Частният съдебен изпълнител отвъд стереотипа "Андрешко"

Частният съдебен изпълнител отвъд стереотипа "Андрешко"

© Иван КутузовЧастното съдебно изпълнение е резултат на реформите, които изискваше Европейският съюз, за да стане България негов член. С приемането на Закона за частните съдебни изпълнители през 2005 г. се реализира идеята да има и държавно, и частно съдебно изпълнение. Аргументите - ако се създаде само частно, ще останат вземания с обществен, но с малък финансов интерес, например трудови възнаграждения, които няма да има кой да събира. Затова законодателят реши да има и държавно съдебно изпълнение. Въвеждането на частното съдебно изпълнение беше определено от Световната банка за реформа №1 в света през 2006 г.


Няма как всеки гражданин да познава тази материя и конфликтът между кредитора (взискател) и длъжника много често произтича от непознаването на процеса. Заради липсата на познания, както и на публична информация за нашата дейност често се налага да консултираме правно клиентите си - да разясняваме и "четем" теория на правото всеки ден или колкото пъти се наложи, без да ги таксуваме за това.


Правата на взискателя и длъжника например са регламентирани нормативно и са категорично равнопоставени. Работата на съдебния изпълнител е
да замести липсващата воля на едната или на другата страна


Но когато длъжникът получи известие за образувано изпълнително дело, той е предубеден, че ще му се случи нещо лошо.


Това е най-големият проблем - на неразбирането и непознаването на ситуацията и обстоятелствата, на нежеланието или дори страха да се запознае с тях. Липсата на доверие и респект в институциите в страната рефлектира и върху съдебното изпълнение. Българите имат традиционно негативна нагласа към частния съдебен изпълнител, идваща от народопсихологията, от "Андрешко" на Елин Пелин. Те се страхуват от него и защото имат


доста изкривено разбиране за работата му


Взискателят идва с искане за определено действие. Съдебният изпълнител най-напред изчерпва възможностите за доброволно изпълнение от страна на длъжника. Извън емоциите, които пораждат този тип отношения, няма друга възможност за уреждането им  - и в европейски, и в световен план, наред с гражданско, наказателно и административно право винаги има изпълнителен процес. Всякакви други начини са законово нерегламентирани.


Затова хората трябва да приемат съществуването на съдебното изпълнение, за да си уредят отношенията по възможно най-справедливия начин и за двете страни.
Доброто име и компетентността са основни критерии и в нашата професия и с времето нещата все повече се подреждат в това отношение. Ако съдебен изпълнител се насочи към защита на интересите предимно на едната страна, другата може да образува съдебно производство срещу него. Практиката показва, че се предпочитат съдебни изпълнители, които имат солидни кантори и достатъчно служители, които осъществяват добронамерена и професионална комуникация и с които можеш да се срещнеш за разговор и консултация.


Пред частния съдебен изпълнител са поставени редица условия, за да се гарантира,


че няма да злоупотреби с правата си


Той не може да извършва търговска дейност, не може да има фирма, не може да е съдружник във фирма, не може да е кмет, не може да е общински съветник, не може и да е политически обвързан.
Той започва да изпълнява функциите си с издаването на изпълнителен лист - на съдебно или извънсъдебно основание. Съдебните основания са влезлите в сила решения и определения на съдилищата, осъдителните въззивни решения (макар и да не са влезли в сила), протоколите за съдебна спогодба, решенията на арбитражните съдилища, както и решенията на чуждестранните съдилища, чието изпълнение е било допуснато от българския съд.


Срокът за издаване на изпълнителен лист в този случай е по-дълъг - 2, 3, 4 месеца или колкото е необходимо. Извънсъдебни основания пък са всички документи с нотариална заверка на подписите. При тези случаи кредиторът направо се снабдява с изпълнителен лист срещу длъжника в срок от една седмица, без да води съдебен исков процес срещу него. Например при неплатени наеми - ако договорът за наем е нотариално заверен, може да се извади директно изпълнителен лист, иначе се минава през съдебно производство.


Съдебният изпълнител също така е единственото упълномощено лице в уреждането на отношенията между взискател и длъжник. Само той, нито нотариус, нито който и да било друг, има право да прави проучване на имущественото състояние на длъжника. Взискателят може да посочи конкретно какво от имуществото да се използва за удовлетворяване на вземането или да остави това на съдебния изпълнител, както става в повечето случаи. Важно е да се знае обаче, че държавата е присъединен кредитор по право за всяко образувано изпълнително дело (а всеки втори гражданин има задължения към нея). Това означава, че


най-напред се извършват вземания на задълженията към държавата


и след това всички останали.


Съдебното изпълнение най-често се свързва с неизплащане на кредити и лизинги и наистина това е най-голямата част от делата. Покрай тях се увеличават и случаите на т.нар. вторично задлъжняване, когато граждани и фирми, неможещи да обслужват задълженията си към финансови институции и различни небанкови структури, правят второ задължение към частни лица, с частни договори за финансови заеми, със записи на заповед.


Другата голяма група дела е свързана с вземания на компании, предоставящи услуги като топлофикация, електроснабдяване, ВиК, комуникационни и и др. Чрез частните съдебни изпълнители тези дружества започнаха все по-успешно да си решават проблемите с несъбраните задължения.


Уреждането на непарични вземания - предаване на дете, въвод във владение и т.н., също е функция на частните съдебни изпълнители и професионално предизвикателство за тях, но заради икономическата криза превесът на финансовите вземания е обясним. Статистиката сочи, че тези изпълнителни производства са се увеличили с около 50%. Темата за верижната междуфирмена задлъжнялост заслужава отделно внимание,  там нещата са и по-драматични, не на последно място и заради ниска правна и бизнес култура.


Заради младостта на професията у нас тепърва гражданите ще се "запознават" с частния съдебен изпълнител - или като взискатели, или като длъжници. В колелото на живота днес дължиш, утре на теб ти дължат. По-лесно за всички ще е, ако подходът към този вид проблеми се отърси от синдрома "Андрешко" и работата на съдeбните изпълнители се приеме и от двете страни като професионална помощ  Каквато всъщност е.


* Авторът е частен съдебен изпълнител

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на avtor
  avtor
  Рейтинг: Неутрално

  принципно интересна тема, но поне за мен е доста разхвърляно обяснена, можеше да е малко по-структурирана и ясна

 2. 2 Профил на !
  !
  Рейтинг: Неутрално

  Андрешко е жив дявол и не бива да дразнят защото намира цаката и на съдия изпълнителите.

  "Офисът на частния съдия-изпълнител Георги Цеклеов в Разлог бе подпален с коктейл "Молотов" тази нощ.

  Криминалистите в Разлог издирват извършителите на палежа, като вече има трима заподозрени, съобщи Дарик радио.

  Офисът, който се намира на ул. "Бяла река" в Разлог, е подпален, след като нападателите са счупили стъкло и са хвърлили вътре бутилка със запалителна течност. Тримата заподозрени са задържани за часове в полицейското управление в Разлог за снемане на показания.

  Благодарение на бързата намеса на огнеборците, пожарът скоро е бил локализиран и потушен. Нанесени са материални щети в офиса на Георги Цеклеов.

  До този момент не са ясни мотивите за извършеното престъпление. Подозренията на полицаите са, че нападението е поръчано от недоволни граждани, страна по изпълнително дело, водено от Цеклеов."

 3. 3 Профил на HerrNY
  HerrNY
  Рейтинг: 575 Любопитно

  Какво е искал да каже авторът?

 4. 4
  Андрешко
  Рейтинг: Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 5. 5 Профил на Любопитен
  Любопитен
  Рейтинг: Любопитно

  Чудесно заглавие.
  В медиите липсва информация и обяснения за този закон и какви са процедурите за съдебно изпълнение. Нищо не се знае за Частните съдебни изпълнители - не са съществували в България, нали.
  Публикувайте за междуфирмената задлъжнялост защото това сега е голям проблем в икономиката ни.
  Поздравявам ДНЕВНИК.

 6. 6 Профил на либертака
  либертака
  Рейтинг: Неутрално

  И кръсника си има кръсник !

 7. 7 Профил на кико
  кико
  Рейтинг: Неутрално

  Това ода за частния и държавен съдебен изпълнител ли е? А как взискателя и длъжника са равнопоставени? Къде в новия ГПК го пише? Иначе трябва да е така. Щот някой недобросъвестен взискател може да отиде при съдебния изпълнител и да поиска сумата, която му се дължи да бъде събрана незабавно! Може да натовари длъжника с непосилни такси и адвокатски хонорари. И какво излиза - ставаш още по-голям длъжник.Обремемен си с разходи, които понякога превишават в пъти дълга ти. И ще плащаш! Дали на мутри, дали на държавни такива все си обран. Защото, да съгласен съм -трябва да си платиш дължимото, но по начин възможен и за теб самия. И не да те товарят с разноски хищни съдебни изпълнители и адвокати и то без да знаеш ти завеждат дело. И в един кратък срок - плащай и огромни хонорари на адвокати и такси на съдебния изпълнител. Преживявам го и знам какво е. Само че ние българите не сме Андрешковци - напротив! Да има как и хляба от ръцете ще ти вземат щом си длъжник. И както сме си гадни и злобни - ето ти начин да разкажеш играта на някого. Който не го е преживял да не ме оспорва. Намериха един абсолютно незаконен начин да ограбват монополистите с тлъсти разходи малките длъжници. Едрите - съда ги брани. Писна мииииии!!!!!!!!Държава на съдебен произвол е съдебен рекет! Тоя автор съдебен изпълнител ли е? Как ляга вечер след като днес е наказал няколко нещастни неплатили дребни суми хорица и ги е натоварил със стотачки разходи? Мама й мръсна и тъпата държава с тъпи управляващи, които дадоха хляб на такива алчни гадове! В ада да се пържат дано!

 8. 8 Профил на сашо
  сашо
  Рейтинг: Неутрално

  Това са едни мръсни хидри! Октоподи алчни ненаяли се! Мразя държавата заради този безумен рекет. Четох как е в другите държави. На длъжниците се дават отсрочки, не се товарят с такива огромни разходи и не се действа така силово. В България да живее бандитизма! Бандитски закони, бандитска съдебна система!

 9. 9 Профил на йое
  йое
  Рейтинг: Весело

  Абе само на мен ли ми се струва или тоя на снимката сте го нарисували като ББ

 10. 10 Профил на Андрешко
  Андрешко
  Рейтинг: Неутрално

  Защо цъкате минуси бе леваци - я питайте човека нарекъл се кико?Мислите че вие няма да паднете дотам? Дано ама знаели се? Хак да ви е системата на мутродемокрация!

 11. 11 Профил на DNN
  DNN
  Рейтинг: Неутрално

  Не теория звучи смислено. На практика частното изпълнение в България е като всичката ни останала работа. Доста от частните изпълнители движат с имотната мафия. Действията им са на ръба на закона, а неофициално се занимават се с изнудване, рафиниран рекет, присвояване на имоти и т.н.
  Говоря от собствен опит.

 12. 12 Профил на RI
  RI
  Рейтинг: Неутрално

  Е НАЛИ ЕДИН СИ ОТВОРИ МАГАЗИН В КОЙТО ДА ПРОДАВА ИЗВЗЕТОТО?? Какъв е този цитат?
  ..........................
  Пред частния съдебен изпълнител са поставени редица условия, за да се гарантира,
  че няма да злоупотреби с правата си
  Той не може да извършва търговска дейност, не може да има фирма, не може да е съдружник във фирма, не може да е кмет, не може да е общински съветник, не може и да е политически обвързан.

  Лаф след Лаф? КОЙ ГИ СЛЕДИ ДА НЯМА ЗЛУОПОТРЕБИ?
  Онзи с магазина по телевизията беше идеален пример.
  Идва у вас и почва: Взимам хладилника, щото добре ще се продава в магазина ми, но раховеца не го ща.. не се търси разбраш ли.. чакай да видя хм... този килим ще свърши работа на зета... сега обзавеждат... я ех таз пералня няма да се търси но като гледам миялната мога да я шитна добре... чакай да званна едно телефонче и ще ти кажа кое вземам...

  Та нали ме разбираш.... КОЙ ГИ КОНТРОЛИРА ми е интересно??

 13. 13 Профил на Тъпотия
  Тъпотия
  Рейтинг: Гневно


  Ха-ха-ха, много весел коментар.
  Аз познавам ЧСИ който за малко да продаде апартамент на БИВШ длъжник СЛЕД като последния си изплати дълга и всзискателят беше снел ВСЯКАКВИ претенции. Ама как щял да го продаде - ами защото се оказало, че независимо от ДОБРОВОЛНОТО изплащане на дълга имало да се плащат ТАКСИ към ЧСИ, които представесте си се оказали почти 20% от дълга. Послед караници, съдилища, медии - едвам се спаси човака, а "почтенния" "некрадлив" "немафиот" ЧСИ още си работи. И за дълг от 1800 лв таксите му са 800 лв. Представете си какво е при дълг с размера на апартамент.
  Сега като погледна статията не е смешна ами тъпа!

 14. 14 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: Неутрално

  РИ, по-добре от мен си го казал, шапка свалена и плюсче от мен имаш

  Авторът - уважавам професионалното Ви отношение към материята, но помислете все пак над това което РИ казва, и най-вече над механизмите за контрол над дейността на изпълнителя, и дали такъв съществува. Особено в по-малките населени места, къде демокрация е "лоша дума", а "властта кое каже, онуй я правим!"

 15. 15 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: Любопитно

  Боже какви глупости пишеге а нещата са толкова сериазни за много хора. навсякъде в света има съдебни изпълнители не само да вземат дължими пари или имоти. Те изпълняват и съдебни решения за издржки, кръвнина или други работи от живота. По -добре медиите да започнат повече публикасии защото държавата и самите частни съдебни изпълнители нямат интерес да обясняват публично какво правят и как го правят.

 16. 16 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 895 Любопитно

  Много е интересно как няма ни един взискател, който да се оплаква! Има само длъжници и всички несправедливо и "веднага" им изискали да си платят, нищо че задълженията им предварително са били такива...
  Колкото до таксите, може би наистина трябва да има законово ограничение до примерно 10%... Някак глупаво седи примера за събирането на 1800 лева, 800 лева да са таксите! Интересна ми е темата, но липсват мнения и примери... Изключвам вечния рев на длъжници - той съществува по цял свят.

 17. 17 Профил на ПРОСВЕТЕН
  ПРОСВЕТЕН
  Рейтинг: Неутрално

  нещата са много прости-българия е страна членка на ЕС и това я задължава да адаптира законодателството си по всимки направления. така е и с частните съдебни изпълнители, които действат като дръжавните. отворете закона и тарифата която отново е еднаква за държавните и частни съдебни изпълнители. Има една разлика, че частните могат да се регистрират по ДДС и това вдига тяхната услега с 20% заради ДДС-то. Но фирмите предпочитат частника защото може да им издаде документ за разход каквито са таксите за вземането.Има още една много много важна причина за бизнеса - частника работи по-бързо като време и по-прилежно от държавния съдебен изпълнител
  Четете и се ограмотявайте!

 18. 18 Профил на пич
  пич
  Рейтинг: Неутрално
 19. 19 Профил на ВЪПРОСЧО
  ВЪПРОСЧО
  Рейтинг: Гневно

  искам да питам какво стана с този частен съдебен изпълнител който си отвори магазин? арестуваха ли го! нали нямали право да правят бизнес и да имат фирми!!!!! нямат ли тези хора някакаво сдружение или асоциация-нали всичси вече имат асоциация!!!!да дадът обяснения отварят ли магазини втора употреба

 20. 20 Профил на Преслав Недев
  Преслав Недев
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Много готина тема. Ако ви се четат весели историйки - ето една:
  "Анализ на литературния герой Андрешко" -
  http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t=28801&st=0&sk=t&sd=a

 21. 21 Профил на Уморен
  Уморен
  Рейтинг: Разстроено

  Уморих се да ме правят на маймуна.Найстина ЧСИ имат място в обществото,но от друга страна трябва да има и Закон за банккрута на физическте лица/както е в ЕС,САЩ и др./.Само по този начин се балансира между интересите на двете страни,а за такъв не се и говори даже.Показателно е,нали?Които може-да мисли...

 22. 22 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#21] от "Уморен":

  Съгласен съм, че трябва да има закон за банкрута. Не може да теглиш ипотечен кредит за апартамент примерно 70,000евро, да си изплатил 5,000, да ти вземат апартамента, да го продадат на някъв не много ясен търг за 35,000 и ти все още да имаш да връщаш 30,000 евро, защото банката ти била дала 70,000.
  Макар аз да не съм убеден че такъв закон съществува в ЕС, в САЩ дори и работи.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 23. 23 Профил на Debt Collection
  Debt Collection
  Рейтинг: Неутрално

  Щом говорите за законност, права, равнопоставеност и справедливост, започнете от Главния Закон, Конституцията, спрямо който останалите нормативи са подчинени/спомагателни.

  После говорете за право на справедлив Съд и за отношения между Ищец и Ответник.

  В цялото това тоталитарско комуноидно фашизоидно уж "пост" без-правно мазало се губи, мърля и нарушава правото на набедения длъжник на ред, законност и справедливост /нямаме предвид каквото и да е общо с янеяневия рзд/.

  През последните дни например медиите надъхано съобщават, че неплатени глоби определени от КАТ щели бързо-бързо да се считат за безспорен дълг към държавата и бързо-бързо изтръгвани от нарочените длъжници чрез съдии изпълнители.

  Срам!

  Налагане на агресивен тон на неравнопоставеност в общественото пространство винаги е срещу, за сметка на, правовата държавност, гражданското общество и сатистически - за сметка на обикновения човек. Ефектът е обратен...

  "Няма как всеки гражданин да познава тази материя и конфликтът между кредитора (взискател) и длъжника

  много често произтича от непознаването на процеса. Заради липсата на познания, както и на публична информация за нашата дейност често се налага да консултираме правно клиентите си - да разясняваме и "четем" теория на правото всеки ден или колкото пъти се наложи, без да ги таксуваме за това.

  Правата на взискателя и длъжника например са регламентирани нормативно и са категорично равнопоставени."

 24. 24 Профил на Анти ЧСИ
  Анти ЧСИ
  Рейтинг: Неутрално

  Това ЧСИ-тата са голяма гад. Опитват се да възстановят комунизъма - т. е да си правят каквото си искат. Няма контрол за тях и си правят каквото си искат. Камарата им само ги мъмри. Гледат само да си гушват таксите, а когато трябва да правят "по-сложни" действия като въвод във владение, или да искат съдействие от органите на МВР и т.н има да ги чакаш - ослушват се! Трябва да призная, че в София ЧСИ са много добри и коректни, но за провинцията, където са по 1 или 2-ма в град си правят буквално каквото си искат. Няма да цитирам кой ЧСИ и от къде, който се опитваше да ме убеди, че разноските между взискател и длъжник се делели по-равно между тях!!!!!??? Ужас. Аз като дипломиран юрист бях в шок. А и с промените в ГПК, където практически не може да обжалваш нищо от техните действия (с оглед да не се шиканира и проточва събирането) - направо са неконтролируеми!!

 25. 25 Профил на Хе
  Хе
  Рейтинг: Весело

  Ало , автора.

  Вчера човека на Сокола със сарая в Рибарица, който е укрил данъци за над 450 000 лева, получи условна присъда и 10 000 лева глоба,...!!

  Защо на тоя не му описвате имуществото, а само на "Андрешковците"?

 26. 26 Профил на USA
  USA
  Рейтинг: Любопитно

  Точно така.

  Има ли в БГ закони защитаващи дължниците срещу тормоз от страна на колектори на предполагаемо дължими суми?

  Уморен
  * 21

  Уморих се да ме правят на маймуна.Найстина ЧСИ имат място в обществото,но от друга страна трябва да има и Закон за банккрута на физическте лица/както е в ЕС,САЩ и др./.Само по този начин се балансира между интересите на двете страни,а за такъв не се и говори даже.Показателно е,нали?Които може-да мисли...

 27. 27 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#26] от "USA":

  Аз не съм убеден че в ЕС го има този закон. В САЩ е ясно има го.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 28. 28 Профил на Letja6toto pave
  Letja6toto pave
  Рейтинг: Весело

  ЕЙтва кърти мивки..евала в десетката и точно по темата


  .lex.bg

  от REVOLUTION на 13 Мар 2008, 20:24


  Боже опази от такава власт и от такива взискатели!!!Всъщност и на запад от Калотина са имали подобна власт , там една какa от австрийски произход , препоръчала на Андрешковците , след като им секвистират житцето и нямах хляб ,да ядат пасти и после тези културни и държавопокланящи се ГРАЖДАНИ спретнали едно празненство на ГОСПОДАТА , в сравнение с което престъпното деяние на Андрешко е бебешка залагалка!

 29. 29 Профил на Преслав Недев
  Преслав Недев
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Хихихи, мен това ме радва ))

  gudio написа:
  - Какъв беше "профилът" на рисковия български кандидат-кредитополучател (писаха по вестниците преди година-две) ? Нищо не работи, няма имот, ама облечен в свръх-скъпи дрешки и поне с два мобилни телефона от по 1500 лв. ( :wink: взети на лизинг, разбира се или с кредитна карта :lol: ) Непрекъснато кибичи по лъскави заведения и всяка вечер купонясва в още по-лъскави такива... Може да не пие "като скот", но това го отдаваме на 21-вия век, иначе разликата с Андрешко каква е ?


  REVOLUTION написа:
  - А приликата каква е?

  gudio написа:
  - Как каква е ? Консумация на далавера, живот на аванта, на лизинг, на кредитна карта, както искаш го наречи... никаква работа, само да прецакаш, да откраднеш, да завлечеш и ... накрая: "От сиромашия, бре, сиромах-човек - жив дявол" Като циганите, дето не плащат ток, не плащат данъци и викат "Немам пари, бре, как че ти платим ! Ти к`во искаш, да краднем ли ?!"
  А като крадат - "От сиромашия, бе, бате..."

 30. 30 Профил на Ванто
  Ванто
  Рейтинг: Гневно

  Кой ще каже Частният съдия изпълнител дали си изпълнява задълженията?.Взискателят ежеседмично поднася факти ,че длъжника има еди си какви взаимоотношения ,а съдията нехае.Той си знае едно -няма собственост ,нищо не може да се направи.Та нали длъжникът всичко е предвидил.Само,че съдия изпълнителя хич не го е еня,че този човек се храни и живее и може да му се вземе дадена заработка или контракт сключен между него и дадено предприятие,атой се води за безработен.

 31. 31 Профил на aroved
  aroved
  Рейтинг: 407 Любопитно

  Защо се определя априори длъжникът като добър, а взискателят - лош? Ами ако длъжникът е отнел насилствено имот, след дълги години е осъден да го върне...Какво да си мисля за ЧСИ(частен съдебен изпълнител), който не се явява на датата, която сам е определил за въвод във владение, а има всички законови основания да го направи и нито едно основание да не го направи? Да започна да го съдя и него с години...да се чувствам лош, защото съм взискател, да взривя имота,да напусна държавата...Какво да го правя този ЧСИ...(Нямам толкова пари )

  den
 32. 32 Профил на msl
  msl
  Рейтинг: Неутрално

  щом дължиш - заслужаваш да ти вземат!!!!

 33. 33 Профил на Пералня ДизОриент Експрес
  Пералня ДизОриент Експрес
  Рейтинг: Любопитно

  А какъв е профилът на богатия номенклатурски буржуй "благоволяващ" и напиращ братужким оброзом да финансира рекетира такива каквито описваш и всякакви?

  С чии пари, с какви пари?

  Федор Венедиктович Езерский
  * 29

  Хихихи, мен това ме радва ))

  gudio написа:
  - Какъв беше "профилът" на рисковия български кандидат-кредитополучател (писаха по вестниците преди година-две) ? Нищо не работи, няма имот, ама облечен в свръх-скъпи дрешки и поне с два мобилни телефона от по 1500 лв. ( :wink: взети на лизинг, разбира се или с кредитна карта :lol: ) Непрекъснато кибичи по лъскави заведения и всяка вечер купонясва в още по-лъскави такива...

 34. 34 Профил на Темидка
  Темидка
  Рейтинг: Неутрално

  Няма такова априори, нито обратно.

  Ако някой е откраднал имот насилствено, съдебната система го въдворява в затвор за да не пречи, а да размишлява и се кае.

  През това време правовата държава връчва имота на законния собственик.

  aroved
  * 31

  Защо се определя априори длъжникът като добър, а взискателят - лош? Ами ако длъжникът е отнел насилствено имот, след дълги години е осъден да го върне...

 35. 35 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: Неутрално

  до автора на статията:

  абе, момче, ти гъбаркаш ли се с читателите? прах в очите ни ли се опитваш да хвърляш? за идиоти ли ни смяташ? за каква равнопоставеност и справедливост ни говориш? щом има финансов интерес, няма равнопоставеност, а справедливостта е единствено в това, че е справедливо кредиторът да си получи дължимото. работил съм достатъчно дълго време в брокерския бранш (макар не на НИ) и ми е добре известно какви "безпристрастни" и "справедливи" съвети се дават на клиентите не се прави на ни лук ял, ни лук мирисал, щото много добре знаеш за какво става въпрос. ай, ше ти се не види...

 36. 36 Профил на Равнопоставен
  Равнопоставен
  Рейтинг: Неутрално

  Моля уважаемият съд да отбележи невежеството и наглата категоричност
  на този адвокат от страна на
  хищническото така наречено кредитиране.

  невеж
  * 35
  * 11:59
  * 26 яну, 2010

  щом има финансов интерес, няма равнопоставеност, а справедливостта е единствено в това, че е справедливо кредиторът да си получи дължимото.

  работил съм достатъчно дълго време в брокерския бранш

 37. 37 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Общо взето, патосът на Величко е, че ако дойдат да ти вземат телевизорчето Нео и скапаната пералня, щото дължиш неясно защо еди-колко си пари за парно, ток или вода на няма да казвам на кои монополисти, по-добре е да ги посрещнеш с манджица и хлеб, а не да се правиш на Андрешко. Величко, на майка ти у скапаната путка, момчето ми!

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 38. 38 Профил на потърпевш
  потърпевш
  Рейтинг: Неутрално

  Интересна статия , която е смесица от доволство и обещание за справедливост. Съдия изпълнителите ( при този вариант на закона, правата, които имат и липсата на механизъм на контрол върху действията им) са абсолютни мракобесници. Моля, да ме извинят тези от тях , които поставят професионализма над парите ( мисля , че са единици )!

  Доказателство за всичко, което казах до тук са действията и манталитета на съдия изпълнител Атанаска Пътникова на територията на град Казанлък. Със сигурност е много добър професионалист, но е боклук и половина като човек.

  Действията й би трябвало да тежат на съвестта и на магистратите и нормотворците, който "ядат" със затворени очи...

 39. 39 Профил на УМРЯ ЦИГАНКАТА
  УМРЯ ЦИГАНКАТА
  Рейтинг: Неутрално

  БЛА-БЛА-БЛА-САМОРЕКЛАМА. Преди 7-8 години бях поръчител за потр. заем на близък. Получвам писмо от ЧСИ че е запориран апартамента ми - не мога да го продавам. Парите в банковата ми сметка за плащане на комунални разходи бяха прибрани. НИТО ДЛЪЖНИКА НИТО АЗ И ДРУГИЯ ПОРЪЧИТЕЛ БЯХМЕ ПРЕДУПРЕЖДАВАНИ, КАНЕНИ И Т.Н. ЗА ДОБРОВОЛНО ПЛАЩАНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО. Длъжника си плати всичко вкл. и дебелата комисионна на "Величко-Андрешко". След време получих писмо от ЧСИ "Величко-Андрешко" че дължа на НАП 1200+ лв, на Агенцията за Държавни вземания 1300+ лв на ЧСИ "Величко-Андрешко" 300+ по параграф х и 70+ по параграф игрек. Да ги внеса в незнам коя си сметка, щото иначе... Отидох в офиса на "Величко-Андрешко" - на "Солунска" в София - цял етаж, лукс оборудване, скъпи компютри и мебели, десетина работни места. Дадоха ми някаква папка, да се оправям. Открих номерата на преписките. В НАП се оказа, че съм имал старо задължение, прехвърлили го в Агенцията, където го платих. Взех писмо за "Величко-Андрешко", депозирах го в офиса му, взех и входящ номер. Не ме гледаха с любов. С две думи мутрите завършили "право" в североизточния университет се преквалифицираха на "Величко-Андрешко"

 40. 40 Профил на Free Thinker
  Free Thinker
  Рейтинг: Неутрално

  Като поизтърсим от казуса от пудрата може да се присетим, че Андрешко е имал право. Сещам се за един пребит до кома частен съдебен изпълнител от Пловдив. Който и съставял документи с невярно съдържание и надвземал, и ..., и .. и въпреки сигналите до прокуратурата никой по понятни причини не приложил Закона спрямо него. И се стигнало до саморазправа. Между другото беше публикувано и съобщение за разкрита схема за кражба на ток от същия този съдия изпълнител.
  То и да чакаш нещо хубаво от световната банка и международния валутен фонд е малко тъпо. Аз си спомням едно изискване когато се преговаряше за Валутния борд. О т служебното правителство на Софиянски - да се реорганизират (разформироват) езиковите и математическите гимназии. Уж с цел икономии. А бе защо има са на аборигените мислещи хора.И за пушечно месо ще се ослушват, и за донори на органи ще се дърпат, потреблението на наркотици може да намалее. Не е лесно да ис имаш работа с ммислещи. Друго си е чалгата Чалгаджиите лесно се дупят , ако ще и да са премиери. Едната колониална администрация стига.

 41. 41 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Бля,бля-все пак живеем в свободна страна/уж де/,а най-голямата свобода на даден индивид е в правото му на избор!
  Така че-нема смисъл да критикувате чси-имате избор-като не ви харесват Величко-андрешковците-бегайте в ДЪРЖАВНОТО съдебно изпълнение!Все пак има и такова,НАЛИ!!!

 42. 42 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Статията да клони повече към семинар по ГПК за начинаещи, отколкото към анализ на обществен проблем. Авторът се е опитал да преразкаже накратко/разбираемо ГПК, за да разберем какво върши. Да, професия като професия, при кого няма проблеми и нужда от разбиране.

  Всъщност можеше да го каже и само с едно изречение: няма разлика в делата, водени от частните и държавните съдебни изпълнители - те действат по реда на един и същ закон (ГПК), който не прави никаква разлика дали изпълнителят е частен или държавен. С това щеше да подскаже, че колкото добър/лош по принцип е държавният съдебен изпълнител, толкова е и частният. А за по-висока правна култура в обществото кой не си мечтае ...

 43. 43 Профил на purko
  purko
  Рейтинг: Неутрално

  какво да вземат на пурко свен скъсаните му гащи

 44. 44 Профил на БЛИЗНАК
  БЛИЗНАК
  Рейтинг: Гневно

  Величко , колко платихте ти и Камарата на частните съдебни изпълнители за да ви дадат възможност да се самопотупате по рамото. Коментара ти е некоректен, в него се игнорира тотално действителното поведение на ЧСИ , а се посочват единственно теоретичните постановки. Никъде не споменаваш , че в търсене на парите си , които се формират от таксите ЧСИ се превръщат буквално в престъпници , че те напротив не застават между страните , а заемат страната на Взискателя / нещо позволено им от Закона чрез възможността за упълномощаване от негова страна /и тласкани от материалния си интерес буквално фалират длъжниците . Защо не кажеш каква е статистиката - колко от ЧСИ са следствени , защо не каза , че колкото и да се оплакваш в камарата на ЧСИ , водени от принципа " ГАРВАН ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ " никога не следва санкция за провинилите се. Защо не кажеш , че Тарифата за таксите , която се ползва от ЧСИ е по - висока в някои от случаите от тази на държавните съд.изпълнители. Защо не кажеш и факта , че хонорарите на ЧСИ се облага с ДДС , което рефлектира върху сумите , с които се обременява длъжника и взискателя , а при държавните съдебни изпълнители не е така ?! И много, много други неща , които прикриваш. Кажи и обстоятелството , че реформата беше проведена под надзора и одобрението на депутати и зам.-министър на ДПС .

 45. 45 Профил на БЕСЕН
  БЕСЕН
  Рейтинг: Гневно

  Автора , защо не кажеш как с действията си частиците успяват ползайки тарифата за таксите , които им формират печалбата да увеличат размера на дълга с до 50 - 60 % . Кажи колко е средния процент който прибира частника за себе си! Обясни и как точно се формира този процент но не теоретично а на практика Защото наистина от действията на частните изпълнители фалират и фирми и хора остават без бизнес жилище и имущество Тук трябва да поработи прокуратурата защото се вършат престъпления по служба от длъжности лица Защо не обясниш как за наколко години работа частиците имат луксозни офиси карат луксозни джипове водят начин на живот - пей сърце Кожодери !

 46. 46 Профил на 007
  007
  Рейтинг: Неутрално

  Статията не е излишна, доколко дава представа от правната страна на изпълнителния процес.
  За обща култура - върши работа. Иначе е много тенденциозна - вижте ни колко сме велики!
  е миля, че трябва да се слага знак за равенство между всички ЧСИ. Като във всеки бранш и при тях има много некоректни съдебни изпълнители. За това и в прокуратурата има и се водят толкова дела срещу ЧСИ. Оплакването пред Камарата е само за отдушник на пострадалите от непрофесионалисти, а защо не и от нечистоплътни, злоамерени такива?
  Но да се идеализира частното изпълнение просто е смехотворно, все още е рано да се пеят дитирамби и хвалебствия точно заради драстичните "изпълнения" на някои ЧСИ. Няма да ми стигне време да посочвам до какви беззакония стигат! Примери за това има мъм всеки град! И заради такива се омаловажава работата на съвестните и отговорните.
  Като че ли водещ при повечето от тях е златният телец - за кратко се сдобиват с офиси, жилища, коли и сметки - за чудо и приказ! Нека са живи и здрави да ги ползват, но не за сметка на нечистоплътно професионално поведение и мутризиране.
  А иначе да си се хвалят колкото искат, че са бързи е много ефективни! Ама за себе си.

 47. 47 Профил на врачанин
  врачанин
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#38] от "потърпевш":

  Не знам за вашия ЧСИ ама във Враца има един - ВАЛЕРИ ЙОТОВ - той освен че е действащ ХОМОСЕКСУАЛИСТ Е И НАЙ - ГОЛЕМИЯ БОКЛУК РАЖДАЛ СЕ НА ЗЕМЯТА ! То какво ли да се очаква от един педераст А и в гилдията им голяма част са пияници наркомани и педали

 48. 48 Профил на сърбал попарата
  сърбал попарата
  Рейтинг: Разстроено

  Частно съдебно изпълнение в БГ е равносилно на РЕКЕТ, дори да си платите в дадения ви от ЧСИ срок за доброволно изпълнение, той пак ви събира всички възможни такси сякаш една година се е мъчил да ви търси.На практика взискателят подава молба за принудително изпълнение, след което ЧСИ става вашия втори взискател-той прави всичко друго, но не и да ви намери и да ви уведоми за дълга.Първо си изчислява възнаграждението, макар още дори да не е сигурен, че вие все още сте жив и въобще съществувате действително, да не говорим, че съвсем не е събрал дълга, после слага запори, възбрани, прави справки от полиция, община и където се сетите, като често ви проверява по пето и десето коляно, и така за всяко нещо възлага такса върху вас "богатия" длъжник.Вие след като все пак разберете, че са ви дали при ЧСИ и знаейки каква случка ще ви се случи, или пък някой ви е уведомил за последиците, на бегом отивате да си платите дълга, но чси съвсем не мирясва, а ви представя един списък с разноски, които той е направил, и които доста често са повече от това, което така или иначе сте отишли да платите доброволно и в срока за доброволно плащане.И ако все пак откажете да платите разноските, то тогава пък той няма да ви вдигне запорите и възбраните.Така сте принудени да платите всичко което ви се каже с надеждата, че има съд пред който да отнесете въпроса.Да, ама не.Съд има, но път няма.Тук идва десертът, по новия ГПК от 2007г.- едно все още неоценено творение на нашия законодател-Народното събрание, това не може да се обжалва, а и кое ли от действията може да се обжалва -почти нищо.Остава ви една възможност-да водите дело по общия ред срещу ЧСИ задето така да се каже ви е обрал.Това означава адвокат, разноски, нерви, три инстанции.И така всички ЧСИ-та в БГ бързо забогатяха.Една част от тях дотолкова се забравиха, че вече имат по няколко следствени дела, а и други дела.Така, че ако случайно дължите на някой пари, по-добре е бързо да го намерите и да му ги върнете, но не забравяйте да му поискате разписка, а за по-сигурно и със заверка на подписа пред нотариус.Така ще спестите сума си такси и хонорари за съдебни дела и ЧСИ-та.А ако сте си инат и ви се плаща, дано ЧСИ-то да е някои почтен човек, в което силно се съмнявам.

 49. 49 Профил на 22
  22
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#47] от "врачанин":

  Опукайте го! Един молотов и готово!

 50. 50 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 627 Неутрално

  много вярно го казваш сърбал попарата- ама накрая - имаш ли дълг бегай при кредитора и плащай!!! Защото като не платиш - ще има и разноски и такси!
  Що се отнася до тарифите - просто сравнение показва само една разлика - в държавното няма таска за връчване или изпращане на съобщения. А когато НС гласува измененията на ЗДДС Камарата на ЧСИ, Нотариалната камара и Висшия адвокатски съвет сезираха конституционния съд, че това ще рефлектира върху гражданите. Забравихте ли какво стана? Първо законът бе спран, ама не за друго, а за нарушение при приемането му. След ново гласуване бе приет отново. Тогава необходимия брой депутати сезираха конституционния съд. А решетнието беше ужасяващо. Общо взето - да го д...т бедните. А че в държавното няма ДДС КС каза: не е нелоялна конкуренция, защото не може държавата да се конкурира. Та мисълта ми беше, че за това, че се начислява ДДС ни най- малко не са ЧСИ.

 51. 51 Профил на кико
  кико
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#50] от "kamski":

  Знаеш ли че съдебната мафия е непобедима? Платил съм си дълга почтено, но след пет дена ми идва покана за доброволно плащане, заедно с нея и запор на заплатата. За дъл от 90 лв. ми е начислен адвокатски хонорар от 540лв. и 98лв. държавна такса. Значи дългът ми се е увеличил СЕДЕМ пъти!!!!!!!!!!!!!!! Съдебният изпълнител НЕ ПРИЗНАВА че съм платил!!!!!!!!!!!!!! Моля, коментирайте!!!!!!!!!!!!!!!!!

 52. 52 Профил на КИКО
  КИКО
  Рейтинг: Неутрално

  Та за 90лв. ми искат 720лева!!!!!!!!!!!
  Г-Н ВЕЛЧЕВ, Г-Н БОРИСОВ, КАКВИ СА ТИЯ ЗАКОНИ!

 53. 53 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  В червено-мутренска страна не може съдебните изпълнители да бъдат чисти.
  Няма чисти съдии в България.
  Ние гледаме на тях, както прокурорите гледат на нас - всички сме виновни, но не са ни хванали още.
  ---
  От години пиша, че в още в читанките трябва да има промяна на главнит егерои.
  Андрешко, Мутро и Мунчо е Важно да бъдат заменени с чисти герои.
  В съвременният свят не може мутра и крадец / защото Андрешко е крадец / да бъдат героите на всяко дете.
  Така ние произвеждаме нещастни и безполезни хора.
  ---
  Кредит може да взимат само хора , които имат възможност да върнат заема. Другите са крадци, които крадат от парите на вложителите.
  Банката е само посредник !
  Ако човек краде от банка - краде от Вложителите, а не от посредника.
  Който краде от Държавата - краде от нас, защото Ние сме България !
  Другото е гадна пропаганда ...
  http://vladimirproperty.com/component/option,com_hotproperty/task,view/id,648/Itemid,99999999/

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 54. 54 Профил на кико
  кико
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#53] от "Владимир Йосифов":

  Като пиша това нека никой не си мисли, че не съм си платил! Напротив - платил съм, но според СИ не съм платил и дължа тези разноски. Да си ги търси от взискателя, който не си взима парите и играе със съдебния изпълнител, с който ще си разделят хонорара. Ето това е равнопоставеност! Ще пиша жалба до инспектората на министерството, ще заведа иск за непозволено увреждане, но нали знаете, че това ще ми коства нерви! Но ще го нарпавя - категорично!

 55. 55 Профил на ЧАТГАТА
  ЧАТГАТА
  Рейтинг: Любопитно

  МНОГ МАЛКО КОМЕНТИРАТЕ СЛУЧАИТЕ ПРИКОИТО ЧСИ НЕ ТЪРСИ ЗАЩОТО ДЛЪЖНИКЪТ НЯМА СОБСТЕНОСТ.ИМА СЛУЧАИ ПРИКОИТО СЕ ПОДНАСЯ ТОЧНА ИНФОРМАЦИЯ КАКВО ИМА ДЛЪЖНИКЪТ И ЧСИ НЕ СИ ВДИГА ЗАДНИКА ДАПРОВЕРИ.ТЕ ТАКОВА ЖИВОТНО Е ЗА ПРОКУРАТУРАТА И ПОНЕЖЕ ГАРВАН ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ ТРЯБВА ДА ГИ ПРАЩАТ НА КАПЪКУЛЕ И ТАМ ДА ГИ" ОБИДЯТ".

 56. 56 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#54] от "кико":
  ---
  Много време трябва да мине за да може да се нормализира тази процедура.
  ---
  Спомнете си началото на браншове:
  охрана, застраховане, банки, нотариуси, дори недвижимите имоти бяха диво поле...

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 57. 57 Профил на 007
  007
  Рейтинг: Неутрално

  Когато на длъжника няма какво да му се вземе - това не подлежи на обсъждане, на босия цървулите няма как да вземеш. Друг е въпросът, че на всеки могат да се дадат компетентни съвети как да се постави в такава невъзможност. Ако действително няма с какво да плати, е без значение дали принудата е от ЧСИ или ДСИ. Двете разновидности на изпълнението действат и прилагат нормите на ГПК. Еднакви, без каквато и да е разлика! Разлика има в Тарифата за държавните такси, която при ДСИ се внася не за държавния съдебен изпълнител прсонално, а при ЧСИ е друга - обуславя се друга Тарифа, по-завишена и покрива разходите на ЧСИ по принудителното изпълнение. За това и таксите са различни. В контекс на изказано преди мнение за дължимите такси само да отбележа, че ДСИ при внасяне на дължимото в срока за доброволно изпълнение не събира пропорционална такса върху събраната сума, докато ЧСИ си я изисква, до последно, до внасянето й.
  Вятър работа е да се приказва за бързината на едните и мудността на другите, има вече, макар и частично, отливане и връщане на дела за довършване от ДСИ. Справедливо е, доколкото някои от ЧСИ не действат съвсем правомерно. Например за това, че постъпили по делата суми не се изплащат от ЧСИ на взискателите с месеци!?! Всички можем да поразсъждаваме защо се получава така.
  Не отричам усилията и усърдието на ЧСИ да наложат нещо ново, по- различно от старата закостеняла система, но нека това да е в рамките на ГПК, защото за страните по делата няма значение дали са при ЧСИ или при ДСИ, губи се вярата във съдебното изпълнение.
  Т. е. връщаме се във времената на Андрешко! За това нека хвалебствията да са по-умерени и не- толкова преднамерени - лакмус за това са изказаните досега мнения.
  А изводите, които си правят хората и обществото, не са в полза нито на ЧСИ, нито на ДСИ. Защото нито едните, нито другите са по-велики. Те са слуги на един и същ господар - справедливостта и правото.

 58. 58 Профил на ВЕСЕЛИН
  ВЕСЕЛИН
  Рейтинг: Разстроено

  ДО ПРЕЖДЕ КОМЕНТИРАЩИЯТ.
  Напълно съм съгласен с тебе.Обаче този ЧСИ дето влачи изпълнението ,той го прави умишлено.Иска взискателя да се откаже,но той продължава ,неговото си е сигурно.Не мога да разбера,щом е така той би имал интерес бързо да отхвърля едно дело и да почва друго.Има някаква далавера ,но не мога да я усетя.Аз самият съм взискател, но попаднах на такъв и още събирам доказателствен материал и ще го дам не на Камарата ,а директно на прокурор.

 59. 59 Профил на 007
  007
  Рейтинг: Неутрално

  Към Веселин
  Моята баба, лека й пръст, повтаряше много често : интересът клати феса. Досещате ли се защо избраният от Вас не бърза? Аз не напраязно писах за един такъв, който не иска да изплаща внесените и събрани вече пари на взискателите. Без значение дали са граждани, банки или дружества. И ги задържа с месеци. Е, граждани намериха начин, не го изписвам, но е ясен... И заради такива като него и останалите, които работят съвестно, са в общия кюп. Срещу същия ЧСИ има поне 2-3 висящи производства в прокуратурата. И какъв е резултатът - искрено се надявам да си получи заслуженото. Ама знае ли се...дали...и кога... За Камарата - не си заслужава, там гарван гарвану окото също няма да извади.
  Не отричам частното изпълнение! Нека го има, нека се конкурира с държавното, за последното също има какво да се каже и пожелае, но статията е доста тенденциозна и парфюмирана, за това не мога да я приема като друго, освен самохвалство и индиректно очерняне на "конкуренцията" или опит да се тушират всички негативи, натрупани от онези във "вълчи кожух".

 60. 60 Профил на 007
  007
  Рейтинг: Неутрално

  На Веселин - успешна битка, намери си стабилни адвокати и нека всеки да си плати за това, което е сътворил!

 61. 61 Профил на боби67
  боби67
  Рейтинг: Разстроено

  До коментар [#39] от "УМРЯ ЦИГАНКАТА":

  сега им сърбам попарата на Ч.С.Итата.докато не ми се обадиха по телефона в испания и ми казаха да давам ключовете че апартамента ми имал вече нов собственик не знаех кои са Ч.С.И.....А като чух и цената за която са го продали и веднага ми стана ясно за схемата на ОКТОПОД 2...А наѝ наглото беше когато от банката ми казаха 4е трябва да връщам останалата сума 35000евро на куп,в противен случаи ми текат лихви.Е кажете ми сега как да се върна някои ден в скъпата ни родина,която е гнездо на изнудвачи и мошеници.питам ви докога ще търпим да ни мамят,надявах се в боѝко борисов че ще промени нещо в защита на обикновения човек но явно неговата цел е да води воѝни с негови опоненти и докато си води тези битки народа остава без жилища,обеднява,остава без работа,а банките и Ч.С.Итата препродават отнетите имоти на беззащитните и забогатяват.тук в испания банките те молят и чакат до 2 години и ти предлагат какви ли не условия за помощ само и само да не го продават защото ще изгубят в условията на криза, а в българия обратно като видят че закъсваш бързат да ти продадат жилището на безценица...защо сигурно някои има интерес от това но не и банката.както са тръгнали банките да се надпреварват да продават имоти за без пари скоро ще ревнат на боико да ги спонсорира от нашите данаци защото са на загуба.защо в Е.С. намалиха още преди 2 години лихвите на 4 процента,защо веднага извадиха закон за защита на кредитополучателя в условията на криза банките да те изчакват до 2 години,може би те са по глупави или в БГ. сме цвикнали да ни правят на глупави и да вярваме че това е правилния начин на живот,докогааааааааа,нека да отговори новия премиер че докато види и се сети за гласоподавателите си те ще му загубят и на него доверие,СЪБУДИ СЕЕЕЕЕ и първо помисли за дома и хляба на народа ти а тогава води воини ако щеш и с триглавия змеи...СТига с екшънииии...

 62. 62 Профил на tereza999
  tereza999
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#52] от "КИКО":

  в България няма закони.Баща ми за 25лв.който доброволно е заплатил му дойде изпълнителен лист по който до момента е изплатил над 1200лв.Май може да кандидатства за рекордите на Гинес

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах