Властта и гражданите да минат на един и същ тротоар

Властта и гражданите да минат на един и същ тротоар

© Иван Кутузов
"...страхът е бил огромен. И страхът все още продължава да бъде огромен. Аз обаче разчитам на тези граждани, на тези българи, които са се опирали до октопода и които по всякакви начини са били смачквани от този октопод. Нека те да ни помогнат, защото днес България е друга..."
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след ареста на Алексей Петров

Инициалите А.П. и прякорът Трактора се появиха в новините още в ранните часове на 10 февруари. Извадени от съобщението на МВР и придружени в медиите с въпросителен знак, че вероятно става дума за Алексей Петров. Всичко останало от първата до последната дума по темата звучеше като цитат. Извън кавичките на официалната информация нямаше нищо освен бекграунд за най-интересния задържан.


В кавичките влязоха дори тигрите и леопардът от двора на братята Дамбовци и историята за голата стриптийзьорка, която скочила от втория етаж при вида на баретите, но за щастие паднала върху крупието на заведението. В безпрецедентната ситуация дори премиерът се видя принуден да признае, че има нужда от време, за да осъзнае как така в преследване на враговете си зад ъгъла държавата е срещнала самата себе си.
И това съвсем не беше единственият абсурд. Като станаха жертва на наследената си и принудителна обездвиженост, медиите се заеха с единствено възможното – да повтарят и да отразяват. Вместо да допълват, да обясняват и да прогнозират.


Тъмни изкушения


Историите за репортерските екипи на големите световни меди, които често пристигат на мястото на събитието преди полицията, са банални. Но припомнянето им в ситуации като тази от 10 февруари е поучително. Ролята на разследващата криминална журналистика е да стига до фактите преди или, хайде, поне заедно с официалното разследване.


Защото не е длъжна да се съобразява с неговите условности. Тя често е дубльор, но най-вече гарант, че онова, което облечените във власт вършат, е логично, правилно и законно и че всичко, което говорят, е истината и само истината. От своя страна тя трябва да създава условия, да стимулира и да гарантира свободата на разследващите журналисти. Първо, защото те добавят стойност към авторитета й. И, второ, защото монополът върху информацията винаги крие тъмни изкушения.


В парадокса "Октопод" обаче медиите само размножиха изненадата на държавата. И също като нея си зададоха въпроса: "И сега, какво?" Защото, колкото и да звучи невероятно, арестът на Алексей Петров и останалите изпразни от смисъл стотици вестникарски страници, още толкова коментари, телевизионни и радиорепортажи от последните години.


Самата държава, цялата й уж строга и стройна система за сигурност, лицата от новините, без които през последните години нямаше новини, та дори и авторитетни компании със сериозен пазарен дял в един-единствен ден се видяха принудени да обясняват, че не са това, което всъщност са били. Или точно обратното.


Една добра и една лоша новина


Каквото и да си говорим сега, историята със задържането на Алексей Петров и последвалите вторични откровения на замесените в нея категорично навеждат на мисълта, че средата, в която свикнахме да живеем "страхливо", е на прага на промяна. Може би драматична. Независимо от явно далечната й развръзка тя носи по-скоро положителен знак, защото необратимо разбива статуквото. Случката обаче има и втори план.


По наследена традиция след зрелищния старт на операцията медиите бяха употребявани единствено в качеството си на рупори. А други на адвокати. Медиите, които упорито твърдяха, че нямат пъпна връв нито с ДАНС, нито с хората от подземието, нито дори със самия Алексей Петров, застанаха в ролята и на пророците (питайки за ареста на Алексей Петров седмица по-рано), и на защитниците, които след това първи разпространяваха алибито му, че той е работил за държавата (това беше пледоарията на бившия съветник в ДАНС пред съда два дни по-късно - бел. ред.). Тези, които само допреди седмица твърдяха, че държавата е мръсна отвътре, сега се оказаха универсални бранители на същото гнусливо усещане.


Но дори и тази история може да бъде поучителна.


Място на трибуната


Два дни поред всички телевизионни канали покриваха новините, свързани със задържането на Трактора, с едни и същи кадри. "Полиция! Ръцете назад! Казах назад! Бавно пристъпвай към мен!... Има ли други в къщата?" Тези реплики бяха чути няколкостотин пъти. Преглежданията на снимките в интернет с налягалите по земята голи стриптийзьорки вероятно са ударили рекорд.


Темата за подготовката и технологията на операцията обаче не получи развитие. Нека оставим настрана коментара, че "монтираната" публичност при задържането на "лоялния гражданин" някак си влиза в конфликт със задължителната презумпция за невинността му. По-важно е друго. Властта в най-конкретните си форми десетилетия не успя или не пожела да се отърси от практиката на контролирано "изпусканата" информация. А това я изправя пред риска да компрометира публичността, която оттук нататък ще й е нужна все повече. За да се отличава от сянката си.


Наследената липса на проактивни медии лиши вътрешния министър от възможността да разполага с обществената енергия на удовлетворените граждани вместо само с овациите на стреснатата публика. Репликата на Борисов "Това е война! Който издържи..." нямаше да завършва с многоточие, ако съществуваше обществената енергия на убедените, че всичко е станало възможно заради прекрачения предел на тяхната нетърпимост и под техния натиск.


А това е важно, защото само така властта и гражданинът получават привилегията да вървят по един и същ тротоар.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 870 Любопитно


  Отново от сърце ща похваля Дневник.

  Да си представим, че има една държава, където е общоизвестен факт, че има, меко казано," податливи на внушения" съдии и прокурори, а изтичането на информация от МВР не е новина.
  В тази държава има още и силно зависими медии, платени журналисти и НЕИЗЯСНЕН произход на собствеността върху медиите.

  Моля търпеливо прочетете следния простичък сценарий.
  Да приемем, че в гореописаната държава политици във властта решат,че даден "добросъвестен гражданин" - за краткост "Д.Г." вече не е удобен, понеже има някаква информация за нещо, което политиците не желаят да се разгласява.
  Политиците избират "податливи" прокурори и съдии.
  Чрез познанства организират медийно представление под название примерно "Пипала" и арестуват Д.Г. като тръбят навсякъде, че Д.Г. е престъпник. Прокурорите, понеже са податливи, се съгласяват да "представят нужните доказателства", че Д.Г. е престъпник, а съдиите понеже са податливи, се съгласяват да приемат "доказателствата".
  В това време медиите шумят как 'добрите" се "борят" с "лошите" и обикновените хора, простите хора, понеже са податливи, се надъхват, разяряват каквъв мошенник и мафиот е Д.Г.. Накой от съдиите, макар и податлив, не е съгласен, че Д.Г. е престъпник и отказва да го осъди. Тогава медиите го посочват и него като мафиот, искат да се смени и да се сложи друг съдия, който да отговаря на "обществените очаквания за борба с мафията".
  С последното се затвърждава тезата, че медиите са четвъртата власт. Понеже по закон не може МВР да осъжда хората и да притиска съда, това се прави от медиите.
  Коментарът на Дневник е точен и на място. В една такав адържава като горната, ако няма НЕЗАВИСИМА и ОБЕКТИВНА разследваща журналистика с реално обществено доверие.

  Сега представете си, че в същата тази държава, някой друг почтен гражданин - за краткост П.Г. вземе, че заяви, че политиците във властта пренебрегват правилата на демократичното общество!
  Питам всички ви, дали не е възможно, да се окаже, че за всички такива П.Г. има "доказателства" , че са саботьори, врагове на народа, поддръжници на мафията, понеже не са съгласни с МЕТОДИТЕ НА официалните власти , с мнението на "партията ръководител и нейния вожд и учител" и следователно трябва да се арестуват, осъдени и затворени.

  Всякакви прилики с действителни държави, лица и партии са напълно случайни, а аз не съм враг на народа си!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 2. 2 Профил на Реалист
  *****
  Неутрално

  Абе, че няма да вървим с властта по един тротоар - това е ясно открай време. Дано поне за в бъдеще да не се крие в преките, когато ни среща.

 3. 3 Профил на Брао
  *****
  Неутрално

  Тоо афтор винаги казва ништо с мноо думи!

 4. 4 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Последните два абзаца са удар в десятката.
  Как да въздъхнат с облекчение гражданите, като това наистина не е тяхна битка? Кога ще се изгради гражданското мислене, кога ще имаме гражданска непримиримост? Казвате основно са виновни медиите ...но не само, виновни сме си и ние самите.
  В събота над 10 хил. немски граждани се събраха да протестират срещу провеждащ се в същото време поход на неонацисти...и успяха да ги спрат. Кога ще има и при нас такъв граждански дух, непримиримост и желание за успех?Уви няма да е скоро... Един голям българин го е казал прекрасно, преди сигурно повече от век, но думите са му все така актуални:
  "...Не сме народ, не сме народ, а мърша,
  хора, дето нищо не щат да вършат.
  Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
  "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас ..."
  http://bit.ly/cj4Pi7

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 5. 5 Профил на DEKART
  *****
  Неутрално

  Това никога не трябва да се случва!

  ВАЛСТА СЛУЖИ НА ГРАЖДАНИТЕ! ТЯ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕКЛАНЯ ПРЕД ТЯХ!

  ГРАЖДАНИТЕ СА КОРЕКТИВА НА ОЯЛИТЕ СЕ ПОЛИТИЦИ!

  ИСКАЙТЕ СИ ДАНЪЦИТЕ С ЛИХВИТЕ! ЗАЩОТО ВСИЧКО В ДОГАНИСТАН Е ПИРАМИДА!

  НЕ ВНАСЯЙТЕ ОСИГУРОВКИ,НЕ ДАВАЙТЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ ИЗКАРАНИТЕ С КРЪВ СТОТИНКИ! ТЕ ВИ КРАДАТ!

  ДАЖЕ НЕ ПРОЯВЯВАТ УВАЖЕНИЕ КЪМ ВАС ДА СЕ ПОЯВЯТ В ПАРЛАМЕНТА!

  А САМОВЛЮБЕНИЯ ВИ ПРЕМИЕР СЕ МИСЛИ ЗА БОГ! СТИГА СМЕ ВЯРВАЛИ НА ПСИХОПАТИ!

  НЕ РАЗБИВАЙТЕ ЗДРАВНАТА СИСТЕМА! СЛАБОУМЦИ КОЙ ЩЕ ОСТАНЕ ЖИВ ДА ВИ ПЪЛНИ ГУШКИТЕ!

  ИСКАМЕ СИ ПАРИТЕ С ЛИХВИТЕ!

 6. 6 Профил на добронамерен
  *****
  Неутрално

  искам да напомня че най-успешният борец срещу мафията е бил Бенито Мусолини. Той също идва на власт чрез демократично проведени избори, но в послествия макар. Макар че мафията е била натикана в миша дупка и демократичното превземане на власта италиянският народ не отчита периода на неговото управление като най-блестящо.
  Питам се след като лична предаде секретният документ изчезнам от правителството на Станишев и който Б.Б размахваше, какво пречеше да извика споменатата личнаст на кафе и там тихомълком да се го арестуват, а трябва да се прави този цирк. Непознавам въпросната личност и нямам желание да познавам подобни, но се питам този ли е методът, на задържане все пак на личности за който все още не е доказано, че найстина са престъпници.
  Интересно изказване битият журналист Огнян, че то бил заплашвал, като го предупредил, че 16 постояно го следят и че подслушват телефоните му разговори. Преставете се че Гешев извика някой от нелегалните и му издаде подани тайни. Дали ще го пусну след това да си ходи и след това да търси биячи който да го сплашват. Той просто е искал да му помогне да бъде по-внимателен.
  Гледах на 4 очи как Цветанов обвинява Станишев, че го направил съветник н ДАНС, агенция на лично негово подчинение. Без да съм адвокат на Станишев, напълно е обяснимо защото Станишев не е бил в МВР нито го познава от 1983 година и след като са му докладвали че е подходящ тези който са го проучвали го е назначил. Защо не открият и кажат кой го е проучвал. Не можем ли да предположим че след като Б.Б го познава толкова отдавна и знае, че е мафиот, да го е пробутал чрез свой хора, да незабравяме че преди 4 години беше Главен секретар. Така че е необходимо да се разсъждава логично, с престъпността трябва да се преследва постояно без показност.
  Не е необходимо някой да ми отваря очите, защото отдавна живея и много помня и различните комори и ходенето по ръбът на браснача в преследването на престъпнастта а тя продължава да расте необезпокоявана.

 7. 7 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 845 Гневно

  До коментар [#6] от "добронамерен":

  Точно така другарю - значи ДАНС е на пряко подчинение на Станишев, но той не носи отговорност за нещата случващи се вътре и това ми го казваш "без да си му адвокат"... Да не говорим, че в последното интервю той не обвини, а напротив защити началника на агенцията! Тоест Станишев не е виновен, Сертов не е виновен, а вероятна е виновна някоя чистачка в ДАНС, защото тя е ставала свидетел на случващото, а не си е уредила среща с премиера за да го уведоми. Нещо повече - Станишко каза, че имал данни и му казал в типичния пост комунистически стил "или спри да работиш за мафията или ще те уволня", за прокуратура и други подобни институции въобще не е ставало въпрос! Така без да съм прокурор срещу Станишев ще кажа, че ако не е бил пряк участник, то той е бил мълчалив свидетел на цялото съсипване на страната, което го прави съучастник, а от там и престъпник!
  Какво ще се случи ще реши съда, но алабализмите как нищо нямало, които се опитвате плахо да прокарвате тука не минават! ИМА НЕЩО - минимум секретните документи, с които е разполагал АП е доказателство, че ИМА НЕЩО!

 8. 8 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#7] от "nqma zna4ka koi":

  точно ни лук яли ни лук мирисали комунентата

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 9. 9 Профил на Хаха
  *****
  Неутрално

  Риълити шоу Bulgaria MВР мафия.В ролята на Гарабед шпионина -Трактора.Тиквата върти на бавен огън баницата.Цветчето вързва букета на софрата.Война е- всеки вади картите.И който по добра карта извади , печели нова територия.Но тиквата има кент флош роял .Къде са четирите седмици.????

 10. 10 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 845 Весело

  Между другото вълната за канонизирането на Алексей Петров за светец вече започва да се проявява и в "Дневник", а както се вижда постове като номер 1 дори се радват на одобрение! Тоест наличието на злоупотреба с секретна информация каквато беше намерена при обиска на офиса на Алексей Петров се размива от конспиративни теории как той разбираш ли е възможно да бил жертва на национален заговор и да се окаже изкупителна жертва, а участието му в множество финансови организации е едва ли не свидетелство за големината на личния му потенциал и финансов гений! Също така познанството му с мафиоти като Хамстера е по повод заеманата от него длъжност като разузнавач!
  Разбира се, това че една част от информацията е набавена явно от чужди служби, а прецедентната подкрепа на чужди посланници у нас свидетелства за международна конспирация целяща да съсипе процъфтяващия бизнес на финансовия гений Алексей Петров!
  Разбира се, никой нормален човек не би се хванал на подобни глупости освен малоумните подръжници на РЗС, този профил идеално се вписва и на смехотворния им ръководител, мадоната на българската политика Яне Бенката!!!

 11. 11 Профил на Циник
  *****
  Неутрално

  Слушайте бе мойте зайчета!
  Какво е престъпността - лапане без бачкане.
  Какво е политиката - пак лапане без бачкане

  Когато политиците воюват с престъпността - това е война между лапачите за повече лапане, която се опитват да ни представят едва ли не като бачкане.

 12. 12 Профил на граб
  *****
  Неутрално

  Имам основателни съмнения за смислени прояви на гражданско общество. Колко и какви мнения има под статиите тук? Дори за чужбинските събития: бунтовете в Милано или изказването на Лавров. Пишат хора, които целенасочено "формират" обществено мнение. Една малка част от тях вероятно имат истински собствени убеждения, но повечето мнения са еднотипни, лозунгарски, със запасняшки речник и въртят две-три изказвания по няколко дена и под различни теми. Привидното множеството от никове изчезва, когато Дневник заключи статия за нерегистрирани потребители. Докато на този тип хора не им се прекъсне "пъпната връв", гражданското общество ще се държи пародийно. Присъствието в граждански формуми на такива изказвания пречи на смислената дискусия. Пречи на възможността да се критикува - с тези и аргументи. Прави ми впечатление повишената им активност през последните месеци. Това не е за първи път - точно така беше свалено правителството на Филип Димитров. Такъв опит беше направен и при Костов - „България уби дете” - акцията на таксиметровите шофьори (съвпадение с дейността на трактора?). Тъй като 15-20 години по-късно вече икономиката е съвсем различна и големи професионални групи почти няма, профсъюзите са спихнали, за „отвличане на вниманието” се използват дори екологични или здравни проблеми. Настървените писачи яхват вълната, опорочават с брутални или безсмислени изказвания разговора, ликвидират дискусията между разумни различно мислещи хора и според случая се опитват да зомбират податливите за протестни действия или да размият основателните и аргументирани критики.

  Ценното в статията (за мен, а и според Кутузов) е коментарът за ролята на медиите. Търчането СЛЕД събитията не е тяхното място. Не само отразяването на информация, а и анализът на съществуващата, подреждането й в логична и достоверна структура и представяне на изводи е част от журналистическата работа. Като допълнителен ефект - под аналитични статии и троловете са по-малко.

 13. 13 Профил на REJISURATA NE E DOBRA
  *****
  Неутрално

  НЕ ВЯРВАМ НИТО НА БОРИСОВ ,НИТО НА ЦВЕТАНОВ С ТЕАТРАЛНИ ОСТАНОВКИ И ПОЕЗИЯ НЕ МОГАТ ДА МЕ УБЕДЯТ, ПРОСТО НЕ СА ДОБРИ РЕЖИСЬОРИ - ТО СЕ ИСКА ТАЛАНТ И ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ТОВА. НЕщАТА НЕщО НЕ СА КАКТО ТРЯБВА

 14. 14 Профил на pravilnika za dijenietoi
  *****
  Неутрално

  Сега гражданите са на десния тротоар, а престъпниците на левия/ по наследтво/, а БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ ХОДЯТ ПО СРЕДАТА НА УЛИЦАТА - да не земе да ги удари некоя кола , това е опасно заеми положение на тротоара - или у левия или у десния то е пожелание това...javascript:void(0);

 15. 15 Профил на scenariat "BORILSKI"
  *****
  Неутрално

  #1 този сценарий, описан от теб с голямо нетърпение вайи ли за ПРОЦЕСА СРЕщУ УБИЙЦИТЕ НА СТУДЕНТА БОРИЛСКИ ИЛИ НЕ?...Помисли си хубаво какво ще ми отговриш.

 16. 16 Профил на satirichniia teatar 2
  *****
  Неутрално

  Верно, много поезия, а малко разработки - то не бяха: наглите, крокодилите, октоподи и какви ли нетеатрални глупотевини, показни арести шумотевици, изказвания, уволнения, назначения... толкова несъстоятелност буди само смях в залата и никакъв резултат. БОРИСОВ ВСИчКИ ЗНАЯТ ВСИчКО ДНЕС, БЪДИ МЪЖ.

 17. 17 Профил на неверни
  *****
  Любопитно

  Властта и гражданите ще минат на един тротоар когато освен Трактора и компания приберат и осъдят и „почтените граждани” от ТИМ, които пък е публична тайна, че перат през Софарма. Божков и Маджо биха били черешките на тортата.

 18. 18 Профил на zakrivane
  *****
  Неутрално

  ТИМ за сега дава пари, как да ги осъди, как да ги хване, затова по морето си управлява БСП-то, то пари в страната само от туризма ще останат, всичко друго или се закри или ще се закрива. СТРАНАТА НЯМА СТРУКТУРООПРЕДЕЛЯщИ ПРОИЗОДСТВА..лошо, много лошо, Борисов...

 19. 19 Профил на +-
  *****
  Неутрално

  в това, че посоката в момента изглежда правилна, май никой не се съмнява... но практиката държавата в лицето на своите институции да нарушава законите и неписаните правила на демокрацията (през последните 20 години) не е добра практика и докато това не се промени, в дългосрочен план няма да доведе до нищо добро.

 20. 20 Профил на +-
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от "+-":
  като се огледа човек и държавните обвинители и МВР, и адвокатите на подсъдимите използват подобни техники за бавене. Вместо в България да имаме добре организиран процес, при нас: адвокати и подсъдими ообичат да се разболяват и отсъстват с намерението да бавят откровено процеса...по подообен начин практикуват и от другата страна...там се повдигат едни обвинения и започва едно разследване обикновено до 2 години, в това време задържанието си стоят в ареста и обикновено след 2 години ги пускат, щото никой нищо не е свършил през това време. Единственото, което могат да направят институциите е да приберат за 2 години докато тече разследването обвиняемите. Новият (от преди 2 години) трик е т.нар. "споразумение", коеот се използва за щяло и нещяло, да си спомним Очите...И това ако е демокрация, здраве му кажи.

 21. 21 Профил на wright now!
  *****
  Гневно

  Да-а-а-ар да похвалим медиите, които преди изборите непрестанно ни натрапваха творението на АлП бореца срещу корупцията Яне Янев!

  А те от своя страна да ни обяснят от глупост ли го правеха, за пари ли-и-и-и-и, за мно-о-ого ли-и-и?!

  А Станишев да не се прави на луд, щото Божинов разказа, че го е информирал още 2000-2001 за това какво точно представлява Алексей Петров. И за Гоце интресни неща говори Божинов. Сега е моментът всички от БСП, които не са нагазили дълбоко в лайната, да почнат да говорят!

 22. 22 Профил на да, обаче
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "граб":

  много графоманско, ако искаш да пишеш статии стани журналист

 23. 23 Профил на да, обаче
  *****
  Неутрално

  До коментар [#21] от "wright now!":

  quote:
  >>Сега е моментът всички от БСП, които не са нагазили дълбоко в лайната, да почнат да говорят!

  има ли такива?

 24. 24 Профил на LAINA
  *****
  Неутрално

  Всчки са до плешките в лайна, няма такива от БСП/к/, които да не са в ЛАЙНА. И нищо ново не могат да кажат. ВСИчКИ ЗНАЯТ ВСИчКО И ТО ОТДАВНА

 25. 25 Профил на CaptainKuk
  CaptainKuk
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България се възражда

  FREEDOM !!!
 26. 26 Профил на BatBoy4enec
  *****
  Неутрално

  Ще вървим по един тротоар тогава, когато НИЕ вкараме властта в НАШИЯТ път. Никоя власт, режим, политическа система не се е сменила сама или "от горе надолу" в историята. Комунистите си направиха "демократична" държава, а не хората. Икономическото ни мислене може и да е променено, но политическото е мноооого близко до това преди 1989.
  То пък един социализъм...ама това е друга тема.

 27. 27 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 875 Неутрално

  На всички ни остава една единствена надежда - това, което вършата бат'Бойко и хората му, действително да е насочено против престъпността. Защото ако не е така, това ще означава, че Мафията е завладяла България окончателно и безвъзвратно!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 28. 28 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Искам да ви представя две нови публикации в блога си. Първата е за едно решение на СГС, което е правилно и което идва ОСЕМ ГОДИНИ след решение на СРС, като отменя решението на СРС като недопустимо. Публикацията ми е озаглавена "Значи - може": http://kkabakciev.blogspot.com/2010/02/blog-post.html След това представих и отмененото решение. То е издадено от така наричащата се съдийка Геника Михайлова: http://kkabakciev.blogspot.com/2010/02/6.html Преди месеци тя беше кандидат за шеф на Търговското отделение на СГС: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/12/10/828939_koi_broker_koi_badjanak/

 29. 29 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Тка наречената съдийка преди осем години гледа дело срещу институт при БАН, БАН и Министерския съвет. Без дори да отвори Закона за научните степени и научните звания (ЗНСНЗ) и да се справи с него, без да се замисли дори за миг за какво изобщо става дума, тя прекратява делото срещу Министерския съвет (след това Върховният съд го възобновява) и се произнася по несъществуващ иск, защото НЕ ЗНАЕ - и не благоволява да се осведоми (явно е, че дори не е отворила да прочете ЗНСНЗ), че "старши научен сътрудник първа степен" е по-високо звание от "старши научен сътрудник втора степен"! Тя очевидно "мисли", че е обратното!

 30. 30 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Но освен че "мисли", че е обратното и не отваря да прочете закона, дамата-съдийка очевидно дори не прочита и исковата молба! Защото там много точно и ясно е записано, че аз работя по време на исковия период в онзи институт като "научен сътрудник втора степен". Дамата-съдийка някакси "мисли" и някакси "решава" - и вписва това в официален съдебен акт, че аз работя като "старши научен сътрудник първа степен". Очевидно е, че тя е убедена, че "старши научен сътрудник първа степен" е по-ниска длъжност от "старши научен сътрудник втора степен", защото би било твърде нелогично и направо психопатично аз да тръгна се жалвам пред съда, че не съм станал доцент, докато съм професор, нали така. Ето, и такива индивиди осъществяват правосъдие в тази така наречена държава. Но това не е държава. Това е истинска кочина.

 31. 31 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Към днешния ден, осем години след началото на делото ми, то е разделено на две. Очаква се решение на първа инстанция срещу Министерския съвет. А срещу другите ответници то тепърва започва! Забележете: искът е предявен през 2002 г., "съдийката" Геника го опропастява през 2003 г. Днес сме 2010 г.! Затова много моля нормалните хора тук да ми пожелаят още един път да чакам за онова тъмно и пенливо нещо ето така - http://picasaweb.google.com/kkabakciev/KrasimirSAlbum?authkey=7zGEyu46wgU#5320933892960173378 -
  след като приключи това невероятно по абсурдите и идиотизма си "съдебно дело". Защотор както вече писах другаде, това е една история, което е и трагична, и комична, и която може би е достойна за Гинес!

 32. 32 Профил на Demokrat
  *****
  Неутрално


  До коментар [#10] от "nqma zna4ka koi":

  "Между другото вълната за канонизирането на Алексей Петров за светец вече започва да се проявява и в "Дневник", а както се вижда постове като номер 1 дори се радват на одобрение!"

  Понеже аз желая да видя държава на Гражданите за Европейско Развитие на България гледам на събитията с погледа на гражданин, не с погледа и мисленето на партиен кадър.
  Ще подчертая за вас и тия, които ни четат, че до сега само веднъж съм изразявал мнение противоположно на вашето. А веднъж писах, че искам да ви стисна ръката заради друго ваше мнение.
  Сега за мнението ми в #1. НИКЪДЕ И ПО НИКАКЪВ начин не коментирам Алексей Петров, а още по-малко го защитавам!! И приемам от вашето мнение #10, че не сте схванали акцента на моето мнение #1.

  Акцентът е, че в държава, в която е доказан факт, че има "податливи " съдии и прокурори и медиите са зависими, управляващите, ако в действителност желаят да развиват Европейско Гражданско общество НЕ МОГАТ да си позволяват постоянни публични акции и да квалифицират хора през медиите. Докато управляващите не променят правилата ( законите), така че да се гарантира професионализма и безпристрастността на съда, прозрачност на собствеността в медиите и РЕАЛНА възможност тия медии да бъдат КОРЕКТИВ на властта, до тогава всякакви дайствия на държавата основателно ще бъдат подлагани на съмнение - как и защо пиша в #1!
  Сега важното - гражданите очакват промяна, която:
  - Да направи съда и прокуратурата безпристрастени и компетентни и чрез тях да се справи с престъпността и корупцията.
  - Да доведе до развитието на гражданското общество и независими медии. Това означава, че управляващите чуват НА САМО фанфарите, но и ДОБРОНАМЕРЕНАТА критика.
  Аз видях КАК ГЕРБ чуха мнението на обществото за ГМО!!! Направиха това което са си наумили, като дори излъгаха за причините за промяна в закона.

  Едва когато имаме усилия за постигане на горните две можем да кажем, че имаме добро управление. Докато не се виждат такива усилия, ще можем да твърдим, че управляващите не отговарят на очакванията на обществото.

 33. 33 Профил на Лекар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#31] от "Красимир Кабакчиев":

  Момче, оди се лекувай. Писането в интернет и воденето на дела ще те побърка окончателно.

 34. 34 Профил на Даскал
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "NPaine":

  Като си започнал Славейков, карай докрая:

  Не сме народ. Не сме народ а мърша
  с туй ще започна и стуй ще да свърша.

 35. 35 Профил на Предложение.
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "граб":

  Предлагам "Дневник" да обособи три форума.
  Първият не изисква регистрация - както е сега
  Във втория - регистрацията е задължителна.
  В третия - регистрацията е без никове, със собствени имена и публични данни за регистрирания - възраст, занимание, образование и пр. Тоест, ако първият форум е за плебеи, то третият е за аристократи и доблестни личности, които не се боят да застанат зад мненията си.

 36. 36 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#33] от "Лекар":

  Четеш ли какво се казва в 08:35, 15 фев, 2010, бе, шарлатанино-плебей?

  Три форума!
  Първият без регистрация, в третия без никове, със собствени имена и публични данни за регистрирания - възраст, занимание, образование и пр. Тоест, ако първият форум е за плебеи, то третият е за аристократи и доблестни личности, които не се боят да застанат зад мненията си.

 37. 37 Профил на До Демократ Но. 1
  *****
  Неутрално

  Това което си написал важи за демократични държави с вековни традиции.
  Къде са тези идеализирано чисти и честни медии, магистрати, дори не генно модифициран народ! Къде са за да има презумпции че обвиняемият е преди всичко човек?
  Това е само на теория, г-н Е(и)нтелегент! Нещо като гравитацията дето всички я усещаме но не знаем какво е!
  Българският народ мъдро отрече ГМ храни въпреки че не знае какво е и тотално ги бърка с отровните химизирани храни които поема без да му мигне окото и пак защото не знае как се самоубива, самоотравя! Колко са компетентните учени които чухме където и да е да ни обяснят за какво става въпрос?
  Ти самият наясно ли си че при всяко ядене цялата храна която поемаш е ГЕННО модифицирана!ВИНАГИ!
  Та искам да знаеш че ДЕМОКРАЦИЯТА Е ВИНАГИ ОТНОСИТЕЛНА! Със своите позитиви и негативи, но обществото винаги разчита на компетентността на водачите си и ги следва безропотно! И почти винаги е в мъглата на собственото си невежество но това не му пречи да отрича или да подкрепя понятия като Гравитацията в зависимост от кой и как му ги поднася!

 38. 38 Профил на граб
  *****
  Неутрално

  До коментар [#35] от "Предложение.":

  По третия начин може да се изпрати писмо до Дневник или автор на статия.

  При обикновена регистрация се попълват: възраст, занимание и т.н. Реално няма как да се провери достоверността им, а не е и необходимо. По-скоро статии на вътрешни теми (за БГ, особено за нашите политици) биха могли да минат на режим само за регистрирани. Естествено всякакви ограничения могат да бъдат заобиколени, но цената става по-висока, а и е необходима по-добра технологична грамотност от юзерите.

  Моята сутрешна идея е по-скоро ние, участниците във форумите, да не се подаваме на провокации, да не се включваме в безсмислените пререкания и размяната на лични обиди. Не е кой знае какво усилие, но все пак е малката крачка към гражданско поведение, нали?

  @Кабакчиев - би трябвало сам да си забелязал, че когато мненията ти са умерено дълги, са по-добре приети.

 39. 39 Профил на БЪЛГАРИН
  *****
  Неутрално

  Даваи Цветанов! България е с теб.

 40. 40 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#38] от "граб":

  Мерси за забележката, но моля да се има предвид, че аз не пиша, за да бъда одобряван. Аз пиша, за да информирам. А кой колко ще ме одобри или не - това си е абсолютно лична негова работа.

 41. 41 Профил на чифут
  *****
  Весело

  "... за да осъзнае как така в преследване на враговете си зад ъгъла държавата е срещнала самата себе си."

  Дневник - свалям Ви шапка, по-точен коментар по въпроса не съм чел.

 42. 42 Профил на Demokrat
  *****
  Любопитно

  До коментар [#37] от "До Демократ Но. 1":

  "Това което си написал важи за демократични държави с вековни традиции. "

  Това, което АЗ СЪМ НАПИСАЛ в мнение #1 е описание на една НЕДЕМОКРАТИчНА държава, в която чрез медиите може да се репресират различните и инакомислещите!!!!
  Оставам с убеждението, че се опитвате да изкривите умишлено думите ми!
  Колкото до всичко останало във вашето мнение - прочетете коментар [#32] от "Demokrat".
  Там давам още пояснения на и без това лесната за разбиране позиция от мнение #1.

 43. 43 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#32] от "Demokrat":

  Не разбирам гледната точка наистина - първо казваш, че не трябва да се оказва обществен натиск, а в последствие прокарваш конспиративна теория, която звучи меко казано нелепо... Няма как АП да е чист като сълза - това и малките деца го виждат! Това дали прокуратурата и полицията ще си свършат работата е съвсем друг въпрос! Но нека не подхвърляме теории, че АП е невинен! Очаквам и другия предприемач дансаджия Гамизов също да го подберат! Без да се интересувам принципно от тези двамата смешници, те са толкова явни, че не са ми нужни никакви доказателства! Просто наличието на такава практика, дансаджии да стават политици ми е противна и съм абсолютно сигурен, че не им е чиста работата! Колкото до показните полицейски акции - те с цел малко по малко да се възстановява държавността и чувството на хората за справедливост! Това е едно от основните цели, които трябва да извърши властта! Не съм психолог, но това е едно от много важните условия за пробуждане на гражданското общество и увеличаване на осъдителните присъди! В момента стотици хора потенциални свидетели не искат да свидетелстват тъй като делата се точат с години, а през това време те са подложени на физически и психологически тормоз. Тези показни акции за мен необходима стъпка! Колкото до безпристрастността на съда, то до колкото видях от "Борилски", което беше доста показно и медийно, така и нищо не се случи, изгубиха доказателствата и какво ли не още! Хамстера го пуснаха под гаранция и какво ли не още... Податливи съдии определно няма, а податливостта им може да се стимулира единствено и само с фискални стимули, това е доказан факт! Гаранция за неговта неподатливост е абсолютната безнакзаност на съдиите и липсата на лостове за влияние върху тях както на изпълнителната власт, така и на обществото!

 44. 44 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#43] от "nqma zna4ka koi":

  "Гаранция за неговта неподатливост е абсолютната безнакзаност на съдиите..."

  Пълната безнаказаност на лица от страна на държавата (за "държавен служител" има легална дефиниция и е ограничено понятие) е основен проблем. Това важи с особена сила за правосъдните органи.

  Какъв контрол ще се извърши (не вярвам да има все още) по делата "Борилски" с оправдателни присъди. Няма разумно обяснение за тях. Още повече, когато и процесът във Франция приключи. Там определено са нарушавани и законът, и процедурите. И задължително резултатът трябва да е публичен. А наказанията - ефективни.

  Едва ли някой ще се продаде за 200К дори, ако може да загуби позицията си доживот.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 45. 45 Профил на Graovec
  *****
  Весело

  До коментар [#35] от "Предложение.":

  Не е лошо, ама тогава не трябва да пишеш от работното си място, освен ако работата ти не е да висиш по форумите (тук има такива). Иначе как ще си застанеш с името и ще мааш, докато твоя работодател ти гледа достойното аристократско държане. Така че, това действително ще е за аристократи...хора дето имат доходи, но не им се налага да работят(тук има такива).

 46. 46 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#32] от "Demokrat":

  Хм, все пак очакваш изпълнителната власт да започне първа промяната (както и аз), за да е възможно гражданско общество.

  Има нещо вярно в това. Принципно може да си прав. В случая обаче има доста добра обществена видимост за противообществени прояви (хаха) на въпросната личност.

  Замислял ли си се, че подобна комбинация от обществена активност - разнородна бизнес дейност, държавна секретна работа, научна дейност и още не знам какво е физически невъзможно да бъде извършена от един човек, при това в продължение на 20-на години. Това важи и за всички политици, които навлизайки в политиката скоростно защитиха научни трудове.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 47. 47 Профил на Demokrat
  *****
  Неутрално

  До коментар [#43] от "nqma zna4ka koi":

  Много ми е приятно, че започваме дискусия - пиша го без ирония!
  Сега нека потретим известните факти:
  1. Съдебния фарс по случая Борилски ДОКАЗВА, че в България съдът НЕ Е БЕЗПРИСТРАСТЕН.
  2. Липсата на ясни законови правила за качествен кадрови подбор и развитие в съдебната система , липса СЪЗНАТЕЛНО оставена от БСП и Ко., довежда до уродливото явление "Черничкия с ланци"
  3. Липсата на ясни законови правила за качествен кадрови подбор и развитие в МВР, липса СЪЗНАТЕЛНО оставена от БСП и Ко. довежда до уродливото явление "изтичане на информация", "чадър над престъпници", корупция.
  4. Липсата на ясни законови правила за собствеността на медиите и липсата на свобода за качествено жърналистическо разследване ( виж Л. Бенатова за снимането със скрита камера БТВ - 14.02.2010 ),липса СЪЗНАТЕЛНО оставена от БСП и Ко., довежда до уродливото явление "поръчкова журналистика", "платени репортажи" и МЕДИЙНИ МАНИПУЛАЦИИ.
  От посоченото в т.1 до т.4 единственият извод е, че България е държава с ФОРМАЛНА, ФАЛшИВА, ДЕМОКРАЦИЯ.
  БСП и Ко. СА ИЗГРАДИЛИ държавата в своя услуга, не в услуга на гражданите!
  Сега важният извод!
  АКО Граждани за Европейско Развитие на България са нещо различно от БСП и Ко., те ще се захванат НЕЗАБАВНО да променят всичко по т.1 до т.4.
  А мислещите граждани трябва та НАСТОЯВАТ това да се прави! Аз настоявам, а вие?
  Защото ако не го правят, то те не се стремят към действителна демокрация и , цитирам Дневник, "защото монополът върху информацията винаги крие тъмни изкушения."
  А както знаем никой освен Левски не е светец.
  Аз лично вярвах на думите: " Ние ги хващаме, те ги пускат!", защото осъзнавах порочността на държавните правила.
  СЕГА вече властта в тия "дето хващаха", за да не ги пускат другите е време ДА СЕ ПРОМЕНЯТ законите!

 48. 48 Профил на Demokrat
  *****
  Неутрално

  До коментар [#46] от "Музар":

  Не обсъждам лицето Петров и неговото КОНКРЕТНО битие!!
  Посочвам ви друг поглед върху събитията в България.

  Прочетете внимателно!
  Изкушенията на властта са много!
  Липсата на независими медии и гражданско съзнание могат да доведат до разправа с неудобите чрез медиите, до отлъчване на отделни групи хора / примерно циганите /, до репресии и още и още, като крайният резултат е диктатура!

  ЦЕЛТА НЕ ОПРАВДАВА средствата!
  Борба на ГЕРБ с перстъпността чрез средствата на БСП и Ко. няма да успее!
  Борбата с престъпността НЯМА ДА УСПЕЕ без промяна в системата изградена от БСП и Ко.!
  Дамократизацията започва със СЪЗНАТЕЛНОТО налагане, да налагане, на демократични практики. Колкото повече демократични практики се налагат толкова повече гражданите привикват към тях и започват да ги защитават.
  Вижте и мнение # 47

 49. 49 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#48] от "Demokrat":

  Напълно се съгласявам с пост 47!

  И не за да ти противореча ще те попитам: как е възможно да се наложат демократични практики, при реално действаща ВЪТРЕШНА система на зависимости? Мафията си има държава, това едва ли някой ще оспори.

  Все пак не могат да бъдат уволнени ВСИЧКИ, и после да се направи конкурс, тест на полиграф за правоохранителните служители и т.н., за да се подберат нови и необвързани хора.

  Колкото до този случай, статията е за него все пак, хм, не е ясно кое е медийно префасониране и кое е реална информация. За съжаление делото ще бъде при закрити врати заради "класифицираната информация".

  Интересно, как са били подготвяни арестите на мафиоти в Италия? Ако имаш съпоставима информация - сподели я.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 50. 50 Профил на De
  *****
  Неутрално

  До коментар [#49] от "Музар":

  "Все пак не могат да бъдат уволнени ВСИЧКИ, и после да се направи конкурс, ..."

  Благодаря, че ми обръщате внимание.
  За да илюстрирам с примера на В. Танов в Митниците.
  ТАМ НАПРАВИХА ПРЕПИТВАНЕ НА ВСИЧКИ и незнаещите си отидоха - значи може!!
  Това, което остава, е да се направи проверка чрез НАП на всички митничари за последните 10 г. и членовете на техните семейства.
  Не е нужно да се доказва зависимостта и корупцията - да ги попитат по границата как са построили сгради за стотици хиляди с държавна заплата.

  За Италия не знам!

 51. 51 Профил на rapidfire
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "Demokrat":

  "Питам всички ви, дали не е възможно, да се окаже, че за всички такива П.Г. има "доказателства" , че са саботьори, врагове на народа, поддръжници на мафията, понеже не са съгласни с МЕТОДИТЕ НА официалните власти , с мнението на "партията ръководител и нейния вожд и учител" и следователно трябва да се арестуват, осъдени и затворени."

  О,да приятелю мой. Особено когато ни вземат отпечатъци от пръстите и черепните характеристики - т.нар. биометрични данни.
  И не че защитавам въпросния А.П., защото нито е Д.Г.,а още по-малко П.Г. и си заслужава всичко, което му се случва, ама ми писна от изпълнения стил слон в стъкларски магазин и разчистване не лични сметки, които тотално компрометират работата на службите, a мазните дебеловрати в последна сметка напускат съдебните зали подхилквайки се ехидно.
  А бумът със злоупотреби с лични данни, придобити незаконно от мобилни оператори и всякаква друга паплач, ме навежда на едни доста безрадостни мисли...
  Та като стана дума за пръстови отпечатъци, think again.

 52. 52 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#48] от "Demokrat":

  Вече като допълнение към твоя пост 47:

  ГЕРБ обещаха да премахнат нормата "мълчалив отказ" при взаимодействие с държавата. Не забелязах досега това да е станало.

  ГЕРБ настояват за следене на гражданите, при пълната липса на контрол върху информацията вътре в държавните структури, особено с чувствителната такава. Точно този факт е използван за трупане на компромати. По никакъв начин новият-стар закон не решава именно този проблем. Няма ясна и написана процедура кой до какво ще има достъп и каква отговорност носи за неспазването на правилата.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 53. 53 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#47] от "Demokrat":

  Да, но не очтчиташ очевидния факт, че съдебната власт макар и "податлива" определено не се поддава на изпълнителната... Виж на колеги и за парици се поддават, но не на и на правителството! Да не говорим, че имат и подкрепата на Брюксел, така че Борисов не може и копче да им каже...
  Колкото до ролята на медиите - лично за мен медиите в България са достатъчно обективни. Не визирам "Скат", "Афера" или "Уикенд", защото на средноинтелигентния човек му е ясно, че там информацията се изкривява и дори да е достоверна, изводите, които се насаждат са абсолютно погрешни! Ако човек сам не може да отсее правилното от погрешното то няма как да очаква медиите да го направят! Това е съвсем в реда на нещата, защото работата на медиите е да отразяват, а не да заемат страна! Разбира се, и аз не одобрявам интервютата като тези с Борисов, на които той отговаря на въпроси, които сам си харесва или със Станишев, който преди няколко дни сам си задаваше въпроси в "на четири очи", но това е повече дефект на водещите отколкото някакво обслужване на интереси.
  Колкото до БСП и демокрацията - просто до сега нямаше аналог и все още няма друг "у лево"! След като дясното беше разпокъсано и слабо в последните 8 години не виждам какво друго може да се случи освен БСП на власт! Това не е било поради някаква "фалшива демокрация", а по прости причини! Хората търсеха водач в царя, но той се оказа просто една пионка, а в последствие поради избора в ляво дойде "3-5-8" и започна законодателно насърчаване на корупцията и абсолютната безнаказаност като дори премина в показна такава с казуса със заменките! Така после се разбра, че избора ще е център дясно и се появи РЗС и "спирането на корупцията", но поради силната пиар стратегия на ГЕРБ, а не малко помогнаха и малоумиците на БСП с брадви самолети и вампири, РЗС остана някак в страни.
  Колкото до реформите в съдебната и изпълнителната власт и основно за подбора на кадри и условията за работа - те са от комунистическо време и доколкото разбрах при съдебната система липсва каквато и да е обективна оценка и всичко се разпределя по някакъв корупционен принцип (без значение пари или влияние). За да бъде една кандидатура добра голяма част от оценката трябва да е на база на обективни фактори като статистика за да може да се избегне човешкия фактор, генериращ корупция. Всички тези реформи обаче няма как да се случат едновременно. Причина за това е както липсата на кадри, така и липсата на средства! Магически пръчки няма, но е на лице политическа воля да се правят реформи! Ако потръгнат и нещата с европарите до края на мандата може да очакваме поне икономиката ни да е със стабилен годишен растеж и нормална безработица на фона на не толкова розовите показатели на останалия свят!

 54. 54 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#52] от "Музар":

  Нека не бъдем твърде "граждански" настроени! Следене на гражданите - за какво става по точно дума: за телефонни разпечатки и трафични данни! Такова има по цял свят в страни къдете демокрацията е в пъти по стара от нашата и това не е попречило на гражданското общество и не е довело до репресии! Разбира се, всичко става след съдебна заповед както е и у нас! Държа да подчертая, че до момента кабинета Станишев е извършвал подобно следене, което забележи е комбинирано и с подслушване под юрисдикцията на ДАНС като по този начин са избягвали съда! Сега когато дойде времето да се конкретизира случаите когато да се разрешава използването за да стане всичко по-прозрачно изведнъж се оказа, че ГЕРБ мачкали демокрацията! И има всичко ясно написано - за да се получи разрешение от съда всичко трябва да е кристално ясно!

 55. 55 Профил на НАЛИ ТИ СЕ КАЗА бЕ, ЗНАЧКАТА
  *****
  Неутрално

  ЧИБА ОТТУК, ГНИДО ГЕРБЕРСКА

 56. 56 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#54] от "nqma zna4ka koi":

  Знам какво искат да следят. Повдигнах въпроса за отговорността и наказуемостта, а не дали да, дали не. И е важно да е написано в закона, а не в правилник или друг вътрешно-нормативен акт.

  Също е важно да има недвусмислен текст, и то наказателен, за употреба на такива данни извън заявените целите при искане на разрешение.

  Идеята ми е първо да се затворят пробойните в държавните структури, а после да се гонят гражданите. Няма голямо престъпление, което по някакъв начин да не опира до съдействие от вътрешни хора, т.е. на държавна работа.

  Колкото до съдебното разрешение - при това състояние на съда???

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 57. 57 Профил на зрител
  *****
  Неутрално

  Бях шокиран от неадекватността на Цветанка Ризова в интервюто с Цветанов. Толкова ли е трудно водещите да слушат какво им говорят поканениет от тях самите събеседници?

 58. 58 Профил на четящ
  *****
  Неутрално

  Към 49 - за Италия прочети книгата "Ловец на мафиоти" от А. сабела, която излезе миналата година. Този човек е бил прокурор и няколко години е живял изолиран от близките си, под силна охрана. хванал е десетки мафиоти, описва всичко в книгата си. Накрая, когато изглежда вече и стигнал прекалено далеч в разследванията, е преместен на друга работа - като съдия. Но все пак е успял да свърши доста работа. Книгата е интересна, прочети я. Човекът беше тук за премиерата, изключително готин изглеждаше.

 59. 59 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#56] от "Музар":

  РАзбирам позицията и съм напълно съгласен с нея, но проблемът е, че хронологично това ще надхвърли мандатът на ГЕРБ... Така разрушената държавна структура трябва да се създаде на ново, тепърва ще има нов НПК и т.н. Все отнякаде трявба да се започне! Това, че едновременно ще вървят всички реформи и ние гражданите не може да направим съпоставка между правата и задълженията на изпълнителната власт е неприятно, но в противен случай то допълнително би забавило развитието на държавността, което след последните две правителства и на фона на финансовата криза може да се окаже пагубно... Просто след 20 години липса на реформи сега всичко ще ни сполети заедно и с кризата и е естествено да има някакъв хаос първите години! Въпроса е, че реформи трябва да има във всички сектори, което натоварва правителството!
  Та до колкото ми е известно нов НПК ще има към края на годината и въпроса за конкретни наказания трябва да се постави тогава! За административно нарушение до колкото знам се предвижда единствено глоба!

 60. 60 Профил на realista
  *****
  Неутрално

  Много шум за нищо . Кучетата си лаят а кервана си върви. Защо никой не посочва политиците забъркани в кашата и коий от тях продължават да прибират рекета и парите от " сенчестата" дейност на държавните мъже в Държава и до кога?Дефакто при това полужение на продължаваща сенчеста дейност излиза че едните лоши представляващи държавата, понеже са облечени с власт от самата нея, елиминират другите лоши над които самата Държава е опънала чадър, за да могът не само явните а и неявни политиците да продължават да се обогатяват .Кажете къде са скътани милиардите от тази престъпна Държавна дейност и коий държавни мъже са престъпили закона както и кой ще понесе отговорността за тези престъпления.

 61. 61 Профил на ДОЛУ ГЕРБ!
  *****
  Неутрално

  Нов протест срещу поредната недемократична редакция на ЗЕС http://tinyurl.com/yzu5yom

 62. 62 Профил на Demokrat
  *****
  Неутрално

  До коментар [#53] от "nqma zna4ka koi":

  "Да, но не очтчиташ очевидния факт, че съдебната власт макар и "податлива" определено не се поддава на изпълнителната..."

  Отчитам го тоя факт! Съдебната власт по дефиниция не може да се занимава с политика, следователно трябва да е ГЛУХА за конюнктурните и политически аргументи от рода на :" ние се борим с корупцията" или "ние искаме най-доброто за хората", т.е. "всичко в името на човека, всичко за благото на човека". Тоя филм българите вече са го гледали.
  Започне ли съдът да слуша политиците се стига до репресии предрешени като законност!!! Това последното го изживяваме ДНЕС И СЕГА с 10 годишния отказ на съда да отсъди по доказателствата за делото Борилски!
  Ще ви напомня и случая с Манол Велев, простреляния съпруг на Весела Лечева, която в предното правителство имаше ранг на министър. Съдията по делото за попечителство над лежащият в кома Манол Велев издевателстваше над Весела Лечева настоявайки тя да ДОВЕДЕ в съдебната зала съпруга си - "за да може съдията да прецени лично".

  Сега аз да попитам нещо конкретно, че само вие ме питате днес.
  В пост #1 поставих въпрос , дали не е възможно в една държава с "податливи" съдии и прокурори и зависими медии да се стигне до там, че да се "намерят доказателства", че тия които не харесват МЕТОДИТЕ на властта са саботьори, врагове на народа, мафиоти и т.н. и последните да бъдат репресирани ?
  До тук ми отговорихте само, че в България медиите не са такива.
  Аз ще попитам защо ГЕРБ още не приемат закон за медиите с ясно обозначаване на собствеността. Питам и дали е редно два от най-тиражните вестници в страната да са собственост на една група. И как бившият управител на Тотализатора стана медиен магнат.
  И защо записите с технически средства не се приемат за годно доказателство в съда, а използването на скрита камера все още е престъпление?
  Това с независимостта на медиите в България към 15.02.2010 е само пожелание!

 63. 63 Профил на free
  *****
  Неутрално

  Нашето общество влачи различни багажи със себе си - исторически, верски, религиозни, идеологически и какви ли не още.
  Те пораждат външни влияния и зависимости - влияят ни великите сили, съседите и различните наднационални съюзи.
  Има и вътрешни влияния и зависимости - властови, на разни формации с претенция за посредници, на вечните тарикати и т.н.
  Като духат много ветрове, не може да се разбере и опише пътя на лодката, важното е същата да не потъне.
  От средния българин се очаква да бъде националист, про американец, про ЕС, про турски, про руски и какъв ли още не и му се внушава, че това е с благородна цел, а всъщност му се предлага да следва чужди интереси.
  Докато не започнем да осъзнаваме, че личен и общ интерес са едно и също нещо, съединени в закона, няма да се оправим и ще ни лашкат бурите, а процесът е бавен и иска търпение.

  Откак човеците са породили държавата, същите спорят, кой на кого служи и мисля, че на практика няма нито една "държава", която да е изцяло прозрачна и в служба на гражданите си.
  Ние все още преобладаващо се страхуваме от бившата тоталност и живеем със нереформирани силови структури, за които човешките права са на заден план.

  Подкрепям написаното от demokrat, само ще добавя две неща - надявам се, че за българските граждани, от ставащото в момента ще произлязат повече ползи, отколкото вреди и също така, че нещата не трябва да се правят избирателно (може да се съзре корист), но все пак трябва да се започне от някъде, пък какво ще стане......


 64. 64 Профил на отговор
  *****
  Неутрално

  До коментар [#62] от "Demokrat":

  Защото е необходим закон за лустрация. Но не само на доносниците, а и на техните "водещи" - всички от репресивните служби на тоталитарната система. Сега има беззъб закон, който само я обявява за престъпна, но от него нищо не следва.

  Същевременно над 80% от действащите политици, прависти, медийни и всевъзможни магнати, просъюзни деЯтели, омбдусман, много GONGO (Government-operated Non-governmental organization) и още много знайни и незнайни експерти, биха попаднали под ударите на такъв закон. И сегашният Премиер, май.

  Ако обаче това стане в края на мандата и след това се откаже от политическа дейност? не знам, може и да е възможно да узрее за такава постъпка.

 65. 65 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Зловещото е ,че гражданите и властта отдавна вече вървят по един и същ тротоар. Те отдавна са издигнали знамето на насилието и убийството като ,,единствен начин" да постигнат личните си цели.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK