Раждането - казарма

Раждането - казарма

© Иван КутузовПомните ли онзи лаф: "за жената раждането е като казармата за мъжа". Изключително постижение на анонимния народен гений е тази парадоксална аналогия. Кое събира в колективното съзнание два толкова различни типа опит? Преди всичко: принудата; липсата на избор; чувството за самота и изолация; травмата, която остава. Само че голямото мъжко изпитание отпадна.


Дори в една свръхконсервативна институция като армията се случиха значителни промени. Уви, не може да се каже същото за родилните домове (с малки изключения), за системата и нагласите в тях, и изобщо за цялостното отношение към бременните, родилките и новородените у нас.


Все още родилката е
третирана като обект на серия от процедури


а не като активен субект, в чиито усещания, желания, интуиции трябва да се вслушва медицинският екип, за да бъде раждането нетравмиращо и пълноценно изживяване. Но за какви възвишености говорим, когато най-честата команда, като те сложат да легнеш в родилната зала, е "акай", без извинение и на "ти".


Можем да преглътнем глагола (макар че езикът е важен, още повече в такъв момент), да го сметнем за израз на езикова икономия, за най-непосредствено описание на това как трябва да се напъва. Но пък кой ака легнал? По родилките често крещят, че не напъват правилно, но много рядко някой им предлага по-удобна поза. Макар оборудването на много отделения да го позволява.


За родните родилни важи финалът на една трагикомична киноновела на Нани Морети: "Лекарите не знаят да... слушат." На една приятелка бебето й буквално "изпаднало" в кратката отсечка между предродилна и родилна зала, защото никой не й обърнал внимание, като казвала, че вече ражда, да не я местят. Друга, в елитна столична болница, била принудена да "краде" собственото си късащо се от плач бебе, за да го кърми. Когато най-сетне със скандал си го "присвоила", я питали "какво ще стане, ако всяка прави така".


Дано повече майки го правят – в случая само нарушаването на правилата може да ги промени.


Съвременните тенденции се фокусират върху двойката мама-и-бебе като ненакърнимо единство. Впрочем едно от първите неща, които се научават, ако ви предстои раждане в София, е тъкмо делението на АГ болниците според това дали бебето ще е при теб или не. Изглежда подробност от вътрешния ред, но в много случаи от това зависи дали ще потръгне кърменето – а оттук и целият стил на хранене и отглеждане на малкия човек през първите месеци, както и здравето му. Аз избрах къде да родя на първо място по този критерий. А какво става в малките градове с по една болница, скоро и без такава. Какъв е изборът там?


Проблемите тръгват по-отдалеч. Задайте на една бременна простия въпрос кой ви е наблюдаващият лекар и ще видите, че отговорът се оказва неочаквано сложен. Там, където би трябвало да чуете едно име, ще ви бъдат изредени най-малко две, а често и повече със сложни обяснения кой, къде и защо. При това не заради някакви усложнения в бременността. А защото


функционира един особен "Параграф 22"


Казано накъсо, наблюдаващите лекари (регистрирани по здравната каса) не израждат, а лекарите, които израждат, не наблюдават (защото практикуват в болнични отделения и не са регистрирани по здравната каса). Разбира се, вторите могат да следят развитието на бременността, но срещу заплащане. Ако бъдещата майка отрано не е схванала описания "двоен стандарт" и не е "дублирала" лекарите, накрая, когато би трябвало да е най-спокойна и концентрирана, започва големият стрес – къде, при кого да роди.


Привидно ясната и гарантирана медико-социална "пътека" на бременността се къса в ключовия си етап – преди раждането, точно пред вратите на въздесъщия родилен дом. Защото у нас все още алтернатива на болничното раждане няма (като възможност да се роди в родилен център или у дома с акушерка и близки хора наоколо, както е в много европейски страни).


Именно тук, в липсата на алтернативни "пътеки", е и корупционната точка в системата, тук започват уговорките, тарифите и пр. Като въпросът далеч не опира само до парите, а и до предложения към бъдещата майка от типа "да планираме дата на секциото" или "ще ви поставим инжекция да тръгне бебето" и подобни. В такъв случай трябва жената да е много мотивирана и смела, за да отстои правото си на активно естествено раждане.


На този фон неасистираното домашно раждане в семейството на швейцарка и българин в Габрово от края на 2009 г. се случи тъкмо навреме. В цялата си рискованост и радикалност то е симптом за необходимостта от отваряне на системата. Консерваторите и адептите на "готовите истини" го възприеха едва ли не като атентат. Това, което обединява негативните реакции, включително по-умерените и здравомислещите, всъщност е страхът. Страхът, че раждането в България и без това е екстремно преживяване, за да каскадьорстваме допълнително. Всъщност това са


два страха, които по особен начин взаимно се крепят


– от една страна, от самия родилен акт, а от друга - от институциите, до които опираме, за да се справим с него. И с тях – зле, но без тях – още по-зле. Да не забравяме обаче основното – тези майка и баща очакваха своето дете и се бяха подготвяли и поели съответната отговорност за неговото идване. Сравнете с новината отпреди няколко дни за поредното бебе, родено тайно вкъщи, изхвърлено на боклука и открито мъртво.


Тези два случая свидетелстват за съвсем различни явления – от една страна, за предварително обмислен, подготвен акт на млади, образовани хора от средна и висока средна класа, адепти на "естествеността" в най-добрия смисъл на тази дума. И от друга страна, за принудата на бедността и безизходицата.


Родилната практика в България търпи мощен натиск от двете страни и трябва спешно да се променя, да става по-гъвкава и хуманна. Да може да посрещне и справедливите искания на просветени майки като тези, обединени в сайта estestveno.com (горещо го препоръчвам, техните отворени писма и петиции са едни от най-адекватните документи по темите за майчиното здравеопазване и родилните практики), но и случаите на онези родилки под прага на бедността и/или от малцинствата, омъжвани в тинейджърска възраст, лишени от достъп до образование и информация, многодетки по инерция и неизбежност, при които "естеството" е дори в повече.


Тях също именно раждането за момент ги превръща в субект, прави ги видими, поставя ги в пряк досег до държавните институции (както навремето казармата беше инициация за бащите, братята и съпрузите им). И съответните социални служби, психолози, неправителствени организации би трябвало да търсят път към работа с тях и семействата им още от първите дни в родилния дом.


За тази цел, погледнато и от двете камбанарии, трябва на първо място родилните домове


да престанат да се държат като непристъпни крепости


да се отворят – в най-широкия смисъл – към нови практики, нагласи и изисквания; да работят срещу страховете от раждането, да подкрепят активното и естествено раждане, да гарантират правото на избор, сигурността и защитеността на родилката и бебето. Да не отказват достъп на бащата (или друг член на семейството), който също трябва да може да съпреживее раждането.


Накрая, помните ли вица за жената, която увещава мъжа си да не ходи всяка вечер в кръчмата, какво му пречи и с нея някой път да седне да изпият по едно. На мъжа му писва, сяда една вечер, отпиват и казва: "А сега кажи кой ти беше старшина." Тук ще дадем реплика и на жената, на чийто гръб се смеем. Тя отвръща: "А на теб коя ти беше акушерка?"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на perseus
  *****
  Неутрално

  Браво, страхотен материал! Трябва да се вдига шум срещу безобразията при раждането и по програма "Майчино здравеопазване"! Лекарите не щат да работят по Здравна каса за бременност, щото им плащат жалки пари! 8 лв доколкото знам. А тези които приемат - отделятЦЕЛИ 10 минути, на конвейра и ги бОли фара - ако искаш повече - цъкай 25 лева. Има всякакви неща дето трябва да се плащат, бюрокрацията е безумна, и накрая горките жени се озовават в родилното и се почват "информирани съгласия", всякакви упойки (едва ли не задължителни), ВИП стаи, ВИП зали, тарифи, екипи и какво ли не. Просто безумие.

 2. 2 Профил на БИЛЯНКА
  *****
  Неутрално

  приказката е че докато една жена не е родила имъж който не е ходил войник не са станали истинска жена и истински мъж. за всичко дсруго си до болка права НО кой от герберчетата го интересува хаоса който описваш,пък и тия де,бедните.Целта която е поставил Симеонча на бот ти бойко е да ни докара до около 5 млн души барабар с циганите и турците,колкото сме били когато на хлапето му биха шута в задничето - к,ви са тия соц 8 ,900 000 българи,айде де,накъдя сте тръгнали бе,не помните ли хитлер дет ви смяташе за тор на арийската раса,та ще ми се множите,да заплашвате румъни,гърци,сърби,турци

 3. 3 Профил на perseus
  *****
  Гневно

  И после "ниска била раждаемостта". Братовчедка ми е бременна и вече и се изправи косата. Моята и на жена ми нон стоп са на ниво "да ви приличаме на луди калинки"?

 4. 4 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1086 Разстроено

  Аз се сетих за един друг виц:
  В бардак влиза клиент, избира момиче, влизат в стаята. След минута момичето изкача с вик:
  - Ужас! Ужас!
  Влиза мадам да провери, излиза след половин час и казва:
  - Е, ужас... Не "Ужас! Ужас!"
  Та това в България е по-скоро "УЖАС! УЖАС!"

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 5. 5 Профил на Aza
  *****
  Гневно

  Положението с ражданията е наистина ужасно и може освен в милиони травми психически и физически да се опише и чрез голям брой смъртни случаи в РЕЗУЛТАТ НА МЕДИЦИНСКИ ГРЕшКИ И НЕБРЕЖНОСТ! Това е ужасно, но този ужас остава само за нещастните родители, а виновните се покриват и са защитавани от съсловието си. Докато не влезат в затвора виновни за лекарски грешки и небрежност доктори - положението няма да се оправи.

 6. 6 Профил на хъм
  *****
  Неутрално

  Не с таткото, а с адвокат смятам да ходя да раждам!Изобщо не се шегувам.

 7. 7 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 813 Любопитно

  Първо да кажа за казармата - най-безмислено изгубените месеци от живота с цел създаване на реални психо травми! Вече и професия войник не е да пуцаш като преди два века и там трябват професионални кадри, а не просто "жива сила"! Това напълно обезмисля профилирани обучения просто, защото те са просто формални. Няма абсолютно, повтарям абслютно никакъв смисъл да съществува подобно извращение ако не сме във или очакваме военно положение...
  За бременността - наистина е неприятно преживяване раждането у нас поради изброените в статията факти. От това, което знам може да си поръчаш "екип и всички екстри" за около 500-800 лева и лично според мен си заслужават парите... Другия вариянт е да се съсипе психиката на жената... Но у нас не държим на здравето, а на психичното още по-малко!

 8. 8 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  Защо в АГ не пускат бащите до родилките преди и по време на раждането?
  Отговор:Защото ще има пребити лекари и медицински сестри!
  Защо ще има пребити лекари и медицински сестри?
  Защото се държат с жените грубо и ги третират като животни.

 9. 9 Профил на ГНИДАВАТА ЗНАЧКА ПАК Е ТУК
  *****
  Неутрално
 10. 10 Профил на Иван Кутузов
  *****
  Гневно

  Малоумна статия. То е ясно, че журналистчето се опитва да си вади хлаба, но стилЪТ МУ Е две баби си говорят. Не че здравеопазването е организирано добре, ама такава журналистическа некомпетентност????. За моята жена при раждането дадох 800 лв на лекарката и съм много доволен. Грижеше се за жена ми през цялото време (вкл и през нощта). ВИЕ КАКВО ОЧАКВАТЕ- КОЙ ЩЕ ВИ ДУДНДУРКА БЕЗ ПАРИ?
  "На една приятелка бебето й буквално "изпаднало" в кратката отсечка между предродилна и родилна зала, защото никой не й обърнал внимание, като казвала, че вече ражда, да не я местят.
  ЛЕЛЕ КОЛКО СИ ПРОСТ- НАЛИ ЗАТОВА Е РОДИЛНА ЗАЛА. ТАМ СЕ РАЖДА, А НЕ В ПРЕРОДИЛНАТА.
  Виждал ли си как се ражда бебе? Не се изтрелва за да падне!

 11. 11 Профил на пчеличка
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "123":

  Как ще не пускат.Плащаш 100 лв на касата и влизаш.
  Ама ако искаш да бъде добре бебето и майката стоиш и кротуваш. Щото на лекарите им е писнало от дебили като теб, могат да разсеят и т.н...

 12. 12 Профил на Enna
  *****
  Неутрално

  Браво, Биляна! Страхотен материал!

 13. 13 Профил на m
  *****
  Неутрално

  Браво за статията. Трябва хората да започнат да тъсят правата си и няма нищо по-важно от това да дадеш начало на нов живот без травми още от родилното. Соц. реалността и тоталитарното мислене, обаче още са водещи у нас. Неслучайно чужденци, виждайки родилен дом в София през 70-те с майките по прозорците и роднините отдолу са питали - това затвор ли е? Нищо почти не се е променило и до днес...

 14. 14 Профил на М
  *****
  Неутрално

  niama zna4ka, само да те коригирам, че тарифите не са 500-800лв, а вече са над хилядарка. Ако искаш що годе подобие на нормално естествено раждане, то на такова, доколкото знам, може да попаднеш само в една болница при чист късмет, разбира се, и тарифата там е 2000лв. Поръчването на екип твърде често има отрицателен ефект, особено ако лекарят не е на смяна и го извикат за твоето раждане, в следствие на което гледа да бърза, да те претупа и ако може секцио, че то отнема 20 мин все пак. В контекста на текущата ситуация у нас, бих предложила да се узакони раждането в домашни условия и да се даде възможност на акушерките най-накрая да си практикуват професията!

 15. 15 Профил на .
  *****
  Неутрално

  От собствена глупост родих в България, а не в Германия, където живея по принцип. Никога бих не родила отново в България, ако зависи от мен. "Акай" е най-малката беля. Една нагримирана санитарка вдигна зверски скандал и напсува на майка едно момиче, което след клизмата ѝ нацапа обувките. Момичето имаше вече страхотни болки и не знаеше на кой свят е. В отделението фрази от типа "Искаш сега да си утрепаш детето" се сервираха редовно на всяка родилка, която се опитваше да изрази някакво собствено мнение по отношение на рожбата си. Една жена с бебе в кувиоз рева самичка към половин час в коридора пред помещението с недоносените, защото чула как санитарките си говорят че детето ѝ е с дихателни проблеми и няма да оцелее. Никой от персонала не ѝ обърна внимание. Да не говорим за захранването със захарна вода, което стави немския ми педиатър без думи за около минута.

 16. 16 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#14] от "М":

  Не ме разбра - под "поръчване на екип и всички екстри" означава именно да се спестят излишния стрес и грубото отношение... Иначе казано плаща се предварително и доброто отношение, търпението и всякакви мъчения с цел измъкване на повече пари ги няма... Това всъщност е най-големият проблем! Несигурността и стреса от това, който причиняват лекарските екипи поради ниската им мотивираност и нулевия контрол, който се упражнява...

 17. 17 Профил на declpff
  *****
  Гневно

  От собствен опит знамр че обслужването в 5* ресъторант е по добро отколкото в студентски стол. Не знам защо очаквате да няма разлика в услугата, която получавате "от държавата" и ако платите допълнително.В целия свят здравеопазването е скъпа, и скъпоплатена услуга. Ако си плащате достатъчно, ще получите усугата , която искате, тва е....
  А за без пари - толкова

 18. 18 Профил на .
  *****
  Неутрално

  До коментар [#17] от "declpff":

  Абсолютно не си прав. Право на нормално здравеопазване имат всички, които си плащат застраховката. Допълнителното плащане е за допълнителни услуги, като самостоятелна стая, раждане във вода и подобни глупости. Поне би трябвало да е така, ако се доближим до стандартите на запада. Ако искаш изцяло платено здравеопазване, приятен път към Ориента.

 19. 19 Профил на Българина
  *****
  Неутрално

  "Преди всичко: принудата; липсата на избор; чувството за самота и изолация; травмата, която остава"

  Нещо авторката не е разбрала, или не е раждала или не ходила войник? Примера се дава от народният гений на мъдростта като дефиниция за основните задължения, призвание и смисъл на понятието, архитипа: жена и мъж. А те са : основният дълг и смисъл на жената е да стане майка, а на мъжа да стане войник. Жената като продължител на живота на индивида и общността и мъжа в ролята му на войник, като защитник както на жената и детето, така и на общността, рода, народа, държавата.Но как да се разберат тези народни мъдрости като вече нито мъжете са войници, нито жените майки?Или и да са, те са такава рядкост, че трябва да им се дават ордени

 20. 20 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Манталитета трябва да се промени още преди болницата. Много български мъже са едни псевдо-мачовци за които раждането е нещо между табу и пореден голям повод за напиване. След като жените им не са успяли да променят ориенталското им поведение и да ги накарат да ги придружат и подкрепят по време на бременността и раждането, какво очаквате да е отношението в болницата. Там жените са ‘изпратени;’ да раждат от мъжете си, пък да се оправят както могат с коментари от типа ‘това не е мъжка работа’ , ‘бегай’ к’во ще праа там’ . Това е ориенталската философия на редовия български мъж и от там трябва да се почне. А родилните отделения не искат съпруга да присъства не от друга причина, ами защото обикновено този ‘мъж’ е зле подготвен, направо неук, неадекватен , необразован за механизма и събитието на раждане и съответно непредвидим в действията си. А само такива липсват в една напрегната обстановка. Едно семейство би трябвало да ходи заедно на курсове за обучение на бременни. Тогава и отношението в болниците ще се европеизира. Естествено и там има много неща за промяна. Не може родилно отделение да има такса за присъствие на бащата. В западните болници присъствието на съпруга е нормална практика и не само няма такива такси, а дори отсъствието на бащата се приема за необичайно и дори рисково за раждането. Все още има и централни АГ болници (уж високотехнологични) с 6-8 легла на родилки в стая и все още на нормална самостоятелна стая със санитарен възел и възможност родилката да се посещава се ‘вика’ VIP стая. За много неща са нужни огромни средства ,за други обаче трябва коренна промяна в отношението към родилката в самото общество много преди болницата.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 21. 21 Профил на .
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от "Българина":

  Господин Българин, Вие очевидно не сте раждал. За казармата не знам, но да лежиш сама с болки в неосветен коридор 12 часа без да знаеш защо се бави бебето и без да те погледне лекар, както се случи на една моя позната, си е травма до живот. За да може една жена да е адекватна за важните седмици след раждането и преди всичко за кърменето, за нея трябва да се положат адекватни грижи. Знаете ли колко българки кърмят? Ами ще Ви кажа - към 15 процента.

 22. 22 Профил на Активен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "М":

  всъщност въжзмоно е и в най-евтината - в Майчин дом срещу 400 лв при някои лекари...

 23. 23 Профил на Българина
  *****
  Неутрално

  А що се отнася за "обслужването" в българското здравеопазване и неговите институции, народа също се е произнесъл: Нека се помолим на Бог да ни пази от българското "здравеопазване! Ако ги попиташ за Хипократовата клетва, сигурно ще си помислят, че ги питаш за последното нашумяло и скъпо лекарство, което могат да ти пробутат с надценка "на ползу лекарю" С една дума при нас здравеопазването е като правосъдието: скъпо, неефективно и...смъртоносно.

 24. 24 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  На жена си да угоди -
  взе, че роди!

  www.berbenkov.hit.bg
 25. 25 Профил на bai mezan
  *****
  Неутрално

  Много, много скучен и тривиален матриял, истинска боза, браво на Дневник.

 26. 26 Профил на емо
  *****
  Неутрално

  Изключително глупава статия, "да преглътнем глагола", и-ба-си и словосъчетанието, нямам думи. Пълен резил.

 27. 27 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 317 Весело

  тая статия от форума на бг-мама ли сте я взели))

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 28. 28 Профил на rapidfire
  *****
  Неутрално

  До коментар [#23] от "Българина":

  Брато, ти ме провокира.
  Не че написаните неща в статията и от преживелите ги не са верни, верни са.
  Ама хайде стига говорили за Хипократовата клетва и за Хипократ изобщо, без да сте прочели и един ред написан от него.
  И за да разсея недоразуменията по въпроса, ще ти отговоря с малко цитати, както най-обичам.

  "Ако започнеш да говориш за възнаграждение, болният ще се убеди, че няма да го изоставиш. Ако не говориш по този въпрос, той може да си помисли, че го подценяваш. Трябва впрочем да знаеш, че болните по правило не познават благодарността. Болните в началото са почтителни и скромни, но по-късно хитри и неблагодарни. Колкото до богатите, когато са болни, се разтапят от обещания, а после се извиняват под претекст, че още не са придобили своите доходи.”
  Хипократ (писано около 420 г. преди н.е.)

  И както се вижда, за 1000 - 2000 години в отношенията лекар - пациент нещата не са се променили кой знае колко много.
  Звучи успокоително, когато се опитваш да спасиш някого от собствената му глупост, а той те кълне да те хване рак.
  Някак си е друго като знаеш, че ти не си първият, а той няма да е последният.
  Само дето не всеки може да овладе това Дзен изкуство. Останалото го знаете.
  Айде със здраве.

 29. 29 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Скоро имах опит: не беше толкова зле, колкото очаквах.

  Е, някой ако очаква, че ще отиде в родилното и всичко ще му е точно, може и да се разочарова. Но повечето българки са бая яки.

  Обаче после - след като всичко е минало - обичат да се оплакват и да се ожалват.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 30. 30 Профил на Mimi
  *****
  Неутрално

  Точния лаф е "докато една жена не е родила, и мъж не е ходил войник - не са станали истинска жена и истински мъж". Всичко останало в статията вярно и много добре описано!

 31. 31 Профил на deckoff
  *****
  Неутрално

  до 17
  Право на нормално здравеопазване имат всички(не само тези които плащат осигуровки) - това е нивото на нормалното здравеопазване в държавата.А и децата се раждат, хората биват излекувани , кво повече искате.А и нашите специалисти са търсени в много други държави... Изцяло платено е здравеопазването в много държави, например в САЩ също

 32. 32 Профил на .
  *****
  Неутрално

  До коментар [#31] от "deckoff":

  Нивото на "нормалното" здравеопазване в държавата просто не е нормално. Да не се впускам в подробности, имам доста раждали приятелки, само ще спомена една със спукан заради небрежност пикочен мехур. Българските лекари се държат по друг начин, като напуснат в България, защото на много от новите им работни места за жалба от пациент се взимат дисциплинарни мерки. А здравеопазването в САЩ е на кошмарно ниво и никога не съм си мислела обратното. В Западна Европа обаче не е така и точно нея имам предвид. Плащаш много голяма застраховка, наистина. Но тя е процент от дохода ти, така че можеш да си я позволиш.

 33. 33 Профил на perseus
  *****
  Неутрално

  Гейчетата дето рИвът колко е тъпа статията най-вероятно са:
  а.) под 20
  б.) над 60 с комунистическа казармена радост
  в.) Гейчета.

 34. 34 Профил на NK
  *****
  Неутрално

  До коментар [#28] от "rapidfire":

  Много си прав с едно уточнение - преди 2400 години Здравна каса НЕ е имало.

  Сега си плащаш всеки божи месец за да те лекуват без да фалираш.

  Лекарите са платени от всички нас. Без значение дали са (не)кадърни, дали са на село или в София.

  И при раждането ти съдират кожата, защото алтернатива НЯМА.

  Ако държавата не ни рекетираше да пълним бездънна яма, ако всеки можеше да избира между конкуриращи се финансови институции, ако можеше да следи какво става с личната му здравна застраховка и да има избор между болнични заведения, между които да избира...

  ... ех ако... ама не е...

  Ще перифразирам един виц-символ на нашето време:
  Ало, ВиК ли е?
  Не - АГ.
  А, така ли? И на вас да ви ... майката!

  Да ме прощават всички лекари. Не са те виновните - модела ни е сбъркан. Но все пак за част от тях основната мотивация не са сребърниците, а призванието.

  На последните - шапка им свалям и поклон.

 35. 35 Профил на Liska
  *****
  Неутрално

  още първите няколко изречения ме отказаха да изчета целия материал. ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! как може раждането да оставя усещане за травма?! това е най-сладката болка, жено курташева!

  или мъжо. знам ли те какво си, ма не си в час.

 36. 36 Профил на anonimna
  *****
  Неутрално

  Най-много ме забавляват изказванията на форумците от мъжки пол за статията. Поздравявам авторката за точното определяне на проблема - тоталната безпомощност на жената в най-важния момент от живота й, оставена в ръцете на бездушните и груби акушерки. Аз родих преди 20 години и идиотките се канеха да ни оставят сами да се оправяме, за да излязат на митинг, после ми праснаха една инжекция за бързо раждане без нужда - ей така, после се опитаха да ме убият, после се опитаха да ме накарат да родя права, защото бяха оплескали нещо с инжекцията. И през цялото време се държаха като надзирателки в затвор.След като си родих детето, му биха погрешка антибиотик. Два дни след скандала същата сестра пак му би погрешка антибиотик. Как я оставих жива - не помня. Няма да забравя и паметната нощ, в която една майка-инженер ремонтираше кувьоза, в който беше детето й, защото нямаше кой друг. И това - в София, в най-голямата болница -"Майчин дом". Явно, не са се променили и до днес. Абсолютно подкрепям статията.

 37. 37 Профил на анинимна
  *****
  Неутрално

  И да не забравя - моят син е истински мъж и без да е търпял унижения и простотии в казармата - така че - нека мъжете стават мъже и без да ходят в казармата, а жените да стават майки, без да търпят издевателствата на здравната система.

 38. 38 Профил на Борис
  *****
  Неутрално
 39. 39 Профил на rara avis
  rara avis
  Рейтинг: 470 Гневно

  Ето още няколко щриха към оскотелите от цинизъм лекари в родилните домове:

  http://glasove.com/article-6095.php

  Който щади лошите, вреди на добрите
 40. 40 Профил на me
  *****
  Неутрално

  абе за чий ви е да раждате??? еле па в тая утрепана държава? не са ли достатъчно идиотите и без ваште напъни?

 41. 41 Профил на София
  София
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#29] от "Milen.Ivanov":

  г-н Милен Иванов, лично ли родихте???

 42. 42 Профил на С.
  *****
  Неутрално

  Родих в България преди по-малко от година. Уви, статията съвсем точно описва действителността. Травма ми остана не заради болките (а те бяха силни, защото раждах естествено и без упойка), а именно заради пълното незачитане на родилката в целия процес.

 43. 43 Профил на @ tochice
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18] от ".":

  какви глупости говориш бе госпожа, в тая прехвалена германия плащащ 60 евро (скоро и повече) като студент (120 лв), в българия като студент плащащ 0. за работещите няма да говоря. от малкото пари които сабира касата в българия, повечето потъват в скъпи медикаменти тъи като лобитата на фармацевтичните компании нямат спирка (както и криво разбрали граждански активисти като тебе, които се впускат да протестират, че не били доставени най-скъпите лекарства). накрая пари за специалистите няма. как искаш качество на услугата? просто мисли си с главата, плащай си като попче на кранкенкасето в германия и трай. майка ти не е родила в по-добри условия. (ако е, то гласувай за лафонтен).

 44. 44 Профил на .
  *****
  Неутрално

  До коментар [#43] от "@ tochice":

  Еми аз това казвам. Плащам си 60те евро, ама услугата е качествена. Не разбрах особенно смисъла на изказването ти.

 45. 45 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Изключителен материал!

  Хитростта пречи на мисълта!
 46. 46 Профил на Запознат
  *****
  Неутрално

  До коментар [#20] от "Dr_Doolittle":

  Нямаш представа колко си прав?Жена ми беше сигурно 5 пъти по-спокойна от мен, когати тръгвахме за болницата. Но как да ходя с нея на училище за бременни, като беше в делнични дни и бях на работа.
  Но най съм съгласен за "мачовското" отношение на българина към раждането и отглеждането на децата. На следващия ден след раждането, докато моите бяха още в болницата, АЗ, а не тъщата или свекървата, облизах апартамента с водата, верото и парцалите. Отделно, като излизам след работа или в събота заедно с жена ми да разхождаме детето или да го изведем да си играе, другите татковци са рядкост. А от собствен опит знам, че гледането на детето е много по-изморително от една работа в офис.
  Влязох в казармата през 2003 - тя няма нищо общо като натоварванес гледането на детето и там не се става мъж. От бяганията в 5ч. сутринта само си докарахме пневмонии. Нищо не научих. Там вече няма и извращения, поне при мен, непукизмът е тотален. Докато не ги засилят към Афганистан или Ирак.

 47. 47 Профил на @ tochice
  *****
  Неутрално

  смисълът е, че не можеш да разсъждаваш... ако схванеш каква е разликата м/у 120 лв и 0 лв, ще разбереш че разликата в качеството е дори по-малка и няма много да се разтройваш.

 48. 48 Профил на Бухал Славеев
  *****
  Гневно

  Лекарите станаха търговци!!!! И тази дейност - раждането на дете - се опорочи! Българска работа! Кой може да ни оправи нас българите??!! Бог трябва да слезне от небето! Боже, ела и помагай на този нещастен народ. Вместо като хора, като човеци да си помагаме, ние взаимно си пречим, тормозим за да спечелим някоя стотинка повече и то с измама и лъжа!!!! Статията ме отчая и разстрои!

 49. 49 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Говори чудесно за теб, че спазваш такъв "добър" тон към останалите съфорумци... Тези 60 евро представляват процент от приходите. Които могат да си го позволят, плащат доста повече. Демек държавата взима от всеки според финансовото му състояние. В България здравните застраховки са еднакви и минимални. Богатите просто ползват изцяло платени услуги. Има минимум на здравеопазване, който трябва да спазва една държава, за да може да се нарече развита. Правото на нормално раждане, животоспасяващи операции и профилактика са част от този минимум. Иначе съм убедена, че здравеопазването в Еритреа е на по-ниско ниво от българското и сигурно си отговаря на здравните застраховки, които плащад гражданите ѝ. Но не с нея искаме да се сравняваме, нали?

 50. 50 Профил на минала по този път
  *****
  Неутрално

  Вярна до всяка запетайка статия! Аз раждах в "Майчин дом" преди 2 години. По-голяма травма и унижение не съм имала в досегашния си живот. Персоналът е бездушен, арогантен и циничен. Поради лекарска некадърност се наложи да опитат всичко - вакум, форцепс /за незнаещите мъже това са клещи, с които захващат главата на бебето за да излезе/. Когато се роди бебето не изплака. На въпроса ми защо не плаче - всички мълчаха в очакване какво ще направи екипо, който го интубираше. След около минута лекаря заяви: "Ето, изплака"

 51. 51 Профил на БАЩА ВИ
  *****
  Разстроено

  СТИГА С ТОВА ПЛАЩАНЕ ЧЕ МЕ ХВАЩА ЯД И НА ВАС ОСВЕН НА ПОЛИТИТИЦИТЕ И ЖУРНАЛИСТИТЕ. ДАЛИ ЩЕ ИМА КАСА ИЛИ ПАРИТЕ ЩЕ ИДВАТ ОТ ДАНЪЦИТЕ ЗА ХОРАТА КОИТО СЕ ГРИЖАТ ЗА ВАС ИМ Е ВСЕ ЕДНО СИГУРНО И НА БОЛНИЦИТЕ ИМ Е ВСЕ ЕДНО С КАКВИ ПАРИ ГИ СТРОЯТ. И КАТО СТЕ ПЛАЩАЛИ МНОГО ЗАЩО СА ТАКИВА И БОЛНИЦИТЕ И ДОКТОРИТЕ КОИТО ОСТАВАТ В Б-Я. ИСКАТЕ СТАНДАРТИ А БЮДЖЕТА НА ЕДНА БОЛНИЦА В ЩВЕЙЦАРИЯ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ ТОЯ НА ЦЯЛОГО БГ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ.

 52. 52 Профил на кукуф
  *****
  Неутрално

  Чета и не вярвам на ушите си!Да понапиша нещо ме накара коментара на колегата "запознат".Не съм жена,мъж съм.Татко на 3 деца.Най-малкият скоро прави годинка.И на трите раждания присъствах.Знаете ли защо?Защото съпругата ми каза,че ще се чувства по-сигурна.Не съм се месил в работата на никого,бях там,гледах,слушах,оценявах,накрая благодарих по моя преценка на всекиго от екипа.Не с цветя и бонбони.Предварително никакви уговорки не сме правили.Когато тръгне раждането-тогава.При когото се случи-при него.Категорично заявявах,че няма да оставя съпругата си сама.Искам да кажа на тези,които врещят,че за "отношение"им искали по 500-1000 лв.Колко пъти раждате в живота си?Не заслужава ли да отделите 2000 лв за да се чувствате човек?Било в частна болница,било с избор на екип?Ако парите ви се виждат много-тогава какви претенции имате?Върху колко сте се осигурявали,ако нямате 1000лв настрани?По този начин сами се приравнявате с онова размножаващо се и неосигуряващо се племе и получавате същото отношение.След като съпругът ти е тиква и те зарязва сама в подобен момент като каква трябва да те третира персонала,като английската кралица ли? Хайде,почвайте с минусите...

 53. 53 Профил на .
  *****
  Неутрално

  До коментар [#52] от "кукуф":

  Еми тва е. Плащайте по хиляда лева, хора, а тези които ги нямат, са така и така за боклука, според г-н Кукуф. Поне имаше кой да ви каже, ако не си го знаете сами.

 54. 54 Профил на сиктир
  *****
  Неутрално

  1. Раждането е нормален физиологичен акт, не е болест. Векове наред са раждали вкъщи успешно.
  2. Раждането го води акушерка. Лекар се намесва, ако има проблеми. Или ако е платен, за да си заработи парите(стои про форма).
  3. АГ е затворена специалност, запазена за деца на партиини другари.
  4. Пациентите без нужда дават луди пари, без никаква нужда.
  5. Хвалят се с това и дълги години го разправят.
  6. Случаят с швейцарката в Габрово е използван в статията в съвсем друга светлина. Правилният акцент тука не е, че обслужването в болницата е калпаво и заради това се отказала жената, а че човек няма нужда от лекар, камо ли пари да му брои.
  7. Резюме: колкото и да се възмущава българката, тя сама се натиска да си даде парите някому без нужда, заради престижа после да парадира, как броила 500 кинта бадява, за тоз дето клати гората. Плюят корупцията, но сами я подържат.

 55. 55 Профил на C.T.
  *****
  Неутрално

  Отношението към раждащата жена в България е традиционно просташко и вулгарно.Като чета от форуми и слушам от раждали наскоро жени,променило се е само това,че ние навремето давахме по една бутилка уиски и бонбони ,а сега гиобират с хилядарки.Само могат да твърдят хора,че българското здравеопазване е ниво които не са видяли по -далече от носа си!Къде по света може накой да каже на раждаща "като го прави бебето така ли крещя"!!!!!!???

 56. 56 Профил на .
  *****
  Неутрално

  До коментар [#54] от "сиктир":

  За всичко съм съгласна с теб, освен за 1 точка. По времето, когато всички са раждали в къщи, детската смъртност е била 30-40 процента.

 57. 57 Профил на ЗА
  *****
  Неутрално

  БРАВО! Действителността на бременността и раждането в БГ са точно такива, каквито са описани. Габровците втрещиха обществото заради една добре позната практика - да не се прерязва пъпната връв, но кой ти чете и се занимава да пручи световните практики?!?! А планирани домашни раждания годишно в България има поне 10. Отделно над 100 непланирани. Няма да се очудя ако тази година съзнатилено родените у дома деца са 20 и скоро се появат цили сайтове и книги на български как се ражда безопасно и приятно дете в домашна обстановка. Като не може да променим болниците и практикете в тях, ще променим това, което може - майките и бащите.

 58. 58 Профил на deckoff
  *****
  Гневно

  БАЩА ВИ - твърдо подкрепям
  до Бухал Славеев - от глад се умира много побързо, отколкото от повечето заболявания, от кофти храната е причина за повечето хронични заболявания, ма на вчера в магазина не ме разбраха и за 1 лев можах да взема само хляб, не и сьомга...
  с други думи - плащате малко за здравеопазване, с лекарите се държите като с боклуци, заплатите на повечето са около 500лв, а очаквателечение навсякъде обслужване като в хотел Риц. Е НЯМА КАК ДА СТАНЕ - сори , но приятелите ми лекари работят за по 200 лв, за толкова , за колкото няма да отидете до офиса да се изплюете на шефа си....

 59. 59 Профил на Дима
  *****
  Неутрално

  До коментар [#52] от "кукуф":

  Кукув, адски си прав. Българинът/ българката 1000 лв за нов джи ес ем ще задели (даже на заем пари ще вземе ако трябва), ама пари за здраве му се свиди да даде. За цигари и алкохол пари също винаги ще има.

 60. 60 Профил на korigan
  *****
  Неутрално

  Ясно, точно и вярно ! И необходимо, за да се започне някакво осъзнаване и дано - разрешаване на проблема. Браво за статията !

 61. 61 Профил на kuku
  *****
  Гневно

  До коментар [#52] от "кукуф":

  яд ме е че такъв гъз като теб има три деца - разлика няма дали ти ги имаш или някой циганин - циганинът със сигурност няма да е арогантен като теб.
  а тия как хем не си си избирал болница и екип и който се случел ги разправяй на дедовия - нали после се отазва според думите ти, че нямало проблем за два бона в частна клиника - последно?

 62. 62 Профил на kuku
  *****
  Гневно

  До коментар [#52] от "кукуф":

  яд ме е че такъв гъз като теб има три деца - разлика няма дали ти ги имаш или някой циганин - циганинът със сигурност няма да е арогантен като теб.
  а тия как хем не си си избирал болница и екип и който се случел ги разправяй на дедовия - нали после се отазва според думите ти, че нямало проблем за два бона в частна клиника - последно?

 63. 63 Профил на kuku
  *****
  Гневно

  До коментар [#52] от "кукуф":

  яд ме е че такъв гъз като теб има три деца - разлика няма дали ти ги имаш или някой циганин - циганинът със сигурност няма да е арогантен като теб.
  а тия как хем не си си избирал болница и екип и който се случел ги разправяй на дедовия - нали после се отазва според думите ти, че нямало проблем за два бона в частна клиника - последно?

 64. 64 Профил на daddy
  *****
  Неутрално

  На всеки мъж горещо препоръчвам да е със съпругата си по време на раждането. Не по-малко вълнуващо е!

 65. 65 Профил на кукуф
  *****
  Неутрално

  До куку Последно:нямаше проблеми ражданията да минат и в частна клиника.Не знам дали си обърнал внимание,ама в раждането основната работа се върши от самата раждаща.Така,че нормалният мъж прави,това,което иска тя.В случая/ите/тя беше убедена,че раждането си е нещо нормално,и че няма нужда да дърпаме дявола за опашката.Моята функция беше да я подкрепям и доколкото мога да помагам/да ми дере ръката например./Ако това ме прави гъз или това,че си гледам децата и се осигурявам на максимум-ОК!Такива като теб,на които все някой им е длъжен са ни докарали на този хал.Ние,гъзовете пълним тъпата каса.Вие,умните лапате.Резултатът е плачевен-еднакво малко за всички.И когато не съм доволен на това малко и си платя допълнително-получавам квалификацията "арогантен гъз".Ами осигутявайте се и вие на максимума бе,хора,тогава такива като мен ще получат това,за което са платили и може би ще живеем в по-добър свят.Ако не го мислех нямаше да наливам по 160 лв на месец в общата каса,все щях да намеря начин да не плащам здравни вноски нали?

 66. 66 Профил на Ася
  *****
  Разстроено

  Вярно е, че за добро здравеопазване се искат немалко пари, и те няма как да дойдат от мижавите осигуровки в България (доколкото изобщо някой се осигурява върху реален доход).
  Но раждането не е каприз, не е козметична операция, не се изисква от персонала да прояви умения на медицински светила... Оставяме настрана случаите, когато има нужда от спешна намеса и спасяване на живот. В статията става въпрос са абсурда една родилка да бъде обиждана и унижавана по всякакъв начин, и то в момента, когато дава живот... в момента, когато е и най-уязвима. Що за жестокост, що за оскотяване е да крещиш на раждаща жена, да се гавриш с нея, да ѝ биеш шамари (и такива случаи има)! Защо всички вие, опяващите, че доброто здравеопазване иска много пари, не се замислите, че тук става дума за елементарно човешко отношение, за проява на човечност - едва после идват протестите срещу лекарските грешки, срещу остарялата апаратура, срещу мизерните битови условия в родилните отделения...
  Нима високите осигуровки или плащането на частно трябва да осигурят едно нормално, повтарям, нормално отношение... Не говорим за лукс и не говорим за глезене, а за ЛИПСА на обиди и гаври поне...
  Ако моментът, когато една жена дава живот, се превръща в такъв кошмар за много жени, няма какво да се чудим, че е ниска раждаемостта сред българките. А би трябвало този момент да бъде най-светлият, най-радостният в живота на всяка жена...

 67. 67 Профил на CES
  *****
  Неутрално

  До коментар [#65] от "кукуф":

  Ние,гъзовете пълним тъпата каса.Вие,умните лапате...
  ....да наливам по 160 лв на месец в общата каса...

  малко сме гъзовете за съжаление на пролетариите с айфоните и пидиейите.

  До коментар [#59] от "Дима":
  Българинът/ българката 1000 лв за нов джи ес ем ще задели (даже на заем пари ще вземе ако трябва)...

  друго си е да говориш за нула стотинки на минута

 68. 68 Профил на кукуф
  *****
  Неутрално

  Тръгнах да пиша тази вечер....Момичета,раждали или още не-раждането е нещо нормално.Как една от вас не го написа,как една не каза,че с нея са се държали нормално.Не случайно дори и законът признава раждащата жена за невменяема.В него момент сте кълбо от нерви и каквото и по какъвто начин да ви го кажат си го проектирате по ваш си начин в спомените.Мен лично три пъти по няколко часа съпругата ми ме убеждаваше,че"това няма как да мине от там".Когато след време и обяснявах кое как действително се е случило въобще не ми вярваше.Така,че е напълно нормално да има един обективен ум по време на раждане.От там тръгнаха днешните ми писания-татковци,настоявайте да присъствате на раждането на децата си.Подгответе се психически предварително и бъдете там.ТОлкоз!

 69. 69 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  като не ви се дават пари или нямате раждайте си както искате.сирене без пари няма.чудя се какъв олигофрен трябва да си да несе погрижиш за жената и детето си

 70. 70 Профил на ЕВ
  *****
  Любопитно

  До Кукуф (коментар68) - по кой закон и кой параграф законът признава раждащата жена за невменяема? Може ли да се позовеш на правни документи с точност, моля!

 71. 71 Профил на кукуф
  *****
  Неутрално

  До коментар [#70] от "ЕВ":

  Не мога да бъда абсолютно точен,но ако не точно невменяема,то някаква ограничена вменяемост,денонощие около раждането.Поради тази причина родилките убили детето си затвор не ги лови(( Има си юристи за законите и параграфите,но смисълът е този.

 72. 72 Профил на ЕВ
  *****
  Неутрално

  към Кукуф (71)
  Тази ограничена вменяемост трябва ли да пречи на човешко отношение от персонала към родилките?
  Питам простичко, защото аз съм раждала три пъти (слава Богу не в България) и знам как може по проста клинична пътека без допълнителни плащания да дариш живот, а не да те израждат като скот.

 73. 73 Профил на потърпевша
  *****
  Неутрално

  До кукуф

  Повярвай, колкото и да си невменяема не можеш да забравиш репликите от рода "Не се дръж като лигла", "Баба ти все упойки е взимала", "Напънала се планината - родила мишка" и пр., и пр. отношение. Може би защото ти си бил там и си ги респектирал и са си държали злите езици зад зъбите. Отношението е отвратитело и след това. На мен целия престой в болницата ми мина под натякванията - "А, ти си оная с упойката. Заради теб бебето ти страда" и т.н.
  Всяка жена помни всичко от първия до последния миг. И болката помни и отношението помни, и унижението помни. Всичко помни!

 74. 74 Профил на кукуф
  *****
  Неутрално

  Какво сте се заяли с мене бе,хора!Аз съм си ЕДНО тати,което се справя както намери за добре в нашата си,българска реалност,не си мислете,че не знам как е навън-бил съм и по Европа-професиите ни са конвертируеми.Не питайте очевадни неща-процент на обхват и абсолютни стойности на месечните осигуровки и месечни доходи на доктори.В България здравните осигуровки явно стигат дотолкова,че като закъсаш да намериш все пак някаква болница с някакъв персонал в нея.Ако можеш го мотивираш,ако не- траеш гадно отношение и псуваш по форумите,всекиго,освен себе си.Пак ще повторя с риск да ме намразят:Плащайте максимални здравни вноски и тогава имайте претенции.Който не го прави няма НИКАКВО право да е недоволен от това,което получава насреща,защото и малкото,което получава е платено от друг,а не от него!!!

 75. 75 Профил на кукуф
  *****
  Неутрално

  До коментар [#73] от "потърпевша":

  Нали това ви казвам:ХОдете да раждате с мъжете си.Самото присъствие на мъж затваря човките на всякакви там акушерки и санитарки.Затова се и опъват и уж не пускат съпрузи,ама няма как да му забранят,освен с някаква финансова бариера.Безценно е присъствието в този момент на бащата от всяка гледна точка.Най-вече дава сигурност на раждащата.Не говоря за т .нар."мъже",които дават мило и драго да са отвън,да чакат всичко наготово,пък жената,точно когато е толкова уязвима лицемерно е оставена сама,защото "не било мъжка работа",или било скъпо...

 76. 76 Профил на Василена Доткова
  Василена Доткова
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Като жена, родила две деца в България, благодаря на Биляна Курташева и Дневник за статията и за това, че не оставят темата да потъне в забвение.

 77. 77 Профил на rapidfire
  *****
  Неутрално

  До коментар [#34] от "NА

  А ти слънчице, какво направи по въпроса?
  Отиде ли пред НЗОК да им кажеш че и на тях.....?
  Кой от всички писали тук го е направил?
  И ако беше ме чел внимателно, щеше да видиш че се съгласяват със статията.
  Но в крайна сметка, не ставаше дума за това, ставаше дума за Хипократ.

 78. 78 Профил на slan4eva
  *****
  Разстроено

  Така , хайде да си говорим за цени : - Избор на екип в ТК -1300лв + 500лв на ръка на док , така било прието+ пазар за престоя на бебето + същото за майката =2000лв + удоволствието да си редом с ромките
  Раждане в 5*клиника на 100 метра от ТК : цена 1800лв - всичко и за финал подаръци за бебето. Ще раждам след 20-тина дни , и все гледах да не чета такива теми по разбираеми причини. Но съм на почти 40 , а бебето се появява след много мъки и ен броя опити ин витро. Какво ще ме посъветват всички дето оплюха статията ??? Къде да родя и имам ли право на избор?? Парите пак ги вземам на заем , както и за всичките опити ин витро . До кога това чудо ще се случва в България ???Защо да дам 2000лв , при положение , че нямам пропуск в осигуровките , защо трябва да давам пари под масата на някой ???

 79. 79 Профил на #78 слънчева
  *****
  Неутрално

  Ако имаш допълнително здравно осигуряване - с лична карта, използвай техните услуги - може да си избереш къде да раждаш. Картата обикновено върви със списъкът от болниците, които предлагат услугите по нея. И никой няма да ти поиска и един лев отгоре - гарантирано! И не може да се прави сравнение с обслужването, което получаме от държавното здравно осигуряване.

 80. 80 Профил на Кари
  *****
  Любопитно

  Много е права авторката. Описала е перфектно нещата! Добре, че има сайтове, като този на естествено и на моетодете, че поне да се прочете нещо различно от общоприетите клишета за Бг. Ето и една много хубава статия за раждане в изправено положение:
  http://www.moetodete.bg/bremennost/p3_3608_0.html

 81. 81 Профил на кукуф
  *****
  Неутрално

  До коментар [#78] от "slan4eva":

  Ами недей дава никакви пари!Гарантирано ще родиш,ако бременността досега е вървяла нормално.Изсипвате се когато започне и толкова.Споделих моя си опит,но то е въпрос на възгледи и природа.Приемаш,че този персонал там няма никаква сметка да те уморява,пускаш край ушите си емоциите и правиш каквото ти кажат.Няма неродила бременна.Предложение-защо не пробваш по-малка болница,далеч от "великите",не съм от София и не мога да ти дам конкретен акъл,ама там персонала е много по-човечен,не по-малко опитен и дори се чувства поласкан,че бяла жена ражда при тях.И парите,които Касата плаща на по-малките болници по правило са им достатъчни.

 82. 82 Профил на Деси
  *****
  Неутрално

  Всъщност един от големите проблеми на системата ни в момента е липсата на свързващото ниво - акушерките - не точно липсват, но като статус, позиции, информация, правомощия - отвсякъде са осакатени...де факто от тях не зависи нищо. Какво би трябвало да прави всъщност акушерката:
  - да даде всичката възможна информация на майката по време и около консултациите - предимства на естественото раждане, последици, инфо за упойки, инфо за КЪРМЕНЕТО, обяснения какво е окситоцина и има ли изобщо смисъл от него, пози при раждане, как да се справим с контракциите и тн, как да познаваме сигналите на тялото си... Някой познава ли такава акушерка? Или тя просто е един писар в кабинета на АГ... Дори те ги обучават за тези неща, акушерките в чужбина могат да правят масаж на перинеума, могат да ти кажат как да се обърнеш или в каква поза да застанеш, за да се извърти бебето и тн... могат да се справт с пъпната връв без да се налага заради увъртянатакавада те срежат...и тн
  Някои правят и иглотерапия...
  - акушерката в родилното е тази, която трябва да изроди бебето, а АГ да се намеси в много редките случаи на някакви реални усложнения...или при много рискова бременност...но пък я познайте лекарското съсловие как ще се откаже от парите, които наливат семействата?Е като ви даваме пари поне се дръжте човешки!
  - акушерката е тази, от която майките в родилните отделения трябва да получат адекватно инфо за кърменето - как да реагират при запушени канали, как да се цедят на ръка, какви са удобните пози и тн.....

  Системата просто има нужда да върне качествените акушерки в употреба, да направи родилните домове удобни за активно раждане ...

 83. 83 Профил на руми
  *****
  Неутрално

  Една и съща лекарка изроди и двамата ми сина с разлика от три години. На първото раждане присъстваше случайно шефа на отделението и тя беше много внимателна и учтива. На второто раждане някак си, без да разбера как, съм извикала силно от болката при самото раждане. Секунди след това тя ми удари два шамара и се разкрещя - кое време било сега та да викам. Беше два през ноща. Бях я събудила и макар, че родих за 20 минути всичко я дразнеше. За обезболяване не можеше да се говори въобще. Човещина им липсва на лекарите в България.

 84. 84 Профил на liska
  *****
  Любопитно

  руми, ПОДАДЕ ЛИ ОПЛАКВАНЕ срещу тази лекарка? извади ли си медицинско? все пак ти е ударила шамари, а това си е освен другото и телесна повреда, предполагам, че кадърен адвокат може някак да докаже дори и че се е опитала да те убие. та, подаде ли някъде оплакване, топна ли я тази безсрамна твар някъде или нищо не направи? можеше тук поне да напишеш името й с главни букви и задължително болд.

  и всъщност въпросните лекари и акушерки, за които пишете, си вършат работата точно толкова, колкото си вършат работата останалите работещи в българия. нима продавачките не ви нанасят травма, като се изправите лице в лице с тях? нима шофьорите на таксита ви карат да се усмихвате? нима администрацията не ви се моли да я напсувате поне сто пъти?

  предполагам, че същите тези лекари или акушерки са били обслужвани от малоумни таксиметраджии, от недоклатени продавачки, от куца администрация, и са намерили начина да отмъщават на евентуалните роднини на въпросните таксиметраджии, продавачки или каквито там, а може би просто няма къде другаде да си изкарват гнева и фрустрацията от келявото си ежедневие...

  всичко е човешко. цялата система е създадена за да травмира. аз тебе, ти него, той мене ... и т.н.

 85. 85 Профил на inka19
  inka19
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#48] от "Бухал Славеев":

  И мен.

 86. 86 Профил на kokoko
  *****
  Неутрално

  Лиска, много малоумно сравнение е това с продавачките и шофьорите. Сравението между казармата и раждането (в България) си е точно на място именно заради липсата на алтернатива, изолацията и травмата. От магазина с груба продавачка ще си изляза и няма да се върна повече, от таксито ще сляза, ще си хвана друго или друг вид транспорт, или пък ще повървя пеша. Но липсата на алтернатива за раждането тук е абсолютно обезсърчаваща. Раждащите жени знаят, че и тонове пари да изсипят в най-"луксозната" клиника, няма да получат това, за което се говори в статията.
  И изобщо - какъв е твоят патос? Да преглътнем всичко това с чаша студена вода, щото така или иначе животът е гаден!?

 87. 87 Профил на Yuliya
  Yuliya
  Рейтинг: 8 Разстроено

  "Именно тук, в липсата на алтернативни "пътеки", е и корупционната точка в системата, тук започват уговорките, тарифите и пр."
  Положението е плачевно и затова сме си виновни само ние.
  В Европа (визирам главно Франция) хората скачат на бунт за най-дребното нещо и в повечето случай постигат нещо, било то и минимално. Тук дори не можем да се организираме като хората.
  Миналата година в един от дните на студентските протести (ако не ме лъже паметта), които се провеждаха пред Народното събрание "милите" ни депутати си бяха гласували почивка!
  И какво се получи - Шепа ентусиасти събрали се пред празна сграда! Ами така нищо не се получава!
  Тези неща с мрънкане не стават, а честно казано и с единични оплакваия не стават. То и да се оплачеш най-много да ти излезне през носа или да минеш с едно "Нали сте живи, какво искате!"

 88. 88 Профил на I.P.
  *****
  Неутрално

  На всички, които си мислят, че като платят 2000лв. ще получат по-качествено обслужване или внимание - ще кажа, Бог да Ви пази и да имате късмет да попаднете на човечни хора срещу себе си. Лекарите и акушерките в големите частните клиники, където се предполага, че има по-добра апаратура са същите, които работят и в държавните болници. Просто хората са едни и същи. Имат по повече от един договор. В което няма нищо лошо, но манталитета остава балкански, независимо как се казва болницата.
  Раждах през 2007г. в Софийска болница, по - малка, без уговорка, както някой беше писал - на късмет, с надеждата, че при по-малко раждания в сравнение с големите акушерогинокологични заведения, ще обръщат повече внимание на родилките и някак си ще е по-спокойно. Това беше страхотна грешка, заради която се наложи един месец да лежа по болници, докато се възстановя от естествено раждане, без епидурална упойка. И до днес не знам какво точно се случи и кой беше виновен. Знам само, че когато поисках епидурална упойка нямаше кой да ми я сложи. Тогава получих мълчание като отговор, но след две седмици стана ясно, че всъщност анестезиологът е бил в отпуск. Изводът е, че не парите дават качество на услугите. Има заведения, в които лекарите взимат не лоши възнаграждения, повечето имат частни кабинети, в които допълват значително доходите си. И от това страда болницата - взимат се пари и от здравната каса, и от пациента и от частна практика и накрая - събираме пари за кувиози с СМС -си, защото изобщо малките болници нямат стратегия да развиват родилните си отделения, като купуват техника или привличат добри лекари, всичко е с цел да се точат пари от здравната каса (за операции, които реално не са достатъчно опитни да извършват). И всички ние плащаме за това.
  Какво чудно има, че някои жени казват, че са психически затормозени от ражданията си. Да, това се случва.
  Някой беше написал, че майките ни не били раждали преди 20години по-различно. Еми не е вярно просто. Моята майка преди 29 години ме е родила естествено, без да е имало епидурални упойки - без нито една нашивка. Така са родили всички останали жени израждани от нейния лекар в този ден. Днес няма такива лекари. Праскат епизотомии, без да ги интересува родилката - как ще се възстановява; не чакат, слагат инжекции за предизвикване на раждане (което вече е започнало, но върви по-бавно, отколкото им се иска).
  Аз съм съгласна да плащам по-високи вноски за здравеопазване. Но не и преди да се промени системата. Трябва да има алтернатива на болничното раждане, за да започнат и болниците да предлагат по-адекватни услуги, да искат да бъдат избирани за раждания.

 89. 89 Профил на pregnant.soldier
  *****
  Неутрално

  Права е до болка. За мое щастие, като щастлив баща, попаднах на човечен лекар, който не ми искаше пари, макар че направи много неща, които не му влизаха в задълженията, да е жив и здрав. Аз намерих начин да му се отблагодаря. Беше директен, но не груб, внимателен към детайла, но не лигав, и реалист - на първо място професионалист, после човек. И пак, благодарение на него имам прекрасно дете. За съжаление, това не е съдбата на повечето жени, за което и те имат вина - принудителното секцио - бизнес, с който жените биват превръщани в стока на конвейр. Жените трябва да отстояват всичките си права за нормално раждане. Около самото събитие прочетох доста неща за естественото раждане, които дотогава не знаех - в представите ми раждането беше кървав процес, в който умира или бебето, или жената, съпроводен с 24 часови болки. Това е далеч от истината, ако се спазват елементарни неща, които могат да направят процеса по-лесен, но пак, на първо място - трябва ви правилния човек. Съветвам всички бъдещи майки много внимателно да подберат лекаря, и да спрат да дават пари на разни месари, някой като Мазнейкова, където секциото е нормален начин за поява на дете - без медицински причини, или с измислени такива. Не се лъжете, че секциото е далавера - това си е операция, в която има разрязани органи - природата е измислила процеса на раждане, и след като е преценила, че ще ви даде възможност да забременеете, значи можете и да го родите нормално. Има упойки, не забравяйте. Изключвам случаите, в които наистина се налага секцио - те са под 5%, според лекари. Дами, отстоявайте си правата, ако ще да влезете и с мъжете си в родилното, и с адвокат. Мъже, спомнете си за казармата, където, ако можехте, щяхте да пребиете старшината, заради гадостите, които ви е карал да правите - така ще се почуствате, ако лекари се държат с жена ви.
  По повод на казармата - най-безмислените изгубени години в живота ми - много повече научих, когато започнах да се боря с живота извън тази среда. Дисциплина ? Въпрос на лично възпитание - ако чакаш на казармата да те направи дисциплиниран и организиран, това говори лошо за родителите ти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK