Сеир или срам?

Блог


Желева като аватар
или защо се провали кандидат-комисарят на България


Атанас Чобанов, www.atanas.fr>
Отговорът е много прост и не става въпрос за някакви сложни конспиративни схеми, монтирани от БСП и НДСВ. Желева се провали, защото не става. Няма качества. Защо е български кандидат, като няма качества ли? Ами защото тя е дамският аватар на балканския тарикат. Българската социална стълбица е правена по мярка за този типаж, но европейската е с други параметри. Ето я Желева на върха, готова да прескочи на голямата европейска стълба... но ядец.


Ако някой може да издърпа стълбата на Желева в сложния дипломатически танц на европейските институции, това са Франция и Германия, а не жалките реваншистки напъни на крадливите комуняги и съпридворните им царисти, които лепнаха на България срамния етикет "Най-корумпирана държава в ЕС".


Посредствеността на Желева стана очевидна за всички по време на публичното изслушване в Европейския парламент.


Симптоматичен беше отговорът за ситуацията в Аденския залив. Вместо да направи бърз и точен анализ на причините за пиратството и да изтъкне, че решенията не са военни, а трябва да се инвестира в борбата с нищетата, в устойчиво развитие на сомалийските провинции, във финансирането на образование, инфраструктура и поминък, за което Евросъюзът има експертиза, тя предложи да разходи дотам бялото си костюмче и толкоз.


Иначе България има достойни кандидати, владеещи езици и с богат дипломатически опит. Само че те не са от сарая на управляващата посредственост.


Въпроси покрай сеира


Петър Добрев, petyr.blogspot.com


Улавям и себе си, че се вълнувам за миналото на Румяна Желева единствено, защото хората го разровиха и стана сочен дебат. В същото време не съм се ровил толкова в биографиите на нито един от настоящите ни министри, а май е по-важничко. А някой да се е ровил? Между другото има и трима от ДС. На някого да му пука? Нищо, да си гледаме сеира, докато го дават. Явно дотолкова са ни силиците.


П.С. Това, че БСП пречи на кандидатура на Желева, е нещо нормално. Странно обаче, че когато подобни неща се случваха в предишни години, но от обратната страна, бившите комунисти постоянно натякваха за "антибългарско" поведение и т.н. Къде сме сега, господа българи?


Пасат ли трева евродепутатите?


Комитата, komitata.blogspot.com


Стратегията на Желева очевидно е типичната стратегия на българския национален отбор по футбол на световни и европейски първенства. Минаваме на следващ кръг по волята на въртележките в таблицата, с точки и голова разлика не защото сме добри, а защото има и по-трагични от нас. На всеки, минавал на интервю в международна фирма с представителство в България на средно голям или на висок пост, му е ясно: няма как да минеш ситото, преди да обясниш всеки неясен, да не кажа спорен, детайл от миналото си. Аз самият, току-що завършил студент, преди много години бях въртян на шиш по три часа в двете най-големи фирми за набиране на персонал по онова време. В едната - на английски.


Няма логика изпитът в Европарламента да минава по-лесно или по-формално. Още повече че това е един от случаите, в които опозицията има думата в управлението. Безумно е да се обвинява Антония Първанова за собственоръчния провал на Желева на изслушването.


Борисов се обърна и към главния по думите му генератор на сценария срещу Желева - БСП: "Искам да им кажа, че не са ме ядосали дори, гледам ги със съжаление, снизхождение, радвам им се, че се мъчат по този начин, но повтарям - на жени такива работи не се правят."
Значи, ако евродепутатите пасат трева, може би това се отнася за част от евробългарските такива.


Twitter


@deni_simeonova Защо трябва да се подготвиш за интервю за работа - Р. Желева на запис europarltv.europa.eu. А представяте ли си всички кандидати за важни бг постове да се явяват на такова публично препитване? Браво на Европарламента - това е прозрачност.


@yanska Желева - контент анализ: "this is very important" (40%), "thank you for the question" (30%), "i can assure you" (20%), "crucial issue" (10%)


@Saaabina Стига сте гледали Желева, изтървахте "Перла"!


@elidda Една приятелка ми се обади с думите "Гледа ли..." - и аз си мисля "Желева ли? Да бе!" - а тя продължава: "Aватар"?


@Nico_Sofia Бих желал номинираната еврокомисарка Желева да се беше представила пред евродепутатите така както във VIP Dance.


@Reinhard_Buetikofer (eвродепутат от Зелените): Желева хал хабер си няма, отказа да отговори ясно и за премълчаните бизнес интереси.


@martinkastler (евродепутат от ЕНП): Днес е голяма бъркотия на заседанието на ЕНП, но подходът вчера с Желева беше скандал!


Facebook


Roza Georgieva Най-накрая мъките на Желева свършиха, а и аз се измъчих да я слушам...


Yavor Rakovski Ще бъде много любопитно, ако новият млад, умен и красив мъж - външен министър, се окаже... Румяна Желева.


Лила Кара Аз не харесах познанията й по света, за това да се извини. А за фирмените й въпроси - има органи, които трябва да се заемат.


Stoimen Chakalov Тази да се обажда на Красьо Черничкия да я уреди до 22 часа, чеее...


Georgi Grancharov Много бих искал да остана с Шоуто на Румяна Желева тази вечер, но имам и други неща за вършене, уви...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK