Новата фаза на кризата - спасяване на спасителите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 531 Весело

  Просто гениално... сега очаквам да бъде оплют от разни "разбирачи"...
  За всички "разбирачи" ще цитирам Дянков:
  "Аз съм завършил докторат по икономика в един от най-престижните университети в цял свят. А първанов е завършил история на комунизма."

  https://www.facebook.com/Mlekarite
 2. 2 Профил на Shlosera
  Shlosera
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Това е положението, всичко си има цена...

 3. 3 Профил на Митко Зафиров
  Митко Зафиров
  Рейтинг: 950 Разстроено

  Не искам и няма да го плюя, дава точен изказ на ставащото,но бърка и обобщава.Примерно Гърция не е спасявала никого, дефицитите се натрупаха от години на грешки и на хиперактивна намеса на държавата, така е и в други икономики. Политиката на фина настройка на икономиката не работи- води до бюджетни дефицити, висока безработица и заради утопията на вечния растеж запазва неконкурентни индустрии и пречи на създаването на нови.

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Как беше приказката: кой ще ни пази от пазачите?

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#1] от "Black Dragon":

  Гениално, наистина! Аз досега си мислех, че ако някой се навие да ми развали 5 лева на 2 по 5, аз печеля 5, а той губи 5, а то се оказва, че е точно така. В смисъл, гениалното е, че съм гениален, както и досега си мислех, а то се оказва, че е точно така. Е, разликата е, че аз го правя между другото, докато си режа ноктите на краката.

 6. 6 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ПАЗИ БОЖЕ от разибирачи като Дянков, с другите как да е ще се оправим!

 7. 7 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Много добър коментар. Трябва да бъде прочетен много внимателно от всички които пледираха да се стимулира икономиката и да се приеме по-голям бюджетен дефицит за да се стимулирало потреблението...
  Понеже някой много плюеха Дянков, че се бил вторачил в това да няма дефицит и задушавал имкономиката. Та да си помислят хубаво къде щяхме да сме ако беше разхлабил коланите и се впуснал да стимулира каквото и да е - щяхме да сме по-фалирали и от Гърция, защото на нас никой нямаше да помогне и спаси...

 8. 8 Профил на balina
  balina
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Голямо умълчаване, гледам. А какъв вой беше като му видеха името само хахаха

 9. 9 Профил на redneckyt
  redneckyt
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Пише истини човека, и то не от днес или от вчера. Само че никой не го слушаше. Преди три четири месеца появеше ли се негов кометар веднага почваха да го плюят - бил еврейн, кометара му бил на лотария, познавал 50 на 50, само обобщавал и не рабирал нищо от микроикономика...
  Е тоя път, обаче, май ще познае - 100 на 100!

  Не съм съгласен с това, че Германия е спасявала или ще спаси когото и да е. Жалко, че в България също има много хора, които са на същото мнение.
  Германците са практични хора. Досега беше добре да има силно евро и много държави извън ЕУ зоната редом с долари се набълбукаха и с евро. Такива като Естония пък си прецакаха цялата икономика за да ги потупат по рамото и да влязат в тая "велика" зона. В съвременния западен свят, от който ние зажалост сме част, рекламата, или както все по-вярно я наричат напослядък пропагандата е по-силна дори от атомната бомба - поне във мирно време.
  Сега обаче, германците вече нямат файда от силно евро - социално се задъхват и им остава само износът. И какво според вас е решемието...? Слабо евро. Колкото по-слабо толкоз по-добре. Към този момент еврото е вече 1.22 долара. Преди две седмици беше 1.37. Правете си сами изводи.

  Практичните неща са прости - девалвация (за която гърците сега биха дали мило и драго), затваряне на вътрешния пазар за стоки, които и сами можем да произведем, намаляване на предлагането на останалите стоки (ИТ технологии, коли, кредити без покритие от чужди банки) и т.н. и т.н.

  Коментара обаче стана малко дълъг и ви благодаря ако сте имали търпение да го прочетете целия.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Causes_of_the_Great_Depression
 10. 10 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Кой контролира контрольорите?

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 11. 11 Профил на канибал
  канибал
  Рейтинг: 419 Любопитно

  До коментар [#10] от "Гуано":
  Доуточнение:А кой ще контролира контрольорите,че контролират съвестно и компетентно? Може би други контрольори????

  "Единстената неоспорима догма,това е отричането на догмите."Б.Шоу
 12. 12 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "Black Dragon":

  "Кат са знам къФ сум инджинер, как да отида на доктор."
  Изказването на Дянков е на петокласник, но няма смисъл да се хабя за тоя надут очилат сополанко - има време ще ги оценяваме по делата, а не по думите.
  Статийката е много интересна, но за ЕС, според мен най-големия проблем е че еврозоната е пред разпад, а от там и самия ЕС ще бъде под въпрос. Като нека не забравяме, че голямата идея зад ЕС е да няма нови войни и Европа най-после да заживее в един траен мир. Само че това още дълго време ще звучи като утопия.
  В статията се говори за инфлация и банкрут, които на макро ниво са напълно идентични, защото прецаканите са все гражданите. Аз лично много бих бил горд ако гърците обесят виновните поне според тях за сегашното им положение, защото на всички е ясно че май ще трябва сами да си берат маслините в скоро време и сами да си чистят къщите, но и никога няма да бъдат по бедни от нас със сигурност.
  Ако всички общински бюджети са орязани с 20%, едва ли очилатия ще посмее да ореже и на столична община.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 13. 13 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#11] от "Канибал":

  Предполагам, че контрольорите контролират и себе си. Тоест никой не ги контролира. Така и спасителите ще се самоспасяват (поединично) накрая. Тоест няма да се спасят.

  Фундаменталната грешка в разсъжденията в статията (или по-точно — премълчаването, волно или неволно) е, че всяка криза е едната половина на цикъла. Другата я знаем вече. Двете се допълват и не могат една без друга. Колкото е силна едната, толкова и другата отвръща, като във физиката.

  Лоша е новината само за глобалното затопляне, то се отлага, засега. Ще има по-важни проблеми за решаване.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 14. 14 Профил на stog
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Процесите очевидно са изпуснати от контрол. Изходът ще е хиперинфлация, защото политиците друго не могат да измислят. Който е разумен, би си влагал парите в злато. Единствените истински пари.

  www.dobribozhilov.com
 16. 16 Профил на juve
  juve
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#4] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Quis custodient ipsos custodes

 17. 17 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Оригиналът със заглавие "Return to the Abyss" : http://www.project-syndicate.org/commentary/roubini25/English

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 18. 18 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 479 Весело

  Огромните банкстерски конгломерати притежават политиците и законодателите отсам океана и отвъд океана.

  И тогава става ясно, че кризи, депресии, рецесии, балони и т.н. не само не са непредвидими или предвидими; те са планирани.

  Единственият изход от тая "цикличност" е да се изритат търговците от храмовете.

 19. 19 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Алчността няма съвест или морал. Тя си остава просто алчност. Шепа хора затриха целия икономически свят.

 20. 20 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Все по-ясно става, че човечеството е в непрекъснат преходен процес. Това значи, че поуки от историята на финансовите кризи трудно ще се извлекат, защото ситуацията е фундаментално различна по параметри.

 21. 21 Профил на kazkad77
  kazkad77
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До №1- Дянков може да е завършил много неща, но не си личи. Той е учил да работи обаче в нормални пазарни икономики, а не шуробаджанашки и мутрогентски, като нашата. Та затова не му пречи да е малко по-скромен и по-подготвен след дългите години емиграция!

 22. 22 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Мии..
  Като се прехласваме по Рубини да си се върнем директно при Маркс. Мислителят на хилядолетието даже беше дал времеви числов израз на капиталистическите кризи. 9-11 години. По-късно един друг марксист търси датата на всемирната пролетарска революция и дефинира известните, но забравени вълни на Кондратиев. По-късно момчетата на Ежов му резват тиквето на Кондратиев, но теорията остава. Който иска да погледне и дасравни с "пророчествата" на Рубини може да посети този сайт: http://www.forecasting.newparadigm.ru/criz.htm

  Мисля си, че Кондратиев е с пъти по-добър "пророк" от Нуриел Рубини. Най малкото, защото теорията му е верифицируема и фалшифицуема, т.е. подлежаща на научна проверка и опровергаване.

  Ecrasez l’infâme
 23. 23 Профил на ngc800
  ngc800
  Рейтинг: 217 Неутрално

  The author conveniently uses the word "crises" to obfuscate the difference between economic downturns (recessions) and financial crises. While the latter MAY be caused be excessive risk and indebtedness which COULD be avoided by tighter regulation and more conservative lending policies, the former is largely the result of the normal business cycle fluctuations. Business cycles cannot be avoided by "sound" corporate or fiscal policies. They are unavoidable and unpredictable indeed, as are bubbles - the gradual misalignment of asset prices. Business cycles CAN be smoothed out, however, with good monetary and fiscal policy. Economic downturns can cause fiscal crises, however (and vice versa), even in the absence of "predictable" and "avoidable" risk factors. Contagion is inherent in the financial system and it can be magnified to infinity by the global nature of financial markets today. Without a lender of last resort with an unlimited ability to intervene, total financial collapse followed by total economic collapse is bound to happen sooner or later, and that will be the end of modern-day civilization. The need for such lender of last resort cannot be underemphasized. However, market participants must believe they are unlikely to be bailed out, in order to minimize moral hazard. Further, the PIIGS are not in trouble because they used fiscal stimulus to bail out failing banks. Their debt was accumulated over many years/decades due to STRUCTURAL fiscal deficits, not short-term stimulus fiscal deficits that SOMETIMES need to be used to salvage the economy from collapsing. The US deficit, let alone debt, is also not the result of the current fiscal stimulus alone but a consequence of the long-term structural problems of the US budget. In that sense, the current government debt crisis in Europe is not the continuation of, let alone the avoidable consequence of a reaction to, the previous financial crisis. It is a completely different and unrelated problem caused by structural government overspending, and not by any short-term Keynesian style fiscal stimuli. Finally, it is apparent that the author needs to study further the following topics in economics:
  1. Monetary and fiscal policy.
  2. Financial contagion.
  3. Business cycle fluctuations.
  4. Asset prices.

 24. 24 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Рано или късно банките ще отпишат дълговете...това ще намали печалбите до минимум за известно време и може би ще унищожи банковота система, а разпределението ще има нов характер...

 25. 25 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Глобално разпределение - натам сме се запътили...

 26. 26 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Днес кучето е заровено в КИТАЙ, той, държи колодата от карти и раздаването започна, но козовете са в ръцете на партньора той само ще играе, а противниците не могат да блъфират, защото тестето е менте и крупието е купено и всичко се знае, кой какво ще извади.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK