Сурогатното майчинство – не "как", а "дали"

Да приеме или отхвърли сурогатното майчинство за едно общество е дебат от ранга "за" или "против" смъртното наказание. Обществото ни трябва да реши дали ценностната ни система допуска човешкото същество да бъде предмет на сделка. Изчистено от емоции и конкретика, сурогатното майчинство представлява договор, според който:


- Две страни се договарят помежду си, едната да зачене и износи дете, като е предварително договорено то да бъде предадено на другата страна срещу заплащане (нали никой не си прави илюзии за некомерсиалност)


- След раждането въз основа на договора сурогатната майка се отказва от правата си върху детето, а възложителите по сделката го осиновяват. Винаги и навсякъде, където тази възможност е уредена, последователността – договор, износване, раждане, отказ от родителски права и осиновяване, се спазва желязно.
Друга схема не е възможна. Ако някой си представя обаче, че сурогатната майка ражда бебе, което щастливите възложители просто отнасят вкъщи, сякаш нищо не е било – дълбоко се лъже.


Темата сурогатно майчинство, макар и твърде едностранно и мелодраматично представена, доби популярност у нас. Заговори се за едва ли не готов законопроект, който да го уреди подробно. На 30 март в Народното събрание се проведе кръгла маса, на която


бъдещите вносители представиха за обсъждане идеите си


за такава нормативна уредба. Оказа се, че единен законопроект няма да има (защото е сложно и ще отнеме много време), а вместо това ще бъдат променени разпоредби на съществуващи закони, хем по-лесно, хем по бързо, защото явно въпросът е спешен и направо не се издържа вече без регламентацията му.


Предлаганите бъдещи бързи "щрихи" по Семейния кодекс никой не е видял черно на бяло, но според авторите (Калина Крумова от "Атака" и Лъчезар Иванов от ГЕРБ - бел. ред.) като начало ще се извърши промяна на разпоредбата за произход от майката.


Подобна идея вероятно ще докара нервни конвулсии на специалистите по вещно, семейно и наследствено право, тъй като без отговор ще останат въпроси като: какви са родствените връзки между сурогатната майка и плода по време на бременността, как наследява нероденото дете и неговите възходящи, изобщо кои са неговите възходящи към момента на бременността и след момента на раждането, какъв се явява съпругът на сурогатната майка и какви са неговите права към всеки отделен момент на историята.


По природа договорът за сурогатно майчинство се доближава най-вече до договора за изработка по чл.258 от Закона за задълженията и договорите, според който изпълнителят се задължава на свой риск да изработи нещо съгласно поръчката на другата страна, а последната - да заплати възнаграждение.


Някои твърдят, че сделката съдържа елементи на наемен договор – оттам и изразът "утроба под наем", тъй като поръчващите "наемат" тялото на жена да износи, роди и предаде генетично тяхно дете. И докато изброените договори обичайно имат за предмет вещи, някак си е очевидно какво се случва при сключването, развитието и приключването на подобен тип отношения.


Всеки от нас пряко или косвено е имал наблюдения при спорове относно неправилно, неточно или липсващо изпълнение на договор.


Хайде сега да си представим, че


предметът на поръчката не е къща, бижу или картина, а живо човешко същество


Защото, като изключим романтичната музика и излезем от мелодраматичния тон на сутрешните блокове, остава не твърде приятната истина – сурогатното майчинство винаги и навсякъде, където то е позволено, се извършва без изключение въз основата на договор.


И откъдето и да го погледнем, се изисква да приложим суровите и безпристрастни правила на облигационното и вещното право спрямо живи човешки същества, емоции и съдби. Какво ще се случи например при неизпълнение, разваляне или отмяна на такъв договор?


Как ще "се отчете" изпълнението на сделката? Какво ще стане, ако по време на бременността един от поръчващите почине, а сурогатната майка не е планирала да гледа бебе; или ако тя реши да се откаже от договора и пожелае да задържи детето; или ако детето се роди с аномалия и поръчващите не пожелаят да "си го вземат"?


Това за авторите на идеята са просто детайли, които великодушно и снизходително се отминават, а изказващите опасения от подобна регламентация се обявяват за студени и бездушни или за назадничави фанатици.


Трагедията на жените, нуждаещи се от сурогатно майчинство, е истинска, дълбока и заслужава искрена и безрезервна съпричастност. Тези жени не бива да бъдат залъгвани, като им се представя само розовата и красива страна.


Ако си почтен човек и познаваш копнежа на една жена по това да стане майка и чувството й на обреченост, когато това е невъзможно, никога не би дръзнал да поставиш този копнеж в риск, нито да го обречеш на изнудване и комерсиализация, нито да спекулираш с него, извличайки лични дивиденти от това.


Малко факти, които се изкривяват в публичното пространство:


1. Към момента у нас сурогатното майчинство е забранено от чл.182а на Наказателния кодекс, както и от Наредба №28 от 20.06.2007 г. за дейности по асистирана репродукция


2. Държавите, предвиждащи изрична забрана за сурогатното майчинство, са демокрации, към чиито ценности ние уж се стремим – Австрия, Норвегия, Швеция, Франция, Унгария, Италия, Швейцария, Германия, а така също Канада, щатите Мичигън и Невада и др.


3. Държавите, предвиждащи силно рестриктивен режим на сурогатното майчинство и изрична забрана за неговата комерсиализация, са Холандия, Белгия, Великобритания, Израел, Гърция и някои щати на САЩ. Това са страни, в които решението е взето с основния мотив, че бездетните двойки наистина нямат друг шанс, защото изоставени за осиновяване деца на практика няма.


В България, уви, това далеч не е така. В тези страни договорите се одобряват от съд, комерсиализацията е криминално деяние, а в някои от тях сурогатната майка има право да развали сделката до три дни след раждането. Готови ли са нуждаещите се у нас да поемат този риск?


4. В повечето страни, позволяващи сурогатното майчинство, то се е превърнало в доходен бизнес за "утроби под наем". Това са Индия, ЮАР, Русия, Грузия, Украйна, Беларус, Казахстан. Там пазарът е свободен, можете да поръчате сурогатна майка по интернет с утвърден ценоразпис.


Ето част от реклама на Грузинска агенция за сурогатни майки: "Мы помогаем бездетным парам в поиске потенциальных суррогатных матерей . Некоторые иностранные пары, приезжающие в наш Центр, одновременно планируют отдых в Грузии, так как зимние и летние курорты Грузии (Гудаури, Боржоми, Батуми…) пользуются на сегодняшний день большой популярностью в Европе."


*Авторът е юрист


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ГЕРБ и АТАКА- тъпаци
  *****
  Неутрално

  "Оказа се, че единен законопроект няма да има (защото е сложно и ще отнеме много време), а вместо това ще бъдат променени разпоредби на съществуващи закони, хем по-лесно, хем по бързо"
  За кой ли път настоящото мнозинство доказва, че е тъпо, просто и некомпетентно. А може би причината е да се бюрократизира процеса.

 2. 2 Профил на Petar
  *****
  Неутрално

  Не разбрах какво иска автора но съм убеден че сурогатното майчинство трябва да се поощрява.

 3. 3 Профил на Иванова
  *****
  Разстроено

  За Петар: когато юристите предупреждават за евентуални проблеми смятаме, че са буквояди, а когато се забъркаме в тези проблеми, тичаме при тях да ни измъкнат, защото това им е работата. При условие, че у нас има толкова българчета, които чакат да бъдат осиновени, за какъв призив за повече българчета става дума? Естествен е страхът на хората да се боят да осиновят дете, чиито родители не познават, но каква е гаранцията, че генетичният материал на всеки от нас е толкова качествен, че да държим на всяка цена да се възпроизведе?

 4. 4 Профил на Паисий
  *****
  Гневно

  Поради что, говньовецо казваш "сурогатно" вместо "заместващо" !? Навярно защото си заченат "он лайно" !?

 5. 5 Профил на Реплика
  *****
  Весело

  Паисий??!!!
  да беше писал с по-малко правописни грешки )))))))
  Настоявайки за точно тази терминология "заместваща" , вместо сурогатна, както и стила ти на писане невероятно напомнят на стила на самите вносители
  Ако не изпитвах силни съмнения, че КалинкаКрумова може да чете друго освен списания с картинки, направо щях да помисля, че е тя

 6. 6 Профил на spopodlyze63
  spopodlyze63
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Изглежда, че проблема с търговията на деца е евалюирал до степен на 'защитен вид' в България... За един момент от миналото ми се сещам с почуда и леко отвращение ако щете дори - момент в който пътувах във влака от Бургас за София и вагона не бе с купета, а цялото пространство можеше да се наблюдава 'като на длан'... След мен влязоха няколко майки с малки деца в колички и на двата изхода застана по един 'левент' за да не решат майките да направят 'някоя грешка'... Едното момиче беше както по-късно разбрах със сестра си, която в един момент реши да се отдалечи и сядайки от другата страна на пътеката на вагона да проведе разговор, който да не бъде разбран - воден на Немски език. Ставаше дума за ТЪРГОВИЯ НА НОВОРОДЕНО или по-точно на ОЩЕ НЕРОДЕНО ДЕТЕ, за което тя обясни на отсрещната страна своето състояние като "имаща ТЕРМИН за раждане след ... време, но сестра й имала 'готово' дете - родено и здраво"...
  Незная как и защо бе избрано мястото 'до мен' за разговор и как бе преценено, че няма да разбирам Немски... Както и да е..
  За един подобен ПРОБЛЕМ има и друга страна.. Адвокатска защита на подобен род хора.. Такава една 'страна' се е явил и един Български Генерал - от разузнаването Коста Богацевски, а както бе описано в една страница в Интернет и коментара за проблема бе, че се е трансформирал от защитник на сигурността в България в Адвокат на хора занимаващи се с търговия ( и трафик) на деца... Може да си представим каква ще бъде силата на подобен род хора и влиянието и връзките им създавани по време на 'служба на Родината'... Странното е, че след предаване на два диска с информация към Сергей Станишев, Генерал Атанас Атанасов, АТАКА, Народно Събрание, Висш Съдебен Съвет и други (Интернет, сканирани документи, снимки и мои лични коментари за проблеми и посочване на конкретни имена и събития по проблеми с Трето Районно Управление МВР в София страниците с информация за трафик на деца са изтрити, както и 'оригиналите' на дисковете се оказаха по-късно манипулирани, също и други детаили в обясненията ми са модифицирани за да се премахнат имена и събития свързващи МВР и средите на държавни ведомства с проблемите и тормоза върху мен..).
  Синът на Коста Богацевски - Калин пък е подхванал 'онлайн' търговията.. или иначе казано - Интернет Провайдър (хакер посещаващ събиранията в международен аспект) и бе обвиняван многократно преди време в хакване на крайните потребители, които обслужва - ведомства, организации имащи определена инфраструктурна среда и явно интертесна информация на сървърите и работните си станции..
  Лично видях в едно посещение на офиса му (след неслучайно познаване по повод работни взаимоотношения в частна телевизия и нуждата да бъде имплементирана компютърна система за обработка на видео и звук и необходимостта от ползване на професионалните ми познания в Телевизия и студийна обработка - за пускането на системата.. Предполагам чисти подбуди, но гледано през други събития във времето - възможно е целта на 'въвеждането ми' да е била друга..) - предаване на един вариант от първите мобилни телефонни апарати за 'клониране' и създаване на 'дубликат' чрез който да могата да се подслушват разговорите на титуляра на оригинала на мобилен апарат, който вероятно нямаше да заподозре нищо.
  Ползвам да поднеса тази информация, понеже в един по-късен период и при мен бе направена ситуация и ползвано моето излизане от квартира в Германия, като през това време не бях взел 'задължителните' нормално - фотоапарат PENTAX и мобилен телефон SAGEM My800v (споменавам модела на телефона - оригинален френски продукт, понеже се оказа след завръщането ми в квартирата - сменена цялостно вътрешна конструкция - хардуеъра на телефона и останала единствено външната черупка, а модела се бе трансформирал на Му2006v и произведен в EU).. Фотоапарата от друга страна бе се 'сдобил' с пукнатина на дисплея си, което доведе по-късно до цялостното му затъмняване и необходимостта да изключа напълно за да намаля ненужната консумация на енергия, но и невъзможност да наблюдавам или настройвам в моменти апарата.. Така става, когато искаме да имаме доказателства за събития, които са укривани от една голяма част на обществото...


  http://www.events.bg/bg/holidays/3234/%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%86%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8---%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D1%88-%D0%B7%D0%B0%D0%BC-%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D0%9D%D0%A1%D0%BB%D0%A1
  http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=448&aid=10513
  http://www.novini.dir.bg/2009/06/17/news4630646.html
  http://bulgaria.actualno.com/news_155120.html
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2005/06/11/231674_dokazahme_che_georgi_markov_e_ubit_ot_ds/
  http://www.blitz.bg/article/4569
  http://www.sport1.bg/sport1/node/103138?page=1

 7. 7 Профил на spopodlyze63
  spopodlyze63
  Рейтинг: 374 Неутрално

  съжалявам за грешното изписване на "евoлюирал "...

 8. 8 Профил на Въпросителна
  *****
  Неутрално

  Браво на авторката! Страшно е, когато мъката на група хора се експлоатира по толкова грозен начин.
  Има обаче и още нещо, на което в нито едно предаване или филм, посветени на проблема, не бе дори споменато.
  ДЕТЕТО!!!
  Какви ще са психологическите последици за него? Как ще му бъде обяснено присъствието/отсъствието в живота му на жената, която го е родила? Коя е тя? Каква е? И какво ще се случи в крехката му душица , когато разбере, че е било предмет на сделка?

 9. 9 Профил на Реплика
  *****
  Неутрално

  Ха! Ама кой го е грижа за детето... нали е малко - не може да си каже. Като порастне, ще го бият по главата колко трябва да бъде благодарно, че всички възрастни какви жертви са правили за него....А че то ще се чувства като лабораторен експеримент и няма да знае чие е или ничие - голям праз

 10. 10 Профил на ***
  *****
  Неутрално

  Всички сте нещастници,които сте против сурогатно майчинство не виждате по далеч от носа си, дано един ден изпаднете в нужда и да не срещате разбиране от никъде !

 11. 11 Профил на една жена
  *****
  Гневно

  Всъщност, авторът е един изключително неподготвен и некомпетентен юрист, който въведе в заблуждение цялата читателска аудитория. Не е зле, да надскочи манталитета си и да помисли, какво би могла да помогне, а не да се чуди как да налага нейната "истина".

 12. 12 Профил на Въпросителна
  *****
  Неутрално

  До *** и Една жена: Квалификациите, които правите, демонстрират безсилие. Те не са нужни никому, особено ако се стремим към един цивилизован диалог.

  Ще ми се да я попитам хубавата Калинка, дето толкова самоотвержено защитава каузата за сурогатно майчинство, тя би ли станала сурогатна майка и би ли си причинила това- на нея си преди всичко... Защото благородството и явно не стига дотам да помисли за най-важното- Детето.

 13. 13 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Никои никого не кара насила да стане сурогатна майка, това е абсолютно доброволно , не разбирам защо взимат участие тези които не са съгласни и си дават мнението.Кои са те ,че да кажат как да се изживее живота на друг.

 14. 14 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Защо не нападате тези които захвърлят новородените си деца по контейнерите за смет,домовете затова са пълни .И не разбирам защо семейства които имат собствени деца не осиновяват изоставените, това е такъв благороден акт, а ги предлагат на други.

 15. 15 Профил на Praktik
  *****
  Неутрално

  Не со рога,че стане,а со у..!
  Така,че не сорогатна,а соуйна!

 16. 16 Профил на Реплика
  *****
  Весело

  Една Жена и звездички...
  не виждам авторката за "налага нейната истина", просто задава въпроси.
  Пишейки постове с подобен тон и изказ само затвърждавате образа на жените с такъв проблем - фанатички, които са готови през трупове да минат за да се видят генетично повторени.
  От статията аз лично виждам, че автораката е далеч по-заглижена за тези жени, от колкото КалинкаКрумова и компания...
  Не винаги този, който ви казва това, което искате да чуете ви мисли доброто... помислете, ако ви е възможно въпреки адреналина

 17. 17 Профил на Liska
  *****
  Неутрално

  добри теми за размисьл поставя авторката. Еуфорията е ок, ама и трезво мислене си трябва.

 18. 18 Профил на Сурогад
  *****
  Неутрално

  Откак са измислени финикийските знаци, всяко нещо си има цена. А когато цената не е пазарна, а измислена, можете да бъдете сигурни, че там са замесени чиновници, адвокати, юристи, публицисти, политици, преподаватели, доктори, полиционери и обикновени бандити.

 19. 19 Профил на туроператор
  *****
  Весело

  Охооооо чудничко!
  То и ние имаме нелоши курорти. Чужденците да заповядат веднага! Докато бедни нуждаещи се им износват отрочетата, желаещите могат да си лежачкат на Слънчев бряг или да карат ски в Банско - според сезона ...
  Айдииииии бизнес бейби тур!!!

 20. 20 Профил на нела
  *****
  Неутрално


  Сурогатство се е правило преди и сега и ще се прави, дори и незаконно, да се узакони е най-добре за всички страни които се нуждаят.На всички които нападате и сте против сурогатното майчинство мисля, че е по-добре да помислите върху темата за изоставените деца от биологичните родители, "които не са били фанатично настроени готови през трупове да минават за да се видят генетично повторени" в чанта за смет , в контейнера за боклук, във влака, в кошчето на тоалетната, и т.н..Не сте забравили и тези които им прерязаха гърлата , поради каква причина беше, защото не искаха да се видят генетично повторени ?Разсъждавайте върху това и излейте енергиията, така света ще стане може би по-добър и ще бъдете полезни на някого все пак. Отговорете си на въпроса колко хиляди са изоставените деца в домовете от кого са изоставени и защо не пък да не осиновине деца от тях.

 21. 21 Профил на Реплика
  *****
  Неутрално

  До коментар [#20] от "нела":

  Мога да ви посоча още много дейности, които както казвате "се е правило преди и сега и ще се прави, дори и незаконно":
  - трафик на хора
  - продажба на наркотици
  -продажба на деца

  И тях ли да узаконим за доброто "на всички страни които се нуждаят" ...
  или?

 22. 22 Профил на нела
  *****
  Неутрално

  Нищо не казахте за изоставените и убитите деца от собствените си родители! Добре ,че нищо не зависи от Вас защото сигурно ще се обявите и срещу трансплантациите на органи. Нещата се променят всеки миг в живота, и винаги можеш да се окажеш на мястото на другия.Тогава ще бъдеш на друго мнение.Радвам се че, промените в света не зависят от Вас.

 23. 23 Профил на anonimen
  *****
  Неутрално

  задалжително трябва да се узакони сурогатното маичиство

 24. 24 Профил на Реплика
  *****
  Весело

  Нела, много сте права!!!
  Авторката нищо не е казала и за глобалното затопляне, сираците на Хаити и Биг Брадър
  Много непрофесионално...

 25. 25 Профил на Вили
  *****
  Неутрално

  Аз съм за узаконяване на сурогатното майчинство.Да дадем шанс на тези които имат тази нужда.

 26. 26 Профил на Дияна
  *****
  Неутрално

  Страшно е да чуеш такава присъда - стерилна двойка.Аз съм за промяна и да се регламентира сурогатното майчинство.

 27. 27 Профил на Камелия
  *****
  Неутрално

  За повече българчета , да подкрепим промените в закона и да се узакони сурогатното майчинство. В противен случай след някоя година, ромите ще бъдат повече от нас.

 28. 28 Профил на Реплика
  *****
  Неутрално

  Камелия, ако разчитате на СМ да "преборите" числено ромите - спукана ви е работата.
  Ако "намаляването" на ромската популация в сравнение с българската е вашата кауза - осиновете циганче. Отглеждайки го във вашето семейство, че преборите със сигурност ромската му генетика!!! Един циганин по-малко за родината, една Камелия по-щастлива

 29. 29 Профил на Надя
  *****
  Неутрално

  Подкрепям сурогатното майчинство, иначе трябва да се забрани и донорство на яйцеклетки, как ще обясни майката чие е детето.Да забраним и ин витрото , да забраним и донорство на сперма,всичко това е протим морала и етиката.Да подкрепим ромите, да ги насърчаваме да се множат, да има и едно циганче за Реплика.Кой ти дава право да направляваш живота на някого? Факт е ,че има много жени съгласни поради ред причини да станат сурогатни майки .

 30. 30 Профил на Валерия
  *****
  Неутрално

  Аз също подкрепям регламентиране сурогатното майчинство в България.Да дадем шанс на всеки които поради медицински причини не може да има свое бебе.

 31. 31 Профил на Реплика
  *****
  Неутрално

  Дайте да дадем!
  Уррррррррррррааааааааааааааааааааааа

 32. 32 Профил на баба яга
  *****
  Неутрално

  Защто не замълчите всички вие противници на сурогатството. .Затворете си очите и си представете че вас ви измъчва това че ниамате деца ,че нямате и ден в който да не ви тормози мисълта че ги нямате.това да гледате как децата на ваши приятели растат а вие нямате!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Тогава съдете позволявам ви.но се и помолете на бог да ви опази никога да не изпитате тази болка защото е страшна!Една бездетна

 33. 33 Профил на Таня
  *****
  Неутрално

  Ама наистина ли яловата жена ще е доволна и ще си вярва, че е истинска майка, когато всъщност не е носила детето "си", не го е родила и единственото общо с него е яйцеклетката? Аз не бих се чувствала майка ако знаех, че друга жена е износила детето, което аз гледам. Както и не бих купила такова дете - това е човешко същество, което не се търгува. Има два вида майки - майки-осиновителки и истински майки, който са износили и родили детето си. Познайте чие е детето и към кого ще е привъзано повече, от коя майка ще има жизненоважна нужда и в чии прегръдки ще заспива спокойно.

  Някои казват, че е егоизъм това да искаш през трупове да минеш само и само да се повториш генетично. Не знам дали е егоизъм, но знам, че е егоизъм това съзнателно да лишиш едно дете от МАЙКА си, за да си успокоиш фикс идеята ти да си майка. Ти ще го направиш нещастно заради своето щастие, вместо да направиш щастливо едно дете от дом.

  А ако някой тръгне да се заяжда - още съм млада и не знам дали ще мога да имам деца, но знам и искам едно - без значение дали ще имам свои деца, от моята плът и кръв и от моята утроба, аз задължително ще си осиновя поне едно, или ще стана приемен родител и призовавам и другите да направят така, със сигурност не боли!

  А, и между другото, статистиката сочи, че българските семейства, които чакат за сурогатна майка и този пуст закон, са най-много 30. Някой ни е пуснал мухата, може би за да ни отклони вниманието от нещо по-важно? Познайте от 3 пъти кое може да е то!

 34. 34 Профил на Таня
  *****
  Неутрално

  *Има два вида майки - майки-осиновителки и истински майки, коИто са износили и родили детето си.

 35. 35 Профил на eubcm
  eubcm
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "Реплика":

  Относно произхода на детето, не е ничие, чрез ин витро оплождане се е заченало от биологичните му родители и поставено в утроба за износване, съвсем ясен произход. Децата който се оставят по домовете са неизяснен произход, в повечето случай неизвестен баща.
  ...И относно как да се представи информацията на детето, то е истината в подходящ момент от развитието на детето, то ще резбере доводите, наложили сурогатното майчинство. Психиката на децата се разстроива повече от това с което се сблъскват ежедневно по улиците и от филмите с насилие, с което са изпълнени и новинарските емисий, както и в семейства с нисък морал и липса на всякакво възпитание и норми на поведенние. Престъпно е не хората който с трепет очакват да създадат човешки живот, а тези който неосъзнато го правят и не носят последствия за действията си, раждат и захвърлят децата си, не полагат грижи за тях и така обществото се изпълва с неодволетворени и негативно настроени хора, който не умеят да изживяват пълноценно моментите от живота и да бъдат личности.

 36. 36 Профил на eubcm
  eubcm
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "Таня":

  според мен майки с Вашето "мислене" създават нещастни деца

 37. 37 Профил на eubcm
  eubcm
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "Надя":

  Подкрепям мнението Ви и съм твърдо да се регламентира сурогатното майчинство и в България, да има повече деца на щастливи родители, защото това са най-желаните деца, който се отглеждат с много любов, растат обгрижени с вниманието и обичта на родителите си. Шанс за повече усмихнати и позитивно настроени хора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK