Ще се освободи ли науката от съветската власт?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на msc
  msc
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Редно е сега и да спрат да назначават недъгавите връзкарчета за асистенти, а да привлекат стойностни преподаватели с академичен и практически опит, които да добавят стойност в образованието

 2. 2 Профил на ЕВАЛЛА
  *****
  Неутрално

  НИСКО НАВЕДЕН ДОЗЕМИ,АВТОРЪТ ЗАВЪРШВА ВЕНЦЕХВАЛЕНЕТО
  "СЛЕД СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЕВРОПА И САЩ"
  Е преди още преди 9.9.1944 г.повечето ни лекари са завършвали и специализирали,но ставаха професори,когато имаше свободни места за такива.Напр.един проф.Юруков специализирал в германия и щатите стана професор,когато се откри място във пловд. университет за такъв.И така беше с повечето професори и в софия и в пловдив.А някои които искаха да се занимават с научни работи ставаше частен доцент т.нар.приват доценти,които не получаваха заплати,а възнаграждение за изработени в клиниките часове.

 3. 3 Профил на Oт БАН
  *****
  Неутрално

  Време е.

  Остава да намерите СТОЙНОСТНИ хора, които да работят за 300-500 лв. Като станат професори - 700 лв.

  Смях.

 4. 4 Профил на До БАН
  *****
  Неутрално

  То ако хората са работливи няма да са кибици в БАН.

 5. 5 Профил на abv
  *****
  Любопитно

  Ами като сте толкоз умни и способни що Държавицата ни е на туй дередже???? Съвети отстрани всеки може да дава а кой ще се нагърби с работата ??? Ама за поемане на отговорност май" ТОПКИ" трябват!

 6. 6 Профил на void
  *****
  Неутрално

  Въпрос на време е да лъсне некадърността на БАНаджии и по-специално в хуманитарните институти. Дъртите ще измрат, а за младите има два пътя, ако имат лобита, ще лежат и ще получават както казва бан(ан)аджията №3 300 лева, ако успеят по рамковите конвенции, чака ги богатство. Това е!

 7. 7 Профил на дърт професор
  *****
  Неутрално

  Дано този нов закон да бъде по-добър от досегашния. Статиите, които чета и мненията във форумите не ми дават достатъчно основания да бъда достатъчно уверен в ефективността му (поне за 90% от текстовете на закона, а не за 100 и дори 120% както обичат да казват глупавите спортни коментатори). Новият министър си прави актив, но не знам доколко неговите велможи си вършат работата както трябва. Наред с това се говори за съкращаване на съществуващите университети, а се лансира напр. пернишки технически университет, при това с одобрението на най-висшето държавно ръководство. Обявава се, че се прави реформа в БАН и се съкращават "феодалните старци", а в същото време има мераци БАН да създаде събствен университет. За целта кой ще плаща масрафа? Очевидно е, че куца дължавната политика във висшето образование, или дори може да се окаже,че такава почти няма. Както законите "Панев", "Контра-Панев" и "Реконтра-Панев" имаха прикритата цел да лансират неуспели в академичната си кариера лица, дано поне сега да не прозира този лайт-мотив.

 8. 8 Профил на К'ви са тия глупости, дето ги е надрънкал!
  *****
  Неутрално

  Не знам какъв е тоя "УС на Института за развитие и иновации на образованието и науката" и с к'во се занимава (май е нещо като ЦУ на БАН! - докога ще търпим тия административни плужеци!), но нещо авторът ("председател на УС" ) не е в час!

  К'ви са тия глупости, дето ги е надрънкал!

 9. 9 Профил на професор значи "учител"!
  *****
  Неутрално

  Е, и какво като се хабилитират всички маймуни - пак няма да взимат по-висока заплата! Щото не може да има 100 хабилитирани при 10 студента и хабилитираните да взимат по 3000 евро (размечтах се) заплата!
  И какво ще прави, като се хабилитира, без да има часове? Кого ще обучава? Нали професор значи "учител"! Кой му пречи, ако е кадърен, да си прави кариера като изследовател! Какви са тия болни амбиции за професорски титли?

 10. 10 Профил на няма как да стане - не и БГ!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "Анонимен":
  Отдавна е "редно" това, което казвате, но няма как да стане - не и БГ!

 11. 11 Профил на не ме е страх...
  *****
  Неутрално

  Не ме е страх от министъра на образованието, най-ме е страх от образованието на министъра!

 12. 12 Профил на Джорджо
  *****
  Неутрално

  Проблемът е, че заплащането на един учен и/или преподавател е по-скоро обвързано с научните степени и звания, отколкото със свършената работа. Та затова са борбите за титли.
  Друг е въпросът кой ще ги издържа. И трети, защо да ги издържа?

 13. 13 Профил на ab
  *****
  Неутрално

  В действителност липсват каквито и да е различия в задълженията на асистентите, старшите и главните асистенти, така че съвсем оправдано е предложението за една академична длъжност асистент. Невъзможно е в едно "научно звено" всички асистенти да бъдат хабилитирани. Освен да се "четат" лекции, трябва да се водят упражнения и семинари. А това не е маловажно.

 14. 14 Профил на ав
  *****
  Неутрално

  Много точен анализ. Най-после някой да каже истината, че новият закон ни дърпа към уравновиловка и стари левичарски идеи. Освен това като че ли е правен с интимната мисъл да спре развитието на най-онеправданите в системата. Наистина има главни асистенти със защитени блестяши дисертации, с много и стойностни публикации, учебници, грантове, проекти и пр. - всички те са в патова ситуация. Този Игнатов да не си отмъщава лично на някой? На това ми прилича.

 15. 15 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  Категорична и незабавна реакция срещу този мракобесен закон!
  Абсолютно е прав Веселин Методиев. Това са подходи на болшевишката инквизиция. Да тормози хората, да им отнема титли, да ги вкарва в лапите на ченгесарските изверги, защото те управляват в университети и институти. Масови протести ще има обаче, ако се посегне на постижения! Толкова много хора няма да си зачеркнат току така труда и усилията!

 16. 16 Профил на към void
  *****
  Неутрално

  Хайде да ми дадете примери, но конкретни, за некадърността в хуманитарните институти?
  Некадърност в правенето на Етимологичен речник ли? На Старобългарски речник ли? На Диалектен атлас ли? Или на Речник на българския език, или на Правописен речник? Или в издаването на старобългарски паметници (ръкописи)? Или езиковите справки, или в теоретичните разработки? Хайде да видим в кое????? На тази база кое е по-кадърното в университетите? И кой? Бихме желали факти, моля!

 17. 17 Профил на ангажиран
  *****
  Неутрално

  Съгласен съм с анализа на Методиев с едно допълнение: този закон трябва да бъде съпътстван от незабавна и пълна лустрация в академиката. В противен случай - жална им майка на хорицата с тази децентрализация.Ще настъпи терор и мародерства на ченгесарската мафия!

 18. 18 Профил на Starec75
  *****
  Неутрално

  Пътят към ада е постлан с добри намерения. След успешната феодализация на регионален принцип, новият закон ще постави основите за феодализация на училищата, които претенциозно наричаме университети. На "герои" като онези от Благоевград и Свищоф ръцете ще бъдат съвсем развързани.

 19. 19 Профил на Пояснавящ
  *****
  Неутрално

  ИРИОН (Института за развитие и иновации на образованието и науката) не е държавна организация и не тежи на държавния бюджет. ИРИОН е регистриран по Закона за юридическите лица с нестопаннка цел (ЗЮЛНЦ). Не бъркате ИРИОН с някоя баваджийска ясла. Г-жа Маринова има основание да се тревожи, че новият закон няма да допринесе за развитието на академичния състав. Хорариумите не могат да бъдат изискване или поне трябва да са последното изискване за хабилитирането. Сега се стига до пълна идиотщина хабилитирани специалисти от научни институти (старши научни сътрудници) да не бъдат допускани дъ водят лекции във висши училища, защото нямали хорариум. Ама че параграф 22 !

 20. 20 Профил на "Пояснавящ" очевидно не е наясно
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от "Пояснавящ":

  Повтарям, защото "Пояснавящ" очевидно не е наясно:

  Кой му пречи , ако е кадърен, да си прави кариера като изследовател! Какви са тия болни амбиции за професорски титли?

  Хорариумът показва дали в програмата има заложена необходимост от четене на лекции. Програмата се изготвя най-често от тези, които са назначени вече (след конкурс, на който се обявява необходимостта от такова четене) - но тези хора също определят и хорариума (друг е въпросът, как са назначени!) Обликът на една специалност в университета се определя преди всичко от преподавателите и техните възможности. Ако външни, макар и висококвалифицирани хабилитирани лица не могат да четат, то е защото:
  - или не са издържали конкурса (поради каквито и да били причини);
  - или просто няма на кого да четат!
  Ако уважаемият висококвалифициран хабилитиран специалист от вън желае непременно да чете лекции, то има начин да предложи на ръководството на университета и да го убеди в необходимостта от факултативен курс, който студентите да могат да посещават!

 21. 21 Профил на До коментар [#12] от "Джорджо":
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "Джорджо":

  Заплащането отдавна е обвързано и с (уж) свършената работа - необходимо е пълно часово натоварване (хорариум 360 часа), за получаване на 100% заплата.
  И тука обаче сме подходили "по български" - оказва се, че в българския университет всеки може да "преподава" всичко, само и само да отчете "свършена работа". Така теоретици "водят" експериментални практикуми и инженерни курсове, хора, които хал-хабер нямат от компютри и програмиране "обучават" студентите на компютърни науки, одъртели празноглавци "четат" курсове, на които само заглавието е съвременно (а съдържанието е книга от 50-те години на миналия век!).
  Изобщо, порнографията е пълна, и в новия законопроект за съжаление нищо не се споменава за задължителната необходимост лекции и упражнения да се водят от хора, които имат публикации в съответната област!
  Защото академичната пенкилерщина е взела повсеместно връх, именно за да се отчита уж свършена работа!

 22. 22 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Вместо да "ходят в Сахара за вода", просто да възприемат
  Американската система доказано най-добрата в света. Само
  вижте кои са най-добрите университети и ще ви стане ясно.

 23. 23 Профил на Калчо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "Анонимен":

  Чудесно пожелание!
  Но помисли по въпроса: Колко умни и читави млади хора ще се навият да мизерстват на една асистентска заплата?

 24. 24 Профил на шуробаджанак
  *****
  Весело

  Какъв закон, уважаеми дами и господа, какъв закон? Има ли "доцент"? ИМА! Има ли "голям доктор"? ИМА! Ами тогава какво се променя по отношение на степените и званията?! Ами нищо! Съветската си е.
  Единственият пробив е закриването на ВАК. И оттам нататък - пернишка трагедия. Заменят я с нещо толкова сладко: за да се докторираш или хабилитираш свикват някакви тричленки ли, петчленки ли, в които едната част професори са от твоето звено, а другата част едва ли не ти си ги избираш от списък-база кадри. Един добър пияница от Търново, един, който ти е задължен, от Пловдив, едно безпринципно или компромисно лелче от София - и готово. Само да си приятел с шефа и можеш да станеш от докторант - професор, ей така, от нищото, за има-няма 6-7 години. Дори в чернооченския филиал на Бобовдолския университет - а там за акредитация мнооого се натискат да правят професори, не се съмнявайте! После тези професори влизат в журитата, за да инкубират нови професори. И така до края на света! Професори на всеки километър!

 25. 25 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Ако ще се стремим към "американската система", и научните изследвания ще се пренасочват към университетите, май не е логично доценти и професори да бъдат само тези с пълна преподавателска натовареност (най често по базови дисциплини). А разработващите и четящи специализирани и изборни курсове, ръководители на дипломанти и/или проекти, да нямат това право, защото нямат гарантирана същата преподавателска натовареност. Май по Америката (че и в Европата) лекционната натовареност на преподавателите зависи и от другата им дейност. И често професорите имат много по-малка натовареност от тези, които са избрали да са само лектори. Вярно, че в България финансирането на университетите май зависи само от броя студенти, който обучават, но това ще трябва да се промени, ако ще развиваме науката основно в университетите

 26. 26 Профил на Баджанака
  *****
  Неутрално

  Шуробаджанак, не си наясно по проблема. Много преди Съветския съюз в Германия, Австрия и други страни е имало Доценти, Професори, Доктори и Хабилитирани Доктори. Аман от невежи хора.

 27. 27 Профил на Изобретател
  *****
  Неутрално

  Какво пречи наистина мераклиите за научна работа, да творят и създават нещо ново, иновации, преведено на български - изобретения, които да изработят, демонстрират и предложат на пазара? Пречи единствено некадърността!!! И така, ако трябва да има хабилитации, достатъчно условие е да имат купени изобретения, особено със значително стопанско значение. Нали точно авторите трябва да запознават студентите със собствените си научни постижения, т.е. точно те трябва да са професорите. Но ако залегне това условие (а тук ще настане голям вой от некадърниците, които по правило са комунисти), наистина ще се разбунят духовете и некадърниците, искам да кажа комунистите ще започнат да обясняват, че едно изобретение да се изработи, изпита и т.н. трябват пари и тези пари трябва да дойдат от държавата. Да ама не, в много бели държави като САЩ, Англия и да не ги изброявам всичките, точно това е залегнало като основно правило. Като си такъв учен, направи нещо, създай иновация, изработи я, изпитай я, предложи я на пазара и след като я п родадеш, тогава вече можеш да се тупаш по гърдите и да искаш хабилитация и то със собствената си разработка. А сега както е, някакви си публикации от които 99,999999% нямат практическа стойност, се считат за наука, признават се и въз основа на това се присъждат степени и звания. Затова всичко тук е батак. България има най-много професори и доценти на глава от населението в целия свят. Дожете обратното!

 28. 28 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1350 Любопитно

  Депутатът и бивш министър на образованието /а и бивш архивист"/, и бивш председател на парламентарната комисия за държавната администрация Веселин Методиев е известен с множество подобни манипулативни речи, интервюта и изказвания. Също така за него е характерно да постигне обратното на това което говори. Той винаги е съгласен с властта. Проста прагматика. Заявява подкрепа, договаря се и получава частни ползи и влияния. А такива да се хващат на думите му дал Господ. За него да подкрепя, която и да е власт е нищо работа. Така добре се разбираше с министрите от НДСВ. Този на администрацията и този на науката и образованието.
  Изненадан съм от изненадата на автора на статията и изследователите от този институт. А Вие какво очаквахте? Държавническо отношение към науката в България? Или към образованието? Е ако имате "проектче" за "оптимизация" ще ви обърне внимание.

 29. 29 Профил на Поясняващ
  *****
  Неутрално

  "Обликът на една специалност в университета се определя преди всичко от преподавателите и техните възможности. Ако външни, макар и висококвалифицирани хабилитирани лица не могат да четат, то е защото:
  - или не са издържали конкурса (поради каквито и да били причини);
  - или просто няма на...

  Прочитане на целия коментар кого да четат!
  Именно това е параграф 22. Много от н. нар. университети по-рано бяха викши институти, но после катедрите станаха някак си факултети, ама познай кой чете лекции и кой определя необходимостта от специалности, курсове и квалификации.
  А аз си имам работа и си изкарвам пари и без да се топорча пред студентите. Просто пояснявам !

 30. 30 Профил на Поясняващ
  *****
  Неутрално

  Необходимостта от нов закон, който да замени смрадта от 1972 г. не чука, ами думка и тряска по вратата, ама виждам голямо объркване и чувам голям хленч сред академичната общност. Гледм, слушам и си спомням определението на товарищ Ленин за онтелигенцията. Знаете ли го !?

 31. 31 Профил на hrirgonevi
  hrirgonevi
  Рейтинг: Разстроено

  През последните 10-15 години всеки, който можа да се възползва от възможността да се издигне в "доцент", "професор" и "академик", го стори. За някакви жълти стотинки. Девалвацията е тотална.

 32. 32 Профил на До коментар [#29] от "Поясняващ":
  *****
  Неутрално

  До коментар [#29] от "Поясняващ":

  Ако забелязахте , казах "не са издържали конкурса (поради каквито и да били причини); "

  Не искам обаче да влизам в дискусия нито за причините, нито за начина на обявяване на конкурсите - ОТВРАТ!

  Не считам в никакъв случай, че тези, които четат са непременно най-добрите - напротив, в повечето случаи изобщо не са си на място. В много коментари вече писах за безумието на академичната пенкилерщина, която се шири по университетите. Всеки, щом е издържал веднъж конкурс можел да чете всичко, каквото има в програмите на катедрата и факултета!!!! Без значение. дали има публикации в областта на предмета, който води!
  Боря се от години срещу тая безцеремонна простащина, нахалство и безочие сред най-високо титуловани преподаватели в най-"реномиран" държавен университет - уви, досега без успех - и не вярвам вече, че нещо ще се промени!

 33. 33 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#16] от "към void":

  Ха-ха-ха! Доказателства за некадърността и простащината в така наричащия се Институт за български език? Че та са повече от много (в обратен ред):
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2010/01/20/za-lustraciia-i-radikalna-promiana-v-ban.476489
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/20/takova-beshe-i-e-vremeto.419066
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/22/rechnicite-kaprizi-ili-ideologicheski-potrebnosti.420427

  Красимир Кабакчиев, дфн
 34. 34 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Извадки от горните публикации: "Безспорно “лице” на един научен институт следва да бъде неговият директор. Кой е директор днес на Института за български език при БАН! Това е лицето Райнов! Дълги години до 1989 г. това лице, което е притежател на диплом за “българска филология”, работи в така наречената Лаборатория за изследване на мозъка при БАН, и в нея се сдобива с научната степен “доктор на науките”. На кои науки? Филологическите? Не! Лицето Райнов е притежател на научната степен “доктор на БИОЛОГИЧЕСКИТЕ науки”!" "В годините след 2002 г., когато авторът на тези редове вече е изгонен от Института за български език при БАН, и когато лицето Райнов се сдобива с поста директор на института, институтът е кръстен на името на отявления сталинист Любомир Андрейчин. Актът на кръщаването попада в изключително грубо противоречие с Конституцията и законодателството на Република България и конкретно на Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен! Не може един държавен институт, издържан от джоба на данъкоплатеца, да бъде кръщаван в една цивилизована и правова държава на името на отявлен сталинист!"

  Красимир Кабакчиев, дфн
 35. 35 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Това, което решително издава неговия интелектуален, ментален и морален капацитет, е видно от вече цитираната статия. Друг цитат от нея: “В съчинението си, озаглавено “Мозък – език – съзнание” (София, 1989: БАН) Васил Райнов заявява: “Класиците на марксистката философия задълбочено и последователно са разработили въпросите [...] на човешкото съзнание” (Райнов 1989: 8-9). Първите десетина страници на произведение­то на Райнов подробно разглеждат приносите на Карл Маркс и Фридрих Енгелс – но не, примерно, в описанието на капитализма през XIX век, а в изследването на мозъка, езика и съзнанието. Освен “приносите на Маркс и Енгелс” и на техните съветски последователи, значителна част в съчине­нието заемат и определени български постижения. Оказва се, че за разби­рането на мозъчната дейност особено са допринесли Тодор Павлов и Людмила Живкова – на “съображенията” на Живкова е посветена цяла страница (от общо стотината) на цитираното съчинение на Райнов.”

  Красимир Кабакчиев, дфн
 36. 36 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Така нареченият директор на така наречения институт за български език Райнов е станал професор с тази книжчица от под сто страници, в която твърди, че класиците на марксизма-ленинизма са решили въпросите на езика и мисленето!! ЗА КАКВО ГОВОРИМ? Същият е "доктор на биологическите науки" от "лаборатория за мозъка", за която се говори, че не е била нищо друго, освен едно помощно звено за поддържане мумията на масовия българоубиец Георги Димитров – един напълно деградирал индивид, известен още като Гошо Тарабата, пряко виновен за смъртта на десетки хиляди убити без съд и присъда българи в комунистическите репресии след 09.09.1944 г., както и за стотиците изпратени българи в ГУЛаг, голяма част от които умират или са избити в този най-мащабен ад в модерната история на човечеството!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 37. 37 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Същият индивид на име Райнов, днес подвизаващ се като директор на институт, носещ името на отявлен сталинист, преди година направи кампания за избиране ЗА ЧЕТВЪРТИ МАНДАТ на руснака ЮХНОВСКИ като председател на БАН! Същият, който си позволи да се кандидатира за ЧЕТВЪРТИ МАНДАТ в ЕПОХАЛНО НАГЛУ НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА. СЪЩИЯТ, КОЙТО НАКРАЯ БЕШЕ ПРИНУДЕН ОТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА. Райнов - индивидът, завършил българска филология, но с диплома за биолог, "разясни" колко било законно кандидатирането на руснака за председател на БАН за четвърти мандат. Не мога да намеря линка, но е факт - във frognews.bg. Българистът-филолог разясни правния проблем, като се позова на ... "капацитета Мръчков". Главния прокурор по времето на възродителния процес.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 38. 38 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Съжалявам, че толкова много пиша, но съм провокиран от невероятната наглост на оня/оная по-горе. Не всички споменати трудове са профански, но има страшно много профанизъм и некадърност в този институт! Вижте за т.н. Речник на българския език: "Така от [...] Речник на българския език човек може да научи, че замръзването е, чисто и просто, “преминаване от течно в твърдо състояние” – дори на разтопен метал! Същият речник подробно обяснява значението на думата вляво – но не и на думата вдясно, която, чисто и просто, липсва. Разположена на шест страници, статията на глагола дохождам приписва съвременно звучене на тази остаряла дума и напълно подвежда читателите – особено чужденците. Излиза, че в езика на съвременния българин времето, дъждовете, слуховете, неприятностите, правителствата и много други неща могат не само да идват, но и да дохождат. Всъщност първото нещо, което на човек му идва (а не дохожда) на ум, когато чуе думата дохождам, е изразът дохожда ми се по голяма/малка нужда. Но ако пренебрегнем редицата езикови факти, които тази речникова статия представя погрешно, това, което тя въобще не представя, е този израз. А чрез определението на думата еякулация, “изхвърляне на сперма от детероден орган”, речникът стига до забележителното прозрение, че мъжкият полов член е детероден орган и че всеки полов орган може да изхвърля сперма. Цитираните тук куриози са само нищожна част от безбройните, неподлежащи на инвентаризация грешки в речника (за които известна информация може да се намери в специализираната литература). Но грамадата от грешки, достойните за книгата на Гинес куриози, реките от комунистически словоблудства, внезапно пресъхнали в излезлите след 1990 г. томове, не само се премълчават от авторите и редакторите на речника. Напротив, с типичната самоувереност, г-жа Веса Кювлиева, дългогодишен негов автор и редактор, пише на страниците на вестник “Дума” (бр. 196/22.08.95): Речникът на българския език е “голямо научно дело, единствено по мащаба си в историята на нашата езиковедска българистика и на културната ни история”. Но ако в духовния мир на една комунистка мащабите на българската културна история имат особени параметри, тя, безспорно (и съвсем откровено) лъже, че речникът включвал в себе си “и речник на чуждите думи, и етимологичен речник”. Защото безброй термини на немарксическата философия, на политологията, на теологията, на редица други хуманитарни дисциплини, отхвърлящи комунистическия профанизъм, не можаха да намерят място в него."

  Красимир Кабакчиев, дфн
 39. 39 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Цитът от съчинение на индивида, чието име носи развъдникът на комунизъм, наречен "институт за български език": "Борбата за по-висока езикова култура е първостепенна национална задача в живота на социалистическото общество. Тъкмо в условията на социалистическото общество може да бъде най-добре схваната нуждата от такава борба [...] В труда на Й.В.Сталин “Марксизмът и въпросите на езикознанието” беше направено принципно разграничение между речниковата и граматическата страна на езика. По този начин речниковият състав на езика беше осветлен ясно, както никога досега откъм своята роля и специфика в строежа на езика [...] Даденото от Сталин теоретическо изясняване на речниковата страна на езика ще допринесе несъмнено и за изясняване на редица важни практически въпроси на езиковата култура. Сега пред езикознанието и пред методиката на езиковото обучение стои задача с огромна важност – да се открият върху основата на сталинското езикознание пътища и средства за по-конкретна и плодоносна работа при усвояването на речниковия материал"

  Красимир Кабакчиев, дфн
 40. 40 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Извинявам се за отделни правописни грешки - допуснати от бързина, но и провокирани от наглостта на защитниците на развъдника на комунизъм и некадърност, наричащ се институт за български език.
  "Институт", наречен на името на отявлен сталинист в нагло нарушение на Конституцията, обаче издържан от джоба на данъкоплатеца!?!?
  Защо?!?!?
  Нека БКП или БСП да издържат подобен "институт"!!!!!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 41. 41 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Многословен съм, но е необходимо. Не може да не се добави и фактът - който за мен е твърде разочароващ (защото с това лице аз съм бил в добри отношения и никога не съм подозирал такова нещо), че доста известният в обществото професор Владко Мурдаров, се оказа ..... агент на Държавна сигурност - с написани десетки доноси срещу свои колеги: http://glasove.com/article-3428.php Отношението си по случая съм изразил повече от подробно във форума към статията в "Гласове" (вж. линка). Важното тук е, че Мурдаров, безспорно доказан като доносник на ДС, не благоволява да си подаде оставката и до този момент е ... председател на научния съвет на така наречения институт, вече много месеци след разобличаването на деянията му в ДС:
  http://www.ibl.bas.bg/exbod_bg.htm Да припомним, че беше дълги години и заместник-главен редактор на ..... "Демокрация"!?!? ЗА КАКВО ГОВОРИМ?

  Красимир Кабакчиев, дфн
 42. 42 Профил на Смърт на Тодор Живков
  *****
  Весело

  Успех на ГЕРБ и дано да направят реформата, там нещата са точно както през 1950...........на 180 градуса трябва да се преобърне всичко

 43. 43 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "Дневник" тази сутрин поискаха ново регистриране. Направих го, но стана сблъсък между старата ми регистрация и новата. Имайте го предвид всички! Новото име на профила ми е kkabakciev_drsc. Така или иначе, ако на някого му хрумне да си мисли нещо различно, това съм аз! Самият!

  Използвам случая, за да информирам, че дадох под съд Председателя на ВКС:
  http://kkabakciev.blogspot.com/2010/01/blog-post.html
  Там пише защо.
  И има много общо и с всеобхватната корумпираност, некадърност и (нео)комунистическа простащина в така наричащата се българска академична сфера.

 44. 44 Профил на д
  *****
  Неутрално

  Вече сме свидели на "еволюцията" на новия министър - започна като враг и разрушител на БАН, а вече е създател на Университет към БАН!

 45. 45 Профил на desiii
  *****
  Гневно

  не им трябват качествени асистенти, защо са им. да ги конкурират ли. Аз съм на 40 г, с 10 години практика,казват: ти ще си най квалифицирания ни кадър ако те изберем, но ще предпочетем по млад. Нямам против, но видях тези които стават от студентската скамейка, и довчера тях учили, колко са смешни особенно пред задочниците, които повечето работят това което учат и се налага те да обясняват на асистента на два петъка за какво става въпрос.

 46. 46 Профил на До коментар [#45] от "desiii":
  *****
  Неутрално

  До коментар [#45] от "desiii":

  Ако Вие сте най-кадърната, наистина е жалко - пишете много неграмотно! Няма запетаи, няма словоред, не знаете правилото за двойно "н":
  - особен, особено, а не "особенно"!

  Жалкото е , че повечето българи са неграмотни като Вас!

 47. 47 Профил на Дано нещо в тая БГ се поправи към по-добро!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#27] от "Изобретател":

  Господине,
  позволете ми да повторя дословно казаното от Вас - искам да се прочете пак и пак! Дано нещо в тая БГ се поправи към по-добро!

  "Като си такъв учен, направи нещо, създай иновация, изработи я, изпитай я, предложи я на пазара и след като я продадеш, тогава вече можеш да се тупаш по гърдите и да искаш хабилитация и то със собствената си разработка. А сега както е, някакви си публикации от които 99,999999% нямат практическа стойност, се считат за наука, признават се и въз основа на това се присъждат степени и звания. Затова всичко тук е батак. България има най-много професори и доценти на глава от населението в целия свят. Докажете обратното! "

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK