"Бизнесът" на университетите

"Бизнесът" на университетите

© Иван КутузовВ условията на финансова криза трябва да се даде възможност на университетите да бъдат активни и предприемчиви, но без да се нарушават законите." Министърът на образованието и науката Сергей Игнатов изговори това послание на 25 март в Стопанската академия в Свищов - Меката на българското университетско предприемачество, ако се съди по фактите, заради които през февруари започнаха прокурорски проверки срещу нейния ректор доц. Величко Адамов.


В този смисъл апелът на министъра за университетско предприемачество точно от свищовското висше училище прозвуча, меко казано, доста двусмислено.


По информация на самия министър от февруари в антикорупционната комисия на парламента са постъпили три сигнала за корупция: в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София и в Стопанската академия в Свищов.
Пак по думите на Игнатов става въпрос за различни нарушения – от злоупотреби с обществени поръчки до нарушения при провеждане на изпити, вписване на оценките на протоколите, незаконно обогатяване на служителите на вузовете и преподаватели и др.


Проверяват се схеми за пране на пари чрез офшорни фирми, в която са замесени преподаватели, "златни ремонти" на студентски общежития, сред които покупката  на станалата вече емблематична врата на цена 700 лв. в Студентския град. Тоест университетският "бизнес" е в апогея си.


И за разлика от по-класическия бизнес няма преки доказателства, че финансовата криза дълбоко го е засегнала.


По ирония на съдбата точно ден преди министерската препоръка Съветът на ректорите представи, подготвен по поръчение на министерството, нов Закон за висшето образование, позволяващ на университетите


да регистрират търговски дружества и да търгуват с имоти


С което циркът е на път да стане пълен. Ако сега разпореждането и отдаването под наем е възможно само със санкция на министерството и пак се вършат злоупотреби, то с новото законово разрешение ще паднат всички пречки за вакханалията и с академично имущество, което в повечето случаи е придобивано с пари на данъкоплатците.


Да не забравяме, че през последните години почти цялото атрактивно имущество на държавата беше раздадено на принципа "кон за кокошка" и не останаха много подобни обекти за неуспелите да се вредят. Заради частичната автономност на университетите тяхното имущество остана сред малкото неразкостени, но явно времето е настъпило.


"Не можем да говорим в никакъв случай, че университетът е търговско дружество, но висшите училища не могат да продължат да разчитат само на държавната субсидия", опита се да посмекчи в Свищов идеите в новия проектозакон министър Игнатов.


По думите му "разтърсващата" реформа във висшето образование можела да стане чрез отделянето на финансовата от академичната власт. И не би било зле все пак да конкретизира за какво предприемачество апелира, тъй като в нормалния свят бизнесът на университетите е създаването на научни центрове и свързването им с компаниите, а не


далавери с материалната база, "управление" на офшорки


организиране на конкурси за красота и чалга празненства, с които свищовската академия стана най-известна.


Игнатов отдавна лансира идеята финансовото управление на вузовете да се извършва от икономисти, тъй като "само на две-три места у нас ректорите са и добри мениджъри". Като казва две-три места, не е ясно кои конкретно има предвид министърът, но на следящата сектора на образованието публика вероятно веднага й идват наум цитираните по-горе три заведения за висшисти.  


Някак хармонично се вписва фактът, че "скелетът" на новия закон за висшето образование е писан от Съвета на ректорите, чийто председател е "все още легитимният" (по думите на Игнатов пред "Нова телевизия" във вторник) ректор на УНСС Борислав Борисов, приятел, съратник и съсед на Алексей Петров и Никола Филчев - също преподаватели във въпросното учебно заведение.


УНСС впрочем е едно от най-прозрачните по отношение на "цени на изпитите" учебни заведения. Тарифата още при приема на студенти включва  доста спорни от юридическа гледна точка "дарения", които родителите на амбициозните кандидат-студенти правят "доброволно".


Машината за купуване на изпити беше доста добре смазана до изгърмяването на преподавателя Петкан Илиев миналото лято, който беше уволнен и в момента е следствен.


Славата на УНСС обаче бледнее пред ЮЗУ


- юридическата "перла" на висшето образование


в България. Само преди два дни вътрешният министър Цветан Цветанов връчи дипломите на абсолвенти в прословутия Правно-историческия факултет на Югозападния университет "Неофит Рилски". Вероятно от сантимент, защото голяма част от полицията и прокуратурата се е сдобила с дипломи по право именно там.


Със същите дипломи могат да се похвалят почти всички представители на СИК и ВИС от времето, когато ректор беше бащата на юриста на СИК, както и доста миски от конкурсите за красота на същите групировки. За учебно заведение на Маргините впрочем спорят два университета - ЮЗУ и свищовската академия.


Според уволнения от академията преподавател Калин Костов (гостувал в предаването "Тази сутрин" на 26 ноември миналата година) "тук при нас са учили пловдивските брокери, които са фалирали Агробизнесбанк,  доколкото знам и Маргините". Сред елитните възпитаници на вуза са и Красьо Черния, известният лобист във Висшия съдебен съвет, фолкзвездата Магда, министри и депутати.


Всичко това създава една приятна интимност в отношенията между властите, която министърът сякаш допълва с мечтата си "в университетите преподавателите и студентите да си говорят на малко име". Доц. Игнатов трябва да бъде спокоен, защото мечтата му на много места вече е реалност, или поне що се отнася до споменатите три вуза.


И за да усетим по-добре предприемаческия дух, да се насладим на афоризмите на преподавател в свищовската академия, цитиран от признателни студенти в сайта http://www.paste.hit.bg/biseri.htm. "Времето е пари, парите са жени, жените - изгубено време", гласи един от хитовете му.


Следващият може съвсем да трогне министъра: "Вие да не мислите, че животът на финансиста е лесен! Ние, финансистите, на 45 години умираме от инфаркт! Половината от нас прекарват края на живота си по затворите! Как я мислите!"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на цирк
  *****
  Неутрално

  Четейки тази статия от чужбина, човек несъзнателно се опитва да приложи тукашните контролни схеми върху представения проблем. За съжаление се оказва, че схемите за решаване на проблеми на "Запад" са АБСОЛЮТНО НЕПРИЛОЖИМИ за България. Паплачта, която управлява университетите, сее наред купени дипломи и възпитава управници (справка статията - половината дипломи на прокуратура и полиция са от Благоевградския) е създала просто друга реалност. Некадърниците няма как да изпъкнат или да бъдат наказани, тъй като тези, които решават за наказанията също са некадърници, взели дипломите си по същия начин. Всички са тясно свързани помежду си, защото са израствали в кариерата по всякакъв друг начин, но не и с професионализъм. В момента дилемата е, че ако се каже гласно какво става и какво представляа средното ни ниво юристи, гори половината ни "юридическо съсловие". Е кой да има желание да промени статуквото?

 2. 2 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Карикатурата е жестока и много на място!

 3. 3 Профил на Читател - преподавател
  *****
  Неутрално

  Браво на Светлана! Казвам го от сърце, макар че не знам академичен съвет да се е занимавал истински с тези въпроси. Пак казвам Браво - човек има нужда от отдушник, иначе задухата е тежка.

 4. 4 Профил на Страх и Ужас
  *****
  Неутрално

  "Само преди два дни вътрешният министър Цветан Цветанов връчи дипломите на абсолвенти в прословутия Правно-историческия факултет(??????? бел. моя) на Югозападния университет "Неофит Рилски". Вероятно от сантимент, защото голяма част от полицията и прокуратурата се е сдобила с дипломи по право именно там.

  Със същите дипломи могат да се похвалят почти всички представители на СИК и ВИС от времето, когато ректор беше бащата на юриста на СИК, както и доста миски от конкурсите за красота на същите групировки. За учебно заведение на Маргините впрочем спорят два университета - ЮЗУ и свищовската академия."

  Господи....... май най-добре да се изселя на луните Фобос и Деймос!!!

 5. 5 Профил на ххх
  *****
  Неутрално

  Има един виц : Ако пътуваш с влак и имаш престой в Благоевград,докато трае престоят може да изкараш диплома от ЮЗУ. Един журналист го нарече сергия за дипломи.

 6. 6 Профил на Митака
  *****
  Неутрално

  Много добра статия за дъблоки проблеми и много приятен стил.
  Поздравления за Светлана!
  Да не забравяме и за новия закон за акад. състав, където на ректорите им се дава пълна свобода за израстването на кадрите, а пък проекто-закона за висшето образование им дава много и дълги мандати. Як бетон.

 7. 7 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Аз пък мисля че университетите трябва да са частни. И да се кандидатсва за работа според уменията, а не според дипломата. Така малко по-малко ще се видят стойностните универститети. И държавата да подпомага студентите, а не училищата.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 8. 8 Профил на КауБойко
  *****
  Неутрално
 9. 9 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  С казаното за УНСС не съм съгласен.
  Имах познат който си купи дипломата от там.
  Аз моята си я легализирах, той неговата не. Разликата - аз бях учил там и си взех дипломата по нормалния ред.
  Но пък там има три специалности.
  Останалото е плява.
  Финанси, СК и Право.
  Да минеш с рушвет при Орешарски или Ст. Александров?
  Да бе да, по скоро вселената ще се обърне с хастара наобратно.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 10. 10 Профил на Стопанска академия
  *****
  Неутрално

  Прокуратурата да форсира разследването за Стопанска академия, защото ректорът Величко Адамов започна да пречупва един по един тези, които търсят истината за корупцията в Свищов. До месец два недосегаемият ректор и приятелчетата му, сред които и доц.Андрей Захариев ще успеят отново да потулят нещата.
  Справка и пълна информация за далаверите в Стопанска академия има www.paste.hit.bg

 11. 11 Профил на мале-мале
  *****
  Неутрално

  Браво на Светлана Георгиева за статията! Чувала съм, че и в Бургаския Свободен Университет имало ужасяващи далаверки. Сградата за милиони, построена с пари от такси, само че собственост на ректора.

 12. 12 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  Българско висше образование - тиха, тиха скръб.

 13. 13 Профил на Стоилов
  *****
  Неутрално

  Страхотна статия. Коментарите този път бледнеят пред основния материал. Проблема не е просто загатнат, а е посочен ясно и не без известна доза здравословен сарказам.

 14. 14 Профил на ....
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "biss Mark":

  Прав си , но ако знаеш колко сме далече от подобно логично развитие направо ще ти се доплаче

 15. 15 Профил на Phycon
  *****
  Неутрално

  Тия в Свищов, ЮЗУ и др. да се учат от НБУ. Вместо да дава директно рушвети, предлагаш на студента да си "насипе в дипломата" определено количество кредити. Без система и методика на обучението. На принципа на най-малкото усилие. Обявяваш това за много модерен начин за обучение, пък да посмее някой да те обвини, че продаваш дипломи. За всеки случай наричаш няколко от НБУните "професори" и им усигуряваш 24 часа дневно, 7 дни в седмицата достъп до телевизии и преса. Все едно лекциите са "отживелица" нека поне продават бизнеса. И хоп след време един от НБУните става министър и вече можеш да разчистиш "пазара". Е малкото деца, които искат да научат нещо заминават за чужбина, но нищо на този свят не е идеално.

 16. 16 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 647 Разстроено
 17. 17 Профил на Niki UK
  *****
  Разстроено

  ох... Сега си припомням защо реших да уча немил-недраг по Европата... Припомням си и какви са ми шансовете да се препоборя за добра работа в България с 'прозаичните' си познания и практически умения по специалността... Хвала на управниците - почти всеки млад човек който може да им създава неприятности с възгледите и действията си вече е зад граница. Хай сега да видим как се прави БВП от пенсионери, роми и ЮЗО юристи.

 18. 18 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 565 Весело

  Като знам с как без никакви усилия изкарах в УНСС, сравнено с ТУ-София...

  Просто можеха да ми я дадат дипломата от УНСС служебно, като книжка категория "М", заедно с категория "В"


  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 19. 19 Профил на ГНевен
  *****
  Гневно

  Не зная защо, но действията на МОМН в лицето на неговия министър Игнатов остават някак встрани от коментарите по непрекъснато течащата информация от противоречиви едно на друго изявления на членове на правителството воглаве с неговия премиер. Този факт убягва от очите на медиите и вместо да погледнат реално на нещата, те се съсипват да публикуват коментари с натрапилия се министър Игнатов, в които под неизменната му снимка на стола, заеман някога от Славейков, той пропагандира “антропологичните си и цивилизационни” идеи, облечени в нормативни актове – най-вече закони. Типичен пример за съществуващият законодателен хаос в България е представянето за второ четене в НС на безумния (особено в окончателния му текст !) Закон за академичното развитие преди дори обсъждането на Закона за висшето образование. В текста на закона се говори за всевъзможни журита от по три, пет или дори седем души, които ще решават кой да се хабилитира и кой да придобие научна степен въз основа на две рецензии и три становища или обратното, като изобщо не е ясно кой ще пише рецензиите и кой становищата и как ще се обсъждат те, при положение, че членовете може да са представители на различни научни организации и то териториално отдалечени една от друга. На върха на пирамидата, издигната със Закона за академичното развитие стои самият министър, който като бог-гръмовержец ще раздава правосъдие при постъпване на сигнали за нарушения. Даже и в египетската история и митология фараонът не е бил на върха на пирамидата, а вътре в нея и по понятни причини не е можел да излезе от там! Не е ли време и фараонът Игнатов да смени местоположението си – поне да слезе от пирамидата и да се скрие от очите на хората – например в бърлогата, от която изпълзя - НБУ!
  Ето, вижте http://www.desant.net/show-news/20124/ къде ходи и с кого се среща фараонът-реформатор на всичко, що е останало от българското образование и не се чудете на негавата мечта университетите да станат будки за дипломи не само за студенти, но и за измислени професори и доценти от рода на Дайнов, Корнезов, Славински и пр.


 20. 20 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  До коментар [#1] от "цирк":
  Много добър коментар, само заключението бих променила - не само "кой да има желание да промени статуквото", а и има ли кой да го направи като е пълно с хитреци и шмекери, на всичкото отгоре и със съмнителна грамотност.


 21. 21 Профил на gogo
  *****
  Неутрално

  Май и този министър има мисия, но каква ли? Дали да открие колелото или колелото да открие него? А дали може да кара колело?

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Има начини да се оправят нещата, не са прости и леки, но има. Първото важно нещо е да има осъдени за корупция и безстопанственост - политици, съдии, ректори, професори. Но не с акции, а с доказателства.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 24. 24 Профил на xxx
  *****
  Неутрално

  Правното образование в БГ е тотално девалвирало.Имам познат завършил правния факултет в СУ с отличие,който не може да си намери работа,защото няма връзки.Правната система тук е връзкарска работа и нямаш ли "свой" човек направо сменяй професията си.В съдебната система са се настанили цели династии,които господстват от години.ВСС назначава само свои хора и никой случаен не мове да попадне в тази затворена,корумпирана и криминализирана система.

 25. 25 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Поредна хубава статия на авторката.
  Браво!

 26. 26 Профил на И по-зле е даже
  *****
  Неутрално

  Само преди два дни вътрешният министър Цветан Цветанов връчи дипломите на абсолвенти в прословутия Правно-историческия факултет на Югозападния университет "Неофит Рилски". Вероятно от сантимент, защото голяма част от полицията и прокуратурата се е сдобила с дипломи по право именно там.

  Със същите дипломи могат да се похвалят почти всички представители на СИК и ВИС от времето, когато ректор беше бащата на юриста на СИК, както и доста миски от конкурсите за красота на същите групировки. За учебно заведение на Маргините впрочем спорят два университета - ЮЗУ и свищовската академия.

 27. 27 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Игнатов такива поразии прави, че повече не може. Нищо не докарва докрай. По е вреден за обществото и от предишния здравен министър.
  Да беше министър на нещо друго, ще го търпим. Но министър на образованието, от което зависи бъдещето на нацията - в повече ни е.
  Боже, боже прибери вересиите си. Защото Бойко скоро няма да го направи.
  Поздравления за Светла - много добър материал.

  Миша
 28. 28 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Идеята за бизнес активност на университетите и институтите на БАН е добра, но само за продажба на разработки. В англосаксонските страни университетите основават т.н. spin-off фирми, продават патенти, купуват и/или получават дялове във фирми. Но не се занимават с рентиерство! А тук БАН, университетите раздават, отдават имоти, парцели ... Но иначе аз познавам хора от т.н. преподавателска мафия от МЕЙ-то(сега ТУ) и факултета по математика в СУ в София, които отдават студенти или токущо завършили, като за комисионна взимат пари! И те влизат в частни джобове. А "отдадените" хора са тези, дето програмират разни системи като паспортната!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 29. 29 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#9] от "Десен":Аз пък точно за Александров съм чувал как са носени пари на жена му ...Верно не съм от първо лице, но все пак няма дим без огън ...

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 30. 30 Профил на Уви
  *****
  Неутрално

  Стигнахме до дъното- всеки цървул може да си купи каквато и да е диплома. А всяка тиква навършила 18 може да стане студент. На всичко отгоре внасят и разноцветен башибозук от чужбина. Браво! Срам ме е , но съм преподавател в елитен столичен ВУЗ. Нашият РЕКТОР единствено се гордее с новопривлечен "матриал" основно от Анадола.

 31. 31 Профил на Znaesht
  *****
  Неутрално

  Цитат от статията

  "Вероятно от сантимент, защото голяма част от полицията и прокуратурата се е сдобила с дипломи по право именно там."

  Или както бил казвал бившият декан на Правно-историческия факултет на ЮЗУ (проф.) Александър Воденичàров:

  "Който желае, можеше да го подадеше възражението си писмено до нас, а не да си кореспондираме с Интернет. И какво като си кореспондираме в интернет. Какво, като си кореспондираме? Е хубаво ........ хората тука, че някои хора ..... Между впрочем искам да кажа, че за нула време моа да разбера от кой е излязло...... Вие знаете има ..... За нула време точно къде е подадено, от кой, часа... и съответния друг начин мога пък да изясня точно кой е. ... Защото, вие знаете, ще видиме от кой Интернет клуб е подадено, ще видиме дали е записано и дали са подадени съответните там инициали и тоя Интернет клуб ще бъде закрит, съгласно закона. Просто ще бъде закрит, защото там трябва да има механизъм за тези неща. Или пък съответно от кой личен компютър. ... ...... Това най-лесно ще го направим. За половин ден ще го направим. Още повече, че вие знаете, нашите преподаватели, половината от преподавателите са преподаватели в такива научни звена, където се занимават с такива работи."


  Цялата реч чуйте тук:
  http://anamnesis.info/audio/Katedreno_zasedanie_v_Blagoevgrad.mp3

  Целият текст тук:
  http://docs.google.com/Doc?id=dhn59jp3_20c2zjn7jk

 32. 32 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#30] от "Уви":Каквито преподавателите, такива и студентите! Стига сте се оплаквали! Те са при вас да ги научите, а не да дефилират с природен "интелект"!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 33. 33 Профил на Сашо
  *****
  Неутрално

  Въпрос на пазар - има търсене, има предлагане. Аз съм доста добър в това, което работя, водя платени курсове в UK, Германия, няколко пъти съм изнасял лекции на студенти. Сертификатите ми не се събират на една стена в офиса. Но понеже на времето се махнах от ТУ в трети курс и после ми досвидя да си купя диплома, сега в България мога да работя в две-три компании, повечето местни клонове на американски.
  Та ако новия Пернишкия, Свищовския или Полско Тръмбешкия "университет" предлагат добри цени, защо да не си купя една диплома да са щастливи HR-ите?!

 34. 34 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#31] от "Znaesht": Сега да ви светна: ЮЗУ е създадено от КДС са борба с македонизма и преподавателите са назначени от КДС с "патриотична закваска"! НБУ е бившето АОНСУ, т.е. комсомолските кадри! СУ в хуманитарната му и обществена част основно е бастион на партията! УНСС е университет на КДС-икономическо направление! ТУ, МГИ,... са просто едни техникуми! Неслучайно с наука се реализират в чужбина само хора от природните науки - химия, физика, математика и биолигия от СУ и БАН, просто защото там не е била толкоз силна хватката на предишната власт!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 35. 35 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#33] от "Сашо":По кротко с лъжите! Няма американска компания с повече от 100 персонал, които да викат някой да им работи, а още повече да изнася лекции без образование! Е в гаражни, може да има ...

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 36. 36 Профил на ех Свищов
  *****
  Неутрално

  В Свищов процесите на изпростяване на преподавателите и студентите текат в последните десет-петнадесет години. Всичко което се случва е добре програмирана и проведена кампания от мислещи се за Господ хорица-провинциални селянчета, някои с цигански произход.Толкова са се окопали в старанието си да запазят придобивчиците си, че не ги интересува нито качеството на обучение, нито нивото на кадрите и обучаваните. Всичко е чалга. Не може да бъде по друг начин. Разкритията, които се направиха следваше да доведат до масови оставки не само на корумпирания ректор, но и на цялото ректорско ръководство. Уви, така нареченият академичен съвет се прави на ни лук ял, ни лук мирисал. Ето с такива типове нито наука, нито качествено преподаване може да се прави. Единствено чалга, яка чалга в студентския стол. Но рано или късно това ще рефлектира върху приема на студенти и върху реномено на свищовското висше училище. Жалко, заради ония честни и ерудирани преподаватели създали това училище. Едни мутренски ръководители днес съсипват всичко. Прави са хората, които казват, че след това ръководство трева няма да расте в Свищов.

 37. 37 Профил на Do ex
  *****
  Неутрално

  Не е само Свищов. Тази чалга отдавна е навсякъде.

 38. 38 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  До коментар [#20] от "Мондиана":

  Не навсичкото отгоре със съмнителна неграмотност. А със 100 % доказана неграмотност. Това не е нещо , което влошава положението , а основната причина за блатото в което тъне Българията

 39. 39 Профил на за.съжаление..
  *****
  Неутрално

  До коментар [#36] от "ех Свищов":

  Коментара ти е силен, но оставам с впечатлението че мислиш че смао в Сшищов е подобно положението.... Ако е така ти си блаженно заблуден човек... иначе пак казвам - много точни думи, точно такива селски хитреци са и с точно такава психологическа характеристика - страх да не си загубят привилегиите и едно мъчително забутано йъм подсъзнанието чувство ,че шпо никакъв ачин е си заслужават положението

 40. 40 Профил на prascho
  *****
  Весело

  www.democrit.com

  За ноу-хауто в българското висше образование

  За да знаете какво ще стане

 41. 41 Профил на Умен
  *****
  Неутрално

  Има нещо сбъркано в Игнатовщините. Преди 20 години на университетите им беше дадена стопанска самостоятелност, защото се смяташе, че тя е необходимо условие за истинска автономия. Сега Игнатов предлага да се ликвидира правото на ун-та да управлява финансите си, като целта уж отново е повишаване на автономията!? В Америка всичките си самостоятелни юридически субекти със своя собственост и финанси. За да няма злоупотреби, просто трябва органите на реда да си вършат работата и да ловят крадливите и корумпираните сред преподавателите.

 42. 42 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#29] от "BBC":

  Ма ти на жена му може и баница да и носиш, но това не значи че ще минеш.
  При него изпита е много тежък, ама много. И не пуска ей така без да знаеш. Доказателство за това че няма рушвет е че винаги провежда изпита в компанията на асистент и пред още няколко студента. Първо пита, а после взима книжката и как се казваш.
  След като ти е казал - айде следващия път с повече знания.
  Чул си кал според мен хвълряна от мързеливи и прости хора.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 43. 43 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#35] от "BBC":

  може и да не лъже...........пише ,че е бил в ТУ,ако с компютри и електроника е възможно,аз познавам хора невлизали и един ден в университет,които консултират доста големи компании по света и са канени да поемат отдели в тях.......
  сега дали сашо лъже не знам по вероятно да ,но има подобни хора.........

 44. 44 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  И от мен браво за Светлана. Казала е само истини. Аз съм преподавател, току що се пенсионирах. Можех да продължа, много ме уговаряха да остана защото смея да твърдя съм добър специалист. Но реших да прекратя защото честен човек просто не може да издържи в такава обстановка.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 45. 45 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1127 Неутрално
 46. 46 Профил на казака
  казака
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кво да говорим?
  От 51 университета в България, 50% вземат такси на студенти, които не са влизали вътре. После те имат диплома, която не им трябва, т.к. не струва нищо.
  В другите 50% има по 1-2-3 специалности, които си струват и целия народ кандидатства за тях. За другите специалности дори да имаш 2 и да не можеш името си да напишеш те ти звънят да те канят да се запишеш , щото търсят таксата!!!

  За изпитните форми: отиваш на изпит с идеята да излъжеш преподавателя, че знаеш нещо, което ти всъщност не знаеш. Това е синдрома на сесията - студентите масово учат само 20 дена през сесията за някакви изпити, после забравят всичко и не отсяват стойностното.
  Така този модел после се пренася в работата. Имаш диплома, зад която не стои нищо освен лъжата, че знаеш нещо, което си чел нон-стоп 5 дена преди това. И така отиваш с този манталитет на работа и лъжеш шефа си, че можеш да работиш и той ще те оцени. Той вижда, че си гола вода, но всички други са същите и те научава как да работиш. Но те научава как да работи ЗА НЕГО и спрямо неговите условия. И ти ставаш поредния средностатистически работник с простата психика на героите от биг брадър фемили.

  Така всъщност не само си загубил 4 години от живота си, а те са ти навредили, т.к. нямаш смелостта да започнеш бизнес и да вземаш решения.

  Изводите:
  -университетите да станат 20-25 и да се повиши качеството
  -да нарастнат такси, но и стипендии
  -да се усложни приема
  -да се намали бакалавърската степен на 2,5-3 години
  -изпитната форма да е през целия семестър и да няма сесии
  -да се съчетае образование с бизнес среда
  -да се изискват качествени практики по специалността
  -да се проверяват знанията на преподавателите постоянно
  -още много други неща, но може би тези са базисни

 47. 47 Профил на Do 31 Znaesht
  *****
  Неутрално

  А нима не знаете, че Александър Воденичаров май преподава още в НБУ при Игнатов? Нали?“

 48. 48 Профил на Yankee
  *****
  Неутрално

  Карикатурата е много точна, само че свинята трябва да бъде боядисана в червено, защото повечето ректори и членове на академични съвети (а и немалко декани) са едни обикновени червени свине, докарали образованието до катастрофа, университетите на кочини, а научната им слава - до позор. Така е от 60 години и така ще е още 60...

 49. 49 Профил на kbderror
  kbderror
  Рейтинг: 245 Гневно

  Е т'ва ако не последен напън на предишните управляващи да изсмучат още нещо пък на.
  Сега и да говорим няма нужда. Чакам окончателния вариант и обсъжданията по него.

 50. 50 Профил на Майк Тайсън
  *****
  Неутрално

  Всъщност проблемът е никакъв, защото българското образование, особено "висшето" отдавна няма значение за тези, които се стремят към истинско образование. И преди съм го казвал - светът се отвори. Чудесни университети предлагат световно образование на достъпни цени в прекрасни държави. Деца, не си губете времето - стягайте куфарите...

 51. 51 Профил на Znaesht
  *****
  Неутрално

  Ситуацията в българското висше образование е резултат от няколко компонента: първо - тя е функция от т.нар. "качество на материала на входа" и второ - тоталното абдикиране на държавата от отговорността за съществуването и това, което се случва в тях под предтекст на предоставената академична автономия.
  За всички, написали в този форум е ясно, че не може да се очаква високо качество на висшето образование ако в университетите постъпват неграмотни , немислещи и със занижени естетически критерии кандидатстуденти. Всичко това е резултат от нихилизма по отношение качеството на средното образование. Не може студентите да бъдат обучавани на правопис и правоговор на българския език и от тях да се очакват върхови постижения в учебния процес.
  Давайки академична автономия на университетите управляващите ги оставиха да се оправят и финансово сами. Ниските заплати на преподавателите, в сравнение с тези в други сектории, ги правят зависими от невинаги морални категории като брой студенти, размер на таксите за обучение.
  и т.н.
  Определям тази публикация като поредното повърхностно представяне на проблемите във висшето образование, търсеща преди всичко сензационност...и за жалост демостриране на поредната липса на компетентност.

 52. 52 Профил на Yankee
  *****
  Неутрално

  Знаещ,

  А кой го обучава този лош матриял и на какво? Обучават го едни червени проститутки, цял живот лизали задници и така станали доценти и професори. Синчета и внуци на червени престъпници (както и навсякъде другаде в икономиката и управлението). Чака ни още ходене през пустинята, братя...

 53. 53 Профил на Yankee
  *****
  Неутрално

  А да им дадеш автономия на тия скотове трябва да си луд. Те без автономия произведоха доцент Трактора и професор Батето, та какво остава с автономия...Направо си некомпетентен мойто момче...(или нарочно се правиш на луд)

 54. 54 Профил на Докога
  *****
  Неутрално

  Този министър даваше вид на модерен човек, но излезе, че просто прокарва интересите на колегите си от НБУ и подобни. Вместо да разгони номенклатурните акадмици с депутатски пенсии и да накара професорите да си вземат обявените часове прави метани на ректори като Борисов. Изглежда ще го направи и вечен ректор, като му уреди три мандата по седем години! В България безочието е бездънно.

 55. 55 Профил на петкова
  *****
  Неутрално

  Най-трагично е във "свободните" университети в Бургас и Варна.Там просто си плащаш и дипломираш.Да но елате ги вижте слуд това,с диплома в ръка.

 56. 56 Профил на Мечката
  *****
  Весело

  Моля да не обиждате свинята!
  Университетската система е много по долнопробна!
  Осъществява се от свинари!

  Поздрави на всички!
  Мечката

 57. 57 Профил на Velkov
  *****
  Гневно

  Стига бе хора! Спрете се! Не може така да вкарвате в един кюп всички хора! Навсякъде има честни и нечестни преподаватели, писачи по форумите и вестниците и т.н. Стане ли дума за корупция в образованието и Югозападия университет е на устата на повечето комплексирани псевдо-интелектуалци. Нали сте борци за справедливост? Справедливо ли ще е да ви лепнат петното на корупиран, когато цял живот си работил честно и почтено? Нали си давате сметка, че можете да затриете човек с това? Или това няма значение за вас? А ако е така имате ли право да ръсите мнения в медиите? Не сте ли останали някъде в 40-те, 50-те години на миналия век, когато хората лесно са заклеймявани? Ако имате с какво, помислете! Господ да е на помощ на милата ни Родина с такива интелектуалци!

 58. 58 Профил на ХАХА
  *****
  Неутрално

  Какво значение има къде си завършил ? Ако ще и Харвард да е, тука ще работиш във фирмите на Дамбовци, Гунински и др. комунисти, ченгета и техните синчета)). Един профан Дамбовец преди време многозначително каза за брат си, че има средно специално образование)). Вероятно тоя мисли, че това е повече от висше. Без връзки няма никога да си оправиш живота. А не си от червеното котило нямаш никакъв шанс за сериозен бизнес. Може само да им слугуваш.
  А Сергей е комедия. Първо му вижте името - руско. Баща му висш селски комунистически функционер от Видин. Самият Сергия учил в Савецкия саюз)). И чуйте - бил египтолог)). Че то мумии вече няма (май само тая на Червения площад остана), а той - египтолог. И тоя вместо да апелира да се отворят досиетата на преподавателите и да закрие измислените университети като НБУ, ЮЗУ (впрочем този го завърши жената на Каракачанов - доносник на ДС и сега тая е прокурор) и др., той се чуди какви еквилибристики да направи за да угоди на измислените ченгесарски "университети". Че НБУ не е ли филиал на Шесто на ДС ? Интересно е, че НБУ се намира в сградата на АОНСУ)))).

 59. 60 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Статията е много тъпа. Очевидно автора не знае, че западните университети инвестират в имоти и акции.

  Освен това ректора на НБУ е икономист. Примерно.

 60. 61 Профил на VHG
  *****
  Гневно

  До коментар [#55] от "петкова":

  Не знам за БСУ, но имам наблюдения над ВСУ и Техническия във Варна. В първия плащах, но поне научавах нещо. Във втория също плащах такса в размер на 750 лева за семестър, но там просто плащах - преподавателите не ме научиха на нищо, защото просто не могат. Когато си давам парите изисквам нещо насреща - доста повече от една хартийка в прилична опаковка и "самочувствието" да съм инженер.

 61. 62 Профил на труп
  *****
  Неутрално

  А си мислех, че от срам не се умира ....

 62. 63 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Стига сте ревали срещу Игнатов! Университета или института, както и фирмите, са това което ги изгражда! Преподавателите са тези които определят нивото и стандартите, а студентите са са тези които ги спазват. Нивото пада, защото преподавателите струват толкоз!И затова нито Игнатов, нито автономията имат вина! Вината е в принизените стандарти на БАН и университетите! А това е така защото никой не работи, а всеки се занимава с друго! Какъв преподавател е Ст.Александров, който е и банкер, и анализатор ...Кога готви лекции?! Колко докторанти е подготвил?! Колко научни проекти е ръководил последните години от името на УНСС?! Или как си управлява банката, по време на лекции?! Или, май не си води лекциите? А за това що за финансист е го видяхме по Жаново време...

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 63. 64 Профил на Traio
  *****
  Неутрално

  Естествено, че ще са с дипломи от ЮЗУ и Свищов и Горно Нанадолнище. Никой свестен или можещ човек, не иска да се докосва до политика, полиция или прокуратура. Това е една всепоглъщаща черна дупка, която може да размаже и последната искрица морал със смъртоносното си влияние. Те са не просто корумпирани, но и некадърни. За справка 99% от съдиите са завършили СУ и то по едно друго време, а р.полицаи и прокурори... после защо сме пусали престъпниците. И съдиите били виновни. Чакай бе, съдът не е борец с престъпността, а безпристрастен арбитър на доказателства. Ако Ц.Ц пък може да ми изброи видовете док. по НПК и да ми направи разлика между доказатество, док.средства и метод на доказване ще си охапя ухото!

 64. 65 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#43] от "capitalist":В англосаксонският свят, образователният ценз е основен критерии за работа. Аз незнам за такъв случай, за някой велик спец, без диплома. Това е било преди двадесет години, когато голяма част от ИТ-то е било хоби! Ето ви и една обява за работа в сериозна американска компания в София:http://itjobs.bg/external/VMware/SDA.html
  Забележете първото условие! И после не говорете наизуст! Кзах ви , гаражни фирми не коментирам!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 65. 66 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#42] от "Десен":Критерият за един преподавател не е колко е тежък изпита му, а какво е научил студентите!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 66. 67 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  До коментар [#64] от "Traio":

  Евалла! Един + от мен

 67. 68 Профил на СК
  *****
  Неутрално

  Според мене две неща трябва да се направят за да се даде КАЧЕСТВЕНО образование на младите българи:
  1. Да се намали принудително броят на университетите у нас, толкова да останат, че поне ДВАМА кандидати да има за едно място; Няма качествено образование със слаби студенти.
  2. Университетите не са търговски дружества, защото не могат да печелят пари; те разходват пари за образование.
  3. Значително намаляване на държавната и общинска администрация, където тези с купените дипломи се надяват да отидат. частна фирма в пазарни условия няма да вземе на работа "специалист" с купена диплома.
  4. В обществото да се настани конкуренцията (това е най-трудно за постигане).

 68. 69 Профил на СК
  *****
  Неутрално

  И още нещо: От реформата в образованието ЗАВИСЯТ пенсиите на всички българи! Неподготвените не могат да изработят пенсиите на сегашните и бъдещи пенсионери, защото работещите хранят пенсионерите.

 69. 70 Профил на кюфте
  *****
  Неутрално

  Проблема е чисто демографски.Няма млади хора , тези
  които имат пари, а вече и не само тези бегат в чужбина.
  С диплома от България е все по трудно да си намериш работа
  в странство....
  Университетите няма кой да учат, а съсловието свикна
  на прилични доходи .......
  Ввпрочем по колко университета се падат на един студент или
  преподавател?

 70. 71 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#68] от "СК":Хайде стига принуда! Ами хайде да закрием УНСС и да прехвърлим студентите в Стопански Факултет на СУ! Какво ще кажеш?! Аман от администратори!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 71. 72 Профил на СК
  *****
  Неутрално

  Не говоря за принуда, а за необходимост от съкращаване на броя на университетите! Това трябва да стане и ще стане, но не е известно кога. Дали ще е принуда или липса на финансиране няма значение че ще стане, защото няма толкова много качествени студенти.

 72. 73 Профил на Стефка
  *****
  Неутрално

  До коментар [#52] от "Yankee":

  И сто години да ходите през пустинята няма да Ви помогне с този просташки маниер на мислене и говорене.

 73. 74 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#72] от "СК":Това може да стане като се премахне възможността един преподавател да участва в атестацията на няколко университета и института! Т.е. спирането на "пътуващите преподаватели"! Тогава просто дадени Университета и института в БАН няма да бъдат атестирани!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 74. 75 Профил на ~~
  *****
  Неутрално

  До коментар [#74] от "BBC":

  Няма как да стане. По новият проекто закон ще си произведът професори и ще продължат да печатат дипломи.

 75. 76 Профил на qwerty
  *****
  Неутрално

  Моля да сме наясно с някои фундаментални неща:

  1. Бизнесът на Университетите е да обучава студенти.
  2. Бизнесът на БАН е да развива науката
  3. В известен смисъл бизнесите на БАН и Университетите съвпадат, но други видове бизнес са им забранени.
  4. университетите трябва да се ръководят от професионални мениджъри, назначени от принципала (Цъвет или Министерство). Преподавателите не стават за мениджери - не са обучени, зависими са от колегията, имат романтични и неадекватни представи за целите на длъжността. Освен това те са обучени за преподаватели и учени, а не за стопански ръководители и административни такива.
  5. Принципалът да следи за какво отиват средствата. например в Софийския Университет има разхищения: на преподаватели без студенти се плаща заплата (Химически, Физически, математически, Богословски, Геолого-Географски). Пренасочват се над 5 милиона лева. това е безстопанственост.

 76. 77 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#75] от "~~":Глупости! Защото сега не могат, така ли?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 77. 78 Профил на ~~
  *****
  Неутрално

  До коментар [#77] от "BBC":

  Не, поне не е толкова лесно. В момента има единни критерии за страната на които трябва да се отговори. Тези критерии отпадат и вече и магаре може да стане професор, стига да реши ректорът. Ако можеха щяха да си ги произвеждат и да не канат гостуващи лектори.

 78. 79 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Образованието никога и никъде не е самоцел, а е функция на цялото общество и най-вече на нуждите на икономиката. Ако БГ икономиката беше читава и изискваше добре подготвени кадри способни на аналитично мислене, които да създават конкуретна продукция с висока добавена стойност на базата на производителност, то образованието щеше да е "принудено" да достави. Това е проблема, а не законовата рамка - за справка другия университет в Благоевград, който последователно вади много, много читав продукт от '95-та до сега....

 79. 80 Профил на Angel Marchev
  Angel Marchev
  Рейтинг: 8 Весело

  По-скоро съм недоволен от късогледството на журналистката и "плъзгането по повърхността" - естествено е, че университетите трябва да имат възможност за собствена стопанска дейност, което да е свързано с отпадане на държавната поръчка... Тогава данъкоплатецът няма плаща по около 2300 лв. на студент на година (а за спортните и изкуствените ВУЗ-ове по над 5000 лв).

  А колкото до представения линк към студентски случки, някои са по същество, но повечето са типично непродуктивно мрънкачество и извадени от контекста фрази.

 80. 81 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Югозападният университет е синоним за корупционна схема-купуване на дипломи по право!Всички мутри,мутреси и посредствени,но необходими полицаи са притежатели на такива дипломи!Толкова много се изписа за корумпирания ректор Воденичаров там и какво от това?!

  4itatel
 81. 82 Профил на А10
  *****
  Любопитно

  С рога и копита бизнесът науката изрита

 82. 83 Профил на muncho
  *****
  Весело

  АХАХАХАХАХАХАХ

  "Само преди два дни вътрешният министър Цветан Цветанов връчи дипломите на абсолвенти в прословутия Правно-историческия факултет на Югозападния университет "Неофит Рилски". Вероятно от сантимент, защото голяма част от полицията и прокуратурата се е сдобила с дипломи по право именно там.

  Със същите дипломи могат да се похвалят почти всички представители на СИК и ВИС от времето, когато ректор беше бащата на юриста на СИК, както и доста миски от конкурсите за красота на същите групировки. За учебно заведение на Маргините впрочем спорят два университета - ЮЗУ и свищовската академия."

  Няма нужда да се казва нищо повече..

 83. 84 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#78] от "~~":Професор става длъжност, а не титла! А за питеснените са спомена, че има образователен ценз- притежанието на докторска степен! Пагоните и фуражките ги изхвърлиха от полицията преди науката и образованието. Това може само да засрами академичната общественост в България!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 84. 85 Профил на ~~
  *****
  Неутрално

  До коментар [#84] от "BBC":

  Нищо не разбрах.
  Професор и сега си е длъжност, но за да я заемеш следва да отговаряш на определени изисквания, едно от които е научната и образователна степен "доктор". Има още много други.

 85. 86 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 740 Весело

  Университет на Кътина и Шоплука "Антарес" (УКША)

  скрива шайбата на UCLA (University of California, Los Angeles)

  по всички показатели!

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 86. 87 Профил на rysti
  *****
  Неутрално
 87. 88 Профил на religious mysticism
  *****
  Неутрално

  Какво да ви кажа?навремето, когато унитата пропищяха за академична автономия, това означаваше следното: "Вие само ни давайте кинти, защото сте данъкоплатци, а ние ще си бичим далавери с изпити, академични имоти, дарения и т.н.Само че да се разберем - понеже ние сме богоизбраните всезнаещи и бдящи над вселената, а вие сте сволоч, измет и т.н., просто ще си мълчите, без изобщо да ни държите сметка за качеството на образованието, което ние даваме...Просто защото на нас така ни е кеф".Да сте чули някой от разпърдяващите се с либерално-демократичната карта като например, Пламен Цветков, Калин Янакиев (ДСБ) и Цочо Бояджиев, сърпугата му Пепка Бояджиева (един от ръководните кадри на института по социология към БАН) да са се отказали от такива сталинистко-комунистическ формирования като ВАК, СНС към ВАК (създадени с указ на ЦК на БКП през 1978 г.), степента "доктор на науките", чийто бащица е лично Берия да са се отказали от тези благинки? НЕ-Е-Е-Е-Е-Е-Е-Е-Е-Е!!!!!!!!!!!! ЗА НИЩО НА СВЕТА!!!!!!!!! Как да им вярваме ли? Като напуснем България и докажем, че в чужбина дават в пъти по-качествено образование! в противен случай ще си слушкате за далаверки, ще псувате пред телевизора полузамаяни от евтина ракия и водка и толкова.Всъщност както си искате...както казва 87 -Избери българското! Но после, моля ти се, спри да ревеш, да пищиш и да се оплакваш!!!!!!!!!........

 88. 89 Профил на агент Будала
  *****
  Неутрално

  Агенти-доносници на ДС управляват университетите и кадруват в тях. Това е истината и всички, които работим в системата го знаем, но никой не смее да надигне глас. На възлови постове се назначават само мижитурки и послушковци. Кога най-накрая ще им публикуват досиетата? Ако не друго поне ще им паднат маските от самодоволните физиономии.

 89. 90 Профил на 1984
  *****
  Неутрално

  Напълно споделям написаното от авторката и я поздравявам за написаното.
  Обаче нещата са още по-страшни.
  Не само грабежът на грабещите ще продължи,
  ами и доносниците на Държавна сигурност ще останат необезпокоени и защитени.

  За днешното пленарно заседание на НС е предвидено второ четене на Законопроекта за академичния състав.

  Познахте, форумци.

  В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта, е предвидено съответното старателно законово прикриване на доносниците:

  И по-точно, така както можете да го видите и на сайта на НС в момента,
  най-последната преходна и заключителна разпоредба гласи:

  начало на цитата
  § 14. В чл. 3, ал. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (обн., ДВ, бр. 102 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 41, 57 и 109 от 2007 г., бр. 69 от 2008 г. и бр. 25, 35, 42, 82 и 93 от 2009 г.) т. 27 се отменя.
  край на цитата

  Щом с това, което ще гласуват днес, ще отменят точка 27 от член 3, алинея 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия,

  с това ще попречат чрез закон на разкриването на доносниците от ВАК, комисиите и Специализираните научни съвети.

  Затова е целият напън да се наложи този недодялан законопроект, който е много по-недообмислен и недоработен от много други законопроекти от последните години за развитието на академичния състав.

 90. 91 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 977 Весело

  До коментар [#12] от "Mdaaa":


  Цялата държава е тиха, тиха скръб ти за образованието говориш л0л

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 91. 92 Профил на леле-леле
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "мале-мале":

  т.н. Бургаски Свободен Университет е може би единствения в Евр. СъЮз, в чиято основна сдрада се помещава ... ПИТЕЙНО заведение и дискотека с алкохол

 92. 93 Профил на 1966
  *****
  Неутрално

  До коментар [#90] от "1984":

  Ти направо ме съсипа с тази информация!

 93. 94 Профил на 1966
  *****
  Неутрално

  До коментар [#90] от "1984":
  Тази точка 27 от закона е: 27. членовете на Висшата атестационна комисия при Министерския съвет;
  Доносниците от ВАК вече са обявени.
  Остават обаче непубликувани лицата от ал.2 т.3 на същия закон: ректорите, заместник-ректорите, деканите, заместник-деканите, директорите на филиали, директорите на департаменти и ръководителите на катедри в държавни и частни висши училища и университети; директорите и заместник-директорите на училища по Закона за народната просвета;
  Тях ги чакаме с интерес!

 94. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 95. 96 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 465 Неутрално


  До [#94],

  Мерси, е, да, ама не,

  ВАК не е само "президиумът" на ВАК, но и всички комисии и с.н.с. към него.
  Комисията засега е обявила само онези от "президиума".
  Понеже имат още много точки да отмятат, както ти напомняш.
  Но все някога ще трябва тази комисия или някоя следваща да довърши недовършеното.
  Другите "сътрудници", от потайните дебри на съветите и комисиите, са много повече, просто защото и броят на участващите в тях е към 20 пъти по-голям от броя на членовете единствено и само на върха на пирамидата.

  Така че днес всъщност е много важно с каква последна преходна и заключителна разпоредба ще го гласуват.

  димка гочева
 96. 97 Профил на HAHAHA
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "Десен":
  Аз пък познавам няколко човека които просто си купиха дипломите от УНСС и сега са икономисти. Познавам и няколко които си ги взеха по "чесният" начин с парични и други рушвети. Няма да забравя мой приятел които ми цитира един от преподавателите си: " Учил, не учил... Не ме интересува...50 лева и минаваш... То си е за вас, вие си решавайте"

 97. 98 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 627 Любопитно

  А защо не е споменато онова висше учебно заведения в "романтичния" Бургас, в което се "дипломираха" ( !) доста активисти на ДПС?

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 98. 99 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 627 Разстроено

  Извинявам се за поста ми #98! Едва сега прочетох, че вече е коментиран Бургаския свободен университет!...

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 99. 100 Профил на Sgt. Pepper
  *****
  Неутрално

  Да обясня на онези, които не са в течение на въпроса.
  Целта на новия закон е заличи научните постижения на учения като критерий за професионалния му растеж, и да превърне официално науката и образованието в търговска дейност, където основната ценност е финансовата печалба. Личният интерес на министъра е да бъде елиминирана конкуренцията на неговия НБУ.

  Преди да станат 15, съществуващите над 50 университета ще произвеждат доктори и професори по свои собствени правила, при пълно отсъствие на общовалидни критерии. Ще се навъдят научни светила "от кол и въже", които според новия закон ще бъдат напълно равнопоставени един с друг, независимо от ранга на университета си и от собствените си научни постижения. Целта е да се улесни кариерата на посредствените, които до сега ВАК някак си не е пропуснал. Личният интерес на министър Игнатов и обкръжението му (Дайнов, Райчев и пр) е очевиден: отдавна достигнали зряла възраст, тия хора още не бяха успели да станат професори.

  Двигател на закона е Дянков, който - като представител на Световната банка - няма интерес в България да има образовани и те да влияят върху управлението.

  За да спечели евтина популярност, Игнатов се опита да заблуди младите учени, че сега растежът им ще тругне по-бързо. Наистина, сега има реална възможност те всички да станат професори три години след дипломирането си. Представяте ли си - една армия, в която няма редници и офицери, а всички са генерали... със заплата от 400 лева.

  Остава да разчитаме, че хаосът и бъркотията от новия закон ще се проявят толкова бързо, че няма да има нужда да чакаме изборите, за да бъде отменен това недоносче.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK