Ще се освободи ли науката от съветската власт?


Новият закон запушва кариери

Провокирани сме от лансираната теза, че новият закон за развитие на академичния състав дава голяма свобода в науката и ни освобождава от правилата на съветската власт. Депутатът Веселин Методиев казва в интервю пред агенция КРОС: "Сега броят на хабилитираните ще зависи от нуждите на даден университет и институт в БАН. Длъжност професор ще има тогава, когато ще има необходимият хорариум от часове.


Не може да се произвеждат в университета доценти и професори, без те да имат елементарната лекционна натовареност, така че това само по себе си е един огромен ограничител, т.е. не може да бъдете доцент или професор, без да водите определен брой лекции за учебна година."
За незапознатите тази теза вероятно звучи приемливо. Но тя е манипулативна и приложена на практика, ще задълбочи един от най-големите проблеми на българските учени и университетски преподаватели, а именно стартирането на процедурата за хабилитация.
Практиката във висшите училища е лекционните курсове да се разрешават само от административното ръководство и да не зависят от това кой ги е разработил, кой ги е предложил и кой има качества да ги преподава. Така с години се запушва развитието на главните асистенти със степен доктор, независимо колко научни статии имат, колко проекта са спечелили, колко национални и международни научни награди имат.


Дава се път с предимство на роднини на декани, ректори и други от ръководството на университета.
Освен това главните асистенти доктори в новия закон се понижават на асистенти, без да се дават никакви мотиви за това. Цялата кариера на хората, на които досега е пречено по административен път, се нулира и те се оказват в по-неблагоприятна ситуация от днешната.


Ние настояваме чрез специален член в закона да се даде инициативата за кариерното израстване в ръцете на самия учен. Тоест при постигане на определени критерии или след определен срок на работа с положителна атестация асистентът доктор да има право да бъде оценен, т.е. да му се открие процедура за хабилитация. Целта е да има конкуренция между самите учени, а не само между институциите, както е заложено в закона.


Асистентът доктор сам ще предложи програма за лекционен курс, който в началото може да е избираем и с времето да се наложи. Така ще се постигне конкурентна среда и истински пазарен принцип във висшето образование, а кадрите, заети в него, ще имат ясна перспектива.


Това е практиката в Англия и САЩ, които често се цитират, но стане ли дума за инициативата на учения, техният опит се игнорира. Там асистент-професорът след 3 години се бори за асоцииран професор и след 7 години за професор. Започването на процедурата за хабилитация става с писмо от асистент-професора до личния състав на университета, съпроводено със списък от постиженията му (научни публикации и спечелени научни проекти).


За сравнение - у нас в много висши училища има  главни асистенти доктори с повече от 15 години стаж, на които умишлено не се откриват конкурси за хабилитация. Това често са преподаватели, които са се върнали след специализации в Европа и САЩ.


Освен това в преходните и заключителни разпоредби на закона трябва императивно да се постави кратък срок, например 1 месец от влизането му в сила, за откриване на процедури за хабилитация на всички главни асистенти, които имат степен доктор и две положителни атестации, за да се избегне с нищо необоснованото им поголовно понижаване в длъжност. Така ще се постигне обновяване, развитие, конкурентност, високо качество и творческа среда в университетите,  а науката ще се освободи от правилата на съветската власт.


*Авторът е председател на УС на Института за развитие и иновации на образованието и науката


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK