Десетилетие в полза на кучкарската мафия


Бутафорни дискусии подменят същинския проблем

Електронният вестник Animal People даде Япония за пример в решаването на въпроса със свръхпопулацията от кучета. През 1999 г. в японските приюти за контрол на животните са били умъртвени 280 199 кучета - все бивши домашни любимци.


През 2007 г. броят на умъртвените в приютите нежелани кучета вече е 100 963. Спадът е 64 на сто. Безспорният прогрес е резултат от целенасочените усилия на японското общество да ограничи развъждането на нежелани домашни любимци.
За сравнение, досега в България не е обсъждана подобна стратегия. Основният проблем в столицата - продуктивността на популацията от около 200 хиляди домашни кучета - продължава да е оставен на самотек.


Така София възпроизвежда потомство от няколко десетки хиляди животни всяка година, а две години след приемането на Програма 2008-2011 г. за управление на популацията от кучета липсва дори минимален напредък в решаването на проблема.


В същото време едно писмо от 2003 г. продължава да събира прах в Комисията по екология в Столичния общински съвет. Авторите д-р Агостино Макри и проф. Адриано Мантовани (Съвместен център на СЗО и ФАО за изследване и обучение във ветеринарното и обществено здравеопазване) посочват:


"По правило главният източник за популация от безстопанствени кучета е нежеланото потомство на домашните любимци.Това може да бъде осуетено чрез предлагането на притежателите на домашни любимци на безплатна (или евтина) стерилизация. Този тип програма е подходящ за постоянното намаляване на тоталната популация."


Ето я първата стъпка от добрата световна практика в трайното решаване на въпроса, която София отказва да обмисли, камо ли да предприеме. Новият кмет Йорданка Фандъкова вече демонстрира пренебрежение към справянето с масовото развъждане на излишни животни.


След като нееднократно заяви пред медиите кои са новите приоритетни мерки в тази област - регистрация на домашните кучета и изграждане на допълнителни приюти - липсва намерение да се постигне нещо повече от освежаване на пейзажа.


На 4 февруари беше приет бюджетът на София за 2010 г., който предвижда дейността на кучкарите от общинското предприятие "Екоравновесие" да бъде финансирана през годината с нови 1.7 млн. лв. В официалната таблица по дейности фигурира сума от 1 446 622 лв., а в обяснителната записка към бюджета заедно с тази сума е посочена и втора сума от 232 416 лв. - наемът за кучкарника в Горни Богров.


Проблемът обаче е, че нито лев от отпусканите години наред милиони не се инвестира в насърчаване на стерилизацията на домашната популация. Харчените пари биват оправдавани с отчитаните фантомни бройки кучета, кастрирани и хвърлени на произвола на улицата. Пълната неосведоменост на обществото около ефективния контрол на животните подпомогна този процес.


През последните месеци излезе наяве, че въпреки огромния ресурс, с който разполагат, столичните кучкари просто са лишавали постъпващите в приюта животни от елементарно обслужване и храна. Шокиращи клипове в youtube.com показват как в периода 2006-2009 г. едномесечни кученца, попаднали в приюта "Сеславци", са оставяни просто да умират, без вода и храна, сред непочистени екскременти.


Оказа се също, че тази жестокост е потулвана от всички т.нар. защитници на безпризорните животни. Те не произведоха нито скандал, нито някаква положителна кампания. Информация с линкове към клиповете се появи единствено във форума на вегетарианския сайт vegebg.org.


Темата странно липсваше дори в dog.bg - популярен форум, който обичайно привлича хората, съпричастни към каузата на животните. Преди това там надълго и нашироко беше коментирана нехуманната практика в кучкарниците на Благоевград, Пловдив и Хасково.


След като през 90-те години беше допуснат бум на кучешката популация, първото десетилетие на XXI век също беше пропиляно. В действителност преднамереното лутане на властите и подчинените им неправителствени организации в търсене на уж някакъв ефективен подход постигна единствено запазване на статуквото в София и България. Това и досега удовлетворява частните интереси около търговията с безпризорни животни.


В САЩ тази дейност е легално практикувана от т.нар. дилъри клас Б, но предстои да бъде забранена.  Ето какво заключава за този бизнес In Defense of Animals (IDA), водеща американска организация за защита на животните: "Кучета и котки биват продавани на много различни клиенти, за много приложения. Все пак най-същественият и платежоспособен клиент често е научноизследователската индустрия."


У нас нелегалните интереси диктуват масовата представа за контрол на популацията да бъде свеждана до безстопанствените кучета и тяхната евтаназия, кастрация или приютяване. Бутафорните дискусии около тази субпопулация продължават да бъдат разигравани само и само за да бъде отклонявано общественото внимание от същинския проблем и неговото решаване.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  В България е модно да се съжаляват и подпомагат бездомните кучета. Истинското решение е да се премахнат организирано и тихо помиярите, и да се въведат железни данъци за притежателите на некастрирани домашни кучета.

 2. 2 Профил на Мартин Христов
  Мартин Христов
  Рейтинг: 445 Весело

  Кучетата лаят, керванът си върви! Само не разбрах коя по-конкретно е кучкарската мафия...

  Traduttore traditore
 3. 3 Профил на Skitnik
  *****
  Разстроено

  тези дни е на мода да се съжаляват кученцата и да се заплашват хората които дръзват да помислят за своите местообитания Не е трудно да се досети човек накъде текат парите- но колко ли хора могат да мислят а не да се поддават на измислени емоции

 4. 4 Профил на оферта
  *****
  Неутрално

  Дръжте помиярите една седмица гладни и хвърлете Фандъкова на тях.

 5. 5 Профил на Ariman
  Ariman
  Рейтинг: 675 Неутрално

  нема фъндък, ще ги разкъса всичките

  Човекът е мярка за всички неща.
 6. 6 Профил на Точен
  *****
  Неутрално

  "Оказа се също, че тази жестокост е потулвана от всички т.нар. защитници на безпризорните животни. Те не произведоха нито скандал, нито някаква положителна кампания. Информация с линкове към клиповете се появи единствено във форума на вегетарианския сайт vegebg.org."

  "Темата странно липсваше дори в dog.bg - популярен форум, който обичайно привлича хората, съпричастни към каузата на животните. Преди това там надълго и нашироко беше коментирана нехуманната практика в кучкарниците на Благоевград, Пловдив и Хасково."


  България е на първо място в Европа по брой на заболели от кучешка тения, като броят им се увеличава с всяка изминала година. Най-застрашени от това опасно заболяване са децата. Само те са стотици и много от тях сигурно няма да оцелеят.
  Не може ли най-после всички да разберт, че животът макар и само на едно дете е по-скъп от живота на хиляди помияри ? Една масова безболезнена евтаназия на помиярите ще реши този проблем веднъж завинаги.
  Знам, че веднага ще се надигне вой от страна на така наречените "защитници на безпризорните животни", които също са допринесли не малко за да сме на това дередже. По-важното според мен е, че тази евтаназия, ще спаси живота на много хора. 7. 7 Профил на Матилда
  Матилда
  Рейтинг: 726 Неутрално

  до Точен

  Не, няма да реши проблема, защото хората ще продължат да изхвърлят домашните си любимци и/или потомството им на улицата и до няколко години ситуацията с бездомните ще е същата като сега. Плюс от околните села и далечни квартали ще преиждат нови - също изгонени от дворовете на господарите си или поколението им, специално закарни по-надалеч и пуснати на произвола.

 8. 8 Профил на Radikalno
  *****
  Неутрално

  Евтаназия на кучета и хора ще реши всички проблеми. Но кои да са евтаназиращите?

 9. 9 Профил на Майна
  *****
  Неутрално

  Пловдив беше единственият град, в който практически НЯМАШЕ кучета (освен в крайните квартали) благодарение на хитрата политика в това отношение при Чомака - помиярите тихомълком бяха "девитализирани" под носа на помиярозащитниците.
  За жалост сега бързо вървим в посока на софийската помиярщина...
  Нищо против столицата, но там е просто ужасно в това отношение.

  Много беден, но за сметка на това - много проЗД народ сме. Няма нещо, което да сме направили като хората, ей...

 10. 10 Профил на софиянец
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "Майна":

  Нищо против, майна. Дано това те спре да се тъпчеш в София и да паркираш безразборно.

 11. 11 Профил на Малко повече
  *****
  Гневно

  Като гласувахте за селянина от Банкя , това , което ви се случва , това ви се полага , глупаци такива !!! Сами си го натресохте , че и на нас ни го забихте ...

  На мутрата -пожарникар Бойко Борисов , на малоумния комплексар с „ меки китки „ ДЯНКОВ , на топсерсема Цветанов и блюдолизците около тях им е по-дебела главата , по - празно пространството между ушите и по-високо самочувствието, отколкото е здравословно !...
  Само кретенизмът и цинизмът им са на ниво !! http://www.tundzha.info/public/65-comment-tundzha-info/2045-da-ne-govoryat-i-da-ne-me-draznyat-tezi-dumi-zvuchat-strashno
  Единствено дебил не може да отчете, че през всички 20 години на прехода не сме имали по-неудачно,по-неориентирао и по-некадърно правителство от настоящето !Вероятно има още някои, които смятат , че сегашното управление не е тотално сбъркано , но това се дължи единствено на увреденият им генетичен код ...
  „Благодарим „ безкрайно на „ бащицата „ Бойко Борисов за „гениите „ , които ни натресе в управлението . Тези , които създават , най-меко казано , ужасната действителност на дезорганизация, безотговорност и неприветлива среда … Затова и БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ОСТАНЕ КЕНЕФ (тоалетна) , така както много сполучливо и точно я изобрази чешкият художник Давид Черни ! … КЕНЕФ , в края на двора- с една дупка в следата, типично по български ,типично по селски…
  Нека им напомня, че " благодарение " на подобна политика на геноцид спрямо народа ни , се случиха януарските събития през 1997 година. АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ им ПОЖЕЛАВАМ много скоро , защото иначе ще разплачат ТОТАЛНО майката българска ...

  А и все повече от тези, които гласуваха за ГЕРБ вече гледат ето така http://www.freakycreek.com/gallery2/v/Funny+Advertisements/gerber-hot-sauce.jpg.html..."

  Хайде да ви видя сега КАК ЩЕ СЕ ОТЪРВЕТЕ от малоумния кабинет, който ни натресохте ?
  По време на криза ХОРАТА намаляват данъци, намаляват акцизи, свиват " перата " , подяждани от чиновници , за да може " да диша " бизнесът, да дишат хората , а тези кретени ... абе ДА СА ВИ ЧЕСТИТИ малоумниците !

 12. 12 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Старият Български № - имитиране борба с проблемите и съвсем
  истинско прибиране на парите. Някой,някъде в коя да е Европейска
  столица да е виждал свободно циркулиращи кучета ? За глутници
  не питам...,т. е. няма нужда пак да се открива топлата вода," Как
  се озъптява кучешката популация?" Това отдавна е измислено и се прилага. Просто мандат след мандат, съответните
  общинари нежелеаят да си вършат работата,за която обаче не сме
  забелязали да са се отказали от заплати.Също така не сме забелязали някой да им търси отговорност......мандат след
  мандат.

 13. 13 Профил на nemam
  *****
  Неутрално

  Първи сме в света и по заболели от трихинеолоза. Да избием всички прасета, а?
  Строежите на приюти неоснователно се бавят, въпреки че за някои от тях, като този във Видин, давностният срок е до края на годината. В статията също е казано, че средствата не се усвояват. Някой прибира парите, а вие обвинявате кучетата. До 2004-та година само в София са похарчени 3млн лева за евтаназия, като популацията е останала стабилна. Остановено е, че кастрацията е много по - ефективна и хуманна. УБИЙСТВАТА на животни няма да дадат резултат, докато някой прибира парите. Докато хората не се научат да ценят живота на едно куче, ще продължават да ги изхвърлят на улицата и така в омагьосан кръг. Защо търсите отговорност от кучетата???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK