Редакционен: Самба на една нота

Т.нар. дискусия по предложението за създаване на специализиран наказателен съд в понеделник трябваше да избистри аргументите за и против и да помогне на обществото да си формира мнение.


Това обаче не се случи, тъй като застъпниците на идеята си организираха кръглата маса, така че опозиционно настроените "елементи" да са малцинство. И заклеймиха тезите им с агресивен тон вместо с правни доводи.


В зала "Изток" на парламента отсъстваха знакови неправителствени организации, не бяха поканени представители на Съюза на съдиите, Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите.
Дръзналите да изразят съмнения бяха парирани от лидера на "Атака" Волен Сидеров, който ги обвини в обвързаност с организираната престъпност и съжали, че изобщо им е дадена думата. Венец на "дискусията" сложи вътрешният министър Цветан Цветанов с впечатляващо остра реч в стил "който не е с мен, е с мафията".


В крайна сметка неспециализираните в наказателното право граждани не чуха нито един логичен аргумент защо е необходим специализиран наказателен съд, след като всички съдилища в страната имат специализирани наказателни колегии. При тази "самба на една нота" формирането на обществена подкрепа ще е доста илюзорно.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николчо Дем....
  *****
  Неутрално

  Ще се "формира" обществена подкрепа.В това няма да има никакво съмнение.Когато всяка новинарска емисия на електронните медии започва с криминални новини,сред които са и новината,че в училище еди къде си един ученик разбил носа на друг,е много лесно да се формира обществено мнение,че е време да се възстанови смъртното наказание и то да се изпълнява публично.Много вълнуващо е да присъстващ на екзекуции на хора.Я проведете изследване каква част от обществотго е за възстановяване на смъртното наказание!А че в моето родно село,което не е в покрайнините на България,през последните 20 години е извършена само една кражба на оставен на улицата циркуляр,е без всякакво значение.Вчера бях там и всички в селската кръчма единодушно бяха на мнение да се възстанови смъртното наказание.

 2. 2 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 916 Любопитно

  Съгласен съм с Дневник.
  "Кой не скача е мафиот"

  "При тази "самба на една нота" формирането на обществена подкрепа ще е доста илюзорно."
  А дали изобщо се търси такава подкрепа?
  След прецедента с категоричния отпор на следенето в мрежата.

  Макар, че има ли смисъл да се пита съюзът на съдиите, при толкова много доказателства за "незвисимост" от всички и най-вече от нормалната логика при решаването на дела.

  Сбъркаността на всичко е, че се търси бързо решение за да се стигне до осъдителни присъди.
  Но не се отговаря на въпроса защо е нужно всичко, ако новия НПК е добър.
  Няма отговор и на това, кога ще се предприема нещо за оценка на ВСИчКИ магистрати. Кога ще се приемат обективни и задължителни критерии за избор, атестиране и от тук и издигане на магистратите.

  Никой от управляващите на обяснява ще се реши ли и проблема на гражданите с липсващото правосъдие по граждански дела.

  Защото купуването на решения по тези дела е доказателство за липсата на държава, пречка за функционирането на нормални икономически отниошения, почва за развитието на престъпност и търсенето на а"алтернативни" методи за справедливиост, и за съжаление всичко изброено НЕ Е рядкост.

  Специализиран съд - добре, ама какво да правят "не специалните" граждани, чакащи за личната си, житейска, "малка" справедливост и законност?

  Дневник - питайте и за това.
  Борба с престъпността - да, но и гражданите имат нужда от работещи съдилища.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 3. 3 Профил на ляв бег
  *****
  Неутрално

  подготвя се поредната хранилка за наши хора

 4. 4 Профил на shtirlic
  shtirlic
  Рейтинг: Неутрално
 5. 5 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Внимание ! Тоя бурсулан го готвят за Президент !

 6. 6 Профил на St.K
  *****
  Неутрално

  Благодаря на "Дневник", благодаря на читателите му, които в по-голямата си част са мислещи хора. Ако ги нямаше тези дискусии щях да се удавя в ужаса на това, което се случва под "мъдрото управление" на Борисов, Цветанов и Сидеров.
  На този форум се крепи надеждата ми, че не всички нормални хора са избягали и че не всички останали в България са изгубили чувството си за нормалност. Какво време доживяхме! Да ни управляват ограничени, еднопистови, арогантни бабаити.

 7. 7 Профил на Мърмор
  *****
  Неутрално

  Заглавие на статия: "Шест банки са излезли на загуба през първото ..."

  "...Редакцията прецени, че дискусията под тази статия е минала допустимите градивни норми и затова коментарите тук са отворени само за регистрирани потребители..."

  Браво, "Дневник"! Дискусията мина градивните граници само след !!!!! 5 /пет/ коментара. Вие "Дневник" сте същите мръсници, като тези, които обсъждате в редакционния си коментар. Какво, не ви харесаха тези пет коментара, май? Да, за такива като вас, истината никога не е приятна.

 8. 8 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Бързо забравихте множеството отвличания, убийства, далавери в огромни размери на земи за стотинки. Много бързо.
  Най-силното качество у българина е "късата памет".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 9. 9 Профил на tercuman
  *****
  Разстроено

  носталгия по народния съд ?
  накъде вървим, тия бабаити съвсем го удариха през просото.
  как ще доживеем до следващите избори вечесе питам
  и дали ще оживеем до тогаз. съмнявам се
  и аз съм един от матряла.

 10. 10 Профил на kikot
  *****
  Неутрално

  Това, което описва по-горе Дневник, ще е съдбата и същността и на специализираният наказателен съд! Самба на една нота!

 11. 11 Профил на arsstatistica
  arsstatistica
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#8] от "Руслан 21":

  Всеки е силен в професията си.

 12. 12 Профил на tercuman
  *****
  Разстроено

  носталгия по народния съд ?
  накъде вървим, тия бабаити съвсем го удариха през просото.
  как ще доживеем до следващите избори вечесе питам
  и дали ще оживеем до тогаз. съмнявам се
  и аз съм един от матряла.

 13. 13 Профил на pivot
  *****
  Неутрално

  Двойният стандарт и бездействието към престъпленията на политически и икономически приятели – участници в сегашната тройна коалиция, превръщат борбата с престъпността във фарс!

 14. 14 Профил на 9988
  *****
  Неутрално

  Тезата: "Който не е с нас, значи е против нас." ми звучи познато.

 15. 15 Профил на Жоро
  *****
  Неутрално

  В тази "дискусия" Цветанов и Сидеров са били като Пижо и Пенда.

 16. 16 Профил на Петко
  *****
  Неутрално

  Страхувам се, че в бъдеще, значимите въпроси, все повече ще се обсъждат в подобни "дискусий". Преобладаващата част от поканените, ще са служители от МВР, активисти от Атака и някоя друга казионна фигура за цвят. Тонът ще е подобен на този на старшината от стария виц, който викал на войника: "Ти като говориш с мен ще мълчиш." Накрая решенията ще се вземат с пълно мнозинство, а пратив и въздържали се няма да има.

 17. 17 Профил на Avatar
  *****
  Неутрално

  А министърката на правосъдието, също ли е била игнорирана?

 18. 18 Профил на Jazzprom
  Jazzprom
  Рейтинг: 730 Неутрално

  One Note Samba, добро заглавие, браво!

  Това е положението...
 19. 19 Профил на сталин
  *****
  Неутрално

  Този безкраен популизъм вече става опасен,тръпки ме побиват!
  НКВД!

 20. 20 Профил на Дядо Илия
  *****
  Неутрално

  По всички форуми едно и също- само критики!Като не ти харесва нещо дай предложение как да се направи- всеки знае да критикува, ама я седни да го направиш да видиш какво ще се случи!

 21. 21 Профил на газка
  *****
  Неутрално

  и замириса на Народна Република България

 22. 22 Профил на Никола Йорданов
  *****
  Неутрално

  Да сложим нещата малко в контекст. 1. Аз също се ядосах на правителството, което казва, че няма пари, а строи спортни зали и "луври." 2. Досега резултатите им са смесени.
  Обаче:
  А) Колкото и да са популисти все пак държат стабилна макро-рамка;
  Б) Колкото и да го бъзикат г-н Борисов не гледа само "партийната редичка," а взема хора отстрани - не винаги експерти, малко случайно изглежда, но поне опитва.
  В) Всички искат бързо правораздаване и големи мафиоти в затвора - управляващите опитват всякакви ходове, дори и не съвсем разумни/ добре обмислени.

  И дано повече не ми се налага да защитавам правителството, че нещо не ми идва отвътре. Чакам обективни анализи от авторитетни медии, журналисти и анализатори.

 23. 23 Профил на до Никола Йорданов
  *****
  Неутрално

  нещо не стана ясно какво искате да кажете господине

 24. 24 Профил на Ха, ха
  *****
  Гневно

  За всички нас, които знаем за Народния съд само от историята, това ще е поучително пътешествие в миналото.
  Едно е да четеш, друго - да го видиш, трето - да го усетиш на гърба си.
  Заедно с всенародната подкрепа.

 25. 25 Профил на препатил
  *****
  Неутрално

  "отсъстваха знакови неправителствени организации, не бяха поканени представители на Съюза на съдиите, Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите" ,но затова пък присъстваше американският посланик.

 26. 26 Профил на ..
  *****
  Неутрално

  Според мен въпросният съд би бил нарушение на правилото че в една демокрация ВСИЧКИ са равни пред закона. Това че има специален съд за "опасни" престъпници за мен означава, че те някак са останали неподвластни на "обикновените" закони, които важат за обикновените хора. Не е ли това признание за безсилие, за корупция? Според мен един специален съд не може да промени факта че има хора, които стоят над закона. По-скоро ще задълбочи разделението.

 27. 27 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1609 Гневно

  За съжаление БГ не е демокрация, поне не функционира6та такава.
  Явленията Цар и Поварникар са само от малкото доказателства за това...

  Проблемът е в ТОЛЕРИРАНОТО НЕСПАЗВАНЕ на законите, а не толкова в тяхната не-калпавост! Никой съд не може да промени това.
  И пак се отклонява вниманието...

  Един уман човек (Франклин) е казал
  Those Who Sacrifice Liberty For Security Deserve Neither.

  Ама в Симеоново това не са го изучавали...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 28. 28 Профил на По-здрав
  *****
  Весело

  Those Who Sacrifice Liberty For Security Deserve Neither.

  Конграчулейшънс Борисов

 29. 29 Профил на Шменти Капели
  *****
  Неутрално

  Защо се чудите,бе, господа? Човекът още преди две години си призна пред сп.МАХ, че се възхищава от управленските умения на Хитлер, Сталин и Мао? И сега, когато има властта в ръцете си, естествено, че ще им подражава.

 30. 30 Профил на идиоти
  *****
  Неутрално

  идиотите не се броят те са фенове но на кого.
  когато сини и червени комунисти имат еднакви принципи и журналистите от дневник не ги различават то е за сметка на вестника . хайде със здраве

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK