Чл. 92(1): Олицетворява... раздвоението на държавата

Чл. 92(1): Олицетворява... раздвоението на държавата

© Иван КутузовКонституционна промяна, засягаща президента, назрява, не на последно място благодарение на Първанов. При всички резерви към него той има един ненадминат талант. Няма лице в най-новата българска история, което с такава простота и естественост да е успяло


да изобрази вродената нелепост на институцията


президент в България. В тази мисия бяха инвестирани два мандата по пет години личен пример, провинциално вдъхновение, порой от клишета и стрелба по редки животински видове. Първанов ще бъде запомнен с тази конституционно-правна заслуга. А не само, както настояват враговете му, с обстоятелството, че е смотал истината за родолюбивото си отношение към Държавна сигурност.
Текущият конфликт между мнозинство и президент е заложен в конституцията и е само поредният неизбежен. Но пък е най-острият и дава възможност за някаква корекция на президентската институция. Мнозинството инициира т.нар. импийчмънт, който неправилно се разбира като отстраняване, а всъщност е първата фаза на процедурата, повдигането на обвинение.


Процедурата предвижда, ако обвинението и мотивите бъдат подкрепени от 2/3 от депутатите, да бъдат представени пред Конституционния съд (КС). Съдът има задачата да се произнесе дали президентът е извършил държавна измяна, или е нарушил конституцията, и така  решава дали трябва да бъде отстранен.


Мотивите да се иска отстраняване на президента са свързани с оспорване на общо четири действия на президента. Последните два са по-незначителни от конституционна гледна точка: четвъртият поред е лъжата на Първанов за агентурната му биография, третият е липсата на контрол над вицепрезидента при издаване на документи за българско гражданство. Съществени са първите два.


Първият основен мотив е свързан с публикуваната стенограма от разговора с министъра на финансите Симеон Дянков. Конституцията защитава личния живот на гражданите и изрично забранява той да бъде документиран без тяхно съгласие. Това положение е прието в съвременните харти за човешките права и трябва да го има поради принципни основания, но в големия брой случаи е неизпълнимо.


В случая с Първанов - Дянков обаче въпросът е дали те се срещат в лично/частно качество. По този въпрос КС вероятно ще се произнесе уклончиво и ще избегне категорична позиция. Но като мотив за нарушение на конституцията тази ситуация няма да бъде приета сериозно.


Първанов е извършил характерна за ченге пошлотия


Всъщност демонстрирал е, че неговата принадлежност към бившите служби се дължи на личен талант да подслушва, записва и прочее срамни достойнства. Но съдът ще остане безразличен към този нравствен въпрос.


Вторият мотив е по-съществен. Той засяга статуса на самата институция президент. По конституция президентът "олицетворява единството на нацията". Въпреки това според решение на КС от 1995 г. той има право на политически изказвания, оценки и позиции. Обвинението за отклонение от конституцията се мотивира с твърдението, подкрепено по принцип и в решението, че има мяра, баланс между "единство на нацията" и заемането на политическа позиция.


Тази мяра не може обаче да бъде дефинирана предварително и да служи като ориентир и инструкция. Тя се преценява за всеки отделен случай. Подписалите 160 депутати смятат, че президентът е пресякъл недопустимо тази граница и използва публично-символичния ресурс на институцията – включително трогателната формула от чл. 92(1), "олицетворява единството на нацията" – за политически цели.


Политическите цели са по дефиниция свързани със заемане на едностранна позиция срещу други възможни позиции и следователно противоречи на чл. 92(1).
По същество цялото обвинение в нарушение на конституцията се свежда до този втори момент: депутатите твърдят, че Първанов


не изпълнява основното си  задължение


по конституция. И инцидентът с Дянков допълнително подкрепя тази по-обща теза.


Тези мотиви няма да издържат пред Конституционния съд, в тях няма недвусмислено доказателство за нарушаване на основния закон. И все пак: нарушение има, тъкмо на конституцията. От кого обаче - от лицето Първанов ли?


Не, това са го правели всички президенти преди него; всички са влизали в конфликт с някакви мнозинства, включително и с тези, които са ги издигнали. Нарушението, с други думи, е налице, но не е персонално. Това е системен дефект на конституцията, в резултат на който президентът е обречен в този най-общ смисъл да я нарушава. Той по принцип е поместен в точката на напрежение между две страни и


два класа функции – олицетворява единство и изразява позиция


Първата е свързана с основополагащата дефиниция на институцията, втората - с начина на избор. България е парламентарна република и мнозинството в парламента е автентичен израз на народната воля.


Не е мислимо обаче президент, избиран също пряко от народа, да се придържа към дефиницията по "олицетворяване", която пък да се тълкува като задължителна подкрепа на конюнктурно мнозинство. Това няма как да стане, защото народната воля е шизофренно определена от конституционния законодател през 1991 г.: тя се инвестира в две фигури, парламент и президент. Оттук нататък конфликтът е въпрос на конюнктура.


С други думи, аналитичните разсъждения на искащите импийчмънт са правилни, но не са мотиви за отстраняване на президент. Ако мнозинството иска да направи нещо полезно по въпроса, трябва да се заеме да свие правомощията на Първанов.


На първо място назначенията, особено дипломатическите, но и други. Но най-смелият ход, който може да се направи, е промяна на избора на президента, отнемане на тази максимална легитимност, която той получава от директния вот. Само така ще се обедини раздвоената му институционална персона, та да може той след това да е лице на "конкретни единства", включени в мъглявото "единство на нацията".


Накратко, ако мнозинството направи усилие


да събере многото лица на президента в едно


той естествено ще престане да безчинства. Убеден съм, че ще хвърли и снайпера, с който убива животни, може и език да научи. Е, с клишетата ще е по-трудно.


Какво може да се каже за самия акт на повдигане на обвинение (което е, в тесния смисъл на думата, impeachment)? Преди всичко прекрачена е една граница, внимателно охранявана през всичките тези близо 20 години. На "олицетворението на единството на нацията" ще бъде повдигнато обвинение от фундаменталната институция на парламентарната държава.


Този, който (според клишето на Кобургготски) отговаря за единството, ще бива бламиран с процедурни инструменти от една от страните, които следва да обединява. Това не е малко. Една от свещените институции на т.нар. мирен преход, доминиран от коалиция между социалисти, оживяла агентура и стопански елит от 80-те години, е публично оспорена. По демократичен начин, със средствата на самата конституция, се повдига въпросът за нейната валидност.


Не бива да има съмнение: обект на атаката е Първанов, но самата институция ще поеме силен удар. Той неизбежно ще разколебае масовата фикция за монолитното институционално тяло, в което унизените и оскърбените все още търсят спасение. Това е здравословен процес. Той е част от незавършената секуларизация на българската държавност. Болнаво-суеверното обръщане към президента като към спасител не е спирало.


Юристите го маскират като "арбитър", той се стилизира като пастор


като стареца Зосима, но с изявени брокерски дарби. А избирателят го сънува и в твърде вредни вариации. Посегателството над институцията на президента ще поохлади еретическия му рефлекс да търси пророци и спасители, за каквито най-голям шанс имат ловки тарикати.


*Авторът е изпълнителен директор на фондация "РискМонитор"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (139)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 006,5
  *****
  Неутрално

  + за Гоце
  - против Гоце
  искам стотици - - - - - - - --------------------------------

 2. 2 Профил на Аврам Бакалов
  *****
  Разстроено

  Дали ще доживея да се порадвам на достоен Президент на Република България?!

 3. 3 Профил на Do #2
  *****
  Любопитно
 4. 4 Профил на От Килифарево
  *****
  Неутрално

  Авторът на статията надълго и на широко го усуква по килифарски. В крайна сметка той не казва нищо, или поне нищо ново.
  Едно такова нескопосано изхвърляне може да помогне само на неговото душевно състояние. Друго нищо.
  Впрочем, кой е никому известния Стефан Попов и каква е тази фондация "Риск Монитор" ? За мен той е един многото сульовци или пульовци.

 5. 5 Профил на „ ГОВОРИТЕЛ – Президент”
  *****
  Любопитно

  Проблема е АБСОЛЮТНАТА ВЛАСТ....и икономическите досиета...и който се обади и е против - АУТ и ИМПИЙЧМЪНТ........
  И са кво стана! До сега „силовите герои на прехода” си имаха под ръка, фолк певици,прокурори, съдии, висши и нисши полицаи, депутати, придворни дописници и говорители , и т.н. флора и фауна......само си нямаха „високопоставен говорител” и „послушко” или по точно „ ГОВОРИТЕЛ – Президент”, който да не мисли, да не разсъждава, а само да им чете бюлетините.
  "ДА ама НЕ" "Объркал си рейса пич" им каза той и им направи президентски шут....
  АБСОЛЮТНА ВЛАСТ особено за нискочели и простовати особи е опасна .....така те искат и ще искат и Съда, даже и Конституционния....така те искат и ще искат и Прокуратурата....
  Хора не виждате ли, става опасно, тук се иска АБСОЛЮТНА ВЛАСТ.....та ние от доста време нямаме и четвърта власт.....има ли вестник да не венцехвали Месията и да не се казва и дума против, а телевизиите, де що се надигне глава се съсича / Милен Цветков/, останалите са на автоцензура и се обърнаха на подлоги /Бареков, Велева, Иво Инджев и многота безгръбначни/
  Вчера беше тероризиран Станишев, после Янев, сега Първанов в най скоро време ще е Костов и Сидеров.....
  Ама хора не виждате ли? Алоууу, журналистите спите ли, страх ли ви е??

 6. 6 Профил на sdfbd
  *****
  Неутрално

  а, еретичен.. направо еротичен.. добра статия.

 7. 7 Профил на Аврам Бакалов
  *****
  Любопитно

  До коментар [#3] от "Do #2":

  ДА!

 8. 8 Профил на РП
  *****
  Неутрално

  Ние имахме достоен президент - Петър Стоянов, но той имаше прекалено интелектуално излъчване и простотията не се идентифицираше с него! Затова сега имаме този галош - който и говори нечестно за да прилъстява простолюдието в тяхна вреда!!! Боже пази България от необразованите и и малокултурни граждани!!!

 9. 9 Профил на Емил
  *****
  Неутрално

  Преливане от пусто в празно, каквото и е цялото управление на Б.Б. до сега , такива са и клакьорите му!

 10. 10 Профил на Zapoznat
  *****
  Неутрално

  Чугунено,чевеният Гоце е кремълският преставител на КГБ в
  в болшевишка България-троянският кон на Русия в ЕС и НАТО!!!

 11. 11 Профил на shrink
  shrink
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Гоце не олицетворява, а оГЪЗОтворява, 'щото е един безличен гъз.

  Не дискутирам с мурзилоиди, живеещи в ЕС и САЩ.
 12. 12 Профил на BIG AL :::)))))))
  *****
  Весело

  Попов , очевидно не сте глупак..))
  1.НО, няма малки и големи нарушения на Конституцията..))))
  Или има открадната кокошка и милион , или няма ..))
  2.Или срещата е лична /каквато е / или не е лична.
  3.Каква е 'практиката" с предишни президенти е без значение ..) С други думи: Много хора крадат кокошки и затова и АЗ откраднах..) Но тук става дума за ТЕБ-отговорността е ЛИЧНА и е без значение , че и ДРУГИ / /президенти / са го правили / крали кокошки /...))
  4.Или е излъгал за досието си или не е..) Т.е. или Бил Клинтън е ИЗЛЪГАЛ и правил нещо или не е , и САМО на това оснвание му искаха отстраняването..))
  5.Понятието-олицетворява '"единството на нацията " може да се тълкува, но очевидно НЕ включва - атака срещу едни , и защита или мълчание , срещу други / трой коалицията /..))
  6. Въпросът с подслушването и ЗАПИСВАНЕТО НЕ е нравствен, а е нарушение на член от Конституцията ..Днес става дума за президента и е без значение дали , кой ,къде и как се нарушава ТОЗИ член от ДРУГИ..)))
  7. Проблемът с Правомощията на президента ,промяна на Конституция , ограничения и т.н. , не е проблем на ДНЕШНОТО искане за " импийчмънт ", а на друг разговор ...)))

 13. 13 Профил на наблюдател
  *****
  Неутрално

  Предложение за антикризисни мерки - във връзка с нямаляващото и застаряващо население на България, нововъзникналите Европейски институции /бюрокрация/ и не на последно място нуждата от драстично съкращаване на разходи и то най-вече административни предлагам да се съкрати

  1. Президентската институция /поради отпаднала необходимост /
  2. Броя на депутатите на 50% / така поне половината от случайно поподнали и купили си депутатското място ще изпаднат/
  3. Съкращаване всичко де що се издържа от бюджета на 50% с изключение на пенсии, здравееопазване и образование.

 14. 14 Профил на zacho?
  *****
  Неутрално

  С цялото ми уважение (не иронично) към г-н Попов, не намирам отговор на фундаменален въпрос. А именно: нима защото някой президент (в случая Първанов) с нещо не ни е угоден, йезуитски поставяме под въпрос институцията? Поставен в този контекст, въпросът ще роди само отговори ала Бойко Борисов и авторът си дава сметка за това, нали?
  А принципният въпрос (за мен) в случая е: съгласни ли сме и конституционната процедура за отстраняване на държавния глава да се превърне в цирк, като всичко, апропо, в държавата? Ако отговорът е - да, нека сме в цирка!

 15. 15 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Хора, не четете статията, а прочете пост № 12 "BIG AL ::))))))"

  Нещата ги обяснява доста по-точно от автора на статията горе. И по правилно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 16. 16 Профил на olaf
  *****
  Весело

  ПолитикаБорисов: Дни мога да говоря за поразиите от последните 4 години29.03.2010 14:54311 Премиерът коментира изказването на президента за импийчмънта


  Снимка: БГНЕС

  "Много пъти казах, че изобщо не мисля да си хабя енергията, защото това не носи нищо. Мисля, че е по-добре да си с Костов, Мартин Димитров, Волен и Яне, отколкото със Станишев и Доган."

  Това каза премиерът Бойко Борисов в коментар на изказване на президента Георги Първанов от неделя, че искането за импийчмънт е единствената реална антикризисна мярка на правителството, от която най-доволни трябва да бъдат лидерите на четворната коалиция.

  "Бих казал, че ако 162-ма депутати, избрани от българския народ, са против някого – най-малкото той трябва да се замисли защо това е така, дали и той няма мъничка вина поне?”, каза министър-председателят.

 17. 17 Профил на Аман
  *****
  Неутрално

  Спрете за този ГЪЗ!!! Правите му пиар!

 18. 18 Профил на kikot
  *****
  Неутрално

  Г-н Попов, колкото и да си смучеш пръстите по отношение на Гоце, фактът е, че той е избран мажоритарно и си е президент та дрънка! Парламентът в момента е доминиран от група от безлични същества с неизвестен потенциал и с вожд, който генерира скандали, за да прикрие липсата на управленски капацитет. Съупраленците му си траят, кучетата си лаят, керванът си върви! Вчера, в Дневник, Б.Б. пределно ясно сподели за какво иде реч,в постановката "Импийчмънт на президента"! Така че, хайде да не се хабим напразно!

 19. 19 Профил на Нямам думи
  *****
  Неутрално

  Герберски простотии нищо повече!!!

 20. 20 Профил на conservoir
  *****
  Неутрално

  Много, много много добро попадение на Стефан Попов - Поздравления! отлични сравнения

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Киряк Стефчо
  *****
  Неутрално

  РискMонитор е основана през 2006 г. от Институт Отворено общество - София, и Институт Отворено общество - Ню Йорк. Председател на Настоятелството е Йонко Грозев, а членове са Нели Куцкова, Петя Кабакчиева и Тод Фогелсон. Изпълнителен директор на фондацията е Стефан Попов.

  Някой да има още въпроси? Може да се обърнете към гусин Сорос, ако си нямате друга работа де.

 24. 24 Профил на Филия
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "От Килифарево":
  И до Руслан 21 #15

  Авторът много добре е казал същественото: няма шанс КС да се произнесе категорично и да вземе твърда позиция за отстраняване на Първанов от президентския пост. И добре се е обосновал, според мен.

  Нека да не вземаме мечтите си за реалност. Отстраняването на Първанов е и МОЯ мечта, но се страхувам че си правят отново гаргара с нас. На тези които са се заели с тази работа не може да не им е ясно, че няма да успеят. Значи всичко е демагогия - видите ли, направихме всичко което е по силите ни, но не успяхме!

  Дано да бъркам... Дано да бъркам...

  Но какъвто и да е резултатът, авторът е прав и за още едно нещо - самата институция ще поеме силен удар и това е много добре.

 25. 25 Профил на pivot
  *****
  Гневно

  До # 8 РП
  Петър Стянов, го спъна, онова черно, драгалевско леке Гаргамел Костов! Същото скри, че Гоце има ДС - досие, именно за да спре Стоянов за втори мандат и то да остане да "свети" единствено на небосклона за смърфчетата! На България - майната й! Важно е само лекето и неговата кариера! Мръсен, черен мангал!

 26. 26 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Гневно

  kikot 18
  .........той е избран мажоритарно и си е президент та дрънка! ......

  Единствено дрънка. Той друго не може, ако не броим стрелба по застрашени видове и "лов" на болести /венерически/.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 27. 27 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ква е са па тая Риск монитор?

  Както и да е, Бравос Юлиане, добра статия, добре казано.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 28. 28 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Филия

  Няма илюзии, ама като си пускаш фиш от тото 2 не си ли мечтаеш да си ти печелившият. На мене ми се иска. Нека да помечтаем до сряда, а вероятно и до по-късно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на nn
  *****
  Неутрално

  "В тази мисия бяха инвестирани два мандата по пет години личен пример, провинциално вдъхновение, порой от клишета и стрелба по редки животински видове."

  тези 2 реда съдържат разликата между автор и журналист. мерси за удоволствието г-н попов

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "BIG AL ::))))))":

  Каква лична среща бе, човеко? Кой си урежда личните срещи в институцията, в която работи?!

 33. 33 Профил на Още можеш
  *****
  Весело

  Попов, Стефчо,

  Само толкова ли ти е таланта да сътворяваш идиотизми. Я се постарай бе човек. С такава слаба работа Боко Тиквата нема да ти пусне свирка на вересия. Постарай се повече в изпростяването. Имаш мегдан. Покажи талант.

 34. 34 Профил на gara
  *****
  Неутрално

  тежка ми е тази материя, признавам
  остава тъпото усещане за наличието на нещо безсмислено, безхарактерно, щамповано, противоестествено, което обаче се гордее с биографията си,

 35. 35 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 216 Неутрално

  kikot,
  че дрънка, дрънка та дрънка.
  На празен Саддамов варел от петрол, на куха лейка в такт 3/5/8, на сбруя на троянски кон, на голем кух шлем.
  Две мнения няма!

 36. 36 Профил на Пешо от Коньовица
  *****
  Неутрално

  http://www.bnr.bg/sites/horizont/Shows/Current/12plus3/society/Pages/stefanpopov.aspx

  А тук може да видите и физиономията на аналитика Попов, много е впечатляваща. Разбирам защо Дневник са предпочели да му илюстроват пасквила с карикатура.

 37. 37 Профил на петроФ
  *****
  Весело

  За комунистическата простотия във форума отново няма никакво значение дали автора казва истината.
  "Авторър е лайнар" и толкоз. Лайнар е другари, защото се осмелява да бута чадърджията на далаверите - Гоце


 38. 38 Профил на kikot
  *****
  Неутрално

  До 26 Руслан 21
  На всички е ясно, че само дрънка! Но за това се сърдете на Иван Костов. Ако не беше скрил досието "Гоце" ма времето, с голяма вероятност П.Стоянов щеше да има втори мандат, и близката история на България,вероятно, щеше да е друга! А циркът с импийчмънта е само загуба на обществен ресурс, и PR за Първанов пред БСП - членовете и симпатизантите!

 39. 39 Профил на УСИН
  *****
  Любопитно

  Увазаеми г-н Кутузов,,,/автор на статията/.
  Не знам доколко президента олицетворява разиденение на нацията ,но със вашата статия вие правите точно това.Още не е отшумял случая с вашата колежка,,Мадам'' и аз вече виждам другият случай с платена статия.Нацията днес е разиденена утре се обединява,едни хора гласуват за Б.Борисов и неговата партия ,други за Г.Първанов и БСП ,трети за други личности и партий,но всички ние сме обединени в едно че сме българи и живеем в България.Някои от нас временно сме принудени да живеем навън но това е 21 век.И не смятам за нормално един съвременен журналис днес когато сме 21 век и Европа се обединява и се разширява,икономически и във всички сфери ,да ми говори за раздвояване на нацията.Това че сте журналист господине ,това че не обичате един или друг политик,не ви дава никакво право,да решавате вместо нас ,кой раздвоява или не народа.Всеки е избран с гласовете на определена част народа и не сте вие човека да съдите избраните от нас и самите нас.За вас е ясно днес плюете Първанов срещу нечие заплащане утре ще плюете Борисов пак по същия начин,на всичко отдгоре говорите и за етична комисия,която да защитава пострадалите като ,,Мадам''.За жалост вместо да сте като коректив,вие сте кривото огледало на обществото,и заради такива като теб,,Мадам,Тошо Тошев,ние се отнасяме неприязън към честните журналисти,които все пак са повече от вас .

 40. 40 Профил на Филия
  *****
  Неутрално

  Страхувам се, че всичко е демагогия - видите ли, направихме всичко което е по силите ни да срутим Първанов, но не успяхме! Не зависеше от нас...

  Руслан 21: Да помечтаем в цветове до следващия тираж (или избори).

 41. 41 Профил на аууууууу
  *****
  Неутрално

  ей тук някои ми взимат лаината,недеите те са за гробарите от герб

 42. 42 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Филия 40

  Да.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 43. 43 Профил на Човек
  *****
  Гневно

  Заглавието е трябвало да бъде "Чл. 92(1): Олицетворява... ...разорението на държавата. И чинията е празнаааааа .......... ,а главата да си я ритат Сергей , Доган и царя само да не си го вкарат ГООООооооол .

 44. 44 Профил на Pesho
  *****
  Любопитно

  До коментар [#23] от "Киряк Стефчо":

  Аха значи автора не е нищо повече от промит костовист.....

  Аз се чудя, защо тази статия е пълен булшит

 45. 45 Профил на УСИН
  *****
  Разстроено

  Към моя коментар 39.
  Извинявам се за грешката в имената на автора да се има впредвид че автор е СТЕФАН ПОПОВ а не Кутузов.
  Добре че не работя в редакцията на в.к,,Народен вестник'.

 46. 46 Профил на ЩЕ КАПИЧНАТ БОЦИ!!!!
  *****
  Весело

  До коментар [#37] от "петроФ":

  ЩЕ СЕ ПРОБВАТ ДА ИМПИЙЧНАТ ГОЦИ, АМА МАЙ ЩЕ КАПИЧНАТ БОЦИ!!!!

 47. 47 Профил на BIG AL :::)))
  *****
  Весело

  До коментар [#12] от "BIG AL ::))))))":

  И да не забравяме БЕЗ СВИРКА НЕ МОЕ ДА СТАНЕ....
  За да го изпичнат нема основание, общи приказки само на пазара .... значи за да го изпичнат требе основание, както в Америка, както при Клинтън..... значи трябва да му направят СВИРКА /справка Клинтън/, без свирка не мое да стане.... Сега въпроса е, че много са тия къде се изнапредварват да му я направят свирката, ама нема да се разберат защото..... То бате Ванчо пръв търчи, евангелисчето и то напира, фиодосиевна нема кой да я избута, Агов се дезинфекцирал с две ПЪРЦУЦИ и е напълно готов да го поеме, а луфтханза мое да го кошарнат и да не се дореди... абе битка е голема и то за кво - за една СВИРКА..... апропо ще има преброяване на идиотите...

 48. 48 Профил на BIG AL ::)))
  *****
  Весело

  До коментар [#12] от "BIG AL ::))))))":

  BIG AL :))))/
  “БИГ АЛ” !
  Агент Алекс :))))/
  Аз съм един от 23-та платени от Костов

  В САЙТА НАЙ-ГОЛЯМ ПЕДАЛ,
  Е ЕСТЕСТВЕНО “БИГ АЛ” !
  ПРЕДИ ДА ПРАВИШ ЛОШ ТЕАТЪР,
  ВЗЕМИ ИДИ НА ПСИХИАТЪР.

  МОЗЪКА ТИ СЛУЖИ ЛОШО.
  ПИШЕШ КАТО ПЪРВОЛАНА.
  ПРЕДИ ДА СЕДНЕШ ПРЕД КОМПЮТЪРА,
  ПОНЕ ИЗПИЙ СИ ЛЕКСОТАНА.

  НЯМА НАЧИН ДА ОТМИНА
  ЕДНО МЪНИЧКО ЛАЙНО,
  МНОГО Е ДОСАДНО ЗНАЧИ,
  “КОПИ” СЕ НАРИЧА ТО.

  НАУЧЕТЕ ПРАВОПИСА
  И КЪДЕ СЕ СЛАГАТ ЗНАЦИ,
  ГЛУПОСТИТЕ ВИ ПРИЛИЧАТ
  НА УВИСНАЛИ ТАШАЦИ.

  ИЗВИНЕТЕ, МИЛИ ХОРА,
  ЧЕ ВЛОШИХМЕ ТОНА.
  КОЛЕЖКОТО НИ ВЪЗПИТАНИЕ,
  СКАЧА ПО БАЛКОНА.

  ПОСИПВАМ СИ ГЛАВАТА С ПЕПЕЛ,
  И ОТСТЪПВАМ ВЕЧЕ.
  С ТОЛКОЗ ТЪПИ ЕКЗЕМПЛЯРИ,
  НЕ ЩЕ ДА СТИГНЕМ НАДАЛЕЧЕ.

 49. 49 Профил на Човек
  *****
  Гневно

  Стефане, Стефане....

  И глупав и злобен.... най-вероятно платен "журналист" тип Бай Ганьо.

  Срам ме е от "журналисти" като теб, Стефане. И децата ти ще ги е срам...

 50. 50 Профил на Прав е Д.
  *****
  Неутрално

  Те, за такива като Попов е писмото на Доган. "Господин П". Пасва блестящо. Никомунеизвестни поръчкови хрантутници. Почти анонимни интриганти и клеветници.

 51. 51 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Като ще коментираме статия, хайде първо да я прочетем и разберем, а?

  Фигурата на президента наистина е дефинирана по много шизофреничен начин в българската конституция. Няма синхрон между функциите, правомощията и начина на избиране и стигаме до положението хора като Първанов да печелят 2 мандата.

  А просто трябва да вземем пример от други парламентарни републики. Ще дам пример с Италия, защото я познавам по-отблизо: там президентът има функции, подобни на нашия, и затова се избира не пряко, а от депутатите, и то задължително с такова голямо мнозинство, че на практика може да бъде избран само със съгласието на всички по-значими партии. Тоест действително президентът олицетворява единството на нацията.

  Като резултат в момента и там си имат президент комунист и дясноцентристко правителство, но всяка институция си върши работата, без да се получават такива грозни сценки.

  Damnant quod non intellegunt.
 52. 52 Профил на Музар
  *****
  Весело

  коментар [#47] от "BIG AL ::))":
  коментар [#48] от "BIG AL :))":

  НЕ са от оригиналния Биг Ал!

  Явно ченгетата доста са се изнервили и почват и никове да имитират. Агентурни навици, гоцэФски, кво да ги правиш!

 53. 53 Профил на Пророк Илия
  *****
  Неутрално

  Много празно говорене, с цел нищо не казване, за да се защити липсата на смислени аргументи за
  спектакъла "Радини /Костови/ вълнения". Каквито са и мотивите на вносителите. Една почти шизофренична раздвоеност между псеведо "юридически" аргументи и "морално укори". И в крайна сметка - буламач. Както и горната статия.

 54. 54 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Весело

  Чернобил прав си . Определено раздвоението в държавата е съвсем естествено да се асоциира с понятието шизофрения което според гръцкия си произход означава ,,разделен на две".

 55. 55 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  Още няколко разсъждения за действията на гоцэ:

  http://www.sarakt.org/yvolnenie-president.htm

  Избрано:

  Да се обърнем пак към сайта на президентството: "С Указ № 53 от 23 януари 2002 г. на основание член 104 от Конституцията на Република България Президентът Георги Първанов възложи на Вицепрезидента да упражнява правомощията на Президента по чл. 98, т. 9, т. 10 и т. 11:" Забелязвате ли, че указът е от първия мандат на двойката Първанов - Марин. Вторият им мандат започва от началото на 2007 г. с повторното полагане на клетвата съгласно конституцията - "чл. 96. Президентът и вицепрезидентът полагат пред Народното събрание клетвата по чл. 76, ал. 2."

  Следователно Първанов е трябвало да прехвърли отново правомощията си на вицепрезидента с нов указ. Такъв обаче не е издаден. Умните правни съветници на президента си мислят, че указ издаден през първия мандат важи и за втория мандат. Да, ама не. Не важи!

 56. 56 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Весело

  Музар 52

  Направо им завират лай...а.

  То си личи по минусите на тези постове. За мене също беше ясно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 57. 57 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Нелеп. Чудесно определение.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 58. 58 Профил на Раз печки, раз кюнци
  *****
  Неутрално

  ехх снимката ме кефи макьимално..за малко помислих че наистина само откинали главудата на тоя изрод..

 59. 59 Профил на Борисов, идвате ни в повече!
  *****
  Разстроено

  Борисов, идвате ни в повече!
  Защо съм тука аз? Защо ме плашите със стачки? Къде бяхте през тези години, когато са правили "Белене" и "Цанков камък" и са изтичали пари, вие защо сте мълчали? Премиерът Борисов се накара на лекарите. Все едно бяха в час на класния ръководител. Съвсем скоро по-същия начин крещеше и се караше на земеделските производители, които обвини в лъжа.
  Очевидно виновни са всички други, но не и той.
  Нали никой сериозен човек не си представя група лекари след консултации с хидроенергетици и икономисти да пълзят в шубраците на „Цанков камък”, за да препречат пътя на бетоновозите? Представяте ли си ги – с бели престилки и с табели, на които пише, че тези пари ще трябват за заплати след три-четири години? Няма защо да ви напушва смях. Това беше обвинението на Борисов.
  Въпросите зададени от премиера очевидно нямат логичен отговор, но зададени към него самия имат. „Защо съм аз тука?” - АМИ ЗАЩОТО СТЕ ИЗБРАН ЗА ПРЕМИЕР Г-Н БОРИСОВ! ВИЕ НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ ОЩЕ? Във всяка цивилизована държава министър-председателят дава отговорите, а не задава въпросите.
  Нашият премиер е майстор на четката и грима и определи лекарите за най-интелигентната и отговорна част от обществото (интересно, какво ли казва на полицаите или на юристите?). До тук добре и точно защото са интелигентни на тях не може да им говори глупости, че му изскочили 2 милиарда (според емоцията стигат до 4-5 милиарда) дългове, дето не били записвани никъде. Държавата не се управлява на халваджийски тефтер и всичко е записано в държавния бюджет. Дянков ще му каже.
  Повечето от нас знаят къде са били лекарите през изминалите 8 години, когато се е източвала държавата - лекуваха ни по болниците и никога не са си мълчали.
  По любопитен е въпросът къде мълча Главният секретар на МВР Бойко Борисов в първите 4 от тези осем години?
  Защо мълча, когато изтичаха парите от „Белене” и „Цанов камък”?
  Защо не ги разследва и с джипове и барети не спря строежа пред фотообективите на влюбените репортерки?
  Нали на него му се плащаше като на полицай №1 в Републиката, за да ни пази от крадци, а на лекарите, за да ни лекуват?
  После Борисов стана кмет и през цялото време се оплакваше, че не му стигали пари за София. Защо тогава не повдигна въпроса за „Белене” и „Цанков камък”?
  А заедно с премиера и министри се разхождаше по новите спирки на метрото и по отсечките на околовръстното?
  Защо само до преди година Иван Костов бе наричан Гаргамел и бе обвиняван в закрила на корупционни схеми, а днес се оказва, според Борисов, че държавата е източвана само в последните 8 години?
  Как с магическа пръчка отпадна от полезрението мандатът на Костов?
  Вижте г-н Борисов, хората Ви избраха, за да казвате истината докрай, да се борите с корупцията до край, а не да шикалкавите. Затова сте „тука”. Ако не Ви е ясно много лесно ще се окажете „там” (в Банкя). Защото за 20 г. българският народ запомни добре, че за всичките му нещастия са виновни предишните управляващи, но когато обвиненията започнат да се сипят срещу самия него (народа) ще му дойде малко в повече.
  На път сте да му дойдете в повече!

 60. 60 Профил на БЕЗ СВИРКА НЕ МОЕ ДА СТАНЕ..
  *****
  Весело

  До коментар [#55] от "Музар":

  И да не забравяме БЕЗ СВИРКА НЕ МОЕ ДА СТАНЕ....
  За да го изпичнат нема основание, общи приказки само на пазара .... значи за да го изпичнат требе основание, както в Америка, както при Клинтън..... значи трябва да му направят СВИРКА /справка Клинтън/, без свирка не мое да стане.... Сега въпроса е, че много са тия къде се изнапредварват да му я направят свирката, ама нема да се разберат защото..... То бате Ванчо пръв търчи, евангелисчето и то напира, фиодосиевна нема кой да я избута, Агов се дезинфекцирал с две ПЪРЦУЦИ и е напълно готов да го поеме, а луфтханза мое да го кошарнат и да не се дореди... абе битка е голема и то за кво - за една СВИРКА..... апропо ще има преброяване на идиотите...

 61. 61 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  Руската Проститутка Първанов - да бъде импийчнат веднага - ако искаме още да можем да се наречем нация, па макар и прокажена от гена на идиотизма.

 62. 62 Профил на хм
  *****
  Неутрално

  по-голямо олицетворение на раздвоението от Бойко няма.

 63. 63 Профил на до № 55
  *****
  Весело

  Супер! Според тия документи Гоце трябва да бъде свален и пратен директно в затвора!

 64. 64 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  Руската Проститутка Първанов - да бъде импийчнат веднага - ако искаме още да можем да се наречем нация, па макар и прокажена от гена на идиотизма.

 65. 65 Профил на scorpi_4404
  *****
  Неутрално

  Каква хубава снимка на гоцко..муа -ха-ха-ха!

 66. 66 Профил на Страшния съд
  *****
  Неутрално

  В България нищо няма смисъл, защото в България нищо не е легитимно.

  Точка по въпроса!

 67. 67 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  По белите държави как е?
  Протоколират ли се разговорите на министри, премиер министри, държавни глави? Кой техни разговори ?
  Риторичен въпрос в нормалните държави - развяват ли се стенограми с цел междуличностни борби?
  Осени ме идея Бай Ганьо на Алеко от 19 в.,
  през 21 в. се преобрази в Бай Гоце
  Кои са Гочоолу, Дочоолу и Данко Хайрсъзина на Бай Гоце?
  Гоце - късият повод с които някой иска и държи Държавниятглава и в някаква степен България.

 68. 68 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1617 Любопитно

  Стефане, оставаш си добър философ. Нищо че избра малко по-различно поприще.
  Точно така. Президентската институция у нас има смесена и срединна роля. Ролята на баланс и коректор на конюнктурното "мнозинство".
  Президентската институция, Стефане, не конкретният президент Първанов или Стоянов, или Желев. За това не бива да се смесва конюнктурно сегашния президент с институцията. Както правят новите ни многолики управляващи от сегашното конюнктурно "мнозинство". И както за съжаление пишеш и ти в статията.
  Проблемът не е в това да се СВИЯТ ПРАВОМОЩИЯТА на Първанов! Какво, ако стане Борисов ще ги разширяваме ли? Конюнктурно?!?
  Проблемът с ПРАВОМОЩИЯТА на ПРЕЗИДЕНТА се премества на друго равнище. Те просто са пречка за ВСЯКО ЖЕЛАНИЕ ЗА БЕЗКОНТРОЛНА ЕДНОЛИЧНА ВЛАСТ! Независимо на кого и независимо каква.
  Колкото и да е странно, Стефане, точно тази несъвършенна и странна, нашенска си президентска институция трябва да се ПАЗИ! Поне докато манталитета на властниците у нас, да ги избива на авторитаризъм и диктатура, не бъде елиминиран.

  P.S. За сведение на питащите по-горе:

  РискМонитор е учредена в края на 2006 година от Институт "Отворено общество" – Ню Йорк и Институт "Отворено общество" – София и регистрирана като фондация в обществен интерес.

  http://riskmonitor.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=4&Itemid=46

  http://www.cls-sofia.org/bg/cls-partners/riskmonitor-sofia-123.html

 69. 69 Профил на 4и4о
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "„ ГОВОРИТЕЛ – Президент”":

  Не се бой, това е непостижима мечта за сега на артистите, които избираме да ни управляват. Те яхват отвращението ни КОМУНИЗЪМ - АНТИКОМУНИЗЪМ условно боядисани с червено и синьо за да не ги сбъркат и най-тъпите избиратели. В тази нескончаема криза всеки докопал се до властта се изхабява в рамките на мандата си и бива сменен от следващата вълна и няма ресурси да завладее АБСОЛЮТНАТА ВЛАСТ. Главният проблем е КОМУНИЗЪМЪТ, чиято зараза носим. Той е сюблимация на отвратителната селекция от най-лошото по нашите земи, далече преди 1944 г. Главната опасност идва от него - те разполагат с парите, партийната мрежа и неограничената безскруполност. До каквото се докоснат го покваряват и превръщат в част от себе си, както кучето с пикнята си маркира територията. Поредната народна вълна обикновено избира правителство и президент от един и същи цвят - за нашите условия е неизбежно. В тази ситуация само монарх /изключвам гюведжара Мони/ може да се запази неутрален за да контролира изпълнителната власт.

 70. 70 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Чета синтезирани истини ,които всеки нормален човек усеща.
  "Няма лице в най-новата българска история, което с такава простота и естественост да е успяло
  да изобрази вродената нелепост на институцията
  президент в България. "

  "Накратко, ако мнозинството направи усилие
  да събере многото лица на президента в едно
  той естествено ще престане да безчинства. Убеден съм, че ще хвърли и снайпера, с който убива животни, може и език да научи. Е, с клишетата ще е по-трудно."
  А ако и великолепната карикатурата на Кутузов се сбъдне, ще можем да се усмихнем и да се поздравим , че и ние сме нация , която не търпи доносници с досиета , използващи клищета , само и само да задоволяват собственото си его за величие.

 71. 71 Профил на симплисита
  *****
  Весело

  @4и4о
  Главната опасност е простотията. Култивирана класово, тя може да роди само Гошовци и Тошовци или Гоцета и Боцета – типичните фолклорни герои на вечния ни, "аспаруховски" преход към Европа. Комунизмът, като всяка зараза е резултат от лоша хигиена и често се дължи на живот в оскъдица, в случая – духовна.
  И "гоцевизма" е същият цирей – жалкото е, че болестите в политиката ни можеха да бъдат избегнати просто със здравословна гнусливост

 72. 72 Профил на ЧБ
  *****
  Неутрално

  Нуждаем се от "здравословен процес".
  Най-после!

 73. 73 Профил на дим
  *****
  Неутрално

  Колко гоцета има къде ли не!
  И особено в някои висши училища. И колко професори произведоха. Страх да те хване.

 74. 74 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#60] от "БЕЗ СВИРКА НЕ МОЕ ДА СТАНЕ..":

  Ще ти отговоря само веднъж:

  Проблемът при Клинтън не беше свирката, а лъжата.

  Защото всяка лъжа е свързана със зависимост. А зависим президент не може да си изпълнява задълженията (и не само президент).

  Независимо, дали е излъгал за свирка, за трипер, за архар, за лов по време на национален траур. А когато е излъгал и за престъпление (има закон) като съпричастност към репресивния апарат на тоталитарната държава - вече прошка не може да има.

 75. 75 Профил на Пеперлиев
  *****
  Неутрално

  До коментар [#24] от "Филия":
  Защо да е добре интитуцията да поеме удар, а не личността г.пъранов!? В края на крайщата сирищника е този, който се е самозабравил и без да се замисля за отражението върху народа , което ще предизвика си позволява своеволия. Това, че по някаква случайност е станал президент не му дава правото да действа в посока на разделяне на нацията и в ущръб на българските интереси.

 76. 76 Профил на nestinara
  nestinara
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Първо, поздравления за смелия и точен език на автора!!!

  Второ, трето...и т. н... Мно-о-ого прости съграждани имам. Не съдя само по речника на изявяващите се тук. Фактът, че тези мои съграждани харесват и избират такъв човек като Георги Първанов ДВА мандата на най-показната (за щастие безмислена) длъжност (в комплект с другия герой-умник Марин!!!) в държавата е красноречив!!! Тандемът Първанов-Марин е възможно най-представителната анкета-доказателство за интелекта на населението в Родината ми, или за липсата на такъв, по-точно!
  На човек му идва да заплаче!!! А ако сега би се появил оня монах Паисий с неговия прословут въпрос: "Поради что се срамиш да се наречеш болгарин...", отговорът ще го фрасне в лицето като приклад на ловна пушка, или ще го думне като съветска ретро-ракета:
  "Гоце Първанов-оз ген. Марин, "
  Мно-о-ого е просто "болшинството" в Родината ми. Истинско "болшинство"!!!

  nestinara
 77. 77 Профил на Крадлив комунист
  *****
  Неутрално

  Гоце погази закона няколко пъти. Освен това няколко пъти излъга, било то за архара, било то за агентурното си минало, било то за ролята си като "социален" президент.
  Заради това Гоце не може да е президент. Това е моето мнение. Някои европейски лидери също настояват пред балканците (засега пред гърците), че спазването на закона е нещо много, много важно.
  Бившите комунисти, социалисти и цялата червена паплач са съгласни с това, но с презумпцията, че законът е врата в полето.
  Още преди промените от 1989г. неспазването на закона бе институционализирано под формата на привилегии за червените другари.
  Бившите военни и ченгета си лепват стикери на колите МО или МВР, и КАТ не ги санкционира. Ако все пак ги спрат за нарушение, рапортуват: ОЗ майор Иванов, и продължава. По белия свят е престъпление да убиеш застрашен вид от фауната, но в очите на червените гласоподаватели ако това е направено от техния лидер, случсата е невинни детска шега.
  Тъй че бъдете сигурни, но Първанов не вижда къде е сбъркал! Както и червените бабички!

 78. 78 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Мнооого точен анализ!
  Когато има прекрасни условия един низък човек да се изяви във пълното си отблъскващо великолепие, то непременно става.
  И ако НС няма да успее да разкара този срам за България - Гоце, то напълно е възможно да промени конституцията така, че в бъдеще, подобни недоразумения на човешкия род, да не могат да заемат такива държавни постове.
  Колкото до Гоце, ще сърбаме докрай вонящата попара, която той не пропуска почти всеки ден да ни дроби.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 79. 79 Профил на INSTITUCIATA A NE PERSONATA
  *****
  Неутрално

  ВЪН ЛЪЖЕЦА -ДОНОСНИК ОТ ПРЕЗИДЕНТСТВОТО СТИГА САМОЗАЛЪГВАНЕ И ЗАБЛУЖДЕНИЯ. Статията го усуква по килифарски... ДОКОГА ? Ставаме за смях. НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИСКАТ ПРОМЕНИ В ДЪРЖАВАТА ,А ПРЕЗИДЕНТА ДА Е КОМУНИСТИчЕСКИ ЦЪРВУЛ. Просто никой не ни вярва в ЕВРОПА И СВЕТА... НИКОЙ ЛИ НЕ ГО РАЗБИРА ТОВА. ПЪРВАНОВ Е РЕТРОГРАДНА ФИГУРА, ПОЛИТИчЕСКИ ТРУП, КОЙТО 8 ГОДИНКИ СИ СЕ ОКОПА НА ТОЗИ ПОСТ И ПОКАЗВА ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ НЕАДЕКВАТНОТО СИ МНЕНИЕ И ТО КАТО ЛИЦЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПОСТАВЯЙКИ ПЕРСОНАТА СИ ПРЕД ИНСТИТУЦИЯТА С ПЕРСОНАЛНИТЕ СИ РАЗБИРАНИЯ ЗА ВРЕМЕТО ПРЕКАРАНО В ТАЗИ СГРАДА, А ТО НЕ Е НИКАК МАЛКО 3 000 ДНИ, МНОГО НЕщО СА ТОВА 3 000 ДНИ, КАКВО СПЕчЕЛИ БЪЛГАРИЯ СРЕщУ ТЕЗИ ДНИ, ТОВА Е ГОЛЕМИЯ ВЪПРОС ???

 80. 80 Профил на kato tato i kubadinski
  *****
  Неутрално

  Хората за 3 000 дни правят чудеса, но тук се взима заплата и се гони пенсийка 2500 месечно, с охрана и кола до живот, държавна похлебка, не е шега сигурно е,че ще я индексират. Да може да си гърми на воля. И той чул, че държавните глави ходят на лов и той назад да не остане, като Тато и Кубадински. КАКВО СЪТВОРИ ТАЗИ ИНСТИТУЦИЯ ЗА 3 000 ДНИ, освен Г О Л Е М И Я шлем?

 81. 81 Профил на До #59
  *****
  Неутрално

  До #59

  Казахте го много точно, но няма кой да чуе.
  След време ще е много късно.

 82. 82 Профил на Много добре си го написал
  *****
  Разстроено

  До коментар [#68] от "AzDebil":

  Много добре си го написал, Браво точно моите виждания...

  Цитат:
  Стефане, оставаш си добър философ. Нищо че избра малко по-различно поприще.
  Точно така. Президентската институция у нас има смесена и срединна роля. Ролята на баланс и коректор на конюнктурното "мнозинство".
  Президентската институция, Стефане, не конкретният президент Първанов или Стоянов, или Желев. За това не бива да се смесва конюнктурно сегашния президент с институцията. Както правят новите ни многолики управляващи от сегашното конюнктурно "мнозинство". И както за съжаление пишеш и ти в статията.
  Проблемът не е в това да се СВИЯТ ПРАВОМОЩИЯТА на Първанов! Какво, ако стане Борисов ще ги разширяваме ли? Конюнктурно?!?
  Проблемът с ПРАВОМОЩИЯТА на ПРЕЗИДЕНТА се премества на друго равнище. Те просто са пречка за ВСЯКО ЖЕЛАНИЕ ЗА БЕЗКОНТРОЛНА ЕДНОЛИЧНА ВЛАСТ! Независимо на кого и независимо каква.
  Колкото и да е странно, Стефане, точно тази несъвършенна и странна, нашенска си президентска институция трябва да се ПАЗИ! Поне...

  Прочитане на целия коментар докато манталитета на властниците у нас, да ги избива на авторитаризъм и диктатура, не бъде елиминиран.

  P.S. За сведение на питащите по-горе:

  РискМонитор е учредена в края на 2006 година от Институт "Отворено общество" – Ню Йорк и Институт "Отворено общество" – София и регистрирана като фондация в обществен интерес.

  http://riskmonitor.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=4&Itemid=46

  http://www.cls-sofia.org/bg/cls-partners/riskmonitor-sofia-123.html

 83. 83 Профил на явно си ЗОМБИ костово
  *****
  Весело

  До коментар [#80] от "kato tato i kubadinski":

  Ти не си умен...явно си ЗОМБИ костово

 84. 84 Профил на Чакаме „Разпни ГО”!!!””
  *****
  Весело

  До коментар [#75] от "Пеперлиев":

  „”Колко много промити мозъчета на чалгаджии - гербаджии има във форума. Много незадоволена и злобна СЕДЕРАСТИЯ!!!!! Много ПРОСТОТИЯ!!!!!!!
  Българио, жална ти майка!!!
  А нали знаете какво следва след „ОСАННА”, нали помните КОСТОФФ.....
  Балонът ББ скоро ще се спука и възмездието ще дойде!!!
  Чакаме „Разпни ГО”!!!””

 85. 85 Профил на Ти си един от 23 –те костови НАДНИЧАРИ.
  *****
  Весело

  До коментар [#79] от "INSTITUCIATA A NE PERSONATA":

  Ти си един от 23 –те костови НАДНИЧАРИ........ нали!!!!!

  Изпълзяха ли, изпълзяха ли от дупките.....Костоваците..Мноо, много простотия...
  23-ма надничари на амбразурата!!!! (http://www.sarakt.org/mezonet2.htm ).
  „”В този момент ДСБ е най-добре представената в Интернет пространството партия. Почти всяка местна организация си има свой сайт, вкл. софийските структури по квартали. Има десетки форуми и блогове на политици от ДСБ и техни симпатизанти. Някои са създадени като уж "независими" и правят черна кампания срещу всички явни и потенциални врагове на ДСБ и лично на Иван Костов. ДСБ ИМА ДВАДЕСЕТ И ТРИМА ДОБРЕ ПЛАТЕНИ МЛАДЕЖИ, КОИТО РЕДОВНО ОБИКАЛЯТ ФОРУМИТЕ И БЛОГОВЕТЕ И ПИШАТ КОМЕНТАРИ В ЗАЩИТА НА КОСТОВ И ПЛЮВАТ ВРАГОВЕТЕ МУ."
  Те се познават, техният пост и репертоар е: КРАТЪК, ЗЛОБЕН, НЕУМЕН.... и това са им АРГУМЕНТИТЕ и умствените възможности като: ”Гоце това” Гоце онова” Гоце комунист” Гоце е от Сирищник””, педерас, предател, трипер, доносник, СерГЕЙ......... е те това са ЛУМПЕНИТЕ, за 30 сребърника това могат това правят.......

 86. 86 Профил на Нещастници , мизерабли.
  *****
  Весело

  До коментар [#78] от "charlyb":

  Нещастници , мизерабли..........Президента е избран от 2,+ милиона българи и от76% от гласувалите.......
  Първанов бил агент на ДС....... и какво е "прегрешението" на президента.
  Написал бил по поръчка на ДС рецензия на книга на българин от Вардарска Македония, описващ преследванията на българското население от сърбо-комунистическите власти.
  ДС е работила и за националните интереси на България все пак.

 87. 87 Профил на МАЙ ЩЕ КАПИЧНАТ ЦЕЦКА И БОЦИ!!!!
  *****
  Весело

  До коментар [#70] от "debora_s":

  ЩЕ СЕ ПРОБВАТ ДА ИМПИЙЧНАТ ГОЦИ, АМА МАЙ ЩЕ КАПИЧНАТ ЦЕЦКА И БОЦИ!!!!

 88. 88 Профил на Не така
  *****
  Неутрално

  Статията е много слаба.Гуру на риска, подминава главния риск при отхвърляне иск на парламента за отстраняване на президента.Той се опитва да ни внуши (вероятно и на себе си) как конституционния съд ще разсъждава, но пропуска съществени предпоставки. Например, президента представя държавата ни пред целия останал свят. И то държава, член на ЕС, една от държавите пример за морал, демакраци и т.н. Авторът се опитва да чете мислите на конституционния съд, а забравя, че целия обкръжаващ ни свят оценява фактите, вербалното поведение на Първанов и още много видими и невидими детайли. Мисли ли някой, че той меже да бъде приет от тук нататък като "стандартен" президент на развита държава. Едва ли конституционния съд би пропуснал този риск и да оценени обвиненията като лековати, незначими и т.н. Убеден съм, че вече и държави от третия свят няма да го приемат, а ще пазят защитените си видове от унищожение. "Лицето" на държавата ни необратимо се е компрометирано. Но то едва ли ще прояви доблест, за да се оттегли сам. И не мислете, че конституционния съд ще тръгне по посока на самобламирането си.

 89. 89 Профил на Дънкан
  *****
  Гневно

  Цитат:
  След 9 месеца празни приказки, единственото, което върши това правителство е производство на рекламни клипове за самото себе си. И още има хора, които имат надежда и вярват, че този милиционерски фатмак с пожарникарско образование и селска култура щял да направи нещо, даже и срок му дават - 540 дни?!!

  Ама щели да се върнат на власт комунистите! Само платен от ГЕРБ драскач по форумите или куха глава може да каже такова нещо!

  Не видяхте ли досега, че комунистите въобще не са си тръгвали, че ГЕРБ е техен проект, че в политиката се върнаха милиционерщината и култа към властта на един човек, който стои над парламент, правителство, притиска съдебната система и издава сам присъди.

  Ако имаха свободата да правят каквото искат, ако не се надяваха да получат милиарди от ЕС и затова са принудени да слушат Меркел и Барозу и да имитират, че спазват европейски ценности и правила, щяха да направят Бойко главен секретар на държавата и да гласуват закони всичко да се решава така както Той реши. До утре, щото утре ще е решил друго.

  Герб не била комунистическа, била дясна партия! ?

  Дясното в цял свят е подчинение на държавата на интересите на свободните граждани, уважение към демокрацията, законите и разделението на властите, уважение към морала и подаване на оставка при най-малък конфликт на интереси или подозрения за нещо непочтено. Дясното е демокрация и взимане на решения в парламента след публично обсъждане и гласуване, не в личната къща на премиера, управляващ дистанционно няколко десетки депутата без право на собствено мнение и решение. 98% от депутатите на ГЕРБ не сме ги чули веднъж да вземат думата в народното събрание. Тяхната роля не е да мислят и да решават по волята на народа, чиито представители са, а да служат волята на вожда и да натискат копчето, което им се каже.

  На какво прилича това? Прилича на комунизъм, по-неграмотен и по-вагабонтски о от онзи на правешкия самодържец.

  Кое е дясното на ГЕРБ - щото е много демократична и разширява правата на гражданите или защото въвежда тотален милиционерски контрол, и пръстови отпечатъци за цялото население. Защото намалява данъците и се грижи за гражданите и бизнеса или защото не плаща на фирмите за да има пари за милиционерите и чиновниците?

  Да, БСП са червени и леви, те управляваха некадърно и кризата днес е резултат не на външната икономическа криза а на закопаните в земята инвестиции и кражбите на последните две правителства.

  Но да не се вижда, че ГЕРБ провежда още по-лява и комунистическа политика, че развращаването на държавата и корупцията стигат до там, докъдето дори Станишев и Царя не си позволяваха, това просто не го разбирам.

  Доган си играеше с обръчи и искаше да разпределя парите на държавата. Настоящият червен до мозъка на костите премиер е много повече от тях, той говори за парите на държавата като за свои пари и говори от свое име - Аз платих пенсиите, Аз увеличих заплатите ... С което показва, че не прави разлика между личните си пари и тези на държавата или което е същото, мисли си, че щом е "взел властта", "взел" е и парите на държавата и може да се разпорежда с тях като със своя собственост!

  Бойко го питат тези дни откъде са стотиците милиони на жена му и как са спечелени, той вместо да даде обяснение разиграва спектакли с дребни кокошкари продаващи зеленчуци, Лапачи били.

  Ако тия са Лапачи, как се нарича оня, който се напъва да лапне цялата държава?

 90. 90 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "От Килифарево":

  Не е ли по-добре да коментираш статията а не автора й?

 91. 91 Профил на Стоилов
  *****
  Неутрално

  Назначаем или избран косвено държавен орган не може да има пълномощия над друг пряко избиран от народа държавен орган! Такава е логиката на демокрацията - най-авторитетни са органите избрани пряко, после органите избрани косвено и накрая назначаемите.
  Поправката в държавната уредба може да е в 2 посоки:
  а) президента да се избира от парламента и съответно да се отчита пред него -2/3 от депутатите могат да го отзоват;
  б) да се дадат реални пълномощия на президента , той да продължи да бъде избиран пряко от народа и да стане олицетворението на Изпълнителната власт! (пример САЩ)
  Колкото до конкретния случай - не смятам да го коментирам. Просто не е е сериозно премиер облегнал се на стабилно парламентарно мнозинство в България през 2010-а година да твърди ,че един президент, с по-скоро декоративни функции може да му пречи да си реализира програмата. ... Където бъркам поправете ме.
  Желая приятен и успешен работен ден на всички.

 92. 92 Профил на svetkalo
  *****
  Неутрално

  До коментар [#39] от "УСИН":
  Нещо сте в грешка, авторът не е журналист и никога не е бил. Ако журналистите пишеха по този аналитичн начин, добре - но ние се радваме и просто достоверно да отразят фактите, а често и това не се случва

 93. 93 Профил на Пак ли поръчка?
  *****
  Неутрално

  Ебаси, мислех че все пак има някакъв лимит за поръчковите статии...А вземете се стегнете малко, що не написахте за Кипър, който е президентска република и президента разпуска правителстовот когато се осерат?

 94. 94 Профил на Пешо
  *****
  Неутрално

  За импийчмънта от гледната точка на лисицата.

  Вървяла си лисицата след коча и острият и взор не се отделял от клатещите се примамливо висулки. Вървяла и си мислела, ще паднат. Ще паднат.
  Ама не падали.
  Ама кочът си вървял, а лисицата го следвала.
  Така, че ИМПИЙЧМЪНТА МОЖЕ И ДА МИНЕ.

 95. 95 Профил на Обединител
  *****
  Неутрално

  Една институция, непрекъснато води война срещу останалите институции. И именно тази институция по конституция трябва да е обединителят на нацията. Вече даже и не само институциите воюват помежду си. Организирани са повече от 100 пункта за събиране на подписи в подкрепа на "обединителя". На тези пунктове непрекъснато граждани стигат почти до физически сблъсък, което налага полицейско присъствие, за да се избегнат по-сериозни конфликти. Заплатата на тези полицаи се плаща от бюджета на държавата, а не от бюджета на президента. Държавата обеднява, а президента вика - "Правителството (Дянков) мразят българите". Обединител - да, да!

 96. 96 Профил на до Пак ли поръчка?
  *****
  Неутрално

  Един от хората, който гласува тази конституция и тези орязани права на президента е и Георги Първанов. Нали тогава Желю Желев беше президент. Това само показва колко са първосигнални и колко са тъпи социалистите.

 97. 97 Профил на бг
  *****
  Неутрално

  Гоце е обида за България и българите!

 98. 98 Профил на Обединени Демократични Сили
  *****
  Любопитно

  Наистина, трудно е човек да си представи по Неадекватно попълнение на институцинната роля
  Президент и Обединено лице на нацията България от действащия коминтерновския агэнт Гоцэ Антиобединител Разколников - професионален фалшификатор и ключов номенклатурчин на столетно криминална партия,
  партията която е главен съучастник в подкопаване, въоръжени агресии, поробване и изтощаване на България от световния антитеистичен марксизъм, по-конкретно от полубившата метастаза на злото ссср.

  "Чл. 92(1): Олицетворява... раздвоението на държавата"

 99. 99 Профил на EU
  *****
  Любопитно

  Костов е друга комунистическа матрьошка на столетницата Бекапе.

  Това ли е идеята ти за достоен президент на България?

  Do #2
  * 3

  Kostov li imash v predvid?

 100. 100 Профил на чичо Пейо
  *****
  Неутрално

  Не съм чувал и дума за автора, но определено е умен и компетентен човек.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK