Мерките и как да ги оценяваме

Мерките и как да ги оценяваме

© Иван КутузовПравителството публикува проекта си "Мерки за подкрепа и устойчив растеж на българската икономика". Списъкът ми напомни следната история: действието се развива в корпорация. Не особено успешна в последно време. Първият повик е - на работа! Повече работа, повече часове, повече хора! Напънът не дава резултат и се прибягва към реорганизация - откриват се отдели, закриват се дирекции, разместват се табели.


След като и това не помага, започват срещи, дискусии и разисквания - "кой има идея?". Накрая се наема консултант, който дълбокомислено обикаля канцелариите на фирмата, среща се с ръководство и на третия ден задава съдбовно важния въпрос: "Вие тук всъщност какво се опитвате да постигнете?" Плодотворният ред е обратният:


цели, идеи, организация, мерки, действие
Който не желае да чете нататък: на стадия "кой има добра идея" сме. Наборът от мерки на правителството е колекция от идеи - добри и не чак толкова. Идва времето да се вика консултантът - МВФ. Защото се оказва не само че ни трябват пари, а и акъл - как да направим бюджет за 12, а не за три месеца.


Цели: Какво целят мерките? Заглавието е подвеждащо. Балансиран бюджет? Нежелателно. Стремейки се да балансира, фискалната политика сама става източник на икономическа, финансова и евентуално социална нестабилност. Подновяване на растежа? Невъзможно в момента.


Принципи: На какви условия трябва да отговаря решението? Какви условия да изпълнява? Запазване на паричния режим и валутния курс. Но готови ли сме да платим цената? Този въпрос зададох през февруари 2009 г. Тринайсет месеца по-късно


цената като че започва да се оформя


Въпросът продължава да стои.


Адекватност: Колко е голям проблемът (дупката в бюджета)? И какъв е очакваният ефект от мерките? Ще се оценява тази седмица. Но освен "ефект в млн. лв." има и вторични и непредвидени ефекти. Те кога ще се оценяват? Да не се окаже, че половината мерки нулират ефекта на другата половина?


Хипотеза: Моята хипотеза е, че сегашната фискална криза е само повърхностно проявление на шизофренията на обществото ни. Не искаме да плащаме данъци, защото не получаваме очакваните публични услуги. Но пък искаме хазната да се грижи за всички ни, за здраве, пенсии, образование, дупки по пътищата и пр., и пр.


Да не пропилеем кризата:


Сега е моментът да се отървем от шизофренията си


- да се разберем като общество какво искаме от държавата и как ще го плащаме. Това означава структурни реформи, които да доведат до очакваното ниво на публични услуги - знаят се кои са, защото са на дневен ред още от 2003-2005 г., и съответно на тях стабилни републикански и местни приходи.


И понеже реформите и проявлението на ефектите им отнема време (нямам предвид загубеното, а това, което е необходимо, за да се изпълнят), а животът не може да замръзне, ще има временен дефицит. Миналата година през  юни си мислех, че може да се ограничи до 2%. Сега ми изглежда, че ако го удържим под 5 % от БВП за година-две, ще е добре. Този дефицит трябва да се финансира. И ако не сме го направили на капиталовия пазар, МВФ е на познатия адрес и отговаря на телефона.


Авторът e председател на Института на дипломираните финансови консултанти ChFC (www.idfk-bg.com)

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на председател на Института на дипломираните финансови консултанти ChFC )
  *****
  Гневно

  "Да се връща Станишев и да вземе нещата в "здравите " си ръце"

  Ето от такива консултанти, като Л.Христов сме до шия в блатото. Предложението му за изход е да ни натисне с крак по главите, докато глътнем тинята...

 3. 3 Профил на боко
  *****
  Неутрално

  абсолютно точен коментар

 4. 4 Профил на учуден
  *****
  Неутрално

  Дневник, къде изчезнаха предишните коментари? Нещо малко цензура ли прилагате?

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на К.
  *****
  Неутрално

  Относно "целите" точно "стабилността" икономическата или финансовата е най-малкото което ни трябва сега.
  Необоходими са фалити. На банки и компании.
  Сливания, разделяния.
  По време на криза това е едниствения механизъм икномоиката да си смени отеснялата кожа и подготви за нов растеж.
  И кой въобще си мисли, че със съществуващия тип и начин на правене на бизнес от последните 20г ще може да просъществува следващите 20?
  Поне 50% от компаниите трябва да си сменят собствениците или хлопнат кепенците.
  Това означава, че е налице истинска конкуренция във всяка брънка на бизнеса.
  А тука кво?
  Е ми писна ни да гледаме Божидар, Желязко и Коцето от двайсе години по телевизията!
  Те повече нищо не могат да измислят. Тяхното време остана в миналия век.
  За съжаление не виждам "мерки", които да стимулират точно този тип процеси.
  Що се отнася да "евентуалната социална нестабилност", въобще не се надявайте на ПР агенции, ако някой успее да пипне Борда.
  Мъжко магаре един път се такова и такъв ритник ще ви опре, та после да не кажете - Ама ние не знаехме, Що стана тъй

 7. 7 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Едно уточнение: не ценя правителството ни повече от колкото струва, а според мен то не струва много!
  Искам да отбележа - голямата част от мерките на Дянков са "копи-пейст" от програмните документи на Тачър и Рейгън. Всички критики срещу политиката на министъра са преписани не особено точно от опозицията срещу двамата велики демократи и вестник "Гардиън" от онова време (който не вярва, да прочете например "Годините на Даунинг стрийт" на Желязната лейди)! Усещането е за ужасно "дежа вю"! Т.е. като приказки до тук позицията на Министерството на финансите изглежда разумна... Но! И в Великобритания, и в САЩ дадоха време (около две години) на лидерите, за да наложат реформите. Не вЕрвам в България Дянков да го получи (веж мнението ми за кабинета!). И (дано съм лош пророк) няма да може да каже като президента Рейгън: "Защо сега, когато икономиката работи, никой не я нарича "рейгъномика"? (по-старите и по-информираните знаят думата.)

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 8. 8 Профил на gara
  *****
  Неутрално

  Да не пропилеем кризата:

  има такава опасност, ако не изчислим, че факторът е културен. тоест въпрос на култура

 9. 9 Профил на To dhk13
  *****
  Неутрално

  Защо пишеш глупости- при Тачър не само относителните, но и абсолютните разходи за здравеопазване и социални помощи нарастват, прочети и биографията. Това е характерно за повечето дясни западни партии. Дясна политика, не е политика на бедността. Малоумниците в момента провеждат лява политика - политика на обедняването. като повечето комунисти ще постигнат - 90 процента бедност и преразпределяне на пари за кръга около тях, затова е и плоският данък - кой Татчър или Рейгън са имали идиотската идия да предложат плосък данък - или Меркел или Никсън . никой от десните не си го е помислял. кажи ми един десен политик който да е предлагал подобни дивотии. да експеримента БГ и прибалтики, като бяла мишка в буркан, но това са за тях са все още комунистически страни и не са далеч от истината. 20 години само едно не ляво правителсво - на Костов, сега е 5 ешалон БКП отпадък. ай сиктир

 10. 10 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  "Миналата година през юни си мислех, че може да се ограничи до 2%. Сега ми изглежда, че ако го удържим под 5 % от БВП за година-две, ще е добре. Този дефицит трябва да се финансира. И ако не сме го направили на капиталовия пазар, МВФ е на познатия адрес и отговаря на телефона."

  И аз тъй си мислех през юни. Даже и септември все още си мислих, че малоумничето от Ловеч все още учи къде е тоалетната в повереното му министерство. Днес вече съм наясно че още я търси. Тоалетната де. А в това време луже, че ен се е усрал(извинете). Усрал се е(пак извинете), даже и вони, а Брад пити вика че било от канализацията...
  Само за сведение на посрещачите. Разходите за заплати на администрацията през януари 2009 са 272,5, а през януари 2010 - 321,5 милиона. Ръст на от 17%. Даже и премиите на съдебната власт да сложа вътре, пак е нагоре Дянков с около 30 милиона. На месец. Лайнар(отново простете).

  Ecrasez l’infâme
 11. 11 Профил на RI
  *****
  Неутрално

  Най ми хареса приватизацията на НДК.
  В момента парка на НДК е най-мръсното, най-тъмното и най-неподържаното място в София. НДК се разпада а тази зграда може да носи огромни приходи за собственика си, имайки предвид, че нямаме други големи зали в София... но уви... управлява се по комунистически модел... източване до дупка.

 12. 12 Профил на Веселин
  *****
  Неутрално

  "Не искаме да плащаме данъци, защото не получаваме очакваните публични услуги. Но пък искаме хазната да се грижи за всички ни, за здраве, пенсии, образование, дупки по пътищата и пр., и пр."

 13. 13 Профил на акция “ПАЛЯЧОВЦИ”
  *****
  Гневно

  Своевременно да се започне акция “ПАЛЯЧОВЦИ” дорде не сме затънали окончателно…. Все съм вярвал, ама не съм вярвал, че толкова скоро ще трябва да се върне Станишев……

 14. 14 Профил на На заем
  *****
  Разстроено

  „Р Петров.......
  Докато новите ни управници се чудеха как да докажат, че работите в страната са наистина зле, те взеха, че станаха наистина зле. нали не вярвате на ББ и компания, че държавата е опоскана? Нали все пак разбирате какво значи да завариш около 4 милиарда и да оставиш 8 милиарда резерв? Нали ви е ясно какво значи всяка година да има 2-3 милиарда излишък, а не недоимък? Нали ще се съгласите, че не всеки пожарникар става за държавник и не всеки дребен банков служител от чужбина за министър на финансите? Колкото и да плюете, истината е една - сегашното управление изобщо не е наясно как се управлява държава. Тройната коалиция била крала...кой ви го каза това? Бойко ли? Вервайте му, глупави люде, вие така вервахте и на царя.”

 15. 15 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1107 Весело

  До "To dhk13" от #9
  Чел съм я (личи си и от поста ми!)! Ноистина "абсолютните разходи за здравеопазване и социални помощи нарастват"! Но намаляват ВСИЧКИ РАЗХОДИ, за които няма покритие! Например парите за подкрепа на индустрията! Желязната лейди винаги твърди: "Правителството НЯМА СВОИ ПАРИ! То ВИНАГИ харчи парине на ДАНЪКОПЛАДЦИТЕ!" И още: "Ако правителството харчи парите на Пол в полза на Питър, то ВИНАГИ може да разчита на подкрепата на Питър!"
  Намалява ВСИЧКИ разходи за "СТИМУЛИРАНЕ на потреблението"! Но запазва парите на ГРАЖДАНИТЕ! Виж защо в цитираната от мен книга и после се прави на информиран!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 16. 16 Профил на Спец по шизофрениите.
  *****
  Неутрално

  Още един Месия! Пич, никой, който страда от шизофрения, не може сам да се избави от нея. Не се изказвай неподготвен.

 17. 17 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До "To dhk13" от #9
  "Дясна политика, не е политика на бедността"!
  Още по точен преразказ на Тачър!
  Но дясната политика не е наливане на пари в НЕРЕНТАБИЛНИ производства, а даване възможност хората сами да печелят пари с труда си! Не социални помощи за мизерстващи, а възможност работещите сами да изкарват пари!
  П.С. Съвременната финансова криза е точно обратното на провал на модела Тачър - раходите според приходите! Когато държавата или компаниите харчат повече, отколкото имат, това винаги води до бедност за хората!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 18. 18 Профил на СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО
  *****
  Гневно

  Вместо да го изпичват, май ще трябва да си назначава СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО.... Президента, де.....

 19. 19 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1107 Неутрално
 20. 20 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1792 Весело

  "Цели, идеи, организация, мерки, действие" - мутра, до мутра, до мутра, до мутра, по мутренски.
  От добив, до производтво, до дистрибуция, до пряка продажба, до краен клиент.
  От улицата, през първичната администрация до изпълнителната власт.
  Мутри, мутри, мутри...и тук там мутресите им. За цвят.
  Пориви, желания, удоволствия, наслади...бизнес, управление по мутренски.
  Действителност - мутра помпи гума на луксозен автомобил с пушка-помпа.
  Краен резултат - /няма какво да се пише; няма и за какво/
  Толкова за оценката.
  И не е весело, май.

 21. 21 Профил на petko off Plovdiv
  *****
  Неутрално

  Графе де Бусманци ти в Кеимбридж , ли си раждан путка маина или в Курабагулар(Лозенец)?

 22. 22 Профил на Технолог
  *****
  Неутрално

  Има опасност процеса по осъзнаване на обществото ни (културата) да продължи по-дълго от кризата. Бих се радвал, ако поне бизнесът си извлече поука и започне да:

  - си прави много точни сметки, за какво взема кредит и за какво го използва. Не се правят инвестиции с краткосрочни кредити.

  - осъзнае, че пазара не е само в България, а напротив, света е доста по-голям и възможности има много. Когато част от продукцията/услугата е за експорт, сигурността е много по-голяма. В момента пазарите на Западна Европа са във възход.

  - не копира другите, а да търси нови пътища В идяха хората, че от строителство на жилища се печели и почнаха всички това да правят).

  Има и други поуки, които може би трябва да си извлечем. Разбира се, тези поуки са за хората, които правят бизнес, далавераджиите са друга тема ...

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 835 Любопитно


  Най-опасните манипулации се получават при вярното посочване на проблемите и умишленото смесването на правилни и грешни изводи.
  За мен настоящият анализ е категорично манипулативен, защото 95% от текста е верен, но крайния извод - "да дойде МВФ" не.

  От месец ни пробутват плесенясали краставици като прясна салата.
  България е във валутен борд. Което простичко означава, че държавата не може да харчи повече отколкото събира.
  И правилният подход не е откъде да вземем повече пари чрез заеми,а как да намлим разходите.

  Но когато се заговори за реформи и започва троен вой.
  Защо поискаха да се учвличат здравните вноски? За да се съберат допълнително 300 млн. След седмица НЗОК сама изчисли, че с измами за източени поне 400 млн. ИЗВОДИТЕ НАПРАВО ЩЕ НИ ИЗБОДАТ ОЧИТЕ!!!
  Какъв дефицит, какво увеличение! Решението удря по главите и пак не го вземат.

  Пари няма, но трябват реформи и оптимизация. Това е рецепатата.
  Съкращаване. Или броя на администарцията остава същия, но се намалят заплатите или се запазват заплатите, но се намалят бройките.
  Толкова.

  А в икономиката заплашват, че щяло да има фалити. "Ама как може, държавата да допуска фалити".
  Цоциализъмът обаче е време да си отиде. Който има дългове и не може да си плаща да фалира.
  Време е да се сложи край на "бизнес" съществуващ само и единствено чрез манипулираните държавни поръчки получени след "конкурс"!

  Само идиот може да си помисли, че сключените от тройната договори защитават обществения интерес и имат справедливи пазарни цени.
  Видя се какви консултанти раждала, ражда и сега тройна ламя ДСарска. 1,5 лева хонорар за философа разпределител Доган по геодезични проекти.

  Затова - да фалират! Не всички да плащаме за съществуването на червените "бизнесмени"!
  "Бизнесмените" имали дългове. Взети по времето на Станишев срещу необезпечени с бюджета договори или срещу никому ненужните блокове, хотели, молове, в които са изляти милиарди във вид на стомана, бетон, тухли.

  И сега натискат - или да им се птатят необезпечените от Станишев договори, или да се предизвика инфлация и ако може, ах дано, да се разбие валутният борд.
  "Давайте парите по договорите, харчете, плащайте ни обещаното от Станишев!"
  От месеци червените шамани баят как левът бил надценен, как реалната стойност била 3-4 лв за Евро. Иска им се да връщат заемите за безумните си строежи с 50-100 % инфлация . Както преди 13 години.

  И пак повтарям - решеният удрят по главите. Сами ни се навират в очите: РЕФОРМИ!!! В администарцията, съда, полицията, здравеопазването и т.н.
  А Станишевите "бизнесмени" да се оправят сами. В ЕС неконкурентните управленици фалират фирмите си. Това не е национална драма.
  Време е за прочистване и у нас.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 25. 25 Профил на Това е пътят ,на тъпаците нехаят
  *****
  Гневно

  1 А СЪКРАЩАВАНЕ на 30 % от щатовете в бюджетната сфера , като :
  - се намали числеността на МВР с 25 000 души ,
  - се намали числеността на данъчните с 15 000 души
  - се намали армията от 45 000 на 30 000 и всички задгранични мисии се плащат от тези, чиито интереси се защитават там –САЩ, НАТО, ООН
  - се ликвидират училищата с по 5 деца и 15 „обучаващи „ ги ;
  - се ликвидират болниците с по 10 лекувани годишно и 30 души персонал .
  - се увеличи двойно норматива за учебна работа на даскалите, като се изравни работното им време с това на ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ работници и служители в страната ,а излишните бройки бъдат съкратени . Това ще доведе до поне 30 000 СПЕСТЕНИ ЗАПЛАТИ , които до сега се плащат излишно …
  1 Б . Премахване на 10 %-НИЯ данък върху доходите на физическите лица и УВЕЛИЧАВАНЕ на ДАНЪКА , съобразно ДОХОДИТЕ по ВЪЗХОДЯЩА СКАЛА .
  1В Премахване на ранното пенсиониране на полицаи , военни , служители в спец службите и други привелегировани понастоящем , включително и приравняване броя на получаваните брутни заплати за обезщетения при пенсиониране , с тези по КТ.

  1. ТОТАЛНО премахване на привилегиите на държавния служител по Закона за държавния както на привилегиите на служителите по други специални закони (по ЗМВР, ЗОВСРБ, ЗСВ, Закон за Сметната палата и др.), като:
  1.1. Поемане на осигурителните вноски от ВСИЧКИ служители НА БЮДЖЕТНА ИЗДРЪКА включително и ТЕЗИ ОТ ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ при действащото съотношение 60% изплащани от работодателя и 40 % от работника или служителя ,както е за всички останали български граждани
  1.2. ТОТАЛНО и ОКОНЧАТЕЛНО премахване на паричните суми за представително облекло (150 хил. души по 300 лв. средно).
  2. ТОТАЛНО премахване на паричните суми за облекло по Кодекса на труда /КТ/ за СЛУЖИТЕЛИТЕ (280 хил. души по 250 лв. средно).
  3. Уеднаквяване на % за допълнителното възнаграждение за трудов стаж и професионален опит за заетите в бюджетната на 1% (430 000 хил. души, средна заплата в бюджетната сфера за 2010 г. 752 лв., средно намаление на класа с 0.5% пункт, среден стаж 15 г.).
  4. Намаляване на средствата за работна заплата с 30% за структурите, които не са извършили предвидените съкращения.
  5. ТОТАЛНО и ОКОНЧАТЕЛНО премахване на добавките към основната заплата на служителите в структури с функции по усвояване на средствата от ЕС или доплащането да бъде свързано с определен процент на усвояване, но НЕ ПОВЕЧЕ от 5 % от основната им заплата .
  6. ТОТАЛНО и ОКОНЧАТЕЛНО премахване на всички възнаграждения от участия в междуведомствени комисии, работни групи и др.
  7. Прекратяване на гражданските договори, на договорите за консултантски услуги, на трудовите договори по ПМС №66 от 1997 г. и др.
  8. Да не се поемат нови задължения (да не се сключват нови договори) до изплащане на всички стари задължения.

 26. 26 Профил на ЛЕЛЕЙ
  *****
  Неутрално

  Големи умници тука, като се почне от автора на статията и се свърши с познавачите на Тачър, Рейгън и защитниците на царя СерДоган.
  А истината е проста:
  Точка първа:
  Кризата е в пика си, бизнеса е на нулата, безработицата е в пика си заплатите са намалени и България не е виновна за това. Кризата е световна. Откога фалираха балтийските републики, Исландия, Унгария и други. Ние още се държим, трудно е но се държим което само по себе си е постижение.
  Точка втора:
  Пожарникаря и банковия чиновник не са виновни за ситуацията но наистина нямат идея какво да правят и ръсят глупости с което нагнетяват социално напрежение без да е нужно. Стъпка първа - затягане на митническите вземания и вдигане на акцизите беше правилна, само дето не трябваше да оставят да се размине на хазарта. Като се видя че това няма да върже бюджета, стъпка втора трябваше да е ДДСто. Ясно е на всеки че това е единствения начин да се посъбере наистина някой лев и то сравнително бързо. Останалите глупости като данък лукс и такса кафе са прах в очите на бедните хора, целящи да ги излъжат че богатите ще платят повече. Те наистина ще платят повече, но не заради данък лукс който така и няма да се събере тази година, а защото потребяват повече и плащат повече ДДС.
  И накрая, единственото с което съм съгласен в статията - трябва цел, и целта я има - ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ!!! и тука подкрепям ББ и Дянков на 100%. Най-важното е да се удържи борда, да не се допуснат фалити на банки, хиперинфлация и ограбване на спестяванията на хората (защото ефекта е този) и тогава ще запищите много по-силно отколкото сега заради ДДСто, само че Бойко ще каже ЕМИ НЕМА ПАРИ, КВО ДА НАПРАА? Най-важното е страната да докаже и на поданиците си и на чуждите инвеститори че е надежден и коректен партньор, че си плаща дълговете и им гарантира стабилност а че ще се свиваме няколко месеца - това е ясно, въпроса е какво ще стане после.
  Сега ще ревнете ама администрацията ама преструктуриране ама съктращения - да това е нужно но е ясно че не може да стане за ден и така да се свият разходите до толкова че да се запуши дупката в бюджета, като при това системата остане все пак работеща

 27. 27 Профил на free
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "На заем":

  Не си съвсем прав друже - сметката трябва да включва освен началните 3 и крайните 7 (ако е така) също и откраднатите в обстановка на добра конюнктура милиарди.
  Ако е крадено като за световно през добрите години, естествено в лошите е трудно да се навакса.

  На обществото все се предлагат сметки без вътре да са включени всички разходи и тарикатите обичат да се позовават я на поверителност, я на некомпетентност на гражданството, я на важни държавни интереси, а всъщност става дума или за некомпетентност или за користност или и за двете.

 28. 28 Профил на walle
  walle
  Рейтинг: Неутрално

  Аз цена не виждам. Обикновено в развитите държави, когато се говори за мерки задължително още в първото изречение се казва и колко струват, а във второто се предлагат начини откъде да се набавят парите. У нас що е различно? Щото се имитира дейност или пък е пълно се неграмотници. Може да има и трето, ама не се сещам. Лошото е, че отново излязоха наяве тоталитарни практики - мълчание, тайни заседания ... http://www.euinside.eu/bg/news/the-stakes-of-the-crisis

 29. 29 Профил на К.
  *****
  Неутрално

  До коментар [#26] от "ЛЕЛЕЙ":
  Шири се едно много разпространено заблуждение у нас.
  И то е, че запазването на Борда изключва фалити на банки и фирми.
  Точно обратното - липсата на оздравителни фалити на финансови институции и компании от другите сектори завлича Борда и застрашава стабилността на страната като цяло.
  Имаме ли процедури какво става ако банката Х или компанията У хлопне кепенците? Имаме.
  Тества ли ли сме ги? За банките не. За фирмите отчасти и сме разбрали, че са тромави.
  На всичките говорилни и седянки въртят сучат и все е докарват до там да накарат чичо да поеме товара - данъци, осигуровки, ДДС, ток, вода и пр.
  Говори се за 200млрд. дълг на "бизнеса", и се развиват няви теории и вицове как като се смъкнат някви 2-3-5млрд от кожата народонаселението и заеми нещата щели да се изчистят от само себе си по веригата всичко си дойде на мястото.
  Глупости на търкалета.
  Очевидно е, че част от "бизнеса" ще трябва да се разделя със собственост, колкото и да не му се иска. Не може да съкратиш половин милион души и промениш жимота им и в същото време
  една част от обществото, с очевидно неадекватно икономическо поведение да е имунизирана.
  Как да се отключат оздравителните процеси на фалитите е въпрос на технология и би трябвало да има хора с необходимите познания които да изработят механизмите с цел приватизацията на "приватизираното" да стане по възможно най-бързия и най-безболезнен начин за обществото.
  Например, ако банка или застраховател е пред фалит би трябвало да е възможно още на другия ден или седмица да има нов собственик така като ИНГ навремето придоби Беарингс.
  Или когато злополучните "ирландските инвеститори" в Челопеч фалираха Дойче банк продаде мината за има-няма три месеца без въобще местните да разберат.
  Живеем в глобален свят и готови пари има с купища.
  Ако, обаче тръгнем да си играем и опитваме да ловим риба в мътна вода, да спасяваме "национален", "партиен", "милиционерски", "ДС" капитал тогава положението е за мустака и "социалната нестабилност" ще бъде мека дума.

 30. 30 Профил на Чико
  *****
  Неутрално

  От статията останах с впечатление,че за да осъществим реформите трябва решително да променим манталитета си.Може би много обобщен извод,но трябва да стане, но как.Това може да го направи водач,който се ползва с голямо доверие,но и знае какво прави.Какво прави нашият водач,вместо да убеди хората да го следват,щом чуе протест,си променя становището.Какви реформи,когато няма убеденост у самите управляващи.

 31. 31 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 479 Неутрално

  мен лично ме притеснява платежния баланс. при това не толкова за 2010, а за 2011. сега ще успеем даже можем да излезем на плюс с приватизация и емитиране на дълг, а догодина....

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 32. 32 Профил на Хиндо Ташаклийски
  Хиндо Ташаклийски
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#2] от " председател на Института на дипломираните финансови консултанти ChFC ) ":


  Някои ще си направи ли труда да огласи къде и какво работеше Любчо Х. преди да оглави този "институт".
  Да не излезе колега на дебила Дянков от незнамкъдеси? Или от някоя сестринска организация?
  Ей тия ще ни онождат колкото и когато си искат щото си трайкаме - бой за такива!

 33. 33 Профил на ЛЕЛЕЙ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#29] от "К.":

  Човек, прочети какво си написал и ми кажи виждаш ли логика в това? Може аз да съм глупав ама аз не виждам
  Значи, фалитите на фирми са нещо нормално и съм абсолютно за тези които са играли рисково или не могат да се управляват ефективно да фалират.
  Виж за банките не съм съгласен с теб. Значи чичо с повишеното ДДС или този който е останал без работа всеки е закътал 1000, 2000 може и малко повече лева и ги е сложил в банката. Сега разчита на тези бели пари за черни дни защото сега са черните дни. А ти ми обясняваш че като банката фалира и той не може да си вземе парите, това е по-добре за чичо.
  отколкото да се вдигне ДДС.
  Същия ще е и ефекта от пробиване на борда, само че не само за клиентите на някои банки за за всички. Хиперинфлация и спестяванията на населението излитат. А бизнеса който е пред фалит и има кредити към тези банки, или пък в левове при пробиване на борда, как мислиш, ще пострада ли или ще е на печалба а?
  Казваш, ще се продадат еми що не се продаде Кремиковци а? Кой ще ти купи фалирала банка в нестабилна държава? В западна Европа и САЩ кой купи банките? ДЪРЖАВАТА! И да купи, какво мислиш че ще направи след това? Веднага ще разплати влоговете и ще разсрочи кредитите? По-скоро обратното - ще мотае плащанията и ще събира вземанията

 34. 34 Профил на Bduj
  *****
  Неутрално

  Ситият - сит, битият пак бит!
  комфортът на администрацията се брани на всяка цена.
  Държавните лентяи/чиновници/ с неорязани премии, добавки за облекло, безплатни мобилни разговори, почивки, големи заплати, платени отпуски и т.н., които и до сега не си плащаха здравните и социални вноски, няма да "споделят реформата", а ние от частния и бюджетния сектор, които сме с най-ниски заплати, сами си плащаме всички осигуровки, не получаваме премии и т.н. пак прецакани - цялата криза на наш гръб!Щели да режат от и без това малките ни заплати, за да изхраним една голяма армия от полицаи, министерски чиновници, военни, съдии, данъчни и техните родители -пенсионери, които взимат пенсии в пъти по-големи от майка ми и баща ми, които бяха учители.

 35. 35 Профил на К.
  *****
  Неутрално

  До коментар [#33] от "ЛЕЛЕЙ":
  Чичо с два-три, дори сто бона в една банка въобще не би трябвало да се притеснява за тях. Те са гарантирани по закон и фонда трябва да му ги изплаща когато му потрябват.
  Ако някой си е позволил да бърка в този фонд или си прави сметки като бутне Борда да прецака чичо, значи е криминал.
  Между другото, само да напомня за тези които проиграват варианта с падане на Борда, да включат и разпадане на т.н. "правосъдна система", което означава че присъдите може би ще се изпълняват по кюшетата на София посред бял ден.
  На чичо много му е накипяло.
  Не е верно, че в Щатите държавата купува фалирали банки на килограм.
  Да, преди година и нещо "спасиха" някои банки и голям застраховател, нарушавайки правилата на играта, но това сега им излиза през носа. Тепърва живият живот ще даде оценка за правилността на ходовете на Фед. И в момента продължават фалити, изкупувания и сливания на банки без намесата на държавата. Фондовете им за гарантиране на спестителите работят.
  Но да оставим Щатите.
  Точно случаят Кремиковци трява да бъде като обица на ухото.
  Правилата на играта трябва така да се поставят, че да изключат варианта полумни дебилни тикви от шоплука да си отглеждат тигри и лъвове из бахчите, на гърба на металургичен комбинат, докато му точат кръвта.
  Те, между другото също са част от българския "бизнес", които в момента "спасяваме".
  Да бяха само те. Пълно е в цяла България с такива.
  Тях кво ще ги правим? Ами да продават тигрите и конете и си платят борчовете.
  Да не би даси мислиш, че като "се разплати Дянков" те одма ще се урнат да платят на работницие, вдигнат потребелнието и оживят икономиката?
  Нъцки?
  Най-много да си купят тигрица (колко ли ДДС чакат от внос на тигрици в НАП?) и чифтосат самотното котенце.
  Относно това кой ще купи фалирали банки, за щастие нашите банки са изцяло в чужди ръце и там решенията ще се взимат извън България ако нещата опрат до там.
  Издънката могат да станат, ако майката на банката Х закъса и уреди продажбата или сливането си, а тук на местно ниво нашенските тарикати решат да изкарат нещо сухо в ситуацията и почнат да се правят на интересни с обструкции, в следствиео на което българските поделения и клонове на банката просто падат.
  И пак повтарям - фалита на банки и големи банки не би трябвало да застрашава Борда.
  Правителството ако трябва да падне, ако не може да се справи с кражбите и овладее ситуацията, но Борда остава.
  Най-вероятно ще тръгнат към заеми.
  Но за разлика от гърците, които в подобна ситуация се пазарят и за стотни от процента, наште хаховци от времето на Тато въобще не се притесняват с колко ще натоварят чичо да следващите 20-30г.

 36. 36 Профил на spirit
  *****
  Неутрално

  те не пазят борда и финансовата стабилност те пазят държавата като форма на управление страх ги е от анархията/ като форма на управление/,това е бъдещето

 37. 37 Профил на Да реформират армията от Държавни тунеядци
  *****
  Неутрално

  Да вдигнем заплатите на държавните служители с 10% /като толкова много пищят, че са ощетени с тези %/ , а пък те да си плащат здравните, усигоровките за пенсии, дзпо, майчинство и безработица, ТЗПБ, ГВРС.

  Ако примерно един Държавен служител взима 1000лв. брутна заплата, общо 290лв държавата плаща за всички тези, гореизброени удръжки вместо него:

  1000 – 100 /10%/ = 900лв. чисти за Държавния служител

  Ако тези 10% не се удържат от заплатата им, но те трябва да си плащат всички удръжки:

  1000 – 290 = 710 лв.

  Следователно кое е по-добре за хазната и по-справедливо спрямо другите, които не са държавни служители и си плащат всичко вече повече от 20г. и то с най-ниските заплати в Европа.


  Ето това е справедливото решение, а не за едните винаги СВАТБА, А ЗА ДРУГИТЕ БРАДВА.

 38. 38 Профил на Конституционалист
  *****
  Неутрално

  Да се повиши пенсионна възраст на 100/сто/години,така парите за пенсии ще са достатъчни.Да се кастрират 90 % от жените и ще има пари за майчинство и детски надбавки.Да се повишат данъците до 80 % от всички приходи така бюджетът ще цъфне и ще върже.Да се промени конституцията- да има чл.Първи и единствен:"В държавата на благоденствието БГ управлява ГЕРБ,докато държавата съществува,после ще видиме".Може/евентуално/ и да се запише в преходните и заключителни разпоредби:"За всички досегашни несполуки са виновни Хан Аспарух и родът му Дуло.Ако бяха забили копията си на териториите на днешен Кувейт и/или/Катар криза нямаше да има!

 39. 39 Профил на kalva4
  kalva4
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дефицит
  Пълнене на бюджет...
  А какво правим без РЕАЛНА ИКОНОМИКА ???
  Гледам, че дебата на политиците е КАК да МИ / НИ бръкнат в джоба, за да не намалят количеството чер хайвер на полит.другарчетата си.
  Пък на мен това не ми се нрави!
  Апропо, в условия на криза ПЪРВОТО което прави домакинство/фирма е .... да си намали разходите
  100% от тях си зависи
  За политиците - как да вземат повече от данъкоплатците заради собствената си некадърност

 40. 40 Профил на Анджи
  *****
  Неутрално

  Този "анализ" е 100 % манипулативен.Той е такъв не само с извода си-" Да дойде МВФ",ами и с тезата,че едва ли не заради запазването на валутния борд народът ще плати страшна цена.Напротив ,ако правителството бутне борда ,цената ,която плати българския народ ще е страшна.Много по страшна от 96-97.
  Народът, "анализаторе" ,си плаща данъците.Той докара тия защото повярва,че те искат да накарат ВСИЧКИ да си плащат данъците.А хаотичната политика на сегашното правителство, противоречивите им действия са източник на икономическа, финансова и социална нестабилност.То вече доказа,че не само не може да създава градивна политика,ами и настоящите си задачи не може да изпълнява.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK