Бойко Борисов: Докато са при мен, ще ме търпят!

Какво е усещането осем години да си номер 1?
 - Никакво, защото никога не съм обръщал внимание на това. Аз имам моя социология и тя е – сега, след парада, минах и от двете страни на трибуните и пътят ми от банката дотук беше 40 минути. Снимах се сигурно с 200-300 деца, автографи давах, говорих си с хората. Всички казаха - "Само смело напред. Реформи, бой с мафията, зад тебе сме". Това винаги е било моята социология.


В тоя ред на мисли все пак изненадващо от два дена вече сте номер 2.
- Радостното за мен е, че е човек от ГЕРБ. Това означава, че аз съм добър кадровик, намерил съм правилните хора, сложил съм ги на правилните места и вече втори човек бие президента по рейтинг. Ние заедно с Цветанов имаме сигурно 115 срещу 40 на президента. Ние с него сме скачени, ами, това, което се дава като успех на МВР, хората знаят, че съм аз... В случая аз, като знам как е, не само че не ме дразни, в същото време е добре да има и други фигури, защото утре ми трябват хора.


Това е най-близкият ви човек.
- Да, и затова му се радвам като на мой син, като на дете, което е получило този резултат. И той е нормален, защото МВР свърши много работа. Вярно, аз много съм му помагал там. Вярно е, че много ще му помагам и занапред. Вярно е, че аз нося и пасиви от всичките тези реформи, които правя, защото всички тези, които режа в момента, надали съм им любим.
Така че това е нормално, винаги съм го приемал като дясната ми ръка и до ден-днешен е така, най-важният, най-сигурният ми човек в сферите, когато съм бил. Като бях главен секретар, на него му вярвах повече, отколкото на началниците на службите. Като станах кмет, си го сложих заместник-кмет да ми отговаря по сигурността. Когато разбрахме, че трябва да направим партия, го пратих него да направи структурите. Когато станах премиер, го направих пръв свой заместник. Ако не му харесва кариерата, да работи срещу мене. Не ме притеснява, радвам му се. Но ако сте ме отписали, грешите...


...Всеки човек има право да се развива, както намери за добре... на Цветанов съм му дал вътрешно и военно министерство, и вицепремиерски пост. Ако не му е достатъчен, негово право е да действа, както намери за добре. Аз се карам много... На всички, и на него. Това не значи, че и сега няма да му се карам. Докато е при мене, ще ме търпят. Ако не им харесва, всеки може да върви по пътя си и аз по своя, разбира се... изисквам от всички много.


Хубавото на Цветанов е, че той не се оплаква, а каквото му се каже, навива гръб и работи. Така че... за него съм казвал, че ми е любим, поради тая причина. Няма вечер, няма нощ, няма ден. И до ден-днешен той ми се обажда средно по 10 пъти на ден за всяка операция, за всяко действие, за структурите или нещо, ако трябва да се направи... Аз не чувствам никакъв проблем с него. Той е изправен пред две дилеми. Ако не демонстрира някаква самостоятелност, почват да го подиграват, че ми е сянка. Ако почне да демонстрира, почват да казват искаш да вземеш на Борисов мястото. Как да угоди? Затова съм му казал, карай напред, работи здраво, хората ще ни оценят... Много е важно да се даде възможност и аз винаги съм събирал около мене много силни хора. Само тогава екипът, партията, правителството може да върви напред.


Премиерът Бойко Борисов по повод социологическо проучване на МБМД, според което вицепремиерът Цветан Цветанов го изпреварва по рейтинг, Би Ти Ви, 6 май  


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK