Редакционен: Търговията с гласове ще продължи да цъфти

Управляващи и опозиция влязоха в остър спор заради възможностите за ограничаване на участието на партии фантоми и бизнес партии на местните избори.


За пореден път бяха обсъдени няколко варианта, но от тях не произлезе решение. (Ако продължава с такива темпове, комисията за изборното законодателство няма да успее да подготви кодекса за парламентарния вот след три години.)


Идеята за ограничаване на бизнес партиите датира от последните местни избори през 2007 г., когато наблюдатели отчетоха наплив от неясни политически субекти, зад които стоят икономически интереси.
Тогава по Черноморието бяха регистрирани формациите "Дела", "Глас", "Бургас", "Море" и други, а от БСП се оплакаха, че те масово сменят адресни регистрации, за да си осигурят гласоподаватели.


При една от последните поправки в закона за политическите партии, направена от тройната коалиция, БСП изненадващо се отказа да въведе ограничение на този вид изборни субекти, тъй като никъде в Европа няма подобни правила.


В същото време конституцията също забранява образуването на партии само на етническа, расова или верска основа и депутатите трябва да се съобразят с това, ако не желаят текстовете от кодекса да паднат в Конституционния съд.


Факт е, че по време на избори в малките населени места цари феодализъм и върху избирателите се оказва силен натиск да гласуват за работодатели или за местни величия, които междувременно са спретнали партийка.


Проблемът обаче не се крие в липсата на забрана на бизнес партиите в закона, а в пълния блокаж на демократичните контролни механизми, който позволява необезпокояваното купуване на гласове и въртенето на огромни количества мръсни пари в тази дейност. Докато това не се промени, статуквото ще се запази, освен ако не стане по-зле.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK