Да туитнеш "Ела, Вълчо, изяж ме"

Да туитнеш "Ела, Вълчо, изяж ме"

© Иван КутузовПредставете си, че случайно откриете в интернет не особено красива ваша снимка, която приятел, без да ви пита, е качил в една от социалните мрежи. Вероятно ще му се обадите и ще го помолите да я свали.


Със сигурност се е случвало на мнозина, както се е случвало и да се подразните от безсмислени и понякога твърде демонстративно интимни съобщения в същите онлайн платформи. "Мисли", "спи", "прави секс" или други юношески трепети всекидневно се появяват в милионен тираж.


В социалните мрежи, станали неотменима част от всекидневието на милиони хора, се приема за желателно, дори в някаква степен
задължително да споделяш и разкриваш

пред другите всякакви неща. Колко лековерно и глупаво може да е показват трима холандци, създатели на сайта PleaseRobMe (в превод - моля, ограби ме). Те наслагват два информационни потока - онлайн играта Foursquare и портала за кратки текстови съобщения Twitter.


Играчите във Foursquarе са реални жители на реални населени места, които виртуално развиват и доразработват града си. А немалко от тях използват и Twitter, за да съобщят къде се намират в момента. Постинги като "Очаквам да се кача на самолета", "Купонясвам с приятели, връщам се утре" или "Горката ми котка, дано не умре от глад" могат да окажат безценна услуга за потенциални обирджии.


Създателите на PleaseRobMe, разбира се, не си поставят за цел да ги подпомагат, а да бият тревога. Един от тях - Бой ван Амстел,  обясни пред Би Би Си: "Доскоро будеше подозрение, ако някой посочи в интернет пълното си име. Днес хилядократно сме прекрачили този момент."


В ерата на глобалните комуникации събирането на лична информация в интернет не е трудно, нито е задача за висши програмисти. Всички потребители на Facebook, които надминават 350 милиона и всекидневно пускат по над 55 млн. съобщения, волно или неволно издават дейтали от личен характер - рождена дата, семеен статус, професия, къде живее и т.н.


Мнозина качват снимки на автомобила си, къщата, градината, задния вход, дори телевизора, което също би било от полза за престъпниците. С помощта на  Google Maps пък те ще са в състояние да опознаят вашия жилищен район и да проучат пътищата за бягство. А гордият потребител на Twitter, разтръбил на всеослушание, че ще лети надалеч, може дори да е активирал автоматичен отговор на своята електронна поща, която да съобщава всекиму, че го няма да речем до 15 март.


Малко вероятно е обаче предупреждението на холандските ентусиасти да бъде чуто. Ексхибиционизмът в мрежата отдавна се е превърнал в стандарт и не го ли практикуваш, губиш от социалния си статус. Спести ли истинската си идентичност във Facebook&Co, човек често може да получи упрека, че едва ли не затруднява работата на мрежата, а поведението му е неадекватно.


"Ако има нещо, за което не е желателно светът да узнава, значи не трябва да се прави", беше казал преди време шефът на Google Ерик Шмид и тази му сентенция точно изразява


арогантните принципи на дигиталното общуване


Ако до средата на 90-те години социалните мрежи бяха преди всичко затворени общности, в които индивидите се криеха зад псевдоними, сега са необятни публични пространства, в които милиони хора се чувстват удобно да общуват с истинската си самоличност.


"Най-голямото постижение на социалните мрежи е, че вкара човешкия елемент в място, което някога беше студено и технологично", отбелязва пред сп. "Икономист" Чарлин Ли от консултантската компания Altimeter Group. Но срещу подобен оптимизъм се изправят опасенията на критиците, според които онлайн платформите повече способстват за обезличаване и симулация на обществен живот, отколкото за очовечаване.


Натоварени с огромни очаквания, Facebook&Co. не са отговорили на няколко въпроса, най-същественият от които е как ще опазят личните данни на милионите си ползватели. Акумулираните огромни информационни пакети без съмнение будят апетита на търговски и маркетингови компании, а залозите ще се вдигат все по-нагоре. В последните месеци привърженици на социалните мрежи предупреждават, че се


разработват корпоративни версии на Twitter


и другите мрежи, които биха донесли огромни печалби за инвеститорите.


От друга страна, заради "висенето" в мрежите все по-напред излиза и проблемът с ефективността на работното място. Не всички мениджъри гледат с добро око на поредния нов сайт, в който служителят може да прекара часове от деня. "Икономист" цитира например проведено миналата година проучване сред 1400 директори за информационните технологии, според което само една трета от тях са предоставили на служителите си пълен достъп до Facebook и Twitter.


Мениджърите говорят за опасността от преход към social notworking (игра на думи с networking), породена от почти наркотичната онлайн зависимост. Освен всичко друго мрежите засилват и риска от изтичане на чувствителна вътрешна информация.


Висящ остава и


въпросът за етиката в интернет


Възрожденските опити на първите онлайн общности сами да регулират етичните норми (netiquette) се провалиха с гръм и трясък, а днес дори и споменаването на думите "контрол" и "норми" вдигат накрак хор от крайни либерали и правозащитници.


Последните години родиха един от най-драматичните феномени на саморегулацията - кибермобинг, или тормоза над съученици в интернет. И макар че в България все още не е осъзнат напълно, проблемът вече е налице - с примери като снимано в междучасието порно и после качено в интернет.


В други държави дискусията върви с пълна пара. Миналата година обществото в САЩ се раздели на две заради случая с 13-годишната Мегън, която се самоуби след продължителен тормоз от съучениците й в мрежата. През декември казусът се задълбочи още повече, след като съд в Лос Анджелис отсъди в полза на девойка, която подаде жалба срещу решението на нейното училище да я накаже, защото е обиждала своя съученичка в YouTubе. И отговорът на въпроса право на колко лошо поведение можем да имаме онлайн става все по-труден.


Парадоксът във всичко това е, че се случва на фона на все по-остра гражданска чувствителност към различни посегателства от "държавата". Масово по света, включително и в България, се протестира срещу опитите на правоохранителни органи и служби да следят електронната комуникация. И също толкова масово е "саморазголването"  в интернет,  причините за което със сигурност са в учебниците по психология. 


Без съмнение всеки има право да избира да се включва или не в дадена социална мрежа. Но това не отменя въпроса дали всъщност те сближават хората и доколко. А на "аналоговия" въпрос - колко са хората, с които можеш да споделиш тайните си, едва ли някой човек със здрав разум би отговорил с четирицифрено число.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Браво !

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 2. 2 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Ами, ползващите този тип социални мрежи са пълнолетни - т.е. по презумпция са в състояние да разбират свойството и последиците от постъпките си и да носят отговорност за тях. Това по въпроса за доброволното разгласяване на личните им данни. Що се отнася до тормоза в интернет - правила може и трябва да има. Точно както клеветата и обидата, осъществени чрез по-малко технологични средства, са забранени. А когато са намесени деца - редно е родителите им да осъзнаят отговорността си и да упражняват родителски надзор. Все пак да си родител не означава само да осигуриш на отрочето си GSM, Play Station и компютър, а преди всичко да бъдеш негов възпитател.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 3. 3 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  Вероятно въпроса е "аналогичен", а не "аналогов".

 4. 4 Профил на twitter/account
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на @
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "аз":

  Точно "аналогов" е, в смисъл на обратното на "цифров" - с кого би споделил тайните си в реалния живот, а не в онлайн среда.

 6. 6 Профил на @
  *****
  Любопитно

  хехе, и Дневник побързаха да го поправят...

 7. 7 Профил на Костов
  *****
  Неутрално

  Към Zoon Politikon:
  Пълнолетието отдавна вече не означава интелектуална зрелост и съзнаване на ефекта от действията на индивида. В съвременното глобално и доминирано от масовите медии общество човек има много малко възможности да определя сам своето поведение. И, макар и пълнолетни, малцина са онези, които се осмеляват да поемат бремето на 'другостта' и да не се подчинят на модата на деня.

 8. 8 Профил на МК
  *****
  Любопитно

  Ами явния извод, че може би просто хората не са толкова лоши, не ви ли хрумва?

  Аз съм със здрав разум и четирицифрените числа са съвсем нормални за мен.

 9. 9 Профил на Social Notworker
  *****
  Неутрално

  Добра статия. Всичко Безмер не е на добро...
  Апропо, заклеймявам овчата ексхибиционистична масовка /Австралия, съседна публикация/.

 10. 10 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#7] от "Костов":


  "макар и пълнолетни, малцина са онези, които се осмеляват да поемат бремето на 'другостта' и да не се подчинят на модата на деня."

  Техен си проблем - никой няма да седне да мисли и да поема отговорност вместо тях. Това е мечтата на тоталитарните държави, но те винаги завършват с провал. Колкото по-скоро го осъзначт тези хора - толкова по добре за тях...

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 11. 11 Профил на ожгтнвм
  *****
  Неутрално

  Днес хората от мрежата ми масово поздравяват приятели от Чили
  Коя друга медия го прави ?! Аре стига диващини, интернет е първо свобода и после мераци за регулиране..ех що я нямаше преди 1300 години ! Щяхме да избегнем всички недоносени бг водачи..или представящите се за такива

 12. 12 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1197 Весело

  До Zoon Politikon #2
  Много съм съгласен с теб! Позицията: "вчера се напих като свиня, днез ме боли грава, ще съдя алчния производител на алкохол" ми е много странна... Всеки (пълнолетен и вменяем) сам отговаря за постъпките си и не му е виновен ни Интернет, ни филанкишията!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 13. 13 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  До коментар 12
  Моля "днез" да се чете "днес"! Хиляди извинения, но пиша на чужда клавиатура и ми е терсене...

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 14. 14 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#2] от "Zoon Politikon":

  Така е.Но акъла и месечния цикъл не ти ли дойдат на време-не ги чакай.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 15. 15 Профил на Ina
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "Zoon Politikon":

  Не е така, профил във Фейсбук има дори шестгодишният ми племенник. Общува с около двадесетина други пет-шестгодишни и с няколко роднини, говорят си техни си неща и не смятам, че правят нещо лошо. Не смятам, че е нужно и родителско ограничение - едно време баба ми съветваше майка ми да не си купуваме телевизор, за да не се разсейвам... Контрол - да, но чак пък ограничения... В кои времена живеем?!

 16. 16 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 438 Весело

  е да, каква еретична за българския манталитет идея - да се споделя))

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 17. 17 Профил на ИЗВЪНЗЕМНИТЕ
  *****
  Неутрално

  Интернет е ЗАПЛАХА за човечеството!
  Да се ЗАБРАНИ, ИЗКОРЕНИ И УНИЩОЖИ ТОТАЛНО!


  Това е ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ!
  Ако не го направите ДНЕС,
  УТРЕ вече ще е КЪСНО!

 18. 18 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 853 Неутрално
 19. 19 Профил на it
  *****
  Неутрално

  Пък аз рева на всички, че прее.аха интернет и вече не е като преди 10-15г, че вече няма свобода там и т.н. Аз също в началото се притеснявах от себе си, но след години размисъл- не намерих аргументи да продължавам да го правя Невероятно удоволствие ми доставя, че формалните власти пикаят газ ско не могат да контролират нещо и ги е шубе, шубеее

 20. 20 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Статията е от типа логика "преклонена главица сабя не я сече", само че разбирай "анонимна главица сабя не я сече".
  Мерси, ама от хора които не съществуват дори виртуално, но акъл за реалните неща не ща.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 21. 21 Профил на little brother
  *****
  Неутрално

  Браво на PleaseRobMe, трябва да има повече като тях!

 22. 22 Профил на онбашията
  *****
  Неутрално

  нещо тая статия не ме грабна, хем съм противник на социалните мрежи. фейсбук смуче, защото е тъп, а не защото си пускали хората личните данни. то това му е единственото хубаво, че хората вътре са с истинските си имена, така че ако си загубил връзка с някого може да го намериш. ако не беше претрупан и не излизаха постоянно покани за каузи и какви ли не глупости, току виж го пусках от време на време.

 23. 23 Профил на [-]
  *****
  Неутрално

  Е к'во?
  Нали властта си има интерфейс.

 24. 24 Профил на Селянин
  *****
  Неутрално

  Ами - това е то глобалното село. Всеки познава всекиго...

 25. 25 Профил на Архивист
  *****
  Неутрално

  Хъм - не съм съгласен. познава много хора, под 16 години, които лъжат за годините си и отговарят че са над 18, а всъщност нямат необходимата възраст. И интернет здравата им влияе.

 26. 26 Профил на Н.Н.
  Н.Н.
  Рейтинг: 571 Весело

  Аз съм пасивен потребител във Facebook - само гледам снимките на приятелите. Дори не ъплоудвам снимки. Но ако не бях толкова пасивен потребител, щях да създам група "Не на безсмислените групи във фейсбук". И сигугно много хора щяха да се присъединят, просто защото има още нещо за кликане. Да им се неначуди човек на днешната младеж.

  Земята е космическият първенец по брой на идиоти на глава от населението.
 27. 27 Профил на void
  *****
  Неутрално

  "Възрожденските опити на първите онлайн общности сами да регулират етичните норми (netiquette) се провалиха с гръм и трясък, а днес дори и споменаването на думите "контрол" и "норми" вдигат накрак хор от крайни либерали и правозащитници."

  автора - да не се изхвърлиш още малко - върви им обясни на Туитър И ФейсБуук що им е кофти бизнес модела и що истинските мъже четат само Дневник в интернет...

 28. 28 Профил на metaflute
  metaflute
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Ексхибиционизмът в мрежата отдавна се е превърнал в стандарт и не го ли практикуваш, губиш от социалния си статус. "

  Губиш онлайн-социалния си статус си, за което на менне ми пука много, ако ще е такъв аршина.

 29. 29 Профил на little brother
  *****
  Неутрално

  "Ексхибиционизмът в мрежата отдавна се е превърнал в стандарт и не го ли практикуваш, губиш от социалния си статус. "

  Това е вярно само ако си на 20 +/- 5 години и имаш много свободно време за губене. Останалите хора си живят нормално извън мрежата - работят, гледат деца, срещат се на живо, и т.н.

 30. 30 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Трябва да се прави разлика между Facebook и Twitter. Второто си е публично още от началото и хората знаят това и се съобразяват (или поне масово се използва в публчния, а не в скрития вариант).

  Докато Facebook цакат здраво потребителите, които в началото са си мислили, че инфото им ще се вижда само от приятели, а през 3 месеца пускат нови и нови хватки с които да го направят публично заради таргетирана реклама и google juice.

 31. 31 Профил на Cartman
  *****
  Неутрално

  Ако едни хора доброволно публикуват личните си данни, снимки и мисли в интернет, следователно те не ги считат за лични и всеки може да ги използва за свои цели. Като изгорят няколко десетки хиляди човека всичко ще си дойде бързо на мястото. Как да не обичаш невидимата ръка.

 32. 32 Профил на FM
  *****
  Неутрално

  "Мениджърите говорят за опасността от преход към social notworking (игра на думи с networking), породена от почти наркотичната онлайн зависимост. "

  Изключително добра статия! Съгласна съм с всичко.
  Въпросът защо се зародиха социалните мрежи обаче продължава да е основен. "Поздрави ме на улицата, не във ФБ" е една група от соц-ят сайт, която дава част от отговора.
  Поздравления за статията!

 33. 33 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Натоварени с огромни очаквания, Facebook&_Дневник Live_&Co. не са отговорили на няколко въпроса...

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 34. 34 Профил на hahaha
  *****
  Неутрално

  По мое мнение хората действат без много да мислят: гледат какво правят другите и повтарят. Овча психика. Българите както и повечето европейци са скептични, но не достатъчно. В България все още е възможно да организираш финансова пирамида, да се изживяваш като екстасенс или гадател или да изземеш спестявания чрез фалшиви застрахователни полици.

  Българите копират американска мода, но американците са много по-наивни от европейците, а масовата медия е полирала мозъците им.

  Мислене му е майката, ако не искаш да си балама. И никой не те задължава да си даваш истинските данни!

  Никога не съм се регистрирал в соц. мрежа, но попаднах в капана на Buzz. Деинсталирах го след 3 дни...

 35. 35 Профил на Ferry
  *****
  Неутрално

  До коментар [#34] от "hahaha":

  Психопортретът ти съответства напълно на един Алеков герой! Да си ни честит, с такива като тебе скоро няма да избягаме от шаячната действителност.

 36. 36 Профил на kr
  *****
  Неутрално

  Ексхибиционизмът е заложен в човека и точно на това залага Фейсбук, един вид да минеш по стъргалото и всички да те огледат, както е било едно време.
  Да не се бърка с общуването, за което интернет е още една чудесна възможност.

 37. 37 Профил на Ella
  *****
  Неутрално

  Отдавна не живея в България и направо съм удивена на едностранчивото мислене в горните коментари! Чета ги и се питам защо виждате само негативната страна на глобалните мрежи?! Та те са и източник на безкрайно много приятни емоции, лесен контакт - при това безплатен - с близки и познати, начин да защитиш някоя кауза, да научиш нещо, а и ти да споделиш някаква информация с другите... Толкова ли е беден животът ви, та личните данни да са най-ценното в него? Освен това кой ви кара да публикувате пълния си адрес и снимка на жилището си? Приятелите ви ги знаят и без това... Склонна съм да мисля, че пишещите тук просто не ползват социалните мрежи или ги ползват на твърде примитивно равнище.

 38. 38 Профил на domo
  *****
  Неутрално
 39. 39 Профил на bobbyhot
  *****
  Неутрално

  До коментар [#37] от "Ella":

  А за тоталитаризма нещо да кажете, а за "1984", а за "451 по Фаренхайт"? Много е хубаво личните ни данни да се търкалят по улицата, така ли?

  Добре че има здравомислещи хора да правят неща като PleaseRobMe.

 40. 40 Профил на Cartman
  *****
  Неутрално

  До коментар [#37] от "Ella":

  Отдавна живея в България и направо съм удивен с каква скорост емигрантите загубват всякаква способност да разсъждават критично. Може би им слагат нещо в храната? Самият факт, че твърдите, че в социалните мрежи може да се защити кауза е показателен и аз многозначително ще замълча... Отношението ви към собствената Ви сигурност е крайно немарливо. Да, не ползвам социалните мрежи в личния си живот, тъй като ги ползвам в професионалния. Да не забравяме първата и основна функция на всички тези мрежи, а именно - рекламни платформи.

 41. 41 Профил на Жоро
  *****
  Неутрално

  Много рядко съм се крил - и в скайпа съм си сложил истинските имена и във фейсбук и на още няколко други места, но си имам едно простичко правило - винаги когато пиша или показвам нещо, винаги изхождам от презумпцията че буквално всеки може да прочете това което съм написал. Така че показвам неща които съм склонен да споделя с абсолютно всеки, не зависимо дали това е шефа от работата или майка ми в къщи, които повечето хора не допускат че може да им се докопат до профилите в социалните мрежи. Други обаче не са така - имам позната на която и се наложи да изтрие профила си от една социална мрежа, защото след известно време се усети че е казала прекалено много неща там....

 42. 42 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#37] от "Ella":

  Нали знаеш че българина го е страх да не настине и да не се мине.

  В случая просто ги е СТРАХ! Така са възпитани - като ратаи да ги е страх да пръднат дори. Умрел им некой за виртуалното присъствие, че анонимни педеруги ще са се снимали на снимка.
  Истината е, че така проидобиват значимост в собствените си очи - че им трябва сигурност. Също толкова виртуална. И като я получат тупат като кученца доволно с опашле по килима в телешки възторг.
  Кво да ги правиш - такива са българетата. Тъпи и никому ненужни - реално и виртуално. Те това вярват, затова и не се публикуват - за да не им се търкалят и личните данни навсякъде и да имат сигурност че никой няма да злоупотреби с тях.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 43. 43 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: 627 Весело

  Довечера отивам на ски до Неделя, който има мерак да заповяда да ме ограби...

 44. 44 Профил на Баба Яга
  *****
  Неутрално

  Я ,стига с тези глупости,фейс-мейс,че и телевизия гледат ,и се снимат,и...Това,днешните млади и не чак толкова,никаква работа не вършат.Я да вземат метлата!

 45. 45 Профил на до 44
  *****
  Неутрално

  бабо яго,не метлата,а лопатата

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 47. 47 Профил на sarah
  *****
  Неутрално

  браво, момко, много настървено

 48. 48 Профил на gg
  *****
  Неутрално

  Много добра онлайн икономическа/политическа/военна стратегия! Помогни на е-България!
  http://www.erepublik.com/en/referrer/J+Grey

 49. 49 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3475 Неутрално

  До коментар [#37] от "Ella":

  Ела, неприкосновеността на личните данни е основно правило, за да общуваш комфортно където и да е. Ако, например, твоят мобилен оператор споделя с когото му хрумне твоите данни, как ще се чувстваш?

  За ползите от социалните мрежи - така е. Въпрос на нагласа и ползване.

 50. 50 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#46] от "mgmst":

  "Социалният елемент на технологиите не е ексихибиционизъм а изконна човешка потребност за свободно и открито общуване."

  Браво баце! Добре го каза!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 51. 51 Профил на Ganio
  *****
  Неутрално

  ех ако можеше да се върнат модемите, скороста от 4кб/с и таксуването на импулс от БТК, ще видиме тогава кой къде ще виси и по колко....ще настане едно общуване.......

 52. 52 Профил на Умен
  *****
  Неутрално

  Само неврастеници ли четат този вестник, или форумът му е населен с такива? То злоба, то ругаене, то дрънкане за "българина", "турците" и "ченгетата". Завали - заради тях вали. Ясно небе - заради тях пече. Пръст да им покажеш - пак ще едно и също виждат. Толкова малка страна населена от толкова много болни хора...

 53. 53 Профил на MartoTheBan
  MartoTheBan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много силна статия... браво

  Народа си заслужава управниците...
 54. 54 Профил на Vassy
  Vassy
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Всеки сам си преценява доколко ексхибиционистично да се държи. Социалните мрежи дават възможности и алтернативи за "заключване" на информацията и всеки може да се ползва от тях. А създателите на PleaseRobMe бързо решиха да капитализират популярността си и сега продават сайта, което ме навежда на разсъждения дали това не е била и началната им цел.
  Писах по темата в блога ми преди време: http://vasvalch.com/marketing/pleaserobme/

  "Васи ли?!" http://vasvalch.com
 55. 55 Профил на rapidfire
  *****
  Неутрално

  Има някои елементарни правила за компютърна хигиена, които не е е лошо да се спазват.
  Аз лично нямам никакъв профил в никоя социална мрежа и не смятам да имам, колкото и да съм демоде.
  Скайп-ът ми върши идеална работа за да общувам с когото имам нужда.
  Личният ми живот си е моя лична работа.
  Ако някой иска да го демнострира си е също негова работа, но за съжаление в Нет-а дебнат хищници и не е безопасно.
  Освен това за мене е по-интересно да съм на перманентен маскен бал в мрежата.
  Хората неслучайно са измислили карнавала.
  Но това трябва да това по лично желание, а не насила.
  Всеки има правото да трупа личен опит и да се пари.
  Но не можеш да вържеш детето за стола, за да не му се случи нещо. В случая нещата трябва да станат с разясняване на рисковете, а не със следене.

 56. 56 Профил на муспи
  *****
  Неутрално

  Ние не искаме пълното унищожаване на българската етнос, вече ще ни изкарате едва ли не канибали, - трябва ни това което вие сами си го криете демек за отвъдния свят, - трябва ни кръвта ви. Защото ние след като уредихме всичко, от А до Я, получихме черна неблагодарност, подло измъкване, даже безразличие към тези които ви създадоха света и ви поставиха в него. Нашата история е само страдания - висшото страда защото нисшото не може да го признае, но вие ще почнете да повтаряте непрекъснато "вие сте богове" - нашето страдание е и нашият гняв. Вие които си изградихте царството върху сълзицата на еврейското детенце ще я платите с постоянен поток кръв. Контрирате ехидно - как ще стане това? Две хиляди години недоверие към боговете, презрение към тези заради които грее слънцето и вали дъжда преляха чашата, - ние ще биеме. Жестоко и непрекъснато с танка на пълната икономическа власт. Вие ще признаете боговете защото ще е задължително, кръвта ви ще се източва защото сами ще я предлагате.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK