Редакционен: По лоша спирала

Годишникът на световната конкурентоспособност, който класира 58-те най-важни от инвестиционна гледна точка икономики в света, съдържа очакван за България анализ.


Общата оценка на страната я сваля от 38-о до 53-о място спрямо миналата година, а по показателя "ефективност на икономиката" спадът е с цели 20 места. Това рязко разместване е равносилно на диагноза, до която щеше да се стигне и без ускорителната помощ на глобалната криза.


Авторите от швейцарския Институт за управленско развитие (IMD) напомнят, че конкурентоспособността е показател за това как държавите и фирмите управляват съвкупността от своите ресурси и компетенции/таланти, за да повишат благосъстоянието на хората или печалбата.
И както е коментирал при представянето на доклада директорът на икономическата програма на ЦИД Руслан Стефанов, "тази година мястото на България в класацията повече й приляга", и " че  данните показват, че растежът след 2004 г. не е довел до подобряване на дългосрочните фактори за успех на икономиката, бил е неустойчив и кух, базиран на недвижими имоти и кредитна експанзия, а не на повишаване на капацитета за добавяне на стойност".


С други думи - озовали сме се в спирала, чието навъртане никой не искаше да види в т.нар. добри години. Защото без чужди инвестиции и без конкурентоспособност, което ще рече реална икономика, носеща добавена стойност, трудно ще решим дългосрочните си проблеми, камо ли краткосрочните като бюджетната дупка за тази година.


Колкото до класацията на предизвикателствата, посоченото и от ЦИД като приоритетно е "Подобряване на бизнес средата чрез по-добро прилагане на законите и намаляване на олигополната власт, сивата икономика, корупцията и организираната престъпност". За да заговорим все някога и за нормален бизнес.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Доста мъгляво понятие е тази "конкурентоспособност". Ако се състезават два автомобила с различна мощност, по-слабият ще изостава с всяка изминала секунда. Значи грубо казано, всичко опира до мощността на двигателя. А мощността на държавния двигател се определя от социалната мобилност. Колкото повече обикновени граждани имат реален шанс да станат милионери, както и обратното - толкова мобилността е по-висока и толкова държавата е по-силна. Защото реалният мотор на държавата са скритите таланти в гражданите и а не в непогрешимостта на елитите и. Кастовото разделение, както и забогатяването по силов, или шуробаджанашки принцип са пратили много империи в историята. С България ще бъде още по-лесно, защото тя отдавна не е империя. Поради горната причина.

 2. 2 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Три статии за някакъв пейпър на някакъв частен институт някъде в швейцарските алпи. Разбирам да беше Харвард или Станфорд.

  Не ме разбирайте погрешно - положението е много сериозно, но дайте сериозна аргументация, а не "лицето А. написа съчинение, записа го като ПДФ файл и го качи на една уеб страница".

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 3. 3 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Доста несериозно му звучи това изследване. Конкурентоспособноста не се променя от днес за утре по подобен начин. Няма как една страна да рухне с 20 позиции за една година, освен ако няма война или някоя мащабна катастрофа.

  The Global Competitiveness Report изготвян от World Economic Forum е доста по-достоверен сякаш.

 4. 4 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Много си е точно казаното в доклада.И интересно защо да не може една държава да падне с 20 позичии .То 20г подготовка се направи в комбинация със световна криза и прокризисно поведение на правителството ето го и резултата .
  Народа е казал :Това което сам си направиш и най големият ти враг не може да ти причини.

 5. 5 Профил на faleri11
  faleri11
  Рейтинг: 434 Любопитно

  първите трима, вие сериозно ли... забравили сте да смените 'отношението на постта

 6. 6
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:46 на 24/06/2010 от неговия автор.

 7. 7 Профил на Ипотпал
  Ипотпал
  Рейтинг: Неутрално

  "Лоша спирала" ? като че ли има добра спирала

  Лаптопи сайтове за Joomla,темплейти
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK