Е-поща: Стенограмите на президента Първанов

На 29 и 30 март 2007 г. президентът организира в хотел "Белмонт" семинар-съвещание със свои сътрудници, съветници и съратници. Завесата на тайнственост около семинара възбуди обществения интерес и в публичното пространство се появиха предположения за нов политически проект на президента. Наложи се един от съветниците му – проф. Димитър Иванов да прелети от Лондон за да даде телевизионно интервю и да опровергава тези слухове. Тогава той публично се отказа да бъде повече съветник, за да не вреди на г-н Първанов. На екрана той размаха стенограмата на съвещанието като доказателство за казаното от него.


Точно този факт като част от поредния сканадал с поредната неконституционна инициатива на президента Първанов силно ме заинтересува и през юни 2007 г. подадох до него заявление за достъп до информация съгласно Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), с което поисках копие от пълния стенографски запис на срещата, списък на участниците в срещата, справка за финансовите разходи по провеждане на срещата – пътни, дневни, квартирни, техническо осигуряване.


В законоустановения срок получих отговор, подписан от главния секретар на президента г-н Красимир Стоянов (оторизиран със заповед от президента да отговаря на заявления по ЗДОИ). В писмото се съдържаше отказ да ми бъде предоставена исканата информация с мотиви: "Конкретният Ви интерес в случая е насочен към информация за проведено работно съвещание на президента с неговите секретари, съветници и сътрудници, по време на което са изразени мнения и становища във връзка с работата на институцията на президента на РБ, и които са с несамостоятелно значение"...
За информация относно направените разходи бях препратен към докладите на Сметната палата. След обжалване на отказа да ми бъде предоставено копие на стенограмата Административният съд София – град (АССГ) отхвърли жалбата ми. В жалбата си посочвах, че тази стенограма е с висок обществен интерес, тъй като целта на президента е да проведе "мозъчна атака" с оглед дефиниране на приоритетите му по време на втория мандат и реализиране на целта "как президентът Първанов да остане в историята и след като той вече не е президент" (интервю на проф. Д. Иванов пред bTV, 13.04.2007 г.). Моето убеждение тогава беше (и продължава да бъде), че бъдещите планове на президента за свръхактивност във всички подсистеми на държавата засягат силно всички граждани и противоречат категорично на неговите пълномощия и статут, дефинирани в членове 92 до 104 от Конституцията.


На съдебното заседание процесуалният представител на президента пледира, че "жалбата е недопустима поради липса на правен интерес и тъй като актовете на държавния глава са изрично изключени от съдебно-административен контрол". Освен всичко съдът твърди в решението си, че "имената, специалността и местоработата на лицата, участници в срещата, представляват лични данни". Касационната ми жалба до Върховния административен съд беше също отхвърлена и решението на АССГ потвърдено. Съдът напомняше, обаче, че ограничението за достъп до информация поради несамостоятелност на искания документ "не може да се прилага след изтичане на две години от създаване на информацията". Точно от този текст на ЗДОИ бях решил да се възползвам и така през февруари 2010 г. подадох до президента ново заявление със същото съдържание.


В отговора, подписан отново от главния секретар на президента отново се отказваше предоставяне на копие от стенограмата и отново със същия мотив: "търсеният от Вас документ няма самостоятелно значение". Като допълнителен мотив се посочва, че "интересуващата Ви стенограма не е завеждана като отделен документ в деловодната система на администрацията на президента, не е архивирана и не се съхранява в институцията". Този път по отношение на финансовите разходи за провеждане на семинара се съобщаваше, че те "са в рамките на тези, предвидени в Наредбата за командировките в сраната. Същите възлизат на 5417,50 лв. и са от бюджета на администрацията на президента".


Естествен резултат от упорития отказ да ми бъде предоставено копие на въпросната стенограма е пораждане на съмнение, че стенограмата съдържа нещо, което смущава президента Първанов и той не иска тя да стане публично достояние. Отчитайки незащитимия и незаконосъобразен втори отказ да ми се предостави копие на стенограмата, на 1 март подадох чрез главния секретар на президента жалба до Административен съд София-град и вече получих уведомление, че тя е препратена по предназначение. Очаквам насрочване на делото като датата ще се опитам да съобщя публично.


Освен това в началото на февруари със заявление за достъп до информация поисках от президента да ми предостави справка–списък на всички негови турнета в чужбина, на които е участвал и/или е водил и представял г-жа Ирина Бокова като кандидат за генерален директор на ЮНЕСКО и е лобирал с публични изказвания в подкрепа на нейната кандидатура. Поисках справка за всички направени разходи за тези турнета и копия от стенограми, видео или/и аудио записи на неговите изказвания. В отговор получих общи описания и известни от медиите захаросани описания на кандидатката и това, че "информация по отношение на подкрепата от страна на президента" е поместена на неговата интернет страница. Няма стенограми, няма копия от стенограми, няма финансови разходи от парите на данъкоплатците. Сега продължавам борбата за получаване на пълна информация.


Оставям описаните факти без коментар. На интересуващите се мога да представя всички описани документи.


С настоящото приканвам настоятелно президента на Република България г-н Георги Първанов спешно да публикува на неговия сайт стенограмата от проведеното от него съвещание на 29-30 март 2007 г. в хотел "Белмонт", Пампорово, заедно със списъка на участниците в него. Веднага след това аз ще оттегля жалбата си до Административен съд София–град. Призовавам също така г-н президента да публикува всички стенограми на всички негови срещи, разговори, преговори и т.н. в широк (с много участници) и "двустранен" (между двама участници) формат, изключая класифициранатd информация и намиращите се в неговия сайт.


Вилям Костов Попов,
жк "Бъкстон", София


Бел. ред. Стенограмата от срещата на президента с неговите съветници, проведена на 29 и 30 март 2007 г. в Пампорово, може да се прочете на сайта на "Капитал".

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хайде Гоце бъди мъж!
  *****
  Весело

  О С Т А В К А ! ! !

  http://img84.imageshack.us/img84/3984/bigfinalpk6.jpg

  Гоце бъди мъж и я дай изведнъж !

 2. 2 Профил на Борис
  *****
  Неутрално

  Четох стенограмата (в сайта на Капитал), и да ви кажа, че повечето са празни приказки (общо 225 страници). Това, което ме удиви, е липсата на каквито и да е умения за "мозъчен щурм", както го нарича един от участниците. Всеки локумства, някои се мазнят. Не видях никакъв заговор или нещо такова. Просто непрофесионална политическа класа.

 3. 3 Профил на ганимет
  *****
  Неутрално

  Мръсното петно Гоце трябва да си ходи да си харчи милионите или милиардите може би!

 4. 4 Профил на Коки
  *****
  Гневно

  Извадка от стенограмата: "Полша има една по-различна от нас демографска структура и това
  недоволство от корупционните практики там има една много по-
  значима младежка база, която може да реагира и да среща реакции
  от значимо средно поколение. Ние при една демографска структура,
  където имаме 2 милиона и половина пенсионери, които не могат да
  бъдат такова активно начало, това в определен смисъл е наше
  предимство.(стр.22)" ГОЦЕЕЕЕЕ КАКЪВ Е МАТРИАЛА, А?

 5. 5 Профил на nuralt
  nuralt
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "Коки":

  Вие да не сте били в казарма заедно с президента, че се обръщаш с малко, при това галено, име към него. Уважение към хората, било то и противници, трябва да имаме.

  От друга страна не виждам нищо обидно да казва за пенсионерите. Всички сме чували от възрастните, че вече са на години и не са много активни.

  ПС: не се заяждам просто ми стана странно.

  twitter: @nuralt
 6. 6 Профил на един
  *****
  Неутрално

  nuralt, четеш ли внимателно? Предимство е това, че пенсионерите няма да протестират срещу нашите корупционни практики, казва човекът, цитиран в мнението на Коки.

 7. 7 Профил на ОМЕРЗЕН
  *****
  Гневно

  Относно: Гоцето възпят в елегия!
  Автор: Омир
  Получено на: 13 Март 2010 10:16
  Елегия

  Ех, ти Гоце- издокаран
  от Москва агент докаран
  Виж се колко жалък стана,
  цял народ ти гледа срама.
  Гоцко, идиот от село-
  де се чуло и видело
  тарикатче и нещастник,
  недодяланик и гащник,
  мераклия с поглед мазен
  отвратителен, омразен
  да се пъчи на мегдана
  да ни дямка от зарана?
  Да го возят в лимузина,
  да го вардят десетина?
  Гоце, грешка на Отеца
  извращение с Твореца
  Гоце, толкова си жалък
  и нищожествен и малък!
  Темерутин и авджия,
  по-си мръсен от мастия
  Нагъл сульо от махлата
  Изпълзял от миризмата.
  Гоце, скоро фащай пътя
  да не заиграе пръта
  по гърбината читашка,
  и московската фуражка
  да не виснеш за краката
  на върбата край реката!

 8. 8 Профил на mashke
  *****
  Неутрално

  именно защото не са активни пенсионерите и са 2 милиона, НЯМА ДА СА СЪЩЕСТВЕНА ПРЕЧКА ЗА КОРУПЦИЯ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ,ЗАМИСЛЯНИ И ПРОВЕЖДАНИ ПО СЪЩЕСТВО....................... да се научим да четем през редовете и да схващаме смисъла на замисъла....................!!!

 9. 9 Профил на Боце
  *****
  Неутрално

  За пръв път виждам човек, който си мисли, че ГОЦЕ е галено от Георги, или от Първанов, или от Седефчов - това е ФЕНОМЕНАЛНО!!!

 10. 10 Профил на български офицер
  *****
  Неутрално

  След такъв мушморок човек не може да тръгне да си жертва живота...Това ми било главнокомандуващ...?
  Господин Вилям Попов, Вие имате гражданска доблест. Държа да подчертая това, защото аз смятам, че мястото на водача /офицера/ във всички случаи е пред неговите войници, а не в хралупата...

 11. 11 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#7] от "ОМЕРЗЕН":

  Добър си !

 12. 12 Профил на муспи
  *****
  Неутрално

  Във връзка с импийчмънта да насочим всимавието си към Бербатов. Той има всичките качества за президент, - прост е като бай Първан, но къде по богат! Той може да даде България на Турция безплатно и да й се извини после, както може и да отвори война за имотите, а и за връщането на Тракия и освобождението на Константинопол. Той е предсказуем, неговите действия са мигновено изпълнение на волята на синедриона, - тази инстанция която го обогати дотам, че е щастлив да й служи и всичко останало да остави на медиите, с които ще подържа връзка единствено със сайта си. Всички жизненоважни въпроси - здравеопазване, благополучие, циганизация и геноцид са извън неговите интереси за да може синедриона необезпокояван да ги рекламира. След 20 годишен тренинг ще ни е напълно безвредно.

 13. 13 Профил на гоцелог
  *****
  Неутрално

  Гоце, много се измъчих да измисля с какво можеш да бъдеш приемлив за хората, но не успях. Те, неблагодарниците ниедни, не успяват да разберат твоята саможертва. Върви си с "достойното си име"!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK