Записки на начинаещия патриот

Записки на начинаещия патриот

© Иван Кутузов3 март 2010 г. Моят съсед облепя вратата си с безплатни стикери "Аз обичам България", а в отсрещната кооперация бивш военен по потник тупа килима под забучен на балкона трибагреник.


От етажа под нас звучи концерт на Веселин Маринов. "Аз вярвам, че нашата малка страна ще стане хубава, както си беше!" – казва певецът и запява под дъжд от аплодисменти "Аз знам, Българийо, аз знам, че няма друга като теб!".


Отнякъде чувам и химна. "Горда Стара планина, до ней Дунава…", а в детската стая дъщеря ми рецитира "Аз съм българче". Репетира за училищното тържество, което ще е под наслов "Българче да се наричам". Миналата година насловът беше "Българче да се наричам", а по-миналата - "Българче да се наричам".
По телевизиите дават Иван и Андрей, Андрей и Иван, Иван, Андрей, Андрей и Иван. А също и концерта на Слави No mercy, който наистина оправдава родолюбивото си заглавие.


За да се заредя с патриотизъм, отварям статията на родоначалника на книгоиздаването в България Христо Г. Данов "Що правят хората и що правим ние":


"Ние, захласнати в своите частни интереси и омаяни от междуособните ни кавги и крамоли, оставяме не часове, но и цели години да изветряват, без да поработим нещо за нашия напредък. У нас всичко добро пропада във вражди, наместо да се върши работа. Ето отгде ние нищо не знаем, нищо не можем и нищо нямаме. Заради това днес всичкий образован свят държи нашия български народ за най-последен в Европа!"


Успокоявам се, че статията е писана през 1871 година, т.е. цели седем години преди Освобождението, и спирам да я чета.


"Аз съм българче и расна в дни велики, в славно време" - кънти гласът на дъщеря ми, докато си тананикам "Аз знам, Българийо, аз знам, че няма друга като теб!"


По новините съобщават, че една от жените, които се изпотрошиха в падналия асансьор на "Майчин дом", е родила по спешност. Асансьорът трябвало да бъде поправен през юли миналата година, а отгоре на всичко бил тройно претоварен. Паднал от високо и се разцепил под краката на бременните.
Чудесна българска метафора!


В интернет попадам на характеристика на българите, направена от първия външен министър след Освобождението Марко Балабанов:


"Подлост в характерите, превишена, но гола самонадеяност, чувства развалени, своекористност във висша степен, общо междуособно недоверие; бедност от силни и просветени убеждения, прибягване до най-подлите и до най-подземните средства за достигане на лични и низки цели; тайни и явни действия за омайване на по-простите и на по-слабоумните, злоупотреби със святото име на правдата и с чувствата на народа за потулването на най-разтленните стремежи; гордо проникване на грубото невежество, върлуване на демагогията и безчинството, презрение на всяко благородно чувство, на всяка чиста мисъл, на всеки честен характер, на всяка безкористна преданост; лишение от вяра в каквито и да са начала, низост в идеите, раболепство в поведението, несъобразност в разискванията, непоследователност…"


Спирам да чета и нея, заглеждайки се през прозореца. Тъкмо е подухнал вятър и из въздуха феерично се носят разноцветни найлонови пликчета.


Пускам радиото. Двамата водещи обявяват празничната тема "Как да честваме 3 март".


Водещ 1: Са, тва е въпрос, нали, на личен избор, нали. Аз предпочитам, нали, да е в дискотеката, нали.
Водещ 2: Ма шо не съ скрийш, бе!
Водещ 1: Не, бе, верно, кво лошо има да е в дискотеката?
Водещ 1: Ха-ха, ми на плажа не искаш ли? Супер яко шъй !
Водещ 2: Аре стиа, бе! Как през март на плажа, бе?


В разговора се включват и слушатели, като всеки от тях се сеща да честити на водещите националния празник. Всички си говорят на "ти".


Продължавам с патриотичната си самоподготовка, изваждайки от библиотеката списание "Философски преглед" от 1933 г. В него е публикувана студията "Духът на отрицание у българина" на философа Найден Шейтанов, а погледът ми попада директно на откъса: "...апатия към висшето, като добро и хубаво, като държава и народност, фанатична страст към парично-материалното и към властта като средство за самозадоволяване и забогатяване, животински егоизъм в отношенията към другите, простотия и заинтересованост на бюрократи, безогледна опозиция, партикуларизъм на политикани, егоцентризъм на интелигенти, омраза и завист едва ли не на всички против всички…"


Празнична разходка по ул. "Иван Хаджийски". От една плаваща плочка изригва гейзер от кал, който се изплясква върху палтото ми. Бездомните кучета, натръшкани около гигантската локва в средата на улицата, ме поглеждат с интерес. Внезапно от един прозорец зазвучава музика. Не мога да повярвам! Шопен…


"Оптимистична теория за българския народ" е чудесно заглавие – мисля си, докато крача с повече оптимизъм по улицата, кръстена на нейния автор. А той тъкмо в "теорията" си е написал:


"Общественият ни и културен живот е в значителна мяра под знака на посредствеността и полуинтелигенцията, чиито токсикации са едно от най-гадните явления у нас. Посредствеността, поради особените стопански условия, в които живеем, е принудена да прави кариера на всяка цена, с всички средства, при което бездарността и хищничеството, тъпотата и нахалството, подлостта и низостта преливат в една хармония на истинско безсрамие."


Установих, че наистина обичам България, едва когато прелистих и спомените на поета Кирил Христов. Установих го по това, че плачех, докато четях:


"Но ето на няколко крачки и гроба на Алека. Върху кривнал кръст едва се четат няколко букви от тъй скъпо име. Чувство на тежка обида изпълни душата ми. Гробът на най-обичния от интелигенцията български писател, автора на най-популярната българска книга, е на изгубване. Хлътнал, буренясал, някакви нечисти книги, хвърлени там от случаен минувач…


Няма приличие нито в живота на тоз народ, нито на гробищата му, дето покрай сградените с крадени пари скъпи паметници на жалки политически еднокрили мухи се заличават гробовете на ония великани, които са единствено оправдание за съществуването на това полудиво племе.


Спи, спи, скъпи покойнико, ти, който разсмя България така, както никой не бе я разсмивал, откак съществува на света български народ! Ти заслужаваш поезията на тоя хлътнал, запустен, забравен гроб. Един банален паметник, додето бай Ганю и неговите деца, и неговите внуци са властни в България, би бил може би по-голямо кощунство."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (389)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вазов
  *****
  Разстроено

  "Българин да се наричам - първа радост...",

  я не "БългарЧе да се..."


  Статията е банална.

 2. 2 Профил на Таня
  *****
  Разстроено

  Уникално! Браво! Така се чувствах и аз вчера през целия ден, а вечерта с чалгата по БТВ, Андрей и Иван и Иван и Андрей ми стана много болно за пошлостта и ориенталщината, които властват в нашето българско ежедневие.

 3. 3 Профил на Русева, прекаляваш вече!
  *****
  Весело

  "бездарността и хищничеството, тъпотата и нахалството, подлостта и низостта преливат в една хармония на истинско безсрамие." - и кво да не би да намекваш за един млад милиардер, а, Русева?

 4. 4 Профил на Съгласен
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на Jab4o
  *****
  Неутрално

  блаблабла, блаблабла...
  Сега тука редовните интеУектуалци ще почнат да се прехласват. Какви са тия ЕЛИТАРНИ дрънканици? Шопен-Мопен, тоя поет оня поет? Да не е 19 век?

 6. 6 Профил на газка
  *****
  Неутрално

  ох, като почнете да се жалите и да виете по тия празници. Всички, непрекъснато плюят тая България, а като дойде 3ти март и си забиват трибагреника кой където свари и изведнъж се оказват исти родолюбци. аман вече от това лицемерие и фалш

 7. 7 Профил на Simple mind
  *****
  Гневно

  Любопитен съм дали липсват теми на авторката, или темата за патриотизма е най-безболезнения и най-безполезен начин да се печелят във форумите възклицания от рода на: „Браво, Любослава, ти си гениална!” и други подобни дитирамби. Впрочем, края не е лош, но ако авторката, която наистина има дар слово, но го разпилява, би могла например да продължи темата за „сградените с крадени пари скъпи паметници на жалки политически еднокрили мухи” с нещо, което да започва може би така:

  „Разликата между класическата и българската мафия е, че класическата се е създала от дребни и все по-едри престъпници, организирала се е с течение на времето и е започнала да подкупва представители на трите власти. Посоката на движение е била отдолу нагоре. У нас мафията бе създадена от държавни служители – тези от специалните служби – както и от партийната върхушка, с цел политическата им власт преди 10.11.1989 г. да се превърне в икономическа. „Тръгваме, другари, към капитализъм, но само ние ще бъдем капиталистите” – това беше лозунга на родителите на мафията. Посоката на движение е била обратната – отгоре надолу. Ето защо бяха създадени групите мутри с ниски чела, които да тероризират и рекетират предприемчивите хора и да не им позволяват да имат бизнес без разрешението на местните партийни гаулайтери.”

 8. 8 Профил на Българина
  *****
  Неутрално

  Авторката да прочете добре творчеството на Кирил Христов, а и на Теодор Траянов, Пенчо Славейков, Иван Вазов.Те бяха не патриоти, те бяха истински и убедени български националисти, каквито бяха и Раковски,Левски, Ботев, Стамболов.Няма български писател-класик , който да не е националист.Защото те обичаха България, за разлика от либералните и комуноидните интернационалистчета, анархистчета и прочее сволочи!

  "На Нож"

  Вековен враг е срещу нази,
  кой от гнева ни ще го пази?
  Отекват планини, гърмежи,
  от радост се в очите мрежи.
  Нас чакат подвизи големи:
  юнаци, в боя да умреме!
  Цял свят на нас с трепет гледа,
  желае ни цял свят победа!
  Момци, нима ще посрамиме
  Рода си, българското име?
  Високо дръжте знамената,
  Ний борим се за правда свята!
  Кирил Христов 1912 г.

 9. 9 Профил на скептик
  *****
  Неутрално

  Много вярно, за съжаление.

 10. 10 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 845 Весело

  Ами щом завършваме с Алеко знаи все още не сме се надсмяли над себе си!
  Има и друг аспект- вече мнозина не се гордеят със Санстефанския договор, който установява руската администрация и се чудят е ли това за национален празник или е ден за печал от първата измама на Трета българска държава? Честичко по улиците се чуваше: "Честит празни! - Какво ми честитиш- смяната на турската администрация с руска ли?"
  Та май е време за дебата 3-ти Март и чак тогава за празнуване.
  Колкото до пошлоста- тя е част от обществото ни отдавна. Откакто "беден работническо-селски произход" стана единственият път към успеха.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 11. 11 Профил на noname
  *****
  Неутрално

  Мъчно е!
  А още повече, вчера, на ТРЕТИ МАРТ, нямаше ЗАРЯ пред парламента! А същите тези телевизии излъчваха в новинарските си емисии МИНАЛОГОДИШНАТА ЗАРЯ. Толкова безоочливо лъжене, на целия български народ!

 12. 12 Профил на Петко Ковачев
  Петко Ковачев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Даа, някои от коментарите потвърждават напълно актуалността на текста.

  The end of the carbon- and nuclear-based economy is coming. Go for renewables!
 13. 13 Профил на jean
  *****
  Неутрално
 14. 14 Профил на Рой
  *****
  Неутрално

  Любослава, усещам сълзите ти и разбирам, че те са за оная България, която всички искаме да видим...

 15. 15 Профил на Sydney
  *****
  Неутрално

  Хубава е статията. Изразява чувствата налегнали автора в деня в който би трябвало всеки човек да се чувства горд че е българин. За справка елате на Australia Day за да видите за какво иде реч. То са знамена по колите (поне от седмица напред), заря във всички градове, манифестация (доброволна) и същевременно прекрасна за наблюдение, сутрешно барбекю в градския парк на което всички са поканени да закусят и да се посмеят заедно а децата да поиграят и такива ми ти работи, но ний българите от обезверяване вече нямаме дори и изисквания към самите себе си
  Както и да просто, исках да споделя защо мисля че статията е много добра.

 16. 16 Профил на gara
  *****
  Неутрално

  тук там имаше по някое чисто ново знаме, висяха от остъклени балкони, полюшваха сред дим от печащи се кибапчета, беше мило, и леко всенародно, и понеже нямаше много освободители и на площада и в медиите а и русофилите ги понамалиха, някак мина

 17. 17 Профил на мдааааа
  *****
  Неутрално

  Мдаааа,няма как да ни е празнично(освен,че наистина няма какво да се празнува на този ден,освен началото на пагубното руско присъствие тук)като си знаем хала.
  И колкото и да си търсим постояно оправдания с финансовата(която на родна почва бе абсолютно изкуствено създадена от масовата истерия)истината е,че проблема е в тоталнта духовна,морална и тази на ценностите криза.
  да,на нормалните човешки ценности.
  Това ни е проблема!
  Не сме бедни на пари,а на други,мноооого по-важни ценности.

 18. 18 Профил на мдааааа
  *****
  Неутрално

  Изял съм едно "Н" в постоянно,както и липсва главна буква тук таме,но надявам се не ви е убягнал смисъла.

 19. 19 Профил на Партений
  *****
  Неутрално

  Великолепна Любослава, както винаги! А минусчета са от хора, разпознали себе си в цитатите!

 20. 20 Профил на Засрамвам се
  *****
  Неутрално

  но... това е положението. Българи са родителите ми и тук са ме родили и отгледали. Двете ми деца и те като мен. Имах някакви илюзии допреди десетина години, но вече нямам.
  Дъщерята учи навън. Скоро ще завърши. Във всеки разговор и припомням какво е тук и я заклевам дори да не помисля за връщане. А тя казва, че в такъв случай нещата никога не могат да се променят. Наивитет и безпочвен оптимизъм, присъщ на младостта.
  Има едно стихотвотение на Смирненски.
  "А бликат снежинки сребристи, прелитат блестят кат кристал,
  поронват се бели и чисти и в локвите стават на кал."

 21. 21 Профил на Александър
  *****
  Разстроено

  Явно Любослава е решила да се почеше езика и да напише нещо в опит да бъде духовита и оригинална. Получило се е някакво есе без смисъл и съдържание. Автор, който гледа отвисого и многозначително плещи глупости.

 22. 22 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 348 Любопитно

  До коментар [#10] от "Boriaz":

  къде пък ги чу тия диалози по улиците ))

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 23. 23 Профил на Илияна Енчева
  Илияна Енчева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ето това са българите - постоянно мрънкащи, позтоянно недоволни и никога креативно мислещи. Аз прекарах празника, гледайки български филми! Това, че телевизията ни предлага поп-фолк, Иван и Андрей, турски сериали (по Нова ТВ и по Диема Фемили имаше дори и на празника) и куп други простотии, не означава, че ние трябва да се съобразяваме с това. Телевизията гони рейтинг и предлага материал, който да се хареса на масовия потребител. Това е истината! Аз усетих празника, преброих само на моята малка улица повече български знамена, отколкото имаше за цял ден показани по всички български кабеларки, а да не говорим за националните канали! До година повече национализъм!!!

  Носете си новите дрехи, момчета!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на yyanev
  yyanev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чудесна статия-обзор на нашата реалност. Браво, г-жо Русева!

 26. 26 Профил на Musashi
  *****
  Неутрално

  ".......тайни и явни действия за омайване на по-простите и на по-слабоумните, злоупотреби със святото име на правдата и с чувствата на народа за потулването на най-разтленните стремежи; гордо проникване на грубото невежество, върлуване на демагогията и безчинството, презрение на всяко благородно чувство, на всяка чиста мисъл, на всеки честен характер, на всяка безкористна преданост; лишение от вяра в каквито и да са начала, низост в идеите, раболепство в поведението, несъобразност в разискванията, непоследователност…"

  "Празнична разходка по ул. "Иван Хаджийски". От една плаваща плочка изригва гейзер от кал, който се изплясква върху палтото ми. Бездомните кучета, натръшкани около гигантската локва в средата на улицата, ме поглеждат с интерес."

  http://www.bezhaberie.com/g_list.php?gallery=05

  http://www.bezhaberie.com/g_list.php?gallery=09

  http://www.bezhaberie.com/g_list.php?gallery=11

  http://www.bezhaberie.com/g_list.php?gallery=01

  http://www.bezhaberie.com/g_list.php?gallery=miro

  http://www.bezhaberie.com/g_list.php?gallery=plamen2

  http://www.bezhaberie.com/g_list.php?gallery=topalov1

 27. 27 Профил на Kara Ibrahim Aga
  *****
  Неутрално

  Браво на Любослава.Трябвало е да вмъкне нещо и от Захари Стоянов за да бъде картината цяла...

 28. 28 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1473 Разстроено

  Пак в Десятката!
  Интересно че именно чалгарите, меркантилите, обчеду6ните наскачват когато някой "посмее" да посочи и нарече с истинските имена болестите (и миязмите) от които страда БГ!

  Именно хора които обичат България го правят, по простата причина че им ПУКА - за страната и об6теството!
  Много хора не понасят да живеят в БГ поради войствената посредственост и другите симптоми, така великолепно описани от ерудирани и чувствителни умове, цитирани от Любослава!
  Материанлата ни6тетя е само следствие (а не причина!!) от духовната! Не са нужни пари за да си човечен, за да си чист.
  А в родината ни мутрите си грухтят, масата порка, калта покрива почти всичко, родилки падат с асансьорите.
  И ние я обичаме на инат!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 29. 29 Профил на gara
  *****
  Неутрално

  нещо национализма изначално аз не го разбирам, това естествената привързаност към Отечеството , както към майка и баща ли е или е нещо друго, обичаш родината си, държиш се почтено, тук са приятелите и библиотеката, тук е родния език, бачкаш гледаш нещата да са по добре, е има по добре сложени и географско и исторически родители, ама човек обича свойте, каква е тая истерия с тоя патриотизъм


  а веско маринов трябва да спре да пее, или само в тесен кръг

 30. 30 Профил на ДО # 23
  *****
  Неутрално

  Като истински патриот мразя националистите. Да си патриот значи да обичаш родината си и да се стараеш да постъпваш така, че другите да харесват България. Да си националист значи да биеш другите по главата защоно българите били над тях

 31. 31 Профил на gara
  *****
  Неутрално

  Гара, това което описваш е патриотизъм а не национализъм

 32. 32 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 374 Неутрално

  1) сипането на пепел по сбствената си глава и
  2) кухият национализъм
  са еднакво гадни.
  първото е губене на време, второто е капан за глупаци.

  статията не казва нищо друго освен колко е зле човек да е българин и толкоз. за мен попада в първата категория.

 33. 33 Профил на gara
  *****
  Неутрално

  и друго, има ги иваниандрей, ама има люба русева, сега какво да правим, всеки да си намери мястото

 34. 34 Профил на Петров
  *****
  Неутрално

  Ало, журналистката - много цитат на кв. см. бе мило, кой те учи да пишеш като "припомняш" какво са рекли другите. Досадно става - този казал онзи рекъл, ти миличката по средата. Не става тъй сериозна журналистика миличка. И ти си рожба на една полуинтелигентност, но дали го разбираш, че в царството на слепците и едноокия е цар. И пак ти ръкопляскат. Ей, Гочоолу и Дочоолу такива като теб ги хранят, да знаеш. А пък обществеността сияе от сеирно опиянение. Докога с тези вестници бе, докога?

 35. 35 Профил на gara
  *****
  Неутрално

  До коментар [#31] от "gara":

  ами тогава на мен толкова ми стига, за друго сили нямам, нещо ми е глупаво да се сравнявам с други Отечества с друга кулктура и съдба

 36. 36 Профил на kikot
  *****
  Неутрално

  Както е казала Ванга:"...българинът много ще има да тегли щото е безбожник!"

 37. 37 Профил на Отечество Любимо
  *****
  Неутрално

  На 3-ти март нямах проблеми с Веско Маринов, а с Георги Христов, който доколкото разбрах пееше на сцената на Атака, която пък се намираше на няколко метра от входа на Ал.Невски.

  Подобна ориенталска-анти-православна еклектика може да има само на Балканите или в Русия. Отиваш да запалиш свещ в храма и вместо няколко минути спокойствие получаваш преживяване подобно на пенсионерска дискотека, гигантски тонколони бумтящи в стенописите и свещите.

  Родолюбците от Атака бяха образували тълпа от пушещи, потропващи, озъртащи се прости физиономии. Много хубава обобщаваща картина на българския национализъм/псевдопатриоизъм в днешно време.

  Няма ли други хора, на които да им е направило впечатление?

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на ано
  *****
  Неутрално

  Хубава си е статията! Ако не си затваряме очите за истината, има поне някакъв шанс да се поправим. За какво са ни някакви легендарни успехи от преди хиляди години, като очевидно сме в постоянен конфликт с ежедневието?! Да си оправим нашия двор и да се чувстваме добре един с друг, пък другото не е толкова важно.

 40. 40 Профил на До mediator 37
  *****
  Неутрално

  Простако, ти потвърждаваш всичко от прочетените по-горе характеристики на "българския народ". А това за мечтата ти да видиш авторката с отсечени ръчички е повече от гнусно - плод на болен, недоразвит или и двете мозък.

 41. 41 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  За да се станем нормални ни трябват ГЕННИ ИНЖЕНЕРИ. Без тях и след 1000 години ще сме си същата псмина каквато са ни описали възрожденците. Благодаря ти, Любослава. Ти наистина си несравнима със силата на перото и дълбочината на анализа.

 42. 42 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1473 Гневно

  Мутантите като медиатор37 понеже нямат аргументи ги избива на насилие - ръце им дай да режат...
  При това им е весело, видите ли!

  Ако не е разбрал въпросният дегенерат - това е просто образ, гжа Русева поставя едно огледало.
  Това че не ни харесва каквото виждаме вместо да е повод за агресия, в един по-нормален свят би било повод за замисляне и евентуално промяна.
  И така поне 100-на години, както се видя не са много помръднали "бита и ду6евността" на БГ народ... Да, ама не!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 43. 43 Профил на gara
  *****
  Неутрално

  голям пропуск би било да забравим тук да споменем крилатата мисъл на иво Инджев (по памет) че: нашите националисти са уникални с това, че харесват чужда държава, (по повод поредното харесване на русия) от отявлени патриоти представени в парламента

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на xxx
  *****
  Неутрално

  Прекрасненно букетче от истини за българина. Фалшът е навсякъде и във всичко и най-вече в душата на българина.
  Няма как и самият избор на 3-ти март за национален празник да не е фалшив. Откъде да пръкне истинска национална гордост на 3-ти март, когато всички знаем, че свободата ни е подарена?! Е, Божидар Димитров се опита да заличи този срам като ни припомни, че преди това е имало борба за независима църква, Левски, Ботев, Априлско въстание, опълченци и т.н....... Но срамът си остава, понякога дълбоко прикрит зад фасадата на "Аз съм българче".

 46. 46 Профил на Гео
  *****
  Неутрално

  Права си Русева, както и преди години беше прав и о.р. НЦВ : българите трябва да си сменят чипа! Ама нито ти, нито той казвате как да стане това! Според мен, децата ни - бъдещи български избиратели - трябва да започнат тая смяна със смяната на родителите си! А като станат електорат - да сменят правителството на обгербваните амбициозни и безочливи некадърници.

 47. 47 Профил на Ади до №44
  *****
  Весело

  Хехе, и кои са положителните ти черти, бе ряпо? Я изброй своите. Давам ти идея: тъп, злобен, некадърен, прост. Букет от позитивности! А въпросът ти дали вярваме на авторката, че е вървяла по улица "Иван Хаджийски" ме разсмя до сълзи...

 48. 48 Профил на rraycheva
  rraycheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И аз се разплаках... Любослава е ненадмината, както винаги!

 49. 49 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Русева се гаври с "патриотите" много приятно. Позовава се на авторитети като Христо Г. Данов, Шейтанов, Хаджийски - все мислещи хора, чието перо кърти мивки. Много се изкефих!

 50. 50 Профил на tulii
  *****
  Неутрално

  дами и господа,
  такива текстове имат смисъл, щото ни помагат, помагат ни да се оправим(!?!), като се справим с положението, народното и международното такова, никой не иска от нас да сме някакви нечувани титани, трудолюбиви, гостоприемни, втори по умност всвета, талантливи, красиви, потентни и др., а да знаем да разберем какви сме,

  не споменахме вчера Захари Стоянов, Вера Мутафчиева не споменахме, там е нашата оправия дами и господа в тези текстове

 51. 51 Профил на Koce
  *****
  Разстроено

  До коментар [#38] от "mediator37":

  пази боже от такива изроди!!!

 52. 52 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Аз като бях 4-ти клас пишех в същия стил съчинения по литература и ги оценяваха с 5-ца.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 53. 53 Профил на Еххх
  *****
  Неутрално

  До коментар [#52] от "biss Mark":

  Жалко - соц. образованата ти учителка е убила един талант в зародиш, а като гледам от теб друго така и няма да излезе...

 54. 54 Профил на До biss Mark
  *****
  Любопитно

  Браво, много си бил умен. Ама що така се сдуха като порасна?

 55. 55 Профил на Илюстрацията
  *****
  Весело

  Карикатурата на Кутузов също ме кефи! Ще си я залепям на телевизионния екран, когато на него се появи тулумбестата фигурка на Божо Димитров, за да ни светка за паметта българска.

 56. 56 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 717 Весело

  Няма такова нещо.
  Това е сън.
  Това е Булгаристан.
  Няма Бели негри.
  Има българи.
  Нали така Любослава?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 57. 57 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#52] от "biss Mark":

  странно да не си бил в 4 ти клас много отдвна ,тоест когато 5цата е била най високата оценка......
  защото затова есе или съчинение се пише или 6ца или 2ка в зависимост от политическите пристрастия на дскалката ,която оценява .......

 58. 58 Профил на dino
  *****
  Неутрално

  А навръх празника стотици хора се катереха по и без това изтърбушената военна техника в Националния военно исторически музей. От ръководството на музея така и не съумяха през годините да опазят историческото ни наследство... дори и от самите нас. Всъщност не трябваше ли да има някакво самосъзнание, че с тази техника са воювали нашите деди?

 59. 59 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#30] от "ДО # 23":
  надявам се не бъркаш национализъм и национал социализъм.
  привързаността към една географска област също може да е разбрана криво. пример: Косово за сърбите. то е било сръбско но вече не е. повечето живеещи там са албанци. криворазбраният патриотизъм би оправдал етническите чистки понеже, видите ли, сърбите искат да си възвърнат тази загубена част от родината.

  национализмът е нещо уникално за българите, идея която е обединила различни етноси. както в нашата история така и в историите на други страни, пример от съвремието: САЩ. такова нещо като американски етнос няма. за сметка на това те са една от най силните нации на света. за що ли? и защо в момента българската нация отслабва все повече и се превръща в население? защо българските общности в чужбина не са силни ако ги има?

  това от което трябва да ни е срам е точно липсата на национално самосъзнание. "всеки за себе си и другите кучета ги яли."

 60. 60 Профил на Трофана
  *****
  Неутрално

  На мен статията не ми хареса. Тя е подтискаща, безпринципна.
  Не казвам, че нещата не са вярни. Поднесени по този начин те обече задействат агресивното и отрицанието у мен. Това не е журналистическа работа, това е предателство към обществото. Била разбита плочката. А вие какво г-жо направихте, за да се усеща празника - сложихте знаме на балкона си, прекопахте градинката пред блока, измихте прозореца на стълбището на вашия етаж или уважихте съседа си пенсионер, който е бил участник във войната от 1945г. и му благодарихте за това - извършил е гражданския си дълг/ искал или не е отделен въпрос/? Всичките тези автори, които цитирате, пишат на един прекрасен български език, за разлика от цялата журналисическа пасмина подвизаващи се по българските вестници днес, са установили, писали, публикували оценки-нихилистични и какво се е променило НИЩО. Защо продължавате да тъпчете на едно място, да ме унизявате, да ми режете крилете, да ми казвате,че моята родина е обречена страна, да ми пречите да искам да постигна нещо за другите?

 61. 61 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#10] от "Boriaz":

  "Честит празни! - Какво ми честитиш- смяната на турската администрация с руска ли?"

  напълно сыгласен!

  най сигурният начин да обидиш българин в чужбина е да кажеш нещо от рода на "aaa Bulgaria, isn't that, like, Russia?"
  после иди обяснявай как Наум Преславски и Климент Охридски еди какво си.

  така ще е понеже честваме денят когато московците ни "освобождават"


 62. 62 Профил на Хахохихи
  *****
  Неутрално

  Много добра статия. Между другото вчера ми се случи да обикалям по болници и използвам случая да благодаря на лекарите, които срещнах, че не ме накараха да се срамувам, че съм българин. Явно Джи Пи-тата създават изключително негативен имидж на цялата гилдия, така както КАТ-аджиите на цялата полиция (ко шъ праим ся).

 63. 63 Профил на july morning
  *****
  Неутрално

  Любослава Русева има по принип много хубави текстове, но тук малко се е поувлякла с морализаторския нетегативизъм. Вярно е че един от смислите в честването на исторически дати като 3 март е да ни накара да се вгледаме в себе си, но това вглеждане освен да буди стряскане и отвращение от собствения ни образ в огледалото, би следвало и да генерира и позитивна (национална) енергия, което пък има смисъл само когато събужда у съвременниците желание за градивност и просперитет (но на себе си само,а на цялата общност)

 64. 64 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Уникална статия. Няма друга такава. Само като я прочетеш и ти става ясно, колко труд и най-вече талант са вложени. Чета и си мисля как може някой да напише такава статия. Такъв изказ и стил.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 65. 65 Профил на Сони
  *****
  Неутрално

  До коментар [#60] от "Трофана":
  Докато четях, си мислех да напиша нещо подобно, но ти вече си го направила! Подкрепям те! Нека споделим минусите за различно мнение!

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Иван Петров
  *****
  Неутрално

  "Но ето на няколко крачки и гроба на Алека. Върху кривнал кръст едва се четат няколко букви от тъй скъпо име. Чувство на тежка обида изпълни душата ми. Гробът на най-обичния от интелигенцията български писател, автора на най-популярната българска книга, е на изгубване. Хлътнал, буренясал, някакви нечисти книги, хвърлени там от случаен минувач… "

  За съжаление това е истината, за така наречената българска интелигенция, която вместо да даде по 10 лева, за да се направи паметник, за "най-обичания...", ще предпочете да ги изпие в кръчмата, да се бие в гърдите и да вика "Булгар, булгар!"

 68. 68 Профил на Симеон Втори
  *****
  Неутрално

  Не съм съгласен с автоката. Предлагам да мислим само позитивно! Тези които не могат, най-добре да си заровят главите в пясъка. Ще дойде позитивното!

 69. 69 Профил на Русева, Русева... не сте добре, Русева
  *****
  Разстроено

  Наистина авторката е прекалила с оплюването на България. Прегледах и други нейни статии. Ако не са по конкретна тема си приличат като две капки вода. Разменете заглавията, няма да забележите разлика- състоят се в обилно плюене, грачене срещу всичко българско и насаждане на национални комплекси за малоценност. Защо ми е толкова познато ?

 70. 70 Профил на До 69
  *****
  Неутрално

  Много си разстроен, бе, глупчо. Сигурно щото авторката ти е насадила комплекс за малоценност. Обаче я виж какъв страстен читател си станал - изчел си всичките й статии. Хайде сега прочети и цитираните от нея статии (някои се намират в интернет), както и други писани по темата, и бъди така добър да извадиш поне един цитат с положителна характеристика на "всичко българско".

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Забележка
  *****
  Гневно

  Тук има двама (а може и да е един), които щели много да се радват, ако видят авторката с отсечени ръце. Аз пък бих се радвал да видя тъпите кратуни на тия лекета да се носят по Перловска река, наред с части от щайги, пробити бидони и други боклуци. Аман от толкова изроди, заради които живеем в тази клоака!

 73. 73 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Вчера както си вървях един съсед ме заговори - тъпак. После пуснах радиото - тъпаци. После отворих един вестник - простотии. После написах една статия ... -тъпи реакции. Абе всички сте тъпи и никога не можете да стигнете нивото на моята мисъл. Аз съм интелектуалка, а вие вие сте .....

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 74. 74 Профил на До предлагащия пургатив
  *****
  Неутрално

  Гледам, ти вече си се изакал във форума. Предполагам, че често обикаляш уличните кенефи, за да пишеш по стените им - по "стила" ти си личи, че си роден за пазач на обществена тоалетна.

 75. 75 Профил на stoyan
  *****
  Разстроено

  Наистина сме гадно племе!
  Статията е уникална!

 76. 76 Профил на За бисс Марк
  *****
  Неутрално

  бисс Марк, излез малко от форума, бе! Много си се фокусирал в авторката, дай го по-кротко

 77. 77 Профил на Фала
  *****
  Неутрално

  Маутин Каубовски пак смени пола и изригна. Фекалии фрустрирано фърчат!

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Антикомунист
  *****
  Неутрално

  Българският народ е повреден от 45 години комунизъм. Научен е на връзкарство, корупция и шуробаджанащина. Това е робски манталитет, наричан още андрешковщина. Имало го и непосредствено в годините след освобождението от турско. В последващите 70-тина години е протичал процес на поевропейчване на народа ни, който процес е прекъснат през 1944 г. с насилие. Избиването на 20000 българи от елита на нацията са създали страхова психоза у останалите живи и робският манталитет е пуснал отново дълбоки корени. Най-малките клетки на обществото - семействата са приучавали децата си в двоен морал - едно е за комунистическия строй навън, а друго е в къщи. Тази двойственост е присъща за роба, живял десетилетия в страх. Ще минат още 20-тина години докато достигнем социалната култура на предкомунистическа България. Робът има една цел - той лично да оцелее, не го е грижа за нация и за родина, всъщност робът е без родина. Само гражданинът има тези чувства, но докато се превърнем в граждани ще мине още време. Тази статия помага на някои да станат граждани, а робите я недолюбват защото истината боли.

 80. 80 Профил на ANTI
  *****
  Неутрално

  Да критиката наистина идва в повече,може.е да се внесе и минималния позитивизъм,но предполагам реалността в момента е точно такава.
  Авторката просто иронизира чутото и видяното от медииното пространство под формата на дълга критика и доза ирония.
  :о се отнася до телевизионната програма не можем д аотречем,че простотията достигна колосални граници..............и все пак чалга концерта на Трифонов,простотията на Иван и Андрей и други незнайни пълнежи наистина дойдоха в повече.

 81. 81 Профил на да замълчим!
  *****
  Неутрално

  "Няма приличие нито в живота на тоз народ...дето покрай сградените с крадени пари скъпи паметници на жалки политически еднокрили мухи се заличават гробовете на ония великани, които са единствено оправдание за съществуването на това полудиво племе"  минута мълчание.

 82. 82 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 717 Весело

  Няма такова нещо.
  Това е сън.
  Това е Булгаристан.
  Няма Бели негри.
  Има българи.
  Нали така Любослава?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 83. 83 Профил на надежда има
  *****
  Неутрално

  Спечелих зелена карта за САЩ!
  Ариведерчи и пазее българщината - тя ни дава смисъл да не принадлежим на нея и на тоя коптор България!

 84. 84 Профил на Някой
  *****
  Неутрално

  До #14.
  Любослава няма да доживее да види тази България. Нито ние, останалите читатели. Тази България, простете, е непостижима, защото докато има злобни и завистливи хора на тази територия, няма как България да стане Швейцария. И затова Алеко е казал "Какво, Швейцария ли?" - не защото сме по-добре от Швейцария, а защото сме по-зле...

 85. 85 Профил на !
  *****
  Разстроено

  Много цитати в статията,бе
  Цитат по цитат- Партиздат
  Наистина ми се присра от тая статия

 86. 86 Профил на нормален негър
  *****
  Неутрално

  По повод на негрите. В Англия само черните надуват музиката от колите си трошки когато прашат по улиците. Но тук у нас виждам, че има и бели негри - бели хора, а надуват чалгата или рап колкото може по-силно. Това е също в унисон с критиката в тази статия към парвенющината.

 87. 87 Профил на free
  *****
  Неутрално

  Казват, че сме мъдър и стар народ, познал и преживял всички превратности на битието.
  Поглед от високо може да ни помогне да разберем себе си по-добре, например:
  1. От Памир до Балканите прародителите ни все строят, съграждат нещо успешно - я държава, я градове - значи имат достатъчно позитивна държавна енергия - за над минимум 500 год.
  2. Така правят и създателите на нашата държава тук - и пак за над 600 год.
  3. После нещата се обръщат и нашата слабост и чуждата варварска мощ препречват пътя на народната енергия за близо 400 год.
  4. После се появяват достатъчно българи, носители на мощен държавнотворчески импулс и ето го Възраждането и така близо 100 години.
  5. После губим войните, забравяме какво пише над портите на Народното събрание и така до днес - още 90 год.

  Какво може да се обобщи:
  - Най-мощен и продължителен държавно творчески импулс сме имали преди много векове - ако е прав Гомильов, може би просто времето ни за велики дела е отминало - шанс имаме като хора повече, отколкото като народ.
  То така и изглежда за съжаление - много дарби, но неосъществени, оттам много завист и нискокачествен индивидуализъм.
  Може би шансът ни е в нов формат, като ЕС, но може би не.

  Народният лечител Петър Димков определя минималното време за оздравяване като равно или по-голямо от времето на самата болест - така можем да сме по-снизходителни към нас, българите на съвремието - ако нямаме достатъчно държавно творческа енергия, то може би е още рано за оздравяването ни като нация - нали всеки прави каквото може и иска.
  Щом всеки гледа себе си, няма как да се концентрира достатъчно градивна сила, а пример са давали винаги водачите.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До 76. Съжалявам. Наистинадойде ми музата и прекалих. Уважавах Г-жа Русева до Статията и за Робърт Скотт. В желанието си да е оригинална, съсвсем беше забравила да провери че Скотт всъщност е тръгнал с понита, а не с кучета. Но ние си ги знаем нашите журналисти. Нулите им се примрежват. Спирам.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 90. 90 Профил на Курдоколенко
  *****
  Неутрално
 91. 91 Профил на Русначката Любославка
  *****
  Неутрално

  Типичен сесесеристански соц.

  Сесесерка се жалва от сесесерци.

 92. 92 Профил на EU
  *****
  Неутрално

  Прав си.
  Болшевиките сте гадно племе.
  Всяко нещо е уникално.

  stoyan
  Разстроено
  * 75

  Наистина сме гадно племе!
  Статията е уникална!

 93. 93 Профил на Kara Ibrahim Aga
  *****
  Неутрално

  Ето къде са истинските-Болгар...Болгар..


  http://rodopi24.blogspot.com/2010/03/4-000.html

 94. 94 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 717 Весело

  Границата между голямата любов,и голямата омраза е плюнка.
  Миризлива,махмурлийска,старческа,от развалени зъби,липса на зъби,плюнката е по стара от любовта.
  От самото си съзидание,човечеството се самоопределя според ръста на имащия вид мироглед.
  Тези които нямат,не решават,и в повечето случаи не разсъждават сме ние.
  Вярата в доброто,случката създала събитието,съпричастността,мерака за по-добро бъдеще време...
  Тези минали реалности ни откарват, до понякога грешен личен избор(не споделям че общия е по читав).
  Личния мой избор, си е мой.
  Но визията ни като нация е много объркана.
  Племе ли сме,народ ли сме,държава ли сме?
  Кой може да каже?
  Любослава ти ли?
  Кажи го,имаш трибуна.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 95. 95 Профил на до 74
  *****
  Неутрално

  Изаках се, да - още по средата на статията.

 96. 96 Профил на ВАВ
  *****
  Неутрално

  Дрисня- това е обобщаващото мнение на форумците за статията.

 97. 97 Профил на TTT
  *****
  Неутрално

  Стагията е много добра! Няма да правя повече комлименти на авторката. Велики българи са казали истината преди стотина години. Само цитатите прочетете и ще разберете,че нищо не се е променило! А колко до "отсечени ръце" просто нямам думи! А за чукове нещо да се чува пак. Май бухалките излязоха от мода.
  Човека написъл тези думи трябва , да прочете историята на Виктор Хара и тогава да дава ъкъл. Да не казвам по-тежки думи!
  Аман от тъпи чугунени комунистически глави!

 98. 98 Профил на Клюводървец
  *****
  Весело

  Евала, Любослава.С преклонение,към добре списваните думи.

 99. 99 Профил на Василена Доткова
  Василена Доткова
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ами такива сме, сега остава да го приемем и да се опитаме да обичаме себе си.

 100. 100 Профил на Васи
  *****
  Неутрално

  Воят на гнусовете във форума ме радва изключително много. Това означава, че са яко настъпани.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK