо нали?

 83. 83 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#80] от "Nikolla ":

  Да не изглежда като зацикляне, но нека "солидарното" се поеме от държавния бюджет чрез общите данъци. Много си харесвам идеята да е чрез данък "харч", каквото е ДДС, но няма да упорствам. А личното - ами да е наистина лично, както казваш. И както и аз искам. Това даже ще ни предпази от евентуални фалити на фондове с неуспешна инвестиционна дейност - все пак ще има някаква "спасителна мрежа".

  За пенсионните фондове държавата наложи такива ограничения, че те не са в състояние да имат собствена политика на инвестициите. За 2008 и двата фонда в които имам вноски, са с минусови резултати?!?! За чий внасям там?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 84. 84 Профил на Пострадавш
  *****
  Неутрално

  До № 75: друже, нещо подобно споделих преди доста време в един от сайтовете, където се разискваше (отново) тоя засягащ всички ни проблем. Естествено, никой не обърна внимание. Няма проблем! Моля форумците да обмислят идея, която, мисля си, е била реализирана във Великобритания през средата на 60-те години, а може би - някак си модифицирана - да функционира и днес. Предупреждавам - нямам претенции за достоверност дали наистина е било така:
  Г-н Х работи цял живот, прави си предписаните здравни отчисления, т.е. всичко, което се изисква от съответните законови разпоредби. НО: плащаните от него суми се натрупват в ПЕРСОНАЛНА, наречете я "здравна" сметка, със съответния номер и пр. атрибути. Във всеки момент обаче г-н Х МОЖЕ да провери състояните на здравната си сметка, т.е. колко пари има в нея. Кой от нас може да го направи!
  Следват две възможности:
  1. Г-н Х, жив и здрав си изработва ресурса, не боледува, не го оперират и пр., пенсионира се, живее си и накрая се новопредставя. Здравната му сметка обаче остава, с нея се разпорежда орган, доста по-различен от нашичкия. Как? Определен процент (не си спомням точно, но нека бъде 25%) се внася по сметката на т.н. по нашему здравна каса на обединеното кралство. Останалите 75% се разпределят между наследниците му (ако го има, ако ги няма - отива по-горе). По някакъв начин (определен със завещание или другояче) наследниците му получават дял от тези 5%, НО - в съответните си здравноосигурителни сметки, т.е. никакви пари на ръка, в брой, кеш или по друг начин;
  2. Г-н Х се разболява, постъпва в болница, за лечението му са необходими примерно 5000 паунда. А той има само 4000 (чеслата са примерни)! Е, не го изхвърлят като мръсно коте от шкембеджийница, оправят го, като липсващите му 1000 паунда се набавят именно от националната каса, попълвана от постъпления като, или подобни, на случай 1. Г-н Х оздравява, връща се на работа, продължава да си плаща вноските, в най- добрия случай връща на касата изхарченото за него. Ако обаче няма тоя късмет - недоплатеното остава за сметка на ония постъпления, които - по силата на принципа на солидарността - има във въпросната каса. А тя, между другото, подобно на осигурителните фондове, намира начини да ги умножава (без да ги раздава на "приятелски кръгове".
  Нямам претенции за изчерпателност, просто - подобни на колеги по-горе - давам идея! Бих се радвал да прочета коментарите Ви.

 85. 85 Профил на jean
  *****
  Неутрално

  Добре че поне живеещите в чужбина може да се откажем от здравната ни каса чрез заявление. По едно време даже се бях замислил да се отказвам от българско гражданство заради тези здравни касови абсурди

 86. 86 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#84] от "Пострадавш":

  "Предложението" ти по никакъв начин не се различава по функционалост от сегашната система. Помисли и ще се сетиш защо.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 87. 87 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#84] от "Пострадавш":

  Ами да ти кажа защо да измисляме нови системи и да откриваме колелото? Германската здравноосигурителна система датира от времето на Ото Фон Бисмарк от 1871 година .
  Ето алгоритъмът:
  1. Българското МЗ изпраща хора в Германия или Холандия да вземат документацията свързана с темата здравно осигуряване.
  2. В България бригада преводачи буквално превежда текста като само заменя думата Германия или Холандия с думата България.
  3. На другия ден влиза в сила европейска здравно-осигурителна система ( и без балканизация в текстовете)

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 88. 88 Профил на Канада
  *****
  Неутрално

  Само да вмъкна че и в Канада има задължително здравно осигуряване - за 4 членно семейство напримерно се внася по 108 кан.долара месечно, ако живееш постоянно в Британска колумбия напримерно. Не че подкремям българското здравеопазване, което действа в момента като търговец на смърт - самозабравили се доктори и т.н.

 89. 89 Профил на kr
  *****
  Неутрално

  Омъжена съм в чужбина и често си идвам в Бг със съпруга ми но нито веднъж не ми се е налагало да ме питат дали имам европейска здравна осигуровка в страната в която живея
  Съпругът ми преживя катастрофа и лявата му ръка ще остане неподвижна за цял живот има увреждания и на левият крак
  В момента съм без работа а съпругът ми е пенсионер по инвалидност
  Не плаща социална осигуровка и лечението му от онзи момент е безплатно
  В момента съм без работа но ме увериха че мога да се запиша към здравната книжка на съпруга ми и дори в момента правя документи
  Лошата страна е че въпреки че съпруга ми има 76% инвалидност получава 250 евро на месец
  Но това не го сломява и в момента работи и то много добре и с крака си помага
  Ядосвам се като гледам наши Бг цигани тръгнали на просия в чужбина а като ги гледаш здрави-прави
  Имате право като пишете че здравното осигуряване в Бг е все едно да наливаш в бездънна яма
  Плащаш а насреща не получаваш нищо
  А и тази нова осигуровка е рекет
  Имам много добра позната в Бг която е медицинска сестра и се разболя
  Налагаше и се на всеки три месеца да влиза в болница в продължение на 2 години за по 10 дена(държавна)
  Когато я попитах как стои въпроса със плащането ми отговори че си плаща голям процент
  Отделно плаща под масата на
  доктори сестри и санитарки
  Няма що голямо лечение

 90. 90 Профил на Пострадавш
  *****
  Неутрално

  До № 86: писах, че нямам претенции нито за изчерпателност, нито за компетентност. Помислих и нещо не се сащам за функционална прилика с днешната система. Само да Ви питам: имате ли идея колко точно пари имате в здравноосигурителната си сметка? И, моля, не прелиствайте платежните нареждания, те няма да ви отговорят. Нито пък някой въобще може! И ако разрешите - втори въпрос: вноските на покойния Ви вуйчо (моля, не се засягайте, пфу, пепел ми на устата, да е жив и здрав човекът, ако го имате, и да иляди - това е само пример) къде отидоха? В поредния луксозен офис на НЗОК? В новата лимузина на поредния шеф! Може би по описания от мен начин увеличиха личната Ви здравна сметка! За да нямате притеснения ако, да не чуе дяволът, един ден опрете до необходимост от това? Или (в което никак не вярвам) заплатиха операцията на детето, нуждаещо се, например, от бъбрек? Вярвам, че сте схванали, че говорех за вид форма на КОНТРОЛ върху средствата, които, така или иначе, НИ ПРИНУЖДАВАТ, да плащаме, а срещу какво? Съжалявам, не виждам приликата между това, което описах и "сегашната система". Повярвайте ми - доста се потрудих!

 91. 91 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#84] от "Пострадавш":

  Ех, мечти, мечти...

  А тя, между другото, подобно на осигурителните фондове, намира начини да ги умножава (без да ги раздава на "приятелски кръгове".


  Аз просто изключвам тази възможност - коректен нашенски фонд или фонд с възможности. Затова наблягам на бюджетната спасителна мрежа. Иначе описаното е точно солидарен осигурителен фонд. Преди време работих в една от лицензираните пенсионно-осигурителни компании. Законодателството се менеше толкова често, че юристите не смогваха да актуализират формулярите за договори, а програмистите - програмата за обработка. Тогава още нямаше актюери, а математици с допълнителни интереси се занимаваха с тази работа. Шефът правеше обучение на целия персонал през няколко месеца, просто за да сме в час. Законодателите вървяха с рогите напред и рушеха каквото може и каквото не може. Сега има 6-7 лицензирани пенсионни компании в пранги - никакъв смисъл нямат вноските при тях. А лична сметка имам, две дори. И какво от това? Ако сега ми се наложи да се пенсионирам ще получа минус пенсия.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 92. 92 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#90] от "Пострадавш":

  Ако искаш да знаеш колко пари "имаш", води си сметка колко си платил. Какво ще правиш с тази информация? Ще си я знаеш просто така?

  Какво значение има дали ще вземеш от парите на "покойния си вуйчо" или от общите пари.

  Опитай се да мислиш преди да пишеш.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 93. 93 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#92] от "|":

  Извинявам се на коментар [#90] от "Пострадавш", че отговарям вместо него:

  Има - ако вуйчото си отиде от този свят здрав, т.е. без лекарска помощ , част от неговите вноски ще останат за наследниците. За разлика от нашата система, при която може и да доплащат! По същата причина - че е минал без лекарска помощ в отвъдния свят.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 94. 94 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#93] от "Музар":

  И като останат за наследниците каква ще е разликата? Ако имаш пари, ще ти ги вземат от сметката (с парите на вуйчо ти и твоите), ако нямаш -- от общата.

  Каква е сметката дали парите на вуйчото ще отидат в общата сметка или в твоята? Резултатът е абсолютно един и същ. Затова казах, че функционално системата е еквивалентна на сегашната.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 95. 95 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#94] от "|":

  s/Каква е сметката/Каква е разликата/

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 96. 96 Профил на Здравко
  *****
  Неутрално

  Държавата ни се пъне да е капиталистическа,а се напраила държавна здравна каса,доброволно задължителна по тоталитарен модел.Лични здравни и пенсионни сметки за всеки!

 97. 97 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Успокоих се накрая. На принципа не е важно на мен да ми е добре - никой няма да го позволи - а на Вуте да му е зле.

  След рекета над пациентите от страна на корумпирани доктори и издевателствата на НАП по нареждане на правителство и парламент над здравнонеосигурените иде ред НАП да подаде газ на докторите кешовици. Така де, няма да страдат само фолкзвездите и футболистите я.

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=340486

  Чакаме да подкарат олигарсите. Поне един бе Дянков. Виж сметката поне на един. Да речем на свинаря от Пловдив.

 98. 98 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  Отлично написано!
  Браво на автора!

 99. 99 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Майко мила! Дневник и авторите му както са го подкарали ще турят тая държава в ред!
  Евлата за тая стария!
  Уникално пряма, вярна и коректна.

  The biggest risk in life is not taking one.
 100. 100 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#96] от "Здравко":

  Ужас направо. Остави това, ами и законите и полицията са за задължителни за всеки. Няма искам, няма не искам...

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK