Трайчо Трайков като рекламен агент

Българският министър на икономиката, енергетиката и туризма отново насърчи оклюмалите от много преход българи – с уверението, че предложението на Москва за отпускането на заем от 2 млрд.евро за продължаване на строителството на АЕЦ "Белене" без държавни гаранции и гаранции от Националната електрическа компания е "уникално". Сиреч: братушките мислят за нас, не бойте се, няма да ни оставят с недостроен АЕЦ, та да станем за смях на гаргите и да си светим с газена лампа.


Мъдра реч, смели метафори, неудържими оксиморони. Гаче ли не български министър ни дума от синия екран, а рекламен агент на "Росатом". Русия и уникалност? Бива – че тя цялата си е уникална. Като сътвореното от старши сержант Михаил Калашников средство за международен диалог и вътрешна употреба, изписано на националния флаг на Мозамбик – като символ на революцията.


Че е уникално, уникално е. Дават ни цели два милиарда просто ей тъй, бадева – зарад черните ни очи. Как да не се възрадваш и да ги вземеш? Щели сме да ги плащаме, като намерим чужд инвеститор, който да ги плаща вместо нас.
Или още по-благодатния за нас вариант – построяваме я там, тая гяволия, централата, харизваме я сетне за известно число години на руснаците, да си произвеждат ток и да си го продават, като с парите покриват направените харчове.


Връщат ни я някой ден – ако не гръмне междувременно – възправяме се гордо на брега на тихата бяла Дунава, тупаме космати гърди – Булгар! Булгар! След което тържествено я погребваме – като за харчовете по погребението (почти същите, каквито за строежа) вземаме реален заем от Газпром, срещу който залагаме примерно българските газопроводи.


Като всичко русофилско – радостна и ведра работа, сияеща в недалечното бъдеще, което си прилича с хоризонта само по едно – че понечиш ли да го доближиш, то се отмества.


"Има ли безплатен обяд?" – питаме българският министър Трайчо Трайков. "Има!" – вика той и сочи къмто Кремъл.


Не само сочи, но и привежда аргументи в областта на финанциите. Трябва да има – смисля той – защото инак голям зян на финанций се очертава. По решение на Политбюро нашите достойни прадеди изкопали край Белене дупка и заровили в нея един милиард валутни лева.


Ние, по наше си решение – царствено при това – сме направили там няколко нови първи копки, сме се консултирали с този и онзи, сме докарали малко кранове и изляли малко бетон, но пък сме сварили да вградим в основите му нови два милиарда.


Е – трябва ли сега всички тези милиарди да отидат зян? Не трябва! Затова влагането трябва да продължи. Ако си нямаме наши – ще влагаме руски, а ще отдаваме проценти дялово участие. (И не четете руски вестници. Не са 80 процентите – най-много 50 са – и това ви го гарантира сам Трайчо Трайков.)


И когато с руска помощ довложим и новите два милиарда, вече съвсем няма да има път назад – ни за правителството, ни за България. Никой няма и да си помисли дори да зяноса цели четири милиарда. И следващото правителство – ще не ще – ще трябва да се бръкне и да извади още четири. Ако ги няма – ще вложи бъдеще. Примесено с малко национална независимост и идентичност.


Та това е тя – логиката Трайчо Трайкова. Ведра и окуражаваща – като съветска власт плюс електрификация. Ядрена този път, за да сме в крак с времето. Засега финанцовия министър нещо прави сечено и не ще да дава финанций, ама нищо – ще го сменим, а Бойко Борисов и Путин ще си разменят черните пояси в знак на вечна дружба.


Бог да пази България!

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 2. 2
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 3. 3 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 978 Разстроено

  Ако не беше трагично и тъжно, щеше да е адски смешно! Адмирации за г - н Сугарев и дълбока нужда от политици, които да отстояват националните ни интереси!

  PHILIP
 4. 4 Профил на Медиатор
  *****
  Неутрално

  Че ще се строи,няма съмнение от самото начало.Важното бе,пазарлъка около охарчването да стане.
  Ама поне си намерете дявол и команда дяволета,барабар с бабаит-
  адвокат/дявол по предназначение/,та да Ви скроят проикта,че досегашните уста имат,ама акъл на бакалин!

 5. 5 Профил на зограф
  *****
  Неутрално

  Кой е г-н Сугарев, та да му обръщате толкова внимание. Това е един абсолютно неадекватен човек, пълен с комплекси и вживяващ се в ролата на нравствен учител на нацията.
  Боже, пази България от такива кретени !

 6. 6 Профил на fdg
  *****
  Неутрално

  Трайчо Трайков като руска П*ДЛОГА!
  Виж го ти къв е наглц нашия? За ТЕЦ Марица 2-идват от ОЛАФ да проверяват за далавери в харченето на ЕС пари, и трайчо ги осъжда:
  http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2010/02/26/865112_traikov_vlizaneto_na_olaf_v_marica_iztok_2_e/
  Защото кражбата и корупцията беше закон при Станишев. И когато от ЕС ще поразровят, трайчо вика: "сакън"
  КОй си ти бе, селянче трайчо? Хората идват да проверят какяви са ги дробили разбойници като теб, ти ще го наричаш"възмутително"! Това са пари на данъкоплатците от ЕС, не на крепосните селяни в задунайская губерния БалХария!

 7. 7 Профил на Мурдарев
  *****
  Неутрално

  АЕЦ Белене е нужна за икономиката на БГ, за геополитическата и тежест на Балканите.Така , че министъра е прав.
  А ако някои си изпълняват указанията на задграничните си ментори и си пеят едно и същи нещо - нека го правят. Кервана си върви, към просперитета на БГ, а не към геополитическите игри на някои "демократи "

 8. 8 Профил на %
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "зограф":

  добре че ти си адекватен...хахахахах НЕЩАСТНИК!

 9. 9 Профил на МХ
  *****
  Любопитно

  Зографе, и кое не е вярно? Или ти се иска да си морален коректив, ама като никой не те знае, нямаш такава възможност, а и не е сигурно, че можеш и да напишеш толкова дълъг текст.

 10. 10 Профил на Pe60
  *****
  Гневно

  Тоя "журналист" е сигурно от синия комсомол на СДС. Гаче чувам Мартин Димитров - не ни трябва АЕЦ, ама то и ток не ни трябва, Нашите славни деди са се оправяли с светлото от огньовете в аула и дори по-късно на газена лампа. Тия тикви не са ли наясно, че войните на 21-век ще за енергия и вода, а и не необходимо да ходим чакт толкова далеч - ТЕЦ Бобов дол е спрян, ТЕЦ Варна ще бъде спрян до 3 години, ТЕЦ Русе е пред спиране, половината от ТЕЦ 2 е пред спиране. Сега консумацията на ток е снижена по очевидни причини (за джурналисчето и Мартинчо обяснявам - криза е), но след година две какво ще правим? А иначе да си словоблудстват представителите на въглищното лоби

 11. 11 Профил на zaza
  *****
  Любопитно

  Статията ми хареса!
  Жалкото за България и българския народ,че във всяко правителство се намират "много умни" управници,които ни закопават така,че после неможем дълги години въздух да поемем...
  БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! АМИН!

 12. 12 Профил на Андрешко
  *****
  Весело

  Едвин Сугарев е литератор -писател и щом той започна да разбира от икономика и да дава съвети !
  "утиде коню у барата "

 13. 13 Профил на СТИГА
  *****
  Неутрално

  Стига с политиката на свалени гащи пред Русия.
  Вижте какво прави Китай:
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/02/10/855760_kitai_prinudi_rusiia_da_svali_drastichno_cenata_na_aec/

  Китай принуди Русия да свали драстично/5-6 пъти/цената на АЕЦ

 14. 14 Профил на Енергетик
  *****
  Разстроено

  До коментар [#5] от "зограф":

  Съгласен съм, този човек е точно такъв-помним изказванията му преди години, когато беше седесарският период на "прехода".Но нека знае,че и след него ще трябва енергия и тя ще идва и от АЕЦ.

 15. 15 Профил на COPY
  *****
  Любопитно

  ОПИТ ЗА СЪБУЖДАНЕ НА (ЗА СЕГА) МИНИСТЪР ТРАЙЧО ТРАЙКОВ

  Зависимости в правоъгълен триъгълник
  Теорема 1: Всеки катет в правоъгълен триъгълник е средногеометричен на хипотенузата и проекцията му върху нея.
  Питагорова теорема: Сборът от квадратите на катетите в правоъгълен триъгълник е равен на квадрата на хипотенузата. a2 + b2 = c2.

  Независимости
  Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември 1908 г. и е призната от Османската империя и Великите сили през пролетта на 1909 г.

  На 28 септември 1960 г. Сенегал обявява независимост. Населението празнува 7 дни.

  През 1871 г. Ботев издава в. „Независимост”.

  Ивайло Балабанов написва „Българско стихотворение”:

  Момчета, знам, че вече ви дотегна
  и хлябът сух, и голата ракия,
  и тежкото небе на тази бедна
  страна, в която няма прокопсия....
  Великите й царски идеали
  днес вече са митичен архаизъм.
  България търгува със парцали
  от раклата на своя комунизъм.
  България е гладна просякиня.
  С душа поциганена, необута,
  тя проси чуждоземна милостиня
  по пътя между Лондон и Калкута.

  "Независимостта е състояние на духа, а не въпрос на пари" - Пабло Неруда

 16. 16 Профил на ОЛЕ!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "Pe60":

  Не е от"синия комсомол" "тоя журналист". Повече от 10 години говореше за престъпления и безобразия. Най-често споменаваше имената на Никола Филчев, Филко Славов, Алексей Петрофф.

 17. 17 Профил на патриот
  *****
  Неутрално

  за трайчо:
  Патриот е, душа дава
  но не свойта душа брате,
  а душата на народа

  Тези стихове ги е писал Христо Ботев

 18. 18 Профил на Demokrat
  *****
  Любопитно


  Отличнен анализ! С прости думи - най-важното!
  Важното - понеже сме загробили заради ТЪПОУМИЕТО и със съзнанието за НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО на хайдушката компания "БКП и синове" около 1,5 милиарда, дайте сега да загробим още 4-5-6-7, абе 10 милиарда, ей така!

  И да позволим на Русия да ни седне на врата "....за векове!"
  ТЪЪЪПО Трайков, тъпо!
  ГЕРБ като са различни от БСП ЩО ПРАВЯТ СЪщИТЕ ТЪПОТИИ?!!!

  Последното е риторичен въпрос - не ми отговаряйте!

 19. 19 Профил на Demokrat
  *****
  Неутрално


  Разбира се ако има желаещ да инвестира в АЕЦ Белене, понеже вярва в печалбата и успеха на това начинание, тогава да се говори за строеж е нещо друго.
  Но да се строи без ясно финансиране е ....., абе обратното на умно, т.е. нещо като самата БСП!

 20. 20
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 21. 21 Профил на Пророк Илия
  *****
  Неутрално

  До 20:
  "Между другото - все още НИКЪДЕ не сме видели договора, неустойките, както и как и къде са похарчени тези 1 млрд. евро"
  Точно тук е проблема!
  Много хора /вкл. Сугарев/ се упражняват в красноречие и демагогия, без да имат ни най-малка представа за икономика, енергетика, национална сигурност и т.н. Размахват се числа от информационна агенция " Някой каза", политизират ненужно.
  Оставете експертите да посочат цифрите, да обяснят. И нека най-напред това да са управляващите

 22. 22 Профил на Flores
  *****
  Неутрално

  Фактът, че най-големите подържници на руското техническо чудо с чернобилски реактори са руските мекерета Р. Овч и Гоце Седефчов е достатъчен за да се спре строителството и изгонят руснаците.

 23. 23 Профил на schutzengel
  *****
  Неутрално

  Това паралаксът е особена болест. Като те хване и почваш да си мислиш, ама хем мислиш, хем малко по така.Та си мисля:
  1.Що да не си я платим и посторим? Белким е по-добре да ги откраднат тия милиарди левове от хазната. Колкото и да са вещи нашите крадци в тая работа, АЕЦ още не са крали - ще си остане тук.
  2.Че нямало да има пазар на тока. Голям праз - ние дето се вика с лека ръка затворихме коскоджамити реактори в Козлодуй, та едно спиране на Белене ли ще ни уплаши. Абсурд! Дето се вика то е и по-лесно да спираш по-новички, така, реактори.
  3.Че руснаците щели да ни държат изкъсо. Те , чунким сега не ни държат. Да припомням ли миналия януари....Даже си има предимство съвсем да ни гепят изкъсо. Ама националний суверенитет. Хайде, холан, тия дето ореваха орталъка една алтернативна тръба не опънаха. Освен ако не оприличим нервите на народа с тръба.
  И още мога да пиша , ама паракса ме напъна......Ще прощавате.

 24. 24 Профил на Радо
  *****
  Неутрално

  Токът е най-важният ресурс в момента. Сигурно ще стане още по-важен в бъдещето, когато например, част от колите (поне градските) започнат да се зареждат в мрежата.

  Ако не беше АЕЦ Козлодуй, в България щеше да е много лошо положението. Според мен, АЕЦ Козлодуй се е избила няколко пъти на икономиката ни. И в момента най-евтиния ток идва от там.

  Ако не направим сега АЕЦ Белене, вероятно ще съжаляваме в бъдеще, както сега съжаляват италианците, които купуват скъп ток от Франция. Друг е въпроса как и с кого трябва да го направим.

  Със соларни паркове и вятърни генератори само няма да можем да сме конкурентоспособни в бъдеще.

 25. 25 Профил на АААААААААААА
  *****
  Неутрално

  Как да ви обясни човек?
  В Турция проекта на Атомекпортстрой не стана заради цената - на изхода 15 цента. За тук руснака казва реалистично 12 цента Та къде са твоите спИциалисти да обяснят въпроса с цената?
  Имаше изнесени печалбите на Козлодуй - смешна работа. Но не е възможно да го спрат - това не е домашен бойлер! А тока от там е евтин 5ст. - ЗАЩОТО ТАКА ТРЯБВА. На реалната цена няма да го продадат никъде - но сега пък се върти далавера
  Парите за обезвреждане на площадката не са събирани до сега и в момента не се събират? Как ще излезе на печалба обекта като се включи и този разход в Козлодуй - никак!

 26. 26 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Едвин Сугарев за енергетиката!?

  С бялата роба ли е пак?
  И гори руски кники на мегдана?

  В Дневник не очаквах Едвин Сугарев да видя!?

 27. 27 Профил на Scribbler
  *****
  Неутрално

  Трайчо сдаде фронта след първото посещения в Москва!
  Ако приемем заема от Росатом без държавни гаранции, при фалит на проектната компания(неизбежно при надудтата от Руснаците цена на оборудването и без гарантиран договор за изкупуване на ел. енергия) трябва да приемем Росатом като мажоритарен собственик на Белене! (Когато не си плащаш ипотеката, кредитора ти взема имота - поне това трябваше да сме разбрали досега) Атомна електроцентрала на наша територия, собственост на субект, под пълния контрол на Кремъл (Шефът на Росатом - Кириенко е бивш министър председател от злопулучната за Русия 1998) е абсолютно неприемлива от гледна точка на националната сигурност на страна членка на Нато! Това би обезмислило до голяма степен замисления ракетен щит от НАТО и премахва нуждата от ракета носител за руския ядрен арсенал - бойната глава ще е вече на наша територия! След 2-3 години ще разберем колко компромитираща за националната сигурност е сделката и ще се молим да си изплатим $2 милярда със солената капитализирана лихва! Русия, предлагаше много-милярден заем и на закъсалата след банкова криза Исландия, но Рейкявик имаше мъдроста да откаже! В нашия случай, парите дори не ни трябват!

 28. 28 Профил на Rado 'Toka'
  *****
  Неутрално

  Радко,

  Първо не се казва ток ами електричество. И второ, 'токът' не е ресурс, а е продукт или производна!

  С такива 'илуминати' енергетици може да твърдим, че сме достигнали комунизма - съветска власт плюс електрификация!

  Да живее токът!

 29. 29 Профил на puttin
  *****
  Неутрално

  В началото на демакрацията комсомолците от СДС ни обясняваха как трябва да затворим всички фабрики и заводи.щели сме да живеем от селско стопанство и туризъм и да бъдем Швеицария на Балканите като същевременно унищожаваха и селското стопанство. виждатате къде е сега и туризма.печеливш от всичко- Турция.Наи-интересни са шараните дето кълвяха.гледаш ги уж нормални--.уши.нос.очи абе всичко си имат ама кутията не работи какъвто идиотизъм искаш .такъв може да им пробуташ и кълват. сега в хор реват срещу АЕЦа бил руски.абе българска му работа.

 30. 30 Профил на puttin
  *****
  Неутрално

  Другаря комсомолски секретар-Сугарев да мине през плевенска област пеш.да го сурвакат малко.

 31. 31 Профил на Браво на автора
  *****
  Неутрално

  Много добре казано.
  Браво на Едвин Сугарев!

 32. 32 Профил на Сом
  *****
  Неутрално

  Всички хипотези - "за", се основават на една партенка, че сме щяли да плащаме неустойки! Колкото до вложените пари, те не се губят. Може да се построи друг тип централа - слънчева, достатъчно е малко акъл и разбира се желание!

 33. 33 Профил на агенти
  *****
  Неутрално

  трайчо трайков агент на евн?!,който е създаден от изнесени български и руски пари от ог.дойнов в австрия,ами само като го погледнеш-чисто русначе,с накривено българско калпаче

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK