ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Обясними намерения, неясни резултати

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на мнение на специалист от системата
  *****
  Неутрално

  "Редица социални, личностни и професионални проблеми на преподавателите правят голяма част от тях неподходящи да работят с деца на тази крехка възраст."
  Ето от там трябва да се започне - с кадрите, ако те нямат стимул /финансов/, освен личното предпочитание и дадености за тази професия - пак само най - некадърните, неуспелите другаде, ще стават учители, с такива преподаватели и най-добрата образователна реформа няма да има успех.

 2. 2 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Весело

  За мен точно това е основният проблем:
  "Убедена съм в желанието на министъра да работи за "нормализиране" на ученето, но това няма как да стане, ако не е ясно към какви резултати се стремим."

  Веднага след това поставям качеството на учителите, особено в началната училищна степен. Както и изобщо подходът при тяхното, на учителите, образование.

  Ако първият все пак е решим при достатъчно желание, то за решаването на втория е необходима смяна на поколения...

  (За пръв път да се съглася с учител по литература, когато коментира образованието!)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 3. 3 Профил на Николчо Дем....
  *****
  Неутрално

  Проблема е в педагогическите кадри.В това съм напълно съгласен с авторката на статията.Познавам учители и учителски семейства,в чиито домове не се купува вестник,от години не е прочетена нито една книга,не се следят новините по телевизиите/гледат се само турските сериали и се слуша чалга/.Образът на българския педагог лъсна при стачките,водени от Янка Такева.Звероподобния израз по лицата на някои представителки на женския пол ме изпълни с ужас,че тези "педагози" влизат в класната стая при моето дете или внуче.

 4. 4 Профил на Харалан Добрев
  Харалан Добрев
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Очаквам подробен материал за предстоящата реформа и обсъждането й във в. Капитал. Дано да има.

  Аз сега завършвам и оставям зад гърба си образователна система (не броя висшето образование) в окаяно състояние.

 5. 5 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  За да се намали "бъркотията" в главите на децата от 7 до 17 годишна възраст трябва да се намали количеството на учебният материал и да се наблегне на качественото му преподаване с цел децата да разберат същността на този материал. Сега е диво препускане през науките в стил, който видял, видял.
  Иначе ще е както през последните 15 години - някакво висше образование и НИКАКВО средно образование.
  А казарменият целодневен престой в училището вече е пробвана система през 70-те - напълно катастрофално завърши експериментът.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 6. 6 Профил на безпартийна
  *****
  Неутрално

  Сегашният резултат от средното образование е: 80% неграмотни завършващи 12-ти клас, без основни знания по математика, от тук и неумение да мислят логически, не познават даже и българската литература, камо ли друга, никакви знания от история и т.н.
  Специално 12-ти клас, освен че струва пари е и една година изглаждане на мозъчни гънки. Средното образование прекрасно може да завършва, както си беше с 11-ти клас, с най-малко същия резултат.
  Вместо невероятните философски трактати, каквито са сегашните учебници по много предмети, трябва да има достъпни за децата учебници, каквито имаше преди години.
  А за тези, които ще продължат образованието си в университетите, с много по-малко средства самите университети могат за една година да запълнят дупките в подготовката им, при това за всички, които желаят да постъпят в даден университет. След тази една година, който се класира, става студент.
  Така ще стане хем с по-малко средства, хем по-качествено.

 7. 7 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Г-жа Перянова е много права да наблегне на целта, т.е. на резултата, който искаме да получим. Но това изисква не само добри намерения и желание, а и много работа. Става дума за цялостно преработване на учебния материал, вкл. и представите ни за "предмет". В Англия до 15-годишни учат "естествени науки", а не отделните физика, химия, биология, география. Общо взето това, което ние познаваме като отделни предмети и оценките им са независими, при тях е обединено по основните насоки на човешкото познание. Дори исторически погледнато, естествените науки дълго време не са били ясно диференцирани. Същевременно някои страни на литературата повече се родеят с изкуството, отколкото с общоприетите представи за наука. Надявам се по този начин да отпаднат безумните "литературни анализи", с които някои учители буквално измъчват учениците, а и са повод на доста сарказъм тук, във форума.

  При такава смяна на визията неминуемо ще е необходим и нов стил в обучението на учителите. Както и съвсем друго разбиране от самите тях за учебния процес. Още повече, ако се приеме по-ранното начало на образованието. Там наистина се изискват много умения и дарба от учителите, както и съвсем други разбирания за собствената им роля.

  Всъщност, четейти и препрочитайки статията, все повече ми харесва. Поздравления, г-жо Перянова!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 8. 8 Профил на 4i4o
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "Николчо Дем....":

  Много точно! Учителите в обикновените училища имат по два часовника на ръка за да гледат кога свършва часът, а в елитните май повечето нещо са изкукали - но и в двете групи повечето мразят децата!

 9. 9 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Нещо не чувам да се говори и за писачите на уебници. Кога ще се разбие и тяхната мафия?
  При лоши учебници и учебни програми, учителят трябва да е уникално кадърен и отдаден на професията си, за да се справи.

 10. 10 Профил на даскал
  *****
  Неутрално

  Прибрах се наскоро от Латвия и констатирам следното.
  1. По-мързеливи, нагли и арогантни от нашите ученици и техните родители просто няма. Там родителят е готов да даде на съд учителя, ако учител повиши неправомерно оценка или дава лесни задачи на детето му. Тук родителите защитават питомците при всякакви ситуации - от писана двойка, та до побой и опит за предумищлено убийство.
  2. Държавата ясно и категорично не желае да оптимизира системата на заплащане на учителя. Пълни мързели и некадърници, които кютат някак си до пенсия вземат повече от млад учител, редовно участващ с учениците си на национален етап на олимпиади и състезания, само защото били имали стаж. Опитай се като директор на училище да махнеш шеф на синдикат, който редовно "скатава" от часове и просто ще бъдеш смазан. И куп други глупости - не се преподава качествено, за да се дават частни уроци; масово се извиняват отсъствия и не се ходи на училище; пишат се по-високи оценки, само и само да е мирна главата.
  3. Никой категорично не желае да се въведе единна система за външна оценка по всички предмети всяка година и това да бъде единствената зачитаща се оценка. В 11 и 12 клас се учат само 3-4 предмета по избор и външната оценка важи за вход в университет. На университетите КАТЕГОРИЧНО се забраняват всякакви изпити, тъй като това е доказаната тъмна страна на образованието - корупция, не се плащат данъци и т.н.Ама университетите били имали автономия.ДРУГ ПЪТ!!!!Автономия имат само при разработването на учебни програми, но когато се издържат от джоба ми, трябва да са прозрачни.В противен случай да си стават изцяло частни и да си правят каквито изпити си пожелаят.
  4. В 26 страни от ЕС настъпването на 50 годишна на учител и доказан 20 години трудов стаж хорариумът на учителя пада от 20-25 часа (за Великобритания и Германия - 28-32 часа) за седмица на 7-10 часа. Само в милата ни татковина учителят работи с пълен норматив до края си. Умниците от МОМН не проумяват, че така пъдят младите кадри, защото за тях няма място, а старите в 90% от случаите са до такава степен преуморени, че си вземат часовете проформа.
  5. Най-тежката част в училището е класното ръководство! В ЕС са го решили така. Вариант №1 - психолог отговаря за 100 деца. Например, в у-ще от 1000 деца работят 10 психолога. Вариант №2 - учителят е класен, но заплатата скача с 80 %, или той/тя получава още една заплата. Нашата реалност - 18 лева за класно ръководство на месец.Дори класните на 12 клас, когато пишат дипломи не получават АБСОЛЮТНО НИЩО за труда си, тъй като...12 клас вече били завършили. Нещо като узаконена ангария.
  ПРИ ТОЛКОВА ПОВСЕМЕСТНА ТЪПОТИЯ НА ВСИЧКИ НИВА ВИЕ КАКВО ОЧАКВАТЕ?СВЕТОВНИ РЕКОРДИ В ОБРАЗОВАНИЕТО ЛИ?!

 11. 11 Профил на до Николчо Дем....
  *****
  Неутрално

  Николчо, за теб купуването на вестник ли е мерило за образованост.)) Разсмиваш хората)) 21 век сме, има електронни издания, нали се сещаш. Много примитивно обяснение имаш. А ти какво направи да си възпиташ твоите деца дето така овайкваш, че ходели на българското училище, ами вдигай ги, сега е лесно, свят широк. Къде ти е проблема. Ами учителите са част от ТВОЕТО, НИКОЛЧО, ОБЩЕСВТО, дето му се радваш на Биг Брадър сигурно, докато някой учител гледа Листпад може би. От ей такива критици сме я закършили така...

 12. 12 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#10] от "даскал":

  Извинявай, но май изобщо не си разбрал повдигнатите в мнението на твоята колега въпроси!

  Преди да плачеш за заплата, помисли как системата мачка и теб, и твоите ученици. А това сме аз, ти, децата, и на децата децата...

  Стига сте рИвали за заплати! Проблемът е много по-дълбок! С вашите заплати, дори и да ви станат нормални (абсурд), образованието НЯМА да се подобри! То самото е гнило като замисъл, вие си дуднете за поощрения...

  Колкото до НиколчоДем--- той се коси, че на майка му ли, баба му ли, пенсията била малка... Да не би от пенсията да ти идват доходите, бре Николчо? Аланколоу, в нормална държава това няма да ти е проблем! От една страна те ще си имат прилични пенсии, а дори да нямат - ти ще си си надвил на масрафа и ще можеш да ги подкрепяш.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 13. 13 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мондиана":

  Потърси в Гугъл по името на авторката. Сега не ми се разглеждат подробности, но май има участие в писане на учебници. Това е само предположение. Ще ми е интересно, ако ти се поровиш и после споделиш откритото.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 14. 14 Профил на ARI
  *****
  Любопитно

  Интересно ми е защо ARRI,го няма да коментира темата?Нещо пак ни отвличат вниманието,хей така по журналистически?

 15. 15 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Това състояние на образованието беше умишлено търсено и постигнато в последните десетилетия. Българските управници не се интересуваха и не се интересуват от образованието защото техните деца тук учеха и учат в по-специални места (например в небезизвестното училище в Горна Баня където човек може да види децата на депутатите от всички парламентарно представени политически партии плюс децата на по-известните престъпници) или направо в чужбина. За висшето образование няма нужда и да се говори - пак всички деца на "правоимащи" учат в престижните университети по света. В това, разбира се, не би имало нищо лошо, ако горепосочените родители можеха да убедят хората, че това става с лични, а не с обществени пари. Нещо, в което дълбоко се съмнявам. При това положение няма как образованието да е наред. Политическата и престъпна каста се образова навън с цел да се възпроизвежда и да продължи с доенето на оглупелия народ, а останалите се оправят (образоват) както могат.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 16. 16 Профил на real
  *****
  Неутрално

  Авторът е просто поредния глупак, решил да се прави на интересен и да изкара един хонорар на гърба на образованието.

 17. 17 Профил на True
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "Николчо Дем....":

  Затова пък всички с охота броим учителските левчета от заплатата и дните на принудителен отпуск през лятото и ваканциите. Аз лично никога не бих работила с тинейджъри на възраст между 15-19 години срещу 650 лв. на месец. Затова учителите не купуват вестници, не четат книги и се обличат лошо. А не защото не искат.

 18. 18 Профил на чифут
  *****
  Любопитно

  аз съм за ДОПЛАЩАНЕ в системата на образованието, няма лошо учителите да взимат добри пари. нека си ги заработват честно и почтенно, по законен начин. а и стига с този социализъм за безплатно образование.

 19. 19 Профил на даскал
  *****
  Весело

  До коментар [#12] от "Музар":
  Изобщо не си и вникнал в коментара. Става дума за адекватно разпределение на заплатите в системата, а не за раздаване на пари поравно чрез т.нар. ДТВ. В Испания и в 22 щата в САЩ се прилага системата с кредитите. Но нека коментирам само ЕС. В Испания започваш с 0 кредита и около 400-450 евро заплата, просто защото не си се доказал и 100 кредита "струват" около 6000 евро - нещо, което никой учител не притежава.Не знам дали се интересуваш от разпределението на точките в ЕКТ по футбол, но системата на разпределение учителските кредити е доста сходна - всяка година тече солидна актуализация. Целенасочено се започва с тази ниска заплата, за да е сигурен бъдещият учител, че точно това иска да работи. А не като при нас - абе сега започвам като учител, за да закърпя дереджето си, пък после ще мисля.
  Странно е, че един учител в ЕС взема повече от университетски преподавател. Така е, защото се изисква изпълнението на някакви задачи. В ЕС учените, които в своята сфера са значими са 3-4, а останалите около тях, както се изразява една моя ученичка са просто "ментаци" и служат са обслужващ знанието персонал - я по проект, я по нещо друго. Някога Климент Охридски е бил светилото, а останалите около него са били просто преписвачи...

 20. 20 Профил на газка
  *****
  Неутрално

  и докато се умува над ПОРЕДНАТА реформа, училищата са пълни с нашите деца, с които ще се пороведе ПОРЕДНИЯ експеримент от ПОРЕДНОТО тъпо правителство

 21. 21 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#19] от "даскал":

  Виж, под другата статия имаш по-обширен коментар и той там си е съвсем на място!

  В тази статия става дума за друго - за образованието като система от знания и програма за преподаването им. Както и съответните допълнителни изисквания, свързани с осъвременяване на процеса при преподаване на материала.

  Докато не се постави здрава и смислена основа на нашето образование, остава без значение заплатата на учителите. И пет пъти да я вдигнат, и най-добрите практики да приложат, все тая. На свестните учители ще им се налага да работят въпреки системата. За останалите е ясно.

  Така че не оспорвам казаното от теб, а мястото. Тук, не намясто, коментарът ти олеква. За разлика от другия - чудесен е и си важи там!

  На мен тази статия ми харесва повече от съседната по темата. Най-вече заради съществените въпроси, които коментира автора й.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 22. 22 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#14] от "ARI":


  Можеше директно да напишеш , че съм на всяка манджа , мерудия.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 23. 23 Профил на Даскал Пеньо
  *****
  Гневно

  До коментар [#17] от "True":

  ВРЕМЕ Е на даскалите да им увеличават НЕ заплатите , а БРОЯ НА ЧАСОВЕТЕ поне с 50 % , че поне мялко да се приравнят с трудещите се !!! А в тази криза ще бъдат спестени и поне 10-12000 излишни заплати, които ние , данъкоплатците , плащаме !! Да не говорим, че работят по 3-4 месеца в ГОДИНАТА , а получават по 12 , че и 13 заплати , пари за дрехи и куп други привелегии !!!
  Простотията и нахалството им не подлежи на коментар!!!

 24. 24 Профил на Пострадали
  *****
  Неутрално

  Детето ми е в 1 клас.

  Отначало вървеше добре, докато попълваха в готовите тетрадки, докато учителката не се захласна.

  Донесе ми формула за обиколка на триъгълник(!) Р = ....,

  Когато занесох домашното за пролетната ваканция (първа седмица с Читанката) и го показах ан директорката, тя каза, че такива диковки се правят в ... 3 (ТРЕТИ) клас.

  Понеже смата тя не умее да съставя тестове, копира от ръководството за учителя и дава директрно без никаква адаптация, сваля от интернет без ниаккви адаптации. Изобщо разми границите на часа, урока, з аиндивидуален подход и дума не става.

  Тестовете, та тестовете. Имаше и тестова задача, Познай коя задача е текстова (а, б в, пример на а) На прозореца има 8 цветя. Те са красиви. - детето трябва да познае, че не е тестова!!!).

  Децата зубрят като папагали.

  Класът е превърнат в Биг брадър. Всеки месец има класация, и на родителите се съощават 5-те най-добри деца. Мене това не ме интересува. Ниакви полезни съвети не дава, само задава огромни домашни и иска ние да готвим детето, а тя само да регистрира с тестове резултата.

  Проблемът е, че има обявен критерии за 2, но няма за останалите оценки, не е ясно какво е 4 или 6.

  Детето намрази четенето.

  Учителката обаче така и не разбра, че тестове не могат да се дават в букварния период.

 25. 25 Профил на SOS
  *****
  Весело

  1. Да се махнат от системата лудналите даскали!
  2. Даскалите - манипулатори да нямат право да работят с деца!
  3. Да се създадат критерии за първите две! И да се прави бързо!
  4. Паралелки с 7-10 ученика!
  5.Европейски програми за обучение - да се приложат директно!
  И действайте бързо, защото и децата и родителите и свестните учители ще луднат!

 26. 26 Профил на &&&
  *****
  Неутрално

  SOS,
  И с какви преподаватели и какви пари ще се случи това?
  Ти би ли станал учител?

 27. 27 Профил на klematisi
  klematisi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вместо да се развива професионалното образование загива. Завършващите деца от общообразователните училища, които са безумно много, излизат без всякакви умения, но така е по-евтино за държавата, защото професионалното образование е скъпо! А и нищо не се прави законодателно, за да се привлече бизнеса да се заинтересува и да участва в обучението по професии. И стига с тия "елитни" училища, не виждате ли с какви оценки влизат вече и там-среден 3. В последните две-три години започнаха да се разкриват професионални папалелки към общообразователни училища, там къдете няма база, няма и кадри, но МОМН си затваря очите за това и не се спазват никакви изисквания. Изобщо е пълна бъркотия в това министерство и нямат никаква стратегия за бъдещото развитие на образованието в България! Моля Ви се принудиха директорите да назначат всички учители с над 10 години педагогически стаж, като "старши", но е смехотворно да виждаш как младите учители с по-ниските заплати,умеещи да работят с компютри, бързи, точни с желание да работят с децата в сравнение учат така наречените "старши учители" как да се справят например с компютъра. И с какво допринесоха тези "старши" и "главни" учители за всяко училище. С нищо, о господи, само натовариха бюджета на училището допълнително! И още и още глупости!

 28. 28 Профил на Детето
  *****
  Гневно

  До коментар [#24] от "Пострадали":

  Ами хвърплете и един бой , та дано придобие някоя гънка в главата си !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK