Редакционен: Самба на една нота

Т.нар. дискусия по предложението за създаване на специализиран наказателен съд в понеделник трябваше да избистри аргументите за и против и да помогне на обществото да си формира мнение.


Това обаче не се случи, тъй като застъпниците на идеята си организираха кръглата маса, така че опозиционно настроените "елементи" да са малцинство. И заклеймиха тезите им с агресивен тон вместо с правни доводи.


В зала "Изток" на парламента отсъстваха знакови неправителствени организации, не бяха поканени представители на Съюза на съдиите, Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите.
Дръзналите да изразят съмнения бяха парирани от лидера на "Атака" Волен Сидеров, който ги обвини в обвързаност с организираната престъпност и съжали, че изобщо им е дадена думата. Венец на "дискусията" сложи вътрешният министър Цветан Цветанов с впечатляващо остра реч в стил "който не е с мен, е с мафията".


В крайна сметка неспециализираните в наказателното право граждани не чуха нито един логичен аргумент защо е необходим специализиран наказателен съд, след като всички съдилища в страната имат специализирани наказателни колегии. При тази "самба на една нота" формирането на обществена подкрепа ще е доста илюзорно.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK