Редакционен: Търговията с гласове ще продължи да цъфти

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на суьо
  *****
  Неутрално

  Две неща са необходими, за да спре далаверата:

  1. Въвеждане на образователен ценз;
  2. Въвеждане на данъчен ценз.

  По т. 1: не може за шофьорски курсове да се иска образователен ценз, а за изборите да нема такъв. На некои места не могат даже да си прочетат бюлетината;

  По т. 2: как ще определяш с гласа си бъдещето на държавата, като не плащаш данъци?! Това се отнася най-много за циганите и екскурзиянтите от Турция.

 2. 2 Профил на pukamu
  pukamu
  Рейтинг: 450 Разстроено

  К,во се правим на ущипани моми?Като че ли не е пред очите ни във всеки град, село и махала?По соца беше 99,99% гласували правилно,сега е 100% гарантирано!Каде со пари,каде со малко кютек!(А.Константинов).

 3. 3 Профил на 1
  *****
  Гневно

  За съжаление нещата са сбъркани още от Търновската конституция! ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ОБРАЗОВАТЕЛЕН И ИМУЩЕСТВЕНО-ДАНЪЧЕН ЦЕНЗ!!!Стига мангалите са решавали кой "ще кара влака"! Още помня една кадъна от репортаж по телевизията, дето не знаеше имената на кандидатите, но знаеше , че ще хвърля " Бюлютин БЕШ"!(тоест бюлетина пет, за др. Първанов)!

 4. 4 Профил на ДЕДО
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "1":

  Ми що оставяте мангалите да гласуват сами а вие ходите за гъби? Е за това ще живеете като в гора.
  Постоянно си пеете колко е загубена държавата и глупави българите ,пък искате някой да ви цени. Бъдете кучета а не овце и ще бъдете по-добре.

 5. 5 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1004 Весело

  нема да има бузинесс партии... ако на бузинессът му се смета за разход... кинтите дето дава за лобизъм... пък самите лобисти... да са листнати в регистър... и да им прибират 50% от приходите като такси...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 6. 6 Профил на DE
  *****
  Неутрално

  Веие
  До коментар [#1] от "суьо":


  До коментар [#3] от "1":

  Вие чувате ли се какво приказвате? Май не сте много добре. Циганите и турците са сигурно 1 % от населението. Как може 1% да определи кой ще кара влака? Отговор: Като останалите 99% си драпат оная работа и се правят на умни по форумите по време на избори.
  А някой спомня ли си какви бяха обещанията на ГЕРБ за промяна на закона за изборите??? Май ни е много къса паметта и хич не ни е еня какво става. Никой не търси сметка на папуняците. Те за тва си заслужаваме съдбата.

 7. 7 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  1 № 3

  Помня я. Нея за това я бяха докарали. Това му е "електората" на гоце. Уж имаше идея такива "бежки" да не могат да гласуват вече, ама не знам докъде е стигнало.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 8. 8 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  До #6 DE
  "Циганите и турците са сигурно 1 % от населението."
  В голяма заблуда си- поне 20% са.

 9. 9 Профил на Анджи
  *****
  Неутрално

  Всичките димки и фишеци около изборния закон са с цел как той да се промени без да се пипа основното,а то е пропорционалната система.Тя запазва котилото наречено"политически елит.А мажоритарната система е генераторът на новото,на лидерството,на ясната позиция.Докато са извън парламента и в опозиция партиите са за личности,а когато влязат и .. забравят.Я ми кажете кой от "лидерите"-Станишев,Костов,Борисов,Цветаном,М. Димитров и т.н ще е в парламента при мажоритарни избори.Само Доган и то в няколко определени района.При мажоритарната система купуването на гласовете е без ясен резултат.Дават пари,ама дали ще влезе не е ясно.При пропорционалната - купуват си цели групи,и вече депутати.Колко депутата ще има ДПС- и при ниска активност и при висока -при мажоритания вот броят им ще е един и същ.При пропорционалната система - от 10-15% до първа политическа сила- в зависимост от активността на гласуването.И много други причини - все в полза на мажоритарната система.Защо не се приема мажоритарната система? Не е изгодна на кукловодите.Сега те кадруват в партиите и листите.А при мажоритарната- излизат нови- "непроверени" лица със собствено мнение.

 10. 10 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Щом политиката е място за правене на пари с голяма норма на възвращаемост,нормално е бизнесът да инвестира там.Само че тези,които са там,искат да си запазят територията и допускането до баницата да не става срещу пари,а срещу програми(които няма да изпълнят).Не мога да реша,кое е по-гадно.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 11. 11 Профил на добронамерен
  *****
  Неутрално

  Не е ли копуване на гласове провежданите скъпи предизборни кампаний. Един гледа да те спечели като ти пробута 20 лева, а друг като даде същите 20 лвева но политолозиу социолози,журналисти и артисти да те маниполират да гласуваш за тях.
  Необходимо е предизборната кампания да се състой в издаване на брошура в която да бъдат да оповестена предлаганата конкретна икономико-социална програма, както и предлаганите кандидати който ще я реализират. Разходите по отпечетването и разпространетието на програмата да става за сметка на държавата. Така всички партий ще бъдът поставени при еднакви условия и няма да се нуждаят от богати спонсори, който после ще капитализират спонсорството си.
  Тази брошура меже да се приеме като обществен договор и може човек да провери дали спазват обещанието си тези за който си гласувал, както и кой са поели ангажимента за провеждане на различните политики.
  Мога да предложа и други радикални промени в избирателният закон, но всеки ще ги оспори, защото такива неща няма в "демокротичните" страни. Защо след като сме дали на светът компьотъра и азбуката да не предложим един избирателен закон, който да не маниполира общността и разчитайки на стадното чувство.

 12. 12 Профил на Псевдо
  *****
  Неутрално

  "В същото време конституцията също забранява образуването на партии само на етническа, расова или верска основа и депутатите трябва да се съобразят с това, ако не желаят текстовете от кодекса да паднат в Конституционния съд."

  Май има проблем с тълкуването на текста в Конституцията. Какво значи партия на малцинството???
  Партия на малцинството значи, шефа и е с двойно гражданство, и 60% от членовете на партията имат освен българско, и друго гражданство. Лесно и просто може да се запише в закона за партиите.
  Защо не можем както в САЩ да имаме две партии: демократи и републиканци? По-малка нация сме от САЩ, защо не? Две основни партии, синята коалиция и ГЕРБ примерно.

 13. 13 Профил на South
  South
  Рейтинг: 229 Неутрално

  По същата логика:
  1.Защо да нямаме само 2 производителя на млечни продукти?
  2. Защо да нямаме само 2 мобилни оператора?
  3.Защо да нямаме само 2 търговски вериги с клонове на всеки ъгъл?

  4.Защо да имаме 2 партии,а не само 1?

  "Успехът е въпрос на късмет" - казал Провалът
 14. 14 Профил на Политикан
  *****
  Неутрално

  Нормално е бизнесът да драпа за властта,защото чрез нея ще си осигури държавни поръчки и печалби,достъп до еврофондовете.Сега от еврофондовете се ползват главно общините,бизнесът прескача тромавата държавна машина и кандидаства директно в Брюксел.Затова в БГ усвояемостта е 4%,от които няма и половин процент за бизнеса.А все пак и у нас трябва нещо да се произвежда.Обърнали сме държавата си на разграден пазар,в който ние сме само купувачи и нищо не печелим.

 15. 15 Профил на добронамерен
  *****
  Неутрално

  Към Псевдо.
  Ако трябва да се говори за партий на етническа основа то всички с изключение на ДПС са такива защото в ръководството има само хора от един етнос. ДПС беше когато се създаваше на тогова СДС държеше да бъде регистрирана защото се използваше възродителният процес за да се атакуват комунистите.
  Неможем да имаме малко партий защото при нас моралните цености/интерес/ е коренно различен. В САЩ националният интерес е най-висшият, следва груповият и накрая е личният интерес. При нас е обратното, най-висш е личният интерес, следван от груповия, а за национелен въобще да не говорим. Ето защо там националният интерес управлява партийният, а партийният управлява личният, а при нас личният управлява партийният, а партийният управлява националният. Нима Тачър,Кол,Блеер,Буш и множеството други политически дейци нямат привърженици който да отцепят от издигналата ги партия и да се спретнат нова като Костов,Лупи,Софиянски, Бойко Борисове или който искате от нашите политически лидери. Бойко Борисов в интервю каза,че Царя го извикал и го попитал иска ли да влезне в политиката.Той дълго мислил и накрая се съгласил и така станал Главен секретар на МВР. Човекът дори незнае че МВР е деполитизирано и длъжността Главен секретартр на МВР не е политическа. После в учредителният конгрес на ГЕРБ, каза че ако не го слушат той ще разтура партията. Защо се очудвате че казва че той дал 7 милионаи лева за консервация на онзи трап в Белене. Много ми беше дебатите за гласуване с чужди карти и парите който се дадоха да се избегне това. Можеше да се икономисат тези пари като по един от всяка парламентарна група, каже как собствениците на дадената партия са наредили как да гласуват. Има ли случай с изключение на закона за тютюнопушенето някой да е гласувал различно от парламентарната си група след въвеждане на гласуването с пръстов отпечатък.
  Така че европейци ще станем не когато си запълним дупките по улиците, не си хвърляме болука от терасите и водим на разходка кучетата на връзка с намордник, а когато разберем, че най-висш е общественият интерес и благодарение на обществото успява всеки от нас.
  Така че всеки драскач по форумите трябва да си отговори, това което пише чий интерес защитава. Само така всеки от нас може да се сравнява с Левски, защото той поставя най-висшият обществен интерес свободата, над най-висшият личен интерес живота.

 16. 16 Профил на 3.14
  *****
  Неутрално

  "Търговията с гласове ще продължи да цъфти". Както разбирам от публикацията, никой от участниците в обсъждането не е против, това да продължава и в бъдеще, или поне не се предлагат действени мерки, това явление да секне. Основния проблем, който ги е занимавал е: Как от този благ процес да бъдат изритани местните бизнес партийки и сдружения, защото те разполагат с доста пари и им объркват сметките.

 17. 17 Профил на наивник
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "ДЕДО":
  Дядка, проблемът е друг. Няма за кого да гласуваме!
  Така си устроиха нещата депутатите, че за да имаш достъп до електронните масмедии трябва вече да са те купили!
  Кой ли не ни излъга: Изброявам: Костов, БСП, Царя, ББ...
  На кого да вярваш. Те на това разчитат, че едни от политиците ни са некадърници, други мошеници а мнозинството и двете!!!

 18. 18 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 734 Весело

  До коментар [#17] от "наивник":

  ти мое и да немаш за кого да гласуваш, ама те винаги имат.


 19. 19 Профил на Пеню
  *****
  Неутрално

  Изборните резултати са нагласени поне три месеца преди датата на изборите.Турцит екскурзианти ходилите за гъби и масовото гласуване на циганите служи за оправдание на нагласените резултати.Докато не се въведе електронно гласуване не може да се вярва на реалност.

 20. 20 Профил на sentinel
  sentinel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Една от мерките трябва да е задълбочено разследване на ДПС - нейните методи за натиск на населението в малките турски села. Каквито и законодателни мерки да се вземат в избирателния закон няма да имат ефект. В условията на феодализъм просто няма пряко купуване на гласове - натиска е да не си "отлъчен" от обществото, да можеш да имаш работа, просто да можеш да живееш там където си. Тази партия е просто една голяма престъпна организация, която на всичкото отгоре си действа съвсем легално - като партия в България.

 21. 21 Профил на Петров
  *****
  Неутрално

  Когато един народ е прост никой не може да му помогне, ни системи мажоритарни или пропорционални.

 22. 22 Профил на emigrant
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на суьо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#21] от "Петров":

  Не е прост народа - много здраво е хванат в железна хватка.

  "Не е важно кой как гласува, важно е кой брои бюлетините!" - спомняш ли си кой го е казал?

 24. 24 Профил на Любо
  *****
  Неутрално

  " Когато един народ е прост никой не може да му помогне, ни системи мажоритарни или пропорционални. "

  Народа не е прост, но когато някой е читав, обикновено емигрира. Емигрантите, знае се, имат двойно гражданство и нашата комунистическа конституция им забранява да стават депутати. Ето това е първородния грях на нашата демокрация.

 25. 25 Профил на emigrant
  *****
  Неутрално

  komentar 12 :
  "Партия на малцинството значи, шефа и е с двойно гражданство, и 60% от членовете на партията имат освен българско, и друго гражданство. "

  Ето затова децата ми не говорят български, а българската нация ще се претопи постепенно в чужбина. В България ше останат шепа просяци с единствено и уникално гражданство. И ще работят на чужденците на ишлеме.

 26. 26 Профил на do #20
  *****
  Неутрално

  Да знаеш, гласуването за ДПС е право пропорционално на глупостта на българските партии. Няма контролиран вот, нито купуване на турски гласове. ДПС е единствената партия която изпълнява обещания. Затова хората гласуват за нея. И не само турци.

 27. 27 Профил на Мишо Константинов
  *****
  Неутрално

  Мързи ме да обяснявам, затова ще дам само две числа. От 27 държави в ЕС в колко има мажоритарна система? Отговор - в 2 (две). Познайте кои са те. В едната впрочем от много години се мъчат да си сменят системата (щото мажоритарната произвежда глупости), но засега не успяват.
  Бъдете здрави!

 28. 28 Профил на цъфтенето...
  *****
  Неутрално

  Браво другарЕ ! Без партиите сме за никъде...А без разни "бизнес мафии" - съвсем. ВсЕка околия - със свой партиен болярин и придворни... Това му е майката. Ше цъфнем, но не сега.

 29. 29 Профил на суьо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#27] от "Мишо Константинов":

  Абсолютно си прав за мажориталната система. Обаче и другите са абсолютно прави за пропорционалната.

  Изводът (специално за България) е само един: Чилийския вариант с подобрена формула - не един стадион, а във всеки град, в който има стадион, същия да се използва по примера на стадиона в Сантяго.

  Това ТРЕБВАШЕ ДА СТАНЕ ПРЕДИ 20 ГОДИНИ!

 30. 30 Профил на Musashi
  *****
  Неутрално

  Всичко, което целенасочено се правеше досега е, да бъде осигурена дългосрочна пасивност на трезвомислещите българи!
  Резултата е налице и промяна скоро няма да има, без движещата сила на единно, твърдо и мощно гражданско общество!

 31. 31 Профил на smooker
  smooker
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Разбира се, че ще процъфтява. Ако няма купени гласове, как ще се пенявят разни същества от т.нар. "политическа класа" из парламента? За някои кисненето из НС стана пожизнено, осигуриха си седемзвезден начин на живот именно заради нищожествата, които си продават съвестта за 20, 30, 40, 50 лв.
  В държавата Абсурдистан винаги ще е така, чак до окончателната победа на мутрокрацията, циганокрацията, шуробаджанакокрацията и пр. над народа. Уви!

 32. 32 Профил на Анджи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#27] от "Мишо Константинов":Направо ме накара да потъна в земята от срам,че съм за мажоритарната система и че съм те изкарал от мързела ти да ми дадеш тоя "убиващ с простотата си " пример. Най добре е да не провеждаме избори,а вие, дето си изкарвате парите с консултации по пропорционалната система, да си ги получавате като заплата.Да не ставате от кревата,и да вземем да ви нарушим спокойствието.Какво може да измисли един "демократ"?Народът не е узрял и затова неколцината избрани ще дават съвети за избори като тези,дето решават няколко човека ,а всички други са пълнеж.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK