Трябват ни ред и прозрачност, а не показност

Трябват ни ред и прозрачност, а не показност

© Иван КутузовВече няколко месеца основният политически въпрос в България е иска ли Бойко Борисов да изправи държавата на крака, или си търси оправдание защо работата не върви. И ако все повече хора са склонни да мислят второто,  причината е, че управляващите като че ли имат за приоритет единствено имиджовите акции, а реалните действия си остават само пожелание.


Да вземем срещата на 14 април на Бойко Борисов с министри и висши чиновници от министерствата, стенограмата от която беше публикувана на следващия ден. Похвално е, че премиерът иска да разбере от първа ръка какъв е бил механизмът на натрупване на бюджетно необезпечени договори, сключени от предишното правителство. По време на разговора обаче не се прави и опит за анализ защо нещата са оставени да се случват по точно този начин. Дори не са разграничени договорите, които са по принцип дългосрочни и няма как да бъдат обезпечени от бюджета на една календарна година от другите, малко или много скандални.


Бойко Борисов води "разпита" на служителите от съответното министерство по един и същ модел – пита ги защо техните предишни началници са оставяли разплащането на договорите за неопределено бъдеще, а не са ги платили веднага, щом е имало бюджетен излишък. В момента, в който се появи някакво очевидно прахосничество, Борисов дръпва една тирада в характерния си простонароден стил, след което набързо приключва разговора с бащинското "Хайде, вървете да си гледате работата". Личи си, че диалогът е
ориентиран не към разнищването на пробойните, а към невидимата публика


на която трябва за пореден път да се посочи виновник


А иначе стенограмата е доста поучително четиво. Става документално ясно, че държавните пари се харчат по начин, който, ако човек го приложи в частната си фирма, вероятно ще фалира, а ако го опита вкъщи – жена му ще го изгони. В нормалния свят главата на семейството или шефът на фирмата си прави сметка дали има нужда от дадено нещо, какво то ще му носи, колко ще му струва и дали може да си го позволи с оглед на приходите си. На ниво държава обаче всичко върви на принципа "Дай да започнем проучвателни работи, да платим авансово 1-2-10-100-200 милиона, пък после ще му мислим". (Примерът с АЕЦ "Белене" е емблематичен – вече са пропилени няколкостотин милиона, без да е ясно ще се строи ли въобще централа, кой ще я строи, за колко, по колко ще продава тока и на кого).


От стенограмата се вижда каква неразбория цари в министерства и дирекции. Можем само да се досетим колко важни ще да са били при този хаос добрите контакти и политическите протекции. Голямата грешка на Борисов обаче е, че се е фиксирал единствено върху евентуалните незаконни машинации. Затова и всеки проблем приключва с фразата "Това сме го пратили на прокурор". Прокуратурата обаче, дори да иска, не може да пресече явно нецелесъобразните, макар и формално законово издържани договори. А това е голямата яма, в която изтичат обществените средства.


На срещата с чиновниците Борисов не показва


никакъв интерес към механизмите за оценка на целесъобразността


на даден проект. Питанията му са единствено това обезпечено ли е или не. Мен обаче като гражданин не ме интересува обезпечено или необезпечено ще бъдат прахосани еди-колко си милиона, нито дали тези милиони ще ги изплаща правителство на Бойко Борисов или на Сергей Станишев. При положение че милионите не са нито на Борисов, нито на Станишев. Излиза, че щом източването на бюджетни средства е влязло в бюджета, т.е. "обезпечено", всичко е ОК. Проблем било, когато източването е останало невключено в бюджета. (А е невключено, защото служителите на Симеон Дянков са го проспали при писането на бюджета за 2010 г.)


Бойко Борисов винаги търси някакъв персонален виновник, когото да посочи, за предпочитане от политическия елит на тройната коалиция. Само че


разсипията идва от системата на колективна безотговорност


възприета от години в министерствата. Тази разсипия може да бъде ограничена единствено ако се оптимизира технологията на одобряване на разходи, сключване на договори, контрол и т.н. Нужно е истинско програмно бюджетиране, при което се претегля ефектът на всеки разход. Произволен пример, взет пак от стенограмата. Медицинският университет във Варна иска да строи сграда за Фармацевтичен факултет, трябват му 10 милиона; получава 900 000, които вече са похарчени, и чака останалите. Добре, но сигурно всеки университет в България не би се отказал от 10 милиона, за да си построи още една сграда? Как се решава на кого и колко да се даде? Не е ли по-разумно да се създаде някакъв фонд, който да разполага с определена сума за определен период от време и към него да кандидатстват всички университети с по-сериозните си капиталови разходи? Да има някаква база за сравнение, а и конкуренция.


Затягането на обръчите, за да не тече държавната каца, изисква не екшън акции, а


умно преработване на нормативна база, правилници, процедури


за вземане на управленски решения. За да има прозрачност и ясна отговорност. Не е зле да се преразгледа и прословутият ЗОП (Закон за обществените поръчки). Камара бумаги с единствената гаранция, че накрая ще получиш най-некачествената стока или услуга на най-високата възможна цена. Не личи обаче управляващите да планират нещо в тази посока. За сметка на това научаваме, че депутатите от ГЕРБ са


отхвърлили предложението на СДС договорите по ЗОП да се публикуват онлайн


Борисов казва, че не можеш да пълниш хладилника, преди да си хванал онези, които са го изпразвали. Това добре. Само че основният проблем е защо хладилникът стои отключен и всеки бърка необезпокоявано. Трябват ни ред и прозрачност – а не показност.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kikot
  *****
  Неутрално

  Е, един път и аз да съм напълно съгласен с г-н Пенчева!

 2. 2 Профил на Jadda
  *****
  Любопитно

  Съвсем точно и ясно Бойко!Сега да чакаме червените задници, включително и тия насадени в ГЕРБ да зинат!Зер, всеки от тях е насаден на бозка за смукане на истрадана народна пара!

 3. 3 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Бойко Борисов продължава да си е комунист, милиционер и мутра по душа.
  Не само защото 10 години е бил член на БКП преди 10-ти, майор от милицията. И то не къде да е , а в школата на ДС в Симеоново.
  И не само защото Тодор Живков му е пример за добър държавник.

 4. 4 Профил на Оптимист
  *****
  Любопитно

  Ами след Б.Б. кой ще ни оправи?

 5. 5 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1408 Разстроено

  "Борисов дръпва една тирада в характерния си простонароден стил" - така е за жалост... МатрЯлът така обича да се "общува" - с говорене отгоре и по народняшки...

  Това малко да се поспре, да се помисли, да се анализира, да се мисли дългосрочно, да се пресече явлението "разсипия. която идва от системата на колективна безотговорност" - това явно е прекалено много да се очаква от сегашното управление...

  Много говор, много брауново движение. Констатация от която ми е много мъчно, понеже си въобразявах че 8 години безвремие (2001-2009) стигат. Но явно инерцията на нищоправенето е прекалено голяма, няма никакво препрограмиране на "чипа".
  Поради това бедните ще са си бедни, а богатите богати. А ББ ще се окаже поредния кьорфишек, непосмял да направи нужни, радикални и болезнени реформи!???

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 6. 6 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 770 Неутрално

  "Бойко Борисов винаги търси някакъв персонален виновник, когото да посочи, за предпочитане от политическия елит на тройната коалиция"
  Тази пиеса "Друг е виновен за моите неуспехи" стария комунист и милиционер Бойко Борисов я играе от времето когато беше главен секретар на МВР - тогава виновен беше съда. След това като кмет 2 години му беше виновен стария общинкси съвет. 2007 ГЕРБ спечели местните избори и общинския съвет не можеше вече да е извинение. Почна да му е виновно правителството. Сега спечели и изборите за парламент и са му виновни предишните.
  Питам кое ще е следващото действие в тази 10 годишна комедия?

 7. 7 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Всичко хубаво ама държавата не е фирма нито управлението на публичните институции може да се оприличи на семейство.
  Комунистите са саботирали всяка система за контрол в държавата.
  Като го почнеш от най-основната - правораздаването и прокуратурата, та стигнеш до здравеопазването.
  В България има масирана, систематична и методична кампания срещу държавността, срещу реда и срещу законноста.
  След като БъБа го разбра, може и Бойко Пенчев да го разбере. А след като го е разбрал - редно е да го напише, аз мисля.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 8. 8 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  //Само че
  разсипията идва от системата на колективна безотговорност
  възприета от години в министерствата. //

  Точен изказ . Системна разсипия . А карикатурате е показателна за дереджето на страната .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 9. 9 Профил на Мъка
  *****
  Неутрално

  Зрялостта и умственият багаж на Б.Б. са инвариантни- той печели с рейтинг. Но тези около него ме плашат повче от тройната коалиция. Дупедавство, тъпота и безчестие. Утре пак той ще ги пита: "Къде бяхте докато вършех глупости!" И после Гейчето на бял кон...

 10. 10 Профил на bulgarin v USA
  *****
  Неутрално


  ДОКАТО НЕ СЕ ПОДМЕНИ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА /лица и закони/ ПОНЕ 70 % - УСПЕХИ НЕ ОЧАКВАЙТЕ ! ЖАЛКО ,НО ФАКТ !

 11. 11 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 822 Неутрално

  За първи път да съм съгласен с коментар на този автор.

  А по отношение на мненията във форума:

  С цел спиране на всеки порив за промяна ДС ( БСП/ДПС/НДСВ) непрекъснато повтарят като мантра; "Всички са като нас, всички са комунисти, всички са крадци"
  Целта е да разнопосочна:
  - да се внуши чувство на безнадеждност. Да се пречупят слабите наченки на гражданско съзнание и активност. защото хората без надежда не протестират, не се борят, не търсят промяна. "Каква промяна - те всички са такива"
  - да се изгонят от България всички можещи, образовани и мислещи. Прост народ лесно се луже, лесно се печелят избори, лесно се краде! затова и чалгата се налага като основен светоглед - ланци, мангизи, кючеци вместо знания, гражданки позиции, трудолюбие.

  Затова във всеки форум където има искренна критика към ГЕРБ, критика, чиято цел е РЕАЛНА промяна и ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ на България се появяват платените от ДС МАЗНЯРИ И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ с обичайните си гнусни мантри.
  "Няма надежда"
  "Всички са ГНУСНИ ПРЕДАТЕЛИ като нас от БСП и ДПС"
  "На какво се надявате"
  и т.н. ПРОСТОТИИ.

  Обаче остава прблемът, че вече и бабите на село разбраха, че БСП и ДПС са организации за колективно ограбване на България.
  И спасението на българите е само в ДЕЙНИТЕ И НАСТОЙчИВИ ГРАЖДАНИ.
  Затова не се подвеждайте по тъшпотии, а бъдете дейни, бъдете БЪЛГАРИ, бъдете първо граждани, а после политически пристрастни.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 12. 12 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 780 Любопитно

  Хубави размишления в правилна посока и наистина това е, което ни дели от "белите" държави, само че то не се постига за кратък период! Все пак с идването си ГЕРБ основно обеща прозрачност и именно медиите са тези, които трябва непрестанно да насочват вниманието към системните проблеми, които обуславят появата на корупция... Разбира се, това е повърхностна дискусия, а с оглед на нивото на коментарите едва ли ще достигнем и до някакъв задълбочен извод, но е похвално, че на фона на "юфкяни зайци" и друга подобна боза, под която се изливат купища похвали, се намират и хора, които наистина да насочват общественото внимание към важните неща, а не да се комерсиализират до степен на олигофренизъм! И ето едно "Браво" от мен в тази рубрика!

 13. 13 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Много хубава статия. Трябва да се разширят правомощията и независимостта на Сметната Палата и да изисква от нея да прави cost/benefit analysis на всички публични проекти надхвърлящи определена стойност (примерно 10 милиона). Подобна практика съществува в ред западни страни.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 14. 14 Профил на !!!!!
  *****
  Неутрално

  Криза няма/ Мутрите продължават да се возят на джиповете си, да си купуват яхти и самолети. Не са се прехвърлили на голф 2-ки. Спряха само парите на обикновенните хора за да остане повече за крадене от тях!

 15. 15 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Много пъти вече коментирам, че основна пречка за успешното управление на герб са законите на страната ни. Причините са от една страна, че хората, които взимат решения не ги познават/проблеми с образованието, с образоването след образованието, проблеми с комуникацията с тези които ги знаят/, а от друга страна същите хора просто нямат навика да постъпват съобразно законите . Затова са налице приказки от типа" Наредил съм на парламента, на прокуратурата, на съда..." от премиера, "Присъдата на арестувания ще е от ...години ..."на вицепремиера . Затова са налице филмираните показни арестувания, показващи на цял свят как у нас се газят човешки права, закон и конституция. Затова са налице приказки като" Обадил съм се на когото трябва ,за да стане Желева еврокомисар".
  Затова финансовия ни министър изчислява бюджетния дефицит 0.7% ,посре 1.9%, после 3.7%, последно 2.3% и всеки път опитва да лъже Евростат, за което очевидно ще му изплющят поредния еврошамар. Тук са и много ,много други изявления ,действия и решения, които нямаше да се случат, ако се спазваха законите на страната и на ЕС.
  А когато някой не спазва законите , лицемерие е да изисква другите да ги спазват.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 16. 16 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#6] от "Малката Пица":

  //Питам кое ще е следващото действие в тази 10 годишна комедия? //

  Тази комедия от ''грешки'' я гледаме от 20г. Аз пък се питам , кога най сетне ще го проумеем . И защо , когато виждаме , че някой се опитва да я промени комедията , веднага друг скача и се опитва да му пречи ???

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 17. 17 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  duuuuuuude (автора) ...
  ... микроикономиката не е макроикономика
  ... също за съжеление не си наясно с основите на people и change managеment.
  Това което правят е на правилна посока, просто в такива големи системи трябва да се деиства стъпка по стъпка. Другото е че е Демокрация не могат да се деиства с презункция за виновност. От някъде се тръгва и другото ще се разплете няма да стране от днес за утре, но ще стане стъпка по стъпка в процеса на работа. В големи сложни системи генерални промени са почети невъзможни да не говорим че и нереалистични. По това което виждам и начина по които оперират някои много сериозен стои зад тях, по мое мнение, защото няма от къде да знаят този начин на работа тъи като е изключително Американски и в Европа поради голямата си назадналост и ограниченост немогат и да схванат защо ги бием като мече у дере ... по сички показатели ...
  Както и да е малко сдържаност и търпение и ще има добри резултати.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 18. 18 Профил на BIG AL ::)))))
  *****
  Весело

  До коментар [#7] от "Десен":

  Не са я саботирали :)
  ТЕ, СА тази система за "контрол" и затова внимават КАКВО да "контролират" и какво - не !!!
  А освен официалната система за контрол , червената МАФИЯ си има и неофициална - нейна си , ДС- арската 'система ', която също си действа ..
  Изобщо пак стигаме до баналната тема -ЛУСТРАЦИЯ и ЗА псевдосистемите за контрол- в министерства , общини , агенции и т,н...

 19. 19 Профил на Югозомби
  *****
  Любопитно

  До коментар [#11] от "Demokrat":

  Точно така. Подкрепям те. Всеки опит за произволно очерняне на българската реалност, била тя политическа, икономическа, социална или културна трябва да бъде или подминаван, или осъждан в зависимост от вредата, която нанася. Не бива да допускаме (само)очернянето да ни лишава от разсъдък и перспективи. Градивната и цивилизована критика, обратно, трябва да бъде подкрепяна и поощрявана.

 20. 20 Профил на ПРОЗРАЧНО УПРАВЛЕНИЕ
  *****
  Любопитно

  1. ПРОЗРАЧНО УПРАВЛЕНИЕ.

  Политикономическа Прозрачност на държавата която е легитимна дотолкова доколкото служи на СУВЕРЕНА - на Българските Граждани.

  Иначе само тя, държавата, си знае какво прави и на кого служи.


  2. Ред - според консенсус на СУВЕРЕНА. Това е ПРОЦЕС.

  Без някакво разумно ниво на прозрачност и консенсус всеки разбира "ред" както му дойде... или както може да го наложи.

  Диктаторите много обичат "ред". Техен си ред...


  "Трябват ни ред и прозрачност, а не показност", от Бойко Пенчев, литератор

 21. 21 Профил на Смехурана
  *****
  Неутрално

  Ако не беше толкова трагично, щеше да е наистина много смешно.Защо му се сърдите на ББ, толкова може човека. Пози, стойки, физиономии, но само за сцената.Тази роля не му е по мярка. Защо не си стоя като кмет и да обвинява всияки правителства, а се захвана с нещо, което нишо не разбира.Вече и бабите знаят, че тяхното момче не разбира дип от сметки, но да се надува е направо факир.

 22. 22 Профил на BIG AL ::)))))
  *****
  Весело

  Интересна е и "философията" на разпитваните : щяха да ме уволнят, затова подписвах, не контролирах , съгласявах се , не възразявах и т.н. ..
  Ето ТОВА е "стадната" реакция , останала ни от комунизма..))
  Мълчах , изпълнявах , подписвах ,съучаствах,... въпреки , че нямаше средства..И това се приема за "нормално " оправдание.!!?? Този абсурд, наследен , се приема за " нормално""...
  Затова в България , все още, престъпленията се приемат за нещо= "нормално", :)) , когато са извършени от "началник"...Стадото, мълчи ))
  Ех, лустрацио, лустрацио...ЗАЩО ТЕ НЯМА ????

 23. 23 Профил на Боцко
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "Оптимист":
  Ред е на Младен Михалев - Маджо.

 24. 24 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#22] от "BIG AL :))))":

  НЕ е важна лустрацията.
  Ние вече изпуснахме влака за лустрацията!
  Това трябваше да стане преди 5-10 години, сега вече е безвъзвратно късно.
  Сега вече е време не да живеем в миналото а да мислим за бъдещето здраво стъпили в настоящето.
  А то е че правилните, интелигентни личности с лице, собствена заявена политическа позиция, професионалистите и хората които съблюдават закона сами ще са тези които ще отстранят от управлението хората които не служат на работата си, на закона и на страната ни.
  Тия които служат на ДС, на мафия, на организираната престъпност - на тях мястото им е в затвора.
  Ако се гласува доверие на хората които са за тая законност, морал и ред - няма нужда от лустрация. Сега кой да лустрираш. Та те архивите вече който не е рекъл той не ги е барал...

  The biggest risk in life is not taking one.
 25. 25 Профил на Бачо Иван
  *****
  Неутрално

  То човек кола на старо да реши да вземе пак поне масла ремъци и др. консумативи ще смени!Тези взеха да управляват държава на 1300 години със безкрайно загнила и корумпирана администрация и почти нищо не смениха! Ама били незнам какви си специалисти ...експерти...и златни да са махай ги щото като са се настървили и нещо читаво да вкараш между тях те или ще го унищожат или ще го изхабят!

 26. 26
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 27. 27 Профил на читателка
  *****
  Неутрално

  Много добре казано.Дано го проумее онзи, дето се представя за премиер.Но надеждата ми не е голяма.

 28. 28 Профил на eu
  *****
  Неутрално

  харесвам този автор, но статията никак не е оригинална. няма нищо ново в тезата, че проблемът е в начина, по който работят държавните институции - а те работят така от времето на комунизма, когато философията е ,че те съществуват сами за себе си, а не за гражданите, и това просто продължава да е така. всичките без изключение са нереформирани - от здравеопазването до външно.
  не е ясно защо гласувалите за сините объркаха радостта от падането на предишното правителство с убеждение, че правителството на този премиер ще извърши реформи - нищо в герб не даваше основание за подобна убеденост.
  обидно за интелигентността на автора е да използва изостаналото и патриархално клише, че само мъжете са глави на семейство, подминавайки жените, които печелят колкото или повече от мъжете си, и често след това започват втори работен ден от домакинска работа.

 29. 29 Профил на Стенли
  *****
  Неутрално

  До коментар [#16] от "ARRI":Хубав и основателен въпрос. Според мен отговора е защото си имаме работа с професионални играчи на "тука има-тука нема". Две чужди специални служби и техни мекерета тук си бият шамари за наша сметка. Техни са и висшия и средния ешелон в държавата. Който измисли как да се справи с тях трябва да бъде почитан като кан Аспарух. Разбира се за успеха им допринася и нашата неопитност и простотия, но това си е природна даденост за съжаление.

 30. 30 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Очевидно е, че българите точно такъв си го харесват ББ. Той се държеше така и като шеф на милиционерите, и като кмет. Българите не виждат нищо лошо в този начин на работа, така са свикнали, използват го и самите те.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 31. 31 Профил на Николчо Дем....
  *****
  Неутрално

  И все пак защо някак си се пренебрегва анализа на тези "необезпечени" договори, продължава да се хвърля в пространството твърдението за "разсипията" на предходното правителство?Елементарно и напълно неграмотно е да се сравнява изграждането на бюджета на едно семейство,на една фирма с държавен бюджет.Възможно ли е едно отговорно държавно управление да започне прокопаването на тунел под вр.Шипка без да възложи,защо не на авторитетни западни фирми, един преддарителен анализ за ефективността от такъв тунел и колко ще струва на държавата един такъв предварителен анализ?Да го спести ли тази държава,за да напълни хладилниците на хората?Авторът на статията някак си подличко внушава тезата на ББ за разсипията на предходното правителство.

 32. 32 Профил на куратор
  *****
  Неутрално

  Браво Стенли! Само че те не си бият шамари а имитират и си бият чекии.

 33. 33 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Пак ровите Белене. Всичко беше ясно до идването на ББ. След това не само Белене не е ясно, но и бъдещето на България. Когато на някой не му е ясно откъде му се иска , и господ не може да му помогне. Управници, които от сутринта да вечерта три пъти си сменят мнението не са способни да реализират дългосрочен проект.

 34. 34 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#29] от "Стенли":

  Стенли , прав си . Вчера под друга статия го написах почти същото , сега ти го пействам . //Всичко се контролира от висок етаж...И така, поотделно викат двама души, за които са сигурни, че ще изпълнят това, което им нареждат. Единият го правят политически „ляв“ и го финансират, за да може да създаде партия. Финансират обаче и другия, но му казвате да създаде „дясна“ партия. Сега имат две опозиционни организации, субсидират пропагандата, изборите действията им и така винаги знает техните планове. Т.е. контролират и двете страни. Ако пожелая едната от тях да има предимство, просто й дават повече средства, отколкото на другата. Двамата лидери вярват, че са на тяхна страна и си техен „приятел“.
  Народът ще е толкова обсебен от това „ляво“ и „дясно“ и никога няма да схване, че всъщност вие сте причината за раздора. А в България ''лявото'' и ''дясното'' си знаят...

  , че са създадени от един и същи...
  ли , прав си . Вчера под друга статия го написах почти същото , сега ти го пействам . //

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 35. 35 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  много точен и ясен анализ по същество, предлагащ очевидни и прости стъпки за промяна, но кой ти чете и слуша. по-важното за ББ е всеки ден да пускат по телевизията как арестуват лошите. премиерът се държи като нещо като главен прокурор.

  Истината ни прави свободни.
 36. 36 Профил на er
  *****
  Неутрално

  Може би автора е пропуснал нещо което Бойко Борисов констатира при тези проверки на договорите (може и да го няма в стенограмата), но той го каза ясно - в министерствата няма организация и ред, кой взема решения, кой ги реализира, кой подписва, кой контролира, кой променя. Оттук нататък вървим към промяна, но тя ще стане бавно и трудно, защото триглавата ламя години наред е изграждала ешелонирана отбрана. Тази отбрана трябва да бъде преодоляна, да бъдат въведени новите правила, и едва тогава можем да очакваме някакви резултати.

  Пораженията, които нанесе триглавата ламя на България са съизмерими с национална катастрофа.

 37. 37 Профил на Стенли
  *****
  Неутрално

  До коментар [#34] от "ARRI":Да това вече го разбират сравнително широк кръг от българи. Какво правим обаче! Няма лакмус за да разпознаеш добри и лоши. Общо взето хората донякъде се понаучиха и осланяйки се на инстинкта си взеха да се ориентират, но и отсреща не стоят на едно място. Овладяха и националистически течения и патриотични организации и народни партии ... ставаме разногледи. А държавата едва едва крета. Лично аз, а и много от нас, както виждам се уповавахме на ЕС, но той както виждаме все още има много смътна идея какво следва да бъде- държава като САЩ или нещо като нищо на света. В крайна сметка каквото родим ние самите, това ще бъде, ако бъде.

 38. 38 Профил на към стенли
  *****
  Неутрално

  Важни въпроси ? Какво можем да родим как да го родим #Какво да правим след като много знаем.

 39. 39 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#37] от "Стенли":


  Много е сложно . Не , че те успокоявам , но този ''сценарист'' не прави постановките си само тук . При нас , и аз не знам защо , положението е най-зле . В никакъв случай не се сърди на парцалесите .

  //В крайна сметка каквото родим ние самите, това ще бъде, ако бъде. //

  Лошото е , че ние нищо не можем да ''родим'' , ние само помагаме в ''раждането'' . т.е. гласуваме . И ти сам каза , че са станали много изобретателни.........// Овладяха и националистически течения и патриотични организации и народни партии ... ставаме разногледи.//
  Аз за това и не гласувам . Не искам да ставам съучастник в едно престъпление.....


  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 40. 40 Профил на BIG AL
  *****
  Неутрално

  До коментар [#24] от "Десен":

  Раздвоение на личността..) Наблюдава се и при Костов ))
  И как зависимите от старата система и нейните "представители"- ще работят законно в бъдеще ??
  Мисля , че нобеловата лауреатка, вчера добре го беше написала ..) ..Старите познанства , връзки , пари , зависимости ,стадния инстинкт- червен и т.н. ..Нямам нищо против да гледаме САМО бъдещето..)
  НО ,ТЕ са тук и СЕГА и не- бездействат, т.е. САБОТИРАТ., крадат, като истински комунисти)).
  Искат си Империята ,сключват си договори с нея- в неин интерес ,, слугуват и ,искат си крепостничеството ,искат и награбеното да си запазят)))...
  Изобщо добрите пожелания са едно , действителността е ..друго...Това не беше ясно и на Костов ,и на съветниците му..) Той не си сложи главата в торбата..Казвал съм го и друг път-липсва му идейната убеденост на демократ , антикомунист...Интересува го само личното му его. Индивидуален играч,които провали СДС,,
  Между другото, личната неприязън на "лидери" -един към друг - съсипа СДС..
  Т.е. бяха НЕДОРАСЛИ да надживеят личния си егоизъм, за общото , на България , благо.)
  СЛАБИ политици..И Костов , не беше изключение..)
  Разбира се , и агентите на БКП -в СДС си свършиха работата .
  Политиката не е индивидуален '"спорт"..)) А Костов не е отборен играч..Господ го беше качил на вълната, но той се провали..Грандоманията му , го провали...

 41. 41 Профил на J.N./izto4nik/
  *****
  Неутрално

  Това не е РАЗСИПИЯ. Това е ИЗТОЧВАНЕ. Източването е основен
  начин за придобиване на финансов ресурс от ВИСШАТА НЕОТОТАЛИТАРНА КЛАСА /ВНТК/ и неиният елит.

 42. 42 Профил на каца
  *****
  Разстроено

  Каквото и да си коментираме,който и да застане пред тази продънена каца,трудно ще я запуши.То не може двайсет години да се пробиват дупки,и сега Бобо с магическа пръчка да ги залепи.

 43. 43 Профил на neevrein
  *****
  Гневно

  До като светъ се управлява от парите,а зад тях стоят евреите,оправия няма.

  Откъсите са взети директно от Талмуда:

  — „Само евреите са хора, неевреите не са хора (а гои).“ (Kerithuth 6b S. 78, Jebammoth 61a)

  — „Неевреите са създадени, за да служат на евреите.“ (Midrasch Talpioth 225)

  — „Неевреите трябва да бъдат отбягвани дори повече от болни прасета.“ (Orach Chaiim 57, 6a)

  — „Сношението с неевреи е като сношение с животни.“ (Kethuboth 3b)

  — „Раждаемостта на неевреите трябва силно да се ограничава.“ (Zohar II, 4b)

  — „Както заменяш изгубени крави и магарета, така трябва да заменяш и умрелите неевреи.“ (Iore Dea 337, 1)

  — „Да удариш евреин по челюстта, е все едно да нападнеш Бог.“ (Sanhedrin 58b)

  — „Бог (Яхве) никога не е сърдит на евреи, той се сърди на неевреи.“ (Talmud V/2/43b — 44a)

  — „Където и да отидат (евреите), те ще бъдат принцове и лордове.“ (Sanhedrin 104а)

  — „Вие сте родоначалник на всички народи, вие сте избраният между народите, вие сте владетелят между народите. Вие сте обичаният между народите, вие сте най-добрият между народите, вие сте най-довереният между народите.“ (Shabbat 105а)

  — „Гоите не притежават жени — техните жени не им принадлежат.“ (Talmud IV/4/81 + 82 ah)

  — „Вие (евреите) направихте мен (Яхве) единствения Бог в света. Аз ще ви направя единствения владетел в света. Умният се занимава с парични въпроси, тъй като нищо в Тората не е по-важно от това — те са като бликащ извор.“

  — „Евреите винаги трябва да се опитват да заблуждават неевреите.“ (Zoharl, 168а)

  — „Върши търговия с неевреи, ако те ти плащат пари за това.“ (Abhodah Zarah 2а Т)

  — „Нееврейска собственост е като пуста земя и принадлежи на онзи евреин, който пръв я завземе.“ (Babha Bathra 54b)

  — „Ако двама евреи измамят неевреин, трябва да си поделят печалбата.“ (Choschen Ham 183, 7)

  — „На всеки евреин е позволено да използва лъжи и лъжесвидетелства, за да разори неевреин.“ (Babha Kama 113а)

  — „На евреина е позволено да се възползва от грешката на неевреин и да го заблуди.“ (Talmud IV/2/2/70b)  Прекрасно, нали? Съмнявате ли се още, че „Протоколите“ са от юдейски произход? Разбирате ли царете, които са прогонвали евреите от държавите си?

  В случая не говоря за обикновените израилтяни както има и обикновени християни или мюсюлмани — а за евреите (и изобщо хората) с власт. Те вярват в абсурдите, които току-що прочетохте.

 44. 44 Профил на Калтурпросветник
  *****
  Весело

  Да бе, как никой не се е сетил досега за такъв сюжет.

  Олимпиада... фестивал... масови стадни сцени на стадиона, хиляди бюра и бюрократи с писалки в ръце подписват ли подписват харчове...

  Като рекох фестивал... носталгирам.
  Когато се каляваха основите на развития социализъм фестивалите бяха на мода.

  Интернационални, съветски фестивали на "и жълти и бели и черни". Оттогава е известен такъв един рефрен:

  Малката креолка
  от Венецуела
  тя дойде с другари
  тук на фестивал...

  Нищо чудно въпросната креолка да е майка на сегашното голямо магаре Чавес


  BIG AL :))))
  Весело
  * 22

  Интересна е и "философията" на разпитваните : щяха да ме уволнят, затова подписвах, не контролирах , съгласявах се , не възразявах и т.н. ..

  Ето ТОВА е "стадната" реакция , останала ни от комунизма..))

  Мълчах , изпълнявах , подписвах ,съучаствах,... въпреки , че нямаше средства..И това се приема за "нормално " оправдание.!!?? Този абсурд, наследен , се приема за " нормално""...

  Затова в България , все още, престъпленията се приемат за нещо= "нормално", ) , когато са извършени от "началник"...Стадото, мълчи ))

  Ех, лустрацио, лустрацио...ЗАЩО ТЕ НЯМА ????

 45. 45 Профил на ЦИТАТНИК
  *****
  Любопитно


  Анонимен потребител
  er
  * 36
  * 22:36
  * 18 апр, 2010

  Може би автора е пропуснал нещо което Бойко Борисов констатира при тези проверки на договорите (може и да го няма в стенограмата), но той го каза ясно - в министерствата няма организация и ред, кой взема решения, кой ги реализира, кой подписва, кой контролира, кой променя. Оттук нататък вървим към промяна, но тя ще стане бавно и трудно, защото триглавата ламя години наред е изграждала ешелонирана отбрана. Тази отбрана трябва да бъде преодоляна, да бъдат въведени новите правила, и едва тогава можем да очакваме някакви резултати.

  Пораженията, които нанесе триглавата ламя на България са съизмерими с национална катастрофа.

 46. 46 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#40] от "BIG AL":

  Не се съгласявам с коментара.
  Кои работят? Кои?
  Икономическите къгове им трябва печалба, иначе са аут.
  Трябва им бъдещето на БСП, ДПС и НДСВ инак пак са аут.
  На хората им трябва не лустрация а бъдеще. За тях и децата им и ние това трябва да има дадем - гаранция че те имат такова в България и то бъдеще по европейски стандарти.
  Какви точно са те - пожелавам ти много възможности за пътуване че да ги разбереш сам.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 47. 47 Профил на аха
  *****
  Неутрално

  Абе ще въртим ще сучеме пак на Костов ще се случиме.

 48. 48 Профил на К.
  *****
  Неутрално

  А бе Бойко, а бе Пенчев.
  Призова към "ред и прозрачност" е призов към фашизъм или поне комунизъм.
  Кма прозрачност като има хора късогледи има хора и далекогледи.
  Всеки вижда различно и отерагира според това какво е видял.
  Вулкани изригват, землетресения тряскат - хора погибават и умират ката ден от най-обикновени случайности.
  За каккъв ред говориш?
  Нещата от както е време оно требе да се решават парче по парче.
  Стяга те обувката - спираш по пътя, изуваш калеврата и вадиш камъчето.
  Просто като боб.
  Ако требе в махалата да набият бабаитите дето тормозят народонаселението - нека ги поутапат.
  Това ще даде кураж на чаветата да вдигнат гагите и си търсят правата.
  Говориш за проекти.
  Ти имаш ли си хал хабер как в Белгия, например, можеш да се набуташ в бизнеса с асфалта и поддържането канализацията на циганското гето?
  Немаш и никога нема да добиеш.
  Обаче, ако белгийските ченгета и данъчни набарат някой, осмелил се да точи ДДС, отвлича хора или висш съдия си чурулука с италиански мафиот ще го разнасят по телевизии и радия и карат да ляга и става по пода поне три години.

 49. 49 Профил на Гео
  *****
  Неутрално

  Очевиден е повсевместният дефицит на обикновен здрав разум на всички управленски нива в държавата. Така е било в миналото, така е в настоящето, а така ше бъде и близкото бъдеще (докато не се смени чипът на българина). Най-голям е дефицитът в главата на ББ. Впрочем, кто се освободи 80 % от некадърната чиновническа класа кой ще запълни дупката? Управлението на големи системи си е една тънка наука и тя не се усвоява от всеки средностатистически шоп. Затова вместо футболисти от Македония, да си цаним управленци... Белким цените на продуктите за шопска салата паднат яко!

 50. 50 Профил на Чуден,СО
  *****
  Неутрално

  След прочитането на коментариите още два пъти прочетох статията и не открих нищо смислено от което да се възхитя както някои другари изразили първи своето възхищение.
  Перефразирана бедна информация събрана пак от дневния печат от предишния ден.
  Г-н Пенчев,
  чел съм по-смислени ваши материали. Опитайте се да мислите, да съпоставяте събирането на данни за определени технологични процеси! Моментът на обобщенията и анализите идва след натрупани достатъчно количество данни годни за класифициране и обобщаване и изисква някакъв период от време.

  Изглежда сте доста далеч и от най-простата схема за систематичен научен подхот за проучване на наболял проблем!

  ББорисов е подходил правилно като е задавал почти същите въпроси на отделните чиновници. Целта му не е била да ги обвини в разхищения а да установи системата, технологията на извършване на трудно доказуеми престъпления. Да тръгне по нишката на процеса.
  Задаването на едни и същи правилни въпроси позволява събирането на статистически данни годни за компютърен анализ и за следващи го активни действия.Нали такъв е принципа на анкетите но там данните се събират от анонимни източници?

  Недоумявам за опита ви да обрисувате Министър-председателя като недоучил милиционер а той е следвал определена система неизвестна за вас! Затова и не сте я проумяли.

  Г-н Панчев! Вие не бяхте ли доцент и преподавател?
  Би трябвало тези научни системи да са основно правило за всяко ваше действие! Иначе какво търсите в науката и как сте се озовали там?

 51. 51 Профил на ЦИТАТНИК
  *****
  Неутрално


  Чуден, СО

  ...

  ББорисов е подходил правилно като е задавал почти същите въпроси на отделните чиновници. Целта му не е била да ги обвини в разхищения а да установи системата, технологията на извършване на трудно доказуеми престъпления. Да тръгне по нишката на процеса.
  Задаването на едни и същи...

  Прочитане на целия коментар правилни въпроси позволява събирането на статистически данни годни за компютърен анализ и за следващи го активни действия.Нали такъв е принципа на анкетите но там данните се събират от анонимни източници?

  ...

 52. 52 Профил на Тео
  *****
  Неутрално

  Цитат: "Не е ли по-разумно да се създаде някакъв фонд, който да разполага с определена сума за определен период от време и към него да кандидатстват всички университети с по-сериозните си капиталови разходи?"

  Не, не е. Боренето на бюрократщина с още повече бюрократщина е обречено на пораждане на още бюрокращина

 53. 53 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Явно на ББ сърцето и душата му са на правилна вълна но май менаджерските му знания не са достатъчни за да се оправи. Не е много компетентен човека и това може би ще се окаже проблем. Не съм сигурен че около него има силни и умни хора. В същото време БСП са пресметливи гадове. Поне 25% от населението ги подкрепят като зомби. Винаги ще имат мълчаливата подкрепа на Москва. май ситуацията е по-страшна от колкото си мислих. Ако ББ се издъни след него няма никой който да има хъс и желание да се занимава с бъкиите. Ужасно е че съдбата на толкова хора е в ръцете на един честен но простичък човек, който има добри намерения но няма потенциал или подкрепа да се справи. Дано да се лъжа и ББ да се окаже по-умен, по-хитър и по-голям инат. дано да има и малко късмет, че и ние покрай него.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 54. 54 Профил на До №50
  *****
  Неутрално

  Не прочетох целия коментар, но ме забавлява мисълта за анализа. Например на въпроса - Защо го направихте получава очевидно неверния отговор - защото ТЕ ме накараха. А защо е неверен - ами защото съответния чиновник е получил съответната премия за това. И всъщност го е направил именно и само по една причина - за пари. Сега го е яд, че е взел по-малко от ДРУГИТЕ, по-малко от ОНЕЗИ, те са лошите - не той който взима 3000 лв за това че е участвал в схемата, а ОНЕЗИ по 300000. Хайде проверете им заплатите.

 55. 55 Профил на Чико
  *****
  Неутрално

  Харесва ми статията!Мисля,че докосва същината на нещата.Ред,целесъобразност и здрав разум.Това е необходимо да се направи и това разбирам под реформи.В бъркотията,която съществува отгоре до долу,не можеш да разбереш кое е определящо,глупостта или непочтеността.Дори да се пребори с непочтеността,Бойко няма да успее с глупостта.Всеки,който седне на държавната трапеза,започва да се преживява като малък министър и щастливо мисли колко повече да похарчи от държавните,респ.общинските пари.Това ,също е въпрос на манталитет.Преди години бях член на клуб на Отворено общество.няма да изброявам подробности,но вярвайте ми,всички без изключение се преживявахме като малки соросчета.Това е положението с нас българите.

 56. 56 Профил на vulkana
  *****
  Неутрално

  абе тоя смешник бойко няма ли да си ходи. клоун палячо,измамник, надут пуяк без елементарно покритие. думите бълват отвътре като вулкан в исландия

 57. 57 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 719 Весело

  До коментар [#43] от "neevrein":

  Дай ми линк към тези слова......................

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 58. 58 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Показните акции са като чалгата - лесно се продават, но почти нищо не остава. Нямат системен ефект. Не е вярно това, че "като изловим крадците, хладилниците ще се напълнят". Дори хипотетично да приемем, че крадци няма, хладилниците се пълнят от работеща икономика и ясна визия как държавата си организира бюджета. А тези последните неща за ББ са като да му говориш на китайски.

 59. 59 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 883 Неутрално

  "Разсипията идва от системата на колективна безотговорност", а тя си е едно сложно перпетумобиле проектирано и патентовано по наште геополитически ширини. Борисов с все хъза си очевидно не си и помисля да разгадае тази система, а за екипни анализи и действия е твърде дебелоглав и инертен...Дано не си счупи главата, че изтощението сред нас расте и току предните се прегрупирали отново и айде пак старата песен на нов глас. И опазил ни Господ тогава!

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 60. 60 Профил на Milen
  *****
  Неутрално

  До коментар [#53] от "kKk":
  В същото време БСП са пресметливи гадове.
  ---------
  В момента БСП са лявата партия в БГ, и са си намерили мястото. Атака срещу тях и сатанизирането им, е вредно за страната. Това поставя политическата стабилност на карта. Друга лява партия няма и не се очертава да има.
  Това е все едно да се сатанизират демократите в САЩ като големи мошедници и мръсници.
  Освен това БСП води четири години разумна политика, особено фискална - плати 2 млрд евро външен дълг и сега БГ има 15% задлъжнялост, може би най-ниската в Европа. А можеше популистки да ги даде в добрите години за пенсии, и сега в лошите години бюджета да е още по зле. И да има и по висок вънпен дълг. Освен това остави от 4 млрд на 8 млрд резерв в хазната. И тях ако бяха можеха да ги дадат за пенсии и по-високи бюджетни заплати. и за кръгове. Не са толкова зле , колкото се опитват да ги изкарат.
  А кражбите и далаверите, за които ги разпъват сега, са нещо присъщо на БГ, не само на социалистите, бих казал дори на Балканите въобще.
  Обща вина няма, има си конкретни хора, да си носят отговорността. Миналото си е минало, вече става история.
  БСП е левия крак на политическата система в БГ.

 61. 61 Профил на BIG AL ::)))))
  *****
  Весело

  Статията не е слаба ..Има няколко акцента, например въпросът с "целесъобразността".
  Кое е целесъобразно ,за съжаление се решава от мнозинството в Нар.събрание ., респективно Мин.съвет../аеци, цанков камък или сградата във Варна /
  И обикнове се плаща, при НОВИ избори и смяна на управляващите
  Там чиновникът НЯМА участие ..НО, когато е контролиращ, той , чиновникът, може да се "ОБАДИ", когато разходите НЕ са предвидени , дори и в този "целесъобразен" бюджет )) А това не се прави-щели да го уволнят!!???:)
  Разсипията , по принцип, се решава от управляващите - имаме -бюджет , после излишъци, после- инвестиции , ненужни и т.н. . По надолу- тя само се оформя, ако нямаме предвид -обикновените подкупи , надписванията на труд и материал и т.н.
  С две думи- трябва да има отговорност , защото това НЕ са частни пари ,на частни лица или фирми ..

 62. 62 Профил на BIG AL ::)))))
  *****
  Весело

  До коментар [#60] от "Milen":

  ""Миналото си е минало, вече става история...)))"""

  Да, но в нормалните държави..) И демократите в САЩ нямат нищо , ама нищо общо , с нашето минало .:)).
  НО ,когато едно ченге /кое в Америка / от 6-то е мулти милионер с архео ценности ? Или едно шофьорче от ДС , или другарчета- на мама и тати-все от БКП ,или по списъка на ЦК на БКП- ТОВА ли е нормалното ??
  НОРМАЛНОТО е , НЕ ВСИЧКИ мултимилионерчета да са от ДС-БКП ..)
  Мисля , че тОВА е нормално:) И когато връзката е ПРЯКА - само 20 години след 1989 год., то ТОВА не е вече история , а настояще, при това КРИМИНАЛНО настояще.
  .И Цветанов , и Борисов затова заслужават уважение.ТЕ продължават и днес , и сега - да крадат, присвояват, тафят, свиват,източват и са 99% червени , турци или потъналите от НДСВ..) факт....))

 63. 63 Профил на Big Dik
  *****
  Неутрално

  До коментар [#62] от "BIG AL :))))":

  И Цветанов , и Борисов затова заслужават уважение.ТЕ продължават и днес , и сега - да крадат, присвояват, тафят, свиват,източват

  И те ли бе ...

 64. 64 Профил на младен
  *****
  Неутрално

  "разсипията идва от системата на колективна безотговорност"

  Това съм го виждал на живо докато работех в Общината и е 100% вярно.

 65. 65 Профил на Лувър ли ?
  *****
  Гневно

  Че софийския "ЛУВЪР" да не би да е целесъобразна инвестиция и то ТОЧНО В ТОЗИ МОМЕНТ ? Това си е Боковската ФУКНЯВЩИНА, която е особено вредна за държавата ! И на него трябва да му се търси отговорност за необезпечените инвестиции и за прахосничество на средства,които НЯМА и НЯМА ДА ИМАТ НИКАКВА ВЪЗВРАЩАЕМОСТ ! Ама нали Вежди му казва как във Флоренция плащали по 20 евро билетче ... И Боко тъпакът се връзва на празни приказки ! Защото никой няма да даде не 20 евро , а и 20 цента за нескопосаните цапаници на съвременните ни художници, защото и малкото ценни картини са изкупени от мафиотите-колекционери. А на Боко и на Вежди остава да излагат там само и единствено насраните гащи на баба си !

 66. 66 Профил на BIG AL ::)))))
  *****
  Весело

  До коментар [#63] от "Big Dik":

  :) В смисъл , че са ченгета и все някой трябва да рови, да върши и мръсната работа, срещу лапачите ..)
  Затова заслужават уважение ..))

 67. 67 Профил на Kalin
  *****
  Любопитно

  е за електонно правителство

 68. 68 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 720 Весело

  До коментар [#12] от "nqma zna4ka koi":
  Браво "значка" - подкрепям те. Ето и от мен още малко. Фокуса на статията е в изречението "Нужно е истинско програмно бюджетиране, при което се претегля ефектът на всеки разход". Нещо, за което не сме чували по нашите ширини, а Николай (#13) твърди, че го има (сигурно в ОК). ЗОП е само крайния етап за по-ефективна реализация на вече взето решение. Преди това е необходимо състезание на самите решения: на проекти, дискусия на експерти, ослу/преслу/шване на общественото мнение и пр. И това за всеки проект надвишаващ примерно сумата 2/5/10 млн. лв. В резултат от 10 сходни проекта се избира в края на краищата най-ефективния и обществено приемливия.
  Така Белене, военното НДК, Цанков камък и още стотици знайни и незнайни проекти ще имат "досие": експертите оцениха "така", обществото - "онака". И ще се знае кой да се хвали и от кого да се търси поне моралната отговорност.
  Така че премиерът направи първата "малка стъпка" по един път, който иска ужасно много усилия - да се пренастрои цялата държавна и общинска система. За такава оценка трябва да се: създадат нови структури, привлече научния потенциал на нацията (като категорично се изритат разни "доктори на водородните науки" - като Доган), ангажират медии, агенции за проучване на общественото мнение и пр.
  Задача трудна - но само така може да се запуши кацата - още преди да почне да тече, нали?

  Поздрави
 69. 69 Профил на още по-голям оптимист
  *****
  Неутрално

  Браво на Кутузов.Велик е!Браво и на Пенчев.Поредната силна публикация.Силна е,защото е вярна.
  Един"оптимист" пита:
  "Ами след Б.Б. кой ще ни оправи? "
  Как кой, Костов, разбира се.Ако българена има чувство за самосъхранение и поне малко акъл в главата ще трябва да разбере,че за сега няма друг, освен Костов, който да реши проблемите на страната в полза на народа и на България.

 70. 70 Профил на Velin
  *****
  Неутрално

  Трябва ни и ред и прозрачност, и откровена самокритичност и самооценка; трябва ни и такова съзнание от политиците ни (или да започнем с елементарен нов политически консенсус), което да ни гарантира че МРЪСНИЦИ, ПРЕДАТЕЛИ и ПРЕСТЪПНИЦИ, нямат място във властта а в затвора.
  Далеч сме, и не се приближаваме особено, имайки предид престъпното нежелание на правителството да се ангажира с реформи и да бъде основоположник на НОВА ПОЛИТИЧЕСКА ЕТИКА, МОРАЛ, ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ и като чаасто от него И РЕТОРИКА, която ужааасно ни липсва.

 71. 71 Профил на ЛУСТРАЦИЯ
  *****
  Неутрално

  Легитимиране на столетно криминална партия е вредно.

  Milen
  * 60

  До коментар [#53] от "kKk":
  В същото време БСП са пресметливи гадове.
  ---------

  В момента БСП са лявата партия в БГ, и са си намерили мястото. Атака срещу тях и сатанизирането им, е вредно за страната.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73 Профил на Ермитаж
  *****
  Неутрално

  До коментар #65 от"Лувър ли ?"

  Явно, че сте тънък разбирач и ценител на "само и единствено насраните гащи на баба си ! "

 74. 74 Профил на Тръндафилка
  *****
  Неутрално

  И карикатурата не е лоша

 75. 75 Профил на Владо
  *****
  Неутрално

  А ченгетата ви четат ли четат и ви записват в едни списъци. За всеки случай: http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5658&sectionid=2&id=0000401

 76. 76 Профил на Аман
  *****
  Неутрално

  "Наглите" май са в правителството на Борисов ?!"""

 77. 77 Профил на ИНТ
  *****
  Неутрално

  УУу отдавна не бях шлизала тук ... ма то пак само глупости се пишат ...
  Аз не съм ЗА или ПРОТИВ конкретна партия, но за ПЪРВИ ПЪТ съм в една България, където виждам заключени със скоба турбо скъпи мерцедеси и политици (мафиоти) подгонени и с треперещи гащи ))
  Е това на този етап ми е достатъчно ... за да ИМАМ НАДЕЖДА, че на някой му пука !!!
  Що се отнася до икономиката ни ... понеже поназнайвам от тези неща ... не ни е виновна световната криза, а ние и 20 години некадърно управление ... нека плюят Дянков ... аз съм за дисциплината ... и за него обаче!!!

 78. 78 Профил на J.N,/we4en prehod/
  *****
  Неутрално

  До # 65 Лувър ли ?

  Това не е ФУКНЯВЩИНА.
  Това е ИЗТОЧВАНЕ Схемите се знаят.
  Не си въобразявай, че са тайна за политиците.

 79. 79 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#75] от "Владо":

  Предлагаш , да се съобразяваме.....какво пишем....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 80. 80 Профил на CJ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#43] от "neevrein":

  Изумително и отвратително расистко

 81. 81 Профил на Тръндафилка
  *****
  Неутрално

  До коментар [#75] от "Владо":

  Е, поне ще поограмотим ченгетата Може би евентуално и съвсем случайно, иначе досега опитите за "ограмотяване" на журналистите май си бяха безуспешни

 82. 82 Профил на друц
  *****
  Неутрално

  то бива бива некадърност но пък чак толкова-всичко се учило да ама не като веднага те правят началник особено когато си без умсвен багаж.Като знам какви "велики" експерти "работят" в държавната администрация свят ми се завива но нейсе писано ни е да търпим и както се казва господи ние ли грешно се молихме или ти грешно ни разбра

 83. 83 Профил на Димона
  *****
  Неутрално

  До коментар #80 от "CJ"

  "Изумително и отвратително расистко"

  Не расистко, а фашистко !
  Абе, тоя Талмуд да не го е писал ефрейтор Шикългрубер !

 84. 84 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Чета стенограмата от 14. април и си мисля. Колко голям простак трябва да си, че да караш подчинените си да плюят по бившите си началници? Които плюят качествено се поощряват, другите се заплашват. А министрите отчитат кого са уволнили.

 85. 85 Профил на Детски надбавки
  *****
  Неутрално

  До коментар #84 от "?"

  Наистина трябва да си голям простак да не ти пука как са профуквани народните пари, освен ако нямаш личен интерес!

 86. 86 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 675 Весело

  ".. накрая ще получиш най-некачествената стока или услуга на най-високата възможна цена."

  То всичко така си тече в Родината. Ако ще и сирене от бакалията да е.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 87. 87 Профил на Владо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#79] от "ARRI":

  предлагам да прочетете текста от "Сега" и да го разпространите

 88. 88 Профил на суьо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#40] от "BIG AL":

  Не споменавай името костово за да не ти се нахвърлят неговите зомбита.

  Те бдят и са във всеки форум (на всеки километър) от тук до края на света.

 89. 89 Профил на По-малък оптимист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "Оптимист":

  Няма кой ...

 90. 90 Профил на neevrein
  *****
  Гневно

  До коментар [#80] от "CJ":

  Ето такива хора,дърпат конците на световния елит.Те са куклуводите,на политиците.Ние за тях,сме гои,а не хора.

 91. 91 Профил на COPY  :::)))))))))))
  *****
  Весело

  Фактура в чекмеджето
  Емил Хърсев, доктор по икономика

  10% да са верни от обясненията през последните дни за начина на пълнене и харчене на бюджета, пак ще е повод за сериозни притеснения с предстоящ падеж. Иначе получихме простички, а следователно (според бръснача на Окъм), достоверни отговори на два въпроса, над които пуйчим от месеци насам. В случая

  лошите новини са добра новина,

  защото във финансите (май не само в тази твърде семпла човешка дейност) с осъзнаването на проблема е свършена поне половината работа по неговото решаване. Въпросните проблеми на българския фиск не са от вчера, те са тлеели поне десетилетие, но кредитното изобилие и фискалното безгрижие на сочните години с бърз растеж са попречили да се прояви отровният им ефект. Това като извинение на гилдията защо досега дълбоките пукнатини във фискалната система са останали незабелязани. Сега вече разбрахме

  къде зареждат бюджетните бомби,

  които взривяват хазната. Отговор, богато илюстриран с примери, даде масовият разпит на сановници, организиран от премиера. Оказа се, че срещу бюджета работят два сходни механизма. Първият - универсален, вторият - уникален за миналата година. Универсален начин за скрито доене на хазната е съзнателният преразход. Болница съм, да речем. Имам бюджет за милион, но смело поръчвам техника на изплащане за милион на година и доставям лекарства за двойна сума над отредената в бюджета. Естествено, нямам пари да платя. Доставчиците на техника и лекарства знаят това, но с радост съдействат и ме кредитират. Издават фактури, аз ги навирам в чекмеджето, те не вземат пари, но траят. Знаят какво следва. Като падне сланата октомври месец, почвам да пищя: болницата е в преразход, похарчила си е милиона, натрупала е дълг милион отгоре и до края на годината искам трети милион, иначе хлопам кепенците и да мре, който ще мре. В края на годината, понеже има излишък в бюджета, кабинетът тихомълком разплаща натрупаните дългове. Доставчиците си вземат парите. Пито - платено. Същия механизъм на съзнателен преразход ползват общини, училища и всякакви разпоредители с бюджетни пари. Той е възможен, защото

  пилеенето се толерираше

  от правителствата, че и от финансовото ведомство. Нямаш бюджет, но си харчи, трупай дълг. В бюджета излишък - бол, на края на годината хазната ще плати, защото няма къде да ходи. Стотиците хиляди нейни хрантутеници са я поставили пред свършен факт. Ако се анализира динамиката на това пилеене, ще видите, че то е било норма през осемдесетте години, смачкано е в колапса от 1997 г., а оттогава кротичко, но непрестанно нараства. То стига до взрив през 2009 г., когато едновременно с техниката на преразхода действа и вторият механизъм, поражда се

  ефектът на скрития дефицит

  Бюджетът за 2009 г. бе изначално щедър, макар че във вихъра на кризата кабинетът взе решение да ореже 10% от всички разходи. Но през януари чиновникът е имал да харчи милион. Той е сключил договори за доставка за цялата сума, с която разполага. Когато кабинетът през април реши да свие разходите с 10%, договорите вече са сключени, по-опитните доставчици дори са ги изпълнили. "Орязаните" като разход 10% стават "скрит" (всъщност съвсем ачик) дефицит. Този механизъм като нищо може да съсипе и тазгодишния бюджет. Той също тръгна с по-голямата кошница, а едва наскоро (пак през април като лани) кабинетът реши да реже разходите с 10%.

  Къде изчезнаха приходите?

  Това е другият въпрос, на който отговори главният данъчен, докато обясняваше модус операнди на поредните крадци на ДДС. Той рече, че не само откровени мошеници, чиято цел е да получат бюджетни пари за "възстановяване" на неплатен ДДС, а и много легално работещи фирми сключват фиктивни сделки с цел да "балансират" дължимия за внасяне данък с данъчния кредит по получени фактури. Със същата цел се ползват и други техники, като жонглиране с датите на доставки и фактуриране, "пропускане" на фактури (дори при проверка да се открият тези "невинни" отклонения, фирмата се наказва с лихвата по невнесената навреме сума - нищо пред алтернативата да изсипеш оборотни пари в хазната, а после да чакаш месеци възстановяване на ДДС). Други фирми карат откровено: признават и декларират данъчния си дълг, но не го внасят. Така се кредитират (макар и скъпо) с предназначените за хазната оборотни пари. Заради всичките законни, полузаконни и чисто криминални техники се оказа, че през първото тримесечие при спад на брутния вътрешен продукт под 5%, постъпленията от ДДС са паднали с близо 45% от 1.8 млрд. на скромните 800 млн. лева. Какво следва?

  Да се стегне фискалната дисциплина:

  няма нито алтернатива, нито време за губене. От разходната страна трябва просто да се заставят чиновници и ведомства да се прострат според отеснялата черга. Откъм приходната страна е по-сложно, защото данъчната администрация явно не може да си събере дори известните й вземания, камо ли да установи укритите и откраднатите. Аз бих наел опитни и изгонени или сами напуснали данъчните служби експерти. Щях да им обещая процент от откритото и още повече от събраното. Съвсем прост законопроект може да уреди още след седмица реда за тази от векове позната концесия. Още преди времето на Ивайло Бърдоквата е познат институтът на частния бирник и изкупвача на данъци. До него опират винаги, щом царските бирници не могат да съберат налозите.

 92. 92 Профил на Lili Kostova
  *****
  Неутрално

  Вчера минах покрай едно горящо бунище. Запалено досами главния път във Владо Тричково, до моста.

  Какво да ви кажа, много се отчаях. Докато си палим бунищата до главния път - никой не може да ни помогне. И Господ.

 93. 93 Профил на Глупчев
  *****
  Неутрално

  Ама и ние сме едни будали,самият министър председател ни казва,че непрекъснато ни се изпразва хладилника,а ние,тъпунгрите,продължаваме да го пълним.

 94. 94 Профил на Профе+сУрка
  *****
  Любопитно

  Пак ли батето ни пресурка

 95. 95 Профил на ЦИТАТНИК
  *****
  Неутрално

  МНОГО сериозно.

  Без майтап.

  COPY ::))))))))))
  Весело
  * 91

  Фактура в чекмеджето
  Емил Хърсев, доктор по икономика
  ...

 96. 96 Профил на По погрешка
  *****
  Неутрално

  Пак съм попаднал на форум на "Дума" и "Сега"!
  Бе тия наглеци как бълват простотии и то след огромното им насиране както исландския Вулкан!

 97. 97 Профил на Лувър ли ?
  *****
  Гневно

  До коментар [#73] от "Ермитаж":

  Ти сигурно си от онези гении , които разплискват боята по насраните гащи на баба си и ги предлагат като изкуство ? Затова толкова много си се засегнал ... Извинявай, но цапаниците ви изобщо не са изкуство !!! И увреденият ти генетичен код не ти дава възможност да разбереш тази истина...

 98. 98 Профил на gradonosen
  gradonosen
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#4] от "Оптимист":

  А бе стига са ни ''оправяли'',нека започнат да ни управляват!?

 99. 99 Профил на Krakra
  *****
  Неутрално

  Преди да имаме истинска лява партия, Бсп Трябва да бъде забранена, разпусната и личностите съдени, защото няма давност за тези престъпления. Няма ново начало преди да поискаш прошка, но само след като си се разкаял и изповядал. На ход са прокуратурата.

 100. 100 Профил на zuzu
  zuzu
  Рейтинг: Неутрално

  ама защо говорим за комедии?! тук става въпрос за трагедии. на всички борещи се в този хаос не ни е смешно никак! нали?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK