Редакционен: Пазете се от данайците ...

Гръцката дългова криза оголи корупцията, неефективността в политическата й класа и тотално лъжливата статистика. Макар и със забавяне, Европа ще помогне. Уличните протести вече започнаха, но това не е нищо ново за Гърция (впрочем и за Италия, Франция...), а засега населението изглежда по-склонно да даде шанс на реформите на правителството.


По логиката на европейската солидарност би било редно партньорите от ЕС да помогнат. (Или по-скоро да издигнат противопожарна стена около Гърция, за да не плъзне проблемът из еврозоната.) По логиката на справедливостта е логично извънредната среща на върха на ЕС днес да реши тази помощ да си има цена - гърците да бъдат държани изкъсо "на каишка" и оставени да се пържат в собствен сос, докато се реформират. Както се случи през 90-те години с много източноевропейци.


Ако не беше една съществена разлика. При всичките драматични репортажи за състоянието на Гърция нито икономиката, нито стандартът на живот там са рухнали. Това се дължи на значителната сива икономика (държавата не успява да събере голяма част от данъците) и на раздутия, скъпо платен и неефективен държавен сектор (който обаче пръв излезе на протести).
Не бива да се приема за чиста монета политически манипулираната гръцка статистика. Щом се промъкнаха с измама в еврозоната и 10 години криха пилеенето на бюджетни средства и евросубсидии, сега е възможно обратното - да раздуват проблема, за да демонстрират колко примерно са се поправили, без реално да пострадат много.


Интересът на България е да се помогне на Гърция, защото тя е съсед, ключов търговски партньор и голям инвеститор, особено в банковия ни сектор. Но в случая трябва да имаме поне едно наум за "данайците" - гърците имат достъп до евтини кредити от ЕЦБ, които после прескъпо раздават на български клиенти. И така ще е, докато сме извън еврозоната. Освен ако правителството не използва случая да извоюва по-изгодни условия. Някои наричат това realpolitik.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK