Между двата смисъла на "глътка въздух"

Между двата смисъла на "глътка въздух"

© Иван КутузовАко отворите сайта на ГЕРБ, ще попаднете на антикризисна програма, която започва така: "Във време, когато целият свят е изправен пред предизвикателството на финансовата и икономическа криза, България трябва да има своя отговор, в контекста на всеобщите европейски и световни усилия, как най-бързо и безболезнено да преминем по този труден път."


По-любопитна обаче е датата. Документът е изготвен на 10 май 2009 г., което ще рече, че близо година по-рано и точно два месеца преди парламентарните избори сега управляващата партия не само е имала амбицията да даде "своя отговор" на "предизвикателствата", а вече е имала стройна програма за тяхното преодоляване.


Припомнянето на този документ заслужава усилие, защото чрез него "Граждани за европейско развитие на България" (в случай че сте забравили какво стои зад абревиатурата)
манифестират като дясно ориентирани


Те например възнамеряват да облекчат данъчните и осигурителните режими, а когато обясняват как ще намалят осигурителната тежест с до 5% "с цел оставяне на повече разполагаеми средства у бизнеса и работниците", са убедени, че "ефектът от тази мярка е незабавен и стимулира запазването и създаването на работни места".


Според ГЕРБ целта на облекченията е "да се даде възможност на бизнесите да поемат глътка въздух във времето на затруднено финансиране, да запазят и разкрият нови работни места, като ефектът от мерките може да се почувства веднага".


Наред с дадената дума за реформи, сред които е и твърдото намерение държавата да ограничи в ускорен порядък неефективните публични разходи и да намали администрацията, от партията обещават и въздаване на справедливост под формата на "незабавно търсене на отговорност и предоставяне на прокуратурата на всички доказани нарушители".


Водещата нишка в програмата, както сами забелязвате, са думите


"веднага" и "незабавно"


Ако сведем антикризисната визия на ГЕРБ до едно изречение, то ще гласи: незабавни реформи, чийто ефект да се почувства веднага. Всички, с други думи, трябваше да живнем в мига, в който поемаме първата глътка въздух (разбирай, когато партията спечели изборите) – това беше посланието зад познатото клише, но клише все пак опаковано в ясни и, да повторим, определено десни намерения.


Осем месеца след поемането на властта обаче картината изглежда коренно различна от нарисуваната в антикризисната програма. Няма "веднага", няма "незабавно", няма и следа от обещаното безболезнено преминаване по трудния път. Обратното – има преразход на ценно време, колебания, липса на визия и отказ от водене на дясна политика.


На практика захванатите реформи бяха зарязани по средата, вземащите решения започнаха да нахвърлят "на коляно" всевъзможни хаотични хрумвания, а българският премиер все повече заприличва на "изпълняващ длъжността", който навигира според социологическите проучвания и шума на най-близките протестиращи (по политолога Владимир Шопов).


Впрочем от началото на годината и особено през последните две седмици противоречивите сигнали, излъчвани от правителството, подлежат на описване единствено


като в сводка за нивото на река Дунав


в сантиметри. При Видин здравните осигуровки се покачват с 2%, но при Лом предложението пада. Около Козлодуй започва да потъва плоският данък, но на Оряхово той отново изплува. ДДС намалява с 0.5% край Никопол, само че на Турну Магуреле тръгва да се повишава с 2%. При Русе нивото му започва да се колебае, но пък на Силистра се въвежда данък "лукс".


Това обаче не е проблем, защото на следващия ден промените претърпяват промени, които претърпяват промени и на по-следващия ден. В резултат "сан шанжман" остава само усещането за хаос, а обещаната "глътка въздух" е на път да се реализира в смисъла, в който са я поемали власите на края на Дунава...


Но голямата беда е не толкова в настъпилата суматоха след пропилените месеци в разкази за злодействата на тройната коалиция и ненужни дискусии да има ли референдум за новините на турски език или как да импийчнем президента. Проблемът е в тоталния обрат във философията на управление (ако въобще можем да говорим за философия).


По данни на икономисти индустриалното производство е спаднало с почти една четвърт от началото на рецесията, но общият размер на държавните разходи не само не е намалял, а през 2010 г. ще е най-високият в историята на българския преход (планираните държавни разходи за годината са 27 млрд. лв., докато през 2009 и 2008 г. – съответно 26 млрд. и 25 млрд.).


Това означава, че държавният сектор получава все по-голямо финансиране от бюджета, а оттам - че никога досега не сме имали толкова много държава. Означава още, че първоначално заявената политика е завила наляво и


по-скоро няма да преодолее, а ще произведе криза


Ако пък към завоя добавим и демагогски залитания от типа данък "лукс", както и изказвания като "Пипаме големите заплати, големите имоти, за да може по време на криза солидарно да понесем тежестта", за малко да си помислим, че наближава 9 септември...


"Сега е моментът за национализация, държавата да изземе нетрудовите доходи на буржоазията. Народът трябва да стане собственик на фабрики и юзини, мелници и молове, яхти и банки. Да се изготви петилетен план, който да изпълним за четири години."


Спокойно, това не е антикризисна мярка. Така вече иронизират "пипането" на онези с яхтите някои свободни граждани из форумите. Те за разлика от официозните медии добре забелязват фалша на популистката поза. И не само фалша, а опасността от нея, доколкото тя прикрива изключително рискови намерения.


Например запазването на армия от 60 000 служители в МВР заедно с обещанието, че доходите им няма да намалеят, ако се наложи да си плащат здравните осигуровки, т.е. допълнително натоварване на бюджета. И най-вече - идеята за вдигане на ДДС на 22% (последното предложение на премиера е увеличението да важи до края на 2012 г.!), което ще бръкне в джоба на всички ни и е автоматичен генератор на инфлация.


"В хода на развитието на кризата ще възникват нови идеи и предложения, които ние ще добавяме към този пакет от мерки с цел максимално адекватно отразяване на кризисната динамика", пишат от ГЕРБ през май 2009 г. Но истината е, че идеите започнаха да извират едва напоследък, а последното нещо, което може да се каже за тях, е "максимално адекватни".


Нещо повече - през последните месеци държавата лека-полека започна да се връща към някакво базово равнище на функциониране, при което стратегическото планиране и решителността за промяна остават на заден план за сметка на метода "проба - грешка" и


тестването на хрумвания, превърнати в медийни сензации


Така се засилва впечатлението, че никой министър не знае кое копче е решил да натисне неговият колега, а всички заедно нямат много ясна представа нито как работят уредите в пилотската кабина, нито накъде въобще се носи самолетът.


Тъкмо кризата между другото предоставяше и все още дава на ГЕРБ огромни възможности да се докаже като реформаторска партия. Дотук обаче тя (меко казано) ги пропусна, а всеки изминал ден прави все по-незначителни шансовете й да преобърне ситуацията и да даде доказателства в полза на управленския си ресурс, рекламиран предизборно като "България може".


Това няма как да стане само с изявления като: "Ако искат българите, за година и половина мисля, че ще успея да извадя държавата от блатото." Пък и какво означава "ако искат"? Ами искат, разбира се! Но въпросът е друг: дали управляващите наистина могат или си мислят, че могат.

Ключови думи към статията:

Коментари (175)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на неутрален
  неутрален
  Рейтинг: Неутрално

  поздравления, много прецизен анализ. ГЕРБ се нуждаят от добронамерена критика, дано я разберат и приемат.

 2. 2 Профил на Хелмут Кол
  Хелмут Кол
  Рейтинг: Неутрално

  Четейки статията, човек /от малцинството мислещи/ си казва: "От кризи в България разбира Костов." Точка.

 3. 3 Профил на Аз не искам
  Аз не искам
  Рейтинг: Неутрално

  Аз не искам този да се опитва да ме изважда от блатото. Той ме набута, сега пък ще ме вади. Искам да ме вади от блатото кадърен, умен човек. А не този празнодумец и самохвалко. Ако Алфонс Доде беше съвременник, вместо "Тартарен Тарасконски", синоним на фанфарон, щеше да напише "Бойко Борисов".

 4. 4 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 915 Неутрално

  "Тъкмо кризата между другото предоставяше и все още дава на ГЕРБ огромни възможности да се докаже като реформаторска партия. Дотук обаче тя (меко казано) ги пропусна..."

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 5. 5 Профил на 006,5
  006,5
  Рейтинг: Неутрално

  "... и като го натисна живота от сабале още, не му остана време да почне оназ вчерашна работа дето, пуста останала, не я беше довършил вчера. Абе, гайле..."
  Радичков

 6. 6 Профил на N.A.
  N.A.
  Рейтинг: Неутрално

  С благодарности за удоволствието, с което прочетох материала и с пожелания за по-ведър Великден.

 7. 7 Профил на Сеир
  Сеир
  Рейтинг: Неутрално

  Много точна статия, поздравления към автора!
  Дано поне автопилота е технически изправен, защото самолета на който се возим всички, в тази турбуленция с "ретинговите пилоти" ни чака много трудно приземяване ....

 8. 8 Профил на maxa
  maxa
  Рейтинг: Неутрално

  Умен Французин беше казал,че трудно се управлява държава ,в която се произвеждат 3000 вида сирена и най малко още толкова вина!!
  Някой запитвал ли се е как се управлява държава с 5 милиона престъпници !!?

 9. 9 Профил на richard
  richard
  Рейтинг: Неутрално

  Ясно е като бял ден!ГЕРБ не могат да управляват!

 10. 10 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: Неутрално

  Поздравления за Любослава Русева, към статията няма какво да се добави. Всичко е ясно.

 11. 11 Профил на Един от многото
  Един от многото
  Рейтинг: Неутрално

  Ами това е! Царят е гол....
  Защо имам едни реминисценции за едно време не толкова отдавна, някъде към '96-та май-месец, с "чорбаджиите", с експроприациите, с повишаването на ставката на ДДС с цели 4% като антикризисна мярка.... Останалото го знаете

 12. 12 Профил на kikot
  kikot
  Рейтинг: Неутрално

  Любослава, този път, с прецизна диагноза! А ние, каквото сме си избрали, такова ке си ручаме!

 13. 13 Профил на Йеа Бейби
  Йеа Бейби
  Рейтинг: Неутрално

  Това правителство се учи в движение, не виждам защо се изненадва някой.

  Чудя се обаче, ние българите, как НЕ се оплаквахме по времето на Царо и Голямото крадене (тройната ламя) на кредити, растящи заплати, работа на корем. Половината държавна администрация, полиция, военни, учители, доктори и БАНски учени не искат или не могат да си намерят работа в частния сектор и чакат на държавата. То не беше общи работници с 1000 лв заплата, не бяха продавачки с нови жилища, не бяха гастербайтери с бмв-та.

  За да има реформи трябва едно 40-50% от българите да си седнат на задника и да работят, а не да се оплакват, че у Годеч нямало болница.

  Не гласувах за това правителство, но по-добро не виждам да чака на вратата. За съжаление.

 14. 14 Профил на Чудотворец
  Чудотворец
  Рейтинг: Неутрално


  Любослава, вълненията ти са разбираеми, а някои отговори, свързани с тях доста достъпни. Нека първо напомним, че чудеса стават трудно вече дори във виртуалния свят, камо ли в области като икономика и макроуправление. За последните са необходими дългогодишна подготовка и опит в истинска - реална бизнес среда, а не такава, заобиколена от партийни фирми, подборно държавно финансиране и повсеместна корумпираност. Както се досеща аудиторията, тази подготовка е липсваща за повечето високопоставени чиновници, а за премиера да не говорим. Така, че Любослава влаченето ще е трудно и безславно.

 15. 15 Профил на gara
  gara
  Рейтинг: Неутрално

  а пък аз толкова се зарадвах на канските усилия на бойко да стане това което е

 16. 16 Профил на Някой
  Някой
  Рейтинг: Неутрално

  "България може", но какво точно може? Може да копае, а може и да не копае? При това, ако копае, ще копае гроб другиму, за да се смее последна?

 17. 17 Профил на petarmoskov
  petarmoskov
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Поздравления за Любослава. Отново чудесен текст. Обаче четящите са все по-малко.

  О-СТАВ-КА О-СТАВ-КА О-СТАВ-КА
 18. 18 Профил на kalva4
  kalva4
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статгията си я бива НО е сбъркана ЛОГИКАТА на ДЕБАТА
  Да обърнем дебата
  "пълнене на бюджета за изпълнението му",
  към логиката
  "ефективно харчене в рамките на бюджета, при ОТПУШВАНЕ и ускоряване на бизнеса".
  Разликата е качествена В първият случай политическата класа иска да ни бръкне в джоба за да могат политлприятелчетата да си получат обичайната доза чер хайвер
  във вторият - изпълнение на бюджета за сметка на отпушване икономиката и ускоряване на бизнесал
  Ето Ви предложенията
  І. Неотложни мерки за излизане от кризата.

  1. Ус корено връщане на дължимите суми на фирмите от държавата и общините – срок 05.05.10
  2. Отмяна на 50% от разрешителните режими – срок 05.05.10
  3. Съкращаване разходите за администрация с не по-малко от 30% /т.е. 50% от щатно заетите бройки/.
  4. Преминаване на администрацията към режим на „мълчаливо съгласие” – срок 05.05.10
  5. Замразяване на ВСИЧКИ НЕ ЕВРО проекти за срок от три месеца – оценка на приоритет, ефективност –срок 30.06.10
  6. Установяване режим на лична отговорност на лица по ЗОП – напр. Председател на Комисия, Председател на комисията подготвила тръжните документи и съответният Отговорен за поръчката Директор от М-во или Община. Вкл. И Министър, Кмет. Отговорността влиза в сила при съдебно доказана несъстоятелност на действията на съответните комисии и длъжностни лица /при решение на съда за бламиране на търга-конкурса/. В тези случаи фирмите пострадавши, да имат право И на персонален иск за морални и материални щети към длъжностните лица като личности. – срок 30.06.10
  7. За действия на отговорни длъжностни лица довели до санкции от ЕК и/или осъждане на Българската държава в Страсбург/Люксембург – задължително дисциплинарно уволнение + отнемане право за заемане на държавна, общинска длъжност. Ако от тези действия са настъпили вреди за частни фирми и/или лица- право на персонален иск за нанесени щети и към съответните длъжностни лица. Срок 30.06.10
  8. Качване на цялата нормативна база на държавни и общински органи , вътрешни Заповеди и Правилници, Протоколи от решения на колективни органи ,вкл. и Тълкувателни писма по частни случаи, в интернет. – Срок 30.06.10
  9. Качване на всички фирми, вкл. Поименно и членовете на ръководствата им, спечелили държавни поръчки и проекти по еврофондове за последните 3 години и от тук нататък – в тридневен срок от датата на вземането на решението. Срок 30.06.10

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 916 Разстроено


  Без коментар!
  Любослава някак събра в едно разхвърляните до момента мнения по различните теми от последния месец.
  Дано ГЕРБ има очи да прочетат и възможност да осмислят написаното.
  Понеже повечето от четящите( не всички) искаме гражданска и европейска България.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 21. 21 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: Неутрално

  Правителството е подготвено, строено, екипирано, надъхано и под вещо ръкводство е готово да се хвърли в кризата, но, медиите са си медии!

  http://www.funnypictures.net.au/images/funny-firefighter1.jpg

 22. 22 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: Неутрално

  Много ясен текст, перфектно обяснение на случващото се, без излишни емоции, но с аргументи.

 23. 23 Профил на urho
  urho
  Рейтинг: Неутрално

  ГЕРБ да престанат да се мъчат да "измислят" антикризисни мерки, да престанат да мъчат и нас! Да повикат КОСТОВ, който единствен знае какво и КАК да се направи в момента. И да го викат бързо, защото още малко и той вече няма да откликне. И с пълно право.
  А на гласувалите за ГЕРБ бих казал: видяхте ли как пак ви излъгаха? - защото като гласуваш за Бойко, не получаваш Костов!

 24. 24 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#11] от "Един от многото":

  Взе ми думите от устата.

  Паника прозира в (не)действията на червените мутри(ГЕРБ). Отказ от реформи поради нежелание или незнание и некомпетентност. Хаос в управлвнието на държавата. Всичко това вече ми напомня 1996, когато пак ни управляваха червените мафиоти(сега нарекли се ГЕРБ).

  Изобщо хроника на една предизвестена смърт. 25. 25 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Браво на Люба.
  Отново уцели десетката. Без да навлиза в подробности тя показа, че правителството не е ясно нали е компетентно, но е нерешително и за съжаление без ясна воля нещо да постигне. Може да не е най-доброто решение, но едно добро решение трябва да се води да край.

  Миша
 26. 26 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1496 Гневно

  До коментар [#24] от "Анонимен":
  Не напомня на 1994, когато дойде Беров да свърши мръсната работа на комунягите. Сега някой трябва да изиграе ролята на "лошите десни"

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 27. 27 Профил на gara
  gara
  Рейтинг: Неутрално

  но пък иначе щеше да е чудо - дясна политика с мирни средства и комунисти в екипа,

  така или иначе за друго е рано да се мисли,
  а чудеса дали се случват ще видим

 28. 28 Профил на Върл фен
  Върл фен
  Рейтинг: Неутрално

  Любослава отдавна е сложила политолозите в малкия си джоб, а сега май слага и икономистите... Давай, момиче, много си добра!

 29. 29 Профил на Sin
  Sin
  Рейтинг: Неутрално

  "Да повикат КОСТОВ, който единствен знае какво и КАК да се направи в момента." !

 30. 30 Профил на Mastilo
  Mastilo
  Рейтинг: Неутрално

  До Сеир - Ама нали го вдигат самолета разни хапчета родно производство??? Извън шегата вече - много е тъжно всичко и то се затвърждава още повече от наблюдението и анализа, направени в тази статия. Какво да го увъртаме - просто сме се насадили на едни пачи и динозавърски яйца ... Сещате се какво ни чака!!!

 31. 31 Профил на tulii
  tulii
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#29] от "Sin":

  и други знаят, ама като гледат какво го направиха костов, не смеят, а и рейтинга....

  няма много за знаене, трябва смелост

 32. 32 Профил на Катастрофирал
  Катастрофирал
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#13] от "Йеа Бейби":

  Ода за Станишевата катастрофа.......по житието и през погледа на един българин....
  Пенсионирах се на 1 януари 2007 година с 240 лева.- Катастрофирах на 1 юли 2009 година с 384 лв. пенсия - увеличение с 62.5 %. Мъка!
  През мандата на Станишката ни се родиха 4 внучета. Снахите ми на два пъти катастрофираха с два пъти по-дълъг платен отпуск по майчинство /410 дни/. На всичко отгоре им повишиха два пъти детските надбавки. Заради тази катастрофа 2008 година се оказа рекордна по раждаемост за последните 16 години.
  Страхотна беше и катастрофата на пазара на труда: Намериха работа за нови 300 000 българи. Безработицата спадна от 11 на 7 %. Ужас - накараха безработните да работят!
  Но още по-тежко стана за работещите. Средната им заплата в края на терора на БСП и другите стана с 85 % по-висока в сравнение от при Царя. Ужас!
  А в частния сектор още по-зле -средната заплата им се повиши с 94%. А изненада и фискалните спестявания на държавата увеличил от 4 на 8 милиарда. Е как да го обичаш Станишката с тея катастрофи!? Виж сега вече е друго. Бойко и Дянков ни оправиха. Скоро ще се преселим в Рая! Слава на ГЕРБ!
  Катастрофирал

 33. 33 Профил на Пожарната не е държава.
  Пожарната не е държава.
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#21] от "Musashi":

  Казах аз, но кой да чуе.
  Пожарната не е държава.
  В пожарната са два маркуча
  и със малко пипе става.

  Държавата е сложно нещо-
  здравеопазване, финанси.
  Проблемите са твърде много
  за неопитни стажанти.

  Колко пъти да те лъжат
  теб, народе глуповати.
  Сбирщина от кол и въже
  да направиш депутати.

  Защо бе братя нискочели
  избрахте тоя главанак.
  Не го ли виждате-не фели,
  не става даже за чирак.

  Дадохте му много време,
  да седне да се обучава.
  Но къде ти, няма начин,
  свикнал е да поучава.

  Проблеми купища се трупат.
  Прииждат нови на пълчища.
  А министрите нещастни,
  са като пилета в калчища.

  Прекарал се е и си трае.
  Такъв е нашият народ.
  Одери му десет кожи,
  няма да се мръдне пак.

 34. 34 Профил на pivot
  pivot
  Рейтинг: Неутрално

  Да повикат Костов, който, вместо да работи за България, постла "килимче" за корупцията, краденето и източването й! Беше пример в разработването на схемите! Научи и Доган и БСП как се краде и източва в "съотвествие със закона" и как се набиват "обръчи от фирми"! Разбира се той беше водещ в тази дейност! Гоце, извади този мръсник на светло!

 35. 35 Профил на USA
  USA
  Рейтинг: Неутрално

  Статията е много точна.
  Браво Любослава от USA.
  Но има ли кой да те чуе, освен хората от форума.
  За "програмата" от 5/10/2009 е написана със стара дата защото, ако ГЕРБ имаха програма щяха да се тупат в гърдите и да я покажат веднага. Ама май са много силни на приказки и феорверхи. А трябва да се работи от всички и то много здраво, както е в USA.
  GOOD LUCK!

 36. 36 Профил на "Хей живот, здравей, здравей...".
  "Хей живот, здравей, здравей...".
  Рейтинг: Разстроено

  "Ако искат българите, за година и половина мисля, че ще успея да извадя държавата от блатото."

  Тоя точно това цели, да го държиме „година и половина” до президентските избори и да го тропосаме като Президент, та там да си клати краката, и да си го кара както си знае: тенис, футбол, резане на ленти, екскурзии, банкетчета и въобще "Хей живот, здравей, здравей..."....... ДА, ама НЕ....... апропо, очаквам в скоро време да го обърне и на молба и рев.......

 37. 37 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#34] от "pivot
  А защо си спомням опашките за бензин, купоните, празните магазини, лепенките СИК и ВИС2 по колите, 3000лв за долар, как народа тичаше да обърне заплатата в долари че не се знае до края на месеца какво ще стане? Спомням си как научи Доган да пълзи по ниско от тревата. Спомням си, още много неща си спомням.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 38. 38 Профил на пак ни управлява КостОФФ/задно/
  пак ни управлява КостОФФ/задно/
  Рейтинг: Гневно

  До коментар [#23] от "urho":

  Хората казваха ама кой да слуша, че избираме Бойко, а ще получиме КостОФФ. Ей го на, аз се подлъгах та гласувах за Бойко, а сега хем той тъп и некадърен, а пак ни управлява КостОФФ, главният крадец и интригант, ама пусто нали ще има още приватизация..... За това сега на новите избори хора бдете и слушайте.....

 39. 39 Профил на Panasonic
  Panasonic
  Рейтинг: Неутрално

  Браво Люба! Изключителен журналистически талант и будна съвест. Кошмар за всяко Гоце!

 40. 40 Профил на мафиот от Драгалезе
  мафиот от Драгалезе
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#37] от "biss Mark":

  Дон Джовани Костовезе
  мафиот от Драгалезе
  “капо де ла тути капи”
  ала Волен яко го затапи

 41. 41 Профил на Костов няма да се забрави
  Костов няма да се забрави
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#29] от "Sin":

  Верно , че Костов няма да се забрави и народа го слага на най-предно место, откраднатото от него никой и никогиш не може да достигне. Ама както казват некои другари то никага не е достатъчно и днес напира ли напира за още и още.....До кога ли....

 42. 42 Профил на Panasonic
  Panasonic
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#38] от "пак ни управлява КостОФФ/задно/":

  Де късмет да ни управляваше Костов. Ето виж по-долу към коя категория спадаш:

  1) Гласуващ за БСП: необратимо втвърден и атрофирал мозък без никакви шансове за еволюция;
  2) Гласуващ за Атака: объркан и озлобен човек, пълен с предрасъдъци;
  3) Гласуващ за ДПС: една дума - зомбиран;
  4) Гласуващ за РЗС: отчаян опит на човек, от който никога нищо не е зависело, да привлече внимание със странно поведение;
  5) Гласуващ за НДСВ: безнадеждно вярващ на една илюзия;

  6) Гласуващ за Синята коалиция: човек, който милее за страната си и желае нейния просперитет и развитие;

  7) Гласуващ за Герб: съвременната психология все още не е намерила логично обяснение на този феномен.

 43. 43 Профил на гражданка
  гражданка
  Рейтинг: Неутрално

  За съжаление всичко,написано от Л. Русева е вярно.Но какво сме очаквали от човек с милиционерско училище,пожарникар,охранител.Човек,който си сменя мнението по няколко пъти на ден и никога за нищо не е виновен.Депутатите му безлични и послушни.

 44. 44 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 835 Весело

  Браво - първо "юфкян заек", а сега държавните финанси! Добре се движим! От начало си мислех, че има смисъл да напиша къде са пропуските на статията и кои от данните са недостоверни, но осъзнах, че няма смисъл да нарушавам "Бравенето"
  Така, че да смърт на бюджетните служители и полицаите, заплатите им трябва да станат най много 400лева (колкото ще станат ако си плащат осигуровките). Така ще излезем от кризата браво!

 45. 45 Профил на До № 44
  До № 44
  Рейтинг: Неутрално

  Няма значка кой, отдавна ме дразниш. Много си тъп, явно си бюджетен служител. Леке просто, разкарай се оттук е ни разводнявай дискусията.

 46. 46 Профил на Panasonic
  Panasonic
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#31] от "tulii":

  "няма много за знаене, трябва смелост"

  Ти нормален ли си? Тук става въпрос за управление на държава. Не трябвало било знание. Най-опасната комбинация е посредственост и амбиция. Рецепта за сигурен провал. От девет години само тази комбинация ни управлява.

 47. 47 Профил на Curb Your Enthusiasm
  Curb Your Enthusiasm
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#32] от "Катастрофирал":

  Колко съм нещастен, че Станишев не ме е управлявал последните 4 години, че да ми повиши пенсията.

  Аз с моята жалка пенсия единствено мога да си позволя да прекарвам 6 месеца през зимата във Флорида на топло, а през лятото си живея в къщата в Мичиган, че е по прохладно.

  Още ли не си разбрал, че другите държави също имат електричество, течаща вода и магистрали без да са живяли 50 години в комунизъм.

  Станишев и Симо нямат нищо общо с цифрите, които цитираш. Те просто имаха шанса да управляват в условията на невороятно благоприятна световна икономическа конюнктура. Ти изобщо не можеш да си представиш тук какъв икономически бум беше.

  Като са управлявали така добре, как стана така че всико в Б-я рухна просто за броени месеци. Къде се изпариха милиардите долари инвестиции, с които се хвалеха?

 48. 48 Профил на kaptenblood
  kaptenblood
  Рейтинг: Весело

  Браво, Любослава ! Вече ме мързи да мисля, защото Любослава направо формулира мислите и чувствата ми. Великолепна журналистка. Браво!

 49. 49 Профил на pivot
  pivot
  Рейтинг: Неутрално

  До 37 biss Mark
  Така е, но това не променя фактите за крадеца и лъжеца Костов! Тоя уби синята идея и СДС!

 50. 50 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Даааа, някой май не знае какво представлява властта! Тича към нея като каракачанско куче след кола. Настигна я, сега се чуди какво да я прави. Играе си на пряка демокрация в условията на криза. Хвърля разни фишеци и си спрята мини референдуми в нет-а.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 51. 51 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1429 Любопитно

  До коментар [#40] от "мафиот от Драгалезе":
  Не е ли време да си напънеш зелката и да родиш нов поетичен бисер?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 52. 52 Профил на shrink
  shrink
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#32] от "Катастрофирал":

  Тъпако, с тези фейлетони от селски вечеринки тип Дружество Георги Кирков , които цвъкаш по всички форуми, можеш да излъжеш някой оскотял неграмотник от ППО-то ти по местоживеене, но е и модерните мислещи хора, колкото и малко да останаха...

  Толкова ли не им останаха кинти на комунистите да платят на някого да измисли нещо по-забавно поне.

  Не дискутирам с мурзилоиди, живеещи в ЕС и САЩ.
 53. 53 Профил на karo
  karo
  Рейтинг: Неутрално

  До # 34 Pivot
  Не се напъвай друже! Гоце няма да "извади на светло" Костов, защото, благодарение на Костов, който скри досието му, беше избран за президент!

 54. 54 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#49] от "pivot":

  Нещо не разбирам. Хем си за синята идея, хем Гоце бил извадил този мръсник на светло.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 55. 55 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1429 Весело

  До коментар [#23] от "urho":
  Аха, изненадаааа! Гласуваха за Бойко и получиха Бойко!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 56. 56 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  "Властта е призната и гарантирана възможност за свободно, независимо вземане на решения." Бойко получи възможността, вземането на решения е друга работа. На свободни и независими. И най-вече правилни. Това доказано го може Иван. Затова му викат "Командира".

  Свобода за СЛАВЕНА!
 57. 57 Профил на TAU
  TAU
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И от мен плюс за статията. Фактите са си факти – няма какво да кажеш.

  Лично на мен много ми хареса и коментара на Кълвача, № 18:
  "Ефективно харчене в рамките на бюджета, при ОТПУШВАНЕ и ускоряване на бизнеса".

  По мое мнение това им липсва на ГЕРБ в момента – концепция, премислен общ подход към кризата и конкретни мерки и стъпки за практическото реализиране на този подход.

 58. 58 Профил на Селянин
  Селянин
  Рейтинг: Неутрално

  Ами като толкова хубаво са го измислили още 2009-та,защо не го прилагат,а се мотат и лутат,като пате в кълчища? Уж казваха,че имат воля.Ама,май нямат.А като няма воля,идва неволя.

 59. 59 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 689 Неутрално

  ГЕРБ се опитват да печелят време, та дано външните условия се пооправят. Не им се рискува с непопулярни мерки. Това обаче е опасна игра: може и да им излезе тотото, но може и да глътнем водица.

  Иначе стратегията им е ясна: инфраструктурни проекти с европейски средства. Нашата измислена икономика може и да се понапомпи, но ще трябва поне година. Година ОЦЕЛЯВАНЕ!

  Колкото за "десни", ГЕРБ винаги са били центристи; просто етикетът "дясно" е по-лъскав.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 60. 60 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Иван Костов щеше да започне веднага с необходимите реформи в държавата. Независимо колко са болезнени. И пет пари нямаше да дава за рейтинга си. Ако ще да стане по-нисък от теменужките. А сега гледаме "Огледалце, огледалце, кой е най-......"
  пп: Реформи няма да има. А рейтингът накрая така или иначе ще се сгромоляса.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 61. 61 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#59] от "Milen.Ivanov":

  Много умни ги изкара. Те са едни мъпети, дето от време на време кажат нещо без да искат и после трябва да се оправдават пред кукловодите.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 62. 62 Профил на kikot
  kikot
  Рейтинг: Весело

  До # 58 Селянин
  Ми защото не са го измислили те, ами са го преписали от НДСВ! Добре ама НДСВ не влезе във властта и сега ГЕРБ не знаят за какво точно е идело реч в преписаното!

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на tulii
  tulii
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#46] от "Panasonic":

  не съм се изразил правилно, и съответно не си ме разбрал

 65. 65 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Ами май медийният комфорт на Боко поприключва.
  То денят си личеше от сутринта, ама анализите започнаха, когато се видя, че пилотът на самолета едва ли може да управлява успешно и каруца.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 66. 66 Профил на Юпитер
  Юпитер
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#60] от "Манаф":

  Чудесно казано!

 67. 67 Профил на Panasonic
  Panasonic
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#60] от "Манаф":

  Напълно съм съгласен. Точно в десетката. Колкото до т.н. аргументи на "shop", нищо ново под слънцето на пролетарската революция.

 68. 68 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 920 Весело

  А стига с тоя Костов де! Костов едвам влезе в парламента, а ако не се бяха обединили със СДС и двете формации щяха да са извън, което рано или късно ще стане. Даже не са и коалиционни партньори, и то не заради нежеланието на сините.
  Вие не разбрахте ли, че в България никой не обича реформаторите? Вие ако не сте- ББ е! Затова и не предприема реформ. Защото без реформи може и да се провали, обаче с реформи със сигурност ще се провали.
  Но не винете Борисов и герберите за това, а винете себе си. Не руснаците, нито американците избират парламента на България, а всички ние. Каквото сме си избрали- това ще ни управлява!

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 69. 69 Профил на призив
  призив
  Рейтинг: Неутрално

  Бойко - президент!
  Костов - министър председател!
  Това е най-доброто управленско решение за България.

 70. 70 Профил на .
  .
  Рейтинг: Неутрално

  Тъжната истина е, че Костов наистина е единствения, който се държи що-годе адекватно в настоящата скофтена ситуация. За съжаление нито за ББ, нито за слабоватата опозиция, да не говорим за Фашоидът Параноид или лудото Яне не може да се каже същото. Наистина ми е мъчно, защото дори и на хора като мен (дето са били в гимназията през управлението му) им е ясно, че Костов има натрупани непроследими милиарди от приватизацията едно време. Така че единствения разумен глас в милата ми родина е на един едър мошеник.

 71. 71 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 920 Весело

  До коментар [#70] от ".":

  Точка, те ако започнат от проследимите откраднати милиарди ще се покажат и "непроследимите" защото са навързани като свински черва, ама няма кой да почне!
  А колкото и минуси да ми слагате- това е истината та по-добре да си я признаем! Костов започна реформите в здравната система, дето всички след него щяха да поправят ама още никой не я е продължил тая реформа. Костов започна с пенсионната реформа, дето и царя, и червените щяха да направят по-добра ама нещо май после забравиха, Костов започна приватизацията на големи обекти, които от лежащи на бюджетни помощи трябваше да станат нетни вносители на данъци, ама после една по една тия компании пак започнаха да стават държавни и да висят на бюджетна издръжка.
  Заради тези "прегрешения" на Костов той никога повече няма да бъде премиер или министър. Затова никой премиер или министър не прави вече Иван-Костовите грешки- белким изкара още един мандат някак си. А като гледам изборните резултати- май на повечето българи им харесва да са там, където са и застава остро срещу всяка реформа. Е, ако е за тютюнопушенето на обществени места- друго нещо.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 72. 72 Профил на 5kov
  5kov
  Рейтинг: Неутрално

  Няма да оцелеем, то е видно. И знаете ли защо? Защото вместо да работим - пишем. Понякога грамотно, понякога полу, понякога въобще неграмотно, но пишем. Много често цинизми и цинизъм изпълват коментарите, но пишем. Пишем колкото можем. Злобата се излива от ручейчета, става потоци, после ни залива всички. Но не работим. Ние сме народ , умен и критичен, но без националностна кауза. Толкова пъти са ни лъгали, че просто сме престанали да вярваме. Моите мерки за излизане от кризата са:
  1. Майки, бащи, баби, дядовци и др. - престанете да влачите децата си на места на които не може да се пресича, на червен светофар, на забранени места. Така разрушавате ценностната система на децата и те престават да вярват в законите.
  2. Администрацията, вместо да ни "санкционира" да започне да ни помага. Вярно, че това е труден процес, но ако опитаме може и да се получи.

 73. 73 Профил на ще се влиза във пандиза
  ще се влиза във пандиза
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#51] от "Манаф":

  Костов на чардак седеше
  и си мангизи броеше,
  че много пара’ преплакна
  и имотно заякна.

  Ала го дебнат съдиите
  за да му хванат спатиите.
  Та, края май натам излиза,
  че ще се влиза във пандиза.

 74. 74 Профил на достойно за минусчета.
  достойно за минусчета.
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#49] от "pivot":

  "Така е, но това не променя фактите за крадеца и лъжеца Костов! Тоя уби синята идея и СДС!"

  Да даа, достойно за минусчета..... но в друг парламент тоя нема да го има....

 75. 75 Профил на верно така си стана
  верно така си стана
  Рейтинг: Любопитно

  До коментар [#38] от "пак ни управлява КостОФФ/задно/":

  "Хората казваха ама кой да слуша, че избираме Бойко, а ще получиме КостОФФ. Ей го на, аз се подлъгах та гласувах за Бойко, а сега хем той тъп и некадърен, а пак ни управлява КостОФФ, главният крадец и интригант, ама пусто нали ще има още приватизация..... За това сега на новите избори хора бдете и слушайте..... "

  Абе верно така си стана, верно така казваха....

 76. 76 Профил на До клоуна 70
  До клоуна 70
  Рейтинг: Неутрално

  Ама ти си класически клоун - тъгата ти по "непроследимите милиарди на Костов" е спонтанно развеселяваща. Макар че тъпотията ти веднага докарва пак тъга - от впечатлението, че наистина ги мислиш тези глупости, така де, че пропагандата на мафиотските медии не е срещнала ни една гънка в мозъка ти, в която да се препъне.

 77. 77 Профил на Костов КРАДЕЦА на прехода
  Костов КРАДЕЦА на прехода
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#41] от "Костов няма да се забрави":

  Така си е, ще си остане - Костов КРАДЕЦА на прехода

  Цитат: "Верно , че Костов няма да се забрави и народа го слага на най-предно место, откраднатото от него никой и никогиш не може да достигне. Ама както казват некои другари то никага не е достатъчно и днес напира ли напира за още и още.....До кога ли.... "

 78. 78 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Да изкарат ГЕРБ още 5-6 месеца, и ако могат да закърпят що годе бюджета и наесен - ИЗБОРИ.

  Май това е спасението от тези некъдърни и неопитни, а може би и алчни господа-другари, който дойдоха с фанфари на власт милалото лято.

  Вече знам какво направихме миналото лято.
  Пак се излъгахме, както при НДСВ 2001 година.
  Само че ако тогава Царя беше подбрал що-годе накакви хора, сега са събирани от кол и въже!

 79. 79 Профил на съгласе
  съгласе
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#76] от "До клоуна 70":


  Бас хващам, че 70-тката е сигурен вече, че данък "лукс" ще удари ония с яхтите - нали всички вестници излязоха с едно и също заглавие хахаха

 80. 80 Профил на Ади
  Ади
  Рейтинг: Неутрално

  Какво все се занимавате с Костов? И защо не обсъждаме текста?
  Аз съм състудентка на Люба и винаги съм й се възхищавала - заради ум, интелигентност, култура, изобретателност, хумор, наблюдателност, мълчание, артистичност, талант, разбиране, скромност, самоирония, почтеност. Няма друг такъв журналист в България. Тя наистина е ЯВЛЕНИЕ и се гордея, че я познавам.

 81. 81 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 920 Весело

  До коментар [#80] от "Ади":

  Ади, забравила си да си дадеш факултетния номер

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 82. 82 Профил на Zanger
  Zanger
  Рейтинг: Неутрално

  Добре бе тъпа точко, номер 70!?На всички големи крадци в България им лъснаха крадливите задници-първановци,догановци,станишковци и симеонковци!?Знаят се и хилядите подобни на тях!Само на Костов "грабежите", някак си не могат да бъдат уловени!?При всичките държавни разузнавания, дето се при турцизатора Първанков ходят да се отчитат!?Нито Интерпол или ОЛАФ , да бяха подали сигналче, за едно левче поне!Ей от такива тъпани, като тебе, се състои главно, това българско племе и комунисто-турците в най-скоро време,до десетина годинки само, ще го привършат окончателно, заради тъпанарщината му!

 83. 83 Профил на d-r. Gudio
  d-r. Gudio
  Рейтинг: Неутрално

  "А на гласувалите за ГЕРБ бих казал: видяхте ли как пак ви излъгаха? - защото като гласуваш за Бойко, не получаваш Костов!" ...така е прецакаха ни ....

 84. 84 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#80] от "Ади":
  "Какво все се занимавате с Костов?"
  Ади, какво да му обсъждаме на текста!? Люба си е Люба! Красив ум. Да й чопкаме из текстовете!? Просто четем. Разбираме ги. Както можем. Правим си изводите. Доколкото можем. Това е!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 85. 85 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1429 Весело

  До коментар [#63] от "shop":
  Миличък, като ти гледам ника, па и мислЪта, явно си магазинер в дюкяна на Наркоопа. Сигурно държиш над тезгяха портрет на Месията от Банкя. Забърши от мухите светлия Му образ, удари Му едно здраво кръстене и бегом отзад. При миризливите тенекии от сирене. Мислене му е майката, а не писане на простотии.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 86. 86 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1429 Весело

  До коментар [#78] от "Малката Пица":
  И кой ще избираш наесен? Пак ли искаш да бъдеш излъган, пишок малък?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 87. 87 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1429 Весело

  До коментар [#73] от "ще се влиза във пандиза":
  Ха така! Врътни и 5-6 гюбека. Велкоме Европата! Не ви виждам ръцете!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 88. 88 Профил на До манаф
  До манаф
  Рейтинг: Неутрално

  Досега те харесвах, но напоследък си мисля, че ти си или луд, или дрогиран, или... Ти си знаеш, но вече не те харесвам. Спри алкохола, може би

 89. 89 Профил на Всичко е ясно
  Всичко е ясно
  Рейтинг: Неутрално

  Прокопиев и компания (разбирай "бизнеса" от КРИБ) не се кефят, че Борисов не им пуска още аванта като намалява осигуровките за "бизнесите" им, които от 20 години осигуряват хората на минимални работни заплати + крият данъци.

  И затова следва тази "дълбокомислена" атака-статия (през умничката, но в случая използвана, г-ца Русева), че видиш ли политиката на кабинета Борисов не била "дясна".

  Не е важно да е "дясна", другари от ДС - важно е да е правилна и следователно пробългарска

 90. 90 Профил на До простака 89
  До простака 89
  Рейтинг: Весело

  Съжалявам те, боклук. Макар че тази нощ сигурно пак ще имаш полюция. Това е добре. Докато гушкам хубавата си жена, ще знам, че има един идиот по-малко - той просто е зает... със себе си.

 91. 91 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1429 Любопитно

  До коментар [#89] от "Всичко е ясно":
  Че кое му е дясното на кабинета? Че дясната ръка на Борисов е отдясно ли? Че намаляват данъци ли? Че съкращават разходи и хрантутници ли? Люба е права. Виж бюджет 2010. Никога не е имало чак пък толкова държава. Очевидно съществуването на армия от държавни чиновници е единственото доказателство за съществуването на държава.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 92. 92 Профил на наблюдател
  наблюдател
  Рейтинг: Неутрално

  Поздравления за статията. Реалистичен, обективен и адекватен анализ! Напълно съм съгласен с тезите! Браво!

 93. 93 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1429 Весело

  До коментар [#88] от "До манаф":
  Тюююю, без малко да се вземем! Ама се изложих. Язък!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 94. 94 Профил на .
  .
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#76] от "До клоуна 70":

  Щом казваш. Не мога да бъда сигурна, разбира се, но малкото което се разбра за проведените тогава приватизации ме навежда на тази мисъл. Когато говориш за гладки мозъци, защо не се опиташ да изложиш някакви аргументи, а се заяждаш със събеседниците си? Изобщо диалогът с разни особено политизирани хора ми е бил винаги крайно труден. Може би защото просто няма диалог. А за данък лукс е крайно ясно че е велика глупост. Други медии освен Дневник и Капитал не чета.

 95. 95 Профил на .
  .
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#82] от "Zanger":

  Да, защото Костов е всичко друго, но не тъп. Скромното ми мнение е че от прехода насам не е имало правителство, което да не е крало до каквото се добере, просто по време на Тройната коалиция нещата станаха по-прозрачни, и то заради външен натиск. Поне мозъкът ми не е толкова промит, за да на наричам всеки инакомислещ "тъпанар".

 96. 96 Профил на Panasonic
  Panasonic
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#73] от "ще се влиза във пандиза":

  Блажени са вярващите и тяхно е царството небесно.
  Амин!

 97. 97 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 920 Весело

  До коментар [#94] от ".":

  Точице, не се сърди на хората! Доколкото разбирам- ти си била поне в гимназията по времето на Костов ("което се разбра за проведените тогава приватизации", или се лъжа?
  Преди да съдиш правителството "Костов" какво е направило и какво е оставило виж какво е намерило- една незабравима зима на 1996/ 97 г. Който е преживял онази зима като обикновен заплатополучател е нормално да изразява емоция.
  Освен това приватизационните договори се "издъниха" след 2001 г. Не знам контрол ли е имало от Агенцията за следприватизационен контрол, крити ли са нещата и т. н., обаче най-ярките примери се издъниха "Балкан"- при царя а Кремиковци- всички помним. Толкова за начина на приватизацията.
  И най-лошата приватизация обаче, ако бъде доведена до край, ще направи Кремиковци, Булгартабак, България Еър, НЕК, Топлофикация, БДЖ и т. н. нетни вносители в бюджета (даже да е само от заплатите на работещите) вместо кърлежите, в които са се превърнали сега, пиещи всички бюджетни средства. Още повече, че (както биха възкликнали древните римляни) о, богове, как е възможно монополист да е на загуба? Затова като се заговори за реформи всички сравняват с Костов- други реформи не е имало просто! И досега няма голяма реформа при ББ. Нито даже опит за провеждането на такава- само кьорфишеци.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 98. 98 Профил на .
  .
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#97] от "Boriaz":

  Проблемът с ясната оценка на прехода е именно в липсата на достоверна информация. Да, тогава ме вълнуваха други неща. Но ако човек реши да се информира, няма начин освен наистина крайно политизираните и субективни мнения, тук-там пощипнато от блогове на участници и разкази на очевидци, които също не са били много наясно. Смисълът на първото ми изказване всъщност беше, че Костов е единственият, който действа с мисъл и ясна линия, колкото и да не съм сигурна (поради липса на инфо) че му е чиста работата.

 99. 99 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 801 Любопитно

  Омайваш ги балъците Любослава- за това браво.
  Другото е боза.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 100. 100 Профил на 4и4о
  4и4о
  Рейтинг: Разстроено

  Когато ББ се заканваше да оправи държавата ни не му повярвах, защото и Господ няма да може да оправи тази родна сбирщина от лентяи, които умеят най-паче да крадат и да се оплакват. Огледайте се какъв избор имаме - вонящи политически трупове и скапан народ плод на дългогодишна селекция от най-лошото. Вижте как се развиват яловите опити за дебат - това за първи път се случва по нашите земи и понеже сме свикнали на тоягата нарекахме некомпетентност - друго си е инатливия характер на серГей с богатия му професионализъм. Запитайте се какви са ни шансовете занапред! Да, мнозина не харесваме ББ, но той е най-малкото зло. Утехата е, че все още има шанс. За радост на комунистите с тази подкрепа няма да е за дълго.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK