Всички на черешата, горе на магданоза

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (170)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Модифициран
  *****
  Неутрално

  Любослава, тази смешна и нещастна държава е пълна с предатели, за които това е една територия, в която те безнаказано мародерстват от 66 години.

 2. 2 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Пак през ноември, само че 2009 г., представителят на "Монсанто" за България Николай Черкезов (той е и председател на младежката организация на БСП)

  Пак през ноември, само че 2009 г., представителят на "Монсанто" за България Николай Черкезов (той е и председател на младежката организация на БСП)

  Пак през ноември, само че 2009 г., представителят на "Монсанто" за България Николай Черкезов (той е и председател на младежката организация на БСП)

  Пак през ноември, само че 2009 г., представителят на "Монсанто" за България Николай Черкезов (той е и председател на младежката организация на БСП)

  ахахахахахахаххахахахахахахахахахах

 3. 3 Профил на slavy
  slavy
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  За съжаление тия са толкова богати, че българският им представител може да купи правителството ни без дори и да се допитва до шефа си. Само да не последваме поредния безумен испански модел, както направихме със строителството.

  Direct action gets satisfaction!
 4. 4 Профил на dhk13
  *****
  Весело

  Ще стане страшничко, ако забраним ГМО! Например хората сме генно модифицирани маймуни (вярно, по еволюционен път) но кучетата са ИЗКУСТВЕНО генно модифициран вълци, житото - някаква трева, овошките, тиквите... И какво - ще търсим първия вирус да си го отглеждаме? Само той не е модифициран

 5. 5 Профил на Харвард
  Харвард
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Отлична статия - обективна и много точно тежаща на мястото и времето си!
  Като гражданин мога да заявя, че ГЕРБ (аз гласувах за Зелените) бяха многократно адмирирани от мен за решителността и твърдите заявки за промяна в политиката...
  НО НЕ И ГМО... Това е ГОЛѢМАТА ИЗДЪНКА... По-голѣма и от Желева.
  Бойко, моля те - покажи че си мъж и кажи "100 км буферна зона и никакво ГМО в България"

  Когато се говори в един глас, но алангро, куролацията не куролира добре в екваторията...
 6. 6 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Любопитна информация! Ето за това трябва да има независими медии, които могат да бъдат истински коректив... Време е да се дадат някои по ясни отговори от всички участници в дебата...

 7. 7 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#4] от "dhk13":

  Това,че сме ГМО,не значи ,че трябва да ни тъпчат с ГМО.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 8. 8 Профил на Todo
  Todo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Дано не се продадем на тази компания, това ще стане само ако не ги оставим да дишат но постоянно ги тормозим "вземащите решения" че В България не искаме мутанти.

 9. 9 Профил на Demokrat
  *****
  Гневно


  първо поздравявам "Дневник", че намери място за тази тема!

  понеже нищо не се е променило за няколко дни, ще си позволя да повторя онова което написах преди.
  1 Натискът за приемането на изроди на територията на България е наистина голям и не е от български среди
  2. Дори и да не се приемат поправките в закона, натискът ще продължи и всяко следващо правителство ще се сблъска с този въпрос!

  За мен единственото решение е организиране на РЕФЕРЕНДУМ за промяна на КОНСТИТУЦИЯТА и записване, че България НЕ РАЗРЕшАВА, ВНОСА, ОТГЛЕЖДАНЕТО, РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО И Т.Н. НА ГМО.
  Ако има национално отговорни партии в България да организират подписка за такъв референдум.
  Ако има смелост в ГЕРБ да го предложат сами!

  НЕ НЕ ГМО В БЪЛГАРИЯ!!!!

  -----------
  Ще добява, че една капка катран разваля цяла бъчва с мед - буквално и преносно. НИТО ЕДНО ГНМО В България! Всички знаем как работи "контролът"- това буквално
  А сега преносното - да си мислят ГЕРБ дали ако оправят съдебната власт, здравеопазването, пенсиите това ще има накакво значение за ДЕЦАТА НИ ако родината им се е напълнила с УРОДИ!!!
  Тук вече не говоря за политика!!

 10. 10 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Статията не е обективна, а предубедена. Не е обективна защото приема по дефиниция че ГМО са вредни. За мен това не е нормален критичен подход, но разбира се Дневник не е журнал по природни науки.

  От гледна точка на желанието за повече прозрачност, г-жа Русева е абсолютно и безспорно права.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 11. 11 Профил на dhk13
  *****
  Весело

  До ARRI [#7]
  Предпочитам да тъпчат с ГМО, но не и с немодифицирани зеленчуци, натъпкани незнам с какво си и месо с неизвестни хормони и аромат на НЛО! Кажи ми честно - ти би ли си поръчал в някой ресторант например кайма от неизвестно не-ГМО? Проблема ни не е в ГМО, прекалено много наща са, това ми прилича на отклоняване на вниманието от други проблеми!
  И накрая, не весело - в света има милиони хора които искат да ги тъпчат с каквото и да е!

 12. 12 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#11] от "dhk13":

  На мене ми е ясно.И все пак не искам И гмо!!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 13. 13 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "ARRI":

  ГМО са по-малкият проблем спрямо безкрайните възможности за злоупотреба у нас. Дори и толкова "утежнената" процедура за разрешение няма да е пречка, а по-скоро е идеалното средство за корупция и за ликвидиране на дребните конкуренти.

  Някой обърна ли внимание, че нямаме лаборатория/комисия, която да следи за отглеждане на ГМО култури? И това беше изтъкнато като едно от предимствата на проектирания закон - ще се създаде такава лаборатория??? Сега има само за регистрирането им в съдържанието на храни.

 14. 14 Профил на Агрошоп
  *****
  Неутрално

  Щом ГМО-то Гоце е президент, нямам големи надежди за останалите ГПО-та да бъдат ограничени. Пък и можеш ли да си сигурен какво ядеш у нас, щом каймата е 5 пъти по-скъпа от колбасите. Ще е жалко ако унищожим шанса си да останем с естествено (органично) земеделие.

 15. 15 Профил на Станимира
  Станимира
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Поздравявам ви за статията, Дневник! Толкова много изчетохме за това какви са фактите, но никой до сега не посмя да анализира ситуацията в България такава каквато е.

  Крайно време беше някой журналист да попита правителството каква им е стратегията и кого слушат като българският народ не иска ГМО (доказа го анкета на Алфа рисърч) и ЕС не им иска тези поправки в закона?

  Кого слушат и заради кого се изправят срещу народа си и дългосрочните интереси на нацията - Европейски пазари на биологично чиста храна и здравето на нацията? (Извинете, че слагам интересите преди здравето, но някои хора само от това разбират)

  Крайно време беше да се заговори за истинските проблеми - корупция, незачитане мнението и правата на гражданите, популизъм.

  Ха дано сега някой съветник прочете това и всичко изписано и казано от нас и го сподели с когото трябва. Ха дано и той си удържи на думата и промени закона според нея. Иначе, както правилно отбеляза статията, се гледаме в очите и се лъжем.

 16. 16 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 472 Весело

  до NPaine - статията е в графа анализ, не репортаж. Така че авторът е в правото си да изказва мнение и да тълкува изложените факти.

 17. 17 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#10] от "NPaine":

  Не става въпрос за ГМО, а става въпрос за лъжите по медиите! За европейското законодателство и т.н.
  Лично моето мнение по въпроса за ГМО макар до сега да не бях някакъв убеден привържени или критик на ГМО вече съм тотално против! Защо?

  Това е поредния монополист на пазара... След като на една земя вече обрабатвано с ГМО не може да се използва за друго, а отглеждането на ГМО става по специфични методи, които се осъществяват единствено по технологии на една фирма... Така ние ставаме ясни заложници на тази фирма! Лично за мен това е достатъчен факт да не се допуска отглеждането на ГМО у нас.

  Колкото до това, че утре ще почнем да мутираме и други смехории, съветвам всички конспиратори да гледат какво ядат! ОТДАВНА ВЕЧЕ ГИ ЯДЕТЕ господа ГМОтата, така че излишно да истеризирате проблема! Както винаги и тук става въпрос за пари!

 18. 18 Профил на dhk13
  *****
  Весело

  До ARRI [#12]
  OK! Успех! Честно, и аз не съм фен на ГМО (и на чуждици като "фен" ). Просто исках да покажа още една гледна точка, а и да си заработя с честан труд минусите

 19. 19 Профил на Една българка
  Една българка
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Гледам, слушам, не виждам никъде линк към петиция против ГМО.На митинги не ходите, подписвайте се поне под петиции, бе bulgariiii!!!!!!Сега тр да има мноооого петиции и мноооого подписали ги - това е най-малкото, което може да се направи.

 20. 20 Профил на Оракулът от Делфи
  *****
  Разстроено

  Монсанто рекетират американските земезелски стопани, които не приемат техните семена.

  Ако ГМО се вкарат в България никога няма да ги изкарат от там. За 30 сребърника ще продадат и последното запазено природо-съобразно производство в България. Това е такъв срам!!!

  Забележете, семената не се "продават" а се "отдават под наем" и недай Боже семенце да попадне в съседно стопанство, което е отказало да наеме семена... Тогава тази могъща компания банкруптира нещастния фермер... Така старият сталиниски принцип "или с нас, или против нас" - сиреч по дяволите, действа с пълна сила.

 21. 21 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#18] от "dhk13":

  Остави ги минусите и плюсовете.Факт е,че животните се хранят с ГМО царевица(дано не бъркам,но мисля,че царевицата нещо я обработват и правят от нея фураж).Ние ,всъщност си го ядем това ГМО,но под друга форма.Е това е.И все пак, не искам да се засаждат ГМО култури в България.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 22. 22 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Браво една добра статия, която отсрами Дневник

 23. 23 Профил на КМЕТА
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "dhk13":

  Прави ралика между ГМО и естествени хибриди.

 24. 24 Профил на ж
  *****
  Неутрално

  Понеже сме оправили другото земеделие, та сега да минем на ГМО-тата.

 25. 25 Профил на avtor
  *****
  Любопитно

  а от какво се издържат монсанто? все нещо трябва да продават/произвеждат някъде, за да могат да си позволят подкупите, лобирането, изследванията?

 26. 26 Профил на dhk13
  *****
  Весело

  До ARRI [#21]
  Ако се замислим за нишестето във всички Фафлички и подобни... Ами нискокалоричните "мюсли" и & - те какво съдържат? Като прочета на опаковката около 136 Е-та ми става едно хубаво, хубаво... Просто не ми се влиза в магазина!

 27. 27 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1674 Любопитно

  БРАВО пак! Логична мисъл, желязна фактология. И най-накрая журналист с гражданска позиция "...уверенията на премиера Борисов... следва да бъдат тълкувани като лъжа...."!
  Пожарникарят-слънце става все по-гол!

  Радвам се че гласувах за Зелените, които пак доказаха че взимат присърце реалните грижи на хората, а не за6титават корпоративни интереси
  Настроенията в ЦЯЛА Европа са против ГМО, само най-бедната държава е готова да се продаде за 30 сребърника Е, разбира се 6те се обяснява как едва ли не то не искали така, ама видите ли "получило се"...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 28. 28 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#13] от "Музар":

  Сега започва нов вид бизнес на наш груб.Парите са меко казано големи.Ако имат желание политиците могат да разрешът проблема,но.......ще видим какво ще изумуват.Сега ще разберем морала на управниците ни.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 29. 29 Профил на dhk13
  *****
  Весело

  Кмете [#22]
  Ама наистина не правя разлика, дали гените се добавят в лаборатория, или чрез изкуствено осеменяване и "селекция". Все е намеса на човека в "естествените" процеси!

 30. 30 Профил на Туриста
  *****
  Неутрално

  не искаме захар! искаме high fructose corn syrup!

  в щатите по едно време искаха да правят авто метанол от царевица. в пъти по непроизводително от захарната тръстика но нали гмо фирмите трябва да си продават боклуците. настроиха десетки заводи за преработка на царевица и после какво... така си остана. и въобще ако само малка част от Флорида се засее със захарна тръстика вече няма да има нужда от царевичния глюлозо фруктозен сироп.
  който иска нека провери но съм сигурен че федералното правителство дава субсидии за царевицата. това пък ако не е комунизъм...

 31. 31 Профил на zelen
  *****
  Неутрално

  както винаги в десятката!-благодаря ,Ви за яснната позиция!

 32. 32 Профил на До dhk13
  *****
  Любопитно

  Ти изобщо правиш ли разлика между селекция и генно инжинерство? Кога със методите на селекцията ще успееш да кръстосаш домат с риба? Бива ли да сте толкова ограничени...
  Поне вече има достатъчно информация и за последиците от сеенето и от яденето на ГМО, както и за безумията и наглостта на Монсанто!
  Ясно е , че контролът над храните е бутафорен и нагъваме всякаква смрад, но и да си я отглеждаме тук вече е съвсем друго нещо! Четете и мислете, щото от тези неща няма връщане назад.

 33. 33 Профил на Петкова
  *****
  Неутрално

  Поздравления на Любослава Русева. Радвам се, че острото й перо се намеси в защитата на страната ни от ГМО.
  То е ясно, че като трябва да прокарват нещо вредно за гражданите, винаги го правят под сурдинка, и винаги с обяснението, че "От Европа така искат".

 34. 34 Профил на dhk13
  *****
  Любопитно

  До [#32]
  "Поне вече има достатъчно информация и за последиците от сеенето и от яденето на ГМО, както и за безумията и наглостта на Монсанто!"
  Къде? Ама сериозни учени? Или още се спори?

 35. 35 Профил на еко
  *****
  Неутрално

  Чудесен анализ!

  Гласувам и аз за публикацията с бутона горе вдясно от заглавието!

 36. 36 Профил на До dhk13
  *****
  Неутрално

  Напротив, точно сериозни и водещи учени. Можеш да прочетеш и за манипулирането на резултати от Монсанто (доказано), както и за подкупите (доказано), както и за схемите по които тормозят фермери, които вече са се хванали на хорото, а дори и такива, които са засегнати от тяхната дейност без да са имали елание да отглеждат продуктите им. Можеш да прочетеш и за изчезването на традиционните сортове, когато около тях се отглеждат модифицирани. Има Гугъл - търси, чети и мисли. Не може всичко смляно и с фунийка.

 37. 37 Профил на dhk13
  *****
  Неутрално

  До [#36]
  За подкупите съм съгласен! Но за манипулирането на резултати - не съм сигурен от кого са фалшифицирани. Като си припомня какви ЛЪЖИ изрекоха "еколозите" и "сериозните" учени за промените на климата. Провери и ти в "Гуглето" как зелените изкривяват информацията.

 38. 38 Профил на apramov
  apramov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Г-жо Русева, статиите Ви са едно от малкото основания да бъде четен все още в-к "Дневник"!

 39. 39 Профил на Един Българин
  *****
  Гневно

  ББ и останалите ПРЕДАТЕЛИ да се съобразят с мнението на народа!!! Какво си мислиш че след глупавия ПР и множеството издънки ще имаш пак толкова много гласове?! Дори и хора със средно образование и "висше" по заслуги едва ли са толкова късогледи. Ще управляваш 20 години така другия път! Още на следващите избори ще си пътник, но дано следвашия да е Станишев та да вземе да те осъди и набута в дрънголника за това ПРЕДАТЕЛСТВО!!!

 40. 40 Профил на Един Българин
  *****
  Гневно

  П.п. Не че Станишев не е зле, но поне здравето ни се оказа е запазил. За какво ни е просперитет като ще се заробваме на някаква си американска фирма за лекарства после против ГМО?!

 41. 41 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  БРАВО, ЛЮБОСЛАВА!

  НE САМО ЗАРАДИ ТОВА:
  "...Бизнесът си е бизнес и всеки пробив трябва да бъде използван ..., където можеш да си купиш някого срещу 50 000 долара. Имам предвид Индонезия, да не си помислихте друго?..." { !) } ;
  КАКТО И НЕ САМО ЗА ТОВА:
  "... Мичурин например се натъртил лошо, когато паднал от магданоза. Но той поне се изкатерил сам, докато в момента всички сме качени "на черешата"…" { } ;
  А ЗА ЦЯЛАТА СТАТИЯ!

  БРАВО, МОМИЧЕ!

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 42. 42 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Монсанто е богата компания. Нашите политици са евтини. А специално в момента е достатъчно един да бъде купен, за да мине законът чрез гласовете на герб и атака.

  Та Боко е слаб актьор. Той бил против ГМО, ама Евросъюзът го изисквал. Наглец.

  Инак Боко си е чист.
  С колко ли е набъбнала сметката на Цветелина ?
  ГЛАСУВАНЕТО НА ЗАКОНА ЩЕ ПОКАЖЕ, ДАЛИ СЪМ ПРАВ.

  Но Боко е страхлив , а и не обича да го критикуват и да не го одобряват. Веднага дава заден .
  Така, че кажете ясно мнението си! И въпросът за ГМО в България ще бъде решен!

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 43. 43 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#40] от "Един Българин":

  Какво е запазил ве психопат! Как въобще съществуват такива заблудени хора като теб! Станишев съсипа здравето на хората! Ако ти се наложи да влезеш в болница ще видиш какво е съхранил Станишев - корупцията и африканските стандарти!

 44. 44 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Поредните зелени митове и легенди.
  Колко много вярващи в предполагаемото чудовище ГМО!
  И никой не забелязва организираният частен интерес на производителите на безбожно скъпите "органични" хранителни продукти. Манипулирай и печели!

 45. 45 Профил на 2
  *****
  Неутрално

  и на вси4ки които не ЗНАИАТ за ПРОТЕИН4ЕТО в цареви4ката, .........после ПРАСЕНЦЕТО което ако не иаде от цареви4ката не дебелее и не ражда и така до краиа на БУЛГАРИСТАН и за ОВЦЕТЕ по састата процедура...и тн. и тн.

 46. 46 Профил на невежа
  *****
  Неутрално

  Не мога да оформя за себе си мнение.Доказано ли е,че ГМО са вредни.Ако са вредни, световната здравна организация трябва да се произнесе.Има ли по този въпрос изразено становище от нея.Защо в едни страни има забрана, а в други няма.Ако ГМО са доказано вредни ,в какво се състои тяхната вредност.

 47. 47 Профил на КМЕТА
  *****
  Неутрално

  До коментар [#29] от "dhk13":

  Лошо за образованието , ама не онова което ти е казал ,че го имаш доктора.

 48. 48 Профил на pr4
  *****
  Неутрално

  Голямо браво за статията! Г-жо Русевар благодаря чистосърдечно за ролята ви в информирането и формирането на правилния общочовешки мироглед. Вашият материал провокира разсъждения, които, да се надяваме, ще доведат до така търсеното качествено изменение на "лошия материал".

 49. 49 Профил на Иван Петров
  *****
  Неутрално

  Мога само да кажа на тези, които се възмущават от ГМО(повечето от тях дори не знаят, какво означава абревиатурата), ако знете, какво ядете всеки Божи ден, всички ще станете анорексици.

 50. 50 Профил на Неам думи
  *****
  Неутрално

  Темата е важна, но от Любославски фенове без капка мозък, модифицирани още с раждането, не може да се развие.

 51. 51 Профил на Чук
  *****
  Неутрално

  Като ги гледах снощи в "референдум" се сещам за кръглата маса и чл.1. Всички са против чл.1 само Луканов и Пирински не щат.
  Просто това правителство не става-те вървят срещу народа си.Пожарникаря лъже като на световно и то не само за ГМО.Няма смисъл да ни губят времето ,колкото по-бързо на избори ,толкова по-добре.

 52. 52 Профил на не на ГМО
  *****
  Неутрално

  хубава и много вярна статия.

 53. 53 Профил на Психо
  *****
  Неутрално

  Статията е добра. Темата е най-актуална в момента. И какво от това? В ход е новото ударно подлагане на поредния голям брат. Трябва да си много, ама много сляп, за да не отчетеш, че от 6 месеца върви бясна презатлантическа ориентация, във всички сфери - от ядрена енергетика, до селско стопанство. Няма как другояче. А специално "Монсанто" са солидни спонсори за избори - както за американски, така и за балкански. Има си хас да откажат печалбата от 20-тина млн. декара земя. Когато днешните престъпни търгаши бъдат съдени ще бъде вече много късно. Шнекът на българската алчност ще е смлял всичко.

 54. 54 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1323 Любопитно

  Ако използваме един друг език може да се каже, че ситуацията е прескочила границата на риска и е определяема с категорията "опасност" за здравето и живота на ВСЕКИ български гражданин. Възможността една финансова сума да промени политическата воля на депутати, министри и министър-председател, категорично трябва да се определи като ОПАСНОСТ за държавния суверенитет. Икономическите и екологичните последствия също могат да се дефинират като "опасност".
  Следоватерно проблемът излиза от тесните граници на екологичното тълкуване и съвсем сериозно може да бъде анализиран като опасност за националните интереси. А това означава, че се превръща в ОПАСНОСТ за националната сигурност.
  При това положение са длъжни да се задействат съответните институционални ресурси. На кратко казано тук да се задейства ДАНС. И не само тя.
  Въпросът е дали на подчинената на министър-председателя агенция ще й бъде позволено да влезе в ролята на защитник на националната сигурност. Разбира се без да се съобразява, кой е министър-председателят, кой е министърът или зам.министърът, кой е депутатът или кой е председателят на младежката част на политическа партия.

 55. 55 Профил на axa
  *****
  Неутрално

  Представителят на "Монсанто" за България Николай Черкезов съвсем случайно се оказва и председател на младежката организация на БСП?!

  Баси, тия верно са на всеки километър!

 56. 56 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  Излиза ,че Монсанто са по-силни даже от ЕС,щом в държава-членка на ЕС се разпорежда частна американска компания и законодателството се променя не според изискванията на Съюза,а според мераците на щатския концерн.

 57. 57 Профил на User
  *****
  Гневно

  В приложения линк има и моето силно негативно мнение по-темата.Какво да ядат децата ни.И че ние също сме били мутанти в нас няма гени от кокиче или от бактерий. "Да патентоваш живота" http://since75.blogspot.com/2010/02/blog-post.html

 58. 58 Профил на Николай
  *****
  Неутрално

  С приемане на подобен закон просто управляващите не знаят какво си навличат... Тук играят интереси. Не ЕС ни налага да приемем ГМО, а цялата работа идва от САЩ... Това, че всеки ден ядем ГМО дори без да подозираме е така. Това, че тези храни са вредни е така... аз лично не се нуждая от специялни изследвания за да го знам. Просто природата е създадена вече. В нея един организъм служи за храна на друг. От храната даден организъм си набавя необходимите му аминокиселини за образуването на специфичните за този организъм белтъци. И информацията за синтеза на тези белтъци се състои в ДНК на всеки един от нас. Е, промяната на някоя аминокиселина в дадена "храна" няма ли да доведе до промяна на целия генетичен код на хората и набора от белтъци? Оставете растенията, оставете екосистемата. Ние се превръщаме в мутанти... А аз съм твърдо против това. От друга гледна точка това си е бъркане в божиите работи... а ние там работа нямаме... И ако светът ще свършва, няма да е нито от разни там колайдери и тем подобни глупости, а именно от ГМО...

 59. 59 Профил на Trifid
  *****
  Неутрално

  Гледайте "Денят на трифидите"...за да видите какви могат да са последствията от човешката глупост и игра на господ. Има и книга писана доста отдавна по която е направен филма.

 60. 60 Профил на Димитър
  *****
  Неутрално

  Излиза ли, влиза ли, но Манева трябва да си ходи.

 61. 61 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 627 Неутрално

  1. браво за националната отговорност на младежкото крило на БСП (тая партия много ще ми липсва, дано по-скоро да започне да ми липсва)
  2. браво за откритостта, прозрачността и диалогичността на новото правителство (дано скоро си ходи и то, ако ще ми имитира европейска гражданственост - "ГЕ" от ГЕРБ, ако не се лъжа)
  3. браво на българите, че не са съвсем умряли и че не ги мързи чак толкова и ходят да протестират
  4. браво на САЩ, че използват политическото си влияние за икономическа хегемония /разбирай изсмукване на печалба от абонирани земеделци и в крайна сметка абонирани потребители/
  5. браво на Общността, че не им тегли една колективна майна на иноваторите отвъд Океана, (т.е., че не защити гражданите си, които имат права да са "естествени", и производителите си, които имат право да са икономически свободни)

  За тези оперирани от чувство за сарказъм - глътнете си по едно синьо хапченце.

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 62. 62 Профил на Некомпетентен
  *****
  Неутрално

  Не съм специалист и не мога да преценя от научна гледна точка как стои въпроса с ГМО - за или против.
  От друга страна знам едно нещо със сигурност. Щом нещо се приема от правителството то е в негов интерес или в интерес на кръгове свързани с него но в никакъв случай не е в интерес на българския народ. Няма правителствено решение или закон през последните 20 години, което да опровергава тази максима. Затова щом правителството и парламента са ЗА, аз съм ПРОТИВ!

 63. 63 Профил на Бойко е един Лъжец
  *****
  Любопитно

  "На този фон уверенията на премиера Борисов, че лично той и правителството му са против производството на ГМО, но това било изискване на ЕС, не просто олекват, а следва да бъдат тълкувани като лъжа"
  лъжа
  лъжа
  лъжа
  лъжа
  лъжа
  А-бе, българи, още какво искате, за да видите, че Бойко е един Лъжец!!!!!!!!

 64. 64 Профил на Дедо Говедо
  *****
  Неутрално

  Ние не се плашим от ГМО. Свикнали сме. Всеки час поемаме голями количества ГМН ( генно модифицирани новини ) от медиите.............

 65. 65 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Манипулативна статия, писана за лумпени. Независимо дали сте за или против ГМО, от подобен бълвоч би трябвало да ви се повдига.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 66. 66 Профил на Андрешко
  *****
  Разстроено

  До коментар [#59] от "Trifid":

  Това трябва да се прати на глупаците,които поддържат закона за ГМО.
  ПРОЧЕТОХ КНИГАТА НА ЕДИН ДЪХ.
  НЕВЕРОЯТНО,НО ОЩЕ ПРЕЗ 50години СТАВА ЯСНО КАКВО ИДВА ДНЕС.

  ПРОЧЕТЕТЕ КНИГАТА В НЕТА
  ЕТО И ЛИНК:
  http://sfbg.us/authors/j/john_wyndham/Novels/The_Day_of_the_Triffids.htm

 67. 67 Профил на Нормален и с факти по темата
  *****
  Неутрално

  Инфо за изследвания на учени и конкретни доказателства кое как влияе на бозайници от тези красоти, дето се творят с ГМО-тата, може да се види по-долу. Красноречиво е! На който му се иска (и стиска) след това - да ги пробва, но моля да не натрапва на нормалните

  СПЕЦИАЛНО Е И ОТГОВОР ЗА DHK 13, на негов постинг номер 34. Наздраве и на размисъл да му е:

  "A Comparison of the Effects of Three GM Corn Varieties on Mammalian Health":
  http://www.biolsci.org/v05p0706.htm

 68. 68 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#66] от "Андрешко":

  Свалих я книгата.Заинтригува ме.Ще я прочета.Благодаря!!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 69. 69 Профил на edin
  *****
  Неутрално

  Казвам като човек занимаващ се с микробиология - изменение дори на една аминокиселина в активния сайт от белтъка, води до промяна на функциите му. Такова изменение е порядъци по-малко от 1% от целия ензим. Изменения в състава , които не са натрупвани с еволюцията или естествания подбор са стресови за нашия организъм. Не сме имали евулюционното време да се приспособим към тях, защото естествените мутации са много бавен процес. Това е и причината бероятно да нямаме още доказателства за вредата от ГМ храни. Когато те се проявят може да се окаже късно.

 70. 70 Профил на времето
  *****
  Весело

  Сега му е времето.Г%ладен М%инистър О%бядва.Г%олеми М%ъни О%чаква.Г%ладни М%ладежи О%бсъждатсега му е времето" Не "на Г.М.О.

 71. 71 Профил на Gerasi
  *****
  Неутрално

  Браво Люба,
  Тепърва ще му ядем на ББ л...ата.

  ГМО забележете вирее само на препарати които Мотсанто продава.

  1. Тва си е зарибявка т.е едва ли има печалба. Има самоубили се фермери

  2. И ГМО и препарати химикали затова US нацията е болна и затлъстяла.

  3. Вижте постинг 20. Там е подробно обяснено.

  4. Слънчевото греене е константа. Вода достатъчно също е нужна. Ако доматът стане с 5 пъти по-голям диаметър, при константа енергия значи ще е 125 пъти по-безвкусен.

 72. 72 Профил на Мъдоран Дедович
  *****
  Неутрално

  ГМО=Граждани Мутанти за Отечеството=98%

 73. 73 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Уважаема г-жо Русева,
  Много голям почитател съм ви, но този път се изложихте здраво! Много здраво.
  Светла Николова от Агролинк е жена която има свои лични интереси в преследването на ГМО. Вземете се разровете. Още повече тя е нищо не разбира от ГМО. От статията е видно че и вие нищо не разбирате от ГМО. Като толкова се безпокоите за ГМО и опасностите изцяло, защо не протестирате срещу пестицидите които използват поголовно за да произведат свободния от ГМО домат? Няма нищо против да ви тъпчат с отрова, но имате против ГМО-то?
  Много се изложихте.... оказахте се клакьор... необразован...
  който скача и говори без да знае.
  Защо не пишете за износа на органи? Или за строителния бизнес на Прокопиев който стремително запада... Няма ли Лилито границка да ни изнесе някоя лекция с помоща на Адрес как сега бил момента за покупка на жилище...
  Платени клакьори... срам ме е че сте българи! ПФУ!

  https://www.facebook.com/Mlekarite
 74. 74 Профил на В.А.
  *****
  Неутрално

  Браво Любослава, това са червените еуглени в действие, те могат само да съсипват и да крадат - правят го вече 65 години, тяхната м....

 75. 75 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Човек от СИбанк лобира за закона за ГМО
  http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=9022&Itemid=33

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 76. 76 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Поздравявам ви обаче за едно нещо г-жо русева...
  как обединявате всички срещу един общ враг... лошите комунисти...
  и аз ги мразя, но вечно да ги използвате за да извлечете вие самата ползи е малко смешно... ами ако умрат комунистите? за какво ще пишете... много ме е яд .... мамка му... а пишехте хубаво... за интересни теми осмивайки по един прекрасен начин.. а тук.... сте се и....ли на метеното!

  https://www.facebook.com/Mlekarite
 77. 77 Профил на todor_kochev
  *****
  Весело

  Може би горните защитници на ГМО се надяват,че след подаръка *Чернобил* ние сме достатъчно мутирали?И пак става така,че всяка кофа с лайна за българите се приготвя с активното участие на *любимата* БКП и нейните членове!

 78. 78 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Аз не вярвам, че някой днес може да ми гарантира, каквото и да било. Монсанто действа корупционно и това е доказано в САЩ.

 79. 79 Профил на V4Vendetta
  *****
  Гневно

  Благодаря за статията! Крайно време е тази дискусия да добие сила и да притиснем управляващите. Трябва да го направим, защото те самите няма да се спрат и ще -одиизвършат това предателство.

 80. 80 Профил на казакова
  *****
  Неутрално

  Когато се бъркаш в божиите /природните/работи винаги биваш наказван.След като са видели,че мутиралите семена не създават поколение как не се сетиха,че природата сама се защитава.Тези които за парите на американците решиха ,че могат да ни тровят не се ли замислиха,че така тровят и собствените си деца.И къде тук е съда да се самосезира и да ги вкара в затвора

 81. 81 Профил на V4Vendetta
  *****
  Неутрално

  ще извършат

 82. 82 Профил на Мунсанто
  *****
  Неутрално

  Сигурно сте запознати какви измамници са тази фирма. В Канада загубиха дело срещу фермер. Бяха му заразили имота с модифициран вид и след това се опитаха да го осъдят за авторски права. Защо просто не изгонят тези идиоти от БГ. А чак и младежа от БСП им е представител. Каква гротеска само.

 83. 83 Профил на Graovec
  *****
  Весело

  ....често Ви критикувам г-жо Русева, че и от време на време много ви се дразня за комсомолския подход, но сега мога да кажа само....
  БРАВО ЛЮБОСЛАВА!!!

 84. 84 Профил на contacol
  contacol
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тук можем да си бръщолевим колкото си искаме, но каква полза от това? Можем ли да променим нещо? Силно се съмнявам! Мисля, че никой няма да ни пита и никой няма да ни чете мненията.Имаме ли реално действуващи инструменти за въздействие над законодателната и изпълнителната власт? Нямаме! Не се заблуждавайте! От 10.11.1989 г. до сега да знаете има ли случай на отзован народен представител от събрани гласове на неговите избиратели? Аз не знам за такъв и дано да греша.Колкото до дискусията за ГМО и ако ме питат лично за моето мнение ще кажа, че съм навит, но срещу 200 милиарда евро дългосрочен кредит за държавата ни при облекчена лихва! И така и така в момента ядем абсолютни боклуци! Един повече или един по малко все тая, но пазарлък да има и после от него - изгода. Затова искам 200 милиарда евро кредит!!!

  Не трупайте пари! Те са средство за живот. Ползувайте ги всеки ден!(Ванга)
 85. 85 Профил на вегетарианка
  *****
  Разстроено

  аз спрях да ям царевица, макар че много обичам! - щото по-голямата част от нея е ГМО - от нея кихам и имам алергия. сега какво - да спра и хляб и картофи да ям ли? месото, че не става - то това е ясно, щото и животните са тъпкани с ГМО. а на детето си какво да дам???

 86. 86 Профил на @Дневник
  *****
  Неутрално

  Браво! Супер статия ..... С големия прожектор точно в тъмното кюше на сенчестия лобизъм в България.
  Радвам се, че има и много мислещи хора!

 87. 87 Профил на вегетарианк
  *****
  Неутрално

  До коментар [#84] от "contacol":
  Може би ТИ ядеш боклуци, но има хора, които внимават какво си слагат в стомасите - както е и смислено да внимаваме какво си слагаме и в главите (и с кои медии си ги пълним). Като така и така сме тука (на едно смислено място) айде стига комерсиализъм: животът няма цена, моят лично не струва нито 200 000 евро, нито повече (за по-малко дума не става) - нито в кредит, нито в подарък.
  лол

 88. 88 Профил на вегетарианк
  *****
  Неутрално

  До коментар [#87] от "вегетарианк":

  милиарда изпуснах няколко нули, но е все тая - животът цена няма
  До коментар [#87] от "вегетарианк":

 89. 89 Профил на Фермер
  *****
  Неутрално

  Най-после! След темата на броя в Капитал, където не отразихте темата добре, си помислих, че и вас са купили. Само да отбележа, че всичко изнесено по статията, вече 1 месец се тръби и пише в Социалната мрежа на българските фермери:http://fermer.bg/news/1224/1/chlenove-na-fermerbg-v-referendum-po-bnt-pravitelstvoto-da-izleze-s-iasna-poziciia-za-gennomodificiranite-organizmi.html, представители на която във вторник в предаването "Референдум", разбиха опонентите си от МЗХ и МОСВ, като разобличиха всичките им лъжи, които пише в статията. Явно усилията им не са напразни и на някои журналисти им е просветнало.

 90. 90 Профил на чочо
  *****
  Неутрално

  Преди години,когато поднесох на моя приятел от Виена Вилфрид лятна традиционна българска салата с домати той ми поиска ...кетчуп.За каквото и е ,казвам,такива домати ,с такъв вкус не си ял.Да,казва,но ние в Австрия ядем холандски домати,които нямат никакъв вкус/генномодифицирани,траещи по 15 и повече дни/.Че така ще стане и с всичко ако се допусне тази глупост.Моето поколение си спомня за вкуса на кебачетата/сега са боклук/,вкуса на доматите/сорта Идеал,Аче/,вкуса на 1бълките/ренета/.НЕ ДОПУСКАЙТЕ ТОВА ДА СТАНЕ!ПОДКРЕПЕТЕ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СРЕЩУ ГМО!

 91. 91 Профил на МХ
  *****
  Неутрално

  Люба пише хубаво, интересно, но този път не съм съгласен с нея, защото моята максима, която никога не ме е лъгала е: Щом мнозинството от българи са против нещо, то е правилното!

 92. 92 Профил на gara
  *****
  Неутрално

  няма да успеем да опазим най важното - триторията, няма санкция за предателства в дългосрочен план, руски тръби, гмо, прогажба на терени на всякакви хора с неясни пари, мюсюлмански структури, аец, съсипано от алчност крайбрежие, царски безкрайни горски сечища, водоеми аренда на безгрижни разбойници дпс и мутри, ето едно нещо заради което хората търсят тодор живков и заради което е държавата в крайна сметка

 93. 93 Профил на Калин Ненов
  Калин Ненов
  Рейтинг: 458 Весело

  Любослава, благодаря ви за обзорната статия!

  https://choveshkata.net: Човешка библиотека е всяко място, на което книгите събират човеци.
 94. 94 Профил на до MX
  *****
  Весело

  А ако мнозинството казва, че си тъп ти си умен, нали Мама !!!
  А до Бойко и неговата Любима, която го държи здраво под чехала, ке кажа .....http://www.youtube.com/watch?v=F4jqfHtYxIA

 95. 95 Профил на GMO
  *****
  Неутрално

  За хората които казват че не са досататъчно информирани: потърсете в Google Video - The World According to Monsanto. Едно доста интересно разследване относно ГМО. Друг интересен материал там е: The Dangers of Genetically Modified Food - Jeffery Smith Lecture. Надявам се да са ви от полза.

 96. 96 Профил на Румен
  *****
  Неутрално

  Разобличиха ме.
  И сега как да върна комисионните на Монсанто?!?
  ........а и не ми се иска.
  размишлява мин. Найденов

 97. 97 Профил на Eurosooner
  *****
  Неутрално

  Да е жив и здрав ЕС, че ни прие, че представяте ли си какъв закон щяхме да имаме ако не бяхме лимитирани от Директивата !? Де що е ГМО щеше не само да е автоматично допуснато в БГ, но и щяхме да сме тестовата площадка на Монсанто... Браво на Любослава Русева за статията - все вярвам, че рано или късно гражданското общество ще поограничи безобразната корупция в единствената бананова република-член на ЕС....

 98. 98 Профил на Наистина гротеска
  *****
  Неутрално

  До#82:
  Ти не си Мунсанто, а мозъчен мутанат! Не е луд който.....
  Гледай кой отваря вратата, а не кой стои пред нея.Чети анализа. Най големите '"експерти'" на ДСБ стоят зад законопроекта, а Светиня му обещава да не го изпълнява.

 99. 99 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Срещу продажните управляващи и политици изобщо,
  само с Референдум може да се защитят интересите
  на огромната част от хората.

 100. 100 Профил на МХ
  *****
  Весело

  94, ами то мнозинството, което е много умно, избира и червени и сини, жълти, накрая и пожарникаря ми избра. А и как то ще ме оценява, въобще не ме интересува, защото не завися от него, а от себе си. Казах, че максимата никога не ме е лъгала, или ще ми дадеш някой обратен пример?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK