Реформа без морков и тояга

Реформа без морков и тояга

© Иван КутузовВ Народното събрание отново и отново се прекроява внесеният от Сергей Игнатов закон за академичното развитие, в БАН пък започва мащабно преструктуриране. Научната гилдия ври и кипи, но дебатът като че ли остава не особено понятен за по-широката публика, която се впечатлява повече от бъдещия университет в Перник и естетическите вкусове на ректора на Стопанската академия в Свищов.
И това не е случайно.


Въпреки приказките и заканите за радикална реформа в момента виждаме да се дебатира не толкова върху нещата, колкото върху имената. Да има или да няма "голям доктор", какво означава "професор" и как да увардим титлата от измамници, оставаш ли професор или доцент, след като си се пенсионирал или напуснал университета... Сякаш най-важното е да съхраним митологичния ореол около титлите. Още по-странен обрат прие "реформата" в БАН, където ръководството се кани


да слива и преименува институти все едно сме 1969 г.
и с цел повишаване на ефективността трябва да обединим ТКЗС-тата (трудово-кооперативни земеделски стопанства) в АПК (аграрно-промишлени комплекси).


Идеята на новия закон за академичното развитие беше да децентрализира присъждането на научни степени и звания. Това веднага породи страхове, че по този начин титлите ще се девалвират и ще бъдем залети от професори и доценти, което ще задълбочи роенето на съмнителни университети с ниско качество на обучението. Поправките, направени от парламентарната комисия по образование в закона след приемането му на първо четене, целят да успокоят именно тези страхове. Някои от тях коригират напълно реални слабости на първоначалния вариант.


Присъждането на научни степени вече се обвързва с оценката, получена при акредитацията на съответния университет, въведено е задължително атестиране на преподавателите, премахнато е процедурното оплитане между длъжността "доцент" и степента "хабилитиран доктор", каквото имаше в първия вариант на законопроекта. Най-радикалната поправка е, че присъждането на степени и длъжности ще става от журита, чиито членове се избират с жребий на базата на национална листа, разпределена по специалности.


Запазва се принципът в журитата да има задължителна квота от външни за съответната институция експерти. (Аз продължавам да не разбирам защо това е нужно при конкурсите за научна длъжност – "асистент", "доцент" и "професор" са работни места и е логично изборът да се осъществява от работодателя.) Процедурата е неимоверно усложнена (и оскъпена, между другото),


само и само да не си помисли някой, че ще има "нагласени" конкурси


Въпреки всичките поправки в закона продължава да има спорни места - например трябва ли асистентът задължително да е доктор (много специалности ще останат без преподаватели), за какво е титлата "доктор на науките", след като доцент и професор се става и без нея, и т.н. И съвършения вариант да намерим обаче, той няма да ни гарантира, че ще имаме "истински" професори и доценти. Държавата не може да следи дали всеки професор е "истински" или самозванец.


Това е работа на научната общност, на студентите, на родителите, които избират университет за децата си, на бизнеса, който иска да прави съвместни проекти с университетите и т.н. Разбира се, ще има и области, в които никой не следи нищо и титлите се дават за прослужени години. То и сега е така. Това, което държавата чрез закона и Националната агенция за оценяване и акредитация може да прави, е да следи и контролира отделните висши училища, а не всяка процедура поотделно.


Колкото и да е критикуван, законопроектът за академичното развитие (преименуван междувременно на закон за научните степени и длъжности) е все пак реформаторска стъпка.


"Реформата", която започва в БАН, едва ли скоро ще се раздели с кавичките


Оказва се, че едва ли не всички проблеми там ще се решат по пътя на "реорганизацията" и "окрупняването". Обединяваме Института по Х и Института по Y в Институт по Х и Y и готово? Без съкращение или увеличение на щата, без дефиниране на цели, без въвеждане на механизми за оценка на качеството на работата.


Сигурно по този начин ще се икономисат заплатите на няколко секретарки и още толкова директори, но едва ли това ще реши финансовите проблеми на БАН. Да не говорим, че "окрупняването" става по напълно неясен принцип. Например Институтът по български език остава самостоятелен, но Институтът по литература се обединява с този по архитектурознание.


Истинската реформа в администрирането на науката и висшето образование ще започне тогава, когато се престане с простото разместване и преименуване и се пристъпи към същността на материята. За да тегли българската каручка към едни по-добри бъднини, магарето на науката трябва да се стимулира.С морков и тояга.


Морковът са парите. Вместо да се хвали, че ще открива университет в Перник, по-добре премиерът Борисов да каже кога процентът от брутния вътрешен продукт, отделян за наука в България, ще доближи този в другите европейски държави. Без удвояване и дори утрояване на финансирането никаква реформа няма да помогне. Как обаче да се отсеят качествените учени от имитаторите, как да се стимулират трудът и съвестността? Лесни рецепти няма, но със сигурност трябва да се мине през една болезнена за научната общност стъпка. Нужно е


преосмисляне на досегашната практика на безсрочни трудови договори


За какви стимули и каква конкуренция говорим, когато като спечелиш един конкурс на 25 години знаеш, че ще можеш да се пенсионираш на това място след 40 години? В повечето страни със силна наука такова нещо няма, получаването на постоянно място се извоюва на доста по-късен етап от кариерата.


Системата е запушена не заради ВАК и заядливи стари професори, а защото за да влезеш в нея, някой трябва да се пенсионира. От друга страна, ако при сегашното мизерно заплащане се премахне елементът "социална сигурност", тогава хептен никой няма да иска да става асистент. Морковът и тоягата трябва да вървят в комплект.


Казаното може да звучи цинично, но е нужно да се мисли и в тази посока, а не само да спорим какъв е идеалният начин за избиране на доценти и професори, сякаш това е билет за вечен живот, а не просто работа като всяка друга.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на кронос
  *****
  Неутрално

  Един виц:
  "Майор Шулц в Аушвиц бил упрекнат от висшите военни на Вермахта, че поддържал мизерия и мръсотия в концлагера. Наредили му да направи така, че да концлагеристите да сменят облеклото си, което е било въшлясало. На следващия ден казал: Първа барака сменя гащите си с трета, втора да си смени ризите с четвърта."
  В общи линии това е реформата в БАН - топчето преминава от единия крачол в другия. Простакът Съботинов беше категоричен, че най-слабите институти нямали място в БАН и ще бъдат затворени. От
  http://www.bas.bg/fce/001/0098/files/BAN_NovaStruktura_Misia_Proriteti-OS2.pdf
  се вижда, че Центъра по Архитектурознание изобщо не се затваря (при положение, че получава оценка D от външния одит), а се слива с още някакви си там търтеи.
  МИЖИ, ТА ДА ТЕ ЛАЖЕМ!!!!!!!!

 2. 2 Профил на ха-ха
  *****
  Неутрално

  ПРИЗОВАВАМЕ ВИ: АКО СТЕ КАДЪРНИ, ТО ВИЕ НЯМАТЕ РАБОТА В Института за Философски Изследвания НА БАН, АКО ЛИ ПЪК СА ВИ ИЗГОНИЛИ ОТВСЯКЪДЕ, СТАВАЙТЕ ДОКТОРАНТИ КЪМ ТОЗИ ОЛИГОФРЕНСКИ И ВОНЯЩ НА ПОТ И СПАРЕНИ КРАКА ИНСТИТУТ!
  НИКАКВИ КАНДИДАТУРИ ЗА ИФИ, А САМО ЗА СУ "СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"! ДА СПРЕМ БЕЗУМИЕТО ВЪВ ФИЛОСОФИЯТА, НАРЕЧЕНО ИФИ И ПОГУБВАНЕТО НА ГОДИНИТЕ НА МЛАДИ ХОРА!ЗАТВОРЕТЕ МЕСОМЕЛАЧКАТА, НАРЕЧЕНА ИФИ КЪМ БАН!

 3. 3 Профил на Lars Ulrich
  *****
  Неутрално

  Казах ВИ ГО преди време - НЯМА ДА ИМА РЕФОРМА В БАН!!!!!!!!!! СЛУШАЙТЕ МОИТЕ ПРОРОЧЕСТВА!!!!!!!! ТОВА Е БГ, БЕ ХОРА, ТОВА НЯМА НИЩО ОБЩО С ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ!!!!!!!
  КАЗАХ!!!!!!!!!!!!

 4. 4 Профил на фик
  *****
  Неутрално

  Отличен анализ, г-н Пенчев! Поздравявам Ви!

  За необходимостта от циничен разум: по-добре от мен знаете, че българската наука страда от оловната плоча на един късноромантичен разум

 5. 5 Профил на anti
  *****
  Неутрално

  До кога ще търпим да ни дерат кожите?! Онзи ден чета Георги Марков от института по история на БАН да казва: "Ха да видим дали сме феодални старци!" във в. "Труд". Във философския на БАН пък масово се преписва и това Проданов перфектно го знае. От хуманитарните само социолозите имат спечелени два проекта към седма рамкова. Тези хора живеят на наш гръб, не умеят да печелят проекти, не ходят на работа и въртят бизнес или работят друго.
  Е, какви реформи чакаме?!?!

 6. 6 Профил на petkova7
  petkova7
  Рейтинг: Неутрално

  статията не е лоша, но -

  първият проблем на закона Игнатов е, че каруцата се слага пред коня - дали от невежество
  (хуманитарий с 2 публикации в чужди списания и няколко научно популярни книги не става за "реформатор", ниска му е летвата и кръгозора),
  или най-вече от корист - явно лобиране за частните университети, подкрепено от уж държавни такива, печатници на дипломи.

  дали опитите за кърпеж на закона ще успеят, предстои да видим, но реформата трябва да започне с международна атестация на всички университети

  "Системата е запушена не заради ВАК и заядливи стари професори, а защото за да влезеш в нея, някой трябва да се пенсионира. "

  невярно - места за млади хора в БАН колкото искаш, но,
  1. желаещи да умрат от глад няма
  2. съвременна наука без пари и случайно финансиране от ЕС
  трудно се прави

  и в Германия, с нейните уж автономни университети,
  за да станеш пълен професор, някой пълен професор трябва да се пенсионира,

  "запушването" си е пропаганда на египтолога

  "В повечето страни със силна наука такова нещо няма, получаването на постоянно място се извоюва на доста по-късен етап от кариерата"

  вярно - отдавна трябваше да се въведат аналогични на пост-док позиции, и както е в Европа - за тях се обявяват международно конкурси. Апропо, имало е заявки от чужбина за такива позиции от млади хора, но как да им обясниш, че
  ще трябва да работят без пари... 7. 7 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Весело

  "Реформа без морков и тояга"
  по тъча бяга!

  www.berbenkov.hit.bg
 8. 8 Профил на fr Pavel
  *****
  Неутрално

  До # 6

  Пишете: " както е в Европа - за тях се обявяват международно конкурси." Не само в Европа, но и по целия свят свободните места се обявяват в Интернет и всеки може да кандидатства. Предварително се съобщават и заплатите - 5-6 000 долара, а не 450 лв, което е гавра.

  Не съм съгласен, че асистентите могат и без докторати. Познавам такива, които по 15 години лъжат, че пишат дисертации, и никога нищо не представят. Имат само 4-5 статии в селски издания.

  Демографската криза през следващото десетилетие сама ще отсее университетите и ще наложи закриването на редица от тях, както става и с болниците.

  ...........

  Алберт Велики за душата -
  http://archiman.livejournal.com/

 9. 9 Профил на джеки
  *****
  Неутрално

  И автора на статията или коментар-анализа също има сиекурна длъжност и затова си дописва в разни ми ти издания на графомани. В България с лопата да ги ринеш.Това е демокрацията!

 10. 10 Профил на до Джеки
  *****
  Неутрално

  А ти да си написал някога някъде нещо?

 11. 11 Профил на prekomis
  *****
  Неутрално

  Бравос за статията - без временни трудови договори - няма помръдване - никаква реформа не спасява феодализма``` ми не става така бе хора - требе работа и пари разбира се - но за работещия - другото е търтеи на квадрат```

 12. 12 Профил на Demokrat
  *****
  Любопитно


  Прекрасна статия г-н Б. Пенчев, не ви хваля само заради млкото Ви име!
  Много се унесоха в т.н. реформи и в защитата на титлите и званията - "заслужил, народен" и т.н.
  Ще навляза в опасна територия, много "хора на мисълта" сега може да се почувстват засегнати, но личното ми мнение е, че РЕФОРМА НЯМА!!! И ГЕРБ блеят в трънките!
  Личното ми убеждение е, че НЯМА никакво значение дали всеки университет ще присъжда сам титли или някаква комисия ще ги раздава, за обществото е важно да има КАЧЕСТВЕНО образование - не титлата на преподавателя. Това ли е реформата - как да стана доцент. Как да защитим някакви титли. Това ли ни е проблемът?!!
  Аз съм специалист в област, в която има малко на брой доценти, но НИТО един от тях не може да ме научи на това което вече знам. Всички са отдавна излезли от практиката на професията ни и могат само да дъвчат и повтарят, защото в моята професия практикуващите получават в пъти повече от преподавателите - никой професионалист няма доброволно да си остави практиката и да отиде да преподава. И резулатът е, че випускниците ( при мен са идвали две дузини да практикуват) са незнаещи и неможещи - ДОЦЕНТИТЕ НЕ могат да ги научат.
  ФОКУСЪТ на тая "реформа" е сбъркан. Трябва в университетите да се привлекат МОЖЕЩИ хора - все едно какви звания ще имат. И ТРЯБВА да има по-високи критерии за получаване на диплома от това да си платиш всички семистриални такси, а това е работа на държавата. И ато е известно, че е пълно с неграмотни "вишисти' , държавата трябва да промени това. Никой не се интересъва в реалния живот колко "професори" са преподавали на кандидата за работа и как тия "професори" са стнали такива!
  А по отниошение на БАН имам само едно мнение - никакви постоянни длъжности. Събират екип , разработват проект - печелят пари. За особенно стойностни и важни за страната проекти - да плаща държавата чрез министерствата, било по регионално развитие, било на отбрана и т.н. Да видите тогава дали много "професори" нама да останат без работа, а като трябва нещо смислено да се направи, току-виж пук в екип влязал и някой без "титла", но с много практически познания!

 13. 13 Профил на petkova7
  petkova7
  Рейтинг: Неутрално

  "Колкото и да е критикуван, законопроектът за академичното развитие (преименуван междувременно на закон за научните степени и длъжности) е все пак реформаторска стъпка"

  невярно -
  "преименуването" се отмени, поправките Стоичков - също

  ако някой е имал илюзии, че мафията, излъчила
  "реформатора", ще изпусне кокала, е време да се отрезви 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на xxx
  *****
  Неутрално

  На днешното заседание на комисията по наука всичките поправки на Стоичков са били отхвърлени под прекия натиск на ГЕРБ. Стигнало се е до там, че след като една от поправките все пак била приета, набързо наложили прегласуване (това нали сте го чували!!!), докато се получи правилният резултат... За тези, които се чудят кой ли го е наложил прегласуването, пояснявам: Дянков.

  А идеята за налагане на пълна "автономия на университетите" (разбирай - липса на какъвто и да е контрол от държавата) е неприложима, защото конкуренция между тях е невъзможна, понеже голямата част са печатници на дипломи, субсидирани от мафията и от чужди ... "фондации". Все едно на търг да се конкурираш с "Черепа"... Проектът на Игнатов просто узаконява това, и той няма да отстъпи с добро.

 16. 16 Профил на Наума
  *****
  Разстроено

  Защо в България най-виновните са най-негузни? Защо в България най-неуките знаят най-много? Защо всичко е обърнато с главата надолу? Защо ли? Защото сме си още в 1984 година (по Оруел). С всичките "предимства" на онова време. Предимства, от които повечето "академични" хора декларираха гласно, че се отказват още преди 20 години. Да, но само го декларират, а иначе си живеят в 84 година. Използват си ситемата на облаготетелстване от това време, системата на задкулисни влияния и разбира се актуалния все още "Закон за научните степени и звания" от онова време. А когато някой посегне на него (закона) всички, иначе декларирани "либерални учени", скачат като един и пишат петиции и писма, и пълнят медиите с това колко неподходящи са промените в предлагания закон. Най-виновните за сегашното ТРАГИЧНО състояни на българската наука най-високо пищят, че бъдещето на науката е трагично. Защитават ВАК, като единствения възможен защитник на високото научно ниво и в същото време в качеството си на членове на специализирани съвети и комисии (печелещи добре от това членство) гласуват за „свои” хора и ги хабилитират, въпреки 5-те им цитата и 10-те им статии (написани от друг). Съжалявам, но се налага да дам и пример – на заседанието на Съвета по органична химия и органични химични технологии се гласува за кандидат със силни приятели и с горните „количествени” показатели, а основният аргумент на Съвета (предупределен от приятелите на кандидата рецензенти) е, че той бил преподавател с дългогодишна практика!?
  Сигурен съм, че такива случаи има много. Ето защо ВАК трябва да бъде премахнат. Защото много по-лесно се манипулират 20 анонимни членове на съвет, отколкото 5 или 7, които засават с името си зад всичко, което казват.

 17. 17 Профил на Да
  *****
  Неутрално

  Много думи, малко смисъл. Бойчето определено не е компетентен в толкова високи материи. А проблемът е антагонистичен- тези, които вече са се хабилитирали (и си пазят хляба, егото, и униженията), и тези, които тепърва драпат по същата порта. Припомням основополагащия принцип в БАН: "След мен две свободни нива!!!" И затова, колкото повече нива, толкова сме по щастливи.

 18. 18 Профил на шуробаджанак
  *****
  Разстроено

  Надявам се, освен отрезвяващите думи на Б. Пенчев, който вкарва много интересен ракурс в дебата, да не забравяме следните наболели и възпалени теми:
  - "доцент" остава
  - май остава ли предложението да запазят младши-старши-главен за асистентите т.е. никаква реформа реално.
  - най-голямата ми надежда - спешно да разкарат докторанти, които от 20-30 години не са написали докторат? ПЕТ ДО СЕДЕМ ГОДИНИ им давали... Е, нали уж искахте търтеите да си ходят?!
  Адски радикална реформа!
  - защитите пред жури, което де факто сам си избираш според това кой ти е удобен - така беше в стария вариант, в новия има жребииЙ, които води до същите резултати като следващото
  - падането на шифрите, след което хаосът ще е пълен, драги Бойко, професурата ти макар по документи знаеш ли от кои търновски философи и варненски езиковеди ще се гледа?
  - стигането от малък доктор до професор от всеки полуграмотник - то ще отнеме не повече от 5-6 години.

  Ето, това ме вълнува. Да има СПРАВЕДЛИВОСТ. Този закон не я гарантира.

 19. 19 Профил на Чифута Вадим
  *****
  Неутрално

  Не си заслужава.Подобна статия храни съзнанието на небивалите, и неосъществените.
  Те да му мислят.
  Защо се споменава думата наука?
  От кого се ползува?
  Както се казва в поста по-горе:проблема е антагонистичен.
  За кого е всичко това,защо се прави по-точно?

 20. 20 Профил на шуробаджанак
  *****
  Неутрално

  До коментар [#16] от "Наума":

  Пхххахаха, поинтересувайте се как и с какво напоследък стана доктор Тодор Чобанов, ненагледният зам.-министър на културата! Той, да той ще е в журитата след 20-тина години, заедно с колегата, когото цитирате.
  Но проблемът не беше във ВАК, а в това как беше избиран и как функционираше. Сега нима няма да е същото - от същия ВАКовски състав ще избират със жребий 3-5 човека, които гарантирано няма да са специалисти в областта (след падането на шифрите -съвсем) ...

 21. 21 Профил на Наума
  *****
  Неутрално

  Шуробаджанак, тези 3-5 човека няма да са анонимни! Ето затова ще гледат на не се окепазят. Сега си гласуват както си искат или както им кажат и никой не им търси отговорност за това. Анонимността е майка (и баща) на посредствеността.

 22. 22 Профил на О. Йорданов
  *****
  Неутрално

  Основният проблем на България, е че не се обучават студенти по математика и природни науки. От 51 "университета" само в 4 се предлагат такива специалности, а и там те линеят. А това са специалностите, от които се създават нови технологии и висок жизнен стандард. Всичко друго са второстепенни проблеми. Като си отидеме и ние от БАН, тя ще си отмре с или без реформи. На какви млади пречиме в БАН като те на практика ги няма за най-важните научни дисциплини. Последния млад колега влязал в нашата лаборатория е през 1996 година! И той отдавна е на запад. Замина 16 дни след защитата си. А колкото за закона вижте тази моя статия: http://www.politika.bg/article?id=15760

 23. 23 Профил на шуробаджанак
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "Demokrat":

  Хехе, колега, нищо подобно! И сега едни пишат проекти, а други са просто шефове на проекти! Тук кадърността няма нищо общо! А за спора - не, той е: качествени преподаватели ли ще има или през това широко сито ще се намъкнат всякакви? Отговорът е - второто! Всеки университет ще иска за акредитация да има повечко хабилитирани, повечко доктори. И ще си ги направи. Комисиите няма да са компетентни. Новите доктори ще се хабилитират. После ще станат професори. И ще влязат в журитата. Това е лавина, а не просто игра на снежни топки и кухо дърдорене. Способните могат да се промъкнат в мелето, но мнозинството е ясно какво ще бъде...

 24. 24 Профил на шуробаджанак
  *****
  Неутрално

  До коментар [#21] от "Наума":

  И как ще им потърсите отговорност, ако установите, че някое недоразумение от Чепръчене е защитило безумна дисертация във Вашата специалност? Прес коя втора инстанция ще защитавате научната истина или нечия некомпетентност? И, ако го направите на самата защита, как журито, половината от което хабер няма да има за какво става дума, ще оцени недоброжелателство ли е това, завист ли или проява на научна съвест?

 25. 25 Профил на ii
  *****
  Неутрално

  от ЛЕКЕ като Съботинов само пакости може да се очакват

  А и тия около него са големи шибаняци също

  Затова са ги и сложили там

 26. 26 Профил на Наума
  *****
  Неутрално

  А кой ще спре Човека на съвета по Органична химия (не се шегувам, казва се Чапканов) да се хабилитира? Комисията по химия ли? Там е друг негов приятел - Иван Петков. А знаете ли, че е имал конкурентка с импакт фактор около 60?
  Национални критерии и орган, който да ги контролира! Това ни трябва. Да контролира и процедурата. Но всичко да става в рамките на седмица-две, не на 1-2 години, както беше до сега.

 27. 27 Профил на Demokrat
  *****
  Любопитно

  До коментар [#23] от "шуробаджанак":

  "Хехе, колега, нищо подобно! "

  В резюме - пълно е с "висшисти" без знания, "доценти" неразбиращи нищо от практиката, синекурни "научни" дейци и мноого "университети" готови да дадат диплома на всеки платил си таксите. И от "реформата" която се "прави" сега не дава отговор на основните въпроси - кога ще има качествено образование и истинска наука.
  Не виждам в какво се различават мненията ни.
  За мен реформа НЯМА! А за Вас?

 28. 28 Профил на шуробаджанак
  *****
  Неутрално

  До коментар [#26] от "Наума":

  Ами, Наума, излезте и се произнесете на защитата. На вътрешната, на външната. Напишете аргументирано мнение и го пратете на СНС, на горния ВАК и/или на Президиума. Сега има как. Поне мнението Ви да се чуе, ако не и справедливостта да възтържествува. Утре обаче - не знам. Само за процедура ще може да се протестира...

 29. 29 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Споменат е така нареченият институт за български език - един развъдник на комунизъм, сталинизъм и некадърност, кръстен на името на иззключително отявлен сталинист в грубо нарушение на Конститутцията и Закона за обявяване комунистическия режим за престъпен. Моя статия за развъдника (от "Про и анти", а и изобщо за така наречената БАН - все още феодално имение на комунономенклатуррата:
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2010/01/20/za-lustraciia-i-radikalna-promiana-v-ban.476489

  Красимир Кабакчиев, дфн
 30. 30 Профил на шуробаджанак
  *****
  Неутрално

  До коментар [#29] от "Красимир Кабакчиев, дфн":

  Кабакчиев, тия идиоти, дето ви направиха дфн, не можем да ги изхвърлим, Вас като преподавател не можем (бедни студенте, еххх!), та тогава... бихте ли участвал в някое жури да си кажете тежката дума става ли някой за учен или не? Хайде, по-бързичко, че с новия закон такива като Вас - с лопата да ги ринеш. Действайте! Да не Ви пропуснат, др. дфн! На защитите може с двама санитари да присъствате, няма проблем!

 31. 31 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  С удоволствие и с чувство за отговорност бих участвал в комисия за отнемане на научни звания и степени в БАН. казал съм го отдавна. Там има стотици индивиди, които не са никакви учени.
  Тезата за лустрацията е развита много отдавна в моя статия, публикувана на времето едновременно в два от най-четените вестници. Беше ми поръчана от синдикат на учени при "Подкрепа".
  Лустрацията не стана. И точно заради това днес става това, което става. В бившата ГДР лустрацията беше извършена с един замах - и вече е история.
  Българите са една твърде проста популация в мнозинството си, а не по-различни са и работещите в т.н. академична сфера. Затова досега няма лустрация.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 32. 32 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Линк към статията ми от 1991 г. за необходимостта от лустрация:
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/20/kak-partiiata-bdeshe-nad-naukata.419072

  Красимир Кабакчиев, дфн
 33. 33 Профил на Наума
  *****
  Неутрално

  Шуробаджанак, Вие се шегувате. Съветите са закрити при хабилитации. Открити са само при защити на докторати. Малки и големи. За долемите не искам даже да доворя.

 34. 34 Профил на Гео
  *****
  Неутрално

  Работих в два университета и в два института- единият от БАН-ски старчета, другият- на ведомствени чиновници с титли. Че трябва реформа - спор няма! Но няма да стане по тези рецепти и без наливане на сериозен паричен поток...Следователно, нищо особено няма да стане! Само ще се тръска торбата с мишоците...

 35. 35 Профил на шуробаджанак
  *****
  Неутрално

  До коментар [#33] от "Наума":

  Е, може би обсъждане, Научен съвет?
  В никакъв случай не защитавам ВАК, да не останете с грешно впечатление. Писна ми от пдевдореформи и тази е една от тях. Дано Вашият оптимизъм да не е всъщност плод на пълно отчаяние, дано пък да сте права...
  А иначе - истината трябва да се изрича на висок глас. Ако усреем да преодолеем страха си от това, че сме относително млади и затова - зависими, може би поне ще се чувстваме удовлетворени, че сме защитили позицията си... Спед колегите. А не във вестникарски форуми. Успех!

 36. 36 Профил на Наума
  *****
  Неутрално

  "Голямата" докторска степен е пълна идиотия. Но, в дискусията се включи Кабакчиев, който е известен защитник на "големите" докторати. Може би, защото самият той е дфн. Това за мен е пълен анахронизъм, който може да съществува само в България и сродните ни по дух нации от Северна Азия.

 37. 37 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не съм защитник на "големите" докторати!
  Къде сте прочели това? Не говорете наизуст!
  Аз съм защитник на качествените дисертации и качествената научна работа.
  Няма значение колко са дисертациите - една, две, пет ....
  Важното е да са качествени.
  Истината е, че не са в голямото си мнозинство, независимо дали са за "доктор" или за "доктор на науките".

  Красимир Кабакчиев, дфн
 38. 38 Профил на Страничен:
  *****
  Неутрално

  До 29, 31, 32:
  Кабабкчиев, няма нужда от принудителна лустрация. Човек се "лустрира' най-добре сам. Ти си точното доказателство за това, защото си винаги най-точния, знаещ и онеправдан. Не се
  хаби! И не си мисли, че е роса.

 39. 39 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#38] от "Страничен:":

  Не схванах нищо от поантата на съобщението.
  Нямало било нужда от лустрация на некадърниците?!?
  И на комунистите!?!?
  Айде бе?

  Красимир Кабакчиев, дфн
 40. 40 Профил на Наума
  *****
  Неутрално

  Да, добре. Наистина остахах с впечатление, че защитавате ВАК. Според мен всяка реформа е по-добра от нищоправенето. То има за резултат само нищослучване. Нали и в политически план избираме малкото пред нищото. И слава Богу!

 41. 41 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Както е световно известно, определението "феодален", отнесено към БАН, не е на Дянков, а мое.
  Употребявал съм го многократно с години.
  А Дянков го заимства от мен. И това е хубаво.
  Но аз ще остана в историята и с друго определение - на работещите в БАН.

  Ето го: "това са едни влечуги, лазещи всеки ден и час пред началниците за трохици от трапезата им".

  Красимир Кабакчиев, дфн
 42. 42 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#40] от "Наума":

  Тази така наречена реформа е твърде сбъркана. Тя може да доведе до положителни резултати, но ще създаде повече проблеми, отколкото ще реши.
  И това "за" и "против" ВАК също е много сбъркана теза. ВАК трябва да има и ще има. Няма как да няма, не може да се нарушава Конституцията: "Чл. 120. (1) Съдилищата осъществяват контрол за законност на актове и действия на административните органи. (2) Гражданите и юридическите лица могат да обжалват всички административни актове, които ги засягат освен изрично посочените със закон."

  Красимир Кабакчиев, дфн
 43. 43 Профил на Страничен:
  *****
  Неутрално

  Кабакчиев,не се учудвам, че не си разбрал за поантата. Последното убежище на "демократите" и на всезнйковците е "И на комунистите!?!? "
  Извинявай за грешката в обръщението!

 44. 44 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#43] от "Страничен:":

  Я по-сериозно, бе, алоооу! И се научи да се изразяваш правилно! Може да си инженер, ама все пак ...
  Пълно с некадърници, комунисти и корумпирани диваци, той ще ми говори за демократи и комунисти и еднаквите им места.
  Я бягай да се ограмотяваш!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 45. 45 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Който още не го е разбрал, да го разбере най-накрая.

  През 1991 г. в бившата ГДР беше проведена реформа в академичната сфера. Бяха уволнени повече от половината работещи дотогава в университетите и институтите. Заради некомпетентност, а в някои случаи просто заради връзки с ЩАЗИ.

  Оттогава до ден днешен за Германия не е известно да има сериозни кадрови проблеми в академичната сфера.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 46. 46 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  А тук разни младежи още не са разбрали къде е злото.
  Ами да сте отишли да правите наука където трябва, а не във феодалното имение на комунодиваците!
  Ама доста от вас сте отрочета на разни комунисти.
  Нали.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 47. 47 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Айде, няма цяла нощ да ограмотявам.
  Ще си оставя за утре сутринта.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 48. 48 Профил на Страничен"
  *****
  Неутрално

  Др. Кабакчиев,
  "Но аз ще остана в историята"
  Самовнушението има съвсем друга роля. И в повечето случаи , резултата служи само за "собствена употреба".
  Освен това, не става въпрос за места. а за диагноза!

 49. 49 Профил на с две думи
  *****
  Неутрално

  статията представлява словоблудство и мрънкане за още пари

  обаче наука "не става само с ядене, трябва и акъл"...

  иначе предполагам бойко п. е силно /персонално/ обиден от сливането на литературния с архитектурния, верно че по някои семиотични съображения може и да има общо, но по принцип няма... много общо... (другите сливания са що годе адекватни, макар че нищо не пречеше лабораториите да останат относително самостоятелни, като им се махне административния персонал чисто и просто)

  не много ясно изразеното желание за запазване на ВАК в статията и в коментарите под нея е ясно на какво се дължи и съответно не се нуждае от коментар (изобщо не става дума за "качество"

 50. 50 Профил на клетник
  *****
  Неутрално

  Др. Кабакчиев,
  "Но аз ще остана в историята"


  Няма да останеш в историята.След сто години никой няма да знае за теб.Костов, обаче, който така много мразиш, ще остане в историята с положителен знак.Това преживе не ти дава мира.В това се състои твоята трагедия.

 51. 51 Профил на Учен
  *****
  Неутрално

  Пределно ясно е че БАН сам отвътре не може да се реформира.Факта че ръководството му през всичките тези години не го е направило а едва сега под натиск отвън започва с половинчати мерки само потвърждава това!
  Пределно ясно е че държавата няма пари в този момент за да подпомага науката следователно изхода е всички служители в БАН които са на пенсионна възраст да си отидат веднага и с спестените от заплатите им пари да се вдигнат заплатите на евентуално желаещите да постъпят в БАН млади хора !
  Пределно ясно и че да се прави университет към БАН след като всички способни млади хора отиват да следват в чужбина е меко казано разхищение на държавни средства.Факт е че дори елитните ни университети не могат да наберат кандидати

 52. 52 Профил на Случаен
  *****
  Неутрално

  Защо след като Съботинов на всеослушание заяви ,че институтите получили слаби оценки ще бъдат закрити това не се реализира?Явно е ,че всичките тези изявления бяха подхвърлени само за да се успокоят хората уж че нещо ще се промени в БАН!!

 53. 53 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  Истина е и това всеки го знае ,че без пари наука не се прави!
  Истина е обаче че и десет пъти да им увеличат сегашните заплатина учените в БАН те наука няма да могат да правят дори и да ги осигурят изцяло финансово защото това са хора тотално деградирали!Те не са виновни че са докарани до това състояние и да бъдат обвинявани за това но факт е че не може един учен който почти 20 години нищо не е правил сега изведнъж да почне да прави наука.Тоест нека отново да не се хвърля народна пара на вятъра!!!

 54. 54 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не е зле статийката, ама никак.
  Само неколко уточнения:

  Бойко пише:
  "Това веднага породи страхове, че по този начин титлите ще се девалвират"

  Ама те вече са се девалвирали!
  Какво означава вече ст.н.с. к.ф.н д-р Еди Койси?
  Ми нищо и на никой не му пука.

  The biggest risk in life is not taking one.
 55. 55 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  Статията наистина е в "десятката".

  Никой способен учен няма да работи за по-малко от 1500 евро на месец, и дори бихме имали невероятен късмет ако се намерят да работят за толкова. Аз съм едва в началото на своята кариера като пост-докторант, а получавам приблизително 2.500 паунда на месец бруто. Не, че това са много пари за Великобритания, но не бих се върнал в България да работя за жълти стотинки. А аз все пак не бих се нарекъл експерт - имам тепърва да градя кариера.

  Кой ще е този утвърден учен, който ще пренебрегне заплата от 3000 и повече паунда (или еквивалента в евро или долари) за да се върне да прави наука в България? Кой ще е този свестен учен в България, който не би напуснал страната за да работи за няколко пъти по-голяма заплата и по-добри условия?

  Говорят, че заплатите в България били ниски и затова учените вземали толкова. Но голямата разлика между учените и повечето други професии е, че ако си добър за теб има работа по цял свят. Един вид като футболистите, само дето не си вързан с определен клуб.

  Единствения начин да имаш добри учени, които да работят за малко пари е да затвориш границите и да не пускаш никой навън. Но това, слава богу, няма как вече да стане.

  Много критикуват българската наука, че била посредствена. С малки изключения са прави. Но при тези условия е наивно да се очаква друг резултат.

 56. 56 Профил на vv
  *****
  Неутрално

  хора, как може да изпишете толкова безсмилици след

  коментар [#22] от "О. Йорданов":

  които иска да разбере нещо, може да погледне линка

 57. 57 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#55] от "Nikolay UK":

  извинявам се не искам приятел да гледам в чуждо канче ,но заради изчисленията ще го направя ....пишеш 2500 бруто това прави чисто около 1800 паунда ....това изобщо не е много ,а направо си е семпло .....ако сравним с бг учените ,те си правят далавери кой преподава ,кой бичи часпром използвайки бан и си изкарват поне няколко хилки и имат стандарт ,който е сходен с твоят затова не се учудвай ,че има хора останали в бг ....единственото по хубаво ,че за теб може и да има някакво развитие ...........

 58. 58 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#50] от "клетник":
  Ха-ха-ха! Ама аз ВЕЧЕ съм в историята, бе, алоооу! Да ограмотявам ли и за това? Айде, няма нужда. Или, ако някои много искат - срещу подобаващо заплащане.
  А Драгалевски и той ще остане в историята. Като хвалил съветската икономика (от която измряха милиони от глад) като прогресивна елементарен соцполитикономист, който след това станал лесеферианист!?!? Цирк! Цирк! Цирк! Български! И ще остане в историята най-вече като НЕОТВОРИЛ ДОСИЕТАТА И НЕОСЪЩЕСТВИЛ ЛУСТРАЦИЯТА. Комунистите ще си го запишат като техен агент, особено допринесъл за моралното им оцеляване. Това е жалката истина. Българската.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 59. 59 Профил на void
  *****
  Неутрално

  Истинските учени правят открития, останалото са бачкатори, които защитават нещо си и правят компилации. Така че учени в България няма. Не съм чул да има физик или астроном като Карл Сейгън, например, но виж, БАНаджии вече имат срещи от четвърти вид и говорят с извънземни, за което вземат заплати от нашия джоб...

 60. 60 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Сега го видях. Ама хубаво се писал "клетник"! Наистина голям клетник си да мислиш, че Костов ще остане в историята - и да подразбираш, че ще остане като велик. Ще остане в историята, но като хамелеон, агент на комунистите, умишлено неотворил досиетата и неосъществил лустрация, включително в екедамичната сфера.
  Ама как да осъществи лустрация? Нека да го разберем. При една реална лустрация, трябва да му бъдат отнети научната степен "кандидат на науките" - получена за нелепи хвалби на световния главорез Ленин и неговата "икономика", унищожила десетки милиони, и научното звание "доцент", получено на базата на тази "дисертация". Отделен въпрос е, ако се разровим в другите му "научни" публикации - какво ли ще открием?!?

  Красимир Кабакчиев, дфн
 61. 61 Профил на онбашията
  *****
  Неутрално

  това че БАН гълтали бюджет въобще не е важно, и без това бюджета им е малкачаст от целия национален бюджет. БАН трябва да бъдат напълно закрити не защото харчат бюджет, а защото спъват развитието на науката. науката е важно нещо, само тя прави така че да живеем добре, а не като негрите в африка. ето защо спъването на науката е най-висше престъпление, за което БАН трябва не просто да бъде затворен, а ритуално разрушен и опожарен.
  хубавото е че макар държавата да нехае за тези неща, в частния бизнес те са до голяма степен осъзнати и текат някои лечебни процеси. забелязва се тенденцията всеки кандидат за работа, имал неблагоразумието да спомене че се е занимавал по някакъв начин с банаджийство (докторантури, аспирантури, и всякакви мастурбатури), да бъде отрязван. тая дискриминация е полезна за обществото, и частично лекува пораженията които туморът БАН нанася, но в дългосрочен план е недостатъчна за съжаление. трябва си осъзнаване на държавно ниво и пълно унищожаване, това е.

 62. 62 Профил на i.ivanov
  *****
  Весело

  Сценарият "Стоичков бламира проектозакона" е на път да се провали благодарение на Дянков, който се оказва, че пипа здраво. Сергей Игнатов има на какво да се научи от него. Единственият начин да се справяш с комуняги и техните производни (някои доктори на науките) е твърдата ръка.

  ГЕРБ има силата на мнозинството - Да се наложи и толкоз! Стига отстъпки! Конституционният Съд (КС) няма да застане на страната на комунягите. Няма и правни основания да направи това. Заплахите с КС са кьор-фишеци на високотитулуваните академични боклуци!

 63. 63 Профил на !
  *****
  Неутрално

  До коментар [#61] от "онбашията":

  Онбаши, ти си бил много проницателен. Как само си прозрял разрушителната сила на БАН. Отсичаме високото дърво и келявите храсталаци се превръщат в гиганти.

 64. 64 Профил на ахам
  *****
  Неутрално

  До коментар [#62] от "i.ivanov":

  Проблемът не е само в комунягите. Някои "модерни" изобщо не уважават науката и естествено си нямат идея как тя (да) се прави. По-лошото е, че всякакви с най-различните им политически възгледи са се нахакали в БАН, работейки и по университетите, докарвайки си прилични доходи и в същото време продължават да са недоволни от заплащания и да твърдят, че липсата на пари им пречи да правят наука, което просто не е вярно. Питайте Айнщайн.

 65. 65 Профил на Хулиган
  *****
  Неутрално

  Този Бойко все повече заприличва на онзи Бойко. И двамата си въобазяват, че разбират от всичко, че са задължени да имат мнение по всичко, че ще ни поучават във всичко, а зад всичко това стои празнодумната им амбиция с разликата, че единият е малко по-гладък в израза, а другият е груб и недодялън като калдъръм. Иначе мисленето им е на едно равнище.

 66. 66 Профил на Възмутен
  *****
  Гневно

  Смешен плач, дами и господа "съдебни заседатели" ! С такова хленчене ми напомняте приказката за "Нероден Петко" ! Май ще има голяма жалейка за ВАК, предчувствам го, ама първо да кажем "Бог да го прости !".

 67. 67 Профил на Capricorn
  *****
  Неутрално

  Г-н Кабакчиев,
  С тия досиета ... хайде стига, където има топ наука ТРЯБВА да има и контраразузнаване. БГ е инвестирала в тези изследвания и трябва да може да се възползва от техните резултати. Това е контрола, който задължително трябва да се упражнява върху големите глави (и аз исках да съм такава ... или поне бях преди да оставя приложните науки), друг е невъзможен нали тези иследвания са най-новото и няма още кой (или поне са съвсем малко, но и те са в кюпа ) да го разбере. Ако за вас всички "ченгета" са комунисти, то просто вие сте смешен.

  Реформа трябва да има но не на политическа или възрастова основа, а на базата на научен принос ... как ще се осъществи това е въпрос на желание за промяна отвътре, с помощта на експерти по административно-организацонната дейност ОТВЪН. Последните са нужни за да се спазват сроковете и да се печелят субсидии държавни и/или частни.

  Според мен политиката и политиканстването нямат място в чистата наука а само с нейния допир до обществото - административно-организацонния й слой.

  От коментарите ви оставам с неприятното усещане на демагогия в устата си.

  Поздрави дипл. инж. маг. Баталски (и маг. бизнес администрация, с която си степен изхранвам семейството си със заплата 3 пъти по-голяма от тази като инженер за съжаление)

 68. 68 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Capricorn" пише: "Реформа трябва да има но не на политическа или възрастова основа, а на базата на научен принос ... "

  И аз това казвам. Не може съчинение, в което се обяснява, че съветската икономика (от която измряха от глад десетки милиони) е прогресивна, да се приеме за дисертация! И некачествените дисертации съвсем не само на политичесска основа. Покрай простащините на комунистите и техните подлоги, страшно много други тарикати и некадърници се сдобиха с титли. На основата на разбирането: "щом може да се защити дисертация, възхваляваща социалистическата икономика, защо пък аз да не защитя с някаква глупост ... в химията".

  Красимир Кабакчиев, дфн
 69. 69 Профил на Специалист
  *****
  Неутрално

  Докога лумпени и психопати като Кабакчиев, изгонени от всякъде, които никой не ги иска, ще замърсяват форумите. Този нещастник, който се прави на велик, не го иска не само БАН, но и нито един университет, дори гимназия, поради известните му отклонения и единственото му занятие е да сипе омраза и глупости по форумите.

 70. 70 Профил на ~~
  *****
  Неутрално

  До коментар [#68] от "Красимир Кабакчиев, дфн":
  Точно в химията няма да успееш. Потърси си някъде другаде.

 71. 71 Профил на Володя
  *****
  Неутрално

  Така е, именно откакто бе изхвърлен като мръсно куче от БАН и поради това, че не се намери никой друг с толкова ниски критерии да го вземе да чете лекции или да се прави на учен, той оттогава е ку-ку горкия и бълва омразата си на изгонено куче по форумите

 72. 72 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#11] от "prekomis": Да временни трудови договори! Но временен трудов договор значи 20-30% по-високи хонорари от средните, т.е. поне по 1000 лева на месец! Има ли ги тези пари?! Кой ще се хване при тези заплати на временен договор?

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 73. 73 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#69] от "Специалист":

  Ха-ха-ха! Ха-ха-ха! А аз дали искам БАН? Статия за "института", в който имах неблагоразумието да бъда 17 години: http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2010/01/20/za-lustraciia-i-radikalna-promiana-v-ban.476489
  А, що се отнася до мен, до химията и пр., алоу тия с епруветките! Аз каквито приноси имам в науката, не в България, по света не могат да мечтаят за тях 99.99% от химиците! И не само химиците! Моята теория се изучава и преподава в целия свят. И мога само да се смея на БАН-ските некадърници и диваци. Аз съм като Дали, когато го изгонили от Дружеството на сюрреалистите. Нали знаете той какво казал тогава ..... Абе, майтааап!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 74. 74 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Добавка, да сме точни.
  Първо, ето защо моята теория се изучава и преподава в целия свят:
  http://www.springer.com/linguistics/semantics/book/978-0-7923-6538-9
  И когато и ако някога някой БАН-ски химик се похвали с подобно постижение - всеобхватна теория за фундаментални закономерности, да дойде веднага тук и да докладва!
  Ще докладва, ама засега го няма. Е, дано да се появи.
  Второ, какво казал Дали, когато го изгонили от Дружеството на сюрреалистите? "Le surrealisme, c'est moi!" И добавил едно мощно "Ха-ха-ха!"
  Та и аз също: "Ха-ха-ха!"

  Красимир Кабакчиев, дфн
 75. 75 Профил на Молител
  *****
  Неутрално

  Ама, др. Кабакчиев, моля Ви!
  Имаме вече един Бог /да не споменаваме напразно името Му/
  И сега на кого от двамата да се кланяме?

 76. 76 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ха-ха-ха! Ама кво млъкнахте така скоропостижно, бе, а?
  С кого сте тръгнали да се състазавате, бе, алооооу?
  Нали не ме били искали в БАН, че и в университетите и в гимназиите!
  Ха-ха-ха! Да пукнеш от смях! Орлите да се надлитат с мен!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 77. 77 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#75] от "Молител":

  Ако искате и на мен се кланяйте! Никой не може да ви попречи!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 78. 78 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До поограмотя още малко.
  Някои тук си въобразяват, че химията - това е голяяяяма работа, а филологията е нищо.
  Майтаааап!
  Работата е там, че действително филологята е една нееднородна смес - да се изразя химически, обаче лингвистиката в нея всъщност е също толкова природна наука, колкото химията.
  И за това ли да наливам в тиквите защо е така?
  Може.
  Ама първо да хапна.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 79. 79 Профил на НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ БЕ?
  *****
  Неутрално

  НЯМАТЕ ЛИ СИ ДРУГА РАБОТА, АМИ СИ ГУБИТЕ ВРЕМЕТО ДА ДЪРДОРИТЕ С Т. НАР. КАБАКЧИЕВ, КОЙТО СИ Е ЧИСТА ШЕСТИЦА. ПОДОЗИРАМ, ЧЕ В ОСТАНАЛОТО ВРЕМЕ ПИШЕ КАТО "НЯМА ЗНАЧКА КОЙ". БЛЪСКА ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР ВЪВ ФОРУМА - ОЧЕВИДНО Е, ЧЕ НЯМА РАБОТА, Т.Е. ПЕНСИОНИРАН Е ЧОВЕКА ПО НЕЗАВИСЕЩИ ОТ НЕГО ПРИЧИНИ, АМА ВИЕ МАЙ СТЕ ПО-МРЪДНАЛИ ОТ НЕГО

 80. 80 Профил на точно
  *****
  Неутрално

  До коментар [#79] от "НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ БЕ?":

  колкото повече се спори с него, толкова повече мнения блъска той и така е всеки път, повечето трябваше да са го научили това, щото всяко обсъждане на БАН по този начин, под която и да е статия се превръща в ....

 81. 81 Профил на Последно
  *****
  Неутрално

  Др. Кабакчиев, хапна ли вече? А сега, направи една клизма, че нещо се задръсти. Започнах да се притеснявам

 82. 82 Профил на тъжен
  *****
  Неутрално

  Статията много добре показва липсата на концепции в реформите,и дораработването на парче в зависимост от това кой е надделял в последния момент. За БАН просто нямам думи - т.нар. реформа се прави само за имитация на дейност, без никаква финансова и научна обосновка. Пореден опит на БАН-ските старци и техните мекерета да съхранят властта си, ако ще и на цената на големи поразии. Тези хора отдавна са извън времето и това вреди не само на работещите и кадърните учени от БАН, но и цялото ни общество.

 83. 83 Профил на petkova7
  petkova7
  Рейтинг: Гневно

  Онбаши,
  колко статии в чужди списания си публикувал
  (съответно колко цитирания имаш),
  или, колко патента си защитил,
  или каквато искаш, но научна продукция оценена по световни
  критерии, си дал ?

  Без отговор на този въпрос нямаш място в този форум.

  Да напомня на всички фенове на природното бедствие
  Игнатов, че господин реформаторът на БГ науката
  има 2 (ДВЕ) статии от по 4-5 стр в чужди издания
  (едното е университетски сборник май)

  ето "прозрението" отпреди година на
  не дотам младия частен доцент:

  Из интервю с Игнатов преди да стане министьр:

  "Нашите научни открития трябва да са споделени със света, затова трябва да публикуваме в международни списания. Един гостуващ ректор от престижен италиански частен университет му споделил (на Игнатов), че там професор не може да се разхожда в коридорите на този частен университет ако няма публикации в най-престижните международни списания. "

  да се чуди човек да плаче ли или да се смее...

 84. 84 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ха-ха-ха! Пенсионирани по причини независещи от засегнатите ще сте скоро вие!
  Ха-ха-ха!
  Как кои вие? Влечугите от БАН, лазещи всеки ден и час по корем пред началниците за трохици от трапезата им. Тия, от които зависеше досега властта на команофеодалната шайка, чието владение е БАН. Тях не се знае дали ще пенсионират, но вие ще станете излишни.
  Пардон! Няма да сте пенсионирани - някои, ами ще сте "освободени" или "съкратени".
  Ха-ха-ха! Макар че изобщо не е смешно. А за моя труд, моето благосъстояние и моето здраве грижи хич, ама хич не берете!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 85. 85 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#83] от "Анонимен":

  Алоооу, господине от "точните науки". Стига сте се правили на много интересни! Кой ви каза, че във всички области, а не само такива като физика и химия, се гледат публикации в съответни списания импакт-фактор и така нататък? А колко фалшив може да бъде импакт-факторът - по този въпрос има изписано много. Какво ми се правите на много интересни, бе, алоооу? Вие ли, дето се пишете по десет души под статийка от три странички! Нещастници смотани, нагли! И не ми обяснявайте кое как е в точните науки, щото го знам по-добре от вас. Съпругата ми е хабилитирана в медицината, а синът ми от 4 години работи в "Макс Планк"!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 86. 86 Профил на ахам
  *****
  Неутрално

  До коментар [#83] от "Анонимен":

  уважаеми, как ли пък ще ни убеждавате, че „в БАН наистина се прави наука и то много добра наука” (акад. Куманов, ян.2010), не съм за закриване на бан, ама първо си вижте собствените световно-тъпи статии, които бълвате (без съмнение в голямо количество) в доста институти от БАН и хората ви се смеят, обаче нямат смелост да ви кажат в очите, колко сте жалки и изостанали (което си го мислят и което е неприятно като факт за всеки, но не и за вас), за да не ви обидят, понеже сте представителни за науката в цяла една държава, вие дори нямате сносни критерии, за да видите колко сте изостанали и как изобщо няма база за сравнение на това, което правят другите и това, което се прави у нас като "изследвания", и смятате, че онова, което се прави в чужбина е почти от друг свят, като нашето си е наше, то е извън критериите за качество или по-скоро си е в някакви си наши критерии от 50-те и 60-те

 87. 87 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Точно така, ахам! Точно така е!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 88. 88 Профил на Олег Йорданов
  *****
  Неутрално

  Не е необходимо да предсказваме какво ще се случи в България, ако се възприеме идеологията на предложения ЗРАС. Достатъчно е да погледнем какво представлява днес НБУ. Даже и на бакалавърско ниво там не се предлагат специалностите математика, физика, химия, биология и инженерни науки. Разбира се, че не. Нали „пазарът не ги търси". Има ли подобен „университет" в развитите страни? Не. Няма да намерите такъв дори на последната страница в ранглистата и на най-малките „Либерал Артс" колежи.

 89. 89 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Крайно време и науката да мине на пазарен принцип. ЗРАС дори в първоначалния си вариант не е достатъчно радикален, за да направи това. БГ учените не могат да разберат, че не титлата ти е важна, а това какви проекти от чужбина си спечелил и какви публикации и цитирания имаш. Между другото, счетоводството в повечето институти на БАН е в такова окаяно състояние, че не може да администрира никакъв европейски проект. Аз лично се отказах да кандидатствам по 7-ма защото нашата счетоводителка -пенсионерка не само непрекъснато ни изнудва за пари от проектите ни, но и непрекъснато губи документи. Как ще се справи такъв екземпляр със строгото европейско счетоводство, където за всяка грешка има санкции?!

 90. 90 Профил на тъп доцент пита
  *****
  Неутрално

  Аз съм един ТЪП доцент но много искам скоро да стана и ПРОФЕСОР!!Измъчват ме следните въпроси,които възникнаха у мен след внимателното прочитане на всички варианти на проектозакона до които се докопах и настойчиво ви моля да ми дадете упътване,защото много искам да ставам професор!!И така:

  1. Научното жури класира кандидатите по конкурс за доцент/професор и прави ПРЕДЛОЖЕНИЕ до ФАКУЛТЕТНИЯ/НАУЧЕН СЪВЕТ за утвърждаване на избора.Но ето ви следния много ВЕРОЯТЕН казус:Журито е класирало на първо място да речем по-кадърния/често се оказва и външен за съответния ВУЗ/, а фак.съвет утвърждава нашенския си /втори в класацията на журито/ кандидат.Е питам аз сега Игнатя какво следва според него а и според проектозакона?Аз както ви казах съм тъп и не мога да си отговоря на този въпрос...

  2.Изборът на доцент/професор ставало само във научни съвети/факултетни съвети, в които имало ПОНЕ 20 хабилитирани по съответната научна спец.,по която е обявен конкурса.Ами ако в даден ВУЗ имат нужда от хаб. по спец., по която нямат тази бройка- какво правим?

  3.След като ще ставам професор да почвам ли да си пиша ГОЛЯМ ДОКТОРАТ или да мина метър ...И изобщо щом ще може и без голям докторат да се става проф., за ЧИЙ УЮВИЧ ми е да пиша голям докторат?

  Много ще се радвам да ми пишете,защото всички вкъщи искат вече да ставам професор...най-много жена ми милата...

 91. 91 Профил на petkova7
  petkova7
  Рейтинг: Гневно

  Недоразумението Игнатов - еврокомисар при фараоните!
  Вън търговците от храма!

 92. 92 Профил на Viali
  Viali
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Този законопроект превръща учените в роби на РЪКОВОДСТВОТО на университетите. Няма никакви независими научни критерии за научно израстване. Всичко се оставя в ръцете на местни университетски шефове.

 93. 93 Профил на въй
  *****
  Неутрално

  До коментар [#92] от "Viali":

  те понеже са малко университетите и не може да си избираш къде да работиш

 94. 94 Профил на KO3LE
  KO3LE
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#89] от "Анонимен":

  Науката трябва да извършва поръчки на фирмите, но това е една много малка част от всички възможни изследвания, които могат да се направят! Държавата трябва да подкрепя научната инициатива поне в зародиш. Че как иначе могат да се направят качествени изменения в науката? Частният сектор следва своите интереси, които се въртят около разходи за изследователска дейност - приходи от продажби. Естествено, това е доста ефективно от страна на количественото развиване на техлогичното познание (по-тънки лаптопи), но от качествена гледна точка, както може да се види през последните 50-60 години, нещата не стоят точно така. Учените са богатството на едно общество и не трябва да се оставят само в частни ръце.

  A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have.
 95. 95 Профил на Viali
  Viali
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Въй, за мен не се вайкай.
  Наистина са ни много университетите, ако искаш, обикаляй ги като пепереудка. Може някой ректор да си те хареса и да направиш кариера. (например в перник)
  Но аз говорех за принципи и независими критерии за оценяване на учените.

 96. 96 Профил на въй
  *****
  Неутрално

  До коментар [#95] от "Viali":

  перник не ме кефи като идея, виж бургаски, варненски, по морето, че там е по-забавно бива, а и чини ми се, че студентите не са се набутали с едната идея да "учат", докато бачкат, ей тъй за едната тапия... както се случва в някои други университети, но както и да е. ))

  иначе, за харесването и другите простотии - то с тая ваша логика за правене на наука за това ви е и науката такава, ходят преподавателки като напомадени кокошки и прочее... с настоящата система, изводите... са ясни

 97. 97 Профил на Viali
  Viali
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Но аз говорех за принципи и независими критерии за оценяване на учените.

 98. 98 Профил на въй
  *****
  Неутрално

  До коментар [#97] от "Viali":

  еми с висотата на науката ни в повечето случаи очевидно, че критерии нормални за оценяване не може да има, освен ако не стане чудо

 99. 99 Профил на санитар
  *****
  Неутрално

  извинявам се, за момен изпуснах нашият пациент Красьо, но сега го прибрахме на сигурно място и повече няма да мърси форума.

 100. 100 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Какви критерии? В БАН НЯМА КРИТЕРИИ ЗА АТЕСТИРАНЕ НА УЧЕНИТЕ! Следва копипейст на мое съобщение.
  "Кое е най-грандиозното престъпление в БАН? НАЙ-ГРАНДИОЗНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В БАН Е ОТСЪСТВИЕТО НА КРИТЕРИИ ЗА АТЕСТИРАНЕ НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ! Ако в тази така наречена държава правиш банички, или вино, или строиш и т.н., си има закони и подзаконови нормативни актове за това, какво трябва да има, респ. какво трябва да няма, в една баничка, в бутилка вино, в една сграда и прочие - и как, по какъв ред, те да бъдат създавани. Когато обаче става дума за производство на наука, КРИТЕРИИ И РЕД .... НЯМА! Липсват (съответно за цялата държава и за БАН) двата най-важни нормативни акта, а именно: (1) ПРАВИЛНИК ЗА РЕДА И НАЧИНА НА АТЕСТИРАНЕТО ПО ЧЛ. 42, АЛ. 2 ОТ ЗАКОНА ЗА НАУЧНИТЕ СТЕПЕНИ И ЗВАНИЯ. (2) КРИТЕРИИ И МЕТОДИКА ЗА АТЕСТИРАНЕ (ДАВАНЕ ОЦЕНКА НА) УЧЕНИТЕ В БАН ПО ЧЛ. 58 ОТ УСТАВА НА БАН! Коментар? Благодаря предарително!"

  Красимир Кабакчиев, дфн
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK