Фалстарт на пенсионната реформа – да се готви втори дубъл

Фалстарт на пенсионната реформа – да се готви втори дубъл

© Иван КутузовАдмирации заслужава администрацията на премиера Борисов за това, че се захвана с пенсионната реформа още в началото на мандата си. Промяната в правата на пенсиониране няма да донесе аплодисменти и популярност. Но пък известният от няколко години факт, че първият стълб е фалирал, беше някак си замитан под чергата досега.


Вече не. Ясно е, че още през настоящата 2010 г. първият стълб ще се нуждае от 4 млрд. лв. бюджетни средства, равни на драматичните 60% от разходите.


Конструктивен беше и подходът на Министерството на труда – нека експертите по въпроса се произнесат по това какво може и трябва да се направи. И те се произнесоха. Консултативният съвет по пенсионната реформа към министъра на труда и социалната политика публикува предложенията си за реформа в пенсионната система и ги предложи за обсъждане.
Обсъждането започна и... няма да доведе до резултат. Причината е, че документът на Консултативния съвет е незавършен или, по-точно, зле заченат. Той съдържа набор от предложения за мерки, по някои от които се рапортува консенсус между експертите и вариантност на други мерки, по които експертите не са постигнали съгласие. Т.е. документът е набор от мнения. При обсъждането срещу тези ще се изправят други мнения. Изборът на мнение ще е произволен и може да бъде наложен само силово. Или въобще няма да бъде наложен.


Какво е необходимо


Първо, ясно и изрично формулиране на целта на пенсионната реформа днес. Целта задава и критерия за оценка на вариантите – постигат ли я, или не я постигат и ако я постигат - кога? Такава цел може да бъде дългосрочно балансиране на приходите и разходите на първия стълб на пенсионната система. Целта си заслужава, защото, ако не бъде постигната, има два вида риск: или пенсионните доходи на бъдещите пенсионери стават несигурни (държавата няма да изпълни обещанието си), или бъдещите бюджети са заплашени от продънване с произтичащите от това последици (например при следваща криза).


Второ, формулиране на условията или ограниченията, на които трябва да отговаря решението. Министър Тотю Младенов вече формулира едно от тях: "Необходимо е дългосрочно и устойчиво решение." Щеше да е добре да е по-конкретен - решението трябва да е устойчиво за поне 40 години напред. Така параметрите няма да се променят за тези, които сега започват кариерата си.
Сред другите условия, на които да отговаря решението, са поне следните:


- справедливост чрез пряка и ясна връзка между принос в системата и права за пенсионен доход;


- свобода на избора и лична отговорност;


- пенсионната система задава само формула за достъп до публични средства - тя не си поставя за цел да осигури достатъчна степен на заместване на доходите на всеки.


Последното е лична грижа и отговорност. Именно затова е необходима устойчивост на параметрите за поне 40 години - за да мога, ако започвам кариерата си сега, да си правя сметка.


Трето, формулиране на поне три варианта за постигане на целта заедно с базов вариант, при който нищо не се променя като мерило. Всеки от вариантите трябва да е съпроводен с актюерски разчети – какви са последиците му през 2015, 2020... 2050 г. Сигурен съм, че актюерите на НОИ ги имат тези разчети или могат да ги направят без проблем. Така работата на Консултативния съвет ще изложи факти, а не просто мнения. Всеки има право на собствено мнение, но никой няма право на "собствени" факти.


И четвърто, по същество. Ясно е, че за преодоляване на дефицита по пенсиите е необходимо ограничаване на достъпа до средства. Това може да се постигне чрез увеличаване на пенсионната възраст, чрез увеличаване на стажа или чрез някаква комбинация от двете. Задължителната възраст на пенсиониране и стаж от 35-40 години са отживелица от други епохи. Изискване за 40 години стаж си е живо крепостничество. Какво ако съм обиколил света за 3 години на 28-годишна възраст – няма да имам право на пенсия ли?


Жителят на страна - членка на Европейския съюз, ако наистина имаме европейски ценности, е


гражданин със свобода на волята и избора


Затова:


а) Понятието осигурителен стаж трябва да отпадне или да се дефинира строго като периода (месеца), през който са правени осигурителни вноски за лицето - без болнични, майчинство, неплатени отпуски и пр. Принос към пенсионната система е само времето, през което аз и работодателят ми сме правили вноски. Страничен положителен ефект - отпада главозамайващата нужда от документи и мокри печати за доказване на стаж. НОИ има запис на всяка вноска и установяването на стажа е просто и лесно


б) Пенсионната възраст трябва да е в диапазон. Например пълен размер на пенсията ми се полага на 65-годишна възраст, но мога да се пенсионирам и на 62 години (с намалена пенсия) или, живот и здраве, на 67 (с увеличена). Нека да мога да избирам сам кога да се пенсионирам. (Подробно съм изложил тук: "Пенсионната възраст трябва да се премахне. Оставете ме да я избера сам" - http://www.capital.bg/show.php?storyid=789817)


Всички, особено по-младите, които протестират срещу увеличаване на възрастта или стажа или комбинация от двете, бих попитал: "По-добре ли се чувствате от обещание за пенсия, което отсега е ясно, че държавата няма да може да изпълни, точно когато дойде вашето време?"


Трябва да е ясно едно - и този, както и предишният рунд на пенсионна реформа ще има краткотраен ефект, ако не е съпроводен с широка и ясна информационна кампания, чието основно послание е: "С какъв доход ще разполагам след пенсиониране зависи само от мен. Мога да го оценя по следния начин... Днес мога и трябва да направя 1, 2 и 3, ако искам да го увелича."


Всичко изложено по-горе е просто здрав разум. Членовете на Консултативният съвет могат. Остава да го направят – на втори дубъл.


Любомир Христов e председател на Института на дипломираните финансови консултанти (www.idfk-bg.com) и един от тримата икономически съветници на премиера Борисов заедно с Кристалина Георгиева и Илиян Михов

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ИСТОРИК
  ИСТОРИК
  Рейтинг: Неутрално

  Ако през турско имаше задължително пенсионно осигуряване, Априлското въстание щеше да избухне стотина години по-рано.

 2. 2 Профил на mned
  mned
  Рейтинг: Неутрално

  " ... тя не си поставя за цел да осигури достатъчна степен на заместване на доходите на всеки.
  Последното е лична грижа и отговорност... "
  Тогава не ми поставяйте прягове!

 3. 3 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: Любопитно


  naj-malkoto mnenieto zasluvawa admiraciq zaradi prawilno postaweniq akcent - pensionnata reforma e nuvna ne za nastoq]ite pensioneri, a za oniq koito saga zapo`wat
  Най-малкото мнението заслужава адмирации за правилно поставения акцент - пенсионната реформа е необходима не за настоящите пенсионери а за тези които зега са в началото на трудовия си път. И изводът, че "Понятието осигурителен стаж трябва да отпадне или да се дефинира строго като периода (месеца), през който са правени осигурителни вноски за лицето" е дяволски правилен. И още "Задължителната възраст на пенсиониране и стаж от 35-40 години са отживелица от други епохи."
  Аз харесвам предложените идеи.

 4. 4 Профил на Гео
  Гео
  Рейтинг: Неутрално

  Мисля, че си прав, авторе! Щеше да е добре тези предложения, формулировки и решения да бяха предложени още преди 4 години. В кризисно време да се правят бързи ходове - лесно може да се сбърка... Тотю вижда нещата ясно, но май е самотно дърво на баира...

 5. 5 Профил на хахаха
  хахаха
  Рейтинг: Неутрално

  "Но пък известният от няколко години факт, че първият стълб е фалирал, беше някак си замитан под чергата досега."

  да се чете

  "Но пък известният от няколко години факт, че първият стълб БЕШЕ ФАЛИРАН ЦЕЛЕНАСОЧЕНО, някак си ПРОДЪЛЖАВА ДА БЪДЕ замитан под чергата."

 6. 6 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 900 Любопитно

  "Задължителната възраст на пенсиониране и стаж от 35-40 години са отживелица от други епохи."

  За да имаш 40 години осигурителен стаж трябва да си работил цял живот ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Това е дори по-лошо от комунизма, защото тогава поне ти търсеха работа, а сега трябва да си я търсиш сам!
  Определено това не е решението просто, защото много хора ще бъдат ощетени, но е някакво временно решение да не могат хората да се пенсионират просто, защото пенсионерите вече са прекалено много и колата се е наклонила и аха да се обърне!

 7. 7 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 488 Неутрално

  статията е много добра. за съжаление тя показва липсата на структурираност при секторните политики. не е ясно какво, кога и защо правим. това не е само в пенсионата система, но също в здравеопазването, образованието, екологията, икономиката, регионалното развитие и т.н. надявах се това правителство да е различно.....уви.....

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 8. 8 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Автора е лаладжия според мен.
  Байно, никой не го грее а правата и свободите ти, както и тоя въпрос няма нищо общо с тях.
  Проблема е доста по прозаичен а ти след като се бараш за спец по темата трябваше да го знаеш или най-малкото да го споменеш - а то е - сега сме на разходопокривен принцип, а ефекта който се търси се генерира от влогово-партиден принцип на набиране на вноските.
  Смяната на системата означава че сегашните пенсионери трябва да бъдат лишени от пенсионно осигуряване, или да се плати от бюджета, т.е. да се генерира дефицит което във валутен борд значи промяна на курса, а промяна на курса е единствено възможната линия на действие, която пък ще резултира с тотален фалит на държавата и втори жанвиденов мандат.
  Това трябваше да кажеш, а ти мънкаш за правата и свободите ти.
  Либерал такъв.

  The biggest risk in life is not taking one.
 9. 9 Профил на чук
  чук
  Рейтинг: Неутрално

  На конгреса на ГЕРБ Борисов казва -ще се борим за свободни пазарни отношения.В същото време Консултативния съвет по пенсионна реформа предлага отпадане на възможността да се получава едновременно пенсия и заплата за работещите .От МТСП заявяват ,че промени ще бъдат правени от 2012г.Всичко това означава ,че свободните пазарни отношения се отлагат за 2012година.Пенсионната реформа може да започне и веднага с мерките по които има консенсус и които кореспондират със "свободните пазарни отношения" ,но ако има воля от управляващите ,за което аз лично много се съмнявам.

 10. 10 Профил на май има нещо сбъркано
  май има нещо сбъркано
  Рейтинг: Неутрално

  И това сбърканото е, че в България има деление на хората. Има хора, които трябва да бъдат жертвани и такива, докопали кокала, които са готови всекиго да жертват. Колко народ НЕ ПО СВОЯ ВИНА остана на улицата без работа? От тях колко са тези, които не са връзкари? ВСИЧКИТЕ! Да има някой комуняга, останал трайно безработен? НЕ! Те всичките се вреждат. Ето и сега сме свидетели, как бат боко гарантира и подкрепя плугарката, която е верно партйно чадо. Да не говорим за оня с конската мутра, човека на Луканов, който винаги се е уреждал - кога като явен, кога като таен сътрудник. А ако някой не си спомня тоя същия Парамов беше изпратен за посланик от така наречения ни демократичен президент Стоянов, чийто брат днес е евродепутат от ГЕРБ. Тогава го лансира П. Стоянов, днес го лансира агент Гоце. Само жертвените овце ще бъдат жертвани. Тежко и горко на младите!

 11. 11 Профил на канибал
  канибал
  Рейтинг: 391 Гневно

  И едно задължително допълнение- всеки осигуряващ се с ДОГОВОР с НОИ. Внасяш и си сигурен какво ще получиш срещу това! Стига претнции без покриие ! Нямаш догвор, няма пенсия.
  Оставаш на социалнни подяния. Всеки да жъне кавото е посял!

  "Единстената неоспорима догма,това е отричането на догмите."Б.Шоу
 12. 12 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Реформа/ смяна на пенсионната система,същото на здравната, същото на образователната ,същото...,същото..., същото... .
  Прави ги най-слабото ,но най-некомпетентно правителство на страната. И ги прави в развиваща се криза. И се правят от пълни аматьори.
  Резултатът е повече от ясен.
  Планът Ран-Ът най-после ще бъде изпълнен.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 13. 13 Профил на 333
  333
  Рейтинг: Неутрално

  всеки да получава това което е внесал , просто и ясно , внасяш много - вземаш много , внасяш малко - получаваш малко ,привилегии само за хората с неравностойно положение ,другото е социализъм

 14. 14 Профил на nnn
  nnn
  Рейтинг: Неутрално

  АКО ТАКА СЕ ПОСТАВИ ВЪПРОСА, ТО ТОГАВА СЪЖАЛЯВАМ ,ЧЕ ЧЕСТНО И ПОЧТЕННО СИ ВНАСЯХ ОСИГУРОВКИТЕ. ТЕЗИ , КОИТО СИ ГИ ИКОНОМИСАХА И ГИ ИЗПОЛЗВАХА ПО ДРУГ НАЧИН, СЕ ОКАЗАХА ПЕЧЕЛИВШИ.
  ЕТО ЗАЩО , ВСЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ МИНАВАТ В СИВАТА ИКОНОМИКА.
  ОКАЗВА СЕ, ЧЕ ВНАСЯЙКИ ОСИГУРОВКИТЕ СИ, СЪМ ПОДПОМАГАЛА БЕЗКРАЙНАТА ЦИГАНСКА ПОПУЛАЦИЯ И СЪМ ПОДПОМАГАЛА ТЕЗИ, КОИТО СИ СПЕСТЯВАХА ПАРИТЕ.

 15. 15 Профил на роден през 60-те
  роден през 60-те
  Рейтинг: Неутрално

  От 90-та година ние - активно работещите изнасяме кризата на гърба си - отгледахме деца, преминахме през няколко икономически бури, сега издържаме възрастни родители, а вече сме ужасно изморени, защото почти не сме почивали последните 20години, нито през лятото, нито през уикендите, нито през националните празници които се превръщат във ваканции за бюджетните служители. Пенсионирането, което ни предстои след 15години се оказва една голяма неизвестна. Реформирането на реформата и липсата на ясни правила ще направи последната част от живота ни както в неговата младост и зрелост - криза, нищета, ограбване, лъжи, демагогия.

 16. 16 Профил на Хммм
  Хммм
  Рейтинг: Неутрално

  Пенсионирането, оказва се е като хоризонта. Колкото го приближаваш - толкова се отдалечава.

  Явно нашето "хуманно" общество се приближава повече към животинското царство, където няма пенсионери.
  Стария орел излита за последен път, нарочно свива крилата си и пада върху скалите.

  Лека нощ, орли!

 17. 17 Профил на смаян
  смаян
  Рейтинг: Гневно

  Къде в света е така? Та това е ГЕНОЦИД!
  Аман от некадърната българска интелигенция!

  За какво ти е растежа и стабилността, когато българите оставаме 2-3 милиона! Ще си го носиш в гроба ли? Иди го приложи това в Германия! Дори и тук в Америка не е така...

 18. 18 Профил на Реалист
  Реалист
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#12] от "mi6osp":

  Така си е. А пък силните правителства досега не събраха кураж. Силни и страхливи. Вложиха силата си в голямото лапане, а сега - имат виждания. И крадливи.

 19. 19 Профил на emigrant
  emigrant
  Рейтинг: Неутрално
 20. 20 Профил на Примус
  Примус
  Рейтинг: Неутрално

  А истинският проблем на пенсионната система е липсата на подрастващо поколение.
  Аз бих казал да се вмъкне и условието ако имаш еди колко си деца се пенсионираш на 55 години да кажем. Ама да се гледа и тези деца колко внасят и осреднявайки към това и ти колко си внасял ти се образува пенсията. Тогава ще имаме хем и бум на раждаемоста който иска разбира се, ако не да работи до 67.
  Не е ли добра идея, реално това е проблема!
  Това което ми направи впечетление в статията се търси повърхностно, истинският проблем е закопан по надълбоко, жалко е че не са изказали истината докрай, и още по жалко е че този човек е консултант на премиера.

 21. 21 Профил на токмак
  токмак
  Рейтинг: Неутрално

  Много деца и трудов стаж са несъвместими.

 22. 22 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: Гневно

  И този "съветник",както и всички управлявали досега, са алчни и некадърни чиновници и бюрократи. Това, което досега трябваше да се направи, е следното: 1. Още в началото на прехода да бяха възстановили пенсионния фонд, национализиран от комунистите през 50-те год. на миналия век; 2. Още в началото да не бяха оставили хората да получават нерегламентирани доходи, да бяха намерили откритите в други страни начини, работодателите и самите дребни и средни предприемачи да се осигуряват на действителните доходи, а не на минималните, каквато е практиката и досега. Може ли да се извадят на светло доходите?! Могат, но ще лъсне истината, че всички са трупали богатство натъмно,най-вече управляващите.Единственит, които реално плащат вноските си, са хората, работещи в държавната сфера.Учител на 65/67 год.,напр.?! Оксиморон, подобен на: загрижен за народа си български държавник!?

 23. 23 Профил на мъдрец радвам се
  мъдрец радвам се
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#6] от "nqma zna4ka koi":

  радвам се,че ви е любопитно,а не е любопитно защо всичко е теория по тази тема ,следате я с интерес ще става по- любопитно!

 24. 24 Профил на бербенков стажант
  бербенков стажант
  Рейтинг: Неутрално

  айде всичките младоци
  да ги правим мушмуроци
  -муш...муш... мушмороци са си те,за пенсия щом мечтаят
  ,минаха години 20 и някои видяха
  ,че празнае хазната...
  и аз мечтая като тях
  да живея като дядо,но богат и да гледам целий свят!
  затова вервам на властта,че ще напълниме стълба,
  как ще се стане,
  ей това знае умната глава!

 25. 25 Профил на мъдрец
  мъдрец
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#11] от "Патил":

  когато вземеш пенсия ела да те черпя,приятелю!

 26. 26 Профил на Истината
  Истината
  Рейтинг: Неутрално

  А тя е: България е единствената държава с 130 годишна история /след освобождението/, в която няма нито лев отделен в нормален пенсионен фонд - държавен или частен. И причината не е в нас - тези, които РЕДОВНО си плащаме и отделяме всеки месец регламентираната от държавата сума. Явно е наличие на масирани и дългогодишни престъпления по грабеж на пенс.ни вноски. Престъпление - да, наказание - пак да, само че върху нас, които сме и сме били изрядни. А виновник за пореден път - няма! Какво ни казва Държавата - плащайте, но не си искайте парите; работете, докато умрете, пък и след това пак ще плащате - ще Ви измисля някой малоумен закон, с който ще вменя вина и за плащането ви. 65 годишен грабеж и геноцид без виновни?! - това е пенсионната "система". Къде бе, ДРУГАРИ, са парите от вноските на дедите, бащите и на нас самите, по дяволите, че да ни санкционирате, лишавайки ни от собствените ни средства? Не можем да заровим миналото в тази област, тъй като престъпленията спрямо народа ни са чудовищни, милиардни. А след като престъпниците продължават да управляват / БСП и Генно Модифицираните им Образувания/ , пари за пенсии няма и да има. Плащай, че си нямаш други проблеми...

 27. 27 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До реалист№18: А защо не набиващата се логика: изпълнението на реформите като поръчка на еничаря Дянков да довърши Ран-Ът. Боко е абсолютно подходящо средство за това: без лични идеи,лесно манипулируем, страхлив и податлив на натиск.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 28. 28 Профил на Bolen
  Bolen
  Рейтинг: Гневно

  Какво сте се разбунтували бе с......ти,още не съм уредил вси4ки от семейството си.По4акайте малко.АТАКААААА!

 29. 29 Профил на КГ
  КГ
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Много хубави идеи, но защо се налага да бъдат писани във вестник първо? Защо ги няма в пенсионната реформа, а в нея се появяват пак изключително негъвкави предложения в стил загнил соц? Ако г-н Христов като съветник на премиера не може да го убеди (него и някои други хора), значи нещата пак се развиват по старому, което с други думи значи "спукана ни е работата"...

 30. 30 Профил на Задачае
  Задачае
  Рейтинг: Неутрално

  Приблизителна задача за четвърто отделение.:
  Ако приемем че на територията постоянно живеят 6 000 000 жители
  От които
  1 000 000 под 16 години
  2 000 000 пенсионери
  600 000 държавни слухители
  400 000 реално безработни
  100 000 ползващи социални помощи
  200 000 ученици и студенти.
  1 500 000 осигуряващи се на минимална заплата
  Каква трябва да е пенсионната възраст и оситгорителните вноски след 10г.
  При условие, че средно годишно страната напускат 40 000 млади в трудоспособна възраст жители и се очаква пенсионерите да се увеличат с 400 000.????

 31. 31 Профил на калоян
  калоян
  Рейтинг: Неутрално

  Цялата дандания, наречена "дебат по пенсионната реформа" е прах в очите на обществото. За тези, които ще се пенсионират след 10-20-30 години, пенсията е все още неактуален проблем на фона на огромната ентропия на социалното битие. За тези които са обаче над 55 и особено за 1,5-2 милиона над 65 години, разчитащи основно на пенсията като източник на доход, проблемът е актуален до болка. Така че, проектът "пенсионна реформа" трябва да има две цели: близка и далечна. Близката - да удвои в близките 5-6 години сегашните мизерни пенсии и далечната - да постави през тези 5 години основите на бъдещото пенсионно дело.
  "Близката" част да се опре на постъпленията от ускорена приватизация, на умелото използване на фискалния резерв при влизане в еврозоната и на други финансови възможности, а дебатът за "далечната" може да продължи още година - две. Докато емоциите утихнат и зърното се отдели от плявата.

 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  Статията е добра, идеята всъщност не е нова, реализирана е на много места по света, например в щатите и е доста успешна навсякъде междо другото. И ще стане и в България, просто няма друг по-добър метод измислоен на тази земя.
  Към момента е невъзможно да се реализира за осигуровките преди 2000'ната защото при социализма нямаше точни данни за внесените осигуровки - всичко става по всевъзможно постановления и изключения. Но след 20'тина годни сметката ще става точно по начина описан от автора.

 33. 33 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: Неутрално

  Бих искал във философията на този въпрос ясно да се открояват следните неща:Размерът на пенсията ми зависи от моя принос във системата;Моментът на пенсионирането ми ще го определя сам;Ако продължа да работя след пенсионирането ми ще продължа да внасям пенсионни вноски.Мисълта ми е,че на този наш народ трябва да се изясни,че всичко което го получава от "държавата"всъщност го взема от джобовете на съгражданите си,и ако сме андрешковци в мисленето си,нямаме шансда живеем човешки

 34. 34 Профил на Някой си
  Някой си
  Рейтинг: Неутрално

  Солидарната пенсионна система няма бъдеще. Въртете , сучете - рано или късно ще фалира.

  Това е факт. От тук насетне можете да си разтягате локуми, колкото искате. Можете да вдигнете пенсионната възраст на 70 години ако щете. Все тая, само отлагате неизбежното.

  Внасянето на пенсионни вноски в момента ви гарантира единствено несигурна мизерия в бъдеще. Имайте едно на ум когато ги внасяте.

 35. 35 Профил на s777
  s777
  Рейтинг: Неутрално

  Пенсионната реформа е като излязла от един виц:

  60, 61,62,63 .....73 - казва коментатора на едно състезание по "плуване"... Но драги участници, наистина трудно се плува във сярна киселина !

  На преплувалите стоте - честито !

 36. 36 Профил на ddd
  ddd
  Рейтинг: Неутрално

  Истината е, че колкото е по-солидарна, толкова е по-удобна за отклонение на средства и кражби е една система. Ние ги лъжем, че правим вноски /то това вноски ли са?!?/ а те - че ще получаваме пенсия. Същото важи и за здравеопазването.
  Много по-разумно е човек да си направи един депозит в евро и/или една здравна/пенсионна застраховка. Иначе казано ако сам не се погрижиш за себе си, трябва да си много наивен ако разчиташ някой друг да го стори. Все пак всеки избира дали да живее с илюзии или с действителността.

 37. 37 Профил на s777
  s777
  Рейтинг: Неутрално

  До ддд - прав си !


  Но как ще те пуснат така

 38. 38 Профил на Съгласен
  Съгласен
  Рейтинг: Неутрално

  Колкото по-солидарна, толкова по-безотговорна, най-меко казано !

 39. 39 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Добър ден г-н Христов,
  Добър ден на всички в коментара,
  много интересна статия.
  Имате добри идеи.
  За съжаление не вярвам, че ако доживея възраст за пенсиониране ще има пари за пенсията ми.
  Не виждам смисъл да заделям от парите си за тези, които "построиха" България такава.
  Днешните пенсионтери са ВИНОВНИ.
  Дори непредумишлено - пак са виновни за състоянието на Родината .
  Какво става с парите събирани от стотици хиляди работещи, които умират преди да достигнат заветната дата ?
  Кой се облажва от осигуровките им ?
  Това е безумно гадна кражба !
  Няма да платя Алианса на дъщеря си / за да може да избяга от тук / , а ще плащам пенсията на баба и дядо , които са гласували 20 години срещу нас И които имат апартамент за десетки хиляди евро.
  Къде са техните осигуровки ?
  Кой подписа кражбата на пенсионните им фондове ?
  Къде са парите на Пенсионните фонднове преди Девети септември 1944-та година ?
  Защо ние да плащаме ограбените им животи ?
  ...
  http://vladimirproperty.com/component/option,com_hotproperty/task,view/id,501/Itemid,99999999/
  С уважение и съчувствие към добрите :
  .........................................................................Владимир Йосифов

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 40. 40 Профил на чичето
  чичето
  Рейтинг: Любопитно

  Това със стажа и възрастта си е чиста проба подигравка.Може ли да се задава така въпроса-или трудовият стаж или възрастта.Та те са си тясно вързани и вървят за ръчичка.За да се облекчи бюджета и се увеличат втори и трети стълб е необходимо да се отправи ясно и точно послание:-Ще получаваш в зависимост от това което си внесъл,а не да помагаш на този дето витаее и не знаеш коЙ И КОЛКО СА. СЛЕД ВРЕМЕ ТЯХ ЩЕ СИ ГИ ПОЕМЕ БЮДЖЕТА.

 41. 41 Профил на tax payer
  tax payer
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#22] от "гражданин":

  ...Единственит, които реално плащат вноските си, са хората, работещи в държавната сфера...

  По-полека уважаеми, на много от работещите в държавната сфера дори не им удържат ДОО вноските за лична сметка.
  А в извън държавната сфера има дори и такива които винаги и редовно са плащали на максимума на осигурителния доход, който слава на всевишния бе въведен някъде около 99, и то забележете след Албания.
  А преди това?
  Виждали ли сте 44 млн. (неденоминирани) лв вноски за една година? И сега комунетата ми говорят за трудов, та и осигурителен стаж.

 42. 42 Профил на YANE
  YANE
  Рейтинг: Весело

  Уважаеми съграждани,днес престанете да умувате и драскате,защото Болен4о днеска празнува и никой не ви обръща внимание.
  Ха сега за празника-наздраве!

 43. 43 Профил на SK
  SK
  Рейтинг: Неутрално

  В семейство има по 1 - 2 деца. Това е от 30 - 40 г. Питам, кой да ни храни на стари години, след като не сме правили деца? А, сетих се - турците. Но това - след като Турция влезе в ЕС.

 44. 44 Профил на ала бала приказки
  ала бала приказки
  Рейтинг: Неутрално

  Единственото спасение е да се внася в държавния пенсионен фонд заделен процент от потреблението . Така както се облага то с ДДС. Например :- Намалява се ДДС от 20 % на 12% процента , като 8-те % от общо 20-те % се внасят в пенсионния фонд.И без това Държавата сега внася в него пари за пенсийте , но от година на година те се оказват недостатъчни поради ред причини. А така всичко ще е ясно. Само когато се отделя от всяка сделка и процент за пенсий , по подобие на ДДС- данъка, ще се реши проблема и с пенсийте за вечни времена, защото потребление е имало , има и ще има винаги .Вапросът е: Колко да е процента ? Например ако Боко и Коко са си купили джипове по за 100000.00 лева по колко % да внесат като ДДС и по колко % за пенсионния фонд .А иначе , при настоящото положение и до сто години да доживее , човек ,то живот ли ще е със 150-200лева пенсия на месец , при издръжка на живота от 400-500 лева , месечно. И още нещо, не забравяйте че ако е живот и здраве , рано или късно всички стават пенсионери.

 45. 45 Профил на Koки
  Koки
  Рейтинг: Гневно

  ИСТИНАТА Е ЕДНА: ДАЛЕЧЕ ОТ СОЛИДАРНОСТТА И РЕШАВАЩА Е СПРАВЕДЛИВОСТТА! Няма начин един да внася 40г. максимални осигуровки (около 200 000лв!), а НЯКОЙ ДРУГ ДА ВЗЕМЕ ОТ ТОЯ РЕСУРС И ДА ДАВА НА някого невнесъл и 1 лев?! Или ОТ СЪЩИЯ РЕСУРС клатикурците да се пенсионират на 45г. С 20 БРУТНИ ЗАПЛАТИ БОНУС !??? АРЕ СИКТИР БЕ ! ТАЯ НЯМА ДА Я БЪДЕ!!!!

 46. 46 Профил на Лошо
  Лошо
  Рейтинг: Гневно

  Обмислям в най-скоро време да заведа дело срещу държавата.
  Аз съм самоосигуряващ се и няма да влагам, а друг да разполага.
  Тъпите политици не разбраха, че модела на осигуряване трябва да е с индивидуални партиди.
  И тъй-като по Конституция имам право, а не задължение, на безплатна мед. помощ и пенсия по старост, делото ще бъде че държавата превръща свободния избор в задължение.
  Аз и сега си плащам за частна мед. помощ, и не разчитам ни най-малко на пенсия.
  Набор 73,74 и 75 са най-ощетените от скапания преход.
  Ние ще плащаме пеньиите, а после за нас няма кой.

 47. 47 Профил на асфас
  асфас
  Рейтинг: Неутрално
 48. 48 Профил на Незнайка
  Незнайка
  Рейтинг: Неутрално

  Аз също ще съдя държавата, която ме е вписала като длъжник към здравната каса от 2000 г. Аз не искам да ползвам услугите на здравното осигуряване. Нямам личен лекар - т.е.държавата не плаща на никого за мен. Защо тогава ми се приписват задължения? Протестирам и ще си търся правата. По конституция имам ПРАВО на здравно обслужване, а не ЗАДЪЛЖЕНИЕ да издържам здравноосигурителната бюрокрация!!!

 49. 49 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: Неутрално

  Колкото и да мрънкаме, на сегашните 2 млн. пенсионери ние, работещите, трябва да плащаме пенсиите. Ако е 200 лв. средната пенсия, при 2.5 млн. работещи излиза примерно 150 лв. на месец да се внася от ВСЕКИ РАБОТЕЩ за издръжката на бабите и дядовците ни.
  Сега,150-те лв. как ще ни ги вземат - дали под формата на осигуровки, или чрез бюджета, то пак от нашия джоб ще дойде, няма откъде другаде.

  Смятайте си на колко се осигурявате и колко ви е вноската в първи стълб - ако е по-малко, значи отнякъде другаде ще се вземе, например от ДДС-то ви, ама пак от вас ще се вземе.
  Колкото внасяте за втори стълб вече, след 30 години дай боже да се е натрупало, та поне вашите деца и внуци да не плащат за вас като се пенсионирате.

 50. 50 Профил на Нема пенсияяяяя
  Нема пенсияяяяя
  Рейтинг: Неутрално

  Каквото и да правите, при тази демографска тенденция пенсии нема да има след 30 год. Стълбове, спестявания, инвестиции - все тая. За да си взема един хляб без да съм работил, някой трябва да изработи този хляб и да ми го даде, а тези някои дето работят ще са много по-малко от тези дето ядат.
  Истината е да се намерят за хората след 60 някакви по-свободни дейности, където ще се работи от вкъщи, 2-3 дена седмично или нещо такова, плюс малко помощ и така. Иначе може да си внесем китайци

 51. 51 Профил на дони
  дони
  Рейтинг: Весело

  Л.Христов е абсолютно прав, но какво ли съветва ББ и кабинета му? Ега си правителството, което се координира чрез статии в пресата

 52. 52 Профил на ddd
  ddd
  Рейтинг: Неутрално

  Глупости - принципът на набиране на средстава трябва да се промени, а не да се търси начин как да се увеличава възрастта. С това темпо и на 100 години да се пенсионираме - все тая.
  И децата не са гаранция за набирането на средствата. Ако не се работи за подобрение на СРЕДАТА - сегашните деца са утрешни емигранти. Хич не разчитайте на тях! Защо те да плащат за нечии тъпи грешки и недомислици??
  Социална пенсия да получават само най-бедните - възрасни самотни хора и/или болни инвалиди, без жилище, кола и вещи, от които може да се придобиват доходи, които нямат обработваема земя, примерно. Останалите - на доброволно пенсионно с лични партиди и пенсиите да се наследяват от родните. Защо трябва да издържаме и мангалите, които са здрави, прави и редовно отказват предложена работа.

 53. 53 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#1] от "ИСТОРИК":

  да, като сравни човек всички днешните осигуровки, налози, данъци и неизбежни рушвети с едновремешните става малко неясно дали османската или родната власт е по-граблива.

  едно е сигурно - темпа, с който българите намаляват и икономиката се руши през последните 20 години може да бъде сравнен само с първите години на османската власт, когато държавата ни е била покорявана с огън и меч.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 54. 54 Профил на САМО "ГЕРБ"!
  САМО "ГЕРБ"!
  Рейтинг: Неутрално

  А ЗАЩО ПОЛИЦАИТЕ И ВОЕННИТЕ СЕ ПЕНСИОНИРАТ НА ПО 45 ГОДИНИ ? КАКВО ТОЛКОЗ СА СЕ ПРЕУМОРИЛИ ЧЕ ДА ГИ ПЕНСИОНИРАТ В РАЗЦВЕТА НА СИЛИТЕ СИ? ПЕНСИОНИРА СЕ ПОЛИЦАЯ И ВЗЕМЕ 20 ЗАПЛАТИ НА КУП И С ТЯХ ЗАПОЧВА НОВ БИЗНЕС.ИДИ ЧЕ ГО СТИГНИ.

 55. 55 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тя държавата се разпада, те седнали пенсиите да спасяват...Хора, политици, управляващи и неуправляващи, интелектуалци и работници, спасявайте това, което все още наричаме България без (нарочно) да уточняваме какво имаме предвид - страна, родина, държава или територия...Държавата ни се разпада, това, кето са градили българите от Аспарух насам...Помнете Крум и урока му от аварите...Не забравяйте, че една държава съществува, когато има ред...за всички...
  Незабавна промяна на конституцията!
  Незабавна лустрация, пълна и безпощадна!
  Незабавна промяна на една дузина възлови закони!
  Незабавна покана към компетентни хора от Европа за експертни съвети!
  Всничко това беше направено след 9 септември, затова мъртвата комунистическа хватка е още по вратовете ни!
  Без горното 10 ноември все едно не се е състоял!
  Оставете пенсиите! Държавата си отива!

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 56. 56 Профил на АУШВИЦ
  АУШВИЦ
  Рейтинг: Неутрално

  Като чета всичко по-горе - няма изход. единствения изход е строени по 2-ма,може и по 3-4 всички над 70 г.възраст,строени в колона да се придвижват към крематориума,конвоирани от авериканчетата на царя и на герб - миленвелчевци,ники василевци,дянковчета,кристалинчета и пр.и пр.безродна но американизирана паплач,та да има пари да лапа и живее - ама по тая система и те кой след 10,кой след 20кой след 30 години и те по двамка в редицатаха ха ха ха ха ха

 57. 57 Профил на Скобелев
  Скобелев
  Рейтинг: Неутрално

  Боже, боже, каква неграмотност. Любомире, журналисте "набеден", кой те е тебе на четмо и писмо учил, учил още недоучил? "Дубъл" означава "втори", та какъв "втори дубъл" ще готвиш, неграмотнико, дневен? Какви са ти редакторите твои, славни, момета празноглави. Докъде се докарахме, да няма изречение без правописна грешка. Бедний, бедний Игнатов, син на номенклатура дебела.

 58. 58 Профил на баба меца
  баба меца
  Рейтинг: Неутрално

  Драги Скобелев, г-н Христов не е джорналяга, освен това по които искате критерии се явява като връло грамотен и истински експерт.
  Има дори и пети дубъл, колкото и да Ви се струва странно това.
  Като си говорим за Вашите семантични тежнения има и тъй наречения рийдинг априхеншън, и г-н Христов обсъжда пенсионната реформа, а не пълния член.

 59. 59 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  До коментар [#49] от "Камен":

  Сегашната пенсионната ситемата е разходопрокривна - вноските на сегашните работещи покриват сегашните пенсии а нашите пенсии ще се плащат от бъдещите пенсионери. Затова се нарича солидарна - ти плащаш и получаваш правото и за теб да се погрижат някой ден, съобразно твоето участие разбира се. Голямото предимство на тази система е че не я лови инфлация. Недостатъка и е че за да има добри пенсии, трабва да има високи доходи в сегашните работещи.
  Другата възможна система е капиталонатрупваща - ти си спестяваш за себе си. Големия проблем е дългосторочното инвестиране на парите и инфлацията - ти спестяваш днес 100лв ама след една криза и инфлация тия пари стигат само за 1 кисело мляко. Точно така свършиха всички спестявания по разните фондове през 97'ма.
  Само не забравяйте че при всякаква система сбора от внесеното е разно на сбора от полученото, няма как от нищото да се появят пари. Т.е за да получаваме големи пенсии трябва да внасяме много и да работим до късно.
  Всеки може да си направи една сметка сам - работи средно 30 години, получава средно 20 след пенсия. Колко трабва да му е вноската на месец за да има прилична пенсия.

 60. 60 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  А на циганите за съжаление няма как да им спрем парите съвсем - те и сега получават колкото да не изпукат от глад. И така е справедливо, проблема е че много българи дето са бачкали здраво получават също толкова и това е дразнещото.
  Ако спрем парите за циганите и другите скатавки ще стане гражданска война - трябва армията да се намеси и да изтрепе всички недоволни. Не че не се е случвало преди но дали точно това изкаме да се случи и днес ?
  Затова трябва не да им спираме парите на циганите и другите подобни ами да ги гоним да бачкат, макар и малко че да си изкарат дохода.

 61. 61 Профил на знаещия
  знаещия
  Рейтинг: Гневно

  Прочетох статията . Прочетох и 60-те мнения преди мен и не видях абсолютно нищо смислено дотук. Живеем в пазарна икономика. Днес ние правим отчисления от заплатите и доходите си в определени проценти/размери/, които трябва да получим след време. Крайно време е всички управляващи(включително тези от НАП, НОИ, НЗОК и др), да разберат, че пенсионните фондове не са нещо, от което се взема, а са нещо в което се влага. Тоест срещу получените средства в пенсионните фондове трябва да има насреща сгради, имоти, валута, акции, държавни ценни книжа, облигации и всякакви активи. Тоест всичко което днес се влага, трябва да ОБЕЗПЕЧАВА нашето бъдеще в пълен размер. Чудя се, на какво основание от моите вноски сега ще се плаща на настоящите пенсионери ? Напълно достатъчна е доходността на всички имоти, сгради, облигации, акции и активи които са натрупали миналите поколения(настоящите пенсионери) , за да получават някаква равностойност на лихвата на внесените от тях средства. Нужно е да престане веднъж завинаги мародерството от страна на имагинерната държава на всички неизразходвани средства. Тоест ако аз почина след 30-40 години трудов стаж, то средствата, които съм заделял за пенсия, да се получават от наследниците ми, след заплащане на данък наследство, а не да се отнемат в полза на имагинерната държава.Тези средства трябваше досега да са ОБЕЗПЕЧЕНИ с всички вноски, които всеки един от нас е правил(ежемесечно, ежегодно) докато е получавал доходи. Срещу нашите отчисления(ежемесечни, ежегодни), вече би следвало да има натрупан огромен държавен инвестиционен фонд. Ако такъв няма, предлагам да бъдат осъдени всички лица, които са злоупотребили харчейки неправомерно и незаконно нашите пари. Прост пример - при 500 лева среден месечен доход(заплата) и при среден процент за пенсионно осигуряване 20 %( имаше времена когато той беше много повече) ми се отчисляват за пенсионно осигуряване 100 лева на месец. За една година те стават 1200 лева. С натрупване за 40 години и с капитализирана лихва за този период след 40 години аз би следвало да съм собственик на 239 562,13 лева пенсионни средства натрупани за този период. Тази сума ми гарантира ежемесечен доход от 1397,44 лева представляващи ежемесечната лихва на сумата. Ако аз почина тъкмо когато ми дойде време да се пенсионирам, не е законно, държавата да мародерства тези мои пенсионни вноски(както се прави от всички управляващи досега), а е нужно тези средства да бъдат обложени с данък наследство и да се получат от наследниците ми. Срещу моите пенсионни левчета, трябва да има съответното обезпечение(имоти, сгради, акции, валута, Държавни Ценни Книжа, облигации и др.), което управителите на пенсионните фондове са били задължени да направят през целия период на ръководството на тези фондове. Такива са законите на пазарната икономика. Трябва веднъж завинаги да се разбере, че тези пенсионни фондове са нещо много ценно и доходно и средствата на пенсионерите са вложени в тях. Обезпечението във всички посочени от мен активи напълно обезсмисля инфлацията на пенсионните средства. Няма нищо по сигурно и доходно от пенсионните фондове. Те могат да отпускат средства(пари, ДЦК, облигации и др.) на нуждаещите се банки, на държавата и на "филанкишията" дори, след като всеки си заплаща съответния лихвен процент, за да ползва тези средства, а той за България в момента е около 14-15. Тоест това е размера на лихвата, за която ще се отпускат тези средства. Няма да откриваме топлата вода. Това е част от пазарната икономика и не може да се краде от тези средства. Понастоящем държавата(тоест управляващите) краде от тези средства и ги изразходва неправомерно и незаконно. Всичко друго са безсмислени приказки. Реформата в пенсионното дело трябва да е образец и за здравната реформа, където понастоящем отиват 8 % от доходите ни. Редно е те да се управляват по същата логика и наследниците ми след смъртта ми да наследяват и здравните ми осигуровки. Воденето на индивидуални партиди(за пенсионно и здравно осигуряване) за всеки български гражданин(или работещ на територията на Република България) е фасулска работа. Изчисляването на акумулираните средства до този момент средства , също е елементарно. Персоналният пенсионен регистър е от 13 години, здравният е от 11/средствата преди 1997 година бяха подложени на тотална инфлация и не са от съществено значение, макар че обезпечението им /например сградния фонд на Почивно и санаторно дело все още е наличен/ . Няма никакво значение на каква възраст ще се пенсионира всеки един от нас. Единствено важна е сумата, която всеки един от нас ще е внесъл в пенсионните фондове(чиято РЕГЛАМЕНТИРАНА бъдеща дейност трябва да е нещо средно между банка и инвестиционно дружество). Важно е, да се престане веднъж завинаги с мародерството, да се присвояват парите на починалите лица от страна на имагинерната държава(няма такава държава /това е заблудата/- но е имали и има управляващи и държавни служители, които са се облагодетелствали и продължават да се облагодетелстват за сметка на безотчетни и безлихвени досега средства набирани в пенсионния фонд). Крайно време е пенсионния фонд да се отърве от псевдодържавната опека и на негово място да заработят истински частни пенсионни фондове, за да не могат държавните тарикати да се редят на трудовата хранилка на българските граждани и да се опитват да ни лъжат и обясняват, че те ни давали средствата, които всъщност ние сме си изработили и спестили с труда и доходите си и които многократно превишават "подаянието", което ужким ни се дава понастоящем. Всичко друго е празнословие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK