Хаити: Изпитание за ефективността на международната помощ

За нас наистина е трудно да разберем мащаба на трагедията, която сполетя Хаити. Порт-о-Пренс е, или беше, град с население над 1 милион души; на практика всички сгради бяха разрушени, а гражданите му останаха без подслон. Може би най–добрият начин да опишем това е да си представим, че един европейски град като Стокхолм, Прага или Барселона е разрушен.


Преди земетресението в Хаити имаше приблизително 380 000 сираци. В момента броят на децата без придружител или сираци се изчислява на един милион. Общо животът на повече от 3.5 милиона души се преобърна наопаки. Сега тук настъпва и дъждовният сезон, а наближава и периодът на ураганите.      


Едно нещо е ясно: народът на Хаити е този, който трябва да изгради своето собствено бъдеще. Но ние твърдо сме поели ангажимент да застанем на страната на правителството на Хаити, като приложим най-доброто от нашите ресурси и познания.
Страната сама няма да може да излезе от руините точно, както ЕС нямаше да бъде в състояние да се възстанови от Втората световна война без помощта на плана "Маршал" и върховният представител и заместник-председател на комисията Кати Ащън е права, когато говори за нуждата от план "Маршал" за Хаити. 


В момента правителството на Хаити, подкрепяно от ЕС, САЩ, ООН и други международни партньори, работи за установяването на една функционираща държава, но ситуацията там е все още нестабилна и деликатна. Днес повече от всякога  Хаити се нуждае от помощта ни, за да се опита да изгради отново нация почти от начало.


От земетресението досега ЕС е първият донор за Хаити както по отношение на хуманитарната помощ, така и по отношение на помощта за развитие. За да отговори на непосредствените нужди, той колективно отпусна 322 милиона евро за подпомагане при извънредни ситуации.


Разположили сме повече от 800 експерти на място и сме отговорили на искания за военни и полицейски части за подпомагане на сигурността и осигуряването на подслон, като сме изпратили над 300 полицейски служители, два кораба болници и 2 инженерни взвода.


Освен това вече са заделени повече от 600 милиона евро за възстановяване, като приносът на комисията възлиза на 360 милиона евро. Тези пари се използват за плащане на заплатите на държавни служители, за построяване на офиси за правителството на Хаити, така че държавата да може да функционира, и за изграждане на пътища, училища и болници.


Способността ни да действаме бързо е нещо, с което следва да се гордеем, и това ще бъде една дълготрайна действителност.  


Но на това трябва да се гледа като на начало. Международната конференция на донорите, която ще се проведе на 31 март в Ню Йорк, трябва да бъде важно събитие за възстановяването на Хаити. Всички донори ще оповестят своя принос и ще се споразумеят как най-добре той да бъде предоставен.


ЕС отново ще бъде начело по отношение на ангажиментите. В момента общият размер на ангажимента на ЕС за целите на възстановяване се очаква да достигне 1.3 милиарда евро за следващите три години.


Но поемането на финансов ангажимент за следващите няколко години е лесната страна на нещата; трудната е как той да бъде предоставен на място, как да се постигне истинска промяна и как да се постигне решимост в дългосрочен план да се помага на Хаити да помогне на себе си.   


Комисията работи тясно с испанското председателство и държавите членки за общ план за действие на ЕС, като показва разделение на труда, което ще води нашата помощ за Хаити през следващите месеци и години.


За първи път ЕС ще пристигне в Ню Йорк и ще говори на един глас - гласът на върховния представител и гласът на заместник-председателя на Европейската комисия Кати Ащън, и с една обща стратегия за осигуряване на ефективност на помощите. Новият Договор от Лисабон създаде промяна.


Днес призивът ни до ЕС и международната общност е ясен: ние трябва да поемем реален и дългосрочен ангажимент за хората от Хаити не просто по отношение на пари, но и в решимостта да работим с Хаити за гарантиране на тяхното правилно изразходване.


Планът "Маршал" не е бил тригодишен ангажимент, а дългосрочен. И така, това е една истинска отговорност за нас и за международната общност. Но преди всичко това е отговорност за правителството на Хаити.


С всяко бедствие се появява и възможност и Хаити трябва да се възползва от тази възможност за развиването на добре функциониращо управление – нещо, което ще бъде по-голям приоритет във всички отношения, свързани с подпомагането, в рамките на новата комисия.    


*Кристалина Георгиева е европейски комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи. Текстът е предоставен специално за "Дневник" от представителството на Европейската комисия в София

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на bylgarin
    *****
    Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK