Цената на фискалната стабилност

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kkk
  *****
  Неутрално

  Вярна и добре написана статия. За съжаление липсва оригиналност. Липсват предложения и идеи. Каква всъщност е алтернативата на рестриктивната бюджетна политика? Защо никой не се осмелява по-ясно да препоръча дефицитен бюджет?
  Аман от пазарен фундаментализъм - тези идеи са мъртви (не и за С. Дянков, Е. Хърсев и др. подобни). Голямата държава е лошо, но без държавна намеса - в пъти по-лошо. Българската практика доказва тази теза вече 10 г. - справка равнището на престъпност, равнището на доходи. Икономическият растеж така и не стигна до обикновените работещи - в здравеопазването, образованието или в реалния сектор.
  Хайде стига Фридман, стига Лафер, стига Лукас. Необходим е завой. Не завой към Кейнс, а към т.н. нови кейнсианци - Гр. Менкю н-р.

 2. 2 Профил на фик
  *****
  Неутрално

  Чудесен анализ! Прочетете го!

  "Ако някоя от компетентните институции успее да обясни смисъла на това в един и същ ден финансовият министър да отказва да преведе средства за 13-а заплата на магистратите, а премиерът да им я обещава, е добре да го направи."

 3. 3 Профил на Генко
  *****
  Неутрално

  Хубаво написана статия. Бюджетният дефицит ще надхвърли 2% по европейска методология. Още по-зле ще е картинката за 2010. Но има кой да мисли за това

 4. 4 Профил на Анелия
  *****
  Неутрално

  "Само така правителството ще покаже, че е предвидим и надежден партньор."

  Въпрос - дали ще е 2 към 1 или 3 към 1 "надежден партньор".
  За другото - ясно, с Правителството сме!

 5. 5 Профил на ткникодим
  ткникодим
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Добре казано, поздравления за СА.

  Само завършека звучи малце пре-оптимистично - късно е вече това правителство да се надява, че някой може да го види като "надежден и предвидим партньор".

 6. 6 Профил на Ревизоро
  *****
  Неутрално

  Вие познавате ли поне една частна фирма да е взела държавна поръчка, или порция по терминологията на Доган, в открита състезателна процедура по времето на тройната?
  Ама това, че са им разписали и актували работа за десетки или стотици милиони на коляно, съвсем не означава че трябва да им се плаща суха пара, макар и със закъснение.

 7. 7 Профил на Kiro
  *****
  Неутрално

  Очевидно, финансовата политика на това правителство, е обоснована от логиката на политическият му кръгозор, очертан от знаковите му носители! Тя може да се определи с една дума: Бутафория! Какви ти тук икономически теории?!Лидерът му е научил този урок от един бивш пръв партиен и държавен ръководител! Основни принципи - пускай парата през свирката и се радвай, ГЕРБ - това съмаз, държавата - това съм аз, законът - това съм аз и т.н.! Да ви звучи по капиталистически???Това работи до време! Както е дошъл, така и ще си отиде! Но съм сигурен, че поразиите, които ще направи, ще тежат доста години на страната!

 8. 8 Профил на za6to
  *****
  Неутрално

  Всички, които пишат тука се опитват да разсаждават логично.Само, че логика няма.Не виждате ли. Никаква 13 заплата, каза Бойко. Ама някои получиха и 13 и14. И не само тези, за които знаем от медиите. Много от общините си ги раздадоха още през ноември...Навремето имаше стачка на учителите. За увеличение на заплати. Нямало кандидати за учители, защото парите им били малко, не достигали учители.Сега пък ги пенсионират на 57 г..И понеже нямало пари в НОИ вдигнаха минималните осигурителни прагове на хората, които все още произвеждат нещо в България. Някои дори предлагат тези същите да работели и до 65г.....Пишете и за други такива лудости, за да се съберат всички тука на едно място. Може пък някой от, който зависи нещо да ги прочете.

 9. 9 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 503 Гневно

  Има безумна неравнопоставеност на държавата и бизнеса.

  Ако моята фирма не плати на държавата ще ми запорират сметките.

  Ако държавата не плати на моята фирма(което и прави), аз не мога да запорирам сметките на държавата.

  Къде е логиката?!?

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 10. 10 Профил на !
  *****
  Неутрално

  На фалирали държави не им позволяват независима политика. Ако бяхме продължили да харчим със скоростта на Станишев и Орешарски досега да сме взели заем от МВФ, а те щяха да ни предпишат същата програма.
  Затягането на коланите ще продължи докато не отчетем търговски излишък. Имаме избор да спрем да купуваме вносни стоки съзнателно или да фалираме и поради липса на пари пак да спрем да купуваме.
  Лавината на безработицата тръгна. Това се измислени работни места, за които сме плащали със заеми. Те не могат да продължат да съществуват. Трябва да се отварят нови в реалното производство. За тази цел ще се теглят заеми, но не и преди да си свием потреблението до това, което произвеждаме.
  Кризата сега навлиза в най-тежката си фаза.
  Държавата ще уреди старите си задължения, но в нови няма да влиза преди да е сигурно, че парите няма да отидат в тоалетната и няма да бъдат откраднати.

 11. 11 Профил на spiro
  *****
  Неутрално

  Назад към 2001 г!

 12. 12 Профил на do 10
  *****
  Неутрално

  Какво ли ти разбира свиня от кладенчова вода?!?

 13. 13 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 905 Весело

  До коментар [#10] от "!":

  Много добре написано! Това е, което може да се представи в най-общи линии като сегашната финансова политика! Дано успее правителството да задържи следващите трудни месеци! Позитивните прогнози стават все повече, успех на всички българи!

 14. 14 Профил на Carlin
  Carlin
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До #1
  Къде видя в БГ реализирани идеите за свободен пазар на Фрийдман ?
  Аз виждам само огромна администрация.Неефективна здравна,съдебна и образователна системи.Социална система която не можем да си позволим още дълго и шуробаджанащина.

  "Когато БОГОВЕТЕ говорят, ФАКТИТЕ мълчат"
 15. 15 Профил на кръчмаръ
  *****
  Неутрално

  Точещите зъби за еурото, къде си правят сметката без мене да прочетат матряла на http://www.welt.de/finanzen/article5911043/Die-Euro-Laender-machen-die-Schotten-dicht.html

 16. 16 Профил на 0777
  *****
  Неутрално

  Я коментирайте това, което според мен ще стане истина. Пак ще измъкнат грошовете за погребение на народеца. Вервайте ми((

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-01-20&article=310001

 17. 17 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Герб фалира! Тотален провал! Младенов го местят и спира реформата в армията! Готвят дублиране на Дянков! Игнатов сдаде багажа с реформите в БАН и науката. В земеделието всичко е както си беше. Така е в инфраструктурата и екологията. За подслушванията да не говорим. Гласуваш за Бойко, получаваш Симеон!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 18. 18 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Странно е как при БВП двадесет и няколко милиарда и задължения на държавата 1,5-2 млрд. към бизнеса, се получават сметките и пренебрежимо малкият бюджетен дефицит,и защо точно се правят,че му вярват от “Мудис” и Европейската комисия.
  Брутният вътрешен продукт на България ще се свие с 1,5% през 2010 година след спад от 6% тази година, прогнозира пък Европейската банка за възстановяване и развитие .
  http://yphalachev.blogspot.com/2010/01/blog-post_16.html

 19. 19 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 847 Неутрално

  според това което наричаме 'здрав разум' и от което повечето от нас се ръководим в ежедневието си, не е разумно да харчиш повече, отколкото имаш. Трябва да харчиш според приходите си, дори по-малко и да спестяваш. Ако човек или семейство започне да харчи повече отколкото получава, скоро ще го загази.

  Интересно защо, като стане дума за държавен бюджет, доста хора са склонни да оспорват това. И да твърдят, че да харчиш пари с които не разполагаш е добре и полезно.
  "Цената на фискалната стабилност", каквато и да е, в дългосрочен план винаги е по-ниска от цената на финансовата разпасаност. За справка - примерно Гърция, има още много.
  Правилния път е не финансова разпасаност, а дисциплина. Както и в личните финанси, режеш разходи които са излишни и т.н. Това е и социално по-справедливия път, защото да има фискална стабилност в дългосрочен план е добре за всички. Финансовото разпищолване облагодетелства много тесен кръг от хора, а от последващия срив губят всички останали.

 20. 20 Профил на msk990
  *****
  Неутрално

  Взели сме, мили мои, взели сме около милиард лева от международни финансови институции само за последните 4 месеца. Погледнете баланса на БНБ. И тези глупости за чакалнята на еврото можем да ги забравим. Както показа случая с Румяна Желева, в Европа не гледат нещата само на книга. Изискванията за дефицита не са само формални.
  А истината е, че правителството не връща пари на бизнеса, защото няма. И фискалният резерв и той е изфукан. И валутният и той...И с този глупав отказ да го признаят ще изпофалират компаниите в България.
  А за осигуровките и здравната европейска карта даже не ми се почва...

 21. 21 Профил на common sense
  *****
  Неутрално

  Ние хубаво ще вземем пари на заем, ама има ли кой да ни даде?

 22. 22 Профил на Заем
  *****
  Неутрално

  И като ги вземем заемите кой ще ги връща ?
  Или догодина ще вземем още по-голям заем за да върнем предишния ???
  И така докато отново докараме хиперинфлация "ала Виденов".
  Само дето дълга ще е в евро ... и ще го похарчи една малка групичка а ще го плащат всички!

 23. 23 Профил на Джони Ди
  Джони Ди
  Рейтинг: 520 Разстроено

  Сега е момента да се емитира международен заем от правителството. Рейтинга ни е добър, а международните лихви са ниски. Въпроса е да има контрол върху плащанията по минали държавни поръчки, защото много от тях са откровени ментета, и като цени и като изпълнение. Еврочакалнята може и да почака с една година ...

 24. 24 Профил на усвоил
  *****
  Неутрално

  И доста фирми си трайкат, стискат зъби и карат на мускули щото "га ядоя кюфтаците ни рвааа" с 2 думи през годините толкова сасе ояли, че предпочитат да не си развалят рахатлъка със "златната кокошка" Дето се вика кризата няма да е вечна, който най-много е усвоил ще издържи и пак ще усвоява.

 25. 25 Профил на !
  *****
  Неутрално

  А Бойко и неговата компания са жертвени агнета на олигархията. Назначени са, за да оберат народната любов, ако се разсъхне кацата и падне борда. Бойко имаше шанс давърне еврофондовете, да прочисти корумпираната администрация, да вземе заеми и да спаси държавата. Нищо не направи за шест месеца. Няма и да направи. Толкова му е капацитета или е поредната кукла на конци. В София Бойко управлява както Станишев ръководеше държавата. Министрите му са зациклили. Той горкия няма грам визия за развитието на държавата. Хвърля някакви ПР димки с полицейските акции на Цветанов и толкоз. Нищо повече. Окрадоха милиарди. Нищо. Кой крал, крал. Как да рови в корупцията като е ял пил с всичките корумпета.

 26. 26 Профил на Insider
  *****
  Неутрално

  Чудесна сгатия!!!
  Но с една поправка за болниците.
  Ще бъдат дестабилизирани финансово стабилни болници, за да се прехвърли рисурс към тотално задлъжнелите държавни мастотодонти т. нар. "здравни Кремиковци".
  Защото общия дълг на големите държавни болници е над 350 милиона лева, а правителството тръби че със закриването на малките болници ще се "спасти" 150 милиона лева ресурс.
  А и нето дума няма за частните болници!!!!

 27. 27 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Чудесна статия, култова карикатура.
  Браво на авторите!

  The biggest risk in life is not taking one.
 28. 28 Профил на т
  т
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Дянков е учен, а не политик. Той си има теория как се вкарва България в еврозоната и сега я пробва. Аз му имам доверие и смятам, че ще успее. Може да не е през 2013, но ще е през 2014. Никой друг политик или икономист в България не може да постигне такива срокове.

 29. 29 Профил на Гео
  *****
  Неутрално

  Детински игри на вече възрастни мъже и жени...

 30. 30 Профил на Demokrat
  *****
  Разстроено

  Много добра статия!

  "И че именно порочната обратна практика на предходния кабинет постави сегашните министри в тежката ситуация да плащат стари сметки."

  БСП /ДПС/НДСВ целенасочено, СЪЗНАТЕЛНО разбиха държавния бюджет знаейки, че в период на криза държавата не може, не бива да сключва договори, да обещава разходи, които няма как да се покрият, може да се използват налични средства, да се увеличат инвестициите и т.н., но само ако има реални пари, а не да се раздава НЕСЪщЕСТВУВАщ бюджетен излишък! Това първо!
  Второ, всички ние отлично знаем, че да получиш държавна поръчка при БСП и Ко. не е въпрос на професионализъм и икономическа логика. БСП /ДПС/НДСВ се доказаха като организации, чиято цел е забогатяване на елитите им, чрез политическата власт, т.е. корупция. Питам се, дали стойността на всички сключени договори е икономически обоснована, при положение че НЯМА процедури за реално гарантиране на интересите на държавата. Дали сега не се очаква всички ние да платим договорите на БСП с "кръговете" не двойни и тройни цени.
  Бих се радвал "Дневник" да зададе и тия въпроси.
  Защото при ясното съзнание, че ЕС спряха финансирането на Бълария поради цитирам, "неовладяната корупция" на БСП /ДПС/НДСВ и доказаното пилеене на пари от ЕС фондовете, е идиотизъм да се вярва, че от българския бюджет не е крадено.

  Нека не подкрепяме призиви за незабавно плащане по всички договори сключени от тройната..... По добрия подход е ревизия на ВСИчКИ тия договори и уточняване не реалните цени - без комисионните на бившите управляващи. Имаме вече прецедента с "новите" стари самолети за правителството. В период на криза Стани шев реши, че ще спести 24 млн от фонда за елчение на деца в чужбина, но ще изхарчи стотици милиони за негодни, необорудвани, самолети! Това последното е ярка демонстрация на "държавност" по разбиранията на БСП /ДПС/НДСВ и отговаря на въпроса на "Дневник" - трябва ли да се плаща по договорите сключени до 2009г.
  Моят отговор е , НЕ и преди РЕВИЗИЯ!

 31. 31 Профил на Demokrat
  *****
  Гневно


  Мернах и някой мнения, че нищо не е постигнато до сега.
  Новото управление има нужда от гражданска подкрепа за всичко, което е полезно за България и от ДОБРОНАМЕРЕНА, отговорна и смислена критика за всичко което не е приемливо за гражданското общество ( виж следенето в мрежата).
  Промяната в България НЯМА да е лесна! БСП /ДПС/НДСВ ще се борят СРЕщУ промяната!
  БСП /ДПС/НДСВ не желаят промяна, те имат финансов интерес да няма работеща държавна администрациа, да няма ясни антикорупционни механизми и мерки, да няма работещи прокуратура и съд. Хаосът в България се дължи на законите ПРИЕТИ от БСП /ДПС/НДСВ.
  Призивавам всички мислещи българи - не се подвеждайте по пропагандата на БСП /ДПС/НДСВ. Когато БСП /ДПС/НДСВ критикуват, те не защитават нас и България, те защитават заграбеното, корупцията, себе си!

 32. 32 Профил на Радио Ереван
  *****
  Весело


  Попитали радио "Ереван":
  - Защо БСП е най-демократичната партия в БЪлгария?
  Радиото отговорило веднага:
  - Защото само БСП може да избере за свой ръководител таен хомосексуалист, който не работил никога през живота си!

 33. 33 Профил на navara
  *****
  Неутрално

  Хубава статия , по добре ще е ако правителството обяви скрития дефицит, пусне облигаций да се разплати.Така у анс ще има по вече мпари, а това значи по голямо потребление и данъци.Еврозоната не е паницея

 34. 34 Профил на Спокоен
  *****
  Неутрално

  Времето ми напомня, че държавата се намира на същия етап, както през януари 1996 започнаха първите опашки пред Банка Земеделски Кредит. Хората и предприемачите забавиха дейността и през септември 1996г се сринаха останалите банки. Пика на срива на фирмите и стопанската дейност сега ще бъде около септември 2010, а Боко най-много да задържи властта до декември 2010. След това служебно правителство и нови избори. При съставяне на ново правителство през 2011 държавата ще тръгне нагоре. Най-вероятно министър-председател ще бъде пак бате Ваньо. Това е 15 годишния цикъл. Всякакви упражнение на тема, че това правителство може да промени нещата и да изкара страната от кризата са безмислени. С правителство на малцинство никой не е изкарал страна от криза

 35. 35 Профил на 1212
  *****
  Неутрално

  аз съм за коренни промени във всичко особено за лицата в политиката, симпатизирам на Бате но държавата трябва да си е на място.Ако държавата не помага на своите граждани и фирми по време на криза кога ще и помага.Ако една фирма е закъсала тегли гредит за да издържи, но обосновано как ще си върне борча.Държавата трябва да помогне като сама стане гарант за всичко, но с едно "но' да има прозрачност в своите действия.Извинявайте ама г.Борисов сегашните ви министри назначават по големи некадърници от предишните.Нямате прозрачност и организираност в нито едно действие. В момента главата не знае какво прави ръката май май

 36. 36 Профил на ttt
  *****
  Неутрално

  не ми харесва тази статия - не се вижда общия поглед. Добре да вземем пари от МВФ - веднага следва същата фискална политика - стегнати колани. Разликата ще е, че фирмите ще са получили парите си от държавата. Кои са тези фирми и не е ли факт, че те преди изборите договаряха на високи цени ненужни държавни поръчки. При това положение колкото и да е порочно е по-добре тези фирми да кредитират бюджета вместо МВФ.
  Разбира се за съжаление това не може да е за дълъг период.

 37. 37 Профил на Стефан И
  *****
  Неутрално

  Един подобен коментар прочетох вчера:

  http://i-dont-think-i-drink.blogspot.com/2010/01/blog-post_19.html

 38. 38 Профил на неспокоен
  *****
  Неутрално

  До #34:
  Съгласен съм сс почти всичко. Само това за бате Ваньо....Моля те, да не правим пак нови експерименти.

 39. 39 Профил на глупак
  *****
  Неутрално

  До коментар [#31] от "Demokrat":

  Това което със сигурност се вижда от поста ти е че си глупак.

 40. 40 Профил на Бургазлия
  *****
  Весело

  Каква Еврозона?Какво евро?Какви пет лева?Ми то няма пари за хората и всичко е орязано пък ние си мислим за еврозоната. Видяла жабата да коват вола, че пробвала и тя.Тия не са в час.Каква чакалня?Това да не е ЖПГара?Там влизат държави дето всичко им е уредено.Най-малко имат свестни пътища.Пък ние какво имаме?Сал един Бойко дето малко не е в час за министрите си.Сега вчера каза, че ще впрегне и войската да пази реколтата. Хахахахаха.На всеки житен блок по един танк.Хахахаха.Така трябва само финансова дисциплина и стягане на коланите чак до болка, пък то където е текло пак ще тече пак ще тръгне машината наречена икономика.Пък за еврото трайте си още не му е дошло времето.Левчето все още е добра поличба.

 41. 41 Профил на Demokrat
  *****
  Весело

  До коментар [#34] от "Спокоен":

  Вижте, независимо от привиднта ви "масовост" ( знаем, че сте само няколко пишещи с различни имена) "Дневник" не е място за изява на платените ви от БСП тъпотии.

  Няма да ви призовавам да споделите разумно мнение с аргументи и факти (това за БСПар е непосилна задача), но ще ви кажа - спаменето с кухаризмите на БСП разводнява форума, но не може да промени мнението на който и да е способен да мисли.
  С други думи - усилията ви са напразни, не ще заразите от слабоумие никой, който вече не е видиотен ( като вас), затова отправяйте се към ДУМА*.

  ---------------------
  Макар, че БСПар и комунист от дума не разбират, а от ....

 42. 42 Профил на Kenef
  *****
  Весело

  До коментар [#39] от "глупак":

  Това което се вижда от поста ти, е че си платен драскач на БСП изхождащ в мрежата БСПарски "мнения"*

  ----------------
  "Мнение" на БСП - осиращо слабоумие, словестна диариа
  Драскач на БСП - лице което поради идиотизъм и/или за пари разпространява "Мнение" на БСП

 43. 43 Профил на Βυλγαροσ
  *****
  Неутрално

  Стига сте ревали, 90 % от българските фирмички са вързани за държавният сектор, я за някоя държавна фирма, я за държавна поръчка или общинска.Затова повечето от тях са тотално неконкурентноспособни на международните пазари.Там става ясно, кой кой е Затова е много смешно когато почнат да реват "Ние частният бизнес това, ние частният бизнес онова...".Дрън, дрън!С малки изключения без държавата сте мъртви нещастни резултати от соц. бизнес експерименти

 44. 44 Профил на Радио Ереван
  *****
  Весело

  Питали радио "Ереван":
  -Защо БСП/НДСВ/ДПС не харестват нито едно кадрово решение на ГЕРБ?
  Радиото казало, че ще даде кратката версия на отговора:
  - Защото само БСП/НДСВ/ДПС имат най-подготвените специалисти за законите които са си приели до 2009г.!
  Специалисти по крадене на ДДС
  Специалисти по незаконни заменки
  Специалисти по крадене на фондове за бедствия и аварии
  Специалисти по крадене на фондове на ЕС
  Специалисти по контрабанда
  Специалисти по приемане на закони защитаващи сводниците ( Т.Дончева)
  "Лекари" спациалисти по отказване на лечение на деца в чужбина и на лекарства за онкоболни
  Военни специалисти по боядисване на автомобили в розово - да отиват на Станишевта душевност

 45. 45 Профил на ДО МЕНТОР
  *****
  Неутрално

  Финансова дисциплина за едни а за други не, чрез нашата дисциплина ние ще спасяваме по-големите икономики. Аз не съм склонен България да плаща заради Гърция, сащ, Исландия и големите икономики в Европа.

 46. 46 Профил на mvs
  *****
  Неутрално

  Съгласен с Demokrat и Бургазлия

 47. 47 Профил на Боко
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "!":

  Идеята, че външнотърговския баланс определя благото на държавата е доста остаряла, поне от век е отпаднала от икономическата теория. Това е и причината на рязкото намаляване на протекционизма, митата и всякакви други пречки пред вноса. Важен е капиталът и инвестицията. САЩ консумират почти изцяло стоки произведени в Китай, но въпреки това са една от най-богатите държави. България ще подобри икономическото си състояние не когато аз и ти започнем от патриотизъм да купуваме некачествени български стоки, а когато българският предприемач осъзнае, че бизнес не се прави с боклучава стока и гигантска надценка, а бизнес се прави с дългосрочна стратегия, с инвестиция, с борба за клиента. Само така се създава устойчив бизнес с добра добавена стойност! Отрицателен външнотърговски баланс просто прави местната валута по-скъпа, намалявайки парите в обръщение и обратното - положителният такъв обезценява валутата.

 48. 48 Профил на атанас
  *****
  Неутрално

  Тук много се плюе как бизнесът не трябвало да получи пари, защото имало корупция. Не казвам, че коментарите не са правилни. Корупция имаше и още си я има същата. Но нека се замислим за проблема като ефект на ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА ИКОНОМИКА:
  1. Фирма Х договаря двойна цена на стока У, която доставя. Стоката може да е ненужна, може и да се ползва от държавата. Все пак е доставена и е платена вече на вносител или производител или се дължат пари за нея. Двойната цена е свързана с комисионна, която е поне 15-20% от стойността на сделката, ако не и цялата разлика от нормалната пазарна цена. Това не ни интересува за примера, защото пари са платени или се дължат, а не са платени и реалните Х.
  2. Във фирмата работят хора, които чакат заплатите си от горницата на цената.
  3. Фирмата има някакви кредити, по които трябва да плаща.
  Та... Пари държавата не дава, доставчиците не си получават своите вземания, работниците нямат заплати или трябва да бъдат съкратени, банките не си получават редовно вноските по кредитите. Спиралата пак натиска куп хора, защото всеки доставчик или работник пак няма с какво да плати стари задължения, текущи сметки, вноски по кредити. Та... Честно е по-добре да има разплащане, отколкото днес бюджетът да "спести" пари, но да му тежат в бъдеще разходи за безработни, приходите от данъци да клонят към 0 заради фалитите, банковата система да е пред колапс и с огромен брой необслужвани кредити, никой инвеститор дълго напред да не иска да налива пари в некоректна държава, която не се знае кога ще му съсипе инвестицията.
  Куп познати работят с държавата. Не съм чул да се е променило нещо и да не се търси комисионна след изборите, така че просто няма и надежда да има борба да се пребори проблема с надутите цени. Това, което виждам, е водене на държавата към фалит. Да, странно звучи, защото нали уж сега се пестят пари, но бюджетът се обрича на ниски приходи и огромни разходи за години напред, което е още по-лошо от дефицит днес. С тая политика ще имаме дъно като 1996-7 и пак ще се чудим как от 0 да градим, ама тоя път ще е и огромен минус реално, защото вече задлъжнялостта е огромна, а при Виденов такава нямаше. Хората изгубиха спестяванията си, сега ще дължат с години напред, та ръст бързо трудно ще се постигне след разрухата, който и да дойде после, каквато и да е политиката му. А и какво ли е това лъжене, че нямаме проблеми, като ЕС ще ни проверяват дали отговаряме на критериите за ЕРМ по тяхната методология, където си имаме 2-3 милиарда поне бюджетен дефицит? Май по-скоро има много вярно в говореното, че правителството нарочно бави разплащанията, за да фалира неудобните фирми и да разчисти терен за своите. Другият вариант е да сме фалирали като държава, но това да се крие.

 49. 49 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Статията е една от малкото, които повдигат в публичното пространство завесата пред т.н. балансиран бюджет и начина, по който бе направен. Плодовете от такъв подход към икономиката на държавата ни ги берем и ще продължаваме да ги берем- намаляване на производството, нарастване на безработицата, на задлъжнялостта итн . Държавата бе вкарана в блатото на кризата и вместо да търсят начин да я изкарат на брега, ни насочиха към по-дълбокото. Накрая, като забълбукаме, някои ще кажат : ами Боко толкова си може!

  Впрочем, към критикуващите статията: дайте факти!

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 50. 50 Профил на до атанас
  *****
  Неутрално

  Не съм съгласен с теб, с моите данъци да се плаща за дейност на фирми, за които се знае, че или са дали мн.висока комисионна, или са завишили цената в пъти, или силно занижили качеството! Заради това някой няма да имат хляб на масата, повечето пак ще затягаме коланите, а тези с фирмите и комисионните пак ще си карат лимузините и ще ходят да стават евро- и всякакви депутати...

 51. 51 Профил на !
  *****
  Неутрално

  "отпаднала от икономическата теория"

  Не ми дрънкай глупости. Точно тази тази теория се прилага от МВФ за саниране на неплатежоспособни фалирали държави. Може да е вярно, че търговският дефицит не е проблем, но, за да е вярно, инвестициите/заемите, които са го финансирали, трябва да са били ефективни. В противен случай се трупат лоши дългове и се стига до фалит, ако дълговете ти не са в собствената ти валута.

  На фалирали държави никой не дава пари даром да си ги харчат за вносни стоки. Трябва да имаш петрол, ядрени оръжия, голям пазар, за да ти пуснат аванта. Кредиторите са безскрупулни. Искат си парите обратно и действат като мутри. Чуждите банки си искат парите обратно. Зад тях стоят техните правителства. Зад тях стоят международните финансови институции.

  Гледай как Великобритания подритва Исландия. Виж какви антикризисни програми бяха наложени на Унгария, Латвия, Литва, Естония и какво готвят на Гърция. Как една държава може да си намали дълговете - частни и държавни - освен като изнася повече отколкото внася.

  Как се отнасят българските лихвари с неизрядни длъжници. Вземат им дебитните карти и им теглят пенсиите и социалните помощи. Разпродават им имуществото. Търговският баланс на длъжниците излиза на плюс. Длъжниците имат право да се оплачат на арменския поп или да минат на фотосинтеза. С държавите е същото положение.

 52. 52 Профил на хфэ
  *****
  Гневно

  Голям Удар - богатите,по-богати,бедните по- бедни! Кризата ще Удари само бедните- безработицата ще стигне до 80%.Тук се включва и скритата безработица.Бум и на битовата престъпност- кокошки,пържоли,яйца,хляб и т.н.;висока смъртност,ниска раждаемост.Когато човек е безработен,той се отчуждава от обществото,с всички последващи лоши последствия!

 53. 53 Профил на Ревизоро
  *****
  Неутрално

  До коментар [#48] от "атанас":
  Напълно съгласен.
  Фирмите склонни да дават рушвет и раздуват цената с пъти за държавните поръчки освен че са неудобни, са и вредни и трябва да фалират.
  И това е най-малкото което може да им се случи.
  При по-различна правосъдна система, Германия например, участниците в далаверата Николов-Стойков отдавна са в затвора. По на изток, китайските другари хич не се церемонят ако се хване някой в капана и увисва на въжето одма, ама да не стигаме чак до там.
  Кои ще дойдат на тяхно място? Ами ще видим. В природата няма празно пространство.

 54. 54 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 534 Весело

  ...ми то целия свят харчи повече отколкото печели - то така е устроена цялата монетарна система - от там идва и безнадежността на цялата ситуация...докато я има системата - то тя сама е обречена на все по чести кризи и накрая на тотален провал...просто се замислете!!!
  ...а най-жалкото е, че от всичката малоумщина се облагодетелстват малък брой банкери и приближени на големите корпорации, но накрая и те няма да бъдат от спечелилите...просто такива няма да има...
  Жаждата за власт и пари е идеологията на модерния свят...но докога???

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 55. 55 Профил на Крез
  *****
  Разстроено

  Всички си расъждаваме и се пениме във форума, това е добре нека има различни мнения.Ситуацията е крайно неприятна за правителство и народа.Въпроса ми е при толкова" умни " глави в това правителство как една не откри начин да се потърси отговорност от предишните управляващи допринесли в голяма степен за сегашната ситуация?Нали това беше основното предизборно обещание на Супербойко?
  А икономически държавата бавно и сигурно си върви към фалит
  с мъдрите антикризисни политики,неосъществени реформи във всички проблемни области и продължаващо беззаконие и корупция.
  Според мен изключително компетентно са се оплели като пилета в калчища, пък и се ежат и нещат акъл от СК .Е като го кефи народа да го правят на маймуна и да е беден нека пак гласува за Циркаджии.


 56. 56 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#31] от "Demokrat":
  Вникнете в изводите и посланията на статията и ако можете ги разберете. Стига изцепки в стил "Наръчник на агитатора".

 57. 57 Профил на begaj mani
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "kkk":
  Евала, още машала, човече!

 58. 58 Профил на Ревизоро
  *****
  Неутрално

  И понеже не е добре всички да страдат властта може да приложи ченлния европейски опит на местна почва.
  Набиват в ексел табличка всички задължения договорирани и фактурирани към фирмите. Сетне сортират по големина на дълга и почват отгоре с незвисими от предишните проверки и инспекции. Проверка на фактури, квитанции, до последното милиметърче на асфалта. Който мине през ситото получава, които не - по процедура, защото прокурорите взе да им писва само с някъв си Маргин да се занимават.

 59. 59 Профил на Дуле Савич
  Дуле Савич
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ментор":

  евала, колега! С прости думи си обяснил и логиката е вярна. Свършиха времената с кредит на почивка и аз не одобравям....обаче, сме хора на почивка ни се ходи няма лошо но,като съпоставиш заплата 500 лв срещу 7 дни в Ахтопол по скромно пак не ти стигат.... и от там повечето хора теглят кредити за такива неща. Глупаво е, но на много хора им се ходи на почивка и си е нормално

  Forza Lazio!!!
 60. 60 Профил на ИЖЖ
  *****
  Неутрално

  "Въпросът е дали дефицитът ще бъде под или над 2% от БВП (при максимално допустими за еврозоната 3%)."

  И при тази стойност пак е най-ниският фискален дефицит в целия ЕС.

 61. 61 Профил на ?!
  *****
  Гневно

  До коментар [#25] от "!":

  ... На мутрата -пожарникар Бойко Борисов , на малоумния комплексар с „ меки китки „ ДЯНКОВ , на топсерсема Цветанов и блюдолизците около тях им е по-дебела главата , по - празно пространството между ушите и по-високо самочувствието, отколкото е здравословно !...
  Само кретенизмът и цинизмът им са на ниво !! http://www.tundzha.info/public/65-comment-tundzha-info/2045-da-ne-govoryat-i-da-ne-me-draznyat-tezi-dumi-zvuchat-strashno
  Единствено дебил не може да отчете, че през всички 20 години на прехода не сме имали по-неудачно,по-неориентирао и по-некадърно правителство от настоящето ,!Вероятно има още някои, които смятат , че сегашното управление не е тотално сбъркано , но това се дължи единствено на увреденият им генетичен код ...
  Хайде да ви видя сега КАК ЩЕ СЕ ОТЪРВЕТЕ от малоумния кабинет, който ни натресохте ?
  По време на криза ХОРАТА намаляват данъци, намаляват акцизи, свиват " перата " , подяждани от чиновници , за да може " да диша " бизнесът, да дишат хората , а тези кретени ... абе ДА СА ВИ ЧЕСТИТИ малоумниците !

 62. 62 Профил на realno
  *****
  Неутрално

  Няма как в България по-голямата част от населението, независимо на каква възраст е, да не харчи повече от това което получава като доход. При високия ръст на безработицата ,масовите пенсий от150-200 лева и ниската минимална заплата от 240 лева,както и данъчната тежест /вкл. и таксите/,от една страна и от друга нереално високата стойност за издръжката на живота /особено в семейства където има и деца / принуждава хората , / най-вече в провинцията / да търсят заеми не само от банки ами и от приятели и не банкови дружества. Като констатация може да се заключи че през изминалата 2009 г. в България високите цените на стоките и на голяма част от услугите не съответстват на ниските доходите на по-голямата част от населението . Изкривения пазар обаче вкарва икономиката в низходяща спирала и бавно но сигурно ще докара и политическа криза която според мен неминуемо ще разклати и борда .Според мен спасението е в обратната посока по спиралата . Така пазара ще се нормализира , а правителството ще се отдалечи максимално от точката на " дузпата" .И в крайна сметка ползата ще е за всички.

 63. 63 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#59] от "gyndi":

  няма лошо да вземеш кредит който можеш да върнеш. Но мнозина взимат суми за които нямат и идея как ще връщат. В личен план това ти излиза през носа, но когато държавата вземе кредит (щото дефицита, облигациите и прочие са си баш това) , го взимаме всички ние. Без да ни питат дали искаме, как ще го връщаме и колко ще ни струва, нито за какво ще се харчи. А обикновено се харчи за неща със съмнителна обществена полезност, облагодетелства се малка група хора, после всички заедно го връщат.

 64. 64 Профил на Дуле Савич
  Дуле Савич
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#63] от "Ментор":
  Съгласен съм. Все още не е постигната изцяла децентрализация в общините..все плачат че, нямало пари от държ.бюджет и донякаде ги оправдавам. Схемата е доста сбъркана..но, се замисли (поне аз още не съм чувал) В БГ някоя община да е издала общински облигации? много дълго ще се получи да обяснявам още а, може и да няма развит пазар за тези общ.облигации но, ако общината направи проект за детска площадка или футболно игрище ползите от които, се усещат след време и т.н. има смисъл ако е ПРОЗРАЧНО И ПО ПРАВИЛАТА НА ЗОП изпълнението на проекта. Спирам се да не отегчавам съфорумците

  Forza Lazio!!!
 65. 65 Профил на Дуле Савич
  Дуле Савич
  Рейтинг: 1040 Разстроено

  пичове малко странно питане.... в квартала има 3 стадиона на общината ли са най вероятно.... идеята ми е да се вкарат малко пари за осветление, камери и нов асфалт пейки, и тенис на маса. Лятото и през ноща може да се играе футбол или тенис на маса което, е чудесно. Въпросът е към кого трябва да се обърнем(общината най вероятно) ще каже няма пари. Замислете се обаче, срещу символична такса от 1-2 лв или някаква такса за да може да се подържа или за охрана колко, много посещаемост ще има и ползи за обществото?! НЕ ПРИЕМАМ ДА ДАВАМ 7 ЛВ ЗА 1 ЧАС НА ИЗКУСТВЕНА ТРЕВА ДА РИТАМ, НЕ ПРИЕМАМ ДА ПЛАЩАМ ЗА СПОРТНИ СЪОРЖЕНИЯ НЕ СЪОТВЕСТВУЩИ НА ДОХОДИТЕ МИ КАКТО, И НА ДРУГИТЕ ХОРА.
  трябва нещо да се направи защото, децата, приятелите и много хора от квартала (не само) ЗАТЛЪСТЯВАТ

  Forza Lazio!!!
 66. 66 Профил на икономист
  *****
  Весело

  Съгласен с № 10,19, 63.
  Харченето трябва да се ограничава. Чиновникът е най-големият разсипник, защото харчи чужди, т.е. наши пари.
  И без това държавата изземва 42-43% от БВП а трябва да се свие до 30-33%
  Протестират нереформирани сектори, които винаги са чакали на държавна ясла - т.е. на парите на данъкоплатците.
  Даваме стотици милиони да се отглежда тютюн - някой питал ли ни е дали сме съгласни. Или стотици милиони за БДЖ, което много от нас не са ползвали от 20 години. Лекарите, о тях най-вече да ги ожалим, че тъкат на частно, държавно и под масата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK