Редакционен: По острието на популизма


Борисов ще мисли до петък дали да развали договорите за ЕРП-тата

Ако днес някоя социологическа агенция реши да измери рейтинга на премиера, ще отчете няколко пункта нагоре. Поне. След като вчера Бойко Борисов се закани да развали приватизационните сделки за електроразпределителните предприятия.


Представяте ли си колко клиенти на ЧЕЗ, които не преглътнаха безумния начин, по който компанията въведе тримесечното отчитане - въпреки че можеха да си планират разходите - са потрили доволно ръце.
Или колко абонати на Е.ON в Североизточна България, където токът периодично прекъсваше - най-вече заради претоварване на мрежата - са си казали: Така им се пада! И заедно и с абонатите на EVN ще повторят мантрата на националистите от "Атака", че откакто са дошли чуждите инвеститори, токът само поскъпва. Мантра, която бе подхранена лично от премиера.


Във време на криза заканите към монополните доставчици на електроенергия със сигурност ще имат ПР ефект. Само че дали Борисов и съветниците му си дават сметка колко незначителен ще бъде той на фона на международния скандал, който може да избухне?


Защото на мушката са едни от малкото сериозни инвеститори в страната, големи компании от страни - членки на ЕС, които купиха ЕРП-тата в прозрачна процедура, а постигнатата стойност бе най-високата в Източна Европа за абонат. И защото изтъкваната от премиера причина - цените, на които дружествата купуват ток от НЕК и на които ги продават на малките фирми и домакинствата - е абсолютно несъстоятелна.


Тези цени не се определят от компаниите, а от независимия по закон и според европейската директива енергиен регулатор. Независимост, която явно също е убегнала на Борисов, след като се закани лично да провери и да коригира сметките на регулатора.


Със сигурност ЕРП-тата не са света вода ненапита. Но също толкова е сигурно, че ако правителството намира нещо нередно в дейността им, то би могло да реагира чрез представителите си, тъй като държавата все още притежава по 33% във всяко от тях. Другото е опасен популизъм.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK