Редакционен: Държавни любимци


Корпоративна банка държи половината от парите на най-големите държавни дружества

За първи път държавата официално предостави данни в кои банки са парите на управляваните от нея компании.


Въпреки че прозрачност е думата, която правителстовото приписва на стила си на управление, това се случи едва след искането на 11 главни редактори на най-големите печатни издания.
Финансовото министерство, до което беше изпратено заявлението по Закона за достъп до обществена информация, изпрати подробна справка коя държавна фирма къде депозира свободните си средства.


Таблиците потвърдиха опасенията, че една банка продължава да управлява почти половината пари на най-големите държавни компании към края на март (проверката е само за 18), или на практика държавата финансира една кредитна институция.


Тази банка е известна като банката, която финансира медийна група с вестници, телевизия, разпространителски фирми и пресен интерес към цифровизацията.


Тази медийна група съсипваше от първите си страници настоящия премиер до нощта на изборите. Сега е негов страстен адвокат. Същата медийна група е управлявана от настоящ депутат от ДПС...


И ако някъде около нощта на изборите предпочитаната от миналата власт (в която участваше ДПС) банка е имала 35% дял от депозитите на държавни фирми, то при управлението на кабинета "Борисов" (който публично непрекъснато се опълчва срещу тройната коалиция и ДПС) той е скочил първо на 46% (декември 2009) и после на 48% (март 2010).


Всеки, който познава стила на премиера, ще се усъмни, че факт за 408 милиона лева му е убегнал. Очевидно банката е (о)станала държавен любимец.


Имат ли значение имената на героте?! Слабо. Опасността е във веригата от зависимости. И след като правителството имаше волята да направи първата крачка и да покаже данните, сега трябва да продължи с изчистването на подобни обвързаности и създаване на механизми за контрол.


Противното ще означава, че всъщност е станало зависимо от тези, които се е опитвало да подчини. Във форума по темата на dnevnik.bg един читател написа "хубавата новина е, че "безобразия, които преди бяха обществена тайна, сега могат да се видят черно на бяло. Лошата: Лобизмът все още задушава обществения интерес. Сега е времето за АДЕКВАТЕН граждански натиск."


Реакциите ще се броят от днес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK