Кой определя обществения интерес?

Какво значи дело с обществен интерес? Кой определя този обществен интерес? И защо делото Х да е по-важно от делото Y? Зад всяко от тях стоят човешки съдби - на пострадалия, на подсъдимия, на техните близки. Недопустимо е едно дело да бъде неглижирано за сметка на друго.


Представете си едно дело за наркотици - заловен е един млад човек. Този човек е зависим и болен. Представете си драмата на неговите родители, които се опитват да го откъснат от средата и не могат и които, от една страна, страдат, че не са направили всичко или че са им изчерпани възможностите. И от друга страна, се страхуват какво ще стане с него - дали ще бъде осъден, дали ще отиде в затвора, а ако отиде в затвора - кого ще срещне там, как ще се развие.


Ето я трагедията за подсъдимия. Или драмата за роднините на пострадалия при едно пътнотранспортно произшествие или вследствие на убийство. Всяко дело е еднакво важно и няма по-малко важен подсъдим или пострадал. Необходимо е съдът да бъде справедлив за всички. И да правораздава въз основа на доказателствата, а не на базата на изказвания на държавни органи или на обществените очаквания. Защото отидем ли там, става много страшно и се дискредитира самата идея за правосъдие.(...)
Най-страшно е за младите колеги, тези, които нямат опит. Истината е, че поддадеш ли се веднъж на натиск, все едно какъв, следващ път ще има. Разбере ли се веднъж, че не поддаваш, може и да опитат още един-два пъти, но след това бързо те оставят. Не говоря само за зависимост от изпълнителната власт, а за всякакъв вид зависимост."


Съдия Мая Цонева от Софийския апелативен съд, която остави в ареста Алексей Петров и Марчело Джотолов и освободи останалите арестувани с тях, пред в. "Капитал"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK